Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
1Euro
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/1euro1.jpg)
12544 Posts
Member since 17/07/2008 |
|
rommel
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/avatar2(3).jpg)
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 07/04/2009 : 17:30:13
|
quote: Originally posted by 1Euro
Evo več duže vreme tražim stripove od Miki Mustera(Zvitorepec,Trdonja i Lakotnik) i skoro nigdje ih nema.Zna li netko kolika je bil anaklada ovih stripova? Jer cijene su dosta skupe a što je najtužnije je to da ih skoro da nema nigdje.A oni stari brojevi od početka 1952-1972 to ionako vjerovatno nigdje i ne postoji. Jel zna netko o nakladi bilo kakvog reprinta ovih stripova?
imaš kojih desetak novih albuma - reprint zvitorepca na slovenačkom - čak i ja to imam- thnx sigi. nedavno je dveribad uz jedan album poklanjao svih ovih deset na aukciji |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 07/04/2009 : 18:24:10
|
da znam mislim da ih je čak bilo 20 a ne 10 ali nema veze.Da to je bio poslednji reprint od Delavska enotnost iz 2005 ili 2006. No zanima me naklada ovih stripova?
provjerim pa javim nakladu |
|
sigismundus
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Slovenia
1043 Posts
Member since 08/07/2002 |
Posted - 07/04/2009 : 21:13:53
|
ej, romsteru, napiši koje brojeve sam ti več slao kao obično imam i nešto viška, pa da vidimo znaš ono, multipla skleroza, pardon, kolekcija :(
znate, u yu stripu je bio objavljen i jedan strip, Čudežni otok pa u hrvatskoj takodje je izašao neki reprint, kada je bio sajam u zagrebu
ja sam svim silama navijao, da miki mustra izda i beli put, ali sam loše prošao i sa miki mustrom i sa belim putom
ali mislim, da bi kolorisan bio zbilja šik za stripaše :) |
______________________ onaj, koji sniva tudje snove |
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 07/04/2009 : 21:21:20
|
quote: Originally posted by sigismundus
ej, romsteru, napiši koje brojeve sam ti več slao kao obično imam i nešto viška, pa da vidimo znaš ono, multipla skleroza, pardon, kolekcija :(
znate, u yu stripu je bio objavljen i jedan strip, Čudežni otok pa u hrvatskoj takodje je izašao neki reprint, kada je bio sajam u zagrebu
ja sam svim silama navijao, da miki mustra izda i beli put, ali sam loše prošao i sa miki mustrom i sa belim putom
ali mislim, da bi kolorisan bio zbilja šik za stripaše :)
šteta što nije prošlo fenomenalan strip...javim ti za brojeve hvala frende |
|
Obelix
Average Member
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
![](AvatarUpload/j82q1z.jpg)
Serbia
537 Posts
Member since 06/04/2009 |
Posted - 07/04/2009 : 21:27:51
|
Ljudi, da li je to strip koji crtacki dosta podseca na Miki Mausa i one najlepse Diznije, ili sam pomesao sa necim. Cini mi se da sam negde citao nesto slicno ovome o cemu govorite, ali odavno i ne secam se gde. Ako je to ono sto mislim, to je fantazija od stripa.
U kojim izdanjima se moze naci taj strip? |
Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica |
|
sigismundus
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Slovenia
1043 Posts
Posted - 07/04/2009 : 21:46:27
|
nisi pomešao to je to Disney je Miki Mustru uvek bio veliki uzor kao što sam rekao, izdanje Yustripa i prošlogodišnje izdanje u Hrvatskoj, kada je Muster bio počasni gost u Zagrebu nemam materijala kod sebe, pa nek pomogne neko, ko zna više... |
|
Obelix
Average Member
![](AvatarUpload/j82q1z.jpg)
Serbia
537 Posts
Member since 06/04/2009 |
Posted - 07/04/2009 : 22:03:16
|
nisi pomešao to je to Disney je Miki Mustru uvek bio veliki uzor kao što sam rekao, izdanje Yustripa i prošlogodišnje izdanje u Hrvatskoj, kada je Muster bio počasni gost u Zagrebu nemam materijala kod sebe, pa nek pomogne neko, ko zna više...
Hvala |
Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Posted - 08/04/2009 : 02:06:38
|
evo, davno, pre mnogo godina, napisao sam ovaj tekst:
Čarobni svetovi Mikija Mustera
ili
O čoveku koji je izgubio dušu
To je priča o čoveku koji je izgubio dušu. A možda i nije. Možda je to samo uvod u priču o čoveku koji nije izgubio dušu. Čudni su putevi pisane riječi. Neobične su bajke koje piše onaj koji se igra rečima. Reči. Te zapisane misli koje su jače od svih armija na svetu. Reči koje će ostati još dugo posle gubitka svakog traga čovečanstva u univerzumu stvari. Reči koje su samo čekale na nekoga da ih opet napiše. Ovo bi znači trebala biti priča o čoveku. I naravno o njegovoj duši. O tome da li ju je izgubio ili ne, prosudite sami.
Dogodilo se u davnoj prošlosti čovečanstva. Neki to doba nazivaju budućnost. Muškarac o kojem govorimo shvatio je jednog dana da mu nešto nedostaje. Negde u sebi osetio je veoma neugodnu prazninu. Počeo je da spoznaje da nema nikakav odnos sa svetom oko sebe. Da mu je svejedno šta se dešava sa ljudima. Kao da je izgubio deo samoga sebe. Potrajalo je dosta vremena dok je shvatio da nema više svoje duše. Da ju je očito negde zaboravio. Zagubio. A to je bila dosta neugodna stvar. I onaj što se igra rečima, priča neobične bajke, priče u kojima je sve moguće, moramo reči da je taj muškarac odlučio potražiti svoju dušu. I da je to bilo u svetu prošlosti, ili je to možda bila budućnost, sve je moguće, tako je muškarac otišao u agenciju za traženje duša. Službenici su bili sa njim veoma ljubazni. Prvo su ga poslušali, potom pregledali, napravili rentgentske i šta ja znam kakve još snimke i dali mu nalaz. Na kojem je pisala tačna geografska lokacija njegove duše u njegovom telu.
Muškarac je sa uslugom agencije bio veoma zadovoljan. Sada je naime tačno znao gde mora tražiti. Naravno da je bio još jedan problem. Na prvi pogled nepremostiv. Kako do tamo? Kako do svoje duše? E, sa takvim sitnicama vas ne želim opterećivati. Živimo u prosvetljenom dobu. Pa skoro je svejedno kakav put je izabrao naš nesretnik. Da li se smanjio i ubrizgao u svoje telo? Da li je otišao u astralne svetove? Da li je sebi pomogao virtualnom stvarnošću? Virtualnošću, kako to nazivamo. Važno je samo to da se muškarac našao u svome telu i da je u rukama imao kartu sa tačnom geografskom lokacijom svoje duše. Pa naravno da je imao i kompas da se ne bi slučajno izgubio. Kao i svi putnici imao je i užinu i čuturicu vode. Tako je krenuo po brdima i dolinama svoga tela. Najpre je hodao po cestama, potom po makadamu, a onda se našao na kolovozima. Pa naprijed po gorskim stazama, preko mostova i balvana. U divljinu. Gde je kamenje zamenilo biljke i izgubili se svi tragovi naseljenosti. Putnik je hrabro prelazio reke i brzake, penjao se po oštrim stenama i popeo se na osamljeni zasneženi vrh gde je odmorio oči na nepreglednoj snežnoj bjelini. I onda napred, spust po glečeru te po šljunčanim lavinama u dolinu. I hodao je i hodao dalje. Dok nije stigao na sam rub ogromne pustinje. Još jednom je pogledao kartu, orijentisao se sa kompasom i video da je na pravom putu. I tako je hrabro stupio u peščani pakao. Hodao i hodao. Već mu je davno nestalo hrane, imao je još samo par kapi vode. I ubrzo nije mogao više dalje. Vukao se na sve četri i proklinjao sam sebe, jer je dopustio, da ga zavedu. Sam sebe, naravno. Jer on je bio onaj, koji je želio sve to. Sa zadnjim snagama je još jednom proverio gde se zapravo nalazi i konstatovao da je samo par metara daleko od mesta, gde bi trebala biti njegova duša. Kao u transu je propuzao još onih nekoliko metara i zbunjeno gledao oko sebe. Pomislio je, da nije možda njegova duša zakopana i počeo da kopa. Iskopao je metar, dva metra peska. Konačno je naleteo na nešto tvrdo. Drveno, oklopljeno metalom. Na stari sanduk. Onaj što se igra rečima bi verovatno rekao da je čovek otkrio gusarsko blago. Samo recite mi: šta bi gusarsko blago radilo usred pustinje? Njemu jednostavno nije dobro sve verovati, jer on je jedan od onih, što sanjaju otvorenih očiju. Kod takvih čovek nikad ne zna, gde se završava stvarnost i počinju snovi. Ali nek bude ovako ili drugačije, čovek je izvukao sanduk i gledao ga dugo vremena. Sanduk je bio zaključan sa tri velike brave i nije ga mogao otvoriti. Najednom se seti, da ima oko vrata mali ključ. Ključ kojeg je nosio još od djetinjstva kao dragu uspomenu. I gledaj, čudo! Mali ključ je otvorio sve tri brave, tako da je mogao otvoriti sanduk. A tamo se, naravno, nalazila njegova duša.
Muškarac je dugo vremena gledao u predmete što su bili u sanduku. Njegove stare, polomljene igračke, dnevnik koji je pisao kao mladi momak, njegov plišani medo koji je izgubio šapu, slika njegove prve ljubavi, a koju nikad nije ispovedio. Oh, i ljubavna pisma njegove prve djevojke, i isečci iz starih novina, i sličice koje su bile u čokoladicama i napolitankama i albumi u koje ih je lepio. I još puno toga. Muškarac je brižno pregledavao sve te sitnice koje su ga sastavljale i koje su iz njega napravile najprije momka a kasnije i muškarca, brižno je sastavljao sve te deliće svoje duše i sa njima napunio prazninu u svom telu. I najednom je osetio da je ponovo ceo. Da nije više prazan. Da opet ima svoju dušu.
Zakliktao je, ustao i sa sretnim osmjehom na licu krenuo po putu nazad, od kuda je došao.
To je znači priča o čoveku koji je tražio svoju dušu. Ali već sam vam rekao da je to možda samo početak priče čoveka koji nije izgubio svoju dušu. Kako to? Zar je moguće da je taj muškarac, iako je zaboravio sve te sitnice koje su ga označavale kao dete i označile kao muškarca, živeo život koji mu je zapisala sudbina. Da kažem da je bio taj muškarac pisac i prevodilac, da je obožavao knjige, stripove i filmove. I da se posvetio naučnoj fantastici. Dok je tako uspravno marširao kući, u svojim sećanjima je još uvek razmišljao o predmetima koje je našao u sanduku. U mislima mu je lebdela slika devojke koju je jednom izrezao iz novina. Jako mu se svidjela, naravno. Uz tu sliku je često razmišljao o onoj pravoj ljubavi. Znate, o onoj jedinoj, onoj što ti je suđena. Onoj, jedinoj na svetu. Ili na svim svetovima. Tada je još sanjario, da ga negde čeka. I nadao se. A sada, stariji, znao je da nije tako. Znao je da smo izgubljeni kako u prostoru tako u vremenu, te je na svoja vrata naljepio napis:
Moja prava ljubav je umrla pre trista godina,
a moj pravi prijatelj se još nije rodio.
Delići pesme japanskog pesnika napisane pre dobrih sto godina, ništa više, a koji su tako dobro označavali stanje njegove duše.
Rekli smo već da je bio pisac i da je voleo stripove. Ništa čudno što je u sanduku našao notes, u koji je lepio sličice iz stripova. Jedva je naučio čitati, kad je na odmoru kod bake otkrio stara izdanja ''Tedenske tribune''. A unutra magija. Strip Zvitorepec. Bio je to crn kauboj. Nacrtao ga je Miki Muster. Našao je samo jedan nastavak od 16 sličica. Jednostavno se nije mogao nagledati. Kod bake je pretražio ceo tavan i ostavu, a u skladištu nepotrebnih stvari našao još nekoliko nastavaka priče: '' Čudežni otok''. Suvo zlato, kad vam kažem. Strip je isecao na sličice, lepio ih u notes i obožavao. Svaki dan. Po povratku kući je majku jedva nagovorio da su se pretplatili na ''Tedensko tribuno''. Mislim da je bila sreda kada su te novine došle do kućnog poštanskog sandučeta. A unutra priče: ''Gusarji'', pa ''Veliki detektiv'', pa ''Na Luno'' pa '' V srcu Afrike''. I baš onda kada su se tri junaka, Zvitorepec ( Lisac), Trdonja (Tvrdica) i Lakotnik (Gladnik) zagubili u dubinama afričke džungle, prestao je da izlazi strip. U novinama je pisalo, da su se junaci izgubili i da ih traže. Kakve traume je doživljavao dečkić. Pa nije mogao znati da nisu bila sklona stripu ta vremena i da je zbog pisama čitalaca i kritike uredništvo privremeno zaustavilo objavu stripa. Ali ipak se sve sredilo. Strip je opet izlazio i pojavljivale su se uvek nove priče. Tada je već išao u Gradsku biblioteku. I po čistom slučaju našao na polici otkrio ''zvitorepčev'' strip ''V vesolje''. Bio je izrezan iz novina i uvezan u malu sveščicu. Pozajmio je i uživao u nepoznatim svetovima koje su njegovi junaci posetili na letećim cigarama. U kući su videli momkovu veliku privrženost stripu i slici te su mu kupili džepno izdanje Mustrovega stripa ''V Afriki'', i još nekoliko slikovnica, ''Za očetom'', ''Poslednji mohikanec'' i '' Medvedek Neewa''. Momčić je u svojoj mašti stvorio celi svet Mustrovih likova, stripova i slikovnica. U to vreme su izlazili ''Gusarji'', strip sa krvoločnim Jožo Gulikožo (Joža Gulikoža). Dečko čuvao već sve Mustrove stripove, izrezivao ih i davao da ih povežu u obližnjoj knjigoveznici. Tu i tamo nije bilo ponekog nastavka što ga je silno žalostilo. A bio je još premlad da bi znao potražiti ono, što mu je falilo. Nije još znao da postoji emporium izgubljenih snova gde je moguće naći baš sve. Od izgubljenih ključeva do izgubljenih godina. Od izgubljene ljubavi do poštovanja voljene osobe. I naravno, nastavaka Mustrovog Zvitorepca, kojih nije imao.
Godine su prolazile, izdavačka kuća Delo je počela izdavati nedeljnik Zvitorepec, koji je izlazio 7 godina. Dečkić je u međuvremenu izrastao u mladića, završio gimnaziju i otišao na studije u Ljubljanu. A tamo je jednog dana u univerzitetskoj biblioteci, u odeljku za čitaoce, naručio sve stare novine sa Musterovim stripovima. Sve stare edicije ''Tedenske tribune'' i još ona dva tri godišnjaka PPP (Poletne podobe in povesti). Letnjih likova i priča, ako se ne varam. I pročitao još one najstarije priče o kojima se mu prije nije ni sanjalo. O vremenima, kad je Zvitorepec još krao ciganima kokoške, pa kad su se Zvitorepec i Trdonja suprostavili zlom Grabežu. Recimo da je to bio Lakotnikova rodbina. Ili možda prethodnik. I kad je našao još knjižicu ''Medvedka Neewa'' u kojoj je bio ponovo odštampan taj strip, tada je bilo njegovo zadovoljstvo potpuno. Ne mogu vam objasniti, kakvo je veselje osetio, kad su počeli objavljivati Mustrove stripovske priče u knjižicama. I kakvo razočaranje, kad je shvatio da neke naslovnice uopšte nije nacrtao Miki Muster, iako je bio on potpisan. Recimo naslovnica za priču ''Na Luno''. I da čak neke stripove nije on nacrtao. Već da ih je netko naivno loše precrtao. Recimo ''Gladiator''. A kako se tek razveselio kad je vidio da je Muster ponovo nacrtao priču ''Grajski duhovi''. Jedna od prvih priča koje je pročitao. Čarobni svetovi Mikija Mustera. Ali celo vreme je tog momčića, koji je u međuvremenu postao muškarac, proganjala neka misao. Da postoji priča o Zvitorepcu, Trdonji i Lakotniku, koju još nije pročitao. Ona koja je izašla u brojevima ''Tedenske tribune'' a koji su nekako prošli pokraj njega. Kao u zoni sumraka. Jer tamo je sve moguće. I možete mi verovati, da je još i sada uveren, da je to tako. I još nešto se mu je prikralo u misli. Bolje rečeno u snove. Snove koje mu je doneo peščani čovek. sandman. Onaj koji sanja tuđe snove. Mladić nekako više nije razlikovao stvarnost i snove je slepo verovao peščanom čoveku te postajao sve više siguran u to da postoje crtani filmovi sa njegova tri junaka. I možete mi verovati da i danas misli tako. Pre smo rekli da je ovo priča o čoveku koji je izgubio svoju dušu. Ali možda i nije. O tome ćete samo vi presuditi. Činjenica je da je taj muškarac posvetio život stripu i naučnoj fantastici. On je kolekcionar, poznavalac, esejista i kritičar. I još prevodilac. Kolekcionar u punom smislu te riječi. Sakuplja stripove, čita ih i o njima piše. A Zvitorepčevi doživljaji u svemiru i na Mesecu su ga nadahnuli da se posvetio i naučnoj fantastici koju već više decenija prevodi i piše eseje, literarne portrete i recenzije. Možda bi mogli reći da taj čovek ipak nije izgubio svoju dušu. Samo je malo zaboravio gde je, a ipak je sačuvao svu ljubav prema lepim stvarima koje su mu značile u detinjstvu. Posebno prema strip junacima Mikija Mustera.
sigismundus
|
Edited by - sigismundus on 08/04/2009 02:11:48 |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
|
ned_lynx
Senior Member
![](AvatarUpload/Tromavatar.gif)
2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 08/04/2009 : 08:18:34
|
samo, da kažem:
tekst je prevela Roseann :))
baš sam išao tražiti onu knjižicu da stavim scan gore ali eto nije trebalo...mogu samo reć da je knjižica neizostavni dio kolekcije o mikiju musteru...i sretan sam što je imam svaka čast za tekst i piscu a bogme i prevoditelju |
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 08/04/2009 : 08:47:52
|
khm,....a naklada?
budem danas nisam stigao jucer, a treba to i iskopati...![](icon_smile_big.gif) jučer nisam bio voljan za rudarenje... danas cu sigurno... ti treba tiraž od svih ili je dosta od jednog vjerojatno su isti |
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1628 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 08/04/2009 : 10:10:35
|
khm,....a naklada?
Zvezki Delavske enotnosti iz sredine osemdesetih so imeli naklade 8000-15000. Približno se spomnim, ker so na njih naklade napisane. Nimam jih pri roki, lahko pa preverim.
Zadnje izdaje ob časopisu Delo (20 a4) so najbrž imele višjo naklado. |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 08/04/2009 10:11:52 |
|
Vid
Senior Member
Slovenia
1254 Posts
Member since 07/10/2004 |
Posted - 08/04/2009 : 10:39:07
|
quote: Originally posted by Macon
khm,....a naklada?
Zvezki Delavske enotnosti iz sredine osemdesetih so imeli naklade 8000-15000. Približno se spomnim, ker so na njih naklade napisane. Nimam jih pri roki, lahko pa preverim.
Zadnje izdaje ob časopisu Delo (20 a4) so najbrž imele višjo naklado.
Naklada Delavske enotnosti je nihala takole:
Prvi strip Na olimpiado je imel naklado 20000 izvodov, naslednjih nekaj stripov je imelo naklado 15000 izvodov, s stripom Bosa noga pa naklada drastično pade na 5000 izvodov. Nato je naklada počasi rasla, na 5500, 6000, 7000, 8000 kot je bila naklada stripa Razbojnik, z naslednjim stripom Trubadurji pa je naklada spet narasla na 15000 izvodov in takšna ostala do konca.
Glede te nove Delove izdaje se omenja naklada 12000 izvodov po številki, vendar pa ta številka v stripih ni nikjer zapisana, tako, da je možno, da je realna številka tudi drugačna. |
|
Vid
Senior Member
Slovenia
1254 Posts
Member since 07/10/2004 |
Posted - 08/04/2009 : 10:43:42
|
quote: Originally posted by Obelix
Ljudi, da li je to strip koji crtacki dosta podseca na Miki Mausa i one najlepse Diznije, ili sam pomesao sa necim. Cini mi se da sam negde citao nesto slicno ovome o cemu govorite, ali odavno i ne secam se gde. Ako je to ono sto mislim, to je fantazija od stripa.
U kojim izdanjima se moze naci taj strip?
http://sl.wikipedia.org/wiki/Slika:TrdonjaZvitorepec.jpg
Ja mislim, da je ovo ipak ljepše od Disneya. Inače mislim, da su bile dve epizode u ediciji Naš strip i jedna u Yu stripu a lani je za CRŠ izašao i strip Kameno doba. A na slovenskom jeziku imaš više izdanja. |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Posted - 08/04/2009 : 12:14:48
|
knjižica, o kojoj priča rommel, je mala publikacija na slovenskom, u kojoj je objavljen ovaj moj tekst. naklada ultra malena, bio je to sveščič sa još par tekstova, koji je bio dodatak Mustrovoj stripovskoj razstavi u Ljubljani. Inače, moj originalni, slovenački tekst, objavljen je na slovenačkoj striparni:
http://forum.striparna.com/viewtopic.php?t=901
da, knjižica je prava rariteta :)
ej, rommel, ipak stavi sken bar naslovne strane, da se zna |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
|
Boki
stripovi.com suradnik
![](icon_star_gold.gif)
![](AvatarUpload/blueberry(1).jpg)
Slovenia
213 Posts
Member since 25/08/2006 |
Posted - 08/04/2009 : 15:02:19
|
naklada: 500 izvoda
![](http://www.shrani.si/f/1B/ev/NNSMcIc/f-5-kameno-doba500.jpg)
naklada: 5000 izvoda
![](http://www.shrani.si/f/1E/vS/4Cub9fiv/07-bosa-noga5000.jpg)
naklada: 5.500 izvoda
![](http://www.shrani.si/f/35/NX/4AccrmqC/08-tezave-z-gradnjo-5500.jpg)
naklada 6.000 izvoda
. .![](http://www.shrani.si/f/1u/4V/4nK902Gz/11-obisk-iz-vesolja6000.jpg)
naklada: 7.000 izvoda
. . .![](http://www.shrani.si/f/3M/PV/E8mGMHY/19-serif-7000.jpg)
. . .![](http://www.shrani.si/f/I/rt/2GkLdNnG/18-vitez-ropar-2del7000.jpg)
naklada: 8.000 izvoda
. . . .![](http://www.shrani.si/f/3l/WJ/15PrbwIn/24-razbojnik8000.jpg)
naklada: 10.000 izvoda
![](http://www.shrani.si/f/2U/Rq/45u1vqFC/03-grajski-duhovi-10000.jpg)
naklada: 15.000 izvoda
. . .![](http://www.shrani.si/f/3O/BB/4JG0v52y/25-trubadurji-1del15000.jpg)
. . . .![](http://www.shrani.si/f/2W/X4/1KbeWJ3y/30-v-afriki-15000.jpg)
. . .![](http://www.shrani.si/f/3f/dl/3esWl8qJ/34-crni-kavboj15000.jpg)
. . .![](http://www.shrani.si/f/l/f0/41gmlUfc/38-gusarji-2del15000.jpg)
. . .![](http://www.shrani.si/f/2W/RH/xfmXcae/42-pot-v-vesolje15000.jpg)
. .![](http://www.shrani.si/f/1z/zk/3yzutXHq/45-gladiator-2delnaklada.jpg)
naklada: 20.000 izvoda
. .![](http://www.shrani.si/f/1n/Rm/1i1r3vrg/03-kamena-doba20000.jpg) |
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Member since 01/11/2002 |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Posted - 08/04/2009 : 22:34:44
|
pa valjda je jasno, da je najviša cena, koju 1 Euro može ponuditi- 1 Euro :)) |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
Posted - 08/04/2009 : 22:51:08
|
-onako na pamet, naslovnih strana Na luno (obe sveske), Džungla nije crtao Miki Muster. A ni stripa Gladiator, kako je objavljen u te dve scveske, nije crtao on. Koliko mi je poznato, zbog kašnjenja materijala, najmili su crtača, koji je precrtavao strip gladiator iz novina, prastare tedenske tribune. Užas, čisti. Hvala bogu, da su neke mariborske novine objavile strip u prvotnom obliku i koloru. Kasnije je Nedeljski dnevnik reprintao tu epizodu, takodje u koloru, samo epizoda nije objavljena do kraja. Inače je Nedeljski dnevnik objavio u kolori i strip Na grmado i strip Martin Krpan. Sve u koloru. U koloru je išla i Kamena doba, reprintana na hrvatskom, koja je izlazila u Zvitorepcu malenog formata.
-kada je izašla slikovnica Medvedek Neewa, izdanje u A4 formatu, na kraju je kako dodatak izašao i jedan od prvih zvitorepca. Epizoda o Grabežu. Nekakovom prethodniku Lakotnika. Muster nije dopustio, da se epizoda kasnije reprinta, tako da je ta Medvedek Neeva teško dobiti. Koliko mi je poznato, Muster nije dozvolio reprinta zbog toga, jer su se strip junaci tada još razvijali i ta epizoda je bila dosta brutalna, jer je Grabež bio veoma opaki razbojnik.
-epizoda Grajski duhovi je nacrtana potpuno na novo. To je bila jedna od prvih epizoda, pa strip junaci nisi bili još dovoljno likovno razradjeni. Nova verzija je super. |
Edited by - sigismundus on 09/04/2009 16:39:32 |
|
sigismundus
Senior Member
Slovenia
1043 Posts
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
Posted - 09/04/2009 : 14:34:29
|
pa valjda je jasno, da je najviša cena, koju 1 Euro može ponuditi- 1 Euro :))
verovatno... to ili džabe zato kaže da ih nigdje ni nema |
|
jang
Advanced Member
Slovenia
10970 Posts
|
Striparnica BUCH
Average Member
Slovenia
652 Posts
Member since 21/03/2004 |
Posted - 09/04/2009 : 14:54:33
|
DELO - Miki Muster, Jubilejna izdaja
Štev. Naslov stripa Količina št. 1 Trubadurji 14.700 št. 2 Prazvitorepec 14.000 št. 3 Gusarji 14.100 št. 4 Trije mušketirji12.988 št. 5 Lupinica 13.000 št. 6 Rdeči kanjon 13.000 št. 7 Na grmado 12.500 št. 8 Krvavi kapitan 12.500 št. 9 Zelena dolina 12.400 št. 10 Medvedek Newa 12.500 št. 11 Turki! Turki! 12.000 št. 12 V svet tišine 12.000 št. 13 Grajski duhovi 12.500 št. 14 V srcu Afrike 12.500 št. 15 Čebelica Maja 13.000 št. 16 Kamena doba 12.000 št. 17 Vitez ropar 12.000 št. 18 Zmajev otok 12.000 št. 19 Šerif 13.000 št. 20 V puščavi in g. 12.500
|
Striparnica BUCH |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|
|
|