Author |
Topic  |
|
Largo
New Member

294 Posts
Member since 23/06/2021 |
|
kasper
Advanced Member

10932 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 19/09/2025 : 20:42:59
|
quote: Originally posted by Largo
- Jedina svetla tačka manji izdavači - Najkula, Stalker i Maverik
+ lokomotiva
malo li je na ovu sveopstu propast? |
 |
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

5048 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2865 Posts
Member since 23/12/2022 |
|
naker
Advanced Member

5727 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 19/09/2025 : 23:21:39
|
quote: Originally posted by kasper
quote: Originally posted by Largo
- Jedina svetla tačka manji izdavači - Najkula, Stalker i Maverik
+ lokomotiva
malo li je na ovu sveopstu propast?
Sve izdavači koji nisu u SUIS-u. Slučajnost? I think not.
A za sve ostalo, Vučić peder. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 19/09/2025 : 23:28:43
|
Pogledaću prilog iz prvog posta, pre nego što više prokomentarišem, ali već neko vreme se jedva suzdržavam da ne pokrenem sličan topik.
Ne znam da li je propast ili samo izuzetno loša godina, znatno ispod svih skorašnjih prethodnih.
Takođe, nije mi bitno što su izdavači prešli na mange i što je manga izdavaštvo i dalje obilno, jer je za mene propast izdavaštva zapadnjačkog stripa dovoljan debakl, a mange mi znače koliko i ovsene pahuljice umesto čokolade.
|
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts
Posted - 20/09/2025 : 01:01:49
|
quote: Originally posted by anto
Tip mrači; iliti,svira qurcu.
Sad sam ga poslušao, sasvim je u pravu. U stvari govori ono na šta sam uvek skretao pažnju, a to je da izdavači ne uvažavaju želje čitalaca, čak ih negiraju - i to želje za poznatim stripovima, a onda izvlače naslove koji nikog ne interesuju, pa se žale kako publika nema sluha za te stvari.
Ključno je ovo:
quote: - Izdavači izdaju ono što se njima svidja, a ne šta publika želi;
Ovi manji izdavači su uvek imali (i imaju) svoje pulene po forumima, koji na svaki zahtev čitalaca odgovaraju u njihovo ime - to niko ne bi kupovao.
Mada oni nisu ni bitni, recimo ČK je svojim ponašanjem odbio mnoge potencijalne kupce, ali i kod njih su isti simptomi.
Tako recimo Supermena Johna Byrna ovde "ne bi niko kupovao", ali zato će Kastelinijev i Absolute Universe da budu hit. Batman Knightfall ne može, ali Betmen u svemiru je "bestseller".
More je takvih primera, kod svih.
A Bradaz ne mrači, zapravo je lepo zaključio - izdavali ili ne, slično je, ako izdaju ono što niko ne želi. |
 |
|
matori paraliticar
Senior Member

2865 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 20/09/2025 : 07:19:35
|
Problem tu je alekse da to sto ti zelis vecina nas ne zeli (ili bar ne toliko) ;-)
Vidim Anto je optimista tj deluje mu da je stanje koliko toliko okej razumem i to i da ako covek prati samo izdanja najkule, stalkera i lokomotive (a anto uzima i od drugih) nakupi se tu poprilicno lepih stripova i potrosi dosta para. A sad sto smo mi navikli bili da je aktivnih izdavaca u Srbiji oko 15-20 to je druga stvar. Uz to Anto kao i "dosta drugih" nabavlja ono od Fibre sto ga zanima punom parom a samo to je "skup sport"
U onom trenutku kada su se izdavaci osilili i nisu se zadovoljili time da stripasi ako imaju mogucnost da nabave strip na srpskom (umesto strano izdanje) to uglavnom i urade.. sve je izgubljeno (tu su izgubili i dosta kupaca van Srbije)
Iskreno mi nije previse potresna situacija puno gore bi bilo da se ovo desilo pre 7-8 godina
To sto nije dobro je ako se desi situacija da se pojavljuju novi dobri naslovi a vise nema koga to da objavi |
Francuski Bogovi Grafizma |
Edited by - matori paraliticar on 20/09/2025 07:20:59 |
 |
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member

5048 Posts
Member since 22/04/2008 |
Posted - 20/09/2025 : 08:10:01
|
ako se dobro secam neko od izdavaca je jednom rekao da izdanja kasne jer stamparija na koju ne mogu da uticu daje prednost stampanju SNS stranackog materijala a stripove kad stignu
|
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts
Posted - 20/09/2025 : 09:29:56
|
Definitivno je ova godina kilavija,ali Srbija je u svojevrsnom građanskom ratu (to je valjda svima jasno),i očekivano je što se to odražava i na strip izdavaštvo. Mislim da će se situacija drastično popraviti u narednih par meseci,i da će na kraju godine sve doći na svoje.
A to da "izdavači objavljuju šta se njima sviđa,a ne što publika želi" je po meni potpuno normalno - zar najveći izdavač sa ovih prostora radi drugačije?
Ne sviđa mi se kako je Bradaz izložio neke stvari,poput drugog "kenselovanja" Parkera Kena,i to kako ljudi neće da kupe nova izdanja jer nisu sigurni u budućnost ovog serijala - ej,bre,pa ko je tu lud?? Golkonda nam čini fenomenalnu stvar i nastavlja sa Kenom (u produkciji sa DW),pri čemu su epizode nezavisne i mogu da se čitaju same za sebe (pa koliko god da se diptiha objavi,znači). I tako dalje ... |
Odbrojavanje: još 1 dan |
 |
|
DzekDenijels
Senior Member

.jpg)
Serbia
2644 Posts
Member since 26/07/2009 |
Posted - 20/09/2025 : 09:46:31
|
Žao mi je Darkwooda. Ako je neko uradio nešto za strip scenu u Srbiji to su oni. Kobna greška je bila saradnja sa ČK, a kasnije i sukob sa njim (znamo kako se to završilo). Svi ostali su "sitne ribe", izdaju desetak izdanja godišnje i to je to. Lik nije pomenuo Lokomotivu, za koju mislim da je trenutno broj 1 izdavač kod nas. Takođe nije pomenut Phoenix, koji uprkos tempu "od sajma do sajma" i to što Colt ne voli/želi da komunicira na temu svog izdavaštva i dalje gura nekako ono što su započeli. Ostali izdaju "jednopuce" pa i ne mogu da komentarišem "serijale". ČK (iako ih zaista ne volim) je uradila dosta za strip scenu u Srbiji (Asterix, Talični, Sendmen, Princ Valijant...) ali njihova politika prema drugim domaćim i stranim izdavačima je u najmanju ruku džukelanska. O kvalitetu pojedinih izdanja zaista ne bih da govorim. Posledica toga je ovo što imamo. Na sreću tu su izdavači iz okolnih zemalja, tako da ipak za stripofile nema zime. |
Carpe diem |
Edited by - DzekDenijels on 20/09/2025 09:48:11 |
 |
|
morski
Senior Member

2686 Posts
Member since 09/08/2014 |
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10065 Posts
Member since 17/10/2008 |
Posted - 20/09/2025 : 17:33:56
|
quote: Originally posted by DzekDenijels
Žao mi je Darkwooda.
Od Darkvuda izvesno možemo očekivati još desetak izdanja do sajma. Većina je u štampi. Iskreno se nadam da će Darkvud povratiti stari status u izdavaštvu. Da ponovo čitamo amere u dostojnom formatu.
|
Svet stripa - portal - instagram - facebook - tiktok - youtube |
 |
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10065 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts
Posted - 20/09/2025 : 18:06:53
|
e,to. kad budemo sumirali izdato na kraju godine,videćemo da uopšte nije bila loša;čak naprotiv. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9293 Posts
Posted - 20/09/2025 : 19:39:28
|
Anto, ti kupuješ sve i svašta, za tebe uvek ima ponude, zato se ne računaš.
A statistikom će se uvek dokazati kako je sve super, preko brojeva, preko mangi... |
 |
|
john connor
Advanced Member

Serbia
3011 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 20/09/2025 : 19:45:20
|
quote: Originally posted by Ultras
quote: Originally posted by DzekDenijels
Žao mi je Darkwooda.
Od Darkvuda izvesno možemo očekivati još desetak izdanja do sajma. Većina je u štampi. Iskreno se nadam da će Darkvud povratiti stari status u izdavaštvu. Da ponovo čitamo amere u dostojnom formatu.
+1 |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3399 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 20/09/2025 : 20:12:20
|
DW je i inače bio spor, tako da tu promene nema. Jedino šta je primetno usporilo je ČK koji je to i najavio (Komiko je već i pre 2 godine bio jedva imao par izdanja pa se ne računa). Pričati o ovome nakon leta kada je i inače mrtvo, nije baš merodavno. Sačekajmo sajam.
Ono što ne valja je, što imamo faktički 2 štamparije u državi. Što imamo sns na vlasti, i btw, jel pomenuo neko da nema Salona? A apropo izdavača koji šljakaju i dalje, primetno najbolje guraju baš oni koji izdaju po svom ćefu, a ne ovi što su ikad slušali forum i čitaoce. |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21951 Posts
Posted - 20/09/2025 : 21:48:08
|
quote: Originally posted by alexts
Anto, ti kupuješ sve i svašta, za tebe uvek ima ponude, zato se ne računaš.
A statistikom će se uvek dokazati kako je sve super, preko brojeva, preko mangi...
prijatelju,već poodavno kupujem strogo probrano - ali i toga,kad sabereš sve što se izda,ima dosta.
Tako da ne znam ko je taj za koga nema dobre ponude - boneli,francuzi,mange,latinosi,boneli,ameri... kako je moguće da ne možeš da probereš za sebe? |
 |
|
|
Topic  |
|