Author |
Topic |
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 06/06/2009 : 09:07:17
|
Po meni bi ladno mogao crtati Zagora, jedino ne znam koliko brzo mozes crtati, da li to zadovoljava standarde SBE. |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
|
Dranki
Senior Member
2549 Posts
Member since 03/06/2007 |
Posted - 06/06/2009 : 13:27:40
|
Slazem se sa masnim, otprilike sam i ja pomislio da Zagor ima previse diznilendsku facu na tvom crtezu, izgleda kao sonnyboy. Sto se tice samog crteza to je van diskusije, perfektan je i ne mogu ga se nagledati dovoljno, ali mislim da bi bilo dobro kad bi pogodio jedan prihvatljiv Zagorov izgled, znaci ozbiljniji izraz lica, malo manje jagodicne kosti, mrsaviji u licu, i mislim da mora da se primjeti da ima uvijek koncentrisan pogled, kao da je uvijek zamisljen i kao kad covjeku udara sunce u oci pa se namrsti. Nadam se da znas na sta mislim.
Bas bih volio da vidim vise vasih crteza |
I am tormented with an everlasting itch for things remote. I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts. |
|
|
Luk-San
Junior Member
Croatia
369 Posts
Member since 01/11/2008 |
Posted - 06/06/2009 : 14:09:32
|
Danas popodne ću ja stavit par vojih crteža,ali sumnjam da ću bit konkurencija Simonu Stari,svaka ti dal...ovaj svaka ti čast |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 06/06/2009 : 14:16:53
|
quote: Originally posted by masni
Po meni bi ladno mogao crtati Zagora, jedino ne znam koliko brzo mozes crtati, da li to zadovoljava standarde SBE.
ne vidim zasto bi to trebao biti problem, SBE placa po stranici, a ne po vremenu, tako da je njim svejedno koliko ce tko crtati (ako kvaliteta zadovoljava, naravno) |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 06/06/2009 : 15:09:58
|
Nije im baš svejedno ali ima dovoljno vrimena ako se ne čeka zadnji tren... |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 06/06/2009 : 20:55:03
|
Zagor koji bije tigra na prvoj slici ima nepravilno postavljenu ruku, tj, saka je previse zabacena u nazad , tako da izaziva nepravilno drzanje sekire, a u drugoj slici nije logican zavrsetak prve slike. U prvoj slici ga udara odozgo u glavu u drugoj ispada kao da ga je klepio s strane. I tigar ima predebelu prednju sapu. JBT, ispade ja nekakav kriticar a to nisam planirao postati. Mada je tvoj zagor mnogo bolji od nekih koje citamo i gledamo |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 07/06/2009 : 12:36:01
|
Ja bih na Zeljkov kais samo dodao da verovatno povucen drugim strip crtacima crtas pogresno sabljozubog tigra, ako se radi o toj zivuljci, sto nije strasno samo po sebi ali ukazuje da trebas da posvetis vise vremena izucavajuci ono sto zelis u stripu a ne samo da crtas iz glave, tako neces pasti u zamku da ti neko kaze da si neuk. Krajnje dobronamerna primedba:) |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Posted - 07/06/2009 : 13:00:28
|
quote: Originally posted by karven
Ja bih na Zeljkov kais samo dodao da verovatno povucen drugim strip crtacima crtas pogresno sabljozubog tigra, ako se radi o toj zivuljci, sto nije strasno samo po sebi ali ukazuje da trebas da posvetis vise vremena izucavajuci ono sto zelis u stripu a ne samo da crtas iz glave, tako neces pasti u zamku da ti neko kaze da si neuk. Krajnje dobronamerna primedba:)
Hvala na savetu Medjutim ne precrtavam druge crtace Radim iz glave s tim sto zelim da radim Zagora Ferrijevski...a dobro si primetio..sabljozubi je u pitanju...da...treba da ga doradim josh... |
|
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Posted - 07/06/2009 : 22:37:43
|
Ne ne, nisam mislio da precrtavas druge, dosta je to originalan stil sto radis, i licno mi je ok, nego sam mislio da crtaci iz bonelli staffa uglavnom (UGLAVNOM) ne paze na pojedinosti i crtaju iz glave tako da dobijemo puske iz pogresnih epoha,zivotinje na pogresnim kontinentima itd. A cenim crtace koji prouce tematiku, tako da preporucujem jednostavni search na googlu kada zelis da nacrtas nesto sto ranije nisi imao prilike videti uzivo. Inace, samo furaj, drzim ti palceve |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25296 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 07/06/2009 : 22:45:29
|
quote: Originally posted by Zeljko Ferri
[ Radim iz glave s tim sto zelim da radim Zagora Ferrijevski...
Već sam ti par puta rekao: tvoj stil je mnogo bolji od Ferrijevog. A ruku na srce, ovo što si postavio ovde mene lično podseća na sve samo ne na Ferrija. Znači, kada si ti TI, umeš to mnogo bolje. Nije kritika kvaliteta, već samo posmatranje jednog laika. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 08/06/2009 : 11:14:52
|
hmmmm....ne znam kako da objasnim, ali u mnogo navrata Zagor izgleda kao da se fenira. A ove linije odsjaja na njegovoj kosi, jel si precrtavao odnekle, ili si ih sam nabacio nekako su mi nelogicne. |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Member since 21/01/2009 |
Posted - 08/06/2009 : 14:35:40
|
Ne volim da se ponavljam, Željko, ali zasigurno- mesto ti je u Boneliju. Potrudi se u jednoj stvari- ne da poboljšaš crtež, kadriranje ili izgled junaka, t.j. vernost originalu (što će reći Feriju)- potrudi se da ne žuriš u finiširanju radova. Pusti ti nestrpljenje nas ovde na forumu, biće vremena za nas da nam u BG-u i na Mafestu potpisuješ stripove[:). Ono što se oprašta crtačima u Boneliju (nedovoljno poznavanje anatomije,loš kadar, slaba karakterizacija, itd.) tebi se neće oprostiti. Svestan si toga i sam. Zato daj sebi vremena. Greške koje su uočljive, manje ili više, u radovima koje smo videli do sada, po meni greške su koje se prave u žurbi. Siguran sam. Neko sa crtačkim iskustvom poput tvog svestan je grešaka i "grešaka". Zato san koji dugo sanjaš, isanjaj do kraja kako valja. Rezultat neće izostati. |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
|
|
satko
New Member
Bosnia and Herzegovina
213 Posts
Member since 12/01/2006 |
Posted - 08/06/2009 : 15:51:32
|
Ferri je neponovljiv, od sad pa na dalje i ubuduće :) ali samo Gallieno Ferri. Daj ljudi skontajte to! Ne vrijedi ga kopirati. Željko umjesto da trošiš vrijeme i energiju na kopiranje maestra pokušaj izgraditi svoj stil. Sanda je recimo fenomenalan. Sve ovo su subjektivne ocjene ljubitelja i molim sve da ih samo tako i protumače jer nemam namjeru nikoga da vrijeđam. Po mom skromnom ubjeđenju Željko ti se trudiš nacrtati Zagora iz njegovog najboljeg perioda (Zimska Zmija, Beli tigar) i ništa u tome nema loše, čak štaviše u mnogo situacija tvoje rješenje je bolje nego i samo Ferrijevo ali smatram da se ti puno trudiš oko toga, zato Zagorova frizura i izgleda kao da se fenira kao što neko reče. Previše talenta posjeduješ da bi bio kopija. Kopija Ferrija već postoji, zove se Marco Verni ali njegov crtež nikada neće biti kao onaj koji nam je podario maestro Ferri. Previše je statičan. Samo nastavite raditi. Obojici želim puno sreće. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 08/06/2009 : 16:16:17
|
quote: Originally posted by satko
Ferri je neponovljiv, od sad pa na dalje i ubuduće :) ali samo Gallieno Ferri. Daj ljudi skontajte to! Ne vrijedi ga kopirati.
Ne razumijem zasto mu prebacujes da kopira Ferrija, je li zato sto se drzi njegovih crta lica? Pa sta treba da radi, da mu spuca plasticnu operaciju i da vise lici ma Dylana DogaĐ?1 Sigurno da se treba drzati Zagorovog lika, inace to vise nije Zagor vec moze biti bilo ko obucen u crvenu majicu sa orlom. Iz istog razloga se to kopiranje prebacuje Nucciju i Verniju, bez razloga, samo zato sto im Zagor lici na Zagora. Sto se tica stila crtanja premalo smo od Zeljka vidjeli da bi rekli koji stil crtanja ima. |
Edited by - King Warrior on 08/06/2009 16:17:17 |
|
|
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Posted - 08/06/2009 : 16:20:30
|
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by satko
Ferri je neponovljiv, od sad pa na dalje i ubuduće :) ali samo Gallieno Ferri. Daj ljudi skontajte to! Ne vrijedi ga kopirati.
Ne razumijem zasto mu prebacujes da kopira Ferrija, je li zato sto se drzi njegovih crta lica? Pa sta treba da radi, da mu spuca plasticnu operaciju i da vise lici ma Dylana DogaĐ?1 Sigurno da se treba drzati Zagorovog lika, inace to vise nije Zagor vec moze biti bilo ko obucen u crvenu majicu sa orlom. Iz istog razloga se to kopiranje prebacuje Nucciju i Verniju, bez razloga, samo zato sto im Zagor lici na Zagora. Sto se tica stila crtanja premalo smo od Zeljka vidjeli da bi rekli koji stil crtanja ima.
Slažem se u potpunosti. |
"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome." |
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Posted - 08/06/2009 : 17:54:33
|
Ono što je, po mom skromnom mišljenju, za Željkov crtež značajna stavka je (njegov)standard kojeg se drži, i to je očigledno na svih trinaest tabli. Još značajnije bi bilo kada bi se taj standard održao i nakon tuširanja. |
|
|
Nobody
Senior Member
Slovenia
2195 Posts
Member since 12/03/2002 |
Posted - 08/06/2009 : 18:08:40
|
ferri je stvarno neponovljiv Željko nemaš šanse, da kopiraš Ferrija, jer to neče biti isto - Ferri je neponovljivi moj savjet je, da ustvari svoj stil crtanja, kako je to uradio Simao
pošto sam bio u blizini, kad su legendarni crtači davali kritike Simau, se pitam, kako si li ti uspio, ili da umišljaš da uđeš u Bonelli staff, a Simon, koji po moje (to je samo moje mišljenje) crta nešto bolje od tebe, mora da pričeka ili da radi još na svome stilu?
|
kdor ne skače ni Sloven´c |
|
|
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Posted - 08/06/2009 : 18:21:48
|
quote: Originally posted by Nobody
ferri je stvarno neponovljiv Željko nemaš šanse, da kopiraš Ferrija, jer to neče biti isto - Ferri je neponovljivi moj savjet je, da ustvari svoj stil crtanja, kako je to uradio Simao
pošto sam bio u blizini, kad su legendarni crtači davali kritike Simau, se pitam, kako si li ti uspio, ili da umišljaš da uđeš u Bonelli staff, a Simon, koji po moje (to je samo moje mišljenje) crta nešto bolje od tebe, mora da pričeka ili da radi još na svome stilu?
Ja i ne zelim u potpunosti da kopiram Ferrija.....ja radim "cistiji i precizniji" crtez od Ferrija...a stim da moji crtezi "podsecaju" na Ferrijevski stil. To mozes i videti na onih mojih 13 tabli u olovci u predhodnim stranama ovog topica... |
|
Edited by - Zeljko Ferri on 08/06/2009 18:22:32 |
|
|
Rick
Average Member
Serbia
900 Posts
Posted - 08/06/2009 : 18:22:58
|
quote: Originally posted by Nobody
Nobody, mislim da bi priču o kopiranju Ferija trebalo da ostavimo po strani, jer ovde nije reč o tome. Željko je jednostavno ispoljio svoju fasciniranost radovima maestra, a kao neko ko obožava Zagora od malih nogu verujem da, kao i svaki crtač, ima problema da se distancira od tog uticaja. Opet,to ni za jednog crtača nikada nije, i nikada neće biti problem. Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju je Željkovo vladanje prostorom, montažom kadra i table, kao i njegov osećaj za detalj. Radnja (akcija) na njegovim tablama teče glatko, neusiljeno, te se vrlo lako stiče utisak kako Željko zna da kroz crtež pripoveda. A kada sam to primetio ja, zasigurno je i Bure. Kada će, i da li će, on zaigrati u najjačoj ligi- ne znam. Ono u šta sam siguran je da i Simao i Željko to ne umišljaju, već žele. A obojica su na dobrom putu. |
|
|
Nobody
Senior Member
Slovenia
2195 Posts
Member since 12/03/2002 |
Posted - 08/06/2009 : 18:34:20
|
Željko, sad te stvarno ne razumijem? jel ti kopiraš Ferrijev stil ili ne? uvijek si pisao da ga kopiraš ....
Rick, nemoj da govoriš nasumice Željko je sam govorio, da kopira Ferrijev stil |
kdor ne skače ni Sloven´c |
|
|
Topic |
|