forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 325 Mala zemlja
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Markos
Webmaster

Croatia
29679 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 20/05/2025 : 08:32:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote

Godine 1994. u Bujumburi, ondašnjem glavnom gradu Burundija, desetogodišnji Gaby i Ana, njegova mlađa sestra, žive bezbrižno s ocem Europljaninom, Francuzom iz Jure, i majkom Afrikankom, Ruandkinjom iz naroda Tutsi.

Ali nevinost ne štiti od nasilja koje iznenada bukti sa svih strana. Unutar obitelji događa se rastava roditelja. Izvana, eksplozija rasne mržnje. Sasvim blizu, s druge strane granice, u Ruandi ekstremistička vlada Hutua navodi stanovništvo na pokolj milijuna Tutsija u nekoliko mjeseci. Udarni val tog genocida pomeo je Bujumburu. Rat više nije samo dječja igra. Smrt sada jaše pred svačijom kućom i svatko se brine samo za opstanak. A Gabyja muči i dodatno pitanje: što se u tom krvoločnom kaosu dogodilo s njegovom majkom?

Objavljen 2016. i nagrađen Nagradom Goncourt gimnazijalaca, roman Mala zemlja francusko-ruandskog pisca i repera Gaëla Fayea, nadahnut vlastitim iskustvom autora, prvi put govori o genocidu u Ruandi iz perspektive djeteta. Taj važni roman u strip su pretočili Marzena Sowa i Sylvain Savoia. Humorom i humanizmom nastavljaju propitivati identitet, ali i izgubljena djetinjstva. Kad raj postane pakao, što ostaje od naših snova?

Kolorka 325 • Mala zemlja • 124 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Marzena Sowa • Crtež Sylvain Savoia • Prijevod Mirna Šimat • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.5.2025. • Cijena 22 E

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-325-mala-zemlja/1070/

Trouble will find me

Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7516 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 19/06/2025 : 19:20:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Jerry Krause a Private Message  Reply with Quote
Ovo je baš dobro. Potresao me jako strip. Mislim, svi znamo otprilike šta se desilo u Ruandi, većina je možda i gledala "Hotel Ruanda" tako da postoji dosta određeno predznanje, bar što se mene tiče.

Ali opet te sve protrese kad pratiš strip o istinitom iskustvu iz perspektive djeteta. Nije ovo priča o ratu, nema tu prikaza ubojstava i nasilja već se radi o gubitku jednog djetinjstva i čitave njene nevinosti koju nosi u sebi. Mali dječak iz miješanog braka Francuza i Tutsi žene izbjegle iz Ruande se našao u Burundiju koji je također vreli kotao političke situacije. I tu usred lijepog i veselog djetinjstva počinje naglo odrastati uslijed nekontrolirane situacije u kojoj se prvo razara brak roditelja, a zatim i sve one iluzije koje je stvorio o svojim prijateljima i narodu zemlje u kojoj je živio.

Dirljivo i potresno svjedočanstvo, oštro te gađa u trbuh, ali s druge strane, ispričano dostojanstveno i inteligentno, bez da zauzima ičiju stranu. Volim kad me strip dirne, pa o njemu dugo razmišljam i počnem onda tražiti nove članke o toj tematici. Ovo je baš taj strip.

9,5/10
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2074 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 29/06/2025 : 13:59:42  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Ovo je baš dobro. Potresao me jako strip. Mislim, svi znamo otprilike šta se desilo u Ruandi, većina je možda i gledala "Hotel Ruanda" tako da postoji dosta određeno predznanje, bar što se mene tiče.

Ali opet te sve protrese kad pratiš strip o istinitom iskustvu iz perspektive djeteta. Nije ovo priča o ratu, nema tu prikaza ubojstava i nasilja već se radi o gubitku jednog djetinjstva i čitave njene nevinosti koju nosi u sebi. Mali dječak iz miješanog braka Francuza i Tutsi žene izbjegle iz Ruande se našao u Burundiju koji je također vreli kotao političke situacije. I tu usred lijepog i veselog djetinjstva počinje naglo odrastati uslijed nekontrolirane situacije u kojoj se prvo razara brak roditelja, a zatim i sve one iluzije koje je stvorio o svojim prijateljima i narodu zemlje u kojoj je živio.

Dirljivo i potresno svjedočanstvo, oštro te gađa u trbuh, ali s druge strane, ispričano dostojanstveno i inteligentno, bez da zauzima ičiju stranu. Volim kad me strip dirne, pa o njemu dugo razmišljam i počnem onda tražiti nove članke o toj tematici. Ovo je baš taj strip.

9,5/10

Procitao danas i sve se slazem sto je Jerry napisao. Velika preporuka!

@Jerry, hvala ti jer si pomenuo Hotel Rwanda koji nisam gledao. Pogledao sam prvo film pa onda procitao strip. Film je jako potresan. Pojma nisam imao sta se tamo desilo. Taj film mora svako da vidi! Jos jednom hvala.

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000