Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 18/06/2025 : 15:55:23
|

Misteriozni „ključ“ nepoznatog porijekla ukraden je tijekom putovanja brodom. Cromwell Stone, koji je bio ondje prisutan, uskoro uviđa da su svi drugi putnici sustavno eliminirani. Tada pokreće fantastičnu istragu kako bi otkrio ne samo kradljivca, već i prirodu neobičnog predmeta...
Orka 73 • Cromwell Stone • 144 stranica • C/B • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Andreas • Crtež Andreas • Prijevod Antonio Kekez • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 18.6.2025. • Cijena 18 Euro
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-73-cromwell-stone/1073/
|
Trouble will find me |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
16744 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 19/06/2025 : 10:19:31
|
Crtež vrhunski.. |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2628 Posts
Member since 26/07/2009 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12285 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 17/07/2025 : 00:05:40
|
Poceo sam veceras da citam Cromwell Stonea stigao do 30e ili 40e stranice ali previse mi je konfuzno i psihodelicno za trenutno raspolozenje i potrebna je ili veca koncetracija ili vise strpljenja i crtez mi je malo konfuzan u kadriranju a i u rasporedu tabli. Odlazem strip na policu za neko drugo citanje. |
 |
|
Zula
Senior Member

1640 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 17/07/2025 : 00:31:03
|
Isto sam večeras počeo čitati Cromwella Stonea, pročitao prvu priču, i to je genijalno ludilo! Kadriranje u službi pojačanog dojma. Zbog prejakog intenziteta doživljaja odlažem druge dvije priče za nakon godišnjeg... |
 |
|
Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
953 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 03/08/2025 : 16:36:29
|
Evo i ja sam pročitao prvi album po prvi put i dijelim Zulin utisak. Kao da me neko išamarao onako pošteno Ali i jeste: kad malo bolje promislim, ovakve stvari...ovakve stvari su nam promicale decenijama. Kada je ovo završeno, ovaj prvi album? 1982? Uhvati me strah nakon svakog "apsolutnog hita" u nekoj turi i pitam se "da li su iscrpljeni svi vrhunski stripovi". I džabe se bojim, evo, ovaj Cromwell Stone je apsolutni hit i sad sam ubijeđen da izvor neće nikad presušiti, koliko je samo tih radova iz tog perioda, dok smo mi trčali za Blekom, skakali po drveću sa Zagorom, a ovo se iza brda valjalo.
Neću o crtežu ništa zasad petljati, jer sam malo prelistao šta me čeka u naredna dva albuma - i to je nešto neviđeno, bar za mene.
A priča? Ja stvarno ne znam koliko je tu Lovecrafta ili Hodgsona, ali da tu ima one jeze, klaustrofobije i beznađa/ludila kao u nekim blic-pričicama Poeovim, ima dakako! Koliko je bitna struktura naracije: ne mogu da ne primjetim kako je siže postavljen; priča u priči u priči - sve do misterije, unazad i ka naprijed, sa ćelijama od Bruckove knjige, preko Gordonove priče, pa sve do Stonea. Ovo je zaista nevjerovatan strip.
Naznake metafizičkih rijeka su tu: intenzitet nije onaj iz Opskurnih, lebdeći ka nepoznatom, nego u suprotnom smjeru - Nepoznato je tu negdje, vreba iz ćoška i čeka da vas dotakne u nekom budžaku.
Desetka bez kusura. |
Škafiškafnjak |
 |
|
Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
953 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 09/08/2025 : 21:48:26
|
Auh!! Predjoh i drugi album i tu sam varen i pečen. Jako dobra priča, vidim tu gnosticizam i rušenje Jedinstva, pad linije Pleroma-Eon i vrlo duboku interpretaciju težnje ka ponovnoj uspostavi Sistema, po cijenu svakog živog bića. Pa ovo još nismo imali! Crtež je...nevjerovatan. Tabla na strani 86 konkuriše čuvenoj Letačevoj "prelomljenoj duplerici" kao kult, i čitav je album ustvari jedno sasvim novo iskustvo u čitanju stripova. Neki novi uglovi, neke nove kompozicije, neki novi stil sinhronizacije sa naracijom. Neću pretjerati ako kažem da je ovo veliki korak naprijed; iako Andreas fantastično hendla načinom kako privući pažnju i pogled - tu nema apsolutno ništa samodopadno i oholo. Vrhunski! |
Škafiškafnjak |
 |
|
Chui
Senior Member

1244 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 11/08/2025 : 18:51:16
|
Zanimljiv je Cromwell, treba se dobro koncentrirati za ispratiti neke scene, crtež je fantastičan i daje cijeloj priči dimenziju više. Nije mi apsolutni hit ko Salkanu ali ljubitelji Dylan Doga i Mort Cindera bi se mogli definitivno pronaći u Cromwellu. Tajanstveni triler, napet, na rubu znanosti, bogovi ili svemirci... nek bude ocjena 8.8/10 |
 |
|
|
Topic  |
|