Author |
Topic  |
SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Member since 16/09/2002 |
Posted - 11/07/2005 : 18:16:09
|
Moram priznati da mi nista nije jasno
Koja je poenta silnog bidanja od O kuna pa do rezervne cene ako ne mozes da osvojis aukciju ako je ponuda niza od rezerve?
/ Reason is always a kind of brute force /
|
Edited by - Dado on 11/07/2005 20:06:14
|
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 11/07/2005 : 18:31:48
|
Ne znam kako je ovdje to rjeseno jer nisam isao na aukcije, no znam samo da se na e-byu recimo ne moze vidjeti rezervna cijena, a valjda je car u tome sto ne znas gdje je granica i kad ces konacno preci tu granicu pa te navuce na bidanje. Osobno mi se to ne svidja i srecom na e-bayu gdje ja najvise kupujem (njemacka, svicarska) toga nema. Po meni je bolji sistem ako nesto neces prodati ispod 50 eura (kuna) stavis to kao pocetnu cijenu i gotova prica, ovako je to beskorisna tajnovitost, sto se mene tice. |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
|
SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 11/07/2005 : 18:43:07
|
quote: Originally posted by Dado
Ne znam kako je ovdje to rjeseno jer nisam isao na aukcije, no znam samo da se na e-byu recimo ne moze vidjeti rezervna cijena, a valjda je car u tome sto ne znas gdje je granica
To ima puno vise smisla. Ovako se citavo nadmetanje zapravo svodi ko pre klikne na dugme 'Kupi' i kupi po rezervnoj ceni
Slobodno prebaci topik na Kritike. Ja slabo zalazim van ovog foruma tako da mi je ovde ucinilo najzgodnije da postiram 
/ Reason is always a kind of brute force / |
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
|
alanmaras
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3787 Posts
Member since 06/03/2005 |
Posted - 11/07/2005 : 20:25:11
|
Hmmm...valjda nisam krivo shvatio sto je kod nas rezervna cijena. Idem malo da vidim te aukcije...
mozes poceti sa mojima 
"I sat before the wise man in the autumn of my youth, and I told him all the things I had to know. He said you have the future if you need to find the truth, and in his eyes I saw that it was so." |
 |
|
SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 11/07/2005 : 20:54:32
|
Hmmm...valjda nisam krivo shvatio sto je kod nas rezervna cijena. Idem malo da vidim te aukcije...
Ma ja sam lose skontao sta su rezervna cena i "kupi odmah".... i brkao malo jedno sa drugim, ocito. Pronasao sam pojasnjenje - trebalo je samo kliknuti - sve je upravo kao sto si opisao ono sa e-baya, Dado
Što je cijena rezerve?
Cijena rezerve je cijena ispod koje prodavač ne pristaje prodati ponuđeni predmet. Ta cijena je tajna za sve sudionike aukcija i ukoliko najveća ponuda ne dostigne cijenu rezerve, predmet nije prodan.
Što je "Kupi odmah"?
To je fiksna cijenu po kojoj je prodavač spreman odmah prodati ponuđeni predmet. Ukoliko je kupac spreman platiti traženu cijenu, aukcija se završava, bez obzira na ostale "normalne" ponude.
Edited by - SANdMAN on 11/07/2005 20:56:28 |
 |
|
SANdMAN
Junior Member

Fed Rep Yugoslavia
401 Posts
Posted - 11/07/2005 : 20:57:45
|
Pitanje za Markosa - da li nas aukcija obavesti kada dostignemo rezervnu cenu?
 |
|
Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts
|
Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 11/07/2005 : 21:40:52
|
Pa kad se dostigne rezervna cijena,trebalo bi da ponuda pozeleni,tako mi je logicno.
Ovo sam rezervnom cijenom je ok,tu moze prodavac vidjeti zainteresovanost ljudi i koju bi cijenu ponudili za odredjeni strip,tako da se moze malo smanjiti ako je prodavacu po volji.
Porter |
 |
|
alanmaras
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3787 Posts
Posted - 11/07/2005 : 22:12:04
|
sve se to događa...osim kad je samo jedna ponuda koja dostiže rezervnu cijenu jer...sistem diže cijenu na onoliko koliko je potrebno da tvoja ponuda bude najveća...što znači...ako je rezervna cijena npr. 50 kuna, ja stavim 60 kuna a ti staviš 40 kuna onda će moja ponuda biti 41 kunu i aukcija neće proči bez obzira što bih ja platio više od rezervne cijene ali nije bilo druge ponude koja bi podignula cijenu
"I sat before the wise man in the autumn of my youth, and I told him all the things I had to know. He said you have the future if you need to find the truth, and in his eyes I saw that it was so." |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29276 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 11/07/2005 : 22:14:23
|
Dakle, pojasnjenje se dobije kad se klikne na link. Za kupi odmah je mislim sve jasno, a za rezervnu cijenu, u praksi to znaci da recimo prodavac a) nije siguran koliko nesto vrijedi, pa stavi veliku rezervnu cijenu da vidi koliki je interes kupaca, pa onda poslije zavrsetka aukcije eventualno odluci zakljuciti posao sa najboljim ponudjacem "van" aukcija b) ne zeli prodati predmet, ali ga zanima njegova trenutna trzisna vrijednost c) zna realnu vrijednost predmeta, ali se zeli osigurati da se nece prodati za nizu vrijednost u slucaju manjeg interesa kupaca koje istovremeno privuce malom pocetnom cijenom
U slucaju kad se dostigne cijena rezerve, ponuda tj. trenutna cijena bude zelene boje. A i pise "rezerva je dostignuta".
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29276 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 11/07/2005 : 22:18:43
|
quote: Originally posted by alanmaras
sve se to događa...osim kad je samo jedna ponuda koja dostiže rezervnu cijenu jer...sistem diže cijenu na onoliko koliko je potrebno da tvoja ponuda bude najveća...što znači...ako je rezervna cijena npr. 50 kuna, ja stavim 60 kuna a ti staviš 40 kuna onda će moja ponuda biti 41 kunu i aukcija neće proči bez obzira što bih ja platio više od rezervne cijene ali nije bilo druge ponude koja bi podignula cijenu
S tim da se razmisljam da li da stavim da ako netko ponudi cijenu visu od rezerve da sistem automatski postavi cijenu na rezervu, bez obzira na prijasnje ponude (u tvom konkretnom slucaju, to bi znacilo da bi tvoja ponuda bila 50 kn, a ne 41)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
alanmaras
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3787 Posts
Posted - 11/07/2005 : 22:20:11
|
sve stoji ali...ako je samo jedan kupac zainteresiran ponuditi cijenu koja dostiže rezervu onda se stvar mora rješavati mailom...zato je bio moj prijedlog odnedavno da sistem automatski digne cijenu na rezervnu sa završetkom aukcije u slučaju da je bila samo jedna ponuda koja nadilazi rezervnu cijenu
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 11/07/2005 : 23:38:16
|
meni se to ne svidja uzasno se pazi na korist prodavaca a kupovna moc je kod svih vise manje slabasna nema drazi za siromahe, to ocu rec ;) |
 |
|
mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 12/07/2005 : 00:05:47
|
quote: Originally posted by Markos
S tim da se razmisljam da li da stavim da ako netko ponudi cijenu visu od rezerve da sistem automatski postavi cijenu na rezervu, bez obzira na prijasnje ponude (u tvom konkretnom slucaju, to bi znacilo da bi tvoja ponuda bila 50 kn, a ne 41)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
Nikako! Ako ce neko prodati stvar cekat ce cijenu iznad rezerve, a za ostalo postoji 2nd choich i onda ce se prodati po nizoj cijeni povoljnijoj za kupca. PS: Jos jedno objasnjenje "rezervne cijene": Zasto se odmah ne stavi rezervna cijena kao pocetna: jer je puno jeftinije na ebay-u platiti postotak od rezervne cijene nego li od toga da se ta cijena postavi kao pocetna. A za ostale razloge pogledajte gore post od Markosa.
Mrzim mrznju! |
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
15586 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 26/07/2005 : 20:33:46
|
Ne znam kako je ovdje to rjeseno jer nisam isao na aukcije, no znam samo da se na e-byu recimo ne moze vidjeti rezervna cijena, a valjda je car u tome sto ne znas gdje je granica i kad ces konacno preci tu granicu pa te navuce na bidanje. Osobno mi se to ne svidja i srecom na e-bayu gdje ja najvise kupujem (njemacka, svicarska) toga nema. Po meni je bolji sistem ako nesto neces prodati ispod 50 eura (kuna) stavis to kao pocetnu cijenu i gotova prica, ovako je to beskorisna tajnovitost, sto se mene tice.
TAKO JE I JA TO STALNO GOVORIM ali uzalud
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leđa --   
|
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
15586 Posts
Posted - 26/07/2005 : 20:36:21
|
quote: Originally posted by Markos
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
pa to se traži i niš više - stavi to odma i stvar riješena 
- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leđa --   
|
 |
|
alanmaras
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3787 Posts
Posted - 26/07/2005 : 23:43:10
|
još jedan glas ZA!
 |
|
risbozg
Advanced Member

Croatia
15586 Posts
|
asskicker
Starting Member
Slovenia
5 Posts
Member since 06/01/2005 |
Posted - 27/07/2005 : 12:57:54
|
Ne mogu pronac informacije. Kako radi (se upotrebljava) automatsko bidovanj (podizanje cijene)?
Heaven is on the next door! |
 |
|
alanmaras
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3787 Posts
Posted - 27/07/2005 : 17:55:02
|
kad upises ponudu na neku aukciju i kliknes na "posalji", otvara ti se prozor gdje trebas upisati "login" i "password" - na dnu pise kako to funkcionira
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 12/08/2005 : 11:01:39
|
Još jedno pitanje u vezi rezervne cijene. Zar se aukcija automatski prekida čim se pređe cijena reserve ? Izgleda da se baš to desilo na jednoj aukciji. Zna li netko?
>>> I hope the party in my head never stops <<< |
 |
|
alanmaras
Advanced Member

.jpg)
Croatia
3787 Posts
Posted - 12/08/2005 : 11:10:35
|
ne
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 12/08/2005 : 11:33:13
|
Vjerovatno je bila kupi odmah cijena koju nisam primjetio. Starim očigledno.
>>> I hope the party in my head never stops <<< |
Edited by - Obi-wan on 12/08/2005 12:37:44 |
 |
|
Topic  |
|