Author |
Topic |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26847 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 17/02/2007 : 17:30:03
|
Gledajuci posložene stripove(i knjige)na mojim policama(je,nekad samo sjednem na kauc i samo gledam),primjetio sam zbrku oko natpisa na hrbatima.Naime,svaki strip,knjiga..ima natpis na hrbatu.Gledajuci strip/knigu kad stoji na nož nekad je on okrenut ulijevo a kod nekih udesno(postoji i slucaj kad je strip/knjiga dovoljno široka da natpis na hrbatu bude okomit-Tad Williams/Algoritam npr,).U slucaju kad slažemo knjige/stripove na nož to i nije toliko bitno.Je,malo bolje je da naslovi idu s lijeva na desno. Pravi problem nastaje kad slažemo knjige/stripove na plik/mac.Logicno je da najstariji strip bude donji sa koricom okrenutom na gore.Svaki novi strip samo stavimo na vrh.Kada dodemo do vrha police pocinjemo novi plik.UtomslucajukodLudensa,SD,Strip Agenta,Bonellija,ZS naslovi budu okrenuti naopako,zato šta im natpisi na hrbatu idu s lijeva na desno.Kod albuma u "naših"izdavaca vecinom naslovi idu slijeva na desno ali ima slucajeva kod istog izdavaca da bude i obrnuto(strip agent).U amerikanaca naslovi(u mojih 60ak tpbova ima samo 2 iznimke)idu sa desna na lijevo.Zaklucak da kod albuma koje svi slažemo na nož treba naslov na hrbatu pisati slijeva na desno a kod Bonellijevih stripova koje slažemo na nož a i položene trebali bi naslovi ici s desna na lijevo!
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet ce i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet,on je naša volja,naš put i naša moc!
|
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
|
Dalen
Senior Member
Croatia
2269 Posts
Member since 13/03/2003 |
|
mifugo
Senior Member
1007 Posts
Member since 28/05/2005 |
Posted - 17/02/2007 : 18:22:58
|
meni stvarno nije jasno zašto se izdavaci ne dogovore da se na svim knjigama piše na isti nacin naslov na hrptu... ovako uvik dobijen vratobolju kad tražin knjige po polici :D
|
|
|
sonor
stripovi.com suradnik
Vatican City
3856 Posts
Member since 18/02/2006 |
Posted - 17/02/2007 : 18:59:51
|
A s cin se ti zamaraš?!!!
Have you ever felt the future is the past, but you don't know how...? A reflected dream of a captured time, is it really now, is it really happening?
|
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 18/12/2006 |
Posted - 17/02/2007 : 19:46:21
|
Wasser vaga majka.
Prije sam bio "Kuna" na forumu/aukcijama, za one clanove koji me znaju. Promijenio sam nick iz prakticnih razloga. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 17/02/2007 : 20:37:24
|
covek je perfekcionista i neka , svako ima svoje zadovoljstvo :)))
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Member since 24/10/2001 |
Posted - 17/02/2007 : 23:36:20
|
Dobro si primijetio.
Americka i britanska izdanja imaju uglavnom "padajucu" orijentaciju, a ostala europska, pogotovo slavenska izdanja imaju "uzlaznu" orijentaciju. U prilog prvoj ide da je tako hrbat jasno citak kada knjiga stoji na stolu s naslovnicom okrenutom prema gore, a u prilog drugoj ide to da je, kada su knjige na polici, prirodnije okrenuti glavu ulijevo kako bi procitao naslove, nego obrnuto.
Naravno, sumnjam da nasi izdavaci razmisljaju i o jednom od objasnjenja, uglavnom se radi ili o prosljedjivanju tradicije, ili o kopiranju Amerikanaca (kako u svemu, tako i u tomu), ili o - najcesce - nerazmisljanju. Kako ispadne. |
|
|
zlatkob
Average Member
Croatia
633 Posts
Member since 24/02/2006 |
Posted - 18/02/2007 : 01:58:39
|
quote: Originally posted by Melina
Dobro si primijetio.
Americka i britanska izdanja imaju uglavnom "padajucu" orijentaciju, a ostala europska, pogotovo slavenska izdanja imaju "uzlaznu" orijentaciju. U prilog prvoj ide da je tako hrbat jasno citak kada knjiga stoji na stolu s naslovnicom okrenutom prema gore, a u prilog drugoj ide to da je, kada su knjige na polici, prirodnije okrenuti glavu ulijevo kako bi procitao naslove, nego obrnuto.
Naravno, sumnjam da nasi izdavaci razmisljaju i o jednom od objasnjenja, uglavnom se radi ili o prosljedjivanju tradicije, ili o kopiranju Amerikanaca (kako u svemu, tako i u tomu), ili o - najcesce - nerazmisljanju. Kako ispadne.
Kakvo je to generaliziranje? Kome je prirodnije okrenuti glavu ulijevo nego udesno? Svašta... U prilog drugoj dakle još nema validnih UNIVERZALNIH argumenata. Ti si pretpostavljam dešnjakinja? Jerbo je ljevacima lakše okrenuti glavu udesno, ne? A jaki je gore malo nervozan oko naslova na hrptu, ne na hrbatu. |
|
|
Vid
Senior Member
Slovenia
1254 Posts
Member since 07/10/2004 |
Posted - 18/02/2007 : 08:46:13
|
quote: Originally posted by mifugo
meni stvarno nije jasno zašto se izdavaci ne dogovore da se na svim knjigama piše na isti nacin naslov na hrptu...
Pa neki se nisu sposobni dogovoriti cak ni sami sa sobom |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15668 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
scaramanga
Senior Member
Aruba
1274 Posts
Member since 20/04/2005 |
|
mifugo
Senior Member
1007 Posts
Member since 28/05/2005 |
Posted - 18/02/2007 : 12:30:44
|
quote: Originally posted by zlatkob
Dobro si primijetio.
Naravno, sumnjam da nasi izdavaci razmisljaju i o jednom od objasnjenja, uglavnom se radi ili o prosljedjivanju tradicije, ili o kopiranju Amerikanaca (kako u svemu, tako i u tomu), ili o - najcesce - nerazmisljanju. Kako ispadne.
Kakvo je to generaliziranje? Kome je prirodnije okrenuti glavu ulijevo nego udesno? Svašta... U prilog drugoj dakle još nema validnih UNIVERZALNIH argumenata. Ti si pretpostavljam dešnjakinja? Jerbo je ljevacima lakše okrenuti glavu udesno, ne? A jaki je gore malo nervozan oko naslova na hrptu, ne na hrbatu.
fora je u tome da je puno više dešnjaka, nije li? ja san isto cuja objašnjenje da kod nas idu naslovi sliva-nadesno, kod amera obrnuto pa da kad je kod nas obrnuto da je to americki utjecaj.. i stvarno, pogledan sad na policu i vidin da rvacke, slovenske (ne i jedna poljska doduše koju vidin!) idu sliva, a knjige na engleskon s desna.. ima nešto iznimaka (kod rvacki knjiga)...
najgore je što cesto isti izdavaci u knjigan iste serije razlicito napravo naslove (i to ne samo u rvackoj, eto iman tu neke irske knjige na polici i oni su to isto sjebali)... |
|
|
zlatkob
Average Member
Croatia
633 Posts
Posted - 18/02/2007 : 14:59:51
|
quote: Originally posted by mifugo
quote: Originally posted by zlatkob
Dobro si primijetio.
Kakvo je to generaliziranje? Kome je prirodnije okrenuti glavu ulijevo nego udesno? Svašta... U prilog drugoj dakle još nema validnih UNIVERZALNIH argumenata. Ti si pretpostavljam dešnjakinja? Jerbo je ljevacima lakše okrenuti glavu udesno, ne? A jaki je gore malo nervozan oko naslova na hrptu, ne na hrbatu.
fora je u tome da je puno više dešnjaka, nije li?
Ne znam ali zvuci kao pokušaj diskriminacije od strane vecine
|
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
|
Melina
Average Member
Croatia
641 Posts
Member since 24/10/2001 |
Posted - 18/02/2007 : 16:08:17
|
zlatkob: Ako ignoriram provokacije, meni osobno bi bilo potpuno svejedno kamo okrecem glavu, ali me itekako u knjiznici i na vlastitim policama tlaci to sto moram stalno i glavu i tijelo podredjivati okretanim hrptima i gimnasticirati kako bih procitala koje su sve poslozene knjige u nizu. Cisti ergonomski nedostatak koji trosi vrijeme i unosi sum u informaciju. Tebe to ne smeta? |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
zlatkob
Average Member
Croatia
633 Posts
Posted - 18/02/2007 : 19:40:06
|
zlatkob: Ako ignoriram provokacije, meni osobno bi bilo potpuno svejedno kamo okrecem glavu, ali me itekako u knjiznici i na vlastitim policama tlaci to sto moram stalno i glavu i tijelo podredjivati okretanim hrptima i gimnasticirati kako bih procitala koje su sve poslozene knjige u nizu. Cisti ergonomski nedostatak koji trosi vrijeme i unosi sum u informaciju. Tebe to ne smeta?
(Provokacije?)
Hm. Nisi mi sasvim jasna. Da li možeš procitati naslov bez okretanja glave? Zašto ti je naginjanje na lijevu stranu normalno a na desnu nije? Je li to zato što si dešnjakinja? Ja se prema pravilu ljevorukih naginjem na desnu stranu,i to pod uvjetom da je naslov poveci i da je font sitniji (inace citam hrbat bez pomicanja glave), no ne smeta mi niti naginjanje na lijevu stranu. Takoder vršim intenzivnu "interakciju" sa knjigama i mislim da je to gimnasticiranje lijevo-desno korisno. U svakom slucaju podržavam standard, jer ako Ameri imaju svoj i mi bismo trebali imati neki. Prakticnije je a stvara se i neki red, ne? |
Edited by - zlatkob on 18/02/2007 19:41:20 |
|
|
zlatkob
Average Member
Croatia
633 Posts
Posted - 18/02/2007 : 19:42:00
|
quote: Originally posted by supermark
zna li netko zasto su neki dylanovi hrbati (slobodna dalmacija) zeleni, a ostatak je zuti?
He, he, biserkovic |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26847 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 18/02/2007 : 19:49:30
|
quote: Originally posted by supermark
zna li netko zasto su neki dylanovi hrbati (slobodna dalmacija) zeleni, a ostatak je zuti?
zato šta je u tim brojevima(i u Zagoru,texu..)reklama na zadnjoj stranici bila zelene boje a oni su obuhvatili i hrbat.
Neka živi plemeniti Odin!Dok on živi,živjet ce i besmrtni Asgard!Jer njemu pripada svijet,on je naša volja,naš put i naša moc!
|
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 19/02/2007 : 03:32:49
|
Treba da postoje rikne (hrpti) za levoruke i za desnoruke, pa za Amerikance i za Evropljane, pa na cirilici i na latinici..., pa kad dodjes na kiosk, onda lepo kazes ovako: "Dajte mi jednog Zagora Extra cirilicnog za levorukog Amerikanca" |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29619 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
|
Topic |
|