Author |
Topic  |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 20/05/2025 : 08:19:00
|

Vratite se u davnu eru Potopa, onu koju potiho spominju svi drevni tekstovi čovječanstva... U tom vremenu gladi Bezglasni, mladi majmun siroče, nastoji dokazati svoju vrijednost pred plemenom koje ga je usvojilo loveći Dugu Gubicu, starog, ranjenog i opakog aligatora. Jedi ili budi pojeden: to je nepromjenjiv prirodni ciklus. Ali kada se usudi zaputiti u srce zabranjenih zemalja, onih ljudskih, Bezglasni će se suočiti s najokrutnijom sudbinom: pleme će mu biti masakrirano pred očima, a zatim će on biti zarobljen kako bi trenirao u arenama Carstva i postao Divlji Bog, sveti ratnik stvoren za nasilje i umijeće borbe. Ali sve te duge godine patnje u njemu će prije svega razviti goruću želju da se osveti svojim mučiteljima, bez obzira na cijenu.
Divlji Bog, priča o nemiru i bijesu prožeta divljom poezijom, slika portret civilizacije iznenada suočene s mogućnošću nestanka. Uznemirujući nas, ovaj nam album omogućava da vidimo i osjetimo silovitost prirode, zagušljivu vrućinu, zujanje insekata, krikove bijesa i suze očaja protagonista, snažno se hvatajući za neprestani ples koji isprepliće život i smrt, životinjsko carstvo i čovječanstvo. Jer, duboko u sebi, tko je pravi junak ove priče? Čovjek ili... životinja?
Ovo majstorski konstruirano djelo napisao je Fabien Vehlmann, a nosi ga Rogerov spektakularni crtež.
Kolorka 319 • Divlji Bog • 112 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Fabien Vehlmann • Crtež Roger • Prijevod Jelena Prtorić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 20.5.2025. • Cijena 20 E
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-319-divlji-bog/1064/
|
Trouble will find me |
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik

Western Samoa
7530 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 11/06/2025 : 09:24:30
|
Iako nisam ljubitelj ovog žanra, nisam htio čekati preporuke za ovo djelo već sam se vodio predosjećajem. I nisam pogriješio. Strip koji vrijedi više puta čitati, zanimljiv način pripovijedanja kroz četiri različita gledišta, četiri različita lika koji daju sasvim različit kut gledanja kroz poglavlja. Prvo poglavlje zavarava u smislu da sam mislio da će to biti u cijelosti neki životinjski polu dokumentarac u kojem neće biti ljudskih likova i tu zgodno podsjeća na Odiseju u svemiru. Kad ono idemo prema nekome imaginarnom afričkom carstvu koji se bori za svoj opstanak uslijed prirodne kataklizme. Tu se potpuno mijenja narativ i u svemu tome rasulu, jedan pojedinac, u ovom slučaju majmun, kroz svoju osvetničku misiju želi naplatiti ljudskoj vrstu sve ono u što su ga pretvorili tijekom dugih 10 godina.
Lijepo vođena priča, Vehlmann to zna stvarno dobro napraviti i voditi scenarij. Upadaju u oči nasilnost scena, ali Vehlmann je time samo još jednom demonstrirao parabolu funkcioniranja ljudskih društava koji žive, ruše, preživljavaju i nestaju. Predvidljivo je bilo u kojem smjeru će se sve okončati, ali Vehlmann je to sve lijepo zaokružio.
Roger je poznat iz rada u Jazz Maynardu, a i ovdje je ostavio efektan pečat. Možda u nekim scena i predetaljan, ali mračni tonovi i boje vrlo dobro pogađaju atmosferu.
8,8/10 |
 |
|
Chui
Senior Member

1245 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 16/06/2025 : 23:02:48
|
Meni se isto ovo svjedjelo, dosta dobro ispričana priča, ugodno me iznenadio i način izvedbe kroz 4 različita gledišta. vizualno mi je u nekoj osrednjosti, dobar je crtež, komercijala al dobro sve štima, al je kolor malo dosadnjikav. Tako da 8.5
|
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21788 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 27/07/2025 : 18:58:45
|
hmmmm,na prvo čitanje razočarenje - al' jbga,Velman je to,moram da mu dam,koliko večeras,još jednu šansu. |
Markose,do neba ti hvala!!! |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2628 Posts
Member since 26/07/2009 |
Posted - 30/07/2025 : 21:31:07
|
quote: Originally posted by anto
hmmmm,na prvo čitanje razočarenje - al' jbga,Velman je to,moram da mu dam,koliko večeras,još jednu šansu.
Meni isto. Pročitao pre 2 dana, nekako mi je sve "zbrzano" i nabacano. Malo će da odstoji pa da pročitam još jednom, na tenane. |
Carpe diem |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29712 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21788 Posts
Posted - 31/07/2025 : 18:43:07
|
na drugo čitanje,uz bolju koncetraciju i opušteniju atmosferu,to je već to,baš valja,utisci kad nahvatam par dokonih minuta.Kraj,što reče Markos,efektivno emotivan! |
 |
|
borg
Senior Member

Serbia
2432 Posts
Member since 13/01/2020 |
|
panzer
Advanced Member

12789 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 02/08/2025 : 08:40:29
|
quote: Originally posted by borg
Koliko te je platio da promeniš iskaz? 
Obečao mu je Ralpha.

|
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21788 Posts
Posted - 14/08/2025 : 22:51:51
|
Divlji Bog meni jako omiljenog Fabijana Velmana mi je bio prvi pik ture,jbga,Fabijan Velman.
I prvoh ga i pročitah,al kako napisah gore,usledilo je razočarenje;u stvari,da pravo kažem,vrlo brzo sam ispustio konce priče,pa sam do kraja tek otaljavao čitanje.Sa druge strane,ovaj crtač,Roher (radio je Džez Majnarda,koji je Najkula objavila),me nekako zbunjuje crtežom - isti problem sam imao i kod Majnarda,likovi umenju da mu budu slični ili šta već,pa ih lako pobrkam.
Stripu sam morao da dam drugu šansu,što zbog pozitivnih komentara,što zbog poštovanja scenariste;i nisam požalio - uz pažljivo čitanje,sve dođe na svoje mesto - hvalevredan strip,avanturistički strip nabijen akcijom iz vremena pre potopa.Pratimo osvetnički put jednog opakog majmuna (istreniranog za nemilosrdno ubijanje) tokom puta izvesnog klana da zauzmu vladarsku poziciju nakon velikog potopa.
Intersantno ispričana priča kroz nastavljanje i preplitanje radnji,sa sjajnim završetkom. Roher na visokom crtačkom nivou,mada rekoh,ume da me zbuni sa brkanjem likova.
4.5/5 |
Edited by - anto on 14/08/2025 22:53:24 |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|