Author |
Topic  |
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14768 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 23/09/2025 : 13:02:58
|
Forbidden Choices - The Beans of Egypt, Maine (1994) VHS: Zabranjen izbor
Pogledao sam jedan film iz kolekcije s dosta neobičnim naslovom, Forbidden Choices, poznat i pod izvornim naslovom The Beans of Egypt, Maine, film koji nas vodi u ruralni Maine u izoliranu i siromašnu zajednicu gdje je u fokusu mlada Earlene. Pratimo njeno odrastanje u strogoj, religioznoj tradiciji gdje još vrijedi ona "pedagoška metoda" kažnjavanja gdje se djeca za nekakve psovke, neposluh i slično kažnjavaju da dobiju sapun u usta i moraju ga tako neko vrijeme držati, ne bi li im se "isprao" jezik. Nasuprot njima živi omražena obitelj Beans, koji su siromašni, prljavi, divlji i nepoželjni. Earlene je istovremeno fascinirana i privučena njihovim kaotičnim načinom života, u jednom trenutku čak kaže da je pogled kroz prozor na njih zanimljiviji od programa na televiziji. Film se vrti oko kontrasta gdje se u jednoj "normalnoj" obitelji pravila nameću grubom kaznom jer se sve radi za "Earlenovo dobro", dok obitelj Beans funkcionira kao zatvoreni svijet, gdje nema nekih klasičnih moralnih pravila kao što su brak, vjernost, ljubomora.. sve je nekako kod njih mutno i nedefinirano, a Earlene je uhvaćena između tih dviju krajnosti i u tome na neki način leži tragedija ove priče.
Stariju Earlene tumači Martha Plimpton (mnogi će se sjeti nje iz Gooniesa, meni je ok i u izvrsnoj seriji "Raising Hope"), a tu je i Kelly Lynch (Curly Sue, Road House) čiji je lik, rekao bih, uvijek nekako grandiozan, bez obzira na okolnosti. Bilo da je prikazana u bijedi i siromaštvu ili nešto kasnije kada pronađe "bogatuna" i pokuša se skrasiti u sigurnijem okruženju, njezin karakter ostaje isti, zadržava svoj identitet i stav čak i u takvim, potpuno različitim svjetovima.
Film sam zapravo najviše uzeo zbog Rutgera Hauera, iako ga, zanimljivo, u filmu nema puno, pojavi se nešto na samom početku i tek pred kraj. No, u tih nekoliko minuta pokazuje dvije potpuno različite ličnosti. Na početku ga vidimo kao lika kojeg ne bi poželio imati blizu sebe, tempirana bomba bez kontrole, netko kod koga nikad ne znaš hoće li u idućem trenutku napraviti nešto strašno, ono, nepredvidjiv totalno. Dovoljno je sjetiti se scene gdje je umalo ubio policajca, a spriječila ga je samo prazna puška što je bila čista slučajnost, a ne odluka. Tu je i onaj Hauerov pogled od kojeg se ledi krv u žilama. A onda na kraju, pred nama stoji sasvim drugačiji čovjek. On sada govori da je "reformiran" (vjerojatno misli da je rehabilitiran budući da je izišao iz zatvora) i ponaša se toplo, drago, čak šarmantno, vidimo ga kao nekoga koga bi svatko rado imao u društvu. Upravo u tom kontrastu leži veličina Hauera kojeg obožavam, čovjek je u stanju u par minuta pokazati ekstremnu opasnost i razorenu psihu, a zatim nježnost i toplinu. I tu on zapravo briljira, tu leži taj njegov glumački dar kojeg je on imao, sposobnost da čak i u manjoj ulozi ostavi veliki trag.
 |
Never leave it in the hands of the judges
|
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7715 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 23/09/2025 : 20:14:14
|
quote: Originally posted by ReemCP
quote: Originally posted by ReemCP
Usput da javim da je ovo moje "nešto" što sam naručio u 7. mjesecu smatrano kao izgubljeno, pa sam uspio se dogovorit s prodavačem da pošalje novi primjerak, a koliko vidim po najnovijem trackingu, danas je stiglo u JFK luku :)

Eto, ja to naručio preko amazon.de, mislio da će to ići iz neke zemlje iz EU, kad ono predmet ide iz SAD-a 
Baš nemam sreće s ovime, 4.9. je došlo u ZG (10003), da bi pisalo 8.9. "Your order was received by customs for inspection" i tako stoji sad već 2 tjedna bez pomaka :(
Si probao stupiti u kontakt s carinom?
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14768 Posts
Posted - 23/09/2025 : 21:31:54
|
quote: Originally posted by Shaner
Si probao stupiti u kontakt s carinom?
Nisam, je li se uopće može njih kontaktirat  Neki broj ili mail..
Jedino što sam proteklih dana bio u dvije pošte (Senj i Otočac) i pitao za stanje mog paketa, a dobio gotovo identične odgovore, da oni tu ništa ne mogu dok carina ne pregleda i da mi preostaje čekati.. kao kad pregleda i prebaci natrag njima, poštar dostavi uz to da će se vjerojatno morati platiti neki iznos. To je sve što sam saznao :) |
|
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7715 Posts
Member since 24/09/2012 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
14768 Posts
Posted - 23/09/2025 : 23:08:21
|
Hvala ti puno Shaner na pomoći, evo išao sad još jednom osvježiti tracking (radim to svaki dan po 30x, više nisam normalan) i sad vidim da se čak nešto događa, "pomaklo se" Koliko sam shvatio, prošlo je carinu i sljedeći korak bi trebao biti da ga predaju pošti i onda ide prema unutrašnjem prometu, nadam se :)
 |
|
Edited by - ReemCP on 23/09/2025 23:09:03 |
 |
|
Topic  |
|
|
|