Author |
Topic  |
going going
Advanced Member

Serbia
12170 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1677 Posts
Member since 01/02/2007 |
|
MF Doom
New Member

.jpg)
236 Posts
Member since 23/04/2024 |
Posted - 19/06/2025 : 15:50:35
|
Deluje mi da je samo interface design menjan a da nema nista od nekih novih fukncionalnosti.
Tako da je funkcionalno jedina novost to sto mi se izbrisala korpa i lista zelja :) a imao sam svasta sacuvano
Sto bi rekli dizajneri kod mene u firmi kad prezentuju novi dizajn a nekom se nesto ne svidi - "naviknuce se oko" |
 |
|
djuk
Starting Member
.jpg)
Serbia
71 Posts
Member since 28/10/2011 |
Posted - 24/06/2025 : 11:39:16
|
Dođoh ovde da kukam i vidim da nisam jedini. Ovo je blagi užas. Ubiše mi sve bookmarke i sve stare porudžbine. Boli ih uvo. Koji li je ćaci ovo pravio? I zašto? |
Edited by - djuk on 24/06/2025 11:40:01 |
 |
|
stagezin
Starting Member
4 Posts
Member since 16/10/2018 |
Posted - 24/06/2025 : 14:52:37
|
Puno pozdrava svima, nisam imao nameru da odgovaram, niti da se pravdam, ali smatram da je bolje da dam par objasnjenja u vezi nove verzije sajta Alan Ford.
Prethodni sajt sam uradio 2019. godine, počeli smo sa 4000 izdanja, da bi narastao na 12000 izdanja i 5000 registrovanih korisnika. Neke stvari smo uvodili u hodu, poput liste želja, prijave za rasprodata izdanja, napredne pretrage i to je uglavnom dobro funkcionisalo, dok sajt nije mamutski narastao i bukvalno zagušio bazu podataka. Samim tim se i sve usporilo.
Cilj nove verzije sajta je bio da se sve ubrza i rastereti "teških" dodataka. Neke odluke su bile prirodne, a neke su bile teške, ali su morale. Prešli smo na lakši dodatak za listu želja, koji nije kompatibilan sa prethodnim i nažalost svi korisnici su izgubili svoje liste želja. Ista stvar i sa listama za praćenje. Dva vrlo teška dodatka, koji su bili instalirani pre nekoliko godina su u poslednje vreme često bagovali i pravili probleme. Razumem da ste izgubili stvari za koje ste se prijavili, ali je bilo neophodno da neke delove sajta resetujemo i olakšamo.
Najteža odluka za koju sam se odličio je da se obrišu sve stare porudžbine. Meni je veoma žao zbog toga, jer sam uvek imao ideju da sajt drži sve stare porudžbine, međutim ogroman broj njih je držao preko 1.5 gigabajta podataka u bazi podataka i bilo je nemoguće da se sajt olakša i ubrza ako bi zadržali sve stare porudžbine. Ovo je bukvalno bila odluka zarad ubrzanja i itekako sam svestan da gomila ljudi neće biti srećna zbog toga, ali je to kompromis koji sam morao da uradim.
Što se tiče toga da nema novih funkcija i da je samo urađen nov dizajn, to nije tačno, iako te funkcije nisu baš odmah vidljive. Prva je u pretrazi, sada postoji istorija poslednjih 5 pretraga koje možete da vidite. Druga je znatno zanimljivija i predstavlja multi liste želja, odnosno moguće ih je napraviti više, a kod svake možete da stavite poseban naziv svoje liste želja.
Sajt je okačen tek nekoliko dana i moguće je da postoji koji bag tu i tamo i otvoren sam za sugestije i želje šta bi trebalo dodati/izmeniti da sajt bude još bolji.
Puno pozdrava! |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2756 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 24/06/2025 : 18:02:24
|
quote: Originally posted by stagezin Najteža odluka za koju sam se odlučio je da se obrišu sve stare porudžbine. Meni je veoma žao zbog toga, jer sam uvek imao ideju da sajt drži sve stare porudžbine, međutim ogroman broj njih je držao preko 1.5 gigabajta podataka u bazi podataka i bilo je nemoguće da se sajt olakša i ubrza ako bi zadržali sve stare porudžbine.
pozdrav
Lepo da si se javio i objasnio kako si razmisljao. Ja dosta 'visim na sajtu' ali nisam registrovan pa nisam nesto preterano relevantan ovde ali ako ste razmisljali o tome da sklonite sve stare porudžbine mogli ste upozoriti ljude pa da su imali vremena da skinu podatke koji su im vazni pre brisanja?
Inace AF sajt mi je dugo vec najvazniji srpski sajt za skidanje podataka o raznim izdanjima, naravno od "blokade fibre i izdanja drugih hr"izdavaca je malo slabije ali sta da se radi
sretno sa daljim radom, af je prava institucija i mnogima vazna. |
Francuski Bogovi Grafizma |
 |
|
djuk
Starting Member
.jpg)
Serbia
71 Posts
Posted - 24/06/2025 : 18:37:14
|
OK, ajde da ne blokiramo put progresa. Ima tu i ponešto odlično. Ove višestruke liste rade dobro i jako su korisne. Ali, pošto kažeš da je sajt tek par dana aktivan, da li imaš podatak koliko je korisnika uopšte napravilo neku svoju listu želja i koliko različitih u proseku? Dok nisam pročitao u tvojoj poruci, ništa mi nije sugerisalo da tako nešto postoji. Do sada bih, a tako ću i ubuduće, jednostavno kliknuo na srce kako bi strip ubacio u listu, ne u neku posebnu listu, jer one još i ne postoje. A da ne znam da je tako nešto uvedeno, ne bi ni postojale ako prvo treba da odem na stranicu gde je osnovna lista, u početku prazna jer ste sve staro pobili, da napravim nove prazne u koje ću kasnije smeštati odabrane stripove. Posle se lako pune, ali proces kreiranja je dobro sakriven. Postoji dugme "napravi listu želja" na koje uopšte nisam obratio pažnju, ali osim njega treba da postoji odmah mogućnost da se napravi nova lista, čak i ako ih još nema, odmah pri odabiru prvog bookmarka. Još kada bi ubacio i sortiranje naslova unutar listi, bilo bi još bolje. 5 poslednjih pretraga mi ništa ne znače, možda je baš to nekom bitno, tako da pošto ne smeta, nije loše da postoji. Možda čak i 6 poslednjih pretraga.
quote: Originally posted by stagezin
otvoren sam za sugestije i želje šta bi trebalo dodati/izmeniti da sajt bude još bolji.
Trebalo bi dodati/izmeniti:
1. undelete starih lista porudžbina  2. undelete starih bookmarka 
Kada se sajt otvori na računaru, prvi prikaz sa tri frejma od kojih dva đuskaju levo-desno, ne staje na ekran u HD rezoluciji. Mora da se skroluje. Sve je veće nego što treba. Zar nije lakše da ako me zanima o čemu se radi u objavi, jednostavno kliknem na naslov ili sliku koja je predstavlja a ne da jurim dugme "DETALJNIJE" koje nema čak ni svoju stalnu poziciju na svakom od tri slajdujuća frejma. Posle višestrukog skrola stigne se do horizontalnog panela sa mangama koji pokrije ceo ekran browsera. Opet preveliko. Ispod toga, nalaze se tri okna koja za malo ne stanu celi na ekran. Ovo nisu zamerke dizajnu, koji mi se ne sviđa, ali to nema veze, nekome će biti dobar, nego nije funkcionalno. Traka u vrhu NASLOVNA/STRIPOVI/KNJIGE/KONTAKT ima preveliki font, bez meni jasnog razloga. Pogledah ovo i na telefonu i isto mislim da nema nikakve potrebe za tolikim fontom. |
Edited by - djuk on 24/06/2025 18:48:01 |
 |
|
stagezin
Starting Member
4 Posts
Member since 16/10/2018 |
Posted - 24/06/2025 : 18:50:52
|
Postoji opcija, koju sam sad ukljucio da te pita svaki put u koju listu želja želiš da bude ubačeno. E, sad, javiće se neki drugi koji će reći da ih nervira svaki put da kliknu u koju listu želja, pa ću videti koja ekipa će da prevagne...
Što se tiče layouta, pogledaću šta mogu da malo doteram, ali mi se čini da ti je rezolucija na granici desktopa, pa ti sve deluje veliko. Na nekoj standardnoj 1080p rezoluciji, ili većoj, sve deluje čak i malo :) Tako da, opet neki stvar kompromisa.
Porudžbine se neće vraćati, verujem da imaš sačuvane mejlove za ono što si poručivao. Šta misliš pod bookmarksima?
quote: Originally posted by djuk
OK, ajde da ne blokiramo put progresa. Ima tu i ponešto odlično. Ove višestruke liste rade dobro i jako su korisne. Ali, pošto kažeš da je sajt tek par dana aktivan, da li imaš podatak koliko je korisnika uopšte napravilo neku svoju listu želja i koliko različitih u proseku? Dok nisam pročitao u tvojoj poruci, ništa mi nije sugerisalo da tako nešto postoji. Do sada bih, a tako ću i ubuduće, jednostavno kliknuo na srce kako bi strip ubacio u listu, ne u neku posebnu listu, jer one još i ne postoje. A da ne znam da je tako nešto uvedeno, ne bi ni postojale ako prvo treba da odem na stranicu gde je osnovna lista, u početku prazna jer ste sve staro pobili, da napravim nove prazne u koje ću kasnije smeštati odabrane stripove. Posle se lako pune, ali proces kreiranja je dobro sakriven. Postoji dugme "napravi listu želja" na koje uopšte nisam obratio pažnju, ali osim njega treba da postoji odmah mogućnost da se napravi nova lista, čak i ako ih još nema, odmah pri odabiru prvog bookmarka. Još kada bi ubacio i sortiranje naslova unutar listi, bilo bi još bolje. 5 poslednjih pretraga mi ništa ne znače, možda je baš to nekom bitno, tako da pošto ne smeta, nije loše da postoji. Možda čak i 6 poslednjih pretraga.
otvoren sam za sugestije i želje šta bi trebalo dodati/izmeniti da sajt bude još bolji.
Trebalo bi dodati/izmeniti:
1. undelete starih lista porudžbina  2. undelete starih bookmarka 
Kada se sajt otvori na računaru, prvi prikaz sa tri frejma od kojih dva đuskaju levo-desno, ne staje na ekran u HD rezoluciji. Mora da se skroluje. Sve je veće nego što treba. Zar nije lakše da ako me zanima o čemu se radi u objavi, jednostavno kliknem na naslov ili sliku koja je predstavlja a ne da jurim dugme "DETALJNIJE" koje nema čak ni svoju stalnu poziciju na svakom od tri slajdujuća frejma. Posle višestrukog skrola stigne se do horizontalnog panela sa mangama koji pokrije ceo ekran browsera. Opet preveliko. Ispod toga, nalaze se tri okna koja za malo ne stanu celi na ekran. Ovo nisu zamerke dizajnu, koji mi se ne sviđa, ali to nema veze, nekome će biti sjajan, nego nije funkcionalno. Traka u vrhu NASLOVNA/STRIPOVI/KNJIGE/KONTAKT ima preveliki font, bez meni jasnog razloga. Pogledah ovo i na telefonu i isto mislim da nema nikakve potrebe za tolikim fontom.
|
 |
|
djuk
Starting Member
.jpg)
Serbia
71 Posts
Posted - 24/06/2025 : 19:47:44
|
Postoji opcija, koju sam sad ukljucio da te pita svaki put u koju listu želja želiš da bude ubačeno. E, sad, javiće se neki drugi koji će reći da ih nervira svaki put da kliknu u koju listu želja, pa ću videti koja ekipa će da prevagne...
Video sam, mislim da je to odlično rešenje i da to treba da se pojavi već pri prvom ubacivanju u listu želja iako još nema dodatnih. Dakle, da te odmah pita da li želiš da napraviš novu, svoju, po nekom kriterijumu koji ti odgovara. Bez toga, značajno manji broj ljudi će uopšte da otkrije ovu korisnu funkciju. Mene nervira što kada ubacim strip u neku listu, moram još jednom da kliknem da se vratim u prodavnicu umesto da se taj prozor sam ugasi. Druga opcija koja se tu nudi, da se ode u listu, nije mnogo verovatna, tako da potreba za tim klikom posle svakog novog ubacivanja nekog stripa nije neophodna.
quote:
Što se tiče layouta, pogledaću šta mogu da malo doteram, ali mi se čini da ti je rezolucija na granici desktopa, pa ti sve deluje veliko. Na nekoj standardnoj 1080p rezoluciji, ili većoj, sve deluje čak i malo :) Tako da, opet neki stvar kompromisa.
Ovde si delimično u pravu. Desktop mi je HD ali sa fontom na medium veličini što je standardna WIN opcija. Ne znam nikoga ko koristi 100% font na HD rezoluciji a da mu je udobno. Rešio sam problem tako što sam postavio da mi se AF sajt otvara sa zumom od 80% ali to je jedini sajt za koji koristim ovu opciju umanjenja dok ih imam gomilu na 110%, 115%, 105%...
quote:
Porudžbine se neće vraćati, verujem da imaš sačuvane mejlove za ono što si poručivao. Šta misliš pod bookmarksima?
Bookmarkom zovem svaki unos u listu želja, možda sam čudan, ali sam bio ubeđen da je to jasno. U krajnjoj liniji nebitan je naziv, jasno mi je da to nećete vraćati ali je trebalo da omogućite svima koji žele, razlog je nebitan, da to skinu. Svi koji imamo nalog na AF smo dali svoje mejl adrese, tako da je to moglo lako da se obavi. |
Edited by - djuk on 24/06/2025 19:57:38 |
 |
|
Topic  |
|
|
|