Author |
Topic  |
Zlix
Senior Member

.jpg)
Serbia
1928 Posts
Member since 20/03/2006 |
Posted - 12/08/2025 : 15:58:57
|
Veliki mrtvac 1-2
Pročitao sam oba toma Velikog mrtvaca krajem jula, ali bilo je potrebno malo vremena da mi se slegnu utisci, a i bio sam prilično zauzet. U pitanju je moderna bajka koja vrlo brzo prerasta u postapokaliptičnu dramu.
Polina je studentkinja ekologije i odlučuje da ode na selo, u kuću svoje prijateljice, kako bi na miru pisala master rad. Na početku stripa upoznajemo je kao sarkastičnu, tvrdoglavu i, kako sama kaže, pomalo nervoznu. A kako i ne bi bila, kad su je zadesile nevolje sa kolima. Sreće Ervana, koji joj nudi pomoć i smeštaj za noć, ni ne sluteći da će joj taj susret i to poznanstvo potpuno promeniti život, ali i njen karakter.
Uz Ervana Polina saznaje za postojanje magičnog, paralelnog sveta u kome žive četiri rase (ili plemena) čovekolikih stvorenja. Iako vreme u oba sveta teče različito, oni su na neki način međusobno povezani, a događaji iz magičnog sveta mogu imati ozbiljne posledice po naš — od čudnih klimatskih promena i zemljotresa, pa sve do velikih društvenih potresa. To je onaj trenutak kada bajka prerasta u postapokaliptičnu dramu, a znate i sami kakvi su međuljudski odnosi u pričama tog žanra. Vremenom se uvode i novi, zanimljivi likovi.
Dalje ne bih otkrivao elemente priče, ostavljam vama da otkrijete ako se odlučite da nabavite ove dve knjige. Od mene ide iskrena preporuka, jer sam zaista uživao u čitanju.
Za kraj bih spomenuo i crtež, koji je onako dečiji, bajkovit, pomalo karikaturalan, ali izuzetno simpatičan. Ne znam kako bih ga drugačije opisao. Prate ga veoma živopisne boje magičnog sveta, koje pojačavaju osećaj misterije i fantazije, kao i tmurne nijanse našeg sveta, koje daju kontrast i dodatnu težinu nevoljama sa kojima se ljudski rod suočava. Sve zajedno, mislim da savršeno doprinosi atmosferi i ritmu stripa. |
IG: @bricktoygrapher |
 |
|
Zlix
Senior Member

.jpg)
Serbia
1928 Posts
Member since 20/03/2006 |
Posted - 14/08/2025 : 16:55:03
|
U potrazi za Pticom Vremena
Kao mlađi, dosta sam voleo da igram fantazijske RPG igre, koje odlikuju jedan ili grupa junaka, detaljno osmišljen svet, njegova istorija i lore, različite rase (ljudi, vilenjaci, patuljci, orci...), mistična stvorenja, velika pretnja od strane mračnih gospodara ili odmetnutih bogova, različiti questovi i misije... kapirate već.
U potrazi za Pticom Vremena me umnogome podseća na RPG igre, jer poseduje većinu, ako ne i sve gore nabrojane elemente. Imamo čudesni svet Akbara, obogaćen bogatom istorijom i tradicijom, naseljen brojnim narodima i neobičnim stvorenjima, pretnju od strane zlog boga Ramora, grupu junaka predvođenih plemenitim vitezom Bragonom i neustrašivom devojkom Pelisom, koji imaju zadatak da pronađu legendarnu Pticu Vremena kako bi spasili svet od uništenja.
Tokom njihove avanture pridružuje im se još nekoliko likova, spremnih da im pomognu, ali i da ih uvuku u razne nevolje. Zajedno se bore protiv zveri, legendarnih ratnika i bića koja barataju magijom, rešavaju različite questove i sakupljaju neophodne elemente kako bi sprečili dolazak boga Ramora.
Moram priznati da mi je crtež bio odbojan kada sam gledao zavir, jer likovi često nisu konzistentno nacrtani, pa sam odlagao nabavku ovog stripa. Uh, kako bih pogrešio da nisam. Što više čitate, sve vam više prirasta srcu taj crtež, a njegov stil me podseća na animirane filmove iz 80-ih.
Najviše su mi se dopali sitni detalji koji se povremeno provlače — dok su naši junaci i njihovi protivnici u fokusu, u pozadini vidimo druge likove ili stvorenja koja rade svoje stvari ili zbunjeno posmatraju naše heroje. Tu su i prelepo oslikani pejzaži, gradovi i hramovi, a mnogi detalji su ubačeni da postignu komični efekat. Strip, inače, i odlikuje dosta humora.
Potencijalni spojler — kraj mi je ostavio pomalo gorak ukus, ali ne zato što me je razočarao. Jednostavno sam tužan zbog sudbina pojedinih junaka, iako su one na neki način bile nagoveštene tokom njihovog putovanja.
U svakom slučaju, za ovaj serijal kažu da je jedno od najvažnijih dela evropske herojske fantastike, a sada sam uvideo i zašto. Od mene ide jedna velika preporuka, mada ne znam koliko je trenutno lako nabaviti ovo izdanje. |
IG: @bricktoygrapher |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21799 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 14/08/2025 : 21:43:02
|
quote: Originally posted by Zlix
Konkvistador 1-4
Pojedini članovi će se možda setiti da sam nedavno recenzirao strip Barakuda i da sam bio i više nego oduševljen pričom. Odlučih potražiti na čemu je još radio Difo, pa sam tako otkrio serijal Konkvistador.
Premisa zvuči zanimljivo i ima dobrih momenata u stripu, ali mi razrešenje deluje mlako i ne ostavlja snažan utisak. S jedne strane, kraj deluje otvoreno i ostavlja mogućnost za nastavke, a s druge, verujem da bi priča bila efektivnija da je završena ranije.
Meni je prosto neverovatno da je Difo autor priče u Barakudi,jer su mu scenariji mahom kao ovaj u Konkvistadoru - osrednji.
Veliki mrtvac 1-2
Dalje ne bih otkrivao elemente priče, ostavljam vama da otkrijete ako se odlučite da nabavite ove dve knjige. Od mene ide iskrena preporuka, jer sam zaista uživao u čitanju.
ma Loazel je carina,od njega su svi stripovi topčine. Potraga za pticom,Trgovina,Petar Pan,Veliki Mrtvac. Čekamo Un putain de salopard u izdanju Fibre.
U svakom slučaju, za ovaj serijal kažu da je jedno od najvažnijih dela evropske herojske fantastike, a sada sam uvideo i zašto. Od mene ide jedna velika preporuka, mada ne znam koliko je trenutno lako nabaviti ovo izdanje.
Prikvel još bolji!! |
Markose,do neba ti hvala!!! |
Edited by - anto on 14/08/2025 21:47:48 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21799 Posts
Posted - 14/08/2025 : 22:35:27
|

Tereza Radiče&Stefano Turkoni:Pripovedač (Aleja)
Nadam se da se ovaj jako,jako lep strip neće provući ispod radara publike. Sa autorskim dvojcem smo se inače upoznali u izuzetnom delu,Zabranjena luka (Orka specijal),a Pripovedač nije sad toliko dobar,ali ni puno lošiji.
Avanturistička krimi drama (a usput i road comic,ako taj žanr postoji),smeštena u Amazoniju;klinac koji obožava starijeg brata,svetskog putnika koji mu pripoveda avanture sa putešestvija,saznaje da je on tek sitan kriminalac,koji je u govnima do guše,te pokušava da ih iz istih izbaci.
Dinamično,zabavno,napeto,lepo nacrtano,obojeno,ispričano.
Mana je nešto slabije izdanje,u pogledu tehnikalija (SP Print iz NS,ali kao da ga je radio Simbol,i to kako to oni samo znaju) - malo su stranice valovite,čuje se krckanje tu i tamo,u pad kadrova mutnija štampa.Prevod dobar.U principu,ništa posebno strašno. Plus bih ja lično voleo da je išlo na A4,pa kolko košta da košta.
U svakom slučaju topla preporuka!
4.5/5 |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21799 Posts
Posted - 14/08/2025 : 23:23:50
|

Difo&Žeremi:Barakuda (Čarobna knjiga)
Nakon tačno dve godine od prvog čitanja,obrnuh još jedno (uzeh drugaru na letnjoj stripomaniji,pa iskoristih priliku) - mogu samo reći da mi je Barakuda još bolje legla,čista 5/5,uz najnajtopliju preporuku. Izdanje je jako dobro,iako je iz Simbola,prevod na mestu.
Gusarski strip,ali sa svim mogućim i nemogućim elementima žanra - lov na ukleto blago,ostvo na kome vladaju gusari,intrige,prevare,izdajstva,prevrati, obrati,dvoboji,dosta sisa i guzica....i sve to uklopljeno u priču bez nekog propusta koji bi zasmetao.
Crtež je šaren i razigran,i sasvim odgovarajući priči;a kad zatreba, mračan i zastrašujuć.
Sve u svemu,Difo me je stvarno pozitivno iznenadio (ovo mi je od njega ubedljivo najbolje delo,a čitao sam ih dosta).
Sa nadom da će Fibra objaviti svih 6 albuma u imtegralu - https://www.bedetheque.com/BD-Barracuda-Jeremy-INT-Integrale-378670.html |
Edited by - anto on 14/08/2025 23:26:07 |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7642 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 15/08/2025 : 00:36:24
|
quote: Originally posted by anto
U svakom slučaju, za ovaj serijal kažu da je jedno od najvažnijih dela evropske herojske fantastike, a sada sam uvideo i zašto. Od mene ide jedna velika preporuka, mada ne znam koliko je trenutno lako nabaviti ovo izdanje.
Prikvel još bolji!!
Ne laži!
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21799 Posts
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7642 Posts
|
anto
Advanced Member

Serbia
21799 Posts
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7642 Posts
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3387 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 15/08/2025 : 12:43:55
|
Samo prvi deo prikvela je bolji. Pročitao sam ceo serijal i meni to već negde od četvrtog albuma ide rapidno na dole. Poslednji album ajde donekle solidno zaokružuje priču (iako nije bilo potrebe da bude dug 100 strana) ali sve u svemu, trebalo je stati mnogo ranije. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21799 Posts
Posted - 15/08/2025 : 13:02:49
|
 [/url]
Evo dva odlična stripa u odličnom izdanju,a nigde drugde objavljena (u međuvremenu je Fibra najavila Habemusa) - primer kako je ČK trebao da posluje,a ne da ide zaobilaznim putem ne bi li uspešno radio. Mada je sa Holmsom podbacio (čim je strip mogao da se kupi za 500 kint),ali za to su sami krivi,baš zbog načina poslovanja i ophođenja prema kolegama izdavačima,pa im se sve to i vraća.
Brunšvig&Sesil:Holms (1854-+1891),prvi tom (Čarobna knjiga)
Holms (1854-+1891) je adaptacija romana A.K.Dojla,mada nisam znao za tu knjigu - osim toga,objavljeno je 5 albuma (zadnji 2019.,pre 6 godina),a stoji da nije završen,pa mi tu nešto nije jasno - ako nije završen,zašto nije,Brunšvig nije autor kao pojedini da ostavlja projekte da se vuku godinama.Ili je serijal završen,ali na BD sajtu stoji pogrešna informacija.
Kako god,vrlo,vrlo zanimljiva priča o Šerloku,bez Šerloka - doktor Votson istražuje prošlost svog kolege i njegove porodice da bi razjasnio misterioznu smrt najvećeg detektiva ikad.
Brunšvig,jedan fenomenalan autor (Moć Nevinih,Urban,Sećanje u džepovima),odlično vodi priču;način na koji je gradi,preplićući razna vremenska razdoblja,pri čemu se stepen napetosti i misterije konstantno povećava...ako ste ljubitelj Šerloka Holmsa,i detektivskih/misterija priča,ovo se ne sme zaobići. U završnici trećeg albuma (od tri koliko ih ima) priča se baš zahuktala i jedva čekam da pročitam nastavak.
Al to će biti komplikovanije,jer nisam siguran da će ČK uraditi nastavak.Uzdam se u Fibru,jer Markos voli Brunšviga,da rokne ceo serijal u jednoj knjizi.
Crtež jako dobar. 5/5
Vale&Švarcman:Habemus Bastard (Čarobna knjiga)
Silven Vale (crtač BJUF,Katange,Tananarivea) je ovde i crtač,ali i koscenarista,sa izvesnim,nikad čuo,Žakijem Švracmanom.
Album je relativno frišak,u stvari integral koji obuhvata dva albuma,a i sam strip je skroz moderan (da se tako izrazim),nekako moderno i ispričan i nacrtan.
Priča o plaćenom ubici koji silom prilika (zbog greške u poslu,a greške u takvoj profesiji se skupo plaćaju) oblači svešteničku odeždu,započinje život u malom gradiću,ali će ubrzo njegova prava priroda da uzme stvari u svoje ruke,i Otac Filip će uneti popriličnu živost u svoje okruženje.
ovde bih citirao izivka: Jako dobar strip, zabavan i duhovit i s jakim likovima. Malo podsjeća na Sodu. Preporuka!
4.5/5 |
Edited by - anto on 15/08/2025 13:15:39 |
 |
|
Topic  |
|
|
|