Author |
Topic  |
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22373 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22373 Posts
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 13:01:34
|
Pitanje za Zagorovce-popisare:
Pala mi pod ruku epizoda Tajanstveni jahac, Zagor extra 146. Skroz zabavna epizodica, pa me zanima na koliko se josh brojeva protezhe? |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22373 Posts
Posted - 13/04/2009 : 13:07:15
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Pitanje za Zagorovce-popisare:
Pala mi pod ruku epizoda Tajanstveni jahac, Zagor extra 146. Skroz zabavna epizodica, pa me zanima na koliko se josh brojeva protezhe?
146,147,148. |
 |
|
okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 15:20:59
|
quote: Originally posted by King Warrior
http://en.wikipedia.org/wiki/Vampire
http://de.wikipedia.org/wiki/Vampir
hm, nadam se da me neces sad pogresno shvatiti, ali ovo je jako lep primer kako je vikipedija "s konca i s konopca" sastavljeno stivo. U sustini povrsan pristup , da rec vampir vodi poreklo iz srpskog , ali tu je dospela iz staroslovenskog jezika , slozices se da sam upravu. Vujaklija , Britanika ili Larusova enciklopedija je nesto na sta se mozemo osloniti , vikipedija ... hm ? ... ali , kad smo vec kod toga mislim da je prica jako interesantna i podelicu je sa vama:
Poceo bih od Kraljevica Marka (jedan od brace Dejanovic, istorijska licnost) ciju su teritoriju okupirali turci i koji se borio kao vazal na strani turske prilikom napada na Bugarsku , tu je i poginuo u bitci protiv Vojvode Mirce, ali turci pokorise i Bugarsku ( hm, da napomenem , Musa kesedzija nikada nije postojao ... :) ). Turci nadiru dalje i stizu do Transilvanije ciji je vladar bio Vlad Cepeš (rumunski nacionalni heroj, istorijska licnost). Po svojoj oprobanoj taktici turci prvo sistematski upadaju i pljackaju siluju , pale po teritoriji koju zele da osvoje i tako jednom prilikom u Transilvaniji opljackaju , siluju i ubiju nevestu Vlada Cepesa. To u njemu probudi toliki gnev da ih goni, ubija i kolje gde god stigne (turci nikada nisu ni osvojili Transilvaniju). Iz tih razloga Vlad Cepes ostaje u rumunskom narodu zapamcen kao DRAKUL (krvolok). E sad, posle mnogo vremena Englez Brajan Stoker, putujuci po Rumuniji nadje se u Transilvaniji i dvorcu Vlada Cepesa i to ga inspirise da napise roman "Drakula" koji bude kasnije inspiracija za mnogo filmove , a bogami i po neki strip. U sustini B. Stoker je jednu istorijsku licnost uzeo i u svom romanu ga predstavio kao vampira koji je prodao dusu djavolu (cudoviste iz staroslovenske mitologije) i nazvao ga drakulom. Nadam se da shvatate zasto sam pomenuo i kraljevica marka i musu kesedziju :) ...
Inace , sva ta cudovista : drekavci , vestice , vampiri, torlovi ... vode poreklo iz staroslovenske mitologije koja se cesto poklapa sa keltskom mitologijom ...
Da ja ne bih vise davio , nadam se da se ne ljutis , a ovo sam napisao jer ce nekome mozda biti interesantno , a ne da bi se pravio pametan i nadam se da ce neko isto uradili sledeci put kada tema bude interesantna.
pozdrav od Svetozara iz ZR |
 |
|
Rick
Average Member

Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 13/04/2009 : 15:23:28
|
Cija je ovo stranica?
http://www.zlatnaserija.com/
I još jednom- čija je ovo stranica? |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
 |
|
kreŠa
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4790 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27663 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Ultras
Advanced Member

.jpg)
Serbia
10062 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
kreŠa
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4790 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22373 Posts
Posted - 13/04/2009 : 16:51:39
|
quote: Originally posted by andjelt
hm, nadam se da me neces sad pogresno shvatiti, ali ovo je jako lep primer kako je vikipedija "s konca i s konopca" sastavljeno stivo. U sustini povrsan pristup , da rec vampir vodi poreklo iz srpskog , ali tu je dospela iz staroslovenskog jezika , slozices se da sam upravu. Vujaklija , Britanika ili Larusova enciklopedija je nesto na sta se mozemo osloniti , vikipedija ... hm ? ... ali , kad smo vec kod toga mislim da je prica jako interesantna i podelicu je sa vama:
Poceo bih od Kraljevica Marka (jedan od brace Dejanovic, istorijska licnost) ciju su teritoriju okupirali turci i koji se borio kao vazal na strani turske prilikom napada na Bugarsku , tu je i poginuo u bitci protiv Vojvode Mirce, ali turci pokorise i Bugarsku ( hm, da napomenem , Musa kesedzija nikada nije postojao ... :) ). Turci nadiru dalje i stizu do Transilvanije ciji je vladar bio Vlad Cepeš (rumunski nacionalni heroj, istorijska licnost). Po svojoj oprobanoj taktici turci prvo sistematski upadaju i pljackaju siluju , pale po teritoriji koju zele da osvoje i tako jednom prilikom u Transilvaniji opljackaju , siluju i ubiju nevestu Vlada Cepesa. To u njemu probudi toliki gnev da ih goni, ubija i kolje gde god stigne (turci nikada nisu ni osvojili Transilvaniju). Iz tih razloga Vlad Cepes ostaje u rumunskom narodu zapamcen kao DRAKUL (krvolok). E sad, posle mnogo vremena Englez Brajan Stoker, putujuci po Rumuniji nadje se u Transilvaniji i dvorcu Vlada Cepesa i to ga inspirise da napise roman "Drakula" koji bude kasnije inspiracija za mnogo filmove , a bogami i po neki strip. U sustini B. Stoker je jednu istorijsku licnost uzeo i u svom romanu ga predstavio kao vampira koji je prodao dusu djavolu (cudoviste iz staroslovenske mitologije) i nazvao ga drakulom. Nadam se da shvatate zasto sam pomenuo i kraljevica marka i musu kesedziju :) ...
Inace , sva ta cudovista : drekavci , vestice , vampiri, torlovi ... vode poreklo iz staroslovenske mitologije koja se cesto poklapa sa keltskom mitologijom ...
Da ja ne bih vise davio , nadam se da se ne ljutis , a ovo sam napisao jer ce nekome mozda biti interesantno , a ne da bi se pravio pametan i nadam se da ce neko isto uradili sledeci put kada tema bude interesantna.
pozdrav od Svetozara iz ZR
Cepes mu je bio nadimak koji je dobio od rumuna nakon sto je nabio turke na kolce Draculea kako se je zvao znaci zmajev sin,drac je na rumunskom djavo ali kazu da to nema veze sa time zasto se on tako zvao vec da ime potice sa latinskog Bram Stoker je uzeo njega kao lik za svoje djelo jer su izmedju ostalih 1000 prica o njemu kruzile i te da je pio ljudsku krv,sjetivsi se legende o vampirima Stoker je tako dosao na ideju da napise svoje djelo,sto meni zvuci totalno logicno. vampiri i ostala cudovista postoje u svim kulturama i to od kada je svijeta,na svakom jeziku razlicito nazvanom svugdje se govori o tome da je vampir srpska izvorna rijec,cak bilo u jednoj reportazi o vampirima prije nekog vremena na njemackom jeziku gdje su spominjali i ovdje pomenutoh Petra Blagojevića,te se ja ,kao i vecina ljudi u svijetu bez obzira iz koje zemlje osljanjamo na te izvore koji su nam stavljeni pod nos i koji su najrasprostarnjeniji,a to da se pojave uvijek neki koji tvrde suprotno nije nista novo,sto opet ne znaci da nisu ili da jesu u pravu.Ima dosta podataka iz raznih izvora,a to koje ce covjek da se drzi je prepusteno svakom da odluci za sebe,posto niko od nas nije bio svjedok ovih dogadjaja i sa sigurnoscu ne mozemo nista da tvrdimo |
 |
|
zlatan bihac
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7896 Posts
Member since 24/03/2009 |
Posted - 13/04/2009 : 17:01:10
|
quote: Originally posted by goksi
Ja se izvinjavam ako je bilo, pretpostavljam da jeste milion puta ali nisam mogao da izdržim . Samo za profu našeg

nisam mogao da nađem onu iz crš 2007 kad zagor pred kamerom paradira. gdje je mogu naći i ima li sličnih stvari |
 |
|
profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts
Posted - 13/04/2009 : 18:20:18
|
Meni je rekla doktorica veterine da postoji (vrlo rijetka) bolest koja dovodi do toga da koža gubi boju, postaje jako bljeda, sunce jako smeta oboljelima, oči su im crvene, zakrvavljene, čak im i očnjaci rastu (ne jako, ali su malo izraženi), a odgovara im i paše im piti krv. Moram je još pitati kako se zove ta bolest.
Pito sam je jel se mogu pretvarati u šišmiše, ali kaže da to još nije zabilježeno :-) |
No sikiriki |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22373 Posts
Posted - 13/04/2009 : 19:24:29
|
quote: Originally posted by Archy
Meni je rekla doktorica veterine da postoji (vrlo rijetka) bolest koja dovodi do toga da koža gubi boju, postaje jako bljeda, sunce jako smeta oboljelima, oči su im crvene, zakrvavljene, čak im i očnjaci rastu (ne jako, ali su malo izraženi), a odgovara im i paše im piti krv. Moram je još pitati kako se zove ta bolest.
Pito sam je jel se mogu pretvarati u šišmiše, ali kaže da to još nije zabilježeno :-)
Osim stvari sa ocnjacima i krvi,sve je tacno: Polymorphe Lichtdermatose |
 |
|
Le Samourai
Senior Member

.jpg)
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 19:27:10
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Pitanje za Zagorovce-popisare: Pala mi pod ruku epizoda Tajanstveni jahac, Zagor extra 146. Skroz zabavna epizodica, pa me zanima na koliko se josh brojeva protezhe?
146,147,148.
Zahvaljujem  |
 |
|
profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts
Posted - 13/04/2009 : 19:29:03
|
Da sada ovu priču o vampirima povežemo sa topikom o Zagoru,zaista mislim da je vampirska tematika oplemenila ovaj serijal i da bez legendarnih priča o Rakosiju serijal ne bi imao kvalitet koji ga čini najboljim.Čini mi se da posle tri odlične priče sa Rakosijem scenaristi uviđaju da je to neiscrpna tema te nam nude nastavak kroz Yleniu ...mislim da je to pun pogodak. |
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
Posted - 13/04/2009 : 20:41:40
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Da sada ovu priču o vampirima povežemo sa topikom o Zagoru,zaista mislim da je vampirska tematika oplemenila ovaj serijal i da bez legendarnih priča o Rakosiju serijal ne bi imao kvalitet koji ga čini najboljim.Čini mi se da posle tri odlične priče sa Rakosijem scenaristi uviđaju da je to neiscrpna tema te nam nude nastavak kroz Yleniu ...mislim da je to pun pogodak.
|
... |
 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5550 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 22:33:30
|
Da sada ovu priču o vampirima povežemo sa topikom o Zagoru,zaista mislim da je vampirska tematika oplemenila ovaj serijal i da bez legendarnih priča o Rakosiju serijal ne bi imao kvalitet koji ga čini najboljim.Čini mi se da posle tri odlične priče sa Rakosijem scenaristi uviđaju da je to neiscrpna tema te nam nude nastavak kroz Yleniu ...mislim da je to pun pogodak.
Slažem se u potpunosti! Bilo je slabijih priča i sa Helingenom, i sa Kandraksom, sa Rokosijem to nije slučaj, a kao što reče Ylenia još produbljuje i osvežava serijal o vampirima |
 |
|
andjelt
Senior Member

.jpg)
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 22:42:57
|
pozdrav od Svetozara iz ZR
Cepes mu je bio nadimak koji je dobio od rumuna nakon sto je nabio turke na kolce Draculea kako se je zvao znaci zmajev sin,drac je na rumunskom djavo ali kazu da to nema veze sa time zasto se on tako zvao vec da ime potice sa latinskog Bram Stoker je uzeo njega kao lik za svoje djelo jer su izmedju ostalih 1000 prica o njemu kruzile i te da je pio ljudsku krv,sjetivsi se legende o vampirima Stoker je tako dosao na ideju da napise svoje djelo,sto meni zvuci totalno logicno. vampiri i ostala cudovista postoje u svim kulturama i to od kada je svijeta,na svakom jeziku razlicito nazvanom svugdje se govori o tome da je vampir srpska izvorna rijec,cak bilo u jednoj reportazi o vampirima prije nekog vremena na njemackom jeziku gdje su spominjali i ovdje pomenutoh Petra Blagojevića,te se ja ,kao i vecina ljudi u svijetu bez obzira iz koje zemlje osljanjamo na te izvore koji su nam stavljeni pod nos i koji su najrasprostarnjeniji,a to da se pojave uvijek neki koji tvrde suprotno nije nista novo,sto opet ne znaci da nisu ili da jesu u pravu.Ima dosta podataka iz raznih izvora,a to koje ce covjek da se drzi je prepusteno svakom da odluci za sebe,posto niko od nas nije bio svjedok ovih dogadjaja i sa sigurnoscu ne mozemo nista da tvrdimo
:) opet kazem, nadam se da se ne ljutis ... i nadam se da se slazemo u tome da je koren u staroslovenskoj (t.j. srpskoj) , keltskoj i ko zna kojoj jos mitologiji ... a sto se mene tice ovakva razmena informacija je uvek dobrodosla ... ne zameri i primi pozdrave od Svetozara iz ZR |
 |
|
Kit Carson
Advanced Member

Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 13/04/2009 : 23:43:01
|
@Andjelt To sto si napisao o Vladu Cepesu je tacno. Mislim, tacno. Tako bar vodici pricaju. Ja sam bio i u dvorcu Drakule (Vlada Cepesa) i na mestu gde je sahranjen (neko ostrvo bese, isli smo brodicem) i vodici su pricali istu tu pricu. I ne samo to, nego su pricali i da je cinio i mnogo gora zverstva Turcima da im nikada vise ne padne na pamet da dodju na njegovu zemlju. Doneo sam i flasu vina koje se zove Drakula, a vino crveno kao KRV.
|
Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno! |
 |
|
sawitch
Advanced Member

Serbia
41188 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 14/04/2009 : 00:38:36
|
Cepes je zastrasivao Turke zverstvima.. Jedno vreme sam bio zaludjen tim (Dok sam citao Brem Stokera) i sve sto sam mogao da nadjem sam procitao.. Nije mesto za pisanje o tome, ali stvarno biste se zaprepastili zverstvima Vlada... Naravno ako je istina to sto sam ja procitao... |
Patricia hic mea totus mundus est |
 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19609 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 14/04/2009 : 07:26:34
|
Dio toga može se pročitat i u Hermanovom albumu(Booglobe)Vlad Nabijač, pa ko voli nek izvoli. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22373 Posts
Posted - 14/04/2009 : 18:12:54
|
:) opet kazem, nadam se da se ne ljutis ... i nadam se da se slazemo u tome da je koren u staroslovenskoj (t.j. srpskoj) , keltskoj i ko zna kojoj jos mitologiji ... a sto se mene tice ovakva razmena informacija je uvek dobrodosla ... ne zameri i primi pozdrave od Svetozara iz ZR
Hebote,a zasta da se ljutim.Izmjena informacija je uvijek dobro dosla i odbijanje novog znanja/podataka odbijaju samo zadrti glupaci
I ja mislim da je Ylenia pravo osvjezenje,prije svega sto pase u modernu sliku neprijatelja pola negativac,pola ...recimo normalna,barem po karakteru.To je prije rijetko bio slucaj ne samo kod Zagora vec i kod ostalih,tako su Kandrax,Rakosi,Hellingen apsolutno zlo.
|
 |
|
Topic  |
|