forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Indijanci
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 44

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 13/10/2009 : 13:26:59  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
„Terminator" protiv poglavice

Ričard Milanović je dete iz mešovitog braka Srbina i Indijanke. Ovaj egzotični par se razveo po završetku Drugog svetskog rata i Milanović je detinjstvo proveo odrastajući u siromaštvu, na teritoriji rezervata Agva Kalijente. Pohađao je jeftine škole, a studije biznisa je prekinuo 1960. godine, kada se priključio američkoj vojsci, u čijoj je službi proveo tri godine. Ipak, njegov san o visokom obrazovanju ostvario se 1996. godine, kada je diplomirao biznis i menadžment na Univerzitetu Redlends. Njegov dugi radni staž u borbi za prava indijanskog plemena Kahuila započet je 1978. godine, članstvom u Plemenskom savetu.

Prva funkcija Milanovića u plemenskoj hijerarhiji bila je mesto sekretara, da bi 1984. postao poglavica, tačnije predsednik Plemenskog saveta. Pobedu na indijanskim izborima doneo mu je plan o agrarnoj reformi na teritoriji indijanskih rezervata. Pod njegovim vođstvom, Kahuila Indijanci su povratili veliki deo zemlje koji im je pripadao i na svojoj teritoriji su počeli otvaranje hotela i kockarnica koje su počele da donose ogroman novac, i to najviše zbog činjenice da su indijanski rezervati bili izuzeti od plaćanja poreza, čime se sva kockarska industrija i „Blekdžek" mašinerija locirala u kalifornijskom rezervatu i počela da donosi astronomske prihode plemenu, kao i samom Milanoviću.

Danas se ovaj poglavica sa svojim dvadesetogodišnjim mandatom smatra jednim od najbogatijih ljudi u Kaliforniji, a napadi na njega ne prestaju. Čak je došao u sukob sa kalifornijskim guvernerom Arnoldom Švarcenegerom, koji ga je etiketirao kao poglavicu koji manipuliše suverenitetom indijanske zajednice i sprovodi monopol unutar plemenskih rezervata.

Ipak, ovaj čuveni „Terminator" je ubrzo povukao svoje optužbe i nazvao Milanovića vizionarom koji brine o interesima svog naroda.
Ričard Milanović je ugledni član brojnih indijanskih organizacija, a u američkom Senatu je zvanični zastupnik starosedelaca, koji ga smatraju najvećim herojem i poglavicom koji je uknjižio najveću pobedu u istoriji plemena Kahuila.

Branko Rosić

Izvor: Press Magazin

Nasilje u Darkvudu

Edited by - red cloud on 13/10/2009 13:30:20
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 13/10/2009 : 13:56:46  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Strava je ovo Red Cloud,pogotovo horoskop,nisam znao da ga i indijanci imaju.Znaci ja sam Dabar ,zamisli stvarno obozavam zumbule i volim plavu boju.Bolji ovaj horoskom nego nas.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 13/10/2009 : 14:07:02  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Ovo sam nasao na netu, ali ja sam svojevremno imao knjigu indijanski horoskop, narucio iz nekih novina...Ali cini mi se da se malo razlikuje od ovoga sto sam nasao...ja sam po ovom irvas, a u toj knjizi je to bio Vapiti jelen...Totemi su isti i u toj knjizi i u ovom tekstu...
inace horoskop je stvarno interesantan...u toj knjizi je bio obimniji, po nekoliko listova za svaki znak, pa posebno o muskarcima, zenama i deci rodjenim u tom znaku...tu knjigu sam nekome dao, i nije mi vracena...bas mi je krivo...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 13/10/2009 : 14:31:37  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Steta sto ti nisu vratili,te knjige su bas retkost.Ja sam po Zrenjaninskim knjizarama trazio svasta o indijancima i naravno nemaju.

Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 13/10/2009 : 14:42:15  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Ma ne pominji...jos nisam prezalio tu knjigu...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 13/10/2009 : 15:08:04  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Haug! Ja sam prema ovom horoskopu Jelen, i sve sto je navedeno odnosi se na mene, sve osim boja. Bela mi je neutralna, a o zelenoj nikad nisam ni razmisljao toliko. Ona jeste boja prirode, ali meni je draza crno-sivo-crvena skala, sa posebnim akcentom na narandzastoj. Ona me najvise privlaci. Ali sad mozda zavolim i zelenu

Hvala ti na ovako zanimljivim postovima. Ja imam jedan u pripremi, ali nikako da stignem da zavrsim

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 14/10/2009 : 00:25:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
Prvi put sam vidio indijanski horoskop u pisanim i izdanjima romana, ali se tačno ne sječam iz kog, imam još isječke, ali ko zna gdje, morao bi potražiti. Uvijek kad me ko pita šta sam po horoskopu, uvijek kažem jarac, majmun i guska.

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 14/10/2009 00:26:52
Go to Top of Page

kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3914 Posts

Member since 16/03/2009

Posted - 14/10/2009 : 00:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send kandraks a Private Message  Reply with Quote
Ja sam po ovome Vidra i u vecini stvari sam se pronasao!!!Moram istaci da sam i u jednom glupom testu na Facebook-u ispao Indijanac i zbog toga mi je izrazito drago!!!Inace ne igram te testove i gnusam se toga ali kao da me je u tom trenutku vodio sam Manitu i omogucio mi mirnu ruku i ogromnu mudrost!!!

Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!!
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 14/10/2009 : 07:48:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by red cloud

Indijanski horoskop.

CRVENI ORAO
21. mart – 19. april

Ovo ce pre biti jastreb, eventualno soko.

moji crteži
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 14/10/2009 : 11:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drakulloni

Haug! Ja sam prema ovom horoskopu Jelen, i sve sto je navedeno odnosi se na mene, sve osim boja. Bela mi je neutralna, a o zelenoj nikad nisam ni razmisljao toliko. Ona jeste boja prirode, ali meni je draza crno-sivo-crvena skala, sa posebnim akcentom na narandzastoj. Ona me najvise privlaci. Ali sad mozda zavolim i zelenu

Hvala ti na ovako zanimljivim postovima. Ja imam jedan u pripremi, ali nikako da stignem da zavrsim

Manje vise pogode za svaki znak! Nema na cemu, ovde svi volimo indijance! Ne budi lenj, postavljaj sve sto imas

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 14/10/2009 : 12:03:02  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:

Indijanski horoskop.

CRVENI ORAO
21. mart – 19. april

Pise kako pise...tako sam nasao na netu...mozda si u pravu mozda nisi...to samo Manitu zna

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 14/10/2009 : 12:04:19  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Lakota Sijuksi Proglasili Nezavisnost

Ime države: Lakota
Nezavisnost: 19. decembar 2007.
Zvanični jezik: lakotanski; engleski.
Površina: 200, 000 km#178;
Državno uređenje:Konfederacija
Pozivni broj: +1
Valuta: Još nije poznata.

mapa nove države

(http://www.mycity.rs/imgs/322_150006244_Possible_Lakotah_borders.png)

zastava Lakota Indijanaca

(http://www.theodora.com/flags/new14/oglala_lakota_oyate_sioux_flag.gif)

Predstavnici naroda Lakota jednostrano povukli potpis sa sporazuma potpisanih sa Vašingtonom u 19. veku

Ovaj istorijski korak preduzeli smo da bismo zaštitili svoj narod i naš način života, da bismo se oslobodili kolonijalnog sistema koji sprovodi vlada Sjedinjenih Država, navodi se u odluci koju su doneli predstavnici indijanskog naroda Lakota.

Grupa američkih starosedelaca, potomaka legendarnih ratnika Bika Koji Sedi i Ludog Konja, proglasila je u sredu 19.12 2007 godine otcepljenje od Sjedinjenih Američkih Država i jednostrano se povukla iz ugovora koje je sa vladom u Vašingtonu potpisala u 19. veku.

"Mi više nismo građani SAD, a svi koji žive u pet saveznih država koje obuhvata naša zemlja slobodni su da nam se pridruže", rekao je Rasel Mins, dugogodišnji vođa Lakota i borac za prava Indijanaca na konferenciji za novinare u glavnom gradu jedine svetske supersile. Kako prenosi AFP, ispred Minsa bila je šačica reportera i ambasador Bolivije, zemlje čiji je predsednik Evo Morales potomak starosedelaca američkog kontinenta.

Predstavnici Lakota poslali su poruku Stejt departmentu o svojoj odluci, a zatim su posetili ambasade Bolivije, Čilea, Južnoafričke Republike i Venecuele, najavivši da će svoju diplomatsku misiju nastaviti narednih nedelja i meseci obilaskom "prijateljskih zemalja".

Oni tvrde da su bili primorani da žive u "sistemu kolonijalnog aparthejda", zbog čega su preživeli "kulturni i fizički genocid" čije posledice osećaju i danas. "Životni vek muškaraca je manji od 44 godine, stopa smrtnosti novorođenčadi je pet puta veća od američkog proseka, u rezervatima Lakota ima osam puta više obolelih od tuberkuloze nego u SAD, 97 odsto nas živi ispod granice siromaštva, stopa nezaposlenosti u rezervatima je 85 odsto, stopa samoubistava mladih je jedan i po put veća nego u SAD, a naš jezik je na ivici nestanka", navodi se u saopštenju ovog naroda.

Rasel Mins, poznat i po ulozi u filmu "Poslednji Mohikanac", kaže da će nova država izdavati svoje pasoše i vozačke dozvole i da nijedan njen stanovnik neće morati da plaća porez, pod uslovom da se odrekne američkog državljanstva. Sporazumi potpisani sa Vašingtonom u prošlosti, objašnjavaju Lakote, "bezvredne su reči na bezvrednoj hartiji", jer su "stalno kršeni kako bi nam se ukrala kultura, zemlja i sposobnost da očuvamo svoj način života", a Mins kaže da je povlačenje iz njih potpuno legalno.

Ovaj politički vođa tvrdi da je tek sada stvorena "kritična masa za borbu protiv kolonijalizma", iako su Lakote svoju "deklaraciju o stalnoj nezavisnosti" izdale još 1974. godine. Jedan od ključnih događaja u borbi za osamostaljenje desio se u septembru, kada su Ujedinjene nacije usvojile neobavezujuću deklaraciju o pravima starosedelačkih naroda – iako su se tome protivile Sjedinjene Države, tvrdeći da je ta deklaracija u suprotnosti sa američkim zakonima.

"Mi ne želimo da posramimo SAD, već nastavljamo borbu za našu decu i unuke", izjavila je Filis Jang, koja je bila jedan od organizatora prve konferencije o pravima starosedelaca održane u Ženevi 1977. Ona ne veruje da će bitka za državu Lakota biti izvojevana za njenog života.

Ipak, neki, kao pleme zvano Ružin pupoljak, neće se pridružiti inicijativi Rasela Minsa. "Mi se borimo za poštovanje sporazuma i stalno podsećamo Kongres na to", kaže predsednik tog plemena Rodni Bordo. Njega i druge Indijance koji se protive otcepljenju od SAD Mins naziva "višijevcima", poredeći ih sa francuskom vladom koja je u Drugom svetskom ratu sarađivala s nacistima.

--------------------------------------------------------------------------

Bik Koji Sedi i Ludi Konj

Lakota je narod sastavljen od sedam plemena koja žive u delovima Nebraske, Južne Dakote, Severne Dakote, Montane i Vajominga. Najzapadnija su grupa Sijuksa i u bliskoj su vezi sa Dakotama i Nakotama iz Minesote, a u američkoj istoriji zapamćeni su po masakru Sedme konjice koju je u bici kod Litl Big Horna 1876. godine vodio potpukovnik Kaster. Usledio je dugogodišnji progon Lakota, koji je gotovo doveo do njihovog istrebljenja. Tada su bili primorani da potpišu sporazum kojim su predali veći deo svoje zemlje Vašingtonu.

Lakote su kod Litl Big Horna predvodili poglavice Bik Koji Sedi i Ludi Konj

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 14/10/2009 : 14:37:42  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Da znam ovo za Lakote,samo je pitanje koliko to Ameri priznaju.

Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 14/10/2009 : 14:50:52  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Prvi put sad cujem za ovako nesto. Dokle su uopste dogurali sa tom pricom? Nema veze sto ih Ameri ne priznaju, bitno je da ih mi priznajemo i zdusno podrzavamo

Vec cidim kako osvajaju kontinent...a onda i ceo svet a nadam se da ce stici i do nasih krajeva, s njima bi nam bilo bolje

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 14/10/2009 : 15:43:17  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
To se pominjalo bas oko proglasenja nezavisnosti Kosova,bilo po novinama u fazonu nek i komsiji crkne krava,nasi su onda likovali ko da nam je to nesto bitno.Mada pojedinima kao sto smo mi koji volimo indijance to je extra!
SLOBODA ZA SEVERNOAMERICKE INDIJANCE!!!

Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 14/10/2009 : 15:45:49  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
He,he sad sam zamislio Red Clouda,Drakulonija i mene kako sa Ludim Konjem i Bikom koji sedi jasemo prerijama sa hiljadama indijanskih vojnika i proterujemo amere.

Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 14/10/2009 : 17:15:21  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Hoces sa nama?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47232 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 14/10/2009 : 18:13:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
neću

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 14/10/2009 : 18:27:16  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:

neću

Znao sam da si Yenki

Go to Top of Page

kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3914 Posts

Member since 16/03/2009

Posted - 14/10/2009 : 22:30:06  Show Profile Show Extended Profile  Send kandraks a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by okiboki

quote:

Hoces sa nama?

Mogu li ja sa vama? Imam i konja,plus noz,tomahavk,luk i strijelu i naravno vrecicu sa medicinom!!!

Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!!
Go to Top of Page

kandraks
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3914 Posts

Member since 16/03/2009

Posted - 14/10/2009 : 22:31:27  Show Profile Show Extended Profile  Send kandraks a Private Message  Reply with Quote
Zaboravih reci da mrzim bledolike i da mi je vigvam pun njihovih skalpova...

Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 14/10/2009 : 23:13:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Na Irokeze i Hjurone ne racunajte oni su medju prvim desetkovani.
Za njih su Sijuksi,Cejeni,Komanci,Apaci,Poni moderni i in indijanci.
Prvi su tek znali za glavolupace i kremenjace i arkebuze i moze se reci da spadaju u klasiku indijanaca.
Uvek je postojalo rivalstvo frizura.Dugokosi vs irokezi.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 14/10/2009 : 23:51:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:

Indijanski horoskop.

CRVENI ORAO
21. mart – 19. april

Pise kako pise...tako sam nasao na netu...mozda si u pravu mozda nisi...to samo Manitu zna

Nasao si na srpskom, je li? Ja sam guglao na engleskom i uvek izbaci hawk, eventualno falcon. A i ovo "crveni orao" mi vuce na pticu red hawk.

moji crteži

Edited by - Vlaadisha on 14/10/2009 23:55:13
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 15/10/2009 : 02:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
Okiboki možda zna za zrenjaninski kantri bend Paor of Love. Evo tekst jedne njihove pesme (mislim da je autor Uglješa Šajtinac):

u zoru napustiću puk
dok spavaju svi
kolt daću za strelu i luk
pođi sa mnom i ti

uz reku gore put znam
kroz rosu ćemo proći
ako nećeš, idem sam
dok duge su još noći

jer svega mi je dosta
i rata i jahanja u gomili
prerija krvava osta
i za mnom pogledi zli

ostavljam sad bluzu plavu
al konja svoga ne
izvući ću se kroz visoku travu
i poći u planine

jer neću više s njima ja
dečiji plač me proganja
urlik majki i staraca
i sad ga jasno čujem ja

bobice ješću i divlji grozd
sa izvora vodu piti
u zoru budiće me drozd
i šuma će me kriti

ti brate radi kako znaš
o ovome ništa ne znaš
učini da tako ostane
neka bez tela me sahrane
kao da sam na bojištu ostao
niko ne mora da zna
indijanac da sam postao
sa bivšim se životom rastao
u brdima će biti grob moj
konačno svoj tamo ću ostati
oglala sijuks tamo ću postati

moji crteži
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3927 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 15/10/2009 : 07:38:37  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kandraks

quote:
Originally posted by okiboki

quote:

Hoces sa nama?

Mogu li ja sa vama? Imam i konja,plus noz,tomahavk,luk i strijelu i naravno vrecicu sa medicinom!!!

Uzjasi konja pa hajd s nama!

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page
Page: of 44 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000