forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Propast strip izdavaštva u Srbiji
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 3

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1374 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 22/09/2025 : 00:04:07  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

u svakom slučaju,rešenje problema je u nama samima - ljudi kupujte i to je jedini način da se ne brinemo za budućnost strip izdavaštva.

Osobno - neću kupiti ono što mi se ne sviđa i što neću čitati.
Pa i kaj ću sa time? Da mi skuplja prašinu po podrumu ili bude 50 godina na aukcijama?
Jedino da pomognem emisije CO2 i recikliram papir....

Pike Bishop: Let's go!
Lyle Gorch: Why not?
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21963 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/09/2025 : 00:06:26  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by boddhisatva

I da još nažlabram: ako se nije dobro prodao tiraž od 500 primjeraka neka akceleriraju tiražom od 200 primjeraka za integral 2.

pričamo to Markosu za Žeroma,Nedirku,Paula,Žana,Ljubav i rakete i Tvrđe,i ni da čuje - zašto misliš da će Nebojša Radić tako nešto uraditi.

Tu Dadama skidam kapu - ne ostavljaju čitaoce na cedilu.

Odbrojavanje: još 1 dan
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21963 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/09/2025 : 00:07:59  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

u svakom slučaju,rešenje problema je u nama samima - ljudi kupujte i to je jedini način da se ne brinemo za budućnost strip izdavaštva.

Osobno - neću kupiti ono što mi se ne sviđa i što neću čitati.
Pa i kaj ću sa time? Da mi skuplja prašinu po podrumu ili bude 50 godina na aukcijama?
Jedino da pomognem emisije CO2 i recikliram papir....

a ko ti je tražio da kupiš nešto što ti se ne sviđa

Go to Top of Page

jagodanbg
Advanced Member

3014 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 22/09/2025 : 01:49:54  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Meni top ovo sada stanje, i onako ne mogu da priuštim više od dva (tvrdokoričena, kolekcionarska,..) stipa mesečno.

Pumpaj
Go to Top of Page

Ampoo
New Member

Serbia
149 Posts

Member since 07/09/2022

Posted - 22/09/2025 : 06:01:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Ampoo a Private Message  Reply with Quote
Mislim da bi u ovo vreme generalnog pada kupovne moći novih stripova, izdavači trebalo da se okrenu reprintovanju izdanja koja su imala najbolju prodaju. I da na taj način preguraju do nekih boljih vremena. Recimo da bih ja kupio nove intégrale Torgala, ali to ne radim jer nema u prodaji onih prvih. Ili koja svrha da kupim Granvila 5,ako nemam mogućnost da kupim prva 4 dela. Mislim da bi izdavači posle nekih 10-15 godina od prvog izdanja trebalo da razmišljaju o reprintovanju izdanja u nekom razumnom tirazu, jer pojavljuje se i sad a pojavljivace se i u budućnosti nova publika. Svakako i dalje treba objavljivati nove stripove i završavati zapovete serijale. Na taj način se daje šansa svima i pravi zdrava strip scena.

"Ev'ry Little Bug"
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1340 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 22/09/2025 : 07:36:01  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message  Reply with Quote
quote:
pričamo to Markosu za Žeroma,Nedirku,Paula,Žana,Ljubav i rakete i Tvrđe,i ni da čuje - zašto misliš da će Nebojša Radić tako nešto uraditi.

Nakon ove izjave to ti sve pada u vodu što govoriš:

quote:
ako smem da budem iskren,zabole me za Ralfa,stripu o kome praktički ništa i ne znam.
Počelo je kao svojevrsna zajebancija,nekakva mantra "dajte Ralfa Azama,makar i mekokoričenog "ili tako nešto,a onda sam postao prepoznatljiv po tome i išlo je dalje po nekoj inerciji.

Ali sada je kraj foliranju,mogu slobodno da priznam da me je izdavanje RA dotaklo kao lanjski sneg.
Pa ipak,možda i uzmem strip,čisto da nastavim sprdanje,u stilu ufotkam se sa albumom i postavljam slike po forumu ili tako nešto.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21963 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/09/2025 : 08:59:38  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
zar ne vidiš naslov teme???

navlačim Markosa na tanak led;pa kad pukne na pomenutim naslovima,i Fibra ode u stečaj,strip izdavaštvo u Srbiji će procvasti!

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4248 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/09/2025 : 10:55:13  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by petarStripovi10

quote:

Nakon ove izjave to ti sve pada u vodu što govoriš:

quote:
ako smem da budem iskren,zabole me za Ralfa,stripu o kome praktički ništa i ne znam.
Počelo je kao svojevrsna zajebancija,nekakva mantra "dajte Ralfa Azama,makar i mekokoričenog "ili tako nešto,a onda sam postao prepoznatljiv po tome i išlo je dalje po nekoj inerciji.

Ali sada je kraj foliranju,mogu slobodno da priznam da me je izdavanje RA dotaklo kao lanjski sneg.
Pa ipak,možda i uzmem strip,čisto da nastavim sprdanje,u stilu ufotkam se sa albumom i postavljam slike po forumu ili tako nešto.

Joj joj, pa Brankić ti mlati na sve strane samo da ga se doživi. Ja mu niš ne verujem osim ono za kaj postoje svjedoci. To je da voli rakiju i slabijima od sebe (čitaj klincima) uzima/krade stripove.

U zamišljenom kutu okrugle sobe...
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21963 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/09/2025 : 11:16:45  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
да ли се фолирам и за Усагија,шта мислиш?

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27684 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/09/2025 : 11:22:52  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

I da još nažlabram: ako se nije dobro prodao tiraž od 500 primjeraka neka akceleriraju tiražom od 200 primjeraka za integral 2.

Što ako im se ne isplati?
Zašto bi neko radio nešto što mu ne donosi dobit?
Niko to ne radi pa neće ni izdavaci stripova.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27684 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/09/2025 : 11:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa baš izdavači koji imaju jasnu viziju i izdaju ono što se njima sviđa,deluju kao najstabilniji.Počev od Fibre najmoćnijeg izdavača čija je krilatica (njenog vlasnika),da izdaje samo ono što njemu valja,opštepoznata.

Zezaš?
Pa Fibra je obustavila hrpu serijala(i to onih koje je vlasnik(navodno) želio pošto poto objaviti) jer su se prodavali preloše.
I to unatoč obilnoj godišnjoj dotaciji poreznih obveznika RH.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

john connor
Advanced Member

Serbia
3017 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 22/09/2025 : 12:41:46  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

quote:

Pa baš izdavači koji imaju jasnu viziju i izdaju ono što se njima sviđa,deluju kao najstabilniji.Počev od Fibre najmoćnijeg izdavača čija je krilatica (njenog vlasnika),da izdaje samo ono što njemu valja,opštepoznata.

Zezaš?
Pa Fibra je obustavila hrpu serijala(i to onih koje je vlasnik(navodno) želio pošto poto objaviti) jer su se prodavali preloše.
I to unatoč obilnoj godišnjoj dotaciji poreznih obveznika RH.

Ne znam cenu prigovori za dotaci je, ili donacije... Zar oni drugima nisu bili dostupni?! Svako je imao pravo prijaviti se, pa svako je trebalo to da iskoristi.

Nama je problem u SRB, jer nije transparentno, i bolje prolazis ukoliko si blizak vladajucoj partiji. Uzas.
Plus, imas pomoc raznih EU fondova, i organizacija. Sve bi trebalo koristiti.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10934 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 22/09/2025 : 13:02:20  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
u hrvatskoj pare odose fibri
u srbiji odose kojekavim kurvestinama
Go to Top of Page

john connor
Advanced Member

Serbia
3017 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 22/09/2025 : 13:21:49  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

u hrvatskoj pare odose fibri
u srbiji odose kojekavim kurvestinama

Tako je!!!
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29746 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 22/09/2025 : 14:16:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
Jaki, pokreneš Jaki press, pokupiš obilne dotacije i lova samo kaplje. Ne znam što čekaš?

Trouble will find me
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4819 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 22/09/2025 : 14:48:49  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
Je li Fibri prodaja u Srbiji narasla ili pala u zadnje dvije godine koliko traje onaj crikus sa SUIS-om? Čisto da usporedimo je li i strano izdavaštvo u Srbiji propada :D

Facts are a stubborn things; and whatever may be our wishes, our inclinations, or the dictates of our passions, they cannot alter the state of facts and evidence.-- John Adams
Go to Top of Page

MF Doom
New Member

273 Posts

Member since 23/04/2024

Posted - 22/09/2025 : 14:52:18  Show Profile Show Extended Profile  Send MF Doom a Private Message  Reply with Quote
Pogledao sam inicijalni video sa ove teme i mogu reći da ne treba pridavati prevelik značaj, bar ne videu. Evidentno je da je Bradaz stripovski Baka Prase, Deks Rok ili bilo ko od tih klinaca (samo u malo poznijim godinama) koji snima za klince sa klik bejt naslovima, cover image-im i ceo pristup je kao iz "how to be viral 101" tutorijala. Većina video ima neke teatralne naslove i vse bi trebalo da je nešto wow, ali imam osećaj da je kao i ovaj video samo klik bejt.

Anyhow tema možda i jeste zanimljiva, defakto su svi usporili sa izdanjima, ali generalno ovu su sve posledice. Ja u zadnjih 2 godine, kad se najviše izdavalo, sam pričao sa više knjižara i uglavnom je feedback bio takav da potražnja nije ni približna kao ponuda. Zašto su se svi ti izdavači zaletali sa tolikim naslovima - ne znam. Ali evidentno je da su to većinom ljudi entuzijasti poput mnogih kafabskih entuzijasta koji su proveli svako veče u kafani pa računaju da mogu da otvore svoju, jer nema šta da ne uspe.

Verujem da je skup sport strip izdavaštvo i da nije lako, ali nije nemoguće. Fibra je najbolji pokazatelj da jeste i donekle je Markos pokazao jasan recept i utabao stazu. A to je nažalost kao u onom vicu kad Mujo otvori javnu kuću pa radi sve sam dok ne stane na noge, ali je tako. I ko je krenuo tim putem poput Najkule i Stalkera uspeva nekako da održi, ako ništa a onda bar, dosadašnji tempo. Svi koji su krenuli preambiciozno sa raznim saradnicima u startu su posustali.
Isto važi i za viziju i brendiranje. Što bi rekao General Woo na otvaranju "Vrućine gradskog asfalta" "To i to nam je palo na pamet, i ajmo udri. Mislimo da je do jaja." ali ako ti nije palo na pamet i ne misliš da je do jaja već gledaš koliko će se prodati pa štampaš i pi#$e i krompirače, onda jebiga.
Mnoge naslove koja je Fibra rasprodala ostali ne bi prodali ni u 50 primeraka, ali nije to slučajno tako. A brend nije samo odabir naslova nego i kvalitet i pouzdanost i pakiranje i dostava i komunikacija itd itd itd

Većina srpskih izdavača se ponaša kao gorep omenuti vlasnici kafana "ako ti se ne svidja idi u drugu kafanu a ja mogu piti i sam" i eto onda epiloga.

kava mi je jeziva mliko mi je strašno
čaše su mi oprane slabo ili nikako
u mom kafiću svaki dan je prazno
samo ja i rođak igramo na pikado
KAKO TO
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6477 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 22/09/2025 : 14:53:27  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
@Drogsy:
Pa u Srbij ti je vj sve palo što se tiče potrošnje zbog ovog njihovog ramba na vlasti koji se neda...pa je vj pala i prodaja stranih izdanja.
Računaj i da se više ne uvozi cijeli katalog nego samo odabrana izdanja zbog SUISa..ali sada će se vj opet izvoziti više naslova pošto je SUIS puko ko kokica.

@MFdoom: Pa napucali su broj izdanja na max jer su vidili da tako radi Fibra. Izbacili konkurenciju i udri....ali su polomili zube.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 22/09/2025 14:58:06
Go to Top of Page

MF Doom
New Member

273 Posts

Member since 23/04/2024

Posted - 22/09/2025 : 15:00:20  Show Profile Show Extended Profile  Send MF Doom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DzekDenijels

Žao mi je Darkwooda.
Ako je neko uradio nešto za strip scenu u Srbiji to su oni.
Kobna greška je bila saradnja sa ČK, a kasnije i sukob sa njim (znamo kako se to završilo).

A i ovog da se dotkanem uz disclaimer da lično ne poznajem nijednog stip izdavača i da nemam nikakvih ličnih preferencija ni prema kome, već pričam samo iz ugla konzumenta.

Ta priča sa žaljem za DWom mora već jednom da se prevaziđe. I ja sam kao DžekDenijels žalio za DWom kad su se udružili sa ČKom i kad su ih ovih izje%$li. Pa kao jao jadan DW hajde da im se pomogne, hajde da se kupuju naslovi itd uradili su puno za strip (defakto jesu).

I onda posle svega toga čim su malo stali na noge, vlasnik DWa ide sa Borom na podkast da klima glavom tamo kako je SUIS super stvar i zabrana uvoza i ostalo. Po meni je to obraza-bez potez. I nakon toga kad ti sa nekim ko te zaje8ao pristaneš da ideš ponovo u kolo i to protiv ljudi koje si do juče prodavao u svom shopu - nemam ja onda više šta da te žalim.

Edited by - MF Doom on 22/09/2025 15:04:37
Go to Top of Page

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4819 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 22/09/2025 : 15:04:33  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DiSkAcH

@Drogsy:
Računaj i da se više ne uvozi cijeli katalog nego samo odabrana izdanja zbog SUISa.

Joj da, u pravu si. Baš sam glup. Opće je poznato da kad se nešto zabrani nema apsolutno nikakve šanse da isto dođe do kupca alternativnim putevima

Facts are a stubborn things; and whatever may be our wishes, our inclinations, or the dictates of our passions, they cannot alter the state of facts and evidence.-- John Adams
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6477 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 22/09/2025 : 15:22:13  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by DiSkAcH

@Drogsy:
Računaj i da se više ne uvozi cijeli katalog nego samo odabrana izdanja zbog SUISa.

Joj da, u pravu si. Baš sam glup. Opće je poznato da kad se nešto zabrani nema apsolutno nikakve šanse da isto dođe do kupca alternativnim putevima

A znaš što sam mislio hebemu, ovako će biti dostupno širem broju kupaca, a ne samo hardkor sakupljačima.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Grzi
New Member

177 Posts

Member since 10/02/2016

Posted - 22/09/2025 : 15:43:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Grzi a Private Message  Reply with Quote
doslovno nijedan strip izdavač nema nikakvu prisutnost na društvenim mrežama, tako da ako se netko žali na lošu prodaju, određenim dijelom je sam kriv.
možda im nije u interesu, misle da je dovoljan jedan FB ili IG post po novom izdanju, ali definitivno bi se hrpa naslova mogla promovirati i doći do nove publike sa sposobnim social media managerom.
mislim koliko znam nijedan izdavač nema TikTok profil? jebiga, tako se danas posluje, ali to definitivno nije tema za ovaj forum.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27684 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/09/2025 : 16:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

Jaki, pokreneš Jaki press, pokupiš obilne dotacije i lova samo kaplje. Ne znam što čekaš?

Čekam vezu u ministarstvu kulture.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27684 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 22/09/2025 : 16:07:17  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by john connor
]Ne znam cenu prigovori za dotaci je, ili donacije... Zar oni drugima nisu bili dostupni?! Svako je imao pravo prijaviti se, pa svako je trebalo to da iskoristi.

Ja sam napisao činjenicu.
Ti si u svojoj glavi to pretvorio u prigovor.
Tako da na tvoje pitanje ne mogu dati odgovor.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47615 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 22/09/2025 : 16:14:39  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Grzi

doslovno nijedan strip izdavač nema nikakvu prisutnost na društvenim mrežama, tako da ako se netko žali na lošu prodaju, određenim dijelom je sam kriv.
možda im nije u interesu, misle da je dovoljan jedan FB ili IG post po novom izdanju, ali definitivno bi se hrpa naslova mogla promovirati i doći do nove publike sa sposobnim social media managerom.
mislim koliko znam nijedan izdavač nema TikTok profil? jebiga, tako se danas posluje, ali to definitivno nije tema za ovaj forum.

kakav tik tok to sve stari junci.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page
Page: of 3  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000