Author |
Topic  |
going going
Advanced Member

Serbia
12178 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 21/04/2015 : 22:17:32
|
Africka saga je po mom misljenju odlicna! Bosseli i Burattini su se lepo dogovorili i napravili 3 bas jake price za redom. Blago Zana Lafita je zabavna prica o potrazi za blagom, Povratak Kaina je glavni dogadjaj ove sage i posle nailazi Carstvo Song Haja ciji me je tok radnje potpuno iznenadio i odusevio. Jedina steta je sto je tako kratko trajala, ali ko zna, mozda se Zagor ponovo vrati u Afriku, sigurno ima jos materijala za dobre price.
Ali ovo se bas i nece svideti ljudima kojima se ne svidjaju price kao sto su Morska strava ili Vudu osveta. |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 21/04/2015 : 22:56:07
|
Ja sam prilikom pravljenja top 25 skontao da mi je Carstvo Songaja najbolja Zagorova prica. Nekako mi nikada nije dosadno da je citam. |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12178 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 21/04/2015 : 23:05:00
|
quote: Originally posted by Elderane84
Ja sam prilikom pravljenja top 25 skontao da mi je Carstvo Songaja najbolja Zagorova prica. Nekako mi nikada nije dosadno da je citam.
Jedna od najboljih Bosselijevih prica svakako! Dostojan nastavak Vudu osvete i spektakularna zavrsnica Africke sage. Pocetak je bio malo dosadnjikav, ali posle je sve dospelo na svoje mesto. Jedna od ambicioznijih Bosselijevih prica i po mom misljenju potpuno uspela za razliku od treceg Kandraksa.
Evo i mog komentara na recenziju prepunog spojelera:
Ova epizoda je ubitacno dosadna i prepuna dijaloga od kojih su mnogi nepotrebno natrpani tekstom sve do druge sveske ove price tj. dok Zagor ne postane Dambalah! Tada epizoda postaje dinamicnija, ludja i mnogo zanimljivija! Mogu samo da zamislim Cikovo ocajanje, koje je trebalo temeljnije da se prikaze, kada je otkrio da je Zagor, njegov najbolji prijatelj i drug iz hiljadu zavrzlama i bitaka potpuno zaboravio ko je on, umislio da je drevni polubog Dambalah i sada je Ciko prepusten sam sebi, na nepoznatoj zemlji Afrike gde iza svakog zbuna moze nesto da te ubije bilo to obicna neka zivotinja ili zivi mrtvaci Negromanta iz Kusha. Ja bih zapao u ocajanje. Ali Ciko ne gubi nadu a tu je i Digging Bill da mu pruzi podrsku a i sposobni Van Suter, lepa Denise i pigmejac Chuma. Zagor kada je postao Dambalah postaje neka ultimativna verzija samog sebe, meni izglda kao da je postao jos jaci, misici su mu ogromni izgleda kao grdosija ali je postao i okrutniji, ipak iz njega izbijaju njegove ,,stare" osobine plemenitosti i miroljubivosti. Najefektniji deo epizode je kraj kada se priziva bog crva, napetost se povecava, izgleda kao da su svi u bezizlaznoj situaciji, Zagor pomaze(OPET!) da se oslobodi cudoviste i predje granicu medju svetove,ali se na kraju osvescuje i tada ide ona mnogo dobra scena: Cudoviste: ,,Prepusti se Dambalah, moj si!" Zagor: ,,Da... Dambalah ti pripada veliki crve. Ucini s njim sta hoces. Ali ja nisam Dambalah! JA SAM ZAGOR!" Ali u toj situaciji postavlja se pitanje sta je navelo Zagora na otreznjenje, da li to sto je video sve svoje prijatelje u smrtnoj opasnosti( pa i Mari Lavo medju njima?) ili je cudoviste svojim mocima slanja vizije u njegov mozak mu uzrokovalo nekakvo otreznjenje, to nije objasnjeno. Ili je Dambalah oduvek i bio u Zagoru, samo je sad Zagor naucio da ga smiri? Ta ideja mi se bas i ne svidja. Ili su prosto prestale da deluju droge koje je Mari Lavo davala Zagoru? A imamo i moguce objasnjenje nestanka starih civilizacija, na 16. stranici sveske Carstvo Songhaya Zagor tada u posedu Dambalaha kaze Mari Lavo da je opasno prizivati stare zle bogove i da se oni ne mogu kontrolisati i i kaze: ,, Cele civilizacije i carstva su unistene kada se na Zemlju oborio njihov uzas." Da li tada Zagor/Dambalah misli na Atlantidu i Mu? Ali zar nam nije receno u Sedam gradova Cibole da je medjusobni rat Atlantide i Mua i doveo do njihovog samounistenja? To nam jos nije razjasnjeno, ali moguce je da ci biti razjasnjeno u predstojecoj Juznoamerckoj odiseji! |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 21/04/2015 : 23:24:40
|
quote: Originally posted by nagor
quote: Originally posted by DODSFERD
Kada se u Zagorove priče namjerno unose elementi fantastike samo da bi se dobio spektakl koji bi ''kao'' trebao držati čitatelja budnim a kod mene postigne upravo suprotni efekt.
Joj, kako ti to usiljeno zvuči. "Ne volim kad se u zagorove priče unose novi elementi jer to onda znači da su novi elementi i to nisu stari elementi."
"Namjerno, da bi se dobio spektakl?" A što smo li drugo nego upravo to čitali ovih zadnjih 600 i kusur brojeva? Zar nije svaka priča namjerno stvoren spektakl za našeg junaka... od pijanih indijanca pa Kandraxa i plašljivih Akronjana... pa do Afrike i Antartike.
Ovisi kako gledaš, mene privlače priče koje imaju neku skrivenu poruku pa se dobro zamisliš kada je pročitaš. Sve su one rađene da na neki način zabave čitatelja ali meni nije isto s jedne strane imati priče kao Zimska Zmija, Bijes ratnika Osaga, Kazneni odred, Tigar pa čak i ovu noviju Grad ludila sa jakom porukom a sa druge Posljednja Thula, Tajna Sumerana, Osveta Vudu, Povratak u pećinu nakon kojih ostaje prazan osjećaj jer se osim šupljikave avanture ništa drugo nije desilo. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 21/04/2015 : 23:34:44
|
Burattini kažete... Evo par kadrova, komentar je nepotreban.

Istina, scenarij je Bartolijev, ali ideja je zna se čija. |
Edited by - solar on 21/04/2015 23:36:39 |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 21/04/2015 : 23:34:44
|
quote: Originally posted by going going
Africka saga je po mom misljenju odlicna!
Prekratka i totalno neiskoristena. Afrika je zemlja ljavova i sljonova, pravi rudnik misterioznih avantura. Potencijal te odiseje je bio ogroman. |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Posted - 21/04/2015 : 23:44:37
|
quote: Originally posted by solar
Istina, scenarij je Bartolijev, ali ideja je zna se čija.
Pa ne znam bas, osim pomalo karikaturnog crteza, prica bi mogla biti dobra. Mislim, nije prvi put da se u Zagoru desavaju natprirodne pojave, to i jeste njegov teren. |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Posted - 21/04/2015 : 23:52:41
|
quote: Originally posted by Elderane84
Ja sam prilikom pravljenja top 25 skontao da mi je Carstvo Songaja najbolja Zagorova prica. Nekako mi nikada nije dosadno da je citam.
Slazem se da je dobra prica i da nije dosadna, moze se citati vise puta bez problema. Kod prvog citanja nisam ni sam znao sta da mislim zbog Dambalaha, ali sam s vremenom taj dio akceptirao i sve je ok. Dobro je to going going srocio, Dambalah i jeste u neku ruku Zagor, ultimativna i hardcore verzija. |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 21/04/2015 : 23:58:30
|
Kada se u Zagorove priče namjerno unose elementi fantastike samo da bi se dobio spektakl koji bi ''kao'' trebao držati čitatelja budnim a kod mene postigne upravo suprotni efekt.
Joj, kako ti to usiljeno zvuči. "Ne volim kad se u zagorove priče unose novi elementi jer to onda znači da su novi elementi i to nisu stari elementi."
"Namjerno, da bi se dobio spektakl?" A što smo li drugo nego upravo to čitali ovih zadnjih 600 i kusur brojeva? Zar nije svaka priča namjerno stvoren spektakl za našeg junaka... od pijanih indijanca pa Kandraxa i plašljivih Akronjana... pa do Afrike i Antartike.
Ovisi kako gledaš, mene privlače priče koje imaju neku skrivenu poruku pa se dobro zamisliš kada je pročitaš. Sve su one rađene da na neki način zabave čitatelja ali meni nije isto s jedne strane imati priče kao Zimska Zmija, Bijes ratnika Osaga, Kazneni odred, Tigar pa čak i ovu noviju Grad ludila sa jakom porukom a sa druge Posljednja Thula, Tajna Sumerana, Osveta Vudu, Povratak u pećinu nakon kojih ostaje prazan osjećaj jer se osim šupljikave avanture ništa drugo nije desilo.
Debelo pretjerujes. Ja bih se slozio sa tobom, da ovdje pricamo sa osnovcima, i to razdobljem kod uciteljice. Sve nabrojane price imaju poruku, i to sjajnu, ali tu poruku su odrasli ljudi spoznali odavno i usli u nesto drugaciju realnost. Dakle, od Zagora vise ne ocekujem poruke, to je vrijeme odavno proslo. A, tek da ne pricam sto je ista ta poruka vidjena u mali milion drugih djela. S druge strane, da se ne pravim pametan, pozvao bih se na nedavni solarov komentar o Osveti Vudu. Ako ti je ono prazan osjecaj, onda ne znam sta bi bilo ushicenje procitanim :) Plus sto doticna prica nosi pregrst dubljih poruka, ali se na njima prica ne zasniva. |
 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 22/04/2015 : 00:16:03
|
Ove navedene sam stavio samo za primjer, ne mora nužno biti nekakva poruka u pričama već je vrlo važno da se uživim u nju i da me ne ostavlja ravnodušnim. Ako mi prilikom čitanja uopće nije bitno što će se desiti sa likovima u priči onda to nije dobar znak već se radi o ravnodušnosti. Npr. Grad ludila je najsvježiji primjer kako to izgleda kada vodiš računa o njezinim akterima; kako je priča išla svome kraju baš sam izrazito navijao da onaj svećenik završi u vječnim lovištima a pljačkaš da se spasi (iako sam mislio da neće), ne trebam ni naglašavati kako sam guštao što je na kraju sve bilo po mojim željama. |
 |
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik

Croatia
2339 Posts
Member since 26/03/2008 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 22/04/2015 : 13:45:39
|
Ovi koloristi nikako da se dogovore, ovdje su Shakiri napravili tamnoputu a na naslovnici je Ramath bijel kao i Zagor. |
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 22/04/2015 : 13:58:54
|
quote: Originally posted by solar

Istina, scenarij je Bartolijev, ali ideja je zna se čija.
Joj dao ce ga napunit olovom, castio bi ga 100 maraka. |
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 22/04/2015 : 14:01:37
|
quote: Originally posted by King Warrior
Prekratka i totalno neiskoristena. Afrika je zemlja ljavova i sljonova, pravi rudnik misterioznih avantura. Potencijal te odiseje je bio ogroman.
Mozda ponove sve to. Ali mislim da bi to bio korak unazad za serijal, jer ono sto su uradili uradili su za sva vremena. Eto, JA saga je odlicna, bas sam upravo danas kupio "Sjeme zla" i nisam toliki razocaran. Cuo sam nesta za Australiju da ce biti ali tu maksimalno mogu da izvuku jedno 12-15 svesaka. A bilo bi dobra i Europska odiseja. |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 22/04/2015 : 15:34:35
|
quote: Originally posted by WOLF-HUNTER
Prekratka i totalno neiskoristena. Afrika je zemlja ljavova i sljonova, pravi rudnik misterioznih avantura. Potencijal te odiseje je bio ogroman.
Cuo sam nesta za Australiju da ce biti ali tu maksimalno mogu da izvuku jedno 12-15 svesaka.
O čemu ti pričaš? Od koga si ti to čuo? 
|
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 22/04/2015 : 20:30:37
|
quote: Originally posted by tinton
quote: Originally posted by WOLF-HUNTER
Cuo sam nesta za Australiju da ce biti ali tu maksimalno mogu da izvuku jedno 12-15 svesaka.
O čemu ti pričaš? Od koga si ti to čuo? 
Ne sjecam se od koga sam cuo, ali samo znam da je neko spominjao da ce Zagor otici u Australiju. |
 |
|
velka031
Advanced Member

.jpg)
Croatia
17103 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 22/04/2015 : 21:08:25
|
To se netko zajebavao za Australiju, možda sam čak i ja nešto takvo spomenuo.  |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 22/04/2015 : 21:18:30
|
Kako li je to samo wolfhunter samouvjereno spomenuo... ono u prolazu mu je Burattini spomenuo pa je "čuo"... bit će australija... glavni neprijatelj će bit mutirani going going. Širite dalje. ;)
|
 |
|
emirem
Advanced Member

10853 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 22/04/2015 : 22:05:41
|
Eh..povratna informacija od boomeranga... Zagor na Shyer's Rocku...:-) |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
 |
|
Tutta
Advanced Member

Germany
32887 Posts
Member since 19/02/2010 |
Posted - 22/04/2015 : 22:18:13
|
quote: Originally posted by Quebrasco
Repubblica N° 167

Dzaba i najbolja prica,crtez i ostali q i palci, kakav je ovo color? Uzas. |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 22/04/2015 : 22:32:34
|
Kako li je to samo wolfhunter samouvjereno spomenuo... ono u prolazu mu je Burattini spomenuo pa je "čuo"... bit će australija... glavni neprijatelj će bit mutirani going going. Širite dalje. ;)
Ja il sam bio pijan il sam stvatno to cuo negdje na forumu. |
 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 22/04/2015 : 22:46:44
|
Nije ni bitno di si čuo. Valda si dovoljno razuman, da vidiš da je Australija skroz nerealna opcija u ovom trenutku. Razmisli, prije nego postaš takve stvari ko da su istinite... i pročitaj par puta prije nego postaš... barem dva, tri puta...  |
 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 22/04/2015 : 23:13:08
|
Nagore, da te nesta pitam; sta ti mislis da li sam to postovao sa sigurnoscu da ce biti Australija ili vas samo zajebajem? |
 |
|
tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
Topic  |
|