Author |
Topic |
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 04/03/2008 : 14:04:36
|
Ovo bi, možda, trebalo biti u Bonelli podforumu, ali zašto bi moralo? Zaključi li se da sam debelo promašio, neka me admini premjeste. Do tada:
Tex.
Malo je stripova koji su mi toliko dosadni da sam jedva koju epizodu završio čitati. Malo mi je junaka toliko izrazito antipatičnih kao što je TEX. Zanatski je tu sve, kao, na mjestu (ima puno gorih stripova u tom pogledu), ali TEX mi je nekako pojam glupog i bezveznog stripa.
Trolam li? Ne trolam! Strpite se još sekundu.
Kako, pak, vidim da TEX ima puno ljubitelja koji nisu, sami po sebi, glupi i bezvezni ljudi, odlučio sam mu dati još jednu šansu. Al' da ne bauljam naslijepo, treba mi preporuka/konsenzus Teksoljubaca oko
- 6 najboljih epizoda (bilo koje dužine, znači ne 6 ZSova nego 6 priča pa ma koliko stranica imale) - 3 najgore epizode
(Po mogućnosti da su prevedene, je li.)
Kad se usuglasite ili makar dogovorite, ja obećajem da ću (ako Bog da) u roku od godine dana nabaviti te epizode, pročitati ih i napisati onoliko pošten kritički tekst koliko sam to u stanju, pokušavajući pronaći kvalitete i na primjerima objašnjavajući zašto mi se ne sviđa ono što mi se ne bude svidjelo.
Je l' može? Je l' se igramo?
mcn
|
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
Edited by - BlekenDekara on 27/05/2009 22:04:42
|
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1696 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 14:25:25
|
Nisam Texoljubac, kući imam ukupno 3 Texa giganta, i ne znam što se uopšte trpam ovde, ali predlog za najgoru epizodu: Izgubljeno selo (Ticci, Nicci). |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 14:29:45
|
Čitam jedino ZS/LU, pa evo nekih (gdje ima pinkicu kvazi-filozofije);)):
1) Carsonova prošlost = najbolja priča (Boselli) 2) Pakleni Indijanac = najkrvavija priča (Nizzi) 3) Zlato Klaatua = najbolja atmosfera (Canzio) 4) Suparničke bande = zanimljiv prikaz Juga poslije rata (Medda) 5) Zločin u luci = nije baš super, ali je zabavna + savršen crtež (Nizzi) 6) Ratni požar = Napeto ko u tvornici laštrika (Nizzi)
Znam ja da Tex nije "božanski strip", ali mi fanovi ga čitamo radi ugođaja Divljeg Zapada kojeg osjetimo svaki put kad gledamo western. Nama je dovoljno malo pucnjave, jahanja po preriji, podjebavanje između Texa i Carsona i Texov hladni, neotesani, frajerski, karakter --- odnosno, njegova samodopadljivost. Jasno da, tko ovo ne voli, ne može uživati u Texu.;))
Najgora epizoda (iz SD, LU):
*Glas u Oluji
Drago mi je što ne samtraš da smo po defaultu glupi jer čitamo Texa. Vjerojatno će netko dati još neke primjere, pa kad pročitaš napiši nekakav osvrt (pozitivan ili negativan). Baš me zanima. |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
Edited by - Inferno on 04/03/2008 14:33:29 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26826 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
William_Wallace
Advanced Member
Serbia
3173 Posts
Member since 25/04/2007 |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 04/03/2008 : 14:51:09
|
je. s ovim naslovom ce ti bas najvatreniji ljubtelji Texa otvoriti ovaj topic.
cek da ja upozorim pcoru da i on da svoj glas. |
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 04/03/2008 : 14:58:53
|
Ovo je moj Top 5. Nije mi pala na pamet sesta epizoda, a ne bi htio forsirati...
1. Riserva indiana (Usijani rezervat), Fusco/Nizzi TX 302/304, ZS 913/915
2. Fiamme di guerra (Ratni požar), Ticci/Nizzi TX 297/299, ZS 937/939
3. Omicidio a Corpus Christi (Ubojstvo u Corpus Christiju), Civitelli/Nizzi TX 304/307, ZS 921/923
4. Passato di Carson (Carsonova prošlost), Marcello/Boselli TX 407/409, SD 38/40
5. Cheyenne Club (Cejen klub), Fusco/Nolitta TX 289/292, ZS 898/900
Sto se tice Zlatnih Malina vrijedi pravilo "Bolje los Tex nego dobar dan na poslu", ali izdvajam epizodu:
Mondo perduto (Izgubljeni svet), Nicolo & Monti/G.L.Bonelli TX 282/283, ZS 856/857
Neznam jel Dnevnik nesto sjeckao, ali sjecam se da je epizoda bila prestrasno losa. |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
Vega
stripovi.com suradnik
Croatia
1134 Posts
Member since 11/06/2004 |
Posted - 04/03/2008 : 15:02:26
|
Carsonova prošlost definitivno! To je kult kad pričamo o Texu. |
I know that I was born and I know that I'll die. The in between is mine. I am mine.
|
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 04/03/2008 : 15:17:38
|
Premda nisam neki Texov fanatik, za mene jedne od najboljih epizoda je Pokolj u Red Hillu (LU 63/67) |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Vorador
Senior Member
Croatia
1583 Posts
Member since 29/09/2004 |
Posted - 04/03/2008 : 16:05:14
|
Čitam samo SD/LU Tex i najbolje epizode su mi "Carsonova prošlost"(SD 38-40); "Pakleni indijanac"( SD 15-18) i "Pokolj u Red Hillu" (LU 63-67). Najgore: svakako "Glas u oluji"(SD 31), "Usamljeni jahač"(SA Gigant 1). Mogao bi još nabrajati i dobre i loše ali , recimo, da je ovo moj izbor jer su mi prve pale na pamet. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 04/03/2008 : 16:05:40
|
Tesko je izdvojiti samo šest najboljih, ima ih bar desetak jako dobrih, ali procitaj recimo ove: Carsonova proslost, Pakleni Indijanac, Posljednja granica (Parlov gigant), Ubojice (Font gigant), Između dvije zastave, Zlato juga. Sto se najgorih tice... pa bilo koji od prvih 50 i zadnjih stotinjak. |
Trouble will find me |
|
|
flamboyant soul
stripovi.com suradnik
United Kingdom
1975 Posts
Member since 10/07/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 16:45:39
|
Jao, ja Texa isto prije nisam organski podnosio, a obožavam western. Tek sam ga sa izdanjima SD-je počeo malo aktivnije čitati. Naravno da ima odličnih, većinom ovi što su ih ljudi prije mene nabrojali. ''Carsonova prošlost'' je jebena epizoda, odličan western, i ima dosta poveznica sa odličnim westernom o Wyattu Earpu i ekipi - ''Tombstone'' iz 1993. godine. Tu su i još neki iz ZS ere.
Najgora epizoda? Neznam točno, ali Tex SD #31 ''Glas u oluji'' je svakako kandidat kojeg valja uzeti u obzir. |
Dobro i šta mi sada treba da uradimo? |
Edited by - flamboyant soul on 04/03/2008 16:46:10 |
|
|
Gutrum
New Member
Croatia
230 Posts
Member since 20/06/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 17:00:49
|
hvala za shoping listu :):) dajte izglasajte top 10 najboljih od svih tih ex ZS i LMS strip junaka (ne računajući Kena)
ovako se pogubim u milijardu tih zagora i texova od kojih je ruku na srce brdo smeca, a nemam vremena ni volje kupovati sve što izadju da bi svaki 50 - i bio podnošljiv ...
sorry na offtopicu ;-) ali razmotrite moju ideju ;-)) |
|
|
Caldera
New Member
Croatia
251 Posts
Member since 12/09/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 17:02:28
|
quote: Originally posted by jaki
Najgore-Mefistov sin Yamin povratak
Ne znam da li su najgore priče, ali da su mi loše priče - tu se slažem. Fakat su glupe, glupe...ili dosadne... |
----Mjesto za oglas---- |
|
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 04/03/2008 : 17:10:06
|
Nazalost, ne posedujem mnogo Teksovih epizoda, ali mogu da preporucim "Ratni pozar" i nastavke kao primer vrhunske epizode. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
|
ordell
Senior Member
Slovenia
1899 Posts
Member since 20/08/2006 |
Posted - 04/03/2008 : 17:15:00
|
Meni se jako svidja Tex Maxi 1 - Oklahoma (Berardi,Letteri). Pogotovo jer mi je Letteri omiljeni crtać, napravi Texa baš onakvog kakav je i zamišljen. Za razliku od toga, recimo ne podnosim Ortiza, koji ima potpuno drugi(suprotni) cilj crtanja. |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 17:18:07
|
@mcn
Macane, može li se znat što si od Texa pročitao (pokušao pročitati;))? Jel ti Tex bezvezan i stupidan kod G. L. Bonellija ili tako misliš i za nove epizode? Ja recimo ne volim razvučene i monotone stare priče. Glupo mi je i to da je Tex neki tamo bijeli poglavica Navajoa, i sl. stare fore... Stari Bonelli je svaku priču započinjao: Tex i Carson jašu konja (30-40 stranica), onda naiđu na tragove, pa ovisno o smrdežu konjskog govna odredu gdje su banditi otišli, pa odredu hoće li im trebati 3 ili 4 (ovisno o koefecijentu zamaranja konja) dana do cilja... U prijevodu, previše ga je uzbuđivao taj "kaubojski život"; "priče s granice", pa je, smatrajuči to dovoljnim uzbuđenjem za (ondašnjega) čitatelja forsirao da ti kaubojski klišeji sami vode radnju. Naravno, patila je priča. S druge strane, meni je ovih 84 SD/Lu brojeva + 30 zadnjih brojeva ZS-a jako dobro. Sve redom čitljive epizode. Slažem se s gore navedenim da je dobar "Pokolj u Red Hillu", malo razvučeno, ali prava pravcata epopeja. Tu su i "Nepobjedivi", "Atentat", "Kraljevstvo tišine", "Crni Tigar", "Čitači tragova"... Eto, Markos veli da ovi 100 brojeva što slijedi nisu dobri (Nizzijevo recikliranje je, izgleda, prešlo u kroničnu bolest). Šteta, ali tu je Boselli da nas razveseli s vremena na vrijeme;). |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 17:43:35
|
zs 1020-1060 Tiha smrt, desperadosi, močvare Luizijane, Rudnik straha.
To su fakat ok epizode |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
npetros2@htnet-dsl
Advanced Member
Papua New Guinea
3783 Posts
Member since 22/02/2006 |
Posted - 04/03/2008 : 18:00:26
|
Ma dobro, "ratni požar", "paklen indijanac,bla, bla, bla... Sve je to onako. Ali nijedna nije ni do koljenu CARSONOVOJ PROŠLOSTI... Pa malo SF-a ima u "Stravi u Silver bellu" |
David Hayter: Legend is nothing but fiction, someone teels it, someone else remembers, everybody passes it on [/font=Trebuchet MS] Solidus Snake: Brother, this is a whole different game from Liquid! Don`t do lunch! That`s like the express lane to the friend zone! -Ryan Reynolds- |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 04/03/2008 : 18:22:27
|
quote: Originally posted by mcn
Ovo bi, možda, trebalo biti u Bonelli podforumu, ali zašto bi moralo? Zaključi li se da sam debelo promašio, neka me admini premjeste. Do tada:
Tex.
Malo je stripova koji su mi toliko dosadni da sam jedva koju epizodu završio čitati. Malo mi je junaka toliko izrazito antipatičnih kao što je TEX. Zanatski je tu sve, kao, na mjestu (ima puno gorih stripova u tom pogledu), ali TEX mi je nekako pojam glupog i bezveznog stripa.
Trolam li? Ne trolam! Strpite se još sekundu.
Kako, pak, vidim da TEX ima puno ljubitelja koji nisu, sami po sebi, glupi i bezvezni ljudi, odlučio sam mu dati još jednu šansu. Al' da ne bauljam naslijepo, treba mi preporuka/konsenzus Teksoljubaca oko
- 6 najboljih epizoda (bilo koje dužine, znači ne 6 ZSova nego 6 priča pa ma koliko stranica imale) - 3 najgore epizode
(Po mogućnosti da su prevedene, je li.)
Kad se usuglasite ili makar dogovorite, ja obećajem da ću (ako Bog da) u roku od godine dana nabaviti te epizode, pročitati ih i napisati onoliko pošten kritički tekst koliko sam to u stanju, pokušavajući pronaći kvalitete i na primjerima objašnjavajući zašto mi se ne sviđa ono što mi se ne bude svidjelo.
Je l' može? Je l' se igramo?
mcn
Ma gledaj u čemu je stvar. Mnogo nas ovdje, zapravo svi imamo određenu tradiciju čitanja određenog junaka. I ta tradicija je element( kod mene npr. ključni) koji određuje "kvalitet" određenog stripa. U tom smislu bilo kakva recenzija, osvrt, mišljenje dolazi do krajnjih granica subjektivnosti. Pritom ne treba miješati tradiciju ( uzastopno višegodišnje čitanje određenog stripa ) sa nostalgijom ( povremeno vraćanje nečemu, što nam se zapravo ne sviđa, isključivo zbog nekad davne ljubavi prema istome ) Uzmimo npr. Malog rendžera. Čovječe, to je trash da ne može biti veći! Nikakav zaplet, dinamika nula, crtež na razini djeteta, itd, itd... Da li ga čitam? Naravno! Upravo zbog toga što me tradicija veže uz njega. Dakle, jedno je logika, objektivni stav. Npr Eternaut mi se čini kao izvrstan strip i ziher ću ga kupiti. Ali ću isto tako sa guštom pročitati i " Čovjeka iz Kentakija " od Texa, makar ta dva stripa, ne da nisu u istoj klasi, nego nisu ni u istom svemiru. Hoću reći, ako do sada nisi bio zagrižen za Texa, nikada ti njegove epizode neće biti dobre kao nama koji jesmo.
Ne bi bile tako dobre ni meni, da ga sada počnem čitati |
|
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 04/03/2008 : 19:13:56
|
quote: Originally posted by Vorador
Čitam samo SD/LU Tex i najbolje epizode su mi "Carsonova prošlost"(SD 38-40); "Pakleni indijanac"( SD 15-18) i "Pokolj u Red Hillu" (LU 63-67). Najgore: svakako "Glas u oluji"(SD 31), "Usamljeni jahač"(SA Gigant 1). Mogao bi još nabrajati i dobre i loše ali , recimo, da je ovo moj izbor jer su mi prve pale na pamet.
Imam samo Maxi 1,2 i Usamljeni jahač od Tex-a u kolekciji. Stvarno ne čitam Texa pa nemam baš što za porediti, ali taj Usamljeni jahač mi je sasvim ok. strip. Griješim li? - pitanje za ostale... |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 04/03/2008 : 19:16:40
|
Kako, pak, vidim da TEX ima puno ljubitelja koji nisu, sami po sebi, glupi i bezvezni ljudi, odlučio sam mu dati još jednu šansu.
E, džabe, ja svako malo, uglavnom kad krene neki novi ovdašnji izdavač, probam da pročitam Zagora, čisto da vidim dal' se nije nešto promenilo, dal' se to ipak može čitati.
Nope. Ne može. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik
Croatia
3464 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 04/03/2008 : 19:37:35
|
Pročitaj bilo šta di je scenarist Boselli, i prominit ćeš mišljenje o Texu. Normalno daleko najjača epizoda je Carsonova proošlost. Jaka epioda je i čitači tragova. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 04/03/2008 : 19:43:42
|
> Hoću reći, ako do sada nisi bio zagrižen za Texa, nikada ti njegove >epizode neće biti dobre kao nama koji jesmo.
Ni ne trebaju. Ali vidjet chu koje smatrate boljima, koje lossijima ssto mozze dovesti do nekih zakljuccaka samo po sebi i usmjeriti daljnju analizu. Ne?
mcn
Je, to stoji.
Inače, nije da ga ja baš čitam svaki dan.Par komada mjesečno |
|
|
|
Garak
Average Member
Bosnia and Herzegovina
805 Posts
Member since 05/02/2008 |