forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Franina livada
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 238

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 12:09:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano
Ajmo vidjet šta radi Iztok Sitar:)

Nemam pojma tko je to.
Ajd ti ispričaj nekaj, pa da uopće vidim.

Makar, jako jako teško da ću ja pričati o nekakvom iztoku sitaru.
Primijetio sam jednu tešku okolnost: polako ulazim u okamenjivanje. Malo kaj mi više može probiti kroz kamen. Očito je kod mene uznapredovao proces staračke centralizacije. Sav sam u središtu, svijet se sužava. To je dobro za mene, loše za druge.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 12:19:03  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Teorijski si postavio visoke ideale.
A, cijela scena samo iznosi svoje bijesove.

Ne bori se s njima.

Znači, ili uranjaš sa mnom duboko u septičku ili odmaraš u miru s Heideggerom.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 12:27:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Teorijski si postavio visoke ideale.
A, cijela scena samo iznosi svoje bijesove.

Ne bori se s njima.

Znači, ili uranjaš sa mnom duboko u septičku ili odmaraš u miru s Heideggerom.

Frano, čuj ovaj poučak: stinky uronjen u septičku jamu, prividno izgubi na težini koliko teži količina istisnutih drekeca.

Od svih ljudi na scomu, ja sam najviše prividno izgubio na težini, jer sam najviše puta uranjao u septičke jame i najviše drekeca istisnuo od svih forumaša.

Ali nema to više smisla. Mijenjam se, pustio sam bradu i brkove. Zašto da istisnute fekalije poklope milene forumaše, kad oni ne mogu cijeniti trud uranjanja u septičke dubine? Moram ih pustiti da idu za svojom sudbinom. Ne znam bolje.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 12:38:51  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Poštujem, poštujem.
Odmori.
Kosit livadu je zamoran posao.
A tek septičku čistit.
Bljak.

Vrijeme je rasipavača bijesova.
I sve je to za ljude.

Ak naletim na koje zanimljivo bijesno djelo, javim.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 12:41:27  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ako mi pak upadaš u neku apatiju,
nedaj se.

Papak 2 će biti za tebe.
Našao sam onaj tvoj tekst.
I to ide unutra kao predgovor.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 12:55:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ma ne, i dalje sam živ.
Samo ne vidim više smisla, čak ni u zezanju. Imam svoje stvari, pratim vesterne, i neovesterne, čitam o Posejdonu u Delfima, i ništ od toga ne može se tu pričati. Zato kažem, moram pustiti sve te zaštopane svijesti da idu za svojom sudbinom. Kad mogu pomoći, pomognem. Drugo nema smisla.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1819 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 20/09/2025 : 13:57:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
Stinky, reći da je ideja najvažnija daje nepotrebna krila ovima što veruju u prednosti veštačke inteligencije. Ideja kol'ko hoćeš, samo im fali dorada!

I to više nije ni pitanje da li je to što oni daju "ideja" ili već 250 puta viđena, pa privremeno zaboravljena stvar. Kao kad bi rekao za čoveka da je embrion najvažniji. Sad, što je iz njega izrastao imbecil... koga briga.

Najvažniji je balans, kao i u svemu. Tu su Grci bili u pravu.

quote:
Originally posted by stinky

Ili, ako su pametni, lijepi i dobri, potvrde i formuliraju novi vid istog, svojim riječima --- čime bi se potvrdili kao autori. Odnosno auctori.

Auctor ima autoritet još i pre srednjeg veka, kod Rimljana. Da odemo i više u prošlost: Platon mu ne daje nikakvu važnost, ali Platon gubi bitku. Homer postaje osnova grčkog obrazovanja, koje više nije samo filozofija, kao što je Platon hteo. Kasnije crkva daje autoritet autoritetima, tako da kažem, i važnost autora se meri u skladu sa biblijskim učenjem. Na primer, Ovidijeve Metamorfoze se dugo vremena nisu kotirale visoko, a ipak njegov uticaj na kasnije pisce je najveći.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 14:22:52  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Jedan je autor :)
Mi ostali, tek AI.
Prepisivači.

Edited by - frano on 20/09/2025 14:33:40
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 16:14:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

Stinky, reći da je ideja najvažnija daje nepotrebna krila ovima što veruju u prednosti veštačke inteligencije. Ideja kol'ko hoćeš, samo im fali dorada!

Tu se mi možemo složiti. Jer ja uopće nisam rekao to što ti sad kažeš.

Ključna stvar je razumjeti - što je to ideja?

Ti pojam "ideja" ovdje koristiš u njenom devalviranom značenju. Kao i Frano. Slično kao i pojam "autor".

Umjetna inteligencija uopće ne može do ideje. Ljudi koji pričaju o umjetnoj inteligenciji su sve odreda budale, i oni uopće ne barataju pojmovima.

Pravi pojam ideje se ne može baš objasniti. To su tek metafizički bljeskovi i izleti među više sfere uvida. Za naše potrebe, shvatit ćeš kad ti kažem da je "ideja" nešto blisko pojmovima: Bog, Cjelina, Nesvjesno. I slično.
Za sada je to dovoljno.

Ideja nije to što ljudi misle kada govore "imam ideju". To je puka proizvoljna misao, čak zapravo budalaština, bedastoća koja im pada na pamet. To je toto coelo različito od "ideje".
Iako je podrijetlo te devalvirane 'ideje' u pravom pojmu ideje, čega je trag i ostao u sklopu "pala mi je na pamet ideja" = došlo mi je odnekud, ne znam otkuda zapravo, al' sam površan i kumek, pa mislim da sam ja autor te misli aka ideje. Jer "svijet ideja" je, kako je rečeno, nedostupan, samo prodorni bljeskovi, a kumek si mora sve što je nepoznato probati ugurati u "iskustvo". A poznaje samo tu kumečku glavu koju nosi na ramenima, pa misli da otuda dolaze ideje.

Odmah vidiš da je ovo objašnjenje pravog pojma ideje u vezi s drugim našim pojmom - autor.
Autor je, dakle, samo onaj koji prepoznaje ideju, razumije da je to određena milost s Nebesa, da je on samo smjerni Božji čovjek kojemu su dane mrvice uvida u više sfere postojanja -> i pokorava se u tom smislu da samo prenosi ono čega nije autor u izvoru.

Ovaj proces, kako sam skicirao, osnovni je Francov problem i to dvostruko: 1) on je davno osjetio svu laž svijeta tzv. autora u kojemu je živio ---- ali samo taj svijet i pozna, pa je otud au ovoj bjesomučnoj pobuni na livadi, gdje se bori protiv tih lažnjaka i istovremeno ih se ne može do kraja otresti 2) još ni blizu nije osvijestio ovo što sam gore izložio: što je to Ideja, što je to Autor. Otuda njegova bjesomučna vožnja na livadi, skoro besmisleni Vanishing Point kada se Kowalski vozi kroz Ameriku i zaleti u bager, tek tako.

Uglavnom,
jako malo prilaza ideji, tj. skroz suprotno nego ti kažeš. Ja više ideje nalazim u Malom rendžeru, nego u 4 hrvatska Godišnjaka. Sve moj do mojega.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1819 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 20/09/2025 : 16:34:47  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Ključna stvar je razumjeti - što je to ideja?

Za raspravu o ideji, to je savršeno tačno. Ali ja sam shvatio da si ti pojam "ideja" koristio nasuprot "realizaciji", dovođenja u svet realnog, datog, onog tu. I onda mi je potpuno nebitno da li pričaš o jedinstvenim idejama i uvidima ili njihovoj degradaciji, kako to zoveš. Jer ja ne znam za veliko delo u istoriji civilizacije koje se smatra lošom realizacijom velike ideje (ovde čujem plač i negodovanje marksista, ali ne, braćo, NE!)

Pričamo li o umetnosti ili filozofiji? Ako o umetnosti, ove nema bez oseta, bez onog tu, bez realizacije.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 16:43:57  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Porijeklo ideja, dobra tema!

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 16:44:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus
Za raspravu o ideji, to je savršeno tačno. Ali ja sam shvatio da si ti pojam "ideja" koristio nasuprot "realizaciji", dovođenja u svet realnog, datog, onog tu. I onda mi je potpuno nebitno da li pričaš o jedinstvenim idejama i uvidima ili njihovoj degradaciji, kako to zoveš. Jer ja ne znam za veliko delo u istoriji civilizacije koje se smatra lošom realizacijom velike ideje (ovde čujem plač i negodovanje marksista, ali ne, braćo, NE!)

Pričamo li o umetnosti ili filozofiji? Ako o umetnosti, ove nema bez oseta, bez onog tu, bez realizacije.

O filozofiji umjetnosti. :))))

A definicija umjetnosti = osjetilno sijanje Ideje. Znači, oba pola moraš imati, taman i da hoćeš sad samo da pričamo o umjetničkom djelu, tj. konkretnoj, opipljivoj stvari.

Inače, dobri su ti upisi. :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 16:47:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Porijeklo ideja, dobra tema!

Pa daj se ti prvi izjasni na goreskicirano objašnjenje i podrijetlo Ideje.

Jel bi se mogao složiti ili misliš da je ideja plod mentalnog proljeva u pojedinčevom mozgu?
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 16:50:16  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Dečki, ja ću vaše ozbiljne rečenice prevoditi na zagorski.

Znači, nemamo pojma od kud ideje dolaze, još manje tko im je autor.

Ali, one su tu. Te ideje.

...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 17:01:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dečki, ja ću vaše ozbiljne rečenice prevoditi na zagorski.

Znači, nemamo pojma od kud ideje dolaze, još manje tko im je autor.

Ali, one su tu. Te ideje.

E, bravo, Franc!
Baš to: prijevod na zagorski, da se bolje razumije.

Recimo da si pomalo ušao u stvar. Ali nije baš točno tako kako kažeš. Jer, iako ne znamo objasniti do zadnjeg slovca, ipak NASLUĆUJEMO otkuda dolaze i formuliramo to tako da kažemo da dolaze iz više sfere, iz nečega što nam je nadređeno. Zato te ideje, koje su izražene u konkretnom obliku kao umjetnost, što ridiculus dobro primjećuje, imaju za nas jedan viši rang uzoritosti.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 17:02:56  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Recimo, Tesla.
Nije sebi pripisao niti jednu ideju.

Izvedba, realizacija, način pripovijedanja, to je samo manifestacija ideje.

U tom smislu, široko nam je polje da ideju "ispričamo" na svoj način.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 17:09:12  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
To, Stinky.
Više sfere!

Ali, onda imamo ideje i iz niže sfere.
Bijesove.
I bijesne ideje.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 17:40:12  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
I onda imamo i naše ideje.
To su ideje koje i Boga pokore.

Evo recimo jedne:

https://www.facebook.com/share/v/14KEqCtqPja/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13486 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2025 : 18:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ali, onda imamo ideje i iz niže sfere.

Nemamo.
To kaj ti sada imenuješ "niža" sfera to je sve "viša sfera", odnosno sveti prostor ideje. "Viša sfera" sadržava "višu" i "nižu" sferu, jer ovo razlikovanje ne postoji u ideji. To je samo moraliziranje iz svakidašnje pozicije, tj. ti moraliziraš, primjenjuješ nešto što se ne može tako primijeniti na ideju.

Otuda i imaš dobre filmove o tvojim tzv. nižim sferama, recimo Aguirre, Gnjev Božji. Apokalipsa. Itd.

Jednako dionizijska opijenost ("niža" sfera) i apolonska distanca ("viša" sfera) jesu u ideji, sve je to prostor viših razina postojanja.

Maurović ti više crpi iz dionizijskog, ali svejedno je u ideji, i zato traje. Tj. bolji je od svega mrzloga kaj ti serviraju u Godišnjaku.

Lordanić pak jednom nogom naslanja na apolonsko, ali zato je on i polovičan: bolji od većine hrvatske stripovske laži, no ne i sam vrh.

Da bar imamo dionizijsko u hrvatskom stripu, to bi već bilo nekaj. Imamo tu i tam, al' većinom je sve to bez ideje, odnosno, to su proizvoljni kumeki koji sisaju proračun po bezidejnim linijama. Markosovo izdavaštvo isto to, uz poneke dionizijske i apolonske nesporazume koji mu se dogode.

A ti, umjesto da daš jedan ludi dionizijski strip - već si mogao 10 puta uraditi i staviti u stanju božanskog ludila besplatno i bez ikakvih ograničenja na net - cmoljiš po livadi s mrzlima.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
7553 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 20/09/2025 : 18:43:05  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Pa započeli smo nastavak Papka na Antologijskim stvarima.
I taj drugi dio je gotov. Treba stumbat i treći.

A ovo gore si u pravu 100 posto.
Viša i niža sfera su sve "viša sfera".
Točnije, apsolut.

Od Boga dolazi sve najbolje, ali i najgore.

Go to Top of Page
Page: of 238  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.66 seconds. Snitz Forums 2000