Author |
Topic  |
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 02/12/2004 : 12:30:03
|
>podatci, metci.
Dobrodossao u divni svijet vjeccno promjenjiva hrvatskog pravopisa.
>i ne razumijem slaganje rečenice "ken je parker nešto napravio..."
Dok razumijess reccenicu, u redu je. Hrvatski nema propisan red rijecci, kao njemaccki. Mozzda ti se ne svidja, ali nije pogressno.
mcn
*** Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi! (pauza do listopada) *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!*** |
 |
|
etmgosa
Senior Member

.jpg)
1731 Posts
Member since 15/07/2002 |
Posted - 02/12/2004 : 13:09:37
|
quote: Originally posted by Melina
Piquet, kolegica nema pojma!  Oboje je ispravno, i podatci/metci i "Ken je Parker...". Rekoh ja da ce Darko opismeniti Bonelli-citateljstvo! 
http://www.novilist.hr/Default.asp?WCI=Pretrazivac&WCU=2859285F2863285B2863285A28582858285A28632895288D288C28632863285F285B285F285E28632863286328582863D
"Na kraju valja reći kako se često napadani Anić-Silićev »Pravopis« dosljedno drži načela fonološkog pravopisanja (bregovi, podaci, zadaci, a ne brjegovi, podatci, zadatci), da njihov pravopis ne zalazi u kompetencije drugih disciplina (gramatike, stilistike, leksika), te da autori ne pokušavaju riješiti dnevno-političke dvojbe."
|
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 02/12/2004 : 15:36:42
|
Markose, sad bas videh na mc sajtu da je jednu epizodu KPa crtao Alesandrini. Jel' mu to jedina, ili ima jos?
God created Adam and Eve, He didn't create Adam and Steve. |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
piquet
Senior Member

Croatia
1593 Posts
Member since 15/03/2003 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29639 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 02/12/2004 : 16:08:06
|
>"Na kraju valja reći kako se često napadani Anić->Silićev »Pravopis« dosljedno dr#382;i načela fonolo#353;kog pravopisanja
Nit' je sluzzben, nit' je jedini. Slijedio sam pristup SSkolske knjige, onaj kojim se rade udzzbenici, ekako bi Markosove Parkere mogle buduche generacije ccitati bez problema. Ove generacije che ih i tako i tako kupiti...
mcn
*** Utorkom: nova AUKCIJA na Burzi! (pauza do listopada) *** Srijedom: MISTER MACCAK na www.stripovi.com *** CCEtvrtkom: SERGEJ na www.zmcomics.co.yu ***Petkom: MARTINA MJESEC na www.stripovi.com i nova KVINTALOVA TJEDNA KARTICA u Strip Vestima (www.zmcomics.co.yu)!***Ne zaboravite ni MCNov ORMAR!*** |
Edited by - mcn on 02/12/2004 16:09:26 |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8240 Posts
Member since 22/04/2004 |
Posted - 02/12/2004 : 16:10:49
|
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by prozirna senka
Markose, sad bas videh na mc sajtu da je jednu epizodu KPa crtao Alesandrini. Jel' mu to jedina, ili ima jos?
God created Adam and Eve, He didn't create Adam and Steve.
http://www.stripovi.com/list_auth.asp?Hero=KP
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Hvala.
God created Adam and Eve, He didn't create Adam and Steve. |
 |
|
Malicius
Senior Member

Germany
2380 Posts
Member since 21/09/2004 |
Posted - 03/12/2004 : 11:28:57
|
Markose 'tijo bi i ja te Kenove.
Pitanje:Dali ides u Makarasku i ako ides dali bi mogao ponijeti ili ako ne onda kako da narucim i koji nacin.
Looooooooooooll |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29639 Posts
Posted - 03/12/2004 : 12:15:41
|
Kao sto sam vec odgovorio na prethodnoj stranici ovog topica, da, moze u makarskoj!
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Witchblade
Senior Member

Croatia
2754 Posts
Member since 22/07/2002 |
Posted - 03/12/2004 : 12:32:51
|
A kad sam ja trazio da mi se spremi jedan komplet jer ce se sve prodat, onda je bilo drvlje i kamenje po meni ... seriously, cestitke za dobro prodaju, ali to je zaista bilo ocekivano.
~ But if of ships I now should sing, what ship would come to me, What ship would bear me ever back across so wide a Sea? ~ |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29639 Posts
|
Malicius
Senior Member

Germany
2380 Posts
Member since 21/09/2004 |
|
Zole
stripovi.com kum

.jpg)
Croatia
4286 Posts
Member since 24/10/2001 |
Posted - 03/12/2004 : 14:17:07
|
Tko ti je dragi, kume? Cita li Anita ovo? :-)
Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! Zagor! |
 |
|
zeraprinc
Average Member

Serbia
977 Posts
Member since 03/02/2004 |
Posted - 03/12/2004 : 14:28:50
|
quote: Originally posted by Markos
Dobro, ja sam bio malo pesimistican, dragi mi je da nisam bio u pravu!:-)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Zbog tvog pesimizma ja ostadoh bez Kena. Nek ti kaze Dushman koliko sam se iznervirao kada sam stigao u Darkvood, a Kena nema. Doshlo mi je da te golim rukama zadavim. Kroz mochvaru koja se prostire od Darkwooda do Negotina putovao ja 5 sati i na kraju prazne shake... Uh...:) :) :)
Uzivaj u zivotu dok si ziv,posle nemash koristi! |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29639 Posts
Posted - 03/12/2004 : 18:08:59
|
A sorry ljudi, strpljenja malo, trudim se da svima posaljem ali treba vremena a i puno stvari ne ovise o meni.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
vikic
Advanced Member

.jpg)
Croatia
4737 Posts
Member since 06/03/2003 |
|
Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 05/12/2004 : 12:45:00
|
"c" = ts.
Davno sam učio gramatiku no mislim da je pravilo da su "meci" pravilni, a "metci" nepravilni identično i u bosanskom i u hrvatskom i u srpskom jeziku. degmaneeeeeeeeeeeeeeeeee, ti studiraš, hajde pomagaj!
Što se tiče "Ken je Parker" konstrukcije, bh. medij sa najvišim nivoom pismenosti (BH Dani) je dugo vremena ismijavao voditeljicu Dnevnika Blažicu Krišto zbog njenog "Blažica je Krišto" predstavljanja. Ako je konstrukcija ispravna po hrvatskom, OK no moram reći da mi to izgleda jako, jako ružno. (NHF, mcn! ;-) )
Što se svega ostalog tiče, dajem veeeeeeeeeeliki palac gore izdanju! Svaka čast.
Markose, javiću ti da li da i meni doneseš broj 2.
"...nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i moli. Na kom je prikazan kao sužanj." M.Krleža
|
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 05/12/2004 : 15:36:05
|
Inace, Dzimi Gitara i moja malenkost smo sinoc, posle duge i mucne rasprave u "Savskom expresu", zakljucili da bi ispravno bilo jedino da pise "Ken je, Parker, sve samo ne...". Dakle - resenje je APOZICIJA!!! Parker se stavi izmedju dva zareza i recenica je gramticki ispravna.
"Ribe se pale samo na hardcover izdanja u boji, a ne na nekakve crno bijele gluposti na losem papiru." - VJ |
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 05/12/2004 : 15:38:11
|
quote: Originally posted by zeraprinc
Zbog tvog pesimizma ja ostadoh bez Kena. Nek ti kaze Dushman koliko sam se iznervirao kada sam stigao u Darkvood, a Kena nema. Doshlo mi je da te golim rukama zadavim.
Kazhem, kazhem... :)
"Ribe se pale samo na hardcover izdanja u boji, a ne na nekakve crno bijele gluposti na losem papiru." - VJ |
 |
|
Melina
Average Member

Croatia
641 Posts
Member since 24/10/2001 |
Posted - 05/12/2004 : 16:49:41
|
quote: Originally posted by Heyoka Davno sam učio gramatiku no mislim da je pravilo
Gle, takvo nagadjanje ili pak pripomaganje medijima koji su redom nepismeni je kao da ja krenem pretpostavljati da je moj ormar trebalo napraviti s pet nogu jer sam na tehnickom odgoju pilila sperploce. 
Ono sto je bitno jest da su obje varijante ispravne i da se moze koristiti i meci i metci i reci "Ken Parker je", "Ken je Parker", "Ken Parker jest"... a sve ovisi ne samo o tome sto tocno zelis reci nego i o tome s koliko si varijanta upoznat, jesi li kompetentan i jesi li sklon jezickim igrama. Darko je svakako sve od gore navedenog, a to sto citatelji imaju samo usko vidjenje jezika - e, pa vrijeme je da ga malo prosire. I vidjenje i jezik.  |
 |
|
Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 06/12/2004 : 10:14:14
|
Znaš kako je, neki vole plave, neki crne, a neki crvene djevojke. Tako je i sa ovim. Kada znaš samo jednu opciju onda nju uvijek i uptrebljavaš. S druge strane, kada barataš višestrukim opcijama logično je da se igraš sa svim i svačim.
No sve ovo na stranu, Melina i Darko odradili ste izvrstan posao! Svaka vam čast i svaka(i) vam dala(o)!  
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
 |
|
Heyoka
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4913 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 06/12/2004 : 13:16:27
|
quote: Originally posted by Melina
quote: Originally posted by Heyoka Davno sam učio gramatiku no mislim da je pravilo
Gle, takvo nagadjanje ili pak pripomaganje medijima koji su redom nepismeni je kao da ja krenem pretpostavljati da je moj ormar trebalo napraviti s pet nogu jer sam na tehnickom odgoju pilila sperploce. 
Naglasio sam da sam se pozvao na najpismeniji medij u BiH (autori tekstova su uglavnom književnici sa pristojnom reputacijom). Različiti su nam jezici, različita i pravila no mišljenja sam da je "metci" i "podatci" pogrešno. Nisam najveći autoritet za jezik (ni blizu!) no smatram da sam još dalje od dna poznavanja istog. Osim toga, usporedba sa šperpločama je neprimjerena - tehničko sam imao u osnovnoj, a bosanski u četvrtom srednje (tj. prije 3 godine).   Razumijem kolegijalnost, već sam rekao da mi ne smeta (osim estetski) ako je to ispravno u HR-jeziku i po HR-pravopisu no nekakva bahatost kad neko da nešto što nije pozitivna kritika najmanje koristi (sudeći po prvom broju) kvaliteti HC KP-a.
Možda to više govori o našem obrazovnom sistemu no činjenica je da bi Darko kod 98% profesora u BiH dobio asa u dnevnik kad bi rekao da su zujali "metci" ili da su "podatci" o njegovom bijegu iz škole  netačni. Onih 2% su gluhi pa bi se stigao ispraviti.   
A ovo za proširivanje vidika... Koliko god nešto što je novo, jednostavno drugačije od ustaljenih krutih pravila moglo biti dobro, postoji najmanje tolika mogućnost da je to novo loše. 
Usput, jel po hrvatskom pravilno reći "lizi" (od liga)? Kod nas tu nema palatalizacije no na HTV-u često to čujem.
Usprkos svim nesuglasicama, ja potpisujem Gastonovu izjavu: ekipa Libellusa je uradila izvrstan posao, pogotovo za nas koji tek trebamo da zavolimo Kena. 
"...nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronasao stecak na kome Bosanac kleci i moli. Na kom je prikazan kao sužanj." M.Krleža
|
 |
|
globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts
Member since 12/09/2002 |
Posted - 06/12/2004 : 13:19:22
|
quote: Originally posted by Heyoka Usput, jel po hrvatskom pravilno reći "lizi" (od liga)? Kod nas tu nema palatalizacije no na HTV-u često to čujem.

...i onda kad ne bude nas bilo,stripove će čitat' naše... DRUKALI SMO ZA HAJDUKA,MLADOST,STAROST,ŽIVOT CILI! |
 |
|
Pajke
Senior Member

Serbia
2999 Posts
Member since 13/11/2001 |
|
Topic  |
|