forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Sport
 ---HAJDUK ŽIVI VJEČNO---
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 616

stirling
New Member

Croatia
174 Posts

Member since 22/10/2008

Posted - 04/09/2009 : 22:35:18  Show Profile Show Extended Profile  Send stirling a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dado

quote:
Originally posted by globinjo

quote:

Oslabljeni Hajduk poražen od drugoligaša

U prijateljskom susretu odigranom povodom 90. godišnjice NK Solin domaćin je i više nego zasluženo svladao favoriziranog Hajduka. Drugoligaš je gotovo cijelim tijekom susreta bio bolji takmac od šarene momčadi bijelih za koju nije nastupilo čak 14 igrača koji su inače u krugu prve momčadi.

Nakon šturih prvih pola sata prvu pravu prigodu na susretu ipak su imali gosti. Čop je tukao s ruba kaznenog udarca, ali je lopta prošla pokraj desne vratnice. Momčad Stipe Balajića uzvratila je dvije minute prije odmora. Vuković je izbio sam ispred Tomića ali mu je vratar Splićana uspio ući u udarac. Trenutak odluke zbio se šest minuta nakon poluvremena. Propust Grubića i Jurice Buljata kaznio je Denis Ljuta te je sa ruba šesnaesterca iskosa lijevom nogom pogodio malu mrežu Tomićevih vrata.

Prigodu za povećanje vodstva u 75. minuti imao je Klapež koji se prikrao iza leđa Hajdukovom Brazilcu Thiauguinhu, ali nije uspio matirati Tomića. Dvije minute kasnije na suprotnoj strani udarac je oprobao Andrijašević, ali je Višić loptu uspio odbiti. Posljednju prigodu na susretu četiri minute prije kraja imao je Marinović ali je njegov dalekometni projektil koji je išao pod gredu Tomić uspio zaustaviti.

Nogometna fešta u Solinu privukla je više od 1500 gledatelja na igralište pokraj Jadra koji su mogli biti zadovoljni prikazanom igrom domaćina, ali ne i Hajduka. Kako je susreta odmicao Torcida je imala sve manje strpljenja prema igračima u bijelim dresovima, a posljednji zvižduk suca Gabrila pojedini navijači dočekali su uzvicima “skinite dresove” upućenim igračima Hajduka.

Edoardo Reja, trener Hajduka:
Teško je bilo očekivati veće pomake u igri u odsustvu velikog broja igrača koji su ozlijeđeni ili su u reprezentaciji. Ovaj susret prvenstveno mi je poslužio kako bih se uvjerio u mogućnosti nekih mlađih igrača. U drugom poluvremenu većinom je na travnjaku bila svojevrsna U-21 momčad u kojoj su dobar dojam ostavili u veznoj liniji Andrijašević i Obšivač, kao i Thiauguinho te u obrani Glumac.

jebote,taj brazilac je još na trokut turniru pokazao da ima mota...i tek sad zaigrao...

Barem ga je trener pohvalio kao da ima u njemu nesto...

Ne bih se složio s tom konstatacijom. Na trokut turniru je Thiauguinho nešto pokazao, no protiv Solina niti je trčao niti pokazao neko znanje. Donekle se može reći da su se trudili Tičinović (samo dio prvog poluvremena dok nije zamijenio stranu s Tomasovim, koji je inače bio katastrofa) potom mali Andrijašević i Sačer koji su prikazali bar djelić onoga zašto su Hajduku. Svi ostali kolektivna sramota i ako se ovako nastavi bojim se da će utakmica Solin- Hajduk iduće sezone biti derbi druge lige.
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/09/2009 : 22:51:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor-te-nay

Dobro, dobro...hajduk je , br.1 nije u tome stvar.

A za Real, da je najbolji na svitu, e to nije moje mišljenje,
to je činjenica, pa čista statistika.
Mislim, tako je, i ti to znaš.
A sad ko je krao u prošlosti, znaš sam da to nikoga nije briga,
ima najviše trofoeja i to ti je amen. Ovo je činjenica;
Nogometni klub, Real Madrid CF, prema FIFI je proglašen najboljim klubom 20. stoljeća. To FIFA kaže...ne ja...

Koga briga sto misli FIFA ako tako misli, real ne igra utakmice pod okriljem te organizacije, pa je njihovo misljenje nebitno.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 04/09/2009 : 22:54:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stirling

quote:

quote:

quote:

U prijateljskom susretu odigranom povodom 90. godišnjice NK Solin domaćin je i više nego zasluženo svladao favoriziranog Hajduka. Drugoligaš je gotovo cijelim tijekom susreta bio bolji takmac od šarene momčadi bijelih za koju nije nastupilo čak 14 igrača koji su inače u krugu prve momčadi.

Nakon šturih prvih pola sata prvu pravu prigodu na susretu ipak su imali gosti. Čop je tukao s ruba kaznenog udarca, ali je lopta prošla pokraj desne vratnice. Momčad Stipe Balajića uzvratila je dvije minute prije odmora. Vuković je izbio sam ispred Tomića ali mu je vratar Splićana uspio ući u udarac. Trenutak odluke zbio se šest minuta nakon poluvremena. Propust Grubića i Jurice Buljata kaznio je Denis Ljuta te je sa ruba šesnaesterca iskosa lijevom nogom pogodio malu mrežu Tomićevih vrata.

Prigodu za povećanje vodstva u 75. minuti imao je Klapež koji se prikrao iza leđa Hajdukovom Brazilcu Thiauguinhu, ali nije uspio matirati Tomića. Dvije minute kasnije na suprotnoj strani udarac je oprobao Andrijašević, ali je Višić loptu uspio odbiti. Posljednju prigodu na susretu četiri minute prije kraja imao je Marinović ali je njegov dalekometni projektil koji je išao pod gredu Tomić uspio zaustaviti.

Nogometna fešta u Solinu privukla je više od 1500 gledatelja na igralište pokraj Jadra koji su mogli biti zadovoljni prikazanom igrom domaćina, ali ne i Hajduka. Kako je susreta odmicao Torcida je imala sve manje strpljenja prema igračima u bijelim dresovima, a posljednji zvižduk suca Gabrila pojedini navijači dočekali su uzvicima “skinite dresove” upućenim igračima Hajduka.

Teško je bilo očekivati veće pomake u igri u odsustvu velikog broja igrača koji su ozlijeđeni ili su u reprezentaciji. Ovaj susret prvenstveno mi je poslužio kako bih se uvjerio u mogućnosti nekih mlađih igrača. U drugom poluvremenu većinom je na travnjaku bila svojevrsna U-21 momčad u kojoj su dobar dojam ostavili u veznoj liniji Andrijašević i Obšivač, kao i Thiauguinho te u obrani Glumac.

jebote,taj brazilac je još na trokut turniru pokazao da ima mota...i tek sad zaigrao...

Ne bih se složio s tom konstatacijom. Na trokut turniru je Thiauguinho nešto pokazao, no protiv Solina niti je trčao niti pokazao neko znanje. Donekle se može reći da su se trudili Tičinović (samo dio prvog poluvremena dok nije zamijenio stranu s Tomasovim, koji je inače bio katastrofa) potom mali Andrijašević i Sačer koji su prikazali bar djelić onoga zašto su Hajduku. Svi ostali kolektivna sramota i ako se ovako nastavi bojim se da će utakmica Solin- Hajduk iduće sezone biti derbi druge lige.

Nisam vidio pa ne znam, samo sam procitao. A inace, Tomasov je jedan od najkvalitetniji igraca koje Hajduk ima,
bez obzira na to sto to kod njega nije jos uvijek doslo do izrazaja na samom terenu.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts

Member since 07/03/2005

Posted - 04/09/2009 : 23:01:43  Show Profile Show Extended Profile  Send makikatalinic a Private Message  Reply with Quote
Tomasov je Hajdukov problem jer da nema njega igrao bi Tičinović koji je bogomdani talenat no eto vidi se kako ga u Hajduku "bruse"...

"Velikodušnost bez premca"
Go to Top of Page

stirling
New Member

Croatia
174 Posts

Member since 22/10/2008

Posted - 04/09/2009 : 23:10:07  Show Profile Show Extended Profile  Send stirling a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Nisam vidio pa ne znam, samo sam procitao. A inace, Tomasov je jedan od najkvalitetniji igraca koje Hajduk ima,
bez obzira na to sto to kod njega nije jos uvijek doslo do izrazaja na samom terenu.

Ne osporavam talent i potencijal jednog Tomasova, daleko od toga. Temelj problema leži u nekvaliteti ljudi u klubu, a u prvom redu mislim na struku tj. trenere svih uzrasta. Kad vam u ruke dođe takav talent kao Tomasov, koji je u biti još igrač u razvoju trebate mu pokazati neke stvari, što se kaže izbrusiti ga i omogućiti mu da dosegne maksimum, a ne dati loptu u noge i reći evo ti mali igraj, ti znaš, a ostalo će samo doći.
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 05/09/2009 : 01:11:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by makikatalinic

Tomasov je Hajdukov problem jer da nema njega igrao bi Tičinović koji je bogomdani talenat no eto vidi se kako ga u Hajduku "bruse"...

Ticinovic je talent istina, ali se ne bih slozio da ga Tomasov koci.
Mali Ticinovic bi sto se tice brusenja trebao prvo sam o sebi brinuti, a ne da zatvara kafice u zoru, sa svojih 17. godina.

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 05/09/2009 : 01:13:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ne osporavam talent i potencijal jednog Tomasova, daleko od toga. Temelj problema leži u nekvaliteti ljudi u klubu, a u prvom redu mislim na struku tj. trenere svih uzrasta. Kad vam u ruke dođe takav talent kao Tomasov, koji je u biti još igrač u razvoju trebate mu pokazati neke stvari, što se kaže izbrusiti ga i omogućiti mu da dosegne maksimum, a ne dati loptu u noge i reći evo ti mali igraj, ti znaš, a ostalo će samo doći.

Apsolutno se slazem. Onda jos nama navijacima predstave njega kao takvo pojacanje koje ce sve sam rijesavati.
I onda ga ne krene. I onda ga se uzme na zub. A daleko veci krivci su nesposobni ljudi u klubu.

Go to Top of Page

SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 06/09/2009 : 09:23:03  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
U kakvoj je formi Ibricic ove sezone u Hajduku? Sinoc je bio fenomenalan, dao gol, poslije toga povaljao pola odbrane i pucao a golman mu jedva skinuo, u akciji kod drugog gola okrenuo igraca i zapoceo odlicnu akciju. Ubjedljivo najbolja utakmica koju je odigrao za repku ...

No one gets out of childhood alive.
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 06/09/2009 : 19:28:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SSM

U kakvoj je formi Ibricic ove sezone u Hajduku? Sinoc je bio fenomenalan, dao gol, poslije toga povaljao pola odbrane i pucao a golman mu jedva skinuo, u akciji kod drugog gola okrenuo igraca i zapoceo odlicnu akciju. Ubjedljivo najbolja utakmica koju je odigrao za repku ...

u odličnoj formi,jučerju je samo potvrdio...a to šta ostatak hajduka igra loše,nije on kriv

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts

Member since 13/10/2002

Posted - 06/09/2009 : 22:19:18  Show Profile Show Extended Profile  Send SSM a Private Message  Reply with Quote
Thanks globinjo. A Hajduk ko Liverpool, vazda se muci a ne mozes da ga ne volis :)

No one gets out of childhood alive.
Go to Top of Page

Vjeko1980
Advanced Member

5651 Posts

Member since 24/08/2006

Posted - 07/09/2009 : 16:56:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Vjeko1980 a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 07/09/2009 : 18:32:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 07/09/2009 : 18:34:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
Umjetnik Ibričić i Hajdukov današnji jad

– Ibro! Ibro! Ibro! – klicali su navijači Hajduka Senijadu Ibričiću poslije posljednje poljudske utakmice Hajduka i zagrebačke Lokomotive, dakako prethodno su uputili bučne zvižduke splitskoj momčadi komentirajući tako njihovu cjelokupnu izvedbu.

Ibričić je na toj utakmici postigao pobjedonosni gol pucavši s jedanaest metara, iz najstrože kazne.

Međutim, način na koji je Ibričić dao gol prvo je zaledio žile svim navijačima Hajduka na stadionu, a onda izazvao eruptivno oduševljenje. Ibričićeva izvedba bila je u stilu nekadašnjeg čehoslovačkog reprezentativca Panenke, koji je takav način promovirao u finalu Europskog prvenstva 1976. godine. Lokomotivin golman Kelava odabrao je stranu, bacio se i zalegao, Ibro je potkopao loptu koja je od bijele točke prema sredini gola u paraboli putovala čitavu vječnost, dok se Kelava izležavao na poljudskom travnjaku, nemoćan da se vrati natrag. Mangupski efektno.

Tomislav Židak, novinar visprena pera, kroničar zagrebačkog Dinama, u Ibrinom činu vidio je neodgovornost, a da je on Reja, trener Hajduka, kaže, kaznio bi ga. Ustvrdio je usto da bi ga legendarni trener Alex Ferguson u svlačionici vjerojatno gađao kopačkom.

Formalno gledano, Židak je u pravu, međutim splitski đir je ipak sasvim nešto drugo.

Shvatio je to i trener Edoardo Reja (prema Slobodnoj Dalmaciji od 30. kolovoza): “Ibričić je tip igrača koji kada nešto naumi napraviti onda to i učini. (...) U situaciji u kojoj smo se mi nalazili prije ovog susreta samo igrač koji je sto posto uvjeren u svoje mogućnosti može napraviti takav potez, a Ibričić to jest. Ibričić vjeruje u sebe, a takvog igrača trebamo.”

E, a što bi bilo da je Ibro promašio? “Trebalo bi me tada kazniti”, izjavio je Senijad. Međutim, nije promašio. I što je najvažnije – a to Ibričić nije rekao – da opet puca taj penal opet bi ga, ako bi se tako posložile okolnosti tog trenutka, mangup tako pucao.

Znano je da Splićani i Dalmatinci vole “umirati od ljepote”, u sportu vole pobjede podjednako kao i poteze, priznaju pobjednike, ali obožavaju sportske umjetnike kojih u splitskom i dalmatinskom sportu nije nedostajalo.

Sjetimo se jednog – košarkaša trostrukog europskog šampiona splitske Jugoplastike (Splita) – Tonija Kukoča. Kukijevi košarkaški potezi nadrastali su sportsku virtuoznost i zalazili u područje čiste umjetnosti. Svaka čast “stroju za pobjede” Draženu Petroviću, ali Kukočeva igra bila je, zasad neponovljena umjetnost, na neki način nadogradnja virtuoznosti i lucidnosti zadarskog košarkaškog genijalca Kreše Ćosića.

Onaj tko je imao čast gledati Tonija Kukoča svjedočio je magičnom artizmu s loptom. Kukoč nije plijenio pukim automatizmom pokreta, briljantnom uvježbanošću na nivou američkih crnih basketaša, njegova izvedba bila je umjetnost pokreta, umjetnost nepredvidivih pokreta, nedokučiva i neautomatizirana uvijanja njegovih dugih krakova i kretanje koje prkosi zakonima i logici fizike, a u funkciji igre: zabijanja do konačne pobjede. Veći dio njegove košarke ne može se naučiti, zato je Kukoč, zasad, jedan jedini.

Split je uživao u njegovoj košarkaškoj izvedbi, kao što je uživao u nogometnom majstorstvu Jurice Jerkovića na starom Placu, ili Bake Sliškovića na Poljudu...
Rezultate pamti statistika, potezi su ono što ponajviše pamte navijači i zbog čega prvenstveno dolaze na stadion. Dakako, u današnjem suvremenom sportu bez rezultata nema novaca pa tako ni umjetnika koje u pravilu kapariraju i prigrle bogatiji, ali to je neka druga priča…

Senijad Ibričić neprijeporno je majstor lijepog poteza, nije stoga čudo što mu je splitska publika vrlo brzo zapljeskala. Uz to Ibričić publiku osvaja i činjenicom da nije ljenčina već radnik, nadarenost mu nije alibi za zabušavanje te na terenu izgara poput pravog bauštelca, nije “svilen”, ne čuva noge, uklizavanja mu nisu strana, a voli pomoći i u mnogim linijama igre.

Pored svega Ibru odlikuje bosanska iskrenost, na način: što na umu – to na drumu; po tome je sličan mnogim temperamentnim Dalmatincima.Uz to doima se skromnim, ne bahati se, a kada pogriješi, jer bezgrješan nije, iskreno preuzima krivicu, ne bježi od istine.

Ibričić je nogometaš, a nadasve čovjek od formata – prepoznala je to Torcida kao i ostali navijači Hajduka.

A sada – rekli bi TBF-ovci “spetakl” – umjesto da s tim i takvim Ibričićem Hajduk produži ugovor, poveća mu plaću, odštampa zahvalnicu što plemenito Poljudom pronosi nogometne vještine, a taj travnjak u posljednjem desetljeću napatio se s mnogim bezveznjacima koji nisu zaslužili nositi ni rukav a kamo li dres Hajduka, umjesto da ga zadrže u Splitu što je moguće dulje i upiru u njega prst govoreći: ovo je umjetnik i radnik i čovjek oni plaše nogometni puk, navijače Hajduka gladne trofeja i ljepote nogometa s prodajom Ibričića
.
Nekoliko dana prije zaključenja prelaznog roka novine su prštale od naslova koji su nagovještavali Ibričićev odlazak. Hajdukovi navijači bili su uznemireni, a nitko da ih utješi pa makar i grubim riječima, primjerice: Ibro ostaje da bude primjer ljenguzima i “pičkicama” kako se gine za Hajdukov dres. A i da tom dresu njegova virtuoznost bude na čast. Hajduk drukčije od Ibričića ne zaslužuje...

Priča o Ibričiću samo je ilustracija jednog segmenta prokletstva u kojemu se Hajduk koprca već godinama. Nerad ili loš rad poremetio je kriterije i upitnim doveo smisao postojanja Hajduka kakvog ga njegovi navijači žele, kakav je nekoć bio.

Da je ovo bajka imala bi sretan završetak – Ibru bi nakon teških iskušenja oko prodaje u inozemstvu pod hitno oženili s nekom misicom (ako već nije oženjen), dali mu kafić, kupili barčicu i naučili lovit ribu, dakle, vezali ga za Split, nek igra dok igra, pred kraj karijere može vani, a onda povratak u Hajdukovu školu nogometa, «bilim tićima» bi imao što pokazati.

Međutim ovo nije bajka. U hrvatskom nogometu menadžeri vode glavnu riječ. Mnogi ovovjeki trkači za nogometnom loptom u dragovoljnom su nogometnom robovlasništvu. U Hajduku postoji, kažu upućeniji, nekoliko centara moći. Širem puku još nije dešifrirano primarno izvorište gluposti, ili su se pak glupi i «glupi» potezi svih ovih godina događali isključivo iz interesnih aspekata. Aspekta bogaćenja pojedinaca. Još nije ni započeta, a kako bi bila zanimljiva knjiga pod naslovom «Hajduk u neovisnoj Hrvatskoj – tko se sve debelo obogatio na njemu» , može i grublje: «Kako su domoljubi opljačkali Hajduk», a tek knjiga o četvrtastoglavima i ćelavima koje spominje Torcida. Ta publicistika bila bi zanimljivija i napetija od mnogih nogometnih partija na poljudskom travnjaku.

Prokletstvo potvrđuje i sam Ibričić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju – on sluti da nekome u klubu smeta.

Kome?

Jednog dana će Ibričić biti prodan za neke novce, iako ti novci neće biti vrijedni tog čina, jer će se – tako je uglavnom bilo dosad – potrošiti na infrastrukturu ili dovođenje falših pojačanja. Travnjakom kluba trideset i kusur godina starijem od Dinama trčat će nesamouvjerene noge koje neće umjeti zabijati poput Panenke, odnosno Ibričića.

I dobri Mladen Delić, veliki navijač Hajduka, prevrće se u grobu: «Ljudi moji, je li to moguće?».

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 07/09/2009 : 18:35:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
I toga ima: Hajduk za koji navijaju Bad Blue Boysi

Ime Hajduk sinonim je za splitski nogometni klub koji je, Splićani se vole pohvaliti, igrao i pronosio slavu grada pod Marjanom na svim kontinentima. No i predsjednik županijskog ligaša Hajduka iz Hercegovca Željko Ščuković planira svoj Hajduk upisati velikim slovima na nogometnu kartu Hrvatske i Europe. Ščuković planira organizirati prijateljske utakmice Hajduka iz Hercegovca sa svim klubovima s kojima dijele isto ime.

- U Hrvatskoj po mojim saznanjima ima 19 registriranih klubova koji nose ime Hajduk, a sveukupno, uključujući i one u inozemstvu ima nas 30-ak – otkriva Ščuković, koji je, kao uostalom i većina mještana, igrača i članova uprave Hajduka iz Hercegovca – veliki navijač zagrebačkog Dinama.

Da ne bi bilo iznimke, čak je i navijačku skupinu Hajduka iz Hercegovca, popularne 'Grobljane', osnovao lokalni vođa BBB-a.

- Bilo je sugestija i pritisaka od strane našeg najvećeg sponzora da promijenimo ime, no to nije dolazilo u obzir. Naš klub su 23. ožujka 1923. uz mještane osnovala dvojica studenata iz Šibenika i Vukovara, koji su bili veliki navijači slavnog splitskog kluba. Oni su mu i dali ime Hajduk, koje nije mijenjano od osnutka i nemamo ga namjeru ni ubuduće mijenjati – kaže ponosni predsjednik, koji je s projektom 'ujedinjenja svih Hajduka' upoznao i čelnike splitskog prvoligaša, kada su u Hercegovcu, mjestašcu između Garešnice i Bjelovara, gostovali u jesen 2004. godine.

- Uskoro ćemo kontaktirati i novo vodstvo Hajduka, kako bi odigrali uzvratnu utakmicu na Poljudu. Planirali smo do stotog rođendana 'originalnog' Hajduka odigrati prijateljske oglede sa svima koji nose to časno ime, a do sada smo, osim sa Splićanima, odigrali prijateljske susrete sa još osam imenjaka. Nakon što odigramo sve utakmice izdat ćemo monografiju i DVD sa isječcima iz utakmica, kako bi i na taj način sačuvali uspomenu na ovu našu akciju.

UVIJEK UZ HAJDUK - BBB
Navijači Hajduka iz Hercegovca spadaju među najvatrenije navijače u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Na derbijima ih se okupi i više od stotinu, a poput splitske Torcide imaju širok arsenal pirotehnike, transparenata, vatreno i bučno bodre svoj klub... No inicijator i vođa iz sjene im je lokalni pripadnik BBB-a, tako da na jednom grafitu stoji "Uvijek uz naš Hajduk, Grobljanska, BBB".

KLUB PRIJATELJ
Hajduk iz Hercegovca je jednistven klub i po tome što u sezoni odigra više prijateljskih nego službenih utakmica. Premda se radi o mjestašcu od svega 1300 stanovnika, klub u svom sastavu ima čak sedam kategorija i igra u županijskoj ligi. Gostovali su 'hajduci' u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj te Bosni i Hercegovini, a u planu su im i nove akcije.
Odnedavno četiri najmlađe uzrasne kategorije Hajduka iz Hercegovca idu u posjete i odigravaju prijateljske susrete s hrvatskim prvoligašima. Tako su 2007. gostovali na Poljudu, 2008. u Maksimiru, a za ovu godinu planiran je posjet i odigravanje prijateljskih utakmica na Kantridi.

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 07/09/2009 : 18:37:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
Edoardo Reja hajdukovcima je danas osigurao dan odmora, sutra Bijeli nastavljaju s treninzima pripremajući se za nedjeljno gostovanje u Varaždinu kod Varteksa (20.15 sati, UŽIVO na portalu hajduk.hr).

Do četvrtka Reja na raspolaganju neće imati reprezentativce Anasa Sharbinija, Danijela Subašića, Hrvoja Vejića, Senijada Ibričića i Borisa Pandžu. Neće biti ni ozlijeđenih Srđana Andrića, Paraibe, Tonija Peze, tek se očekuje povratak Ahmada Sharbinija, Josipa Skoke, Vjekoslava Tomića, Ive Smoje. Iz kadra mlade reprezentacije vraćaju se Mario Maloča, Miro Oremuš i Krešimir Ljubičić.

I bez obzira na povratak u četvrtak nakon sraza BiH i Turske u Zenici Ibričić neće imati pravo nastupa u utakmici u Varaždinu, propustit će je zbog tri žuta kartona. Smoje, Skoko, Anas i Jurica Buljat imaju u ovom trenutku po dva, tko dobije žuti karton protiv Varteksa izostat će sa iduće poljudskog dvoboja protiv Zagreba.

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 07/09/2009 : 22:19:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

smiješno,ali istinito

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 07/09/2009 : 22:26:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
Dogovoren postotak: Duje Čop u Hajduku

Duje Čop se dogovorio s Hajdukom, sutra bi trebalo biti službeno objavljeno kako su definirani svi detalji prijelaza/povratka mladog napadača iz Portugala i da su se Hajduk i Čop „našli“ na 20 posto odbitka od budućeg transfera, odnosno kad idući put Čop bude odlazio iz Poljuda.

Mladi napadač bi trebao s papirologijom stići do objave u službenom glasniku HNS u srijedu, pa bi time stekao pravo nastupa za Hajduk već u nedjelju u Varaždinu.

Inače, hajdukovi nogometaši danas su uživali u slobodnu danu. Nakon šokova od prijateljskog poraza od Solina, te radnog vikenda s naglaskom na nedjeljni međusobni ogled od danas – iznova na trening!

U kadar se vraćaju mladi reprezentativci Maloča, Oremuš i K. Ljubičić, ali nadalje će nedostajati Vejić, Subašić, An. Sharbini, Ibričić i Pandža, koji su okupirani obvezama ove srijede za odabranu selekciju Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Andrić, Paraiba i Pezo se ubrajaju u ozlijeđene, baš kao i Ah. Sharbini, Skoko, Tomić i I. Smoje, ali se ove potonje očekuje u najskorije vrijeme.

Podsjećamo da Hajduk iduću utakmicu igra tek u nedjelju navečer u tv-terminu s početkom u 20.15 sati u Varaždinu protiv Varteksa i da pravo nastupa nema ponajbolji „bijeli“ Senijad Ibričić.

On je već sakupio tri žuta kartona u prvih šest kola. Po dva žuta kartona imaju I. Smoje, Skoko, J. Buljat i An. Sharbini (jedan je Anas donio u dotu s Kantride, a drugoga je zaradio igrajući za Hajduk na riječkoj Kantridi).

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 07/09/2009 : 22:27:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

– Ibro! Ibro! Ibro! – klicali su navijači Hajduka Senijadu Ibričiću poslije posljednje poljudske utakmice Hajduka i zagrebačke Lokomotive, dakako prethodno su uputili bučne zvižduke splitskoj momčadi komentirajući tako njihovu cjelokupnu izvedbu.

Ibričić je na toj utakmici postigao pobjedonosni gol pucavši s jedanaest metara, iz najstrože kazne.

Međutim, način na koji je Ibričić dao gol prvo je zaledio žile svim navijačima Hajduka na stadionu, a onda izazvao eruptivno oduševljenje. Ibričićeva izvedba bila je u stilu nekadašnjeg čehoslovačkog reprezentativca Panenke, koji je takav način promovirao u finalu Europskog prvenstva 1976. godine. Lokomotivin golman Kelava odabrao je stranu, bacio se i zalegao, Ibro je potkopao loptu koja je od bijele točke prema sredini gola u paraboli putovala čitavu vječnost, dok se Kelava izležavao na poljudskom travnjaku, nemoćan da se vrati natrag. Mangupski efektno.

Tomislav Židak, novinar visprena pera, kroničar zagrebačkog Dinama, u Ibrinom činu vidio je neodgovornost, a da je on Reja, trener Hajduka, kaže, kaznio bi ga. Ustvrdio je usto da bi ga legendarni trener Alex Ferguson u svlačionici vjerojatno gađao kopačkom.

Formalno gledano, Židak je u pravu, međutim splitski đir je ipak sasvim nešto drugo.

Shvatio je to i trener Edoardo Reja (prema Slobodnoj Dalmaciji od 30. kolovoza): “Ibričić je tip igrača koji kada nešto naumi napraviti onda to i učini. (...) U situaciji u kojoj smo se mi nalazili prije ovog susreta samo igrač koji je sto posto uvjeren u svoje mogućnosti može napraviti takav potez, a Ibričić to jest. Ibričić vjeruje u sebe, a takvog igrača trebamo.”

E, a što bi bilo da je Ibro promašio? “Trebalo bi me tada kazniti”, izjavio je Senijad. Međutim, nije promašio. I što je najvažnije – a to Ibričić nije rekao – da opet puca taj penal opet bi ga, ako bi se tako posložile okolnosti tog trenutka, mangup tako pucao.

Znano je da Splićani i Dalmatinci vole “umirati od ljepote”, u sportu vole pobjede podjednako kao i poteze, priznaju pobjednike, ali obožavaju sportske umjetnike kojih u splitskom i dalmatinskom sportu nije nedostajalo.

Sjetimo se jednog – košarkaša trostrukog europskog šampiona splitske Jugoplastike (Splita) – Tonija Kukoča. Kukijevi košarkaški potezi nadrastali su sportsku virtuoznost i zalazili u područje čiste umjetnosti. Svaka čast “stroju za pobjede” Draženu Petroviću, ali Kukočeva igra bila je, zasad neponovljena umjetnost, na neki način nadogradnja virtuoznosti i lucidnosti zadarskog košarkaškog genijalca Kreše Ćosića.

Onaj tko je imao čast gledati Tonija Kukoča svjedočio je magičnom artizmu s loptom. Kukoč nije plijenio pukim automatizmom pokreta, briljantnom uvježbanošću na nivou američkih crnih basketaša, njegova izvedba bila je umjetnost pokreta, umjetnost nepredvidivih pokreta, nedokučiva i neautomatizirana uvijanja njegovih dugih krakova i kretanje koje prkosi zakonima i logici fizike, a u funkciji igre: zabijanja do konačne pobjede. Veći dio njegove košarke ne može se naučiti, zato je Kukoč, zasad, jedan jedini.

Split je uživao u njegovoj košarkaškoj izvedbi, kao što je uživao u nogometnom majstorstvu Jurice Jerkovića na starom Placu, ili Bake Sliškovića na Poljudu...
Rezultate pamti statistika, potezi su ono što ponajviše pamte navijači i zbog čega prvenstveno dolaze na stadion. Dakako, u današnjem suvremenom sportu bez rezultata nema novaca pa tako ni umjetnika koje u pravilu kapariraju i prigrle bogatiji, ali to je neka druga priča…

Senijad Ibričić neprijeporno je majstor lijepog poteza, nije stoga čudo što mu je splitska publika vrlo brzo zapljeskala. Uz to Ibričić publiku osvaja i činjenicom da nije ljenčina već radnik, nadarenost mu nije alibi za zabušavanje te na terenu izgara poput pravog bauštelca, nije “svilen”, ne čuva noge, uklizavanja mu nisu strana, a voli pomoći i u mnogim linijama igre.

Pored svega Ibru odlikuje bosanska iskrenost, na način: što na umu – to na drumu; po tome je sličan mnogim temperamentnim Dalmatincima.Uz to doima se skromnim, ne bahati se, a kada pogriješi, jer bezgrješan nije, iskreno preuzima krivicu, ne bježi od istine.

Ibričić je nogometaš, a nadasve čovjek od formata – prepoznala je to Torcida kao i ostali navijači Hajduka.

A sada – rekli bi TBF-ovci “spetakl” – umjesto da s tim i takvim Ibričićem Hajduk produži ugovor, poveća mu plaću, odštampa zahvalnicu što plemenito Poljudom pronosi nogometne vještine, a taj travnjak u posljednjem desetljeću napatio se s mnogim bezveznjacima koji nisu zaslužili nositi ni rukav a kamo li dres Hajduka, umjesto da ga zadrže u Splitu što je moguće dulje i upiru u njega prst govoreći: ovo je umjetnik i radnik i čovjek oni plaše nogometni puk, navijače Hajduka gladne trofeja i ljepote nogometa s prodajom Ibričića
.
Nekoliko dana prije zaključenja prelaznog roka novine su prštale od naslova koji su nagovještavali Ibričićev odlazak. Hajdukovi navijači bili su uznemireni, a nitko da ih utješi pa makar i grubim riječima, primjerice: Ibro ostaje da bude primjer ljenguzima i “pičkicama” kako se gine za Hajdukov dres. A i da tom dresu njegova virtuoznost bude na čast. Hajduk drukčije od Ibričića ne zaslužuje...

Priča o Ibričiću samo je ilustracija jednog segmenta prokletstva u kojemu se Hajduk koprca već godinama. Nerad ili loš rad poremetio je kriterije i upitnim doveo smisao postojanja Hajduka kakvog ga njegovi navijači žele, kakav je nekoć bio.

Da je ovo bajka imala bi sretan završetak – Ibru bi nakon teških iskušenja oko prodaje u inozemstvu pod hitno oženili s nekom misicom (ako već nije oženjen), dali mu kafić, kupili barčicu i naučili lovit ribu, dakle, vezali ga za Split, nek igra dok igra, pred kraj karijere može vani, a onda povratak u Hajdukovu školu nogometa, «bilim tićima» bi imao što pokazati.

Međutim ovo nije bajka. U hrvatskom nogometu menadžeri vode glavnu riječ. Mnogi ovovjeki trkači za nogometnom loptom u dragovoljnom su nogometnom robovlasništvu. U Hajduku postoji, kažu upućeniji, nekoliko centara moći. Širem puku još nije dešifrirano primarno izvorište gluposti, ili su se pak glupi i «glupi» potezi svih ovih godina događali isključivo iz interesnih aspekata. Aspekta bogaćenja pojedinaca. Još nije ni započeta, a kako bi bila zanimljiva knjiga pod naslovom «Hajduk u neovisnoj Hrvatskoj – tko se sve debelo obogatio na njemu» , može i grublje: «Kako su domoljubi opljačkali Hajduk», a tek knjiga o četvrtastoglavima i ćelavima koje spominje Torcida. Ta publicistika bila bi zanimljivija i napetija od mnogih nogometnih partija na poljudskom travnjaku.

Prokletstvo potvrđuje i sam Ibričić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju – on sluti da nekome u klubu smeta.

Kome?

Jednog dana će Ibričić biti prodan za neke novce, iako ti novci neće biti vrijedni tog čina, jer će se – tako je uglavnom bilo dosad – potrošiti na infrastrukturu ili dovođenje falših pojačanja. Travnjakom kluba trideset i kusur godina starijem od Dinama trčat će nesamouvjerene noge koje neće umjeti zabijati poput Panenke, odnosno Ibričića.

I dobri Mladen Delić, veliki navijač Hajduka, prevrće se u grobu: «Ljudi moji, je li to moguće?».

ovo neka bude sram sve splićane koji igraju ili će igrati za hajduka da jedan igrač koji nema blage veze sa splitom,dalmacijom,hrvatskomm,dapače,stranac je pa da ovako igra i gine za hajduka...

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 08/09/2009 : 01:27:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

.

Kome?

ovo neka bude sram sve splićane koji igraju ili će igrati za hajduka da jedan igrač koji nema blage veze sa splitom,dalmacijom,hrvatskomm,dapače,stranac je pa da ovako igra i gine za hajduka...

I onda uprava prica o velikom Hajduku, a zele prodati najboljeg igraca koji ne zeli ici iz kluba.
Nevjerojatno. E moj Hajduce svatko i tebe vodi i bogati se na tvoj racun.

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 01:33:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

.

Kome?

I onda uprava prica o velikom Hajduku, a zele prodati najboljeg igraca koji ne zeli ici iz kluba.
Nevjerojatno. E moj Hajduce svatko i tebe vodi i bogati se na tvoj racun.

a šta je tu novo,serem im se na glavu berlavu

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 01:36:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
‘hajdukovi’ hodnici puni su samozvanih ‘vlasnika’ splitskih igrača kojima ni nova uprava ne može stati NA kraj

Polovica menadžera bez licencije "drže" igrače Hajduka

Joško Svaguša najavio je kako ‘Hajduk’ planira osnivanje vlastite menadžerske agencije koja bi skrbila o svim nogometašima, ali za to treba godina dana. Do tada poljudskim hodnicima i dalje vladaju Sinovčić, Šošo...

Iako je Udruga prvoligaša prije više od godinu dana klubovima dala izričiti naputak da ne surađuju s nelicenciranim, samozvanim menadžerima nogometaša, situacija se nije nimalo promijenila: samo u “Hajduku”, gdje navijači otvoreno traže obračun s “kriminalcima i mafijom”, gotovo polovicu prve momčadi zastupaju osobe koje po propisima to ne bi smjele.

Šutnja iz kluba

Iz samog kluba trenutačno je nemoguće dobiti popis zastupnika igrača, a pogotovo ugovore i postotke koje dobivaju od njihove prodaje u inozemstvo. Po neslužbenim informacijama, oni se kreću od deset posto (za eventualni transfer braće Sharbini) do čak 50 posto, koliko bi, u slučaju odlaska iz Splita, zaradio zastupnik Danijela Subašića, Jurice Buljata i Marina Tomasova, Zadranin Reno Sinovčić.

“Hajduk” je svojedobno najavio novu politiku, u kojoj će klubu odlaziti puni iznos od transfera, no vrlo brzo se od toga odustalo. Upravo je Reno Sinovčić, premda nema licenciju HNS-a i FIFA-e, nezadovoljan tretmanom Tomasova prije nekoliko mjeseci, unutar stadiona održao “predavanje” bivšem treneru Anti Miši. Bilo je tu i vrlo visokih tonova, a javno mu je preko medija odgovorio menadžer Marija Tičinovića - Damir Štimac, koji također nema licenciju.

Šošo nema potrebne dokumente, no posluje preko agencije
Ozloglašeni Siniša Šošo, pak, također nema ovaj dokument, no posluje preko tvrtke “Pharos” u kojoj ima zaposlenih licenciranih osoba. Sam Ante Miše progovorio je o menadžerskim pritiscima, ali tek nakon što je otišao s trenerskog mjesta, no nije želio otkriti s koje strane su oni dolazili. Ipak, ostala je zabilježena njegova izjava da je u menadžerskim vodama “tek pet posto poštenih ljudi”.

Novi trener “Hajduka” Edoardo Reja, kako je objašnjeno, u Split je doveden upravo kako bi kao šef svlačionice spriječio negativan utjecaj i pritiske sa strane.

- Oni se boje jedino državnog aparata i mi smo imali sreću zbog dojma da država i Vlada stoje iza nas, situacija se bila prilično sredila. Danas, ne znam u kojem smjeru stvari idu - kazao nam je jedan od vodećih ljudi iz garniture bivšeg predsjednika “Hajduka” Mate Peroša.

Za razliku od “Dinama”, gdje je gazda Zdravko Mamić ujedno i “vlasnik” velikog broja igrača, u splitskom klubu situacija je potpuno obrnuta: poljudskim hodnikom šetaju se deseci menadžera. Dapače, neki od njih imaju i vrlo dobre, prijateljske veze s nekim članovima “Hajdukova” stručnog stožera, pa su na vrijeme upozoreni na moguće talente i mlade nade koje vrlo brzo uzimaju pod svoje okrilje i potpisuju dugoročne ugovore.

U posljednjih nekoliko mjeseci, pak, veći broj novih igrača doveden je preko članova Nadzornog odbora (Jako Andabak, Ivan Rimac) te Uprave (Fredi Fiorentini), no oni službeno nemaju svoje zastupnike... V.d. predsjednika kluba Joško Svaguša prošlog tjedna otkrio nam je da u planu ima osnivanje “Hajdukove” menadžerske agencije, koja bi skrbila o svim nogometašima, no kaže da mu za ostvarenje ovog plana treba “najmanje godinu dana”.

TKO DRMA HAJDUKOM - IGRAČI I NJIHOVI MENADŽERI
Danijel Subašić – Reno Sinovčić
Vjekoslav Tomić – Mladen Kliškinić
Goran Rubil – Ivan Cvjetković
Ivan Strinić – Stipe Bradarić
Marijan Buljat – nema menadžera (ranije Zdravko Mamić)
Toni Pezo – Sokol Haxhia
Anthony Šerić – nema menadžera
Jurica Buljat - Reno Sinovčić
Ivo Smoje – nema menadžera (preko Fredija Fiorentinija)
Hrvoje Vejić – Eljver Rača
Krešimir Ljubičić – Alen Augustinčić (preko Ivana Rimca)
Ahmad Sharbini – Sanjin Ugarković
Senijad Ibričić – Anđelko Jurkić (Mario Davor Vokić)
Srđan Andrić – nema menadžera (bivši Dino Pokrovac)
Ante Vukušić – Siniša Šošo
Marin Tomasov – Reno Sinovčić
Thiaguinho – nema menadžera (preko Fredija Fiorentinija)
Mirko Oremuš – Damir Štimac
Josip Skoko – nema menadžera
Ivan Rodić – Mario Franić l Mario Maloča – Franjo Pašalić
Ante Aračić – Miroslav Blažević mlađi
Mario Tičinović – Damir Štimac
Boris Pandža – Domagoj Bilić
Darijo Jertec – Siniša Šošo
Rafael Paraiba – nema menadžera (preko Fredija Fiorentinija)
Florin Cernat – Ioan Becali
Anas Sharbini – Sanjin Ugarković
Mario Sačer – nema menadžera (preko Jake Andabaka)

Kalinićeva četvrtina

I najveći transfer u “Hajdukovoj” povijesti, prodaja Nikole Kalinića u engleski “Blackburn”, također nije prošao mimo menadžera: njima je pripalo 25 posto novca, no još uvijek nije poznato u kojim omjerima.

Kalinićev zastupnik svojedobno je bio Nediljko Žaja, splitski ugostitelj koji je smrtno stradao u lovu, potom Marko Naletilić, zatim se u priču uključio i Miljenko Žaja Krojf, a na koncu je igrača zastupao i Tomislav Erceg.

S licencom: Od Blaževića do Zambate

Od hrvatskih menadžera s licencijom, na popisu FIFA-e nalaze se: Stjepan Kasiček, Mirsad Kerić, Ilija Jukić, Mate Jozipović, Damir Jozić, Branko Hucika, Mladen Grgić, Danko Dikić, Krešimir Derjanović, Ivan Cvjetković, Ives Čakarun, Mirko Buzuk, Marko Bubić, Hrvoje Bojanić, Miroslav Blažević, Domagoj Bilić, Nikola Berišić, Daouda Bangoura, Adrian Aliaj, Ivo Komljenović, Marko Kuže, Dinko Kvrgić, Siniša Latković, Mario Mamić, Tonći Martić, Milan Martinović, Nikica Milenković, Marko Naletilić, Robert Novosel, Ivica Penić, Roman Pleše, Eljver Rača, Predrag Rački, Kasim Suljkić, Zvonko Topić, Tomislav Tudor, Sanjin Ugarković, Edo Valjevac, Antun Vidmar, Marko Vukadin, Arthur Nikky Vuksan i Slaven Zambata.

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 01:36:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
NIJE ZADOVOLJIO

Allhassan Issah se vraća kući
Ganski nogometaš Allhassan Issah ipak neće ostati na Poljudu. Dvadesetogodišnji napadač nije osvojio struku Hajduka u toj mjeri da bi se odlučili za njegov ostanak te će se danas nakon desetak dana provedenih na probi u Splitu zaputiti natrag u domovinu.

Issah je proteklih dana trenirao s juniorima i trenerom Goranom Vučevićem. Njegova je nesreća što je u Hrvatsku, umjesto kako se očekivalo još u srpnju, zbog problema s vizom došao tek krajem kolovoza.

U međuvremenu se promijenila kompletna stručna i upravljačka garnitura kluba, naravno među njima i osobe koje su inzistirale da tamnoputi nogometaš dođe na probu.

Sadašnji trener Hajduka Edoardo Reja već pokušava smanjiti broj igrača koji su u krugu prvotimaca, trebalo mu je vremena da upozna i aktualne igrače, a u situaciji kada gori pod petama nije bilo vremena da se nekog isprobava na treninzima prve momčadi.

Ganac je na treninzima juniora pokazao kako nije “mutav”, pokazao je brzinu, tehniku, dovoljno da bi ga se pratilo i ubuduće, ali dosta je stvari na kojima bi morao raditi, prvenstveno na taktičkoj izobrazbi koja mu nedostaje. Issah ne bi odmah bio pojačanje za prvu momčad, a vrijeme u sadašnjoj situaciji nije saveznik “bijelih”.

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 01:37:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
Zdravko Reić: Biti bivši Hajdukovac nije dovoljna kvalifikacija
U Hajduku predsjednici odmah i olako promoviraju početnike na najzahtjevniji položaj. Odgovornost takvih novaka bila je i ostala kao i iskustvo: nula, ništa, zero. Buletu su uvijek plaćali treneri
piše: zdravko reić
Edy Reja, trener Hajduka, na kraju ovog prekida prvenstva zbog obveza reprezentacije, dakle u sljedećem ciklusu od četiri utakmice (tri gostovanja i Zagreb u Splitu) po svemu bi trebao pokazati koliko je uspio reorganizirati “bijele”, pronaći neka rješenja u momčadi, potvrditi napredovanje u slaganju igre. Četiri pobjede su po dosadašnjim igrama i rezultatima domena nogometne fantastike, ali stopostotni uspjeh ne bi trebao ni iznenaditi...

Zagreb u Splitu, u gostima Varteks, Cibalia te Istra 1961 (u Rijeci) nisu protivnici za naročiti respekt. Jasno, za jednu momčad kao što je Hajduk, koja dolazi na gostovanja na goropadan način, a to znači s potpuno otvorenim gardom, s čvrstom namjerom da se uzme po tri boda. To, taj imperativ pobjede (uz neki mogući kiks, jer to je ipak balun) može Hajduk odvesti prema vrhu.

Svi treneri u posljednje vrijeme, osim donekle Gorana Vučevića, suviše su kalkulirali, ono “igrajmo oprezno, nemojmo primiti gol, mi ćemo jedan dati”. Jer, kao bolji su, otvorit će se prigoda... I onda se prečesto događalo da kod 0:1 nema preokreta, ali i da kod vodstva od 1:0 Hajduk zbog bojažljivosti s klupe gubi bodove.

Vodeće garniture
Reja je iskusan trener, nadam se da će se to i pokazati te da ćemo se napokon svi uvjeriti koliko je bolesno grešna bila praksa uprava Hajduka da svoju momčad predaju u ruke početnicima. To što su neki od tih trenera vodili juniorske momčadi ili neke klubove iz okolice Splita, pa i prvoligaša Šibenika, nikako nije značilo da su u stanju voditi Hajduk.

U Poljudu je najveći problem što se stalno smjenjuju vodeće garniture, posebno sportski direktori, koji tek dolaskom u klub počinju učiti taj zanat pod naslovom: kako upravljati strukom Hajdukom. Funkciju sportskog direktora s atributom tehničkog referenta u prastara vremena obavljali su Vojko Andrijašević pa onda kratko i Bernard Vukas.

Šurjak vjerojatno će azdržati ulogu savjetnika / D.Klarić / CROPIX
No, prava sistematizacija sportskog direktora uvedena je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća u liku Jurice Jerkovića. Njega su naslijedili Ivan Buljan, onda Ivica Šurjak, Igor Štimac pa formalno Petar Nadoveza, zatim Tomislav Erceg, opet Buljan, i posljednji hoće/neće Ivica Mornar.

Ali tematikom dovođenja i odvođenja igrača, smjenama trenera prve momčadi i u omladinskoj školi i te kako su se bavili i drugi, u prvom redu Vedran Rožić, Branko Grgić i Fredi Fiorentini. Činjenica je da svi igrači Hajduka nakon završetka karijere pretendiraju na svoje mjesto u klubu, jer “to je naš klub”, “mi smo se za njega borili”, “zaslužni smo za trofeje” itd.

Prvo je pitanje imaju li baš svi ti igrači radne kapacitete da postanu netko u matičnom klubu, jesu li talentirani za određene poslove i trebaju li baš svi dobiti mjesto na kazanu Hajduka. Bitna je spoznaja da klub kao što je Hajduk baš ništa ne duguje svojim igračima, pa ma koliki velikani oni bili...

Kao igrači dobro su živjeli i zarađivali, onda su odlazili u inozemstvo i tamo se nahvatali para, da bi poslije igračke karijere mogli pretendirati na još zarade. Zvijezde Hajduka potrebne su klubu, ali ne na način da pod svaku cijenu mogu biti treneri ili sportski direktori...

Prije 35 godina, u vrijeme dvoboja Hajduka i St. Etiennea (znate ono 4:1 u Splitu, 1:5 u uzvratu), imao sam priliku upoznati strukturu “stefanista”. I tamo su svi veterani dobili svoje mjesto, ali na raznim radnim položajima, od sportskog direktora preko oružara, šefa cjepača ulaznica, kurira, vozača do skauta... A u Hajduku svi žele mjesto sportskog direktora! Koje su to kvalifikacije imali sportski direktori Hajduka?

Veterani, poznati igrači, bez specijalnog obrazovanja, s prednošću da su igrali u inozemstvu, pa govore (ili čak mucaju) strane jezike, pa poznaju mnogo ljudi, pa ovo, pa ono... Ali ono najbitnije, a to je iskustvo: nula, ništa, zero. Sportski direktor Juventusa danas Alessio Secco, rođen 1970., oduvijek je u ambijentu “bianco-neri”.

Prve poslove obavljao je kao tajnik juniorskih momčadi, onda je pri stožeru prve momčadi dobio pojedine servisne zadatke (na primjer, dočekivao i vozio nove igrače Juventusa), zatim je rješavao osobne probleme prvotimaca (nalazio stanove, pomagao oko popravaka automobila, nabavljao telefone, sređivao dječje vrtiće za djecu igrača...), 1999. postao je “addetto stampa”, znači zadužen za kontakte s novinarima, pa je 2000. promoviran u team-managera, a 2006. je postao sportski direktor.

Ljudi moji, Secco se više od desetak godina uspinjao u strukturi Juventusa, sigurno se dokazivao na svakoj poziciji i napredovao, dok nije postao jedan od ključnih ljudi slavnoga kluba. A u Hajduku predsjednici odmah olako promoviraju početnike na najzahtjevniji položaj. Odgovornost takvih novaka bila je i ostala kao i iskustvo: nula, ništa, zero. Buletu su uvijek plaćali treneri...

Nemam nekog favorita za ulogu sportskog direktora. Ustvari, tu ulogu danas obavlja Ivica Šurjak, pod krinkom savjetnika uprave. I prvi veliki potezi novopečenog predsjednika Joška Svaguše (angažman talijanskog trenera i braće Ahmada i Anasa Sharbinija) i te kako dokazuju i Šurjakovu domišljatost i sposobnost. Nesumnjivo je, Šuro se i te kako dobro snalazi u domeni “kupi-prodaj” igrače za prvu momčad, ali kompleksni posao sportskog direktora nikad nije potpuno obavljao.

On je bio fokusiran na uspjehe prve momčadi, dovodio je trenere koji su ga slušali, obavljao je transfere u dogovoru s tadašnjim predsjednikom Grgićem. Šurjak je i napuštao fotelju sportskog direktora kad mu nisu dali samostalnost ili kad je u upravi glavnu riječ vodio Igor Štimac.

Čudan izbor
U novoj strukturi Uprave Hajduka s formulom šdd. Šuro ne može biti sportski direktor (nema odgovarajuće stručno obrazovanje), pa bi mogao jedino zamijeniti Fredija Fiorentinija, ali taj položaj ne trpi povremenost u radu i zahtjeva više sustavnosti.

Dakle, Šurjak će zadržati ulogu savjetnika. I budući da je njegova lukavost bezgranična, on je zajedno sa svojim prijateljima iz tabora gradonačelnika Željka Keruma smislio Ivicu Mornara najavljenog, od Nadzornog odbora još ne i potvrđenog, sportskog direktora Hajduka.

Izbor je čudan, u najmanju ruku, iako se može razumjeti da vlasnici kluba na delikatnom položaju (transferi!) žele čovjeka od povjerenja. Šurjak je pritom iznevjerio očekivanja Wilsona Džonija, njegova zagovaratelja, sljedbenika i prijatelja, skauta Hajduka, koji po objektivnim mjerilima ima više atributa od Mornara da ga se instalira na poziciju sportskog direktora.

Mornar je vrlo ambiciozno prionuo poslu, na žalost, već poslije dva-tri dana shvatio je da ga se zaobilazi, da ga nitko ništa ne pita i ne informira, pa je revoltiran, kao častan čovjek, tajnici Vjeročki Mikulandri vratio ključeve kabineta sportskog direktora. Mornarovim povlačenjem, ako on doista na tomu ustraje, izbjegla se nova pogreška u nizu, to da u Hajduku sportski direktor dolaze po vezama, neiskusni, pa i neškolovani za ključnu stručnu klupsku ulogu.

Perošu ne pakovati!
Ima li Hajduk para? Joško Svaguša, aktualni predsjednik, odlučan je u štednji, racionalizaciji, vaganju svake kune koja izlazi iz blagajne kluba. Po njegovim reakcijama, u Poljudu nema blagostanja kako se misli, dapače prije vlada besparica. Svaguša se žesti kako je došlo na naplatu dugovanje od 900.000 kuna Hyppo banci.

Ljutnja je bez razloga, jer Hajduk je prije dvije godine uzeo veliki kredit, navodno od četiri milijuna kuna za osiguranje dovođenja Igora Tudora, Marisa Verpakovskisa, Florina Cernata, Gorana Sablića i Srđana Andrića. Objektivno, oni su vrijedili uložena novca, ali se dogodilo da je Hajduk imao dobre igrače, ne i momčad. I taj dug, po određenom ritmu, treba vraćati...

Matu Peroša, bivšeg predsjednika Hajduka, nije uputno, ni časno, prozivati u klupskim kuloarima, a kamoli javno. Jer, Peroš je preuzeo ‘bijele’ da bi proveo preoblikovanje, ustvari riješio egzistenciju Hajduka. I uspio je... Sve što sam radio, bilo je zakonski, potpuno čisto – naglasio mi je Peroš.

Mogu s ponosom tvrditi da su napokon postavljeni zdravi temelji kluba, sad predstoji nadgradnja. Istina je da je za mandata Peroševe uprave složena kralješnica današnje momčadi (Danijel Subašić, Marin Tomasov, Marijan Buljat, Srđan Andrić, Senijad Ibričić, Anthony Šerić, Dario Jertec...), da su riješeni svi dugovi koji su godinama opterećivali klub, da su pripremljeni svi papiri za dokapitalizaciju, tako da je Grad Split dobio klub kao na pladnju.

Prema mojim izvorima, od 81 milijuna kuna prikupljenog od dioničara, ostalo je petnaestak milijuna, ali i sigurni prihodi od transfera Nikole Kalinića (Blackburn), Drage Gabrića (Trabzonspor) i Marija Brkljače (posudba u Cagliari) u visini od oko osam milijuna eura, te dospjela potraživanja u visini od 16 milijuna kuna od sponzora. Dakle, Hajduk u biti ima za dvije godine života.

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 22:09:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
prvi intervju nakon stupanja na dužnost novog predsjednika hajduka intimusa

EKSKLUZIVNI INTERVJU Joško Svaguša: Riješit ću se ulizica koje me okružuju u Hajduku!

Nakon što je imenovan za vršitelja dužnosti predsjednika Hajduka, Joško Svaguša odmah je zaratio s novinarima, a molbe za intervju redom je odbijao.

Nakon višednevnog dogovaranja, Svagi, kako ga prijatelji zovu, ipak je pristao, pritom bacajući na stol napise koje su o njemu proteklih dana pisali kolege.
“Vidiš što pišu, nikome ne vjerujem. Imam li tvoju riječ da ćeš prenijeti sve kako sam rekao?” upitao me je, i nakon što sam mu dao ruku, nepovjerljivi Svaguša sjeo je za stol, pripalio cigaretu, a mi smo uključili diktafon i dva sata razgovarali s novim gazdom Hajduka.

Moram napomenuti da je razgovor u nekoliko navrata prekinut jer se novoizabranom predsjedniku nisu svidjela pojedina pitanja.

Sumnjivi tipovi

SD: Strah od novinara?

#8722; Ja se nikoga ne bojim, čovjek sam koji ima petlju, to znaju svi koji me poznaju. Ja nisam došao za predsjednika Hajduka kako bih se fotografirao i bio medijska ličnost.

SD: Da, ali trebate odgovoriti na neka pitanja koja zanimaju javnost.

#8722; Ja sam tip koji želi najprije nešto napraviti, a kada dođu rezultati, neće biti problem ni fotografiranje ni intervjui.

SD: Jeste li se dodvoravali novinarima trgujući “piši pozitivno, pa će dobiti ekskluzivu”?

#8722; To mi ne pada na pamet, neka pišu što god hoće, samo ih molim da pišu istinu.

SD: Najprije ste tvrdili da se želite distancirati od nogometnih menadžera, a sada vas u novinama povezuju s najeksponiranijim Sinišom Šošom. Kažu i da kod vas u uredu “visi” sedam dana.

#8722; On je kod mene bio jednom, i to četiri minute!

SD: Kakav ćete kontakt održavati s tim sumnjivim tipovima koji se motaju po Poljudu?

#8722; S menadžerima ne želim kontaktirati, a naročito ne želim govoriti o igračima. U Hajduku je situacija takva da svi živi ulaze u klub, to je toliki nered, jedna katastrofa...

SD: Menadžeri ubuduće neće moći ulaziti neometano kao da su zaposlenici kluba?

#8722; U klub će svi moći doći, ali morat će se najaviti na porti.

SD: Hoćete li očistiti Hajduk od menadžera?

#8722; Ja ne mogu zabraniti roditeljima i igračima da imaju svoje menadžere. Međutim, mogu utjecati na to da za godinu dana Hajduk osnuje svoju menadžersku agenciju. Ja ni s jednim menadžerom nisam potpisao ugovor, braću Sharbini sam doveo bez menadžera, kao i Reju.

SD: Ništa od najavljenih čistki?

#8722; Od toga ne odustajem, na bitna mjesta dovest ću prave ljude, i to one od formata, a to ne ide tako brzo.

SD: Dajte neki vremenski okvir.

#8722; U idućih 15 dana sve će se znati!

SD: Jeste li došli na čelo Hajduka “na silu”, protivno proceduri?

#8722; Mene je imenovao NO, novi sam predsjednik Uprave.

SD: Hm, možda vršitelj dužnosti predsjednika, a ne predsjednik?

#8722; Oni koji pišu da sam v.d. ne znaju što pišu, neka pogledaju odluku.

SD: Kerum vas je postavio na čelo nakon što je to pet ljudi odbilo?

#8722; Kerum je moj prijatelj, ne miješa se u rad kluba. Ponavljam da me je imenovao NO.

SD: Kako se ne miješa #8722; kad je bio na presici, prekidao je, davao vam savjete kako ćete odgovarati na pitanja, a po novinama je govorio kako vas je postavio on jer su drugi odbili.

#8722; To što je on bio na presici ne dokazuje da se miješa u rad kluba. On Hajduku želi dobro!

SD: Jeste li malo nervozan čovjek, kad ste onako reagirali na bacanje krafni?

#8722; Mene to ne vrijeđa, ja sam ponosan na svoju firmu. To je sramota onih koji se u današnjoj situaciji bahate s tim stvarima.

SD: Koliko ste financijski “teški”?

#8722; Ne bih o tome govorio. “Težak” sam toliko da mogu normalno živjeti.

SD: Možda 50 milijuna eura?

#8722; Nemam komentara na to. Ja se nisam brzo obogatio, živim normalno, vozim malo bolji auto i to je to.

SD: Na Božić 2006. ukrali su vam golemi sef iz tvrtke, a svima je enigma tko je i kako to učinio.

#8722; Policija to nije razriješila, niti su me pozvali na obavijesni razgovor. To mene uopće nije briga.

SD: Zašto vas nije briga, u sefu je bilo 400 tisuća kuna?

#8722; Ja ne mogu raditi ničiji posao i istraživati.

SD: Ima li tu zataškavanja?

#8722; To pitajte policiju.

SD: Sumnjate li na koga?

#8722; Ne. Sef je iznesen iz firme, razbili su sve kancelarije kako bi došli do sefa.

SD: Koliko je sef težio, spominjalo se 300 kg?

#8722; U pljački je sudjelovalo više ljudi, a sef je težio 800 kilograma. Izgurali su ga s kata i bacili u prizemlje.

SD: Luki Rajiću i drugim bogatašima su prijetili #8722; jeste li vi u strahu za sebe, obitelj? Imate li zaštitare?

#8722; Nemam zaštitare. Ja sam čovjek koji je krenuo od nule, napravio sam sve s obitelji i radom, nemam se čega bojati, a mislim da i nisam naročito bogat čovjek.

SD: Koliko automobila imate?

#8722; Dva, mercedes i BMW.

SD: Koji mercedes, koji BMW?

#8722; S klasa i X5. SD:

Koliko ste platili Bobis?

#8722; Dvadeset jedan milijun i 700 tisuća kuna.

SD: Koliki vam je godišnji prihod?

#8722; Oko 140 milijuna kuna. Peti sam u državi u ovoj branši i hranim 600 zaposlenih

SD: A “čista” zarada godišnje?

#8722; Ne bih o tome.

SD: Širenje na Zagreb?

#8722; Imamo pet dućana, otvaramo još tri. Dalmatinci u Zagrebu prepoznali su brand Bobisa i mislim da smo na dobrom putu.

SD: Koliko novca dajete u humanitarne svrhe?

#8722; Milijun ili dva.

SD: Ili je milijun ili su dva?

#8722; Ne znam, morao bih točno provjeriti.

SD: Neki kažu da ste ekonomični, a neki škrti?

#8722; Ja sam čovjek koji je radio i u noćnoj smjeni i mislim da sam naučio da novac treba poštovati, nije ga lako zaraditi. Zbog toga sam štedljiv u vlastitoj firmi, a takav ću biti i u Hajduku.

SD: Zašto psujete?

#8722; To su zlonamjerne insinuacije, neki me žele prikazati kao huligana.

SD: U jednom ste intervju rekli da u Splitu nije lako poduzetnicima, vladaju jal i ljubomora?

#8722; Kad uspiješ, kažu “ukrao je”, kad propadneš, kažu “lud je”. Tako se nekako govori i o meni, a ljudi koji me znaju drukčije razmišljaju.

SD: Jeste li zažalili zbog imenovanja na mjesto predsjednika?

#8722; Borac sam, ustrajat ću, nikad se nisam predavao, neću ni sada. Imam viziju i plan. Ja Hajduk ne koštam ništa, ne zato što sebe ne cijenim, nego zato što nemaju dovoljno novca da me plate.

SD: Namjeravate li i dalje ulaziti u svlačionicu nakon utakmice?

#8722; Hoću, uvijek kad vidim da sam u pravu. Svi znamo koja su naša prava i obveze.

SD: To je posao trenera, a ne vas. Što vi imate ulaziti u svlačionicu, na čelu ste tvrtke, brinete o plaćama, obvezama, a ne o igri.

#8722; Igra nije moja stvar, ali želim da igrači na terenu ostave srce.

SD: Mamić je, misleći na braću Sharbini, rekao da ste vi uzeli ono što je on odbacio?

#8722; Ma vidjet će on što je on to odbacio. Anas Sharbini najbolji je igrač koji je u zadnjih 20 godina došao na Poljud, uz Senijada Ibričića.

SD: Senijad se tuži na loš tretman od pojedinaca u Hajduku?

#8722; Ja ga poštujem kao čovjeka i igrača, a oni koji o njemu govore loše, žele loše i klubu.

SD: Takvih ima u Hajdukovu pogonu?

#8722; Vjerojatno.

SD: U Splitu, kažu moji zagrebački kolege, prema vama vlada neviđena srdžba?

#8722; To ni meni nije jasno. Ljudi su se prepali da ne ostvarim uspjeh, a to bi onda bio njihov poraz. Neki ljudi u Hajduku i oko njega strahovit su problem.

SD: Koji su to ljudi?

#8722; O tom potom.

SD: Zašto ih ne želite imenovati, bojite ih se?

#8722; Ne bojim se ja nikoga. Dovest ću reviziju i postavit ću najkvalitetnije ljude.

SD: A što je s Torcidom?

#8722; Poštujem prave navijače. Nikome nisam zatvorio vrata, a kamoli Torcidi.

SD: Peroš i njegova plaća od 60 tisuća kuna?

#8722; Biti predsjednik Hajduka časna je funkcija. On je imao razloge zbog kojih je ta plaća tolika. Njegovih sedam tisuća eura njegov je problem.

SD: Je li časno primati sedam tisuća eura?

#8722; Mislim da nije časno primati sedam tisuća eura za plaću predsjednika Hajduka. To nije u redu.

SD: Gdje najviše novca curi?

#8722; Na pojedine igrače koji su precijenjeni.

SD: Tko je najbolje plaćeni hajdukovac?

#8722; Florin Cernat.

SD: Koliko se godišnje izdvaja za plaće?

#8722; Oko 63 milijuna kuna. Srezat ćemo i to.

SD: Koliko znate Keruma?

#8722; Desetak godina.

SD: U svakom njegovu dućanu imate pekaru?

#8722; U većini.

SD: Kako se nosite s Kerumovom eksplozivnošću?

#8722; On ima veliku dušu, može se naljutiti, ali za dvije minute to je drugi čovjek, nazove i ispriča se.

Stipe Šuvar i Ja

SD: Čim ste stupili na dužnost, novinari su vas nazivali “nefotogeničnim brđaninom”, a navijači su pisali podrugljive transparente.

#8722; Novinar koji je to napisao zločest je, a ni transparente nisam zaslužio. Svojim ću im radom dokazati da su bili u krivu, više me to ne pogađa.

SD: Govorite da Hajduku dajete tisuću eura dnevno?

#8722; Trošim svoj telefon, auto, gorivo, putovanja plaćam sam, Hajduku nisam uzeo ni lipe.

SD: Plaze li sada ulizice oko vas?

#8722; Ulizice su uvijek tu, samo ih treba prepoznati.

SD: Jeste li ih prepoznali?

#8722; Da, reorganizacijom kluba svima ću pokazati tko su.

SD: Izabrali ste Šurjaka za savjetnika, iako su vas upozoravali da to ne činite?

#8722; Ja mu iznimno vjerujem, mislim da me neće prevariti. Na predstavljanju knjige o Hajduku on je zamalo zaplakao.

SD: Dobro, ali plač nije referencija za prvog čovjeka struke?

#8722; Nije, ali on je prije nekoliko godina, kad je bio direktor, osvojio i prvenstvo.

SD: Tko je najpoznatiji Zagvožđanin, vi ili Stipe Šuvar?

#8722; Vedran Mlikota.

SD: Jednom ste se prigodom svađali s policijom i niste htjeli platiti “pauk-službi”?

#8722; Žurio sam na utakmicu i policajci su me zaustavili.

SD: Govorili ste čas da nemate vozačku, pa da automobil nije vaš?

#8722; Ma mali me je vukao na utakmicu...

SD: Što, toliki je problem bio platiti “pauk-službi”?

-Nije problem, ali mali me je vukao, već smo kasnili.

saša jadrijević tomas

Slobodno vrijeme

SD: Imate li neki drugi interes osim posla?

#8722; Družim se s ljudima i to mi je interes. Radim 18 sati.

SD: Čujem da imate osobnog trenera?

#8722; Imao sam, Joška Bašića, sada sam sve naučio i ne trebam trenera.

O KRUHU

SD: Koliko vrsta kruha proizvedete?

#8722; Pedeset.

SD: Koliko vrsta kolača?

#8722; Ne znam im broja.

SD: Koliko tona kruha dnevno proizvedete?

#8722; Do 30 tona.

SD: Utvrđeno je da neki pekari, umjesto crnog i ostalih vrsta integralnog brašna, koriste umjetne boje. Kakav je vaš kruh i da li zaista, ako kod vas kupim raženi kruh, i dobijem raženi?

#8722; Kruh je onakav kakva je deklaracija.

SD: A kruh drugih pekara?

#8722; Što kolege rade, to je njihov problem, moj nije.

SD: Koliko se kruha baca?

- Dobro pitanje. Kruha se puno baca, ne samo ja, nego i svi ostali kolege.

SD: Riječ je o tonama kruha, a toliko je gladnih ljudi. Može li se to podijeliti siromašnima?

#8722; Ne možemo to organizirati da bismo taj kruh dijelili gladnima.

SD: Kako ne možete, možete li ga odnijeti beskućnicima?

- Ne možemo jer za sve postoje javni natječaji, kruh nije moguće darivati na taj način. Trgovci ne bi smjeli imati priliku za povrat kruha, onda bi i naručivali pažljivo.

O Srbiji

SD: Širenje u Srbiju?

#8722; Ne dolazi u obzir.

SD: Zašto?

#8722; Zato!

SD: Obrazložite?

#8722; RH je moja država, ne interesira me to dalje...

O čistkama

SD: Čistke?

#8722; Očistit ću klub od svih negativnih stvari.

SD: Pa i nogometne mafije, ako je ima?

#8722; Pa i mafije #8722; ako treba i ako je ima , i to ćemo riješiti.

SD: U svečanoj loži sjede menadžeri?

#8722; Ubuduće će se mjesta u loži i izdašno plaćati, nema više besplatnog sjedenja, osim za legende kluba.

SD: Kolike su zarade menadžera tipa Sinovčić, Šoše, Štimac, Pašalić...?

#8722; Ne znam, niti me to zanima.

SD: Kako vas ne zanima?

#8722; Ne, ne zanima me.

O kolačima

SD: Jedan moj kolega napisao je da su vam kolači grozni, a rafioli “punjeni piljevinom”?

#8722; Kad to čitam znam da sam na pravom putu.

Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 08/09/2009 : 22:15:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
buna u gradskom vijeću

Splitski vijećnici: Kerume, kaži nam što planiraš s Hajdukom?

Tko su novi članovi Nadzornog odbora Hajduka? Objava imena očekuje se uskoro, a pozivni oglas za Skupštinu, ukoliko će ona biti održana već 17. listopada, mora biti objavljen do četvrtka.

U protivnom, datum se pomiče na 24. listopada ili čak još dalje.

Jasno je kako će Grad Split kao većinski vlasnik Hajduka imati barem pet od devet članova novog nadzornog odbora.

No, lavina nezadovoljstva pojavila se u Banovini kod oporbenih gradskih vijećnika zbog načina na koji će se izabrati gradski predstavnici u nadzornom odboru.

- Nitko s nama gradskim vijećnicima nije raspravljao o novom Nadzornom odboru Hajduka. Po Zakonu o športu izgleda da gradonačelnik ima pravo sam odrediti tko će Grad predstavljati u Nadzornom odboru. Gradonačelnik imenuje i članove nadzornih odbora u drugim gradskim tvrtkama, ali držim kako bi bilo dobro i potrebno da se prijedlog imena ljudi koji će predstavljati Grad u Hajduku predstavi i nama vijećnicima - rekao je Marin Jurjević, prvi čovjek splitskog SDP-a u gradskom vijeću te nastavio:

- Ne znamo ništa o tome. Sve doznajemo iz novina. Kao gradski vijećnici trebali bismo imati barem pravovremene informacije.

Ni u HDZ-u nisu presretni Kerumovom “diktaturom”.

- Zakon je takav da omogućuje gradonačelniku da u ovom slučaju samostalno donosi odluku, bez obveze da se konzultira s članovima Gradskog vijeća. Vijeće dosad nije bilo uključeno i teško je reći da li će to biti tema neke od rasprava. Klub je međutim ipak nešto znatno više od ostalih, nije to obična tvrtka.

- Moj osobni stav je da bi ipak bilo normalnije da se o Hajduku na razini Grada Splita i Gradskog vijeća razgovara, a ne da odluke donosi samo jedna osoba. Doduše ako ne na taj način vjerojatno će se tema Hajduk na sjednicama Gradskog vijeća ipak otvoriti kroz vijećnička pitanja - rekao je Tomislav Gojo, predsjednik Gradskog vijeća i član HDZ-a.

Raspravu o Hajduku bezuspješno traži i nezavisni vijećnik Nikola Grabić.

- Teško je gledati ovakvu situaciju u Hajduku, ovo ne vodi ničemu. Hajduk je gradska institucija, ali i investicija. Normalna bi bila jedna ozbiljna rasprava na Gradskom vijeću o klubu. Logično bi bilo da Vijeće zna kakva je situacija, kako grad upravlja Hajdukom, tko će u ime grada to raditi, kakva je strategija upravljanja... - kazao je Grabić i nastavio:

- Nije Hajduk kao ostala gradska poduzeća poput Vodovoda ili Čistoće u kojima se uglavnom već sve zna. Bio sam dugo u Hajduku i imam iskustva u tome. Ne možemo ostati na tome da klub vode ljudi ljudi koji se nikada nisu bavili tim poslom, zato i jesmo ovdje gdje jesmo. Interes grada je da Hajduk vode nogometni znalci. Jedno je kada se odluke donose politički, ali onda se mora snositi i odgovornost. Hajduk je danas nažalost “štraca” - kazao je Grabić.

Nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak oštra je kao i inače.

- O imenima gradskih predstavnika u Hajduku ne bi trebao odlučivati samo gradonačelnik. Pravo na to ima, ali i o svim drugim nadzornim odborima barem razgovaramo na gradskom vijeću i već smo razgovarali, a o Hajdukovome još nije bilo ni riječi. Ne vjerujem da je nadzorni odbor Hajduka važniji od onih u ostalim gradskim tvrtkama pa da bi se on trebao donijeti po tako kratkom postupku - rekla je Ljubica Vrdoljak.

Ima ona i svog kandidata.

- Riječ je o čovjeku s moje izborne liste koji se itekako razumije u nogomet, ali neću otkriti njegovo ime. No, važno je naglasiti da Hajduka treba gradsko vijeće kontrolirati kao i sve ostale komunalne tvrtke. Bit ću, budite uvjereni, prva vijećnica koja će zatražiti da nam se polože računi poslovanja kluba. Ne želimo iz proračuna pokrivati dubioze, a da se igrači prodaju pod sumnjivim uvjetima. Nećemo zabijati glavu u pijesak.

Jasno je, dakle, kako se odluka u gradskim ljudima, odnosno onima koje će u nadzorni odbor Hajduka predložiti Grad Split, donosi daleko od gradskog vijeća.

Iza zatvorenih vrata u prostorijama u kojima uz Željka Keruma smiju samo odabrani. Ljudi od povjerenja. Gradsko vijeće će, eventualno, doznati tek predložena imena. Možda prije njihove objave u novinama.

No odluka o novim vodećim ljudima Hajduka bit će isključivo gradonačelnikova. Kerumova.

pero smolčić, frane vulas, nikola vilić / cropix

Malim dioničarima ‘dvojka’
Pojašnjenje sastava novog nadzornog odbora dao nam je Hajdukov odvjetnik Vinko Radovani.

- Logično je da Grad Split s preko 50 posto dionica ima pet od devet članova. Prema statutu još dva mjesta mora se ostaviti za male dioničare (gotovo sigurno Jako Andabak i još netko, op.p.), a ostaju još dva neraspoređena mjesta na koja treba vidjeti tko će biti predložen. Za raspisivanje javnog poziva na Skupštinu sam sve pripremio, čekam još samo imena članova Nadzornog odbora - kazao je Radovani.

Podrug bez ikakvih saznanja
Luka Podrug (HČSP) nije se doimao pretjerano zainteresiranim za odlučivanje o gradskim predstavnicima u Nadzornom odboru Hajduka.

- Moram priznati da nemam nikakva saznanja o tome. Niti me tko kontaktirao niti me itko pitao niti nudio nešto. Ni ja osobno niti mi kao stranka nemamo nekih ambicija u Hajduku niti kandidata za Nadzorni odbor - rekao je Podrug.

Dvornik: Ništa na brzinu
- Ne može se Hajduk uspoređivati s drugim gradskim tvrtkama, Hajduk je specifičan slučaj. Apsolutno smatram da bi se prije sastavljanja prijedloga liste budućih članova Nadzornog odbora trebalo sastati Gradsko vijeće i razgovarati na tu temu. Vrijednost gradskog udjela u klubu je prevelika da bi se olako tome pristupalo.

- Neće biti dobro ako gradonačelnik sam bude odlučivao o tome. Hajduk je preznačajan za ovaj grad da bi se nešto radilo na brzinu - rekao je Joško Dvornik, gradski vijećnik HNS-a.

Go to Top of Page
Page: of 616 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 2.07 seconds. Snitz Forums 2000