Author |
Topic  |
naker
Advanced Member

5555 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 24/07/2025 : 22:10:39
|

Warfare (2025)
Film prati američke vojnike tokom jedne specijalne misije u Iraku. Film je snimljen da izgleda kao dokumentarac pa su mnoge stvari prikazane realnije od uobičajenih Holivudskih ratnih filmova. Film je konkretnog i praktičnog karaktera gde se prikazuju neke uobičajene i rutinske stvari prilikom ratnih operacija. Pojedine scene su dosadne i monotone, i nisu bog zna kako interesantne za gledanje. Iako je reč o ratnom filmu, veoma malo ima "pravog" ratovanja, a Iračani se skoro ni ne vide. Priča u suštini ni ne postoji niti se postavlja pitanje šta vojnici žele da postignu niti zašto su uopšte u Iraku. Cela poenta filma je da se prikaže vod vojnika kao porodica, vojnici su braća po oružju. Većina vojnika su mladi, neiskusni i nezreli ljudi koji nisu navikli da ratuju pod pritiskom ratne paljbe, dima, krvi, iznutrica... Tokom odjavne špice su prikazane fotografije pravih vojnika i preživelih koji prepričavaju šta im desilo.
Ameri vole da ratuju, a mladi ljudi lako ginu u ratu. 6/10. |
 |
|
koze123
Average Member

978 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 26/07/2025 : 14:56:18
|
The Reader (2008)

Film prati petnaestogodišnjeg dečaka koji ulazi u ljubavni i seksualni odnos sa triedestšestogodišnjom ženom. Film je zapravo retrospektiva glavnog lika i njegovog života i počinje prisećanjem na mladost i prvu ljubav, te prati najvažnije trenutke njegovog života, koji su povezani sa ženom koju je u mladosti voleo.
Film je rađen po knjizi (koju nisam čitao), a radnja je smeštena 60-ih godina prošlog veka i u svojoj drugoj polovini se oslanja na završetak Drugog svetskog rata. Namerno izbegavam da spojlujem bilo šta, budući da mislim da bi ovaj film najbolje funkcionisao ako o njegovoj radnji ne znate ništa pre gledanja, što mislim da je gotovo i nemoguće, uzevši u obzir kada je film izašao i koliko je postao poznat od tada.
Suštinski ovo je priča o drugoj generaciji Nemaca, onoj koja dolazi posle rata, i o tome kako se oni nose sa krivicom zbog zločina i strahota koje su načinili njihovi preci. Kroz ljubavni odnos dvoje ljudi film se ozbiljno bavi ovom tematikom, i na kraju temom praštanja ili nemogućnosti istog kad su u pitanju ovakva dela. Pored ove glavne teme, koja je po mom mišljenju jako dobro razrađena, film je psihološki veoma kompleksan, i svaki važniji lik se može detaljno analizirati kako individualno, tako i metaforički, u skladu sa prvom temom. Da li je zapravo odnos između Hane i Maksa bio ljubavni ili je u pitanju manipulacija maloletnikom? Kako je ovaj odnos u mladosti uticao na ostatak Maksovog života - parališući ga da nastavi dalje? Kako doći do katarze na kraju? Film maestralno pozicionira ova individualna pitanja u prvi plan, da bi ih pred kraj ogolio i predstavio paralelu sa ratnim zločinima tokom Drugog svetskog rata.
Kejt Vinslet je sjajna u drugom polovini filma, gde bez puno dijaloga svojom gestikulacijom i mimikom prenosi jake emocije i zaslužna je za najupečatljivije scene filma, dok je možda veće iznenađenje gluma Davida Krosa, koji je maestralno odglumio svoju ulogu. Muzika je divna, dirljiva, i od samog starta jasno pravi distinkciju između "dve polovine" filma: napete i erotske romanse na početku i depresivnog tona koji nosi druga polovina filma.
Vidim da se kao najveća mana filma spominje humanizovanje ratnih zločinaca - sa čime se ne slažem kao zamerkom, budući da nikad ne sme da se zaboravi da su oni isto bili ljudi, pored svog zla koje su načinili, a ne neki tamo entiteti. Mislim da je ovaj film neophodno pogledati bar jednom, budući da je veoma težak, ali sam siguran da će u gledaocima izazvati emocije i poigrati se sa njihovim osećanjima. Maestralna struktura radnje i metafora je ono što ovaj film izdvaja, kao i kontroverzna tematika i prikaz iste. |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7633 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41132 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 29/07/2025 : 08:09:01
|
Babygirl
5/10 Tragicno je gledati matoru Nikol Kidman kako glumi milf. Onako koscata sa silikonima, fejsliftingom itd. Plus ekstremno odvratan klinac koji je privlaci. Antonio Banderas u ulozi muza koji ide na posao pre nego sto dodje majstor. Malo i turobna atmosfera sa losom glumom. Sve u svemu tragedija od filma. Dao sam i ovu peticu kao bonus zbog Banderasa u drugoj ulozi. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
don_draper
Advanced Member

4637 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 29/07/2025 : 08:19:43
|
The Phoenician Scheme
Poznatiji kao najnoviji uradak Wesa Andersona koji je, nasreću, došao i u kina prošli tjedan. Za Wesa sam već više puta pisao hvalospjeve i iznimno cijenim njegov lik i djelo, kao i entuzijazam i više nego redovitu produkciju. Tako je i ovdje u relativno kratkom roku nakon Asteroid Cityja i niza kraćih filmova s Netflixom, izbacio još jedan uradak s hrpom poznatih lica u vrlo klasičnoj postavi za standarde ovog redatelja. Ipak, glavna ličnost je ovdje Benicio Del Toro koji se sjajno snašao u ulozi međunarodnog prevaranta koji za sve ima backup opciju. Gluma kod Andersona je uvijek bila na razini pa tako i neka novija lica, poput kćeri protagonista, su na razini. Problem mi je što film djeluje kao da je bilo nekih šupljina u cijeloj ideji i ne čini mi se do kraja razrađen. Istina, ideja nije neka novotarija, ali uz to mi se čini da je nedostajala još nekih detalja u radnji i interakcijama kako bi ovo bilo zanimljivije. Čini mi se kao da je Wes ovaj put dosta forsirano išao stvoriti neki novi film ove godine. Vizualno su svi gimmicki prisutni i jako ga je divno za gledati, ali ponovit ću, nedostajalo je sadržaja i tečnosti koja je krasila njegove najbolje uratke. No, i osrednji Wes je i dalje dobar film, dinamičan je i daje prostora glumcima da se izraze i podignu kvalitetu (a to je dosta dobro kad imate Hanksa, Defoea, Cranstona i slične) tako da mi nije žao odlaska u kino. Dobro je da i dalje imamo ovakve autore u aktivnoj karijeri i nadam se da za godinu-dvije opet gledamo neko iznenađenje iz šešira ovog autora. |
I sell the fact that I can't be bought |
 |
|
koze123
Average Member

978 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 03/08/2025 : 19:59:11
|
Bring Her Back (2025)

Novi (drugi) film braće Filipou je još jedan potpuno otkačen i originalan horor, još brutalniji od prethodnog filma, koji je meni bio pravi biser horora te godine. Ovim filmom reditelji ipak dokazuju da Talk To Me nije bio "one-time wonder" i da imaju smisla i ideje za horore, s tim što sam siguran da ovaj film neće leći svim ljubiteljima horora.
Bring Her Back prati (skoro pa) slepu devojčicu koja je prinuđena da uđe u hraniteljsku porodicu nakon smrti svog oca, zajedno sa svojim polubratom koji brine o njoj. U hraniteljskoj porodici je dočekuje Lora, čudna i pomalo jeziva žena, zajedno sa svojim sinom koji ima selektivni mutizam. Ubrzo postaje vrlo jasno da Lora ima plan za devojku, a misterija oko njenog sina se razvija u potpuno neočekivanom pravcu...
Kao i prethodni film ovih reditelja, Bring Her Back ima jako originalan twist na viđene ideje, te njihov pristup već viđenim idejama izgleda dosta originalno. U biti, ovo je natprirodni horor, koji definitivno spada u novi talas horora ili trend koji se bavi ozbiljnim temama i sadržajima i metaforički ih obrađuje u jednom novom žanru na ozbiljan način. Po tome, ovaj film je sličniji filmovima kao što su Hereditary i Babadook, nego nekim ranijim i "tradicionalnijim" mejnstrim hororima poput Conjuring-a i Insidious-a. Dok se Talk To Me bavio narkomanijom kao odgovorom na tugu i neuspeh na izlaženje na kraj sa smrću voljene osobe, Bring Her Back obrađuje na izuzetno mračan i depresivan način majčinu tugu nakon gubitka deteta.
E sad, kad se fokusiramo na samu radnju (bez zalaženja u metafore i simbole), Bring Her Back je jedan izuzetno uznemirujuć film, pun eksplicitnog nasilja i (samo)sakaćenja, do te mere da su neke scene u ovom filmu najodvratniji sadržaj koji sam video na filmu uopšte i definitivno ostaju urezani u pamćenju. Iz tog razloga ne bih mogao ovaj film da preporučim bilo kome; ekstremno je poremećeno i bolesno, uznemirujuče, mračno i odvratno, a opet je sve to povezano u neku celinu da ne izgleda nabacano. Opet postoji set pravila za natprirodno koja nisu eksplicitna pa gledaoci mora da se udube da bi sve pohvatali, i opet je drama oko likova i njihovih (mračnih) sudbina toliko realna da je nemoguće ne vezati se za likove do kraja filma. Kraj je za moj ukus previše "holivudski", ali razumem zašto se reditelji nisu odlučii za drugi pravac - previše su ga zamračili do te tačke i jasno je da su hteli malo da se izvuku na kraju. Pohvala (?) za šminku, koja je ekstremno realna i zasrašujuća, vidi se da je dosta pažnje tome posvećeno. Uz to, film se dosta oslanja na šok efekat, i odlično ga kombinuje sa atmosferom. Na sve to, ne mogu da ne pohvalim glumu Sale Hokins, ali i klinaca koji su bukvalno ubili sa glumom. Toliko naturalistički i brutalno, puno emocija, bez imalo sudržavanja.
Sve u svemu jedan ekstreman horor, slabiji od Talk To Me (koji preporučujem svima! - mnogo je dublji i lakši za varenje), no ako ste ljubitelji horora siguran sam da ćete hteti ovo da overite. Ja ga ne mogu preporučiti.  |
Edited by - koze123 on 03/08/2025 20:01:16 |
 |
|
naker
Advanced Member

5555 Posts
Posted - 04/08/2025 : 22:28:11
|
Završen još jedan Palićki filmski festival, u 4 dana pogledao 9 filmova, pa kao što tradicija nalaže pripremite se za jednu retrospektivu pogledanog. Polećemo:

Two Prosecutors (2025)
Istorijski film smešten tokom Staljinove Velike čistke 1937. godine. Radnja prati mladog pravnika koji tek što je diplomirao sa fakulteta kao naivan i zelen odlazi u zatvor kako bi razgovarao sa zatvorenikom koji se žali na uslove u zatvoru. Upravniku i čuvarima nije jasno kako je zatvorenik uspeo da pošalje poruku van zatvora i nevoljno prihvataju da puste pravnika u ćeliju gde "živi" zatvorenik. Film se sastoji iz dva dela, prvi prati stanje u sovjetskim zatvorima, dok drugi prikazuje birokratiju u Moskvi tog podneblja. Mladi pravnik polako na teži način upoznaje sovjetski državni aparat za vreme Staljinove diktature...
Film je režirao Ukrajinac i kritikuje Staljinovu Rusiju, ali nema nikakvih dodirnih tačaka sa aktuelnim rusko-ukrajinskim ratom. Odlično prikazana Staljinova strahovlada i čistka gde je neistomišljenike slao u zatvor praktički da umru jer povratka iz zatvora nema. Jednom kada te tamo zatvore društvo zaboravlja na tebe i osuđen si na umiranje na rate, ako već nisi odmah u startu likvidiran. Grubi čuvari, odsustvo lekarske nege, nikakva hrana, nikakvi uslovi, konstantno prebijanje i fizičko maltretiranje... Film se zove Dva tužioca, i tek se na kraju saznaje puni smisao ovog naziva. Odlično poentiranje na kraju i emotivni šok koji cenim nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Prvi film koji sam pogledao na festivalu i odmah najbolji. Film je potpuno zasluženo osvojio zlatni toranj za najbolji film. A režiser je legenda jer je na premijeru filma došao muertos pijan i održao govor posle ko zna koliko ispijenih pelinkovaca  |
 |
|
naker
Advanced Member

5555 Posts
Posted - 05/08/2025 : 21:33:02
|

Sve je u redu (Minden Rendben) (2025)
Muškarac i žena ulaze u vezu nakon što su oboje razvedeni i moraju da se staraju o svojoj deci. Imaju šansu za novu priliku, za novi početak, dve porodice počinju da se sve više približavaju, jedini problem je što im deca nemaju dobar odnos između sebe jer se često zadirkuju. Nakon jednog večernjeg druženja otac slučajno prisustvuje sceni gde njegov sin gura devojčicu u prazan bazen i ona završi u bolnici. Otac odlučuje da zaštiti sina i policiji govori da je reč o nesrećnom slučaju...
Mađarska krimi drama o tome šta su sve roditelji spremni da urade kako bi zaštiti svoju decu, čak i kada to ne bi trebali raditi. Klinja srednjoškolac nezreo za svoje godine ima problema da se zbliži sa klincima svog godišta, i otac ne zna šta da radi sa njim iako se on ponašao slično kada je bio u njegovim godinama. Psihološka drama o tome kako sin ponavlja greške oca, i o tome kako odsustvo jednog roditelja iz života dece negativno utiče na njihovo odrastanje. Film je drama, ali ima par krimi momenata kroz razgovore sa policijom koja istražuje nesreću. Film se trudi da bude umetnički pa je urađen crno/belom tehnikom, po meni nepotrebno jer ne doprinosi atmosferi. Muzika takođe na momente previše agresivna i napadna i nepotrebno stvara neugodnu tenziju kao da je reč o nekoj misteriji.
Mađarski film o roditeljima koji nepotrebno previše štite svoju decu čak i kad ona ponavljaju greške svojih roditelja. OK za pogledati, ali ništa specijalno. |
 |
|
naker
Advanced Member

5555 Posts
Posted - 06/08/2025 : 21:33:25
|

Odraz u mrtvom dijamantu (Reflet dans un diamant mort) (2025)
Bolje pucati sebi u glavu negoli pokušati opisati radnju ovog filma. James Bond na stereodima, ali kao neki tripi LSD omaž parodija na evropski način. Radnja non stop skače napred-nazad pa je teško pohvatati o čemu se u filmu zapravo radi. Glavni lik je poznati filmski glumac, a filmovi su rađeni po knjigama, pa je jako teško razlikovati stvarnost od fikcije. Ko su likovi, da li su stvarni ili izmišljeni, da li je cela priča u filmu samo san, iluzija... Film je snimljen na užasno moderan način kao reklame pa dominiraju krupni kadrovi koji se smenjuju svake dve sekunde i koji retko imaju dodirnih tačaka sa pričom. Neki smisleni dijalozi ili normalan tok radnje ovde ne postoji. Jedino pozitivno što mogu da kažem o filmu je da je kratak pa mučenje nije dugo trajalo, i ima jedna kultna scena fajta u birtiji koja je inovativno snimljena da bi se njom i Tarantino ponosio.
James Bond parodija na LSD-u, samo za one koji vole eksperimentalni pristup. |
Edited by - naker on 06/08/2025 22:12:29 |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7633 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
naker
Advanced Member

5555 Posts
Posted - 06/08/2025 : 22:11:34
|
Pa ne znam baš nije se meni ovo preterano svidelo iskreno. Videću još za Amer, po opisu deluje zanimljivo. |
Edited by - naker on 06/08/2025 22:13:02 |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41132 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 07/08/2025 : 08:13:19
|
Odgledao juce posle 20+ godina Bande Njujorka. Kakva je to filmcina. Dej Luis odvalio kako je odglumio mesara.. Nemam bas nijednu zamerku na film, sve mi je odlicno. A muzika kad idu na fajt je bas upecatljiva. |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
naker
Advanced Member

5555 Posts
Posted - 07/08/2025 : 21:25:49
|

100 litara pivskog zlata (100 litraa sahtia) (2024)
U učmaloj finskoj ruralnoj vukojebini bogu iza nogu na selu žive dve sestre koje se bave proizvodnjom i prodajom finskog tamnog piva sa aromom banane - sahtija. Njih dve nemaju neke veće životne ambicije od ločenja, to im je porodični biznis jer su zanat ispekle od ćaće. Kada im njihova prijateljica neočekivano dođe u posetu i saopšti da se udaje, one dobijaju zadatak da spreme 100 litara sahtija za venčanje. Ali par dana pre svadbe one su imale pijanku kako bi proslavile uspešno obavljen zadatak i odvalile se od alkohola pa su popile sav sahti... Imaju dva dana da nabave pivo za svadbu...
Finci vole da loču, a kada loču prave sranja. Urnebesna komedija baš sam se propisno nasmejao par puta na pojedine fore. Film za alkose i ispičuture  |
 |
|
Topic  |
|
|
|