forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Veseli četvrtak Zagor Kolekcionarsko izdanje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 213

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 01:17:49  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Markos

quote:
Originally posted by ---dp---
Da, i ako je i sam Sloba napisao da se tu ne moze napraviti vise nista, koja je svrha daljeg pljuvanja koje se tice dizajna????? Moje misljenje o dizajneru je mnogo gore od tvoga, pa anisam napisao da je covek idiot. Dakle, profa je kompletan (anti)dizajn odradio onako, preko qu*ca, a gresi su mi sledeci:

glow oko logoa "veseli cetvrtak"
transparentna pozadina ispod logoa "Bonelli cimics"
otaljavanje posla sencenjem i gradientom na naslovnicama Mister Noa
odabrane price - sve je lose, kompletno

Tu se eventualno da diskutovati o ne bas najsrecnijoj kompoziciji nekih od elemenata na naslovnicama, ali se ne moze reci da je to deo loseg dizajna, bar ne toliko loseg koliko se ovde o tome prica. No, i takav kakav je, zbog ove cetiri stvari izdanja VC se pljuju nadugacko i nasiroko. I pored ovoga, vec sam to napisao, izgled izdanja:

Mister No
Dylan Dog
Dylan Dog Superbook
Tex
Mark Specijal
Marti Misterija

izgledaju jednako dobro ili bolje nego "Bonellijevi". Pored njih,

Zagor
Dampyr
Dragonero
Bred Beron

izgledaju sasvim korektno. Dakle, za kritike uvek ima mesta, posebno kad je u pitanju dizajn VC stripova u pitanju, ali jako mnogo toga sto je izreceno na ovom forumu u tom pogledu je preterano do te mere da prelazi sve okvire opravdane ili dobronamerne kritike vec ulazi u sferu lose namere.

Alexts ti je vec odgovorio. Ja cu dodati da je samo Tex prihvatljiv, pa i Dylan SuperBook. Sve ostalo je puno ili manje lošije od originala. Pogotovo Dampyr koji pokazuje osnovno neznanje dizajna - ali o tome sam vec pricao pa necu opet.

Neznanje dizajna vidi se iz aviona i na spomenutim almanasima i specijalcima Zagora i Dilana kod "Bonellija" a nisu izlazili 60-ih ili 70-ih godina. To ne znaci da je strip (konkretno Dampyr od VC) ruzan a jos manje da je zasluzio toliko pjuvanje. Ostali koje sam naveo (svi osim Zagor spec. i odabrane price) NISU mnogo losiji od originala, mozda jesu losiji, ali daleko od toga da su MNOGO losiji od originala a jos manje da su ti ostali koje navodim zasluzili pljuvacinu koju dobijaju ovde od nekolicine koji nikako da se zasite od pljuvanja i vredjanja.
Go to Top of Page

Magic Wind
New Member

Serbia
263 Posts

Member since 25/07/2008

Posted - 01/12/2008 : 01:20:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Magic Wind a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Magic Wind

Pa prijatelju prežvakava se ponovo isto verovatno zato što je dp to želeo. Ničim izazvan započeo je svoju stručnu opservaciju kako zapravo većina izdanja VČ ima bolji dizajn od originala (?), usput kritikujući one kojima se Blažin dizajn ne sviđa. Takođe je on pomenuo i lokalpatriotizam. Pročitaj samo par postova na ovoj i prethodnoj strani i videćeš. Inače, naravno nemam ništa ni protiv dp-a, niti protiv bilo koga ko voli Blažine radove, samo iznosim svoje mišljenje...

A gde sam ja to napisao? Jesam za Martija, Texa i Dilana, ali to nije vecina od 13 izdanja.

I gde ja to kritikujem one kojima se dizajn VC ne svidja? Ja se samo protivim PRETERANOM pljuvanju VC zbog dizajna koje traje vec sest meseci i ne prestaje ni danas. Procitaj pazljivo moje recenice, nisu to nerazumljiva filozofska dela vec najobicnije recenice, lako razumljive i lako shvatljive. To sto ti tvrdis ja nisam nigde napisao niti se to moze naslutiti da sam eventualno mislio. Naprotiv, vec sam napisao, a potrazite moje nebrojene postove u kojima sam ih ja kritikovao i to upravo zbog dizajna, ali tamo gde su to zasluzili. Gde sam ja napisao da je dizajn VC dobar??? NIGDE. Samo sam napisao da je on kod vecine izdanja korektan, dok sam ga maksimalno popljuvao kod "odabranih prica", kolekcionarskog Zagora i Zagora specijalca.

A ti si kao jedino merodavan da prosuđuješ kad je dizajn loš i onda možeš da ga kritikuješ do mile volje, a onda kada ti proceniš da je dizajn zadovoljavajući kritikovanje je zabranjeno i to onda proglašavaš pljuvanjem. I sad ako si u plus fazi pisaćeš afirmativno o Blažini, a ako si u minus suprotno. To je vrlo zanimljivo ...
A objasni mi npr kako je dizajn Blažinog D.Doga (naslov na sredini naslovnice!) bolji od originalnog dizajna?
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 01:24:48  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Ja razumem, ali ti ne razumes. Sam si upravo ovde napisao da Colt i Giong-giong obavljaju svoj posao valjano. Obavljaju ga i mnogi drugi, mnogi, osim profe. No, "trojka" na naslovnici nije stvar dizajnera vec ljudi iz pripreme i, ako cemo iskreno, ni njima nemam bas mnogo toga da zamerim u pogledu naslovnica.

Ako sam dobro shvatio, nitko ne smije dirati profin rad, pa ni u pripremi. To je profina greška, sigurno, jer je tu 3 on stavio (zaboravio) tamo, samo je nitko u pripremi nije vidio i popravio (nije ni mogao - jer da je mogao, onda bi prepravili Cico u Čiko).

quote:
Ako izbrisemo profu i njegove grehe, kojeg je izgleda sam Bog postavio tu da nas nervira i niko osim samog Boga ga nece pomaci odatle, uporedi svoj odnos prema, konkretno, ovoj gresci na naslovnici "Cico vitez" (pa cak i u sklopu svih gresaka od kojih pati VC, izuzev profinih) i prema "Libellusovom" Nathanu. Mozes da se pravdas koliko hoces i da "skaces" na svako, pa i najmanje prozivanje od nekoga sa ovog foruma, ali neces me ubediti da je taj odnos nepristrasan. Meni to smeta, samo da znas, i UVEK cu reagovati na ono sto mi smeta.

Nemas pojma o cemu govoris. Ako treba, mogu citirati xy svojih kritika na racun Libellusa. Nadalje, u VC rade (ili su radili) Slobo, Colt, Going-Going, Djole i Dusman. Tih petoro ljudi, kad im se pridoda Dekara i jos par pojedinaca, čine skupinu ljudi u Srbiji koje ja smatram prijateljima i koje izuzetno cijenim. Ali po tvome favoriziram Libellus jer su mi D&D prijatelji, a VC kritiziram jer mi nisu? JESI LI TI NORMALAN?
Ako već hoćeš - sad to smijem reći: ja sam čak bio ohrabrivan od ovih prijatelja iz VC-a da vršim pritisak i glasno kritiziram dizajn jer to mozda urodi plodom pa se nesto promijeni, jer smo dijelili isto misljenje - da je to nakaradno smeće koje uništava sav njihov trud i rad, samo ga oni javno nisu smjeli reći. Jesi li sad zadovoljan?

Sta je u mojim recima nenormalno, majke ti? Ja mogu da diskutujem o bilo cemu dugo, ali ne vidim razloga za uvrede? Po ko zna koji put ponavljam, ako se ne secas, prekopaj po tim postovima oko dizajna, ja sam ih prvi zbog ocajnog dizajna pljuvao do besvesti, sa istim ciljem, da se nesto promeni. Sad kad je jasno da se to nece promeniti, svako dalje pljuvanje po pitanju dizajna je ili iz neinformisanosti ili iz lose namere. Sto je mnogo, mnogo je.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 01:35:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]Originally posted by ---dp---

Ovo o patriotizmu bolje da ni ne komentiram. Trebam li traziti moje komentare na Ludensove greske? Na naslovnice, na prijevod, na sken? To isto nisi zaboravio? Ili ćeš se sad najednom sjetiti kad to spomenem? Sramota je da tu kao argument navodis SD naslovnice koje smo svi prije napljuvali da su loše! Inače, ovaj ostatak mog posta koji si preskočio - što ćemo s tim? "Oprosti što sam te optužio za pristranost" bi bilo lijepo, hvala.

Ja ne vidim nista lose u tome kad je covek makar malo lokal patriota. Sto se tice izvinjenja, meni nikad nije bilo tesko da priznam gresku. Ako gresim u optuzbama da si pristrasa, a to ne mogu da znam ja jer da mislim drugacije ne bih napisao to sto sam napisao, to mozes znati samo ti i niko vise, onda ti se najiskrenije izvinjavam.

Ipak, uvek lako vidimo stvari zbog kojih nam drugi duguju izvinjenje a znatno teze da smo mozda mi nekoga uvredili i da se mi trebamo nekome zbog necega izvinuti. Ja tebe nisam vredjao ni u jednom postu, NIKADA. A ti mene jesi, bez obzira jesam li zaista normalan ili ne kad vec postavljas to pitanje.

Edited by - ---dp--- on 01/12/2008 03:14:12
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 01:50:04  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Pa prijatelju prežvakava se ponovo isto verovatno zato što je dp to želeo. Ničim izazvan započeo je svoju stručnu opservaciju kako zapravo većina izdanja VČ ima bolji dizajn od originala (?), usput kritikujući one kojima se Blažin dizajn ne sviđa. Takođe je on pomenuo i lokalpatriotizam. Pročitaj samo par postova na ovoj i prethodnoj strani i videćeš. Inače, naravno nemam ništa ni protiv dp-a, niti protiv bilo koga ko voli Blažine radove, samo iznosim svoje mišljenje...

A gde sam ja to napisao? Jesam za Martija, Texa i Dilana, ali to nije vecina od 13 izdanja.

I gde ja to kritikujem one kojima se dizajn VC ne svidja? Ja se samo protivim PRETERANOM pljuvanju VC zbog dizajna koje traje vec sest meseci i ne prestaje ni danas. Procitaj pazljivo moje recenice, nisu to nerazumljiva filozofska dela vec najobicnije recenice, lako razumljive i lako shvatljive. To sto ti tvrdis ja nisam nigde napisao niti se to moze naslutiti da sam eventualno mislio. Naprotiv, vec sam napisao, a potrazite moje nebrojene postove u kojima sam ih ja kritikovao i to upravo zbog dizajna, ali tamo gde su to zasluzili. Gde sam ja napisao da je dizajn VC dobar??? NIGDE. Samo sam napisao da je on kod vecine izdanja korektan, dok sam ga maksimalno popljuvao kod "odabranih prica", kolekcionarskog Zagora i Zagora specijalca.

A ti si kao jedino merodavan da prosuđuješ kad je dizajn loš i onda možeš da ga kritikuješ do mile volje, a onda kada ti proceniš da je dizajn zadovoljavajući kritikovanje je zabranjeno i to onda proglašavaš pljuvanjem. I sad ako si u plus fazi pisaćeš afirmativno o Blažini, a ako si u minus suprotno. To je vrlo zanimljivo ...
A objasni mi npr kako je dizajn Blažinog D.Doga (naslov na sredini naslovnice!) bolji od originalnog dizajna?

Tako sto imam nekoliko prijatelja koji su afirmisani dizajneri (clanovi ULUPUDS-a, svi sa mnogo domacih i medjunardonih priznanja) i sa njima sam vrlo detaljno diskutovao o dizajnu upravo spomenutih izdanja i svi su nedvosmisleno rekli koji je dizajn bolji. Dakle, to ne kazem ja vec neko ko je zaista strucan. I to u vezi Dilana i Martija, o ostalom nisam ni pricao, uz zamerku za "Bonelli Comics" kod Martija. Za ostalo mi ne treba poznavanje dizajna, onaj kome je "Bonellijev" Mister No lepsi od VC-ovog ne mora da ga kpuje.

I jesi li ti procitao moj post na koji si dao reply, ili da ga ponovim?????

Gde sam ja napisao da je kritikovanje zabranjeno? Samo sam napisao da je kritikovanje (i pljuvanje) preterano. BTW, ocito nisi citao raspravu od pocetka, jer rasprava i nije pocela zbog dizajna vec zbog "trojke" va Ciko specijalcu.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9054 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 01:50:29  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

Par razjasnjenja. Pre svega, ja se uopste ne sekiram i ne lupam glavu o zid zbog tudjih gresaka i propusta. Naravno da nisam imun na kritike, ali prevashodno kada se ticu mog dela posla. Moji povremeni ironicni postovi su reakcija na nacin na koji ljudi ovde dozivljavaju izdavanje VC. Primera radi, promenjene su korice :

A se javlja i kaze da je to odlicno
B kaze da nema nista protiv ali je stari izgled bio bolji
C kaze da su dobre i da mozda treba vise laka
D kaze da su dobre ali da trebaju budu nesto blize starom izgledu
E pise kako su uzas i zahteva vracanje na staro

Svako od ove petorice misli da je on u pravu. I sada, ako se nastavi sa lakovanim koricama E ce biti uvredjeni kupac koji odustaje, a ako se njemu udovolji onda A i C protestvuju.

Bravo! Imaš 5-6 različitih komentara i već si zbunjen, ne znaš šta da radiš, ne znaš kome da udovoljiš!

Pravi čovek i kad dobije, ne 5-6, nego 297322935999 različitih predloga zna koji je onaj pravi, nepogrešivo.

Lakovane korice su dobre.
Dizajn naslovnih nije.

End of story. Niko lud, niko zbunjen.

Edited by - alexts on 01/12/2008 01:58:21
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9054 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 01:53:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by goksi

Drugo, kako ne možete da shvatite? Uzmimo to ovako, da pretpostavimo da Zagora kupuje 16.000 ljudi koliko piše na stripu, naravno da znam da nije toliko ali čisto radi razjašnjenja. Koliko KUPACA, ponavljam KUPACA, dolazi na ovaj forum "gnevno" zbog naslovnica? Ima li ih 20? Ili 50? Pri tom ni najmanje ne želim da umanjim značaj foruma. Ž

Nije ti palo na pamet da su tih 50 slučajan uzorak i statistički REPREZENT onih 16000. Ako je 90% na 50 slučajnih na forumu nezadovoljno onda je i 90% na 16000. Zvuči logično, zar ne?
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9054 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 01:56:38  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa ako su vam i dalje ruzne, onda predjite na neka dizajnerski savrsena izdanja a nemojte kupovati strip koji izlazi jednom sedmicno i koji kosta 150 dinara

Žalim slučaj, ali JA HOĆU DA KUPUJEM i da tražim da se dizajn poboljša.
Nema odustajanja, ni od kupovine, ni od primedaba!
Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1957 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/12/2008 : 01:59:35  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Nije ti palo na pamet da su tih 50 slučajan uzorak i statistički REPREZENT onih 16000. Ako je 90% na 50 slučajnih na forumu nezadovoljno onda je i 90% na 16000. Zvuči logično, zar ne?

Čekaj, ti si ozbiljan sa ovim?

Uh, ne bih te dalje zadržavao u poslu.
Go to Top of Page

Magic Wind
New Member

Serbia
263 Posts

Member since 25/07/2008

Posted - 01/12/2008 : 02:02:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Magic Wind a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tako sto imam nekoliko prijatelja koji su afirmisani dizajneri (clanovi ULUPUDS-a, svi sa mnogo domacih i medjunardonih priznanja) i sa njima sam vrlo detaljno diskutovao o dizajnu upravo spomenutih izdanja i svi su nedvosmisleno rekli koji je dizajn bolji. Dakle, to ne kazem ja vec neko ko je zaista strucan. I to u vezi Dilana i Martija, o ostalom nisam ni pricao, uz zamerku za "Bonelli Comics" kod Martija. Za ostalo mi ne treba poznavanje dizajna, onaj kome je "Bonellijev" Mister No lepsi od VC-ovog ne mora da ga kpuje.

Gde sam ja napisao da je kritikovanje zabranjeno? Samo sam napisao da je kritikovanje (i pljuvanje) preterano. BTW, ocito nisi citao raspravu od pocetka, jer rasprava i nije pocela zbog dizajna vec zbog "trojke" va Ciko specijalcu.

Uopšte mi nisi odgovorio na pitanje kako je to Blažin dizajn D.Doga bolji od originalnog, nego si mi napisao da tako misle tvoji prijatelji. Znači to nije tvoje mišljenje nego mišljenje tvojih visokoobrazovanih prijatelja, a ti si ga samo usvojio, ali eto sad ne možeš da se setiš zašto je to tako... Pa ajde kad se setiš javi mi. U stvari javi mi onda kad najzad shvatiš da se Blažin dizajn D.Doga od originalnog razlikuje samo po idiotski pozicioniranom naslovu. Ah da i po logou VČ sa nepotrebnim fade-outom i po natpisu cena.150din.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 02:07:48  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ti ne razumijes osnove dizajna jednog serijala - a to je dosljednost.
Pogledaj ove naslovnice VCa koje si stavio - pogledaj naslov na Dylanu ili Mister Nou ili Zagoru - pleše gore dolje, po volji. Slobodnu smo napljuvali zbog ovog pravokutnika s naslovom - i to jako dobro znaš, ali bezobrazno prešućuješ. Itd itd.

Plese logo i kod "Bonellijevog" Zagora, kao i kod Texa. A plesu i naslovi. Sto se tice Dampira, pogledaj malo bolje. Logo nije ni blizu toliko nisko da bi se reklo da je odlika loseg dizajna.

Inace, SD ste pljuvali i ti i mnogi, ja nisam. Ja sam ih branio. Ali sve to kad se vec pojavio "Ludens". Dok je bila samo SD nisi je pljuvao ni zbog cega, osim pred kraj zbog neredovnog izlazenja i uz tek poneku zamerku zbog tamnog papira. I da li sam ti ikada ista rekao zbog toga? NIKAD. I logicno, jer tad ste imali samo SD i bio bi neskroman svako ko bi je tad kritikovao. E pa, mi imamo samo VC, pa sam ih ja kritikovao vise nego sto si ti 90-ih godina kritikovao SD. Pa sta? Dakle, nisam precutao vec jednostavno nisam sve spomenuo jer sam mislio na mnogo stvari dok sam kucao post, ako se nesto precutalo, precutao si i ti upravo ovo sto sam napisao o tim vremenima 90-ih.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9054 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 02:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pogledaj ove naslovnice VCa koje si stavio - pogledaj naslov na Dylanu ili Mister Nou ili Zagoru - pleše gore dolje, po volji. Slobodnu smo napljuvali zbog ovog pravokutnika s naslovom - i to jako dobro znaš, ali bezobrazno prešućuješ. Itd itd.

Plese logo i kod "Bonellijevog" Zagora, kao i kod Texa. A plesu i naslovi. Sto se tice Dampira, pogledaj malo bolje. Logo nije ni blizu toliko nisko da bi se reklo da je odlika loseg dizajna.

Ti opet ne razumeš neke stvari?

Jedno je logo, a drugo naslov.

Moraću da ti sve nacrtam:

primer1: EKS ALMANAH
logo ove revije je bio MALI. Znatno manji od širine stranice - zato je od broja do broja varirao - i po poziciji i po veličini (i boji, ali to nije bitno)
primer2: STRIPOTEKA
taj logo je po širini jednak širini strane. On ima FIKSNU poziciju i ne varira gore-dole.

dakle - analogija

EKS sa zagorom i teksom; jedan tip logoa, mali i podešljiv po poziciji
Stripoteka sa Dampirom - veliki logo, treba da ima fiksnu poziciju

Naslovi imaju određenu poziciju - ne mora da bude 100 % fiksna, ali je tamo gde CRTAČ KOJI RADI ILUSTRACIJU PREDVIDI DA BUDE (naravno, po dogovoru sa urednicima), a to je tamo gde ne oštećuje i ne prekriva bitne elemente crteža!

Logo kod Dampira nije mnogo nisko kad pogledaš umanjeni sken na monitoru, a kad pogledaš stvarni strip onda je nepotrebno nisko za oko 1 cm
Go to Top of Page

Magic Wind
New Member

Serbia
263 Posts

Member since 25/07/2008

Posted - 01/12/2008 : 02:32:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Magic Wind a Private Message  Reply with Quote
Alexts, ajd' sad polako prevedi im na španski, valjda će razumeti...
Go to Top of Page

Bruce Wayne
Senior Member

Serbia
1060 Posts

Member since 03/09/2008

Posted - 01/12/2008 : 02:38:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Wayne a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by goksi

Drugo, kako ne možete da shvatite? Uzmimo to ovako, da pretpostavimo da Zagora kupuje 16.000 ljudi koliko piše na stripu, naravno da znam da nije toliko ali čisto radi razjašnjenja. Koliko KUPACA, ponavljam KUPACA, dolazi na ovaj forum "gnevno" zbog naslovnica? Ima li ih 20? Ili 50? Pri tom ni najmanje ne želim da umanjim značaj foruma. Ž

Naravno da ne!!!kako mogu ljudi na forumu da budu statisticki reprezent kad oni nisu slucajno izabrana grupa iz gomile,vec zatvorena celina koja je ovde okupljena jer joj je strip mnogo vazniji nego onima koji ga samo kupe,procitaju i poklone jos nekom da cita ili stavec.Ljudi na forumu su savrsen reprezent samo ako zelis da pravis statistiku medju fanovima,a ako zelis da dobijes prave statisticke podatke morao bi sa recimo osam trafika iz razlitih krajeva zemlje da pokupis po pet slucajnih kupaca i tek onda njihov sud koji da vecina njih mozes da uzmes kao preprezent tih 16 000!!!!
Nadam se da je sad jasnije

Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 02:53:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vrlo si površan i očigledno da ne shvataš suštinske krupne stvari u vezi dizajna, čim si pobrojao neke periferne:

1. PRVO - da logo serijala ide u vrh izdanja gde mu je mesto i gde je ilustrator naslovne strane predvideo da treba da bude kompozicijski, tako što nije smeštao glavne elemente crteža u gornji deo, a ne da bude bezrazložno spušten (kao kod Dampyra), pa imamo nepotrebnu kompozicionu prazninu u vrhu, a spušteni logo nepotrebno dodiruje glave likovima!
2. DRUGO - da naslov bude pravilno pozicioniran; opet ilustratori su predvideli da ide u donji deo strane, a ne po sredini i da tako prekriva bitne i ključne elemente naslovne, kvareći i narušavajući lepotu naslovne ilustracije.
3. TREĆE - da svi nazivi epizoda budu ispisani normalnim fontovima. Šta to znači? Mogu da budu i krupniji od originala (opet, kao kod Dampyra što je OK), ali da budu sva slova jednaka, a ne različitih oblika/fontova, visina, razmaka i sl, što je nenormalno i strašno ružno!
4. ČETVRTO - da se poštuje elementarna gramatika i pravopis jezika, dakle, ne može tačka iza cena i ne može Nedodjija umesto Nedođija!
5. PETO - da se odvratan efekat mrlje ispod logoa veselog četvrtka makne (a mogao bi i sam logo da bude skraćenica VČ ili neki znak, jer je i sama naslovna već dovoljno prenatrpana)
6. ŠESTO - da se nazivi edicija ne pišu razlomljeno sa crticom (oda - brane)

Od pomenutih stvari ti potpuno previđaš prve četiri, što te čini nekompetentnim da, pre svega, shvatiš primedbe drugih.

PS. zaboravih da bar kod ne ide preko bitnih elemenata (pokriva zamak npr) nego da stoji gde treba - donji ugao itd

Mozda ja jesam povrsan, ali ti nemas pojma. Ali zaista nemas pojma. Ti si ponegde nesto nacuo i sad kao papagaj ponavljas to, a taj od koga si to nacuo takodje nema pojma. Ne znam ni ja, ali makar to malo sto sam zapamtio, cuo sam od onoga od koga ima sta da se cuje i nauci. "Ovo je fiksirano, ovo ne sme da seta, ovde je previse prostora..." i razna pravila, bla, bla... pricam ti pricu... kakva pravila? Ne lupetaj gluposti. Neka pravila nekad postoje, ali u dizajnu kao uopste u umetnosti, striktna pravila tog tipa ne postoje. Umetnost, pa time i dizajn, se razvija i evoluira oduvek. Kakve veze ima to kako se pise "oda-brane" ili "cena" sa dizajnom??? Umetnost nema veze sa pravopisom i pravilima pisanja niti je ikad imala, a posebno dizajn? Pa da je umetnost ostala uokvirena u sablone i pravila bilo koje vrste, a posebno tako smesnih kao sto je pravopis, ostala bi sterilna i na cistom reproduktivnom nivou. I da ne budem sad opet pogresno interpretiran, da ponovim - odabrane price su najgori dizajn VC, ali ne iz ovog razloga koji si ti naveo.

I jos jednom da ponovim - ja ne kazem da je dizajn Dampira, Zagora, Bred Berona dobar ili vrhunski. Niti kazem za Dilana i Martija da imaju vrhunski dizajn, a tek ne za Mister Noa. Samo kazem za ova poslednja tri da su bolji od "Bonellijevog", a za ostale da su prihvatljivi i podnosljivi. Ti si taj koji ne odstupa od tvrdnje da su svi su totalni antidizajn, cisti shit i ruglo

quote:

quote:

quote:

Ti opet ne razumeš neke stvari?

Jedno je logo, a drugo naslov.

Moraću da ti sve nacrtam:

primer1: EKS ALMANAH
logo ove revije je bio MALI. Znatno manji od širine stranice - zato je od broja do broja varirao - i po poziciji i po veličini (i boji, ali to nije bitno)
primer2: STRIPOTEKA
taj logo je po širini jednak širini strane. On ima FIKSNU poziciju i ne varira gore-dole.

dakle - analogija

EKS sa zagorom i teksom; jedan tip logoa, mali i podešljiv po poziciji
Stripoteka sa Dampirom - veliki logo, treba da ima fiksnu poziciju

Naslovi imaju određenu poziciju - ne mora da bude 100 % fiksna, ali je tamo gde CRTAČ KOJI RADI ILUSTRACIJU PREDVIDI DA BUDE (naravno, po dogovoru sa urednicima), a to je tamo gde ne oštećuje i ne prekriva bitne elemente crteža!

Logo kod Dampira nije mnogo nisko kad pogledaš umanjeni sken na monitoru, a kad pogledaš stvarni strip onda je nepotrebno nisko za oko 1 cm

Nije tacno! I logo "zagor" kod "Bonellija" u mnogo slucajeva prekriva bitne elemente crteza. Ali, sad ces ti napisati kako je to bilo 70-ih godina. Ne mogu ja tebe ubedjivati u nesto sto si ti cvrsto zacrtao da je tako i samo tako. Ti veruj u svoje savrseno poznavanje dizajna, ja odustajem od rasprave koja nema nikakvu svrhu.

I naravno da sve to sto se tupi ovde nema veze sa najbitnijom stvari za strip trziste, a samim tim i za ljubitelje stripa - a to je prodaja. Tirazi VC rastu i danas. Cinjenica da vise ne ispisuju tiraze moze da znaci samo to da tirazi i dalje rastu, a skrivaju taj podatak kako ne bi bez potrebe prizvali vecu konkurenciju (koja se vec, kao sto vidimo, pocela pojavljivati). Raste i broj izdanja. Tim koji dobro igra ne treba menjati.

Ovo sto sam napisao ne znaci da odustajem od bilo cega sto sam napisao. Samo ne zelim vise da ucestvujem u raspravi koja nema svrhe i koja mi odvlaci previse vremena. Neka svako veruje u svoju istinu. Jedan monah je rekao: "kakve su ti misli, takav ti je zivot"

Edited by - ---dp--- on 01/12/2008 03:48:57
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 03:12:24  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Uopšte mi nisi odgovorio na pitanje kako je to Blažin dizajn D.Doga bolji od originalnog, nego si mi napisao da tako misle tvoji prijatelji. Znači to nije tvoje mišljenje nego mišljenje tvojih visokoobrazovanih prijatelja, a ti si ga samo usvojio, ali eto sad ne možeš da se setiš zašto je to tako... Pa ajde kad se setiš javi mi. U stvari javi mi onda kad najzad shvatiš da se Blažin dizajn D.Doga od originalnog razlikuje samo po idiotski pozicioniranom naslovu. Ah da i po logou VČ sa nepotrebnim fade-outom i po natpisu cena.150din.

Rekoh vec u prethodnom postu da nemam vise vremena za tupljenje o ovome, a odavno je vec izgubila svaki smisao. BTW, moji prijatelji jesu obrazovani i strucni upravo u pogledu dizajna. Uz to, verovatno su talentovani za isto to kad su vec poosvajali tolike nagrade. Moje misljenje da je dizajn Dilana i Martija dobar (osim glow) izneo sam ovde mnogo pre nego sto sam uopste zatrazio bilo cije misljenje o tome. No, kad sam se nalazio sa jednim od spomenutih prijatelja (zove se Rade), imao sam nameru da dobijem podrsku po pitanju kritike svih izdanja koja imaju nakaradan dizajn (specijalci i odabrane price) pa se diskusija rasirila na sve i svasta. Dakle, moje se misljenje tu samo poklopilo sa njihovim.

To sto naslov kod Dilana prekriva elemente crteza je jedno, a kompozicija i skladnost sasvim drugo. Do sad sam trosio vreme objasnjavajuci da sam rekao ono sto sam napisao a ne ono sto se u necijim glavama cini da sam rekao. Sad jos treba da ulazim i u raspravu u pogledu dizajna. Vidim da neki koji se osecaju strucnim izgleda bolje znaju neke stvari od profesionalaca koji su uz to renomirani u svom poslu. Ne pada mi na pamet da ulazim u raspravu jos i o RAZLOZIMA za neki stav koji sam stekao sto na osnovu nekog licnog osecaja (koje je opet zavisno od mog ukusa sto je ipak individualna stvar) sto na osnovu (sto je mnogo bitnije) strucnog misljenja, posemno ne da diskutujem o tome sa nekim ko je ponekad nesto nacuo o tome pa na osnovu toga daje svoje "strucno" misljenje.
Go to Top of Page

Bruce Wayne
Senior Member

Serbia
1060 Posts

Member since 03/09/2008

Posted - 01/12/2008 : 03:27:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Wayne a Private Message  Reply with Quote
Heheheheh,znaci dp u kolekciji osim po tri izdanja zagora imas i pouke oca Tadeja

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 03:42:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bruce Wayne

Heheheheh,znaci dp u kolekciji osim po tri izdanja zagora imas i pouke oca Tadeja

Da, ali nisam namerno napisao izvor, ko zna sta bi mi se jos prikrpilo ovde
Go to Top of Page

Bruce Wayne
Senior Member

Serbia
1060 Posts

Member since 03/09/2008

Posted - 01/12/2008 : 03:49:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Wayne a Private Message  Reply with Quote
E jebi ga sad sam te kompromitovao....sorry

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 03:51:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
Nema veze...
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 01/12/2008 : 05:20:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
Dobio je i Blazhina razne nagrade, Titanik 11 oskara, a braca Darden Zlatnu Palmu. Ukratko: nagrade te ne chine nepobitno dobrim.

A ova konverzacija je iz shupljeg u prazno. Tri strane debatujete o tome da li su naslovnice za 2.8 ili 2.85. Naslovnice VC su pretezhno LOSHE, mada je i originalni dizajn po mom mishljenju daleko od savrshenstva, i tu se svi slazhu.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 06:19:32  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Le Samourai

Dobio je i Blazhina razne nagrade, Titanik 11 oskara, a braca Darden Zlatnu Palmu. Ukratko: nagrade te ne chine nepobitno dobrim.

A ova konverzacija je iz shupljeg u prazno. Tri strane debatujete o tome da li su naslovnice za 2.8 ili 2.85. Naslovnice VC su pretezhno LOSHE, mada je i originalni dizajn po mom mishljenju daleko od savrshenstva, i tu se svi slazhu.

I ti ga sad tupis, a nisi ni svestan kakvu su glupost napisao. Pa ako nisu merilo ni nagrade, ni aktivan dugogodisnji rad u struci, zavrsena visoka skola (akademija), sta je onda merilo? Da nije mozda forum.stripovi.com merilo svega? Ili je merilo tvoja izjava da nisu nagrade merilo? Bljak!!!

Edited by - ---dp--- on 01/12/2008 06:20:31
Go to Top of Page

ozasloscena_sovuljaga
Junior Member

420 Posts

Member since 11/10/2005

Posted - 01/12/2008 : 06:44:57  Show Profile Show Extended Profile  Send ozasloscena_sovuljaga a Private Message  Reply with Quote
svaka vam cast ekipa... stvarno imate volje...
Go to Top of Page

Going-Going
Senior Member

Serbia
1040 Posts

Member since 05/11/2001

Posted - 01/12/2008 : 11:15:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Going-Going a Private Message  Reply with Quote
Ljudi, sta nam se to desilo...

ŠumhiljduhANAN
Go to Top of Page

Going-Going
Senior Member

Serbia
1040 Posts

Member since 05/11/2001

Posted - 01/12/2008 : 11:16:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Going-Going a Private Message  Reply with Quote
kada smo se od nevine (naivne) dece pretvorili u "ovo"...

ŠumhiljduhANAN
Go to Top of Page
Page: of 213 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000