forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Veseli četvrtak Zagor Kolekcionarsko izdanje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 213

Markos
Webmaster

Croatia
29481 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 01/12/2008 : 11:21:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ---dp---

quote:
Originally posted by Markos

[quote]Originally posted by ---dp---

Ovo o patriotizmu bolje da ni ne komentiram. Trebam li traziti moje komentare na Ludensove greske? Na naslovnice, na prijevod, na sken? To isto nisi zaboravio? Ili ćeš se sad najednom sjetiti kad to spomenem? Sramota je da tu kao argument navodis SD naslovnice koje smo svi prije napljuvali da su loše! Inače, ovaj ostatak mog posta koji si preskočio - što ćemo s tim? "Oprosti što sam te optužio za pristranost" bi bilo lijepo, hvala.

Ja ne vidim nista lose u tome kad je covek makar malo lokal patriota. Sto se tice izvinjenja, meni nikad nije bilo tesko da priznam gresku. Ako gresim u optuzbama da si pristrasa, a to ne mogu da znam ja jer da mislim drugacije ne bih napisao to sto sam napisao, to mozes znati samo ti i niko vise, onda ti se najiskrenije izvinjavam.

Ipak, uvek lako vidimo stvari zbog kojih nam drugi duguju izvinjenje a znatno teze da smo mozda mi nekoga uvredili i da se mi trebamo nekome zbog necega izvinuti. Ja tebe nisam vredjao ni u jednom postu, NIKADA. A ti mene jesi, bez obzira jesam li zaista normalan ili ne kad vec postavljas to pitanje.

Meni je ova optuzba za lokalpatriotizam najgora uvreda koju mi mozes dati. To je, vise manje, kad se sve ogoli i rasclani, ko da upires prstom i kazes "mrzis srbe". To mi je gadljivo do bola i strasno, strasno uvredljivo. Zato bolje da prekinem pricu s tobom o ovome, jer cu potpuno popizditi.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Going-Going
Senior Member

Serbia
1040 Posts

Member since 05/11/2001

Posted - 01/12/2008 : 11:26:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Going-Going a Private Message  Reply with Quote
Sta bi sa uzimanjem (ne sakupljanjem) stripova samo iz ljubavi. Znate ono: kupis strip, poneses ga u skolu pa ga citas krisom da te nastavnica (profesorka, uciteljica) ne uhvati (kako citas, naravno)(sram vas bilo sta ste pomislili), pa onda na odmoru opletete partiju karata i na unutrasnjoj strani korica pisete rezultate. Pa menjaza, pa vracanje stripa u kiosk upola cene samo da bih mogao da kupim sledeci. Pa moja kolekcija (sa mojim imenom i prezimenom) Martija koju je moj brat podelio po Podgorici (tadasnjem Titogradu). U zdravlju ih citali. Pa odlazak na more i spremanje najdrazih epizoda koje cete poneti. Znam da smo odrasli, ali da li smo morali da ispadnemo bas ovakvi?

ŠumhiljduhANAN

Edited by - Going-Going on 01/12/2008 11:29:40
Go to Top of Page

Bruce Wayne
Senior Member

Serbia
1060 Posts

Member since 03/09/2008

Posted - 01/12/2008 : 11:37:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Wayne a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Going-Going

Sta bi sa uzimanjem (ne sakupljanjem) stripova samo iz ljubavi. Znate ono: kupis strip, poneses ga u skolu pa ga citas krisom da te nastavnica (profesorka, uciteljica) ne uhvati (kako citas, naravno)(sram vas bilo sta ste pomislili), pa onda na odmoru opletete partiju karata i na unutrasnjoj strani korica pisete rezultate. Pa menjaza, pa vracanje stripa u kiosk upola cene samo da bih mogao da kupim sledeci. Pa moja kolekcija (sa mojim imenom i prezimenom) Martija koju je moj brat podelio po Podgorici (tadasnjem Titogradu). U zdravlju ih citali. Pa odlazak na more i spremanje najdrazih epizoda koje cete poneti. Znam da smo odrasli, ali da li smo morali da ispadnemo bas ovakvi?

samo ti nama reci kad izlazi knjiga broj 3 a ako moze i 4 i ja ti svecano obecavam da cu u ime starih dana,kada sam menjao 7 kit telera za za 1 zagora,da cu na unutrasnjoj korici da upisem rezultate iz poslednjeg turnira u remiju koji sam igrao prekjuce...

Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.

Go to Top of Page

goksi
Senior Member

Serbia
1957 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 01/12/2008 : 11:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send goksi a Private Message  Reply with Quote
E Going ja upravo to radim, uzimam ih iz ljubavi, samo što ne idem više u školu pa ne moram kriti.

Najviše volim kad odem u kafić i stavim Zagora na sto pa se počnu javljati pametni "vidi ovog, 29 godina ima a čita Zagora".
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29481 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 01/12/2008 : 11:41:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

kada smo se od nevine (naivne) dece pretvorili u "ovo"...

Odrasli smo, druga su vremena, drugi kriteriji, drugi standardi.
Da si danas dijete i da volis stripove, ne bi ti smetalo sve ovo oko čega se lome koplja. To je isto ko da kazes "kako sad nitko nece da se vozi u golfu dvojci, vec u golfu sestici".

Trouble will find me
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 01/12/2008 : 11:42:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
Najstrashniji deo je shto se zapravo svi uchesnici ove konverzacije slazhu, a pljuvachina uprkos tome dostizhe neslucene razmere.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25803 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 01/12/2008 : 11:48:04  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa upravo zbog toga što smo to radili iz ljubavi tada smo sad i ispali ovakvi. Vremenom ljubav preraste u opsesiju, a sa godinama dolaze i veći prohtevi, i onda nam one male stvari koje su nam tada puno značile sada izgledaju beznačajno. Axle Rose je početkom devedesetih nosio odličnu majcu na kojoj je pisalo "Kill your idol", a mi smo to upravo i učinili tokom vremena a da toga nismo ni svesni..

Što naravno ne opravdava profesorova (ne)dela ni najmanje.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 01/12/2008 11:49:28
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 01/12/2008 : 11:48:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message  Reply with Quote
quote:

I ti ga sad tupis, a nisi ni svestan kakvu su glupost napisao. Pa ako nisu merilo ni nagrade, ni aktivan dugogodisnji rad u struci, zavrsena visoka skola (akademija), sta je onda merilo? Da nije mozda forum.stripovi.com merilo svega? Ili je merilo tvoja izjava da nisu nagrade merilo? Bljak!!!

Nisi mi jasan. Ne kazhem ja da su tvoji drugovi mentoli, samo kazhem da samo to shto oni imaju odredjeno mishljenje ne chini to chinjenicom. Siguran sam da mogu da nadjem podjednak broj obrazovanih i nagradjivanih ljudi koji bi rekli suprotno od njih.

Morash u konverzaciji dozvoliti drugima pravo na sopstveno mishljenje bez argumenta 'meni je rekao tata, pa je to sigurno istina'
Go to Top of Page

Magic Wind
New Member

Serbia
263 Posts

Member since 25/07/2008

Posted - 01/12/2008 : 15:44:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Magic Wind a Private Message  Reply with Quote
quote:

Rekoh vec u prethodnom postu da nemam vise vremena za tupljenje o ovome, a odavno je vec izgubila svaki smisao. BTW, moji prijatelji jesu obrazovani i strucni upravo u pogledu dizajna. Uz to, verovatno su talentovani za isto to kad su vec poosvajali tolike nagrade. Moje misljenje da je dizajn Dilana i Martija dobar (osim glow) izneo sam ovde mnogo pre nego sto sam uopste zatrazio bilo cije misljenje o tome. No, kad sam se nalazio sa jednim od spomenutih prijatelja (zove se Rade), imao sam nameru da dobijem podrsku po pitanju kritike svih izdanja koja imaju nakaradan dizajn (specijalci i odabrane price) pa se diskusija rasirila na sve i svasta. Dakle, moje se misljenje tu samo poklopilo sa njihovim.

To sto naslov kod Dilana prekriva elemente crteza je jedno, a kompozicija i skladnost sasvim drugo. Do sad sam trosio vreme objasnjavajuci da sam rekao ono sto sam napisao a ne ono sto se u necijim glavama cini da sam rekao. Sad jos treba da ulazim i u raspravu u pogledu dizajna. Vidim da neki koji se osecaju strucnim izgleda bolje znaju neke stvari od profesionalaca koji su uz to renomirani u svom poslu. Ne pada mi na pamet da ulazim u raspravu jos i o RAZLOZIMA za neki stav koji sam stekao sto na osnovu nekog licnog osecaja (koje je opet zavisno od mog ukusa sto je ipak individualna stvar) sto na osnovu (sto je mnogo bitnije) strucnog misljenja, posemno ne da diskutujem o tome sa nekim ko je ponekad nesto nacuo o tome pa na osnovu toga daje svoje "strucno" misljenje.

Ti imaš neodoljivu potrebu da filozofiraš i da uvek budeš u pravu, iako ovoga puta nemaš baš nijedan argument. Ustvari imaš jedan - da tvoji mnogo stručni prijatelji misle isto kao i ti(?). Dva puta sam te pitao po čemu je Blažin dizajn D.Doga bolji od originalnog a ti si napisao hrpu stvari koje nemaju vezu sa tim nego samo hrane tvoju sujetu (visokokvalifikovani prijatelji, nepotrebnost diskusije sa ˝nekim ko je samo ponešto načuo o tome˝, itd.). Samo u jednoj rečenici odgovaraš delimično na moje pitanje kad kažeš ˝to što naslov kod Dilana pokriva elemente crteža je jedno, a kompozicija i skladnost sasvim drugo˝. I šta to znači, Blažina je postigao bolju kompoziciju i skladnost, a ČIME to? Verovatno stavljanjem naslova čas na sredini, čas gore, čas dole preko crteža,(umesto uske trake u dnu naslovnice) pošto je jedino to izmenio uz neizbežne logoe VČ (sa fade-outom) i B.Comics i natpisom cena.150din. E vidiš time što je uradio je poružnio naslovnicu, a nije je prolepšao, i u tome je poenta, i nemaš potrebe da angažuješ stručnjake da bi to video, samo obriši naočare ili povećaj dioptriju. Ajd' zdravo, i ja više nemam vremena da se zamajavam tobom
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 15:48:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

[quote]Originally posted by ---dp---

Ovo o patriotizmu bolje da ni ne komentiram. Trebam li traziti moje komentare na Ludensove greske? Na naslovnice, na prijevod, na sken? To isto nisi zaboravio? Ili ćeš se sad najednom sjetiti kad to spomenem? Sramota je da tu kao argument navodis SD naslovnice koje smo svi prije napljuvali da su loše! Inače, ovaj ostatak mog posta koji si preskočio - što ćemo s tim? "Oprosti što sam te optužio za pristranost" bi bilo lijepo, hvala.

Ja ne vidim nista lose u tome kad je covek makar malo lokal patriota. Sto se tice izvinjenja, meni nikad nije bilo tesko da priznam gresku. Ako gresim u optuzbama da si pristrasa, a to ne mogu da znam ja jer da mislim drugacije ne bih napisao to sto sam napisao, to mozes znati samo ti i niko vise, onda ti se najiskrenije izvinjavam.

Ipak, uvek lako vidimo stvari zbog kojih nam drugi duguju izvinjenje a znatno teze da smo mozda mi nekoga uvredili i da se mi trebamo nekome zbog necega izvinuti. Ja tebe nisam vredjao ni u jednom postu, NIKADA. A ti mene jesi, bez obzira jesam li zaista normalan ili ne kad vec postavljas to pitanje.

Meni je ova optuzba za lokalpatriotizam najgora uvreda koju mi mozes dati. To je, vise manje, kad se sve ogoli i rasclani, ko da upires prstom i kazes "mrzis srbe". To mi je gadljivo do bola i strasno, strasno uvredljivo. Zato bolje da prekinem pricu s tobom o ovome, jer cu potpuno popizditi.

Ja sam se tebi izvinuo bez obzira sto nisam shvatio cime sam te uvredio. Vidim kako si se ti meni izvinio. Hvala. Da budem iskren, nisam ni ocekivao, ali sam mislio da ces mozda pokazati minimum postovanja i osecaja za komunikaciju i da ces to ipak uciniti jer sam ja tebi nedvosmisleno pruzio priliku za to i svojim izvinjenjem pruzio ruku kako bi sve ostalo na razmeni i sukobu miljenja. No, tvoje "veliko ja" (da ne imenujem, svi znamo kako se to zove) ne dozvoljava tako nesto. Na zalost, to je samo tvoj problem, ne nosim tvoj ego ja vec ti. A nemam ni vremena, imam mnogo pametnijih stvari.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 16:00:12  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Magic Wind

quote:

Rekoh vec u prethodnom postu da nemam vise vremena za tupljenje o ovome, a odavno je vec izgubila svaki smisao. BTW, moji prijatelji jesu obrazovani i strucni upravo u pogledu dizajna. Uz to, verovatno su talentovani za isto to kad su vec poosvajali tolike nagrade. Moje misljenje da je dizajn Dilana i Martija dobar (osim glow) izneo sam ovde mnogo pre nego sto sam uopste zatrazio bilo cije misljenje o tome. No, kad sam se nalazio sa jednim od spomenutih prijatelja (zove se Rade), imao sam nameru da dobijem podrsku po pitanju kritike svih izdanja koja imaju nakaradan dizajn (specijalci i odabrane price) pa se diskusija rasirila na sve i svasta. Dakle, moje se misljenje tu samo poklopilo sa njihovim.

To sto naslov kod Dilana prekriva elemente crteza je jedno, a kompozicija i skladnost sasvim drugo. Do sad sam trosio vreme objasnjavajuci da sam rekao ono sto sam napisao a ne ono sto se u necijim glavama cini da sam rekao. Sad jos treba da ulazim i u raspravu u pogledu dizajna. Vidim da neki koji se osecaju strucnim izgleda bolje znaju neke stvari od profesionalaca koji su uz to renomirani u svom poslu. Ne pada mi na pamet da ulazim u raspravu jos i o RAZLOZIMA za neki stav koji sam stekao sto na osnovu nekog licnog osecaja (koje je opet zavisno od mog ukusa sto je ipak individualna stvar) sto na osnovu (sto je mnogo bitnije) strucnog misljenja, posemno ne da diskutujem o tome sa nekim ko je ponekad nesto nacuo o tome pa na osnovu toga daje svoje "strucno" misljenje.

Ti imaš neodoljivu potrebu da filozofiraš i da uvek budeš u pravu, iako ovoga puta nemaš baš nijedan argument. Ustvari imaš jedan - da tvoji mnogo stručni prijatelji misle isto kao i ti(?). Dva puta sam te pitao po čemu je Blažin dizajn D.Doga bolji od originalnog a ti si napisao hrpu stvari koje nemaju vezu sa tim nego samo hrane tvoju sujetu (visokokvalifikovani prijatelji, nepotrebnost diskusije sa ˝nekim ko je samo ponešto načuo o tome˝, itd.). Samo u jednoj rečenici odgovaraš delimično na moje pitanje kad kažeš ˝to što naslov kod Dilana pokriva elemente crteža je jedno, a kompozicija i skladnost sasvim drugo˝. I šta to znači, Blažina je postigao bolju kompoziciju i skladnost, a ČIME to? Verovatno stavljanjem naslova čas na sredini, čas gore, čas dole preko crteža,(umesto uske trake u dnu naslovnice) pošto je jedino to izmenio uz neizbežne logoe VČ (sa fade-outom) i B.Comics i natpisom cena.150din. E vidiš time što je uradio je poružnio naslovnicu, a nije je prolepšao, i u tome je poenta, i nemaš potrebe da angažuješ stručnjake da bi to video, samo obriši naočare ili povećaj dioptriju. Ajd' zdravo, i ja više nemam vremena da se zamajavam tobom

Ti si jako tezak sllucak za bilo kakvu diskusiju, majke mi, ili si totalno nesposoban da razumes recenice napisane svojim jezikom. Sujeta je to sto priznajem da ne znam mnogo o dizajnu? Sujeta je sto sam zatrazio strucno misljenje nekoga ko se time bavi i ko, stavise, ima verifikovana priznanja za to sto radi? Sto kazem da dizajn nije dobar, moze biti mnogo bolji, ali da nije totalni promasaj i ruglo? Mozda bi trebalo da odes da uredis neki test i uveris se u sopstvene sposobosti. Koja tvrdnja, moja ili ova koju ti zastupas (po pitanju dizajna) je iskljuciva i apsloutna, a koja je relativna i dozvoljava diskusiju o kvalitetu? Sta sam ja to napisao tipa "ja znam da je to ovako i nikako drugacije"???. Ma slusaj Magic Wind, misli ti sta hoces, da sam ovakav ili onakav... tvoje horizonti postavljaju granice tvoje stvarnosti
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4685 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 01/12/2008 : 16:02:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
Ahh,definitivno najjaca rasprava u zadnja tri dana,a ja na robiji !Da ne bih kvotao puno postova,dacu komentar na dve-tri,za mene,upecatljive recenice!(nisu citati)REGAR:"Ima puno gorih stvari od offtopica!"(ima,brate,ima! Neargumentovano pljuvanje"po inerciji" i ubilacko-sterilni postovi"slusaj 'vamo-ovo je dizajn",treba najstrozije sankcionisati!)MARKOS:"Da mi je takav dizajner,krvi bih mu se napio!"(To,majstore!!)Colt:"Da su kulturno skrenuli paznju,ali ovo vredjanje boli..."(Bilo mi zao,coveka! Hebote,topic zakopan na drugoj strani,izvuce ga neki radoznalac,drekne"UA!",i svi,po inerciji,u napad!?)Ima anegdota kod mene na jugu(sto kaze Tex,na jugu ni vise para,ni manje duha! ) o lokalnoj legendi,Olimpijskom.Pokusao je mrtav pijan vozilom da utekne drotovima.Braca ga stignu i zamlate pendrecima!Olimpijski,na zemlji,sa rukama na glavi,je,pomiren sa batinama,dobacio drotovima:"Majmuni,majke vam ga,stan'te malo da u'vatim vazduh!Dakle,ljudi,imajte meru...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9056 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 16:14:04  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
@ dp

Tvoji postovi su najbesmisleniji u celoj raspravi i oni su i izazvali još jednu raspravu na istu temu.

Koliko TI imaš pojma ili nemaš neka procenjuju drugi.

Evo gde grešiš u zadnjem postu meni upućenom:

ono što je navodim a što ti citiraš kao neka pravila koja sam ja kao papagaj od nekog naučio pa ponavljam (?) nisu pravila, nego nedostaci koje po mom mišljenju (i drugih) treba otkloniti da bi dizajn izgledao dobro.

Dalje: lepo kažeš da umetnost ne priznaje pravila i da ih ruši i na taj način probija granice i nove horizonte.

Previđaš u toj konstataciji, čak dve stvari:
- dizajn naslovne nije nikakva visoka umetnost, nego zanatski posao koji treba odraditi korektno
- pravila se krše da bi se napravilo nešto BOLJE, a ne GORE - inače nema svrhe u kršenju pravila i bolje se držati istih

Objasni:
- na koji to način tačka iza reči CENA poboljšava dizajn i kako tu kršenje pravopisa povećava estetiku??! (ili samo deluje gluplje?)
- kako DJ umesto Đ poboljšava dizajn naslova?

kad već pominješ papagajsko ponavljanje - stalno ponavljaš kako dizajn nekih izdanja nije loš - i time otkrivaš toplu vodu.

Naravno da kod Marti Misterije dizajn nije loš kad je ostao originalni logo (umesto prvobitno zamišljenog), a naslov se ne nalazi na čudnim mestima. Pa šta? Ko je pa rekao da je mnogo loš - za mnogo loše su navođeni drugi primeri.

Tiraži rastu i to je dobro - ja predviđam da će i dalje rasti - ali zbog dizajna ili zbog drugih stvari a uprkos ovakvom dizajnu?
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4685 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 01/12/2008 : 16:19:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
I,Going,ne sekiraj se,dve-tri picajzle ne cine "prolece"!Ima nas jos,onih sto teraju po tradiciji,koji groznicavo listaju novi strip od trafike do kuce!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9056 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 16:22:24  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bruce Wayne

quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by goksi

Drugo, kako ne možete da shvatite? Uzmimo to ovako, da pretpostavimo da Zagora kupuje 16.000 ljudi koliko piše na stripu, naravno da znam da nije toliko ali čisto radi razjašnjenja. Koliko KUPACA, ponavljam KUPACA, dolazi na ovaj forum "gnevno" zbog naslovnica? Ima li ih 20? Ili 50? Pri tom ni najmanje ne želim da umanjim značaj foruma. Ž

Nije ti palo na pamet da su tih 50 slučajan uzorak i statistički REPREZENT onih 16000. Ako je 90% na 50 slučajnih na forumu nezadovoljno onda je i 90% na 16000. Zvuči logično, zar ne?

Naravno da ne!!!kako mogu ljudi na forumu da budu statisticki reprezent kad oni nisu slucajno izabrana grupa iz gomile,vec zatvorena celina koja je ovde okupljena jer joj je strip mnogo vazniji nego onima koji ga samo kupe,procitaju i poklone jos nekom da cita ili stavec.Ljudi na forumu su savrsen reprezent samo ako zelis da pravis statistiku medju fanovima,a ako zelis da dobijes prave statisticke podatke morao bi sa recimo osam trafika iz razlitih krajeva zemlje da pokupis po pet slucajnih kupaca i tek onda njihov sud koji da vecina njih mozes da uzmes kao preprezent tih 16 000!!!!
Nadam se da je sad jasnije

Gosn Wayne - veruj mi - ja sam znao još kad sam kucao post o reprezentativnom uzorku da nisam 100% u pravu.

Ovu tvrdnju sam stavio kao suprotnost drugoj tvrdnji - da samo ovde ljudi na forumu imaju primedbe, a da veliki broj kupaca van njega nema primedaba.

Ova tvrdnja proizlazi iz nekog stava da su samo ovde na forumu ljudi kojima strip nešto više znači, pa gledaju i sitnice oko dizajna, a da su van foruma obični čitaoci koji nisu zagriženi za strip.

Da li mi veruješ, ako ti kažem, da znam 2 čoveka koji nisu na forumu, a koji imaju primedbe na naslovne strane (iste) i da su stripofili iako nisu na ovom forumu (a jedan nema ni internet).

Šta sad - i to je slučajno, oni su samo jedina dvojica koji tako misle van foruma među onih 16000?
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 16:24:28  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Le Samourai

quote:

I ti ga sad tupis, a nisi ni svestan kakvu su glupost napisao. Pa ako nisu merilo ni nagrade, ni aktivan dugogodisnji rad u struci, zavrsena visoka skola (akademija), sta je onda merilo? Da nije mozda forum.stripovi.com merilo svega? Ili je merilo tvoja izjava da nisu nagrade merilo? Bljak!!!

Nisi mi jasan. Ne kazhem ja da su tvoji drugovi mentoli, samo kazhem da samo to shto oni imaju odredjeno mishljenje ne chini to chinjenicom. Siguran sam da mogu da nadjem podjednak broj obrazovanih i nagradjivanih ljudi koji bi rekli suprotno od njih.

Morash u konverzaciji dozvoliti drugima pravo na sopstveno mishljenje bez argumenta 'meni je rekao tata, pa je to sigurno istina'

Ja dosticne prijatelje nisam spomenuo do pred kraj diskusije, kad je pocela diskusija o tome zasto je dizajn los ili dobar. Do "malopre" smo pricali samo o tome da se na izdanja VC pljuje previse, a nekolicina ostrascenih ovde mi je stavljala u usta reci i misli koje ja nisam ni izgovorio niti ima ikakvih naznaka da sam tako mislio. Ja sam sve vreme samo govorio da dizajn vecine (ne svih) izdanja VC NIJE los, i da je ljuvanje vec prevrsilo sve mere dobre namere, i to odavno. Ljude koji se bave time i koji su strucni spomenuo sam u poslenjim postovima kad su neki ovde odjednom postali strucni i za dizajn, pa smo izmedju ostalg culi kako je stvar dizajna gramaticka ispravnost i nacin rastavljanja slogova u jeziku.

Dakle, ako se nekolicina najupornijih tako cvrsto uhvatila za to i ne odustaje u nameri da ocrni SVAKI element dizajna naslovnica VC, i u tome pocela da iznosi tvrdnje vezane za kvalitet dizajna (do kojeg je, realno, stalo dvadesetorici od 15.000 kupaca Zagora (na primer), onda, ako se bavimo tako perifernom stvari za jednog konzumenta stripa, pa cak perifernom i za vecinu kolekcionara, onda diskutujemo o necemu za sta nismo strucni ni ti, ni ja, niti bilo ko ovde na forumu, pa je logicno da se u pomoc pozove neko ko se time uspesno bavi, zar ne? Eto, samo zato sam ja uopste i spomenuo i Radeta i ostale (necu da imenujem bilo koga). A da su renomirani, jesu. BTW, nijedan od njih nije NIKAD CUO za Blazinu, tek da znate. A doticni Rade je vrlo aktivan u umetnickim krugovima, i na domacoj i na inostranoj sceni, cak mi je palo na pamet da preko njegovog poznanstva zatrazim i misljenje Rastka Cirica licno. A zasto necu da ih imenujem? Evo zasto. Kad sam najpre zvao Radeta da dobijem neku vrstu podrske za los dizajn nekih izdanja (odabrane price), a posebno na bahato ponasanja Blazine prema celoj stvari, receno mi je da nije ni lepo ni kolegijalno da on javno kritikuje rad nekog drugog kolege u toj struci. BTW, dobio sam i vrlo mlitave ocene za dizajn "Bonellijevih" izdanja, u prvom redu da su monotona i zastarela i daleko od vrhunskih, ali da je upitno o tome uopste pricati kad je u pitanju strip koji se plasira na trziste putem kioska. U duzem razgovoru pricao sam o svemu po malo, pa sam se tako dotakao i ostalih izdanja VC.

I koja je svrha da ja ubedjujem Magic Winda ili nekoga treceg u nesto drugo sto oni, jednostavno, ne zele da prihvate? Mislim i dalje, pa makar svi dizajneri sveta nemali pojma nista o tome, i makar samo Markos, Magic Wind, Alexts znali sta je to dobar dizajn, da je svako dalje pljuvanje i kritika necega za sta smo jos pre tri meseca dobili pouzdane informacije da se nece i ne moze menjati, nepotrebna i sa odsustvom svake dobre namere.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 16:36:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ dp

Tvoji postovi su najbesmisleniji u celoj raspravi i oni su i izazvali još jednu raspravu na istu temu.

Koliko TI imaš pojma ili nemaš neka procenjuju drugi.

Evo gde grešiš u zadnjem postu meni upućenom:

ono što je navodim a što ti citiraš kao neka pravila koja sam ja kao papagaj od nekog naučio pa ponavljam (?) nisu pravila, nego nedostaci koje po mom mišljenju (i drugih) treba otkloniti da bi dizajn izgledao dobro.

Dalje: lepo kažeš da umetnost ne priznaje pravila i da ih ruši i na taj način probija granice i nove horizonte.

Previđaš u toj konstataciji, čak dve stvari:
- dizajn naslovne nije nikakva visoka umetnost, nego zanatski posao koji treba odraditi korektno
- pravila se krše da bi se napravilo nešto BOLJE, a ne GORE - inače nema svrhe u kršenju pravila i bolje se držati istih

Objasni:
- na koji to način tačka iza reči CENA poboljšava dizajn i kako tu kršenje pravopisa povećava estetiku??! (ili samo deluje gluplje?)
- kako DJ umesto Đ poboljšava dizajn naslova?

kad već pominješ papagajsko ponavljanje - stalno ponavljaš kako dizajn nekih izdanja nije loš - i time otkrivaš toplu vodu.

Naravno da kod Marti Misterije dizajn nije loš kad je ostao originalni logo (umesto prvobitno zamišljenog), a naslov se ne nalazi na čudnim mestima. Pa šta? Ko je pa rekao da je mnogo loš - za mnogo loše su navođeni drugi primeri.

Tiraži rastu i to je dobro - ja predviđam da će i dalje rasti - ali zbog dizajna ili zbog drugih stvari a uprkos ovakvom dizajnu?

Dakle, vise ne pricamo o dizajnu i umetnosti, vec o zanatu? Zasto onda uopste tupimo pet strana topica i 72 sata vremena? A nazovi nekoga iz VC da ti kaze sta im pise 99% (DEVETESET DEVET (slovima)) citalaca. A znas sta pisu??? Neces poverovati...

Dakle, ako nije rec o umetnosti vec o izgledu i zanatu, onda nema rasprave o bilo kakvim pravilima, onda smo u domenu raznolikosti sveta pa sve ulazi u neku "hi kvadrat" raspodelu ili neku trecu statisticku zkaonitost i dolazimo do toga da su ukusi razliciti i "da se o ukusima ne raspravlja", zar ne? A kad smo kod ukusa, opet ti kazem, zamoli nekoga iz redakcije VC da ti kaze (ako hoce) sta citaoci u 99% malova koje primaju kazu o dizajnu? Zaista neces poverovati!!!

Konacno, gde sam ja napisao da je stavljanjem tacke estetski izgled popravljen? A gde sam to napisao za "dj"? Gde? Gde? Gde? Majke ti, reci mi gde sam ja to napisao????? Ti kazes da je to glupo i da to kvari izgled. Stavise, ti si to nabrojao medju sest tacaka od koji se vecina odnosi na dizajn. Jedno je da li je nesto glupo, drugo je da li je to vecini lepo, a sasvim trece da li je to dobar dizajn.

Edited by - ---dp--- on 01/12/2008 16:49:04
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22342 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 01/12/2008 : 16:54:04  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Umetnost nema veze sa pravopisom i pravilima pisanja niti je ikad imala, a posebno dizajn? Pa da je umetnost ostala uokvirena u sablone i pravila bilo koje vrste, a posebno tako smesnih kao sto je pravopis, ostala bi sterilna i na cistom reproduktivnom nivou.

Sad mi je jasno! Ono izostavljanje sedamdeset puta slova Ž u jednom stripu nije bila greska vec umjetnost.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9056 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 17:07:34  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Konacno, gde sam ja napisao da je stavljanjem tacke estetski izgled popravljen? A gde sam to napisao za "dj"? Gde? Gde? Gde? Majke ti, reci mi gde sam ja to napisao????? Ti kazes da je to glupo i da to kvari izgled. Stavise, ti si to nabrojao medju sest tacaka od koji se vecina odnosi na dizajn. Jedno je da li je nesto glupo, drugo je da li je to vecini lepo, a sasvim trece da li je to dobar dizajn.

Napisao si da bi umetnost ostala sterilna da je poštovala tako smešna (!) pravila kao što je pravopis.

Iz cele diskusije i konteksta, jasno sledi zaključak da misliš da su zbog nepoštovanja gramatičkih pravila naslovne postale suprotno od "sterilne" - dakle, zanimljivije, privlačnije, "življe", jednom rečju - bolje.

Sad negiraš da si hteo da kažeš da su bolje?

Znači lošije su?

Odluči!

Čak i da nema veze sa dizajnom (tačka nema, oda-brane ima) opet je nepoštovanje pravopisa MANA i loša usluga ionako slabo pismenoj omladini.
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 01/12/2008 : 17:18:00  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Napisao si da bi umetnost ostala sterilna da je poštovala tako smešna (!) pravila kao što je pravopis.

Iz cele diskusije i konteksta, jasno sledi zaključak da misliš da su zbog nepoštovanja gramatičkih pravila naslovne postale suprotno od "sterilne" - dakle, zanimljivije, privlačnije, "življe", jednom rečju - bolje.

Sad negiraš da si hteo da kažeš da su bolje?

Znači lošije su?

Odluči!

Čak i da nema veze sa dizajnom (tačka nema, oda-brane ima) opet je nepoštovanje pravopisa MANA i loša usluga ionako slabo pismenoj omladini.

Gde i kad sam ja rekao da su bolje?????
Da li je moguce da ti i dalje ne razlikujes jasne recenice koje ti neko objasni nekoliko puta i ono sto si ti iz nekog razloga zakljucio? I kako si tako nesto uopste iuspeo da zakljucis? Kakve veze ima generalna ocena o umetnosti i njenom odnosu prema nekim kategorijama ili odrednicama sa konkretnim primerom sa "cenom" i "dj"? Odakle ti pravo da zakljucujes sta sam ja mislio i da me za to nakon toga bezbroj puta prozivas a da nisi proverioo da li sam to zaista mislio, posebno kod ovako klimavih premisi iz koji NIKAKO ne moze da se izvede pouzdan zakljucak tog tipa.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9056 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/12/2008 : 17:25:02  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

b]Gde i kad[/b] sam ja rekao da su bolje?????
Da li je moguce da ti i dalje ne razlikujes jasne recenice koje ti neko objasni nekoliko puta i ono sto si ti iz nekog razloga zakljucio? I kako si tako nesto uopste iuspeo da zakljucis? Kakve veze ima generalna ocena o umetnosti i njenom odnosu prema nekim kategorijama ili odrednicama sa konkretnim primerom sa "cenom" i "dj"? Odakle ti pravo da zakljucujes sta sam ja mislio i da me za to nakon toga bezbroj puta prozivas a da nisi proverioo da li sam to zaista mislio, posebno kod ovako klimavih premisi iz koji NIKAKO ne moze da se izvede pouzdan zakljucak tog tipa.

Čudan si čovek.

Uhvaćen u grešci i nedoslednosti, sad počinješ da panično vičeš "odakle ti pravo da zaključiš šta sam mislio (očigledno je bre, šta će mi pravo?) i da me prozivaš, kad iz mojih "slučajno ubačenih rečenica nevezanih sa temom" to nije moglo da se zaključi??!!"

Reci onda - LOŠIJE su i LOŠE su i gotova priča. Još samo ti nisi to rekao otvoreno.
Go to Top of Page

ciprijani
New Member

Serbia
180 Posts

Member since 03/08/2008

Posted - 01/12/2008 : 17:45:10  Show Profile Show Extended Profile  Send ciprijani an AOL message  Send ciprijani a Private Message  Reply with Quote
ako vam se stripovi ne svodjaju,nemojte da ih kupujete ili krenite da ih sami izdajete.Muka mi je od ovog pljuvanja vise..
Ni meni nije sve po volji kada su izdanja VC u pitanju ali jbg,tako je kako je,bolje nema

Grobar Do Groba!!!
Go to Top of Page

Pavel01
Senior Member

Croatia
2470 Posts

Member since 10/03/2007

Posted - 01/12/2008 : 18:03:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Pavel01 a Private Message  Reply with Quote
pa ovo je sve gore i gore, KATASTROFA, ukidali se?

the bird is the word
http://www.youtube.com/watch?v=ZieSsxPkMwk
Go to Top of Page

skviki
Average Member

Serbia
723 Posts

Member since 29/12/2006

Posted - 01/12/2008 : 18:21:35  Show Profile Show Extended Profile  Send skviki a Private Message  Reply with Quote
He he he, jao sto me sramota ali sam ipak resio da se pojavim opet na forumu. Ne bih mozda ali sam video da se Pajtos vratio u zivot pa reko da mu dam podrsku. Ujedno i da pozdravim ove demagoge koji mlate praznu slamu sve vreme a na kraju ko da nista nisu rekli. Cas brane, cas napadaju, cas hvale Blazinu ( ja bih mu dao titulu docenta ) a kad ih neko uhvati u lazima onda skroz polude pa cak i vredjaju. No nema veze, to je jos jedan dokaz koliko su jake licnosti. Ja sam trenutno istrosio sve rezerve pljuvacke pa cu da sacekam famozni Zagor br 3 jer sam siguran da ce biti materijala za pljuvanje.

Bolje je biti bogat nego ne biti !!!
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 01/12/2008 : 18:24:14  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
E stvarno gusite!
Dalja rasprava o dizajnu je bespotrebna, koliko i rasprava kome se ne svidja dizajn a kome se svidja. Mozda je to imalo smisla pisati na par strana ali ovo je vec bolesno. Mislim da kao copor gladnih vukova ocekujete svaki cetvrtak i trazite nedostatke i nasladjujete se njima glodjuci staru kost. I uglavnom se ponavljate ili odobravate jedni drugima i rastezete topic u neslucene razmere. Get a life!

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page
Page: of 213 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000