forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Book Depository
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 102

Wolfman
Senior Member

Croatia
1147 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 19/07/2021 : 14:52:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Imam pitanje za vas koji često naručujete? Ako npr za 300 kn naručim nešto iz Kine na našoj carini će me za to tražiti PCP broj i zaračunati 75 kn za pdv.
Kako ide daljnja procedura? Po paket se mora baš otići na carinu ili ga oni šalju u moju poštu pa se tamo prilikom preuzimanja plati tih 75 kn?

U par navrata sam naručio neke skuplje stvari izvan EU, ali uvijek je išlo preko neke kurirske službe (DHL/UPS/Fedex). Kad stvar stigne u RH, kurirska služba te kontaktira da im daš ovlast da u tvoje ime podnesu carinsku deklaraciju (+ moraš imati onaj EORI broj, jednostavno i besplatno vađenje preko e-građanina) i traže te da im daš račun na kojem se vidi vrijednost robe i poštarine (na ukupnu vrijednost se računa carina/porez). Naravno, taj postupak ti i naplate (100-200 kn u mom slučaju). Nisam nikada imao mogućnost odbiti i tražiti da sam podnesem carinsku deklaraciju (tu te zaplaše velikim globama ako nešto krivo deklariraš ili što već). Pretpostavljam da je slično kada ide preko pošte.
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10867 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 19/07/2021 : 17:31:24  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Pred par godina kupio neke silterice iz USA i naplatili mi ukupnu vrijednost posiljke sa postarinom! Sto ne bi trebali jer postarina nije vrijednost paketa, artikla koji si kupio. A onda sam opet od istih kupio kape i nisu mi u posti uracunali postarinu, samo vrijednost robe. Prosao jeftinije.
Ispada skup sport uglavnom. Ja placam iz USA preko 22 eura, 17% pdv plus 15 eura za troskove poste. Valjda ce ovi iz Bruxellesa pruziti ruku pomirenja USA da se narod veseli.
Cekam od BD Dr.Strange strip pa cemo vidjeti.

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"

Edited by - emirem on 19/07/2021 17:58:09
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 19/07/2021 : 22:30:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
@Bushido i Wolfman: Thanx :)
@emirem: ti me uvijek uspiješ zbuniti :D

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Spectre
Junior Member

Croatia
368 Posts

Member since 10/11/2001

Posted - 20/07/2021 : 08:14:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Spectre a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Wolfman

...(+ moraš imati onaj EORI broj, jednostavno i besplatno vađenje preko e-građanina)...

Od početka godine fizičke osobe za uvoz i izvoz stvari za osobne potrebe više ne trebaju EORI broj.

Filmovi, serije, super-heroji, stripovi - moj youtube kanal:
https://www.youtube.com/c/kanal301
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1147 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 20/07/2021 : 09:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spectre

quote:

...(+ moraš imati onaj EORI broj, jednostavno i besplatno vađenje preko e-građanina)...

Od početka godine fizičke osobe za uvoz i izvoz stvari za osobne potrebe više ne trebaju EORI broj.

Ah super, nisam znao. No kažem, nije ni ranije to bio neki veliki problem.
Go to Top of Page

fler
Senior Member

Croatia
2082 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 20/07/2021 : 11:22:00  Show Profile Show Extended Profile  Send fler a Private Message  Reply with Quote
Pazite vi ovih naših poduzetnih državnih djelatnika:
kaže tip (narudžba je bila 8 knjiga),
zovu ga iz Carine i pitaju očekuje li još koji paket,
jer stiglo mu je 6 odjednom pa će ih držati dok ne dođu svi

Što me navodi na budući plan djelovanja, ako budem uzimao s BD:
naručujem sve odvojeno, i to tek kad pošalju prethodno,
da se ne bi desilo da stignu zajedno.
Dosad to nisam radio, bilo mi je praktičnije uzeti više stvari odjednom (iako realno za tim nema potrebe),
ali eto - idemo u korak s prilikama.

Split your lungs with Blood and Thunder
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1147 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 21/07/2021 : 08:40:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Meni donio danas poštar i nisam ništa dodatno platio. Naručeno 3.7., poslano 7.7. Vrijednost je bila oko 20 eura.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27667 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 21/07/2021 : 09:18:41  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Felagund nam je bacija ješku i nesta😀
Sto se dalje zbilo?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1339 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 21/07/2021 : 09:48:46  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
TO SU PRAVI SERATORI, ALI JA ĆU POKUŠATI S JEDNIM BD BUKOWSKIM

Kako će se obračunavati i plaćati PDV pri uvozu pošiljki čija vrijednost ne prelazi 150 EUR?

S obzirom na iznimno velik broj takvih pošiljaka i potrebu pojednostavnjenja postupka naplate, predviđena su dva osnovna načina naplate PDV:

a) posebni postupak oporezivanja IOSS ili
b) posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV.

Oba načina naplate PDV-a mogu se primijeniti na sve komercijalne pošiljke. Pri tome se komercijalnim pošiljkama smatraju pošiljke koje su kupljene putem prodaje na daljinu ako njihova stvarna (intrinzična) vrijednost NE prelazi iznos od 150 EUR (1.135,00 HRK).

Ovi načini naplate NE mogu se primijeniti na alkoholne proizvode, duhan i duhanske proizvode, parfeme ili toaletne vode.

a) Posebni postupak oporezivanja – IOSS (eng. Import One Stop Shop)

Posebni postupak oporezivanja IOSS mogu primjenjivati sve osobe koje vrše uslugu prodaje robe na daljinu (prodavatelj, platforma ili druga osoba), koja će biti uvezena na carinsko područje EU.

Pri tome, ove osobe mogu imati sjedište na području EU ili izvan područja EU.

Prilikom primjene ovog posebnog postupka, porezna obveza nastaje u trenutku isporuke, pri čemu se smatra da je roba isporučena u trenutku prihvaćanja plaćanja. To znači da će osobe (porezni obveznici) koje se prijave za primjenu IOSS postupka (i dobiju za to potreban PDV IOSS broj) već prilikom prodaje robe na daljinu kupcu zaračunati PDV po stopi primjenjivoj u njegovoj zemlji članici. U tom slučaju prodajna cijena će uključivati iznos PDV-a, kojega prodavatelj naplaćuje od kupca, te potom, putem IOSS prijavljuje i plaća PDV za te isporuke na jednom mjestu (mjesečno prema poreznim tijelima).

b) Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a pri uvozu (eng. special arrangements)

Ako se NE koristi poseban postupak oporezivanja IOSS, moguće je primijeniti posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a pri uvozu (eng. special arrangments).

Posebni postupak omogućava da se pošiljke u poštanskom ili žurnom (kurirskom) prometu prijavljuju carini od strane osobe (zastupnika) koja nastupa za račun osobe kojoj je predmetna roba namijenjena (tj. kupca), pri čemu se PDV pri uvozu prijavljuje i plaća na pojednostavnjeni način. Ovaj način (za razliku od IOSS) može se primijeniti samo ako otprema, odnosno prijevoz, te konkretne pošiljke završava u RH (tj. ne može se primijeniti ako se radi o pošiljci čije je odredište u drugoj zemlji članici).

Pri tome je osoba kojoj je roba namijenjena (kupac odnosno primatelj te robe) odgovorna za plaćanje PDV-a, dok osoba koja prijavljuje robu carini u državi uvoza, naplaćuje PDV od osobe kojoj je roba namijenjena i izvršava plaćanje tog PDV-a prema carinskoj službi.

Dakle, odgovornost za plaćanje PDV je na primatelju pošiljke, koji će taj iznos podmiriti poštanskom operateru ili žurnom prijevozniku (kurirskom operateru) u trenutku isporuke pošiljke, a poštanski operater ili žurni prijevoznik će tako naplaćen iznos PDV-a uplatiti Carinskoj upravi.

VAŽNO je istaknuti da se u primjeni posebnog postupka prijave i plaćanja PDV-a pri uvozu primjenjuje isključivo opća stopa PDV od 25% i NIJE moguće primijeniti nižu stopu PDV-a.

Provedba carinskog postupka pri uvozu pošiljaka kupljenih putem prodaje na daljinu

Primjena carinskog postupka ovisi o tome primjenjuje li se IOSS postupak, posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a ili „standardni“ postupak uvoza.

TO SU SUMIRALI I NA DPD STRANICI:

Mogućnost plaćanja PDV-a od strane prodavatelja (pošiljatelja) izvan EU putem elektroničkog portala IOSS za B2C robu ≤ 150 €

Za pakete čija je stvarna vrijednost manja od 150 € (1.135,00 HRK), (stvarna vrijednost je cijena same robe, ne uračunavajući troškove prijevoza i osiguranja osim ako su uključeni u cijenu):

PDV može biti naplaćen primatelju (kupcu) u trenutku kupnje od strane prodavatelja - pošiljatelja. U tom slučaju pošiljatelj je uspješno registriran u IOSS portal (eng. Import One Stop Shop), ima PDV IOSS broj te putem posebnog postupka oporezivanja – IOSS može izvršiti povrat poreza. Dakle, PDV je plaćen od strane primatelja pri kreiranju narudžbe i paket se pri dolasku na destinaciju isporučuje na odredišnu adresu bez dodatnih troškova.

PDV može biti naplaćen primatelju (kupcu) od strane carinskih djelatnika, ako prodavatelj koji nije član EU nije registriran u IOSS portal. Dakle, PDV bit će naplaćen putem posebnog postupka za prijavu i plaćanje PDV-a pri uvozu (eng. special arrangements).

E SAD, VEZANO ZA BOOKDEPOSITORY:

Book Depository will be IOSS registered, all prices displayed for IOSS orders on Book Depository's website will be inclusive of the applicable local Tax and free delivery at the time of ordering.

From 1st July 2021, as a result of EU tax legislation, Book Depository will collect and remit VAT (Value added Tax) on all goods where relevant with an order value of EUR 150 or less that are shipped to countries within the EU. All prices displayed for these orders on Book Depository's website are inclusive of the current applicable local Tax and free delivery.”

Znači, prema tome, sve narudžbe u iznosu ispod 150 EURA trebale bi biti oslobođene plaćanja poreza od strane kupca (ako prodavatelj koristi IOSS) i preuzete bez dodatnih troškova. A sad hoće li to biti tako biti u praksi, u ovoj našoj lopovskoj državi, ne može se garantirati.

“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain

Edited by - bonjovi4ever on 21/07/2021 11:26:28
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1147 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 21/07/2021 : 10:27:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Znači, prema tome, sve narudžbe u iznosu ispod 150 EURA trebale bi biti oslobođene poreza (ako prodavatelj koristi IOSS) i stići bez dodatnih troškova. A sad hoće li to biti tako biti u praksi, u ovoj našoj lopovskoj državi, ne može se garantirati.

Neće biti oslobođene poreza, nego ti prodavač mora naplatiti porez po stopi koja je važeća u tvojoj državi i uplatiti ga tvojoj državi.

E sad, zanimljivo će biti ako ljudi budu koristili onu foru s VPN-om da zajebu BD pa da ovi misle da si iz druge države ne bi li ti izlistali nižu cijenu. Kako će hendlati porez u tom slučaju?

Ili su se uozbiljili u vezi toga pa to više nije moguće?

Edited by - Wolfman on 21/07/2021 10:56:53
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1339 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 21/07/2021 : 11:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Znači, prema tome, sve narudžbe u iznosu ispod 150 EURA trebale bi biti oslobođene poreza (ako prodavatelj koristi IOSS) i stići bez dodatnih troškova. A sad hoće li to biti tako biti u praksi, u ovoj našoj lopovskoj državi, ne može se garantirati.

Neće biti oslobođene poreza, nego ti prodavač mora naplatiti porez po stopi koja je važeća u tvojoj državi i uplatiti ga tvojoj državi.

E sad, zanimljivo će biti ako ljudi budu koristili onu foru s VPN-om da zajebu BD pa da ovi misle da si iz druge države ne bi li ti izlistali nižu cijenu. Kako će hendlati porez u tom slučaju?

Ili su se uozbiljili u vezi toga pa to više nije moguće?

Ma nisam se najbolje izrazio - mislio sam da ti, odnosno kupac, ne bi trebao plaćati nikakav porez jer je prodavač to IOSS-om već pokrio (vjerojatno su se zato i malo digle cijene, već smo primijetili). Ali no, razumijemo se
Nabrzaka sam to istipkao pa evo, sad sam doradio da ne buni ljude
Ovo VPN varanje su vjerojatno nekako pokrili, inače im ni taj IOSS nema previše smislaa, tj. ispravnosti.

“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain

Edited by - bonjovi4ever on 21/07/2021 11:42:41
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27667 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 21/07/2021 : 11:30:03  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Kaže verab da mu je BD posiljka došla preko UPSa i oni su tražili od njega screenshot narudžbe i tu je nastao šum u komunikaciji i nisu mu se javili a strip nije stigao.
Sve BD narudzbe koje nosi HP dolaze bez komplikacija.
Na BD su mu rekli da ne može se birati ko će donijeti pošiljku.
Meni su dosad sve pošiljke dolazile preko HPa i ne znam u kojem omjeru će sad biti pošiljke UPS vs. HP.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27667 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 21/07/2021 : 11:32:29  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Vjerovatno je felagund dobija poziv od UPSa a ne od carine.UPS jebe stvar i traži nepotrebno.Vjerovatno gledaju kako će se ugraditi u cijenu.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1339 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 21/07/2021 : 11:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
I meni su uvijek narudžbe stizale preko HP.
Zapravo se kod te pošte se u proteklih godinu dana više ništa ne može razjasniti

Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1147 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 21/07/2021 : 12:06:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Vjerovatno je felagund dobija poziv od UPSa a ne od carine.UPS jebe stvar i traži nepotrebno.Vjerovatno gledaju kako će se ugraditi u cijenu.

Znači ispada da je pošta bolja od kurirskih službi?
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1339 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 21/07/2021 : 12:46:22  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Znači ispada da je pošta bolja od kurirskih službi?

Ma sve je to, riječima jednog davno pokojnog pijanca iz ulice, BANDA KRIMINALISTIČKA!!!

Edited by - bonjovi4ever on 21/07/2021 12:47:19
Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3156 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 21/07/2021 : 15:59:53  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kaže verab da mu je BD posiljka došla preko UPSa i oni su tražili od njega screenshot narudžbe i tu je nastao šum u komunikaciji i nisu mu se javili a strip nije stigao.
Sve BD narudzbe koje nosi HP dolaze bez komplikacija.
Na BD su mu rekli da ne može se birati ko će donijeti pošiljku.
Meni su dosad sve pošiljke dolazile preko HPa i ne znam u kojem omjeru će sad biti pošiljke UPS vs. HP.

evo, upravo su mi javili, dakle, riječ je o stripu kojeg sam platio 18 eura, pa kažu majstori iz USP-a:

"Poštovana/i,
Predmet će biti predan kolegama na obradu.

Kada predmet bude završen, kolege će Vas obavijestiti o predračunu na e-mail adresu.

Hvala Vam"

dvije minute poslije:

"Poštovani, obratite se kada platite našu uslugu koja će biti oko 70 kn da Vam refundira iznos, već smo imali ovakve slučajeve i BookDepository je refundirao novac kupcima."

javim kako je završilo

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27667 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 21/07/2021 : 16:50:21  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Znači,oni naplate 70 kn pa BD refundira na zahtjev kupca?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 21/07/2021 : 16:54:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Sad ce oni dole iz Afrike da se navuce na ovaj sistem pa da i oni malo iscuzaju... a ne samo na racun mrtve rodbie u xy zemlji. :D

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6461 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 21/07/2021 : 16:59:23  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Ma baš me zanima, ovo zvuči totalno glupo...
Zašto bi BD plaćao nečije troškove oporezivanja?
Osim ako stvarno nisu neš skenjali kod pošiljke.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3156 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 21/07/2021 : 17:24:08  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znači,oni naplate 70 kn pa BD refundira na zahtjev kupca?

da, tako bar kažu iz UPS-a. Pitao sam ih od kada BD refundira svojim kupcima kurirske i ine troškove, prvi put čujem za to i tko mi garantira da ću dobiti refund jednom kad platim UPS-u? Uslijedio je odgovor:

"Poštovani, predlažem da se vi njima obratite prije nego što platite naš račun da dobijete potvrdu da će stvarno biti tako."

ne znam kakav će ovdje biti epilog, prvi put prolazim kroz ovo i nije mi veselje, pogotovo kad se sjetim da čekam još nekoliko daleko skupljih stripova.

Usput, prošli tjedan su mi stigla dva stripa sa BD, naručeni krajem prošlog mjeseca. Sve u najboljem redu, nikakvi troškovi, dostava hrvatska pošta kao i uvijek...

ništa mi više nije jasno.

Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1147 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 21/07/2021 : 17:51:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Meni je tako UPS htio uvaliti troškove kada sam naručio s njemačkog Amazona, a Amazon poslao iz skladišta u UK.
Isto su me tražili da im pošaljem račun. Ja sam im lijepo poslao sve i napomenuo da sam naručio s njemačkog Amazona koji je u EU, a to što su oni poslali iz UK je njihov problem i neka sve dodatne troškove naplate Amazonu.
Na to su mi odgovorili potvrdno da Amazon pokriva troškove i paket su mi dostavili bez ikakvih dodatnih troškova.
Go to Top of Page

fler
Senior Member

Croatia
2082 Posts

Member since 21/10/2003

Posted - 21/07/2021 : 18:12:09  Show Profile Show Extended Profile  Send fler a Private Message  Reply with Quote
Znači, ova verabova prepiska mi izgleda kao kad na kojekakvim sumnjivim oglasnicima
netko pokušava uštekati foru po APP sistemu.

Split your lungs with Blood and Thunder
Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3156 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 21/07/2021 : 18:43:24  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message  Reply with Quote
quote:

Meni je tako UPS htio uvaliti troškove kada sam naručio s njemačkog Amazona, a Amazon poslao iz skladišta u UK.
Isto su me tražili da im pošaljem račun. Ja sam im lijepo poslao sve i napomenuo da sam naručio s njemačkog Amazona koji je u EU, a to što su oni poslali iz UK je njihov problem i neka sve dodatne troškove naplate Amazonu.
Na to su mi odgovorili potvrdno da Amazon pokriva troškove i paket su mi dostavili bez ikakvih dodatnih troškova.

Thx, ovo nisam znao. Poslao sam im mail sa svom dokumentacijom.

Ovaj strip sam i naručio od BookDepository.DE (preko njemačkog Amazona), a poslan je iz UK skladišta.

@fler

a baš tako
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7353 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 21/07/2021 : 23:36:20  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Iskreno, ovo sve izgleda toliko usrano da bih najradije odjeba cili BD.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page
Page: of 102 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.66 seconds. Snitz Forums 2000