em reprint, em pirat do koske. fuj! Koja je verovatnoca da ''Alisa'' (nije nego, mi smo zemlja cuda, jel?)) danas kupi autorska prava od Flitveja? Jos jednom fuj!
Tako rano, a vec pijan, Culfise? Cestitas novom starom izdanju koje ce kao i sva izdanja kraljevackog carobnjaka da se ugasi kroz tri broja? Taj materijal je objavljen u crtanim romanima. Posle je dospeo, recimo legalno, u Decje novine i izdat u Mini Westu. Onda su Decje novine propale, a materijal je nasledio ko? Alisa iz zemlje cuda? Svakako.
Tako rano, a vec pijan, Culfise? Cestitas novom starom izdanju koje ce kao i sva izdanja kraljevackog carobnjaka da se ugasi kroz tri broja? Taj materijal je objavljen u crtanim romanima. Posle je dospeo, recimo legalno, u Decje novine i izdat u Mini Westu. Onda su Decje novine propale, a materijal je nasledio ko? Alisa iz zemlje cuda? Svakako.
...nisu ni 3 broja, `ajd da vidimo o cemu se radi! Ne smem da pijem `vako rano, zabranio mi nutricionista!
Moze tako sto u Flitveju nemaju pojma da je to izaslo. Alisa je verovatno, cak sigurno, registrovana, i sa te strane je OK ali je pitanje autorskih prava kome i kada su placena. Ako bi recimo Politikin zabavnik objavio Kroz minula stoleca ili Zavisu, kako bismo to okarakterisali? Ili jos bolja analogija: Isto mu izadje kao kada bi sad neko iz bivse redakcije Plavog vjesnika objavio Den Derija samo zato sto je, kad je firma propala, iz fijoke pokupio sve materijale. Dakle, pirat stoposto, koji na legalan nacin izvlaci pare mladima koji ne znaju i starijima koji su naivni.
Apropo, Hesus Blasko (autor Tajanstvenog dosljaka) je vec dovoljno ostecen pljackaskim Flitvejevim ugovorom i sto se mene licno tice, Flitvej nije zasluzio da mu se bilo sta plati. U ovom konkretnom slucaju mi je zao Blaska. A Alisa ce ionako popusiti kao X puta do sada.
[quote]Originally posted by cat claw Ili jos bolja analogija: Isto mu izadje kao kada bi sad neko iz bivse redakcije Plavog vjesnika objavio Den Derija samo zato sto je, kad je firma propala, iz fijoke pokupio sve materijale.
Zar se to nije dogodilo u stvarnosti?
[quote]Originally posted by cat claw Apropo, Hesus Blasko (autor Tajanstvenog dosljaka) je vec dovoljno ostecen pljackaskim Flitvejevim ugovorom i sto se mene licno tice, Flitvej nije zasluzio da mu se bilo sta plati. U ovom konkretnom slucaju mi je zao Blaska. A Alisa ce ionako popusiti kao X puta do sada.
Maverick je već objavljivao stripove iz Crtanih romana u svom izdanju Laso, zar ne?
Ma koliko mi je izdavanje stripova bez plaćanja autorskih prava delovalo prihvatljivo (i simpatično) u Srbiji 90-ih pod sankcijama (i oko njih), danas su sasvim druga vremena i tako nešto je NEPRIHVATLJIVO izuzev ako dela nisu postala opšte dobro. Ako neko ima prava na njih, firma ili pojedinac, onda tome treba stati na put.