Author |
Topic  |
naker
Advanced Member

5355 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 02/06/2025 : 21:36:35
|
Zlatno doba se može opisati kao srednjovekovna bajka borbe za presto nakon smrti starog kralja, ali začinjeno sa modernim motivima pobune naroda protiv zlih veleposednika i kraljeva. Sve je to na kraju ispalo nekako previše utopijski za neka moja shvatanja, i po meni društvena kritika je efikasnija i prirodnija kada je smeštena u naučno fantastičnom umesto epsko fantastičnom okruženju. Za likove nisam uspeo da se vežem i fali ovom stripu malo više dubine ili nekih skrivenih motiva da bi bio podložniji diskusiji i kako bih imao želju da ponovo čitam ovo delo. Tematski me ovaj strip u neku ruku podseća na Ljepoticu od Kerascoëta i Huberta i taj strip mi je bar na scenarističkom planu ostavio jači utisak od Zlatnog doba.
Ali tekstualni deo je u suštini manje bitna stavka pored ovakvog crteža i ovaj strip je za mene čisto vizuelno zadovoljstvo posmatranja i divljenja Pedrosinog crteža. Drugi čitaoci i par kolega autora kao što je Seth su već komentarisali i hvalili Pedrosinu tehniku kojom prikazuje protok vremena kroz "kloniranje" jednog te istog lika na jednom panelu pa se takoreći stvara iluzija pokreta. Autor često koristi ovo grafičko rešenje u stripu i verovatno je najreprezentativniji primer situacija kada se jedan od likova šunja i prikrada korak po korak. Zaista sjajno to izgleda A grehota je pričati o crtežu, a ne pohvaliti kolor koji se odlično upotpunjuje sa crtežom i stvara sveopšti utisak bajkovitosti.

Scenaristički je ovo bronza, ali crtež potpuno zasluženo dobija zlato. Strip ostaje u kolekciji zbog predivnog crteža  |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2023 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 02/06/2025 : 21:52:55
|
quote: Originally posted by naker
Drugi čitaoci i par kolega autora kao što je Seth su već komentarisali i hvalili Pedrosinu tehniku kojom prikazuje protok vremena kroz "kloniranje" jednog te istog lika na jednom panelu pa se takoreći stvara iluzija pokreta. Autor često koristi ovo grafičko rešenje u stripu i verovatno je najreprezentativniji primer situacija kada se jedan od likova šunja i prikrada korak po korak. Zaista sjajno to izgleda A grehota je pričati o crtežu, a ne pohvaliti kolor koji se odlično upotpunjuje sa crtežom i stvara sveopšti utisak bajkovitosti.
Set očito, za razliku od Pedrose, nije čitao Đanija De Luku koji je to radio pre 50 godina, što je šteta jer De Luka je bio toliko kreativan u eksperimentisanju medijem, ovo je samo jedan od njegovih inovativnih postupaka.

https://www.lambiek.net/artists/d/de-luca_gianni.htm |
Edited by - Dzimi Gitara on 02/06/2025 21:54:39 |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7555 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2023 Posts
|
naker
Advanced Member

5355 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 03/06/2025 : 07:36:30
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
quote: Originally posted by naker
Drugi čitaoci i par kolega autora kao što je Seth su već komentarisali i hvalili Pedrosinu tehniku kojom prikazuje protok vremena kroz "kloniranje" jednog te istog lika na jednom panelu pa se takoreći stvara iluzija pokreta. Autor često koristi ovo grafičko rešenje u stripu i verovatno je najreprezentativniji primer situacija kada se jedan od likova šunja i prikrada korak po korak. Zaista sjajno to izgleda A grehota je pričati o crtežu, a ne pohvaliti kolor koji se odlično upotpunjuje sa crtežom i stvara sveopšti utisak bajkovitosti.
Set očito, za razliku od Pedrose, nije čitao Đanija De Luku koji je to radio pre 50 godina, što je šteta jer De Luka je bio toliko kreativan u eksperimentisanju medijem, ovo je samo jedan od njegovih inovativnih postupaka.

https://www.lambiek.net/artists/d/de-luca_gianni.htm
Sve OK, ali komentar se ne odnosi na to ko je prvi počeo, već da dobro izgleda. |
 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

2023 Posts
Posted - 03/06/2025 : 09:01:35
|
Jasno. Moj komentar se ne odnosi na to da li dobro izgleda, već na Seta, koji se čini (pa i predstavlja) kao neko ko pasionirano istražuje prošlost stripa. |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7555 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10606 Posts