forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Novi Zagor u Italiji...
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 774

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19700 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/06/2015 : 20:33:20  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Da, ali jedina posebnost priče je upravo ta da je on lik koji je u svemu super, ako on nije u svemu super, onda se sve gubi i više cijela epizoda nema smisla.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 07/06/2015 : 20:34:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Hm, ne doživljavamo taj dio na isti način, očigledno. A tko zna, možda sam ja u krivu...
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19700 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 07/06/2015 : 20:37:21  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Da, ali u svakom slučaju je gušt (barem meni) argumentirano raspravljati.

Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 07/06/2015 : 20:38:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
A to uvijek!
Go to Top of Page

Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts

Member since 22/10/2003

Posted - 07/06/2015 : 20:49:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Brdar a Private Message  Reply with Quote
Na samom pocetku price Nolitta nam jasno kaze da Supermajk nije u svemu super, kao sto vidimo iz prilozenog primjera. Na granicu je dosao da se dokazuje sebi i drugima jer zeli stalno biti super.

Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 07/06/2015 : 20:56:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Da, ustvari, Supermike je zapravo prilično iskompleksiran. Svakako jest i Zagor, pratimo to kroz cijeli strip (čak i u kratkom epilogu), ali je također pokazao i neke bitne razlike u odnosu na prvoga, a koje su mu na kraju omogućile pobjedu.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 07/06/2015 : 20:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
A te razlike nisu vezane uz fizičku snagu i sposobnosti, na čemu Mike, suprotno Zagoru, temelji cijelu svoju životnu "filozofiju".
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 07/06/2015 : 23:19:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Obozavam Supermajka. Obozavam "naivnost" te price. Ali zar ceo Zagorov serijal nije naivan? Pa ipak je Zagor "pulp fiction" i ne razumem tu potrebu da se trazi dlaka u jajetu u scenariju ili u crtezu i teznji da sve bude ultra realisticno
I Rakosi je "naivan" jer je stvoren po filmskom vampiru iz 30-ih godina.
Gomila Zagorovih prijatelja i neprijatelja su likovi koji kao da su preslikani sa filmova tadasnjih naivnih westerna iz tog doba.
Treba uzivati u toj fantaziji i "naivnosti" jer te dve stvari su odrzale Zagora svih ovih decenija, a ne realizam kojem tezite
Voleo bi da vidim novu pricu sa Supermajkom, ali da je crta Verni ili Nuccio, ili...ja bas zbog te naivnosti

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 08/06/2015 : 00:18:26  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Ili sam ja stvarno nepoznavatelj Zagora?

Koliko vidim niko ti nije prebacio nepoznavanje materije. Mislim da je problem u tome da stvari uvijek sagledavas iz svog ugla, i to iz onog koji tebi najvise odgovara. Ta pretjerana subjektivnost dovodi do toga da cesto djelujes kao kontras i izrazito tvrdoglav.
Kao sto sam rekao, nije mi poznato da ti je neko prebacio nepoznavanje materije, ali tebi je ipak samo sesnaest godina, pomalo perverzno izgleda kada pokusavas da drzis predavanja ljudima koji Zagora citaju dvadeset, trideset ili vise godina. Znam da si trenutno u godinama kada mislis da sve znas i da si najpametniji, moja cerka je tvoje godiste i trenutno je u slicnoj fazi, ali vjeruj mi na rijec, ponekad je dobro, ako nista drugo, barem malo razmisliti o tome sta drugi ljudi govore, pogotovo ako govore o stvarima koje poznaju mnogo, mnogo, mnogo duze vremena nego ti. Nemoj sta zamjeriti, znas da si mi drag. ;)
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 08/06/2015 : 00:27:45  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Supermike je inteligentan i fizicki sposoban, medjutim njegov intelekt je na razini jednog desetogodisnjaka. Drugim rijecima, on misli da je perfektan, ali daleko je od tog pojma. Ponasa se kao bahato deriste.
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 08/06/2015 : 00:38:59  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Supermikea mozemo nazivati kako hocemo, ali smo svi vidili na sta je sve sposobam da uradi kako bi dosao do svog cilja sto je glavna karakteristika svih Zagorovih negativaca. Medutim slazem se da je pomalo djetinjast i da je ono njegovo "super u svemu" previse iskompleksirano.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19700 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 08/06/2015 : 07:19:51  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Ili sam ja stvarno nepoznavatelj Zagora?

Koliko vidim niko ti nije prebacio nepoznavanje materije. Mislim da je problem u tome da stvari uvijek sagledavas iz svog ugla, i to iz onog koji tebi najvise odgovara. Ta pretjerana subjektivnost dovodi do toga da cesto djelujes kao kontras i izrazito tvrdoglav.
Kao sto sam rekao, nije mi poznato da ti je neko prebacio nepoznavanje materije, ali tebi je ipak samo sesnaest godina, pomalo perverzno izgleda kada pokusavas da drzis predavanja ljudima koji Zagora citaju dvadeset, trideset ili vise godina. Znam da si trenutno u godinama kada mislis da sve znas i da si najpametniji, moja cerka je tvoje godiste i trenutno je u slicnoj fazi, ali vjeruj mi na rijec, ponekad je dobro, ako nista drugo, barem malo razmisliti o tome sta drugi ljudi govore, pogotovo ako govore o stvarima koje poznaju mnogo, mnogo, mnogo duze vremena nego ti. Nemoj sta zamjeriti, znas da si mi drag. ;)

Pogledaj senokuteov post.

Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7125 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 08/06/2015 : 08:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Prvi Supermike... epizoda koja vas uvuce i ne ispusta do zadnje stranice. Strip koji mi samo raste u ocima svake godine. Nolittino remek djelo! Ne znam kako uopce imate vremena analizrati i razmislajti o nekoj naivnosti ili nekoj neuvjerljivosti dok citate ovo cudo! Strip se cita sam od sebe kako je pitak i uzbudljiv, a opet s druge strane pokazuje i Zagorove karakterne crte mozda bolje od bilo koje druge price ikada.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9403 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 08/06/2015 : 08:30:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Prvi Supermike je jedan od najvećih Nollitinih promašaja. Uspio nam je ogoliti Zagora do srži i prikazati nam njegovu tamnu stranu, kao bahatog, nadrkanog bullyja i umjesto da Zagor to shvati i kroz katarzu prihvati te pokuša nadići, Nollita ga još opravdava te na kraju lik koji samo želi biti što bolji i dokazati svima da nešto vrijedi ispada da je negativac i jedan od njegovih neprijatelja. Bah.. Što se mene tiče Zagor do dana današnjeg nije pobijedio Supermikea.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 08/06/2015 : 10:11:46  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zeljko Ferri

Obozavam Supermajka. Obozavam "naivnost" te price. Ali zar ceo Zagorov serijal nije naivan? Pa ipak je Zagor "pulp fiction" i ne razumem tu potrebu da se trazi dlaka u jajetu u scenariju ili u crtezu i teznji da sve bude ultra realisticno
I Rakosi je "naivan" jer je stvoren po filmskom vampiru iz 30-ih godina.
Gomila Zagorovih prijatelja i neprijatelja su likovi koji kao da su preslikani sa filmova tadasnjih naivnih westerna iz tog doba.
Treba uzivati u toj fantaziji i "naivnosti" jer te dve stvari su odrzale Zagora svih ovih decenija, a ne realizam kojem tezite
Voleo bi da vidim novu pricu sa Supermajkom, ali da je crta Verni ili Nuccio, ili...ja bas zbog te naivnosti

Ovaj dio mi se najviše sviđa, neka se i ostvari.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7125 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 08/06/2015 : 10:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

Prvi Supermike je jedan od najvećih Nollitinih promašaja. Uspio nam je ogoliti Zagora do srži i prikazati nam njegovu tamnu stranu, kao bahatog, nadrkanog bullyja i umjesto da Zagor to shvati i kroz katarzu prihvati te pokuša nadići, Nollita ga još opravdava te na kraju lik koji samo želi biti što bolji i dokazati svima da nešto vrijedi ispada da je negativac i jedan od njegovih neprijatelja. Bah.. Što se mene tiče Zagor do dana današnjeg nije pobijedio Supermikea.

Hmm, meni je ta Zagorova "tamna strana" bas draz ove epizode i mislim da ne predstavlja nikakav problem. Dapace! Mislim da Nolitta uzdize Zagora u kasnijem dijelu price jer Zagor je spreman sve staviti na kocku u konacnom ogledu sa Supermikeom u 7. disciplina (7. disciplinom ako zatreba naravno). Spreman je ostaviti ono sto je gradio dodinama i na kraju sukoba ne samo da pobjeduje nego spasava zivot suparniku koji ga je htio baciti na koplja. Plemenita gesta.

Mislim, ako mozes prihvatiti Zagora, junaka koji ima takav ego da se proglasi gospodarom jednog veceg podrucja Amerike kao sto je Darkwood i postavi neki svoj zakon koji vjeruje da je ispravaniji nego drzavni zakon, laze lakovjerniji dio populacije da je izaslanik njihovog Boga, jer je to "za njihovo dobro", onda mislim da ne bi trebalo biti problema ni sa ovom epizododm jer spada u samu esenciju toga tko je Zagor, barem Nolittin Zagor (po meni onaj pravi Zagor).

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 08/06/2015 : 10:32:44  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mozda je shvatio.
Prisjetimo se razgovora njega i Chica kada se izvinjaje zbog svog grubog ponasanja i na njegovom licu se moglo vidjeti crtice krivnje i pokajanja zbog ponasanja. Zagor je previse tvrdoglav i takvim ljudima je tesko nesta dokazati, a kamoli da oni sami sebi nesta priznaju. Medutim, da Zagor samo tako lako prizna ovaku stvar, lik bi polako postajao nedostojanstvenim, jer kada jednom jedan lik nesta prizna na racun svog karaktera - tesko je kasnije povratiti staro misljene fanova...
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 08/06/2015 : 12:43:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

U vezi boldanog ne bih se složio (sve ostalo je točno), mislim da je čak, upravo suprotno, Supermike toliko osvojio Zagorovu publiku da je dvojbeno smatra li ga ona uopće negativcem. Jer što reći o zadnjem pojavljivanju kako Supermikea tako Zagora? Uhapšeni Mike cereka se kao i gotovo cijelu epizodu da je super, a Zagor je i dalje frustriran iako je pobijedio. Nema tu opravdavanja Zagora, nego čak jasan znak sličnosti dvaju golemih ega i svjesna autorova (djelomična) relativizacija Zagorove pobjede, s obzirom upravo na izostanak katarze.

Čitatelj je i te kako svjestan da Supermike pati od teških kompleksa (jer zašto bi uopće, kako drugima tako sebi, u slučaju da je najbolji trebao to stalno dokazivati), ali i da Zagor u tom pitanju nije ništa bolji, nego čak naprotiv. Sitnice (iako vrlo važne) koje ih razlikuju dovele su do zaslužene Zagorove pobjede, ali jednom ranjeni ego i uvrijeđena taština, ostaju to trajno. Suočavanje sa samim sobom (Supermikeov pečat na Zagorovu licu kao sugestija njhove sličnosti) kao takvo očito nije dovoljno za katarzu. Nolitta je ogolio svog junaka, ali ga isto tako posredstvom Supermikea nije imao namjeru mijenjati, nego ga ostaviti tako ogoljenog s bezbroj čitatelju otvorenih pitanja. U čemu ne da ne vidim manu stripa nego, dapače, vrlinu. Jer što ako bi ishitrena katarza učinila strip prejednostavnim, previše shematičnim i hermetički zatvorenim?

Koje su to dileme koje ostavlja Zagorov završni doživljaj vlastite pobjede kao Pirove, kao i općenito, njegovo uvrijeđeno ponašanje kroz cijeli strip? Pa evo, čemu ta završna ljutnja ako je ono što "Duh sa Sjekirom" tobože ili stvarno smatra najvažnijim, opstanak mogućnosti da u Darkwoodu i dalje održava mir, pobjedom ostvareno? Je li to stvarno ono što je Zagoru najvažnije? Ako jest, zbog čega mu je tako teško zaboraviti Supermikea?

A što ako, hehe, što ako se obitelj i djeca, ili pak kocka, alkohol i promiskuitet, i sve ostalo čega se "jadni" Zagor kao teška srca odriče, ne mogu niti približno mjeriti s jednom sekundom orgazmičkog uživanja u situaciji u kojoj ga preplašeni Indijanac smatra nepobjedivim Duhom, izaslanikom samog Manitua? Što ako mi zapravo navijamo za tipičnu umišljenu veličinu i fašističkog kič-čovjeka? Što ako razlika između dvojice egomanijaka uopće nije tako velika? Zbog čega zapravo ne bismo navijali za Supermikea ako nas je već podjednako osvojio, a jest! Što nas konkretno u tome sprečava?

Sva ova pitanja, kao i neke druge Nolittine momente od "Zagor priča" pa nadalje, djeluju mi kao anticipacija Sclavijevih "Demona ludila". Čini mi se da je manhunter na onom topicu rekao nešto u smislu da je Bosellijevo i Burattinijevo djelo izravno omogućeno Demonima ludila. U tom svjetlu bismo tek skuliranog i rijetko kad ljutitog i/ili uvrijeđenog Zagora ove dvojice mogli smatrati rezultatom katarze nakon DL iskustva, a prvog Supermikea jednom od važnih stepenica na tom putu pročišćenja.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 08/06/2015 : 12:52:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Samo jedna ovako kvalitetna analiza poput Willerove je dovoljna da te potakne da razmisliš nisi li nešto propustio prilikom čitanja.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 08/06/2015 : 18:42:26  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by PijaniPatak

Svaka radnja kada se opisuje je nešto već viđeno/dosadno/glupo.
Evo "Morska strava": Neki kult je zavladao Port Whaleom (Novim Salemom) i svi njegovi stanovnici su, štujući Gospodara Ponora Dagona/Krakena, se transformisali u ljude-ribe (haha mora da me zajebavaš?). Nakon što su se izvukli iz obruča Dagonovih štovatelja, Zagor i Čiko zaploviše sa mornarima Golden Baby u zloglasno Sargaško more, Krakenovu jazbinu (brrr), gde veruju da je Virginija zatočena (hah devojka u nevolji).

Ništa novo, ništa obećavajuće.

Zato je razrada ta koja se računa. Ona upropasti potencijal, ali i od govana napravi dobru pitu.

A, objektivno do bola, nazvati neku Nolittinu priču iz 50+ doba je ruku na srce ili veoma glupo ili do zla boga odvažno. Ako u Supermike priči vidiš samo "trku sa preponama" onda baš...bezze

PP, dobar novi avatar!

Znam, ali hvala

quote:
Ali loš post, sorry.

Ma, ko te jebe

quote:
Ovdje ne govorimo o inovativnosti ili zabavnosti. Ovdje govorimo o naivnosti i banalnosti te Nolittine epizode.

Ajd' i to da čujemo

quote:
E sad, pazi, Nolitta je stvorio lika koji je najbolji u svemu čega se primi (doslovno), znači čovjek koji nikad nije vidio violinu zna savršeno svirati violinu. Definitivno naivno, ali hajde, može se zanemariti čega je sve bilo.

Jbg teraš me da se raspišem, a rokovi mi se crvene . Nema veze, forumsko ćaskanje mi je baš falilo.
To sa violinom je objašnjivo, osim golim apsolutnim sluhom, i fizikom, verovao ili ne. Violina ima četiri žice različitih debljina i ton se postiže (osim gudalom) tako što prst pritiskajući žicu nju skraćuje te ona vibracijom pušta ton drugačije visine (frekfencije). Duža žica znači niži ton. Tonove možeš u kratkom roku ukapirati kada nabrzaka izračunaš koje tačke na kojo žici daju ton određene frekfencije ili jednostavno apsolutnim sluhom. Zabeleženo je nekoliko slučajeva gde su likovi proveli samo cca 3 minute sa instrumentom (prvi put, dakako) da bi odmah zatim odsvirali savršenu skalu a malo nakon toga i određene (jednostavne) kompozicije. Naučno vrlo objašnjivo. Donekle, naravno.Svakako je nerealno da Majk odmah zasvira komplikovana koncertna dela, ali možemo reći da je posredi uobičajeno stripovsko preterivanje...poput činjenice da Zagi može satima da piči lijanama bez da se ijednog trenutka požali na bol u rukama.

quote:
Tome istom liku je zbog toga predosadno u životu pa dolazi biti najbolji u nekim drugim stvarima na Divljem zapadu, sve ok, svi ga obožavaju osim Zagora kojem je naporan, sve ok, oslobađa nekog revolveraša da se s njim obračuna i Zagor ga skuži pa ga nokautira i to ovome strašno povrijedi ponos. Također ok jer potieče neku radnju (ali očito je da Nolitta nije mogao smisliti neki normalniji način da ga suprotstavi Zagoru)...

Nije morao. Glavnom liku je sujeta povređena jer mu je neko oduzeo centralnu poziciju svačije pažnje. Taj bes + Majkovo bahaćenje kroz onaj dvoboj su rezultirali šakom. A Majk, koji je jednako sujetan, sada stoji isto tako povređenog ponosa i reakcija je prirodna: totalna osveta. Bilo kakvo zameranje njih dvojice u (koliko?) 80-ak strana ne bi bilo prihvatljivije, ako je ovo neprihvatljivo. Bolje ovo nego Iron-manovsko pojavljivanje iz vedra neba. Ovako smo videli Zagora povređenog jer više The Man u kočiji, ali i suzdržanog, jedva, dok ovaj nije učinio nešto što se kosi sa moralnim zakonom, pa onda Majka osvetoljubivog zbog Zagorove reakcije. Meni je taj prvi deo stripa super jer je Zagor pred pojavom ovog novog lika bukvalno postavljen pred našu psihoanalitičku lupu.

quote:
...ali isti lik se vraća za neko vrijeme potpuno preobražen u Zagora i nanosi mu ogromnu sramotu pred svima kojima je Zagor predstavljao neki autoritet. Još uvijek ok, no sad dolazi ono zapanjujuće - Zagor pristaje da će Supermikeu prepustiti vlast nad Darkwoodom (što god to značilo) ukoliko ga on pobijedi u nekim igricama zadržavanja daha pod vodom i dizanja kamena. Dakle, svi Indijanci koji su Zagoru dali povjerenje, cijeli mir koji je gradio, njegov osjećaj dužnosti prema miru i odnosu među rasama (nije valjda sad odjednom zaboravio da je pobio cijelo indijansko plema i da ga to proždire iznutra), sve to ovisi o tome hoće li Zagor pucati preciznije od Supermikea.

Pa, zakon jačega tu vlada. Rekao sam već. Ako nisi najjači, u svemu najsuperiorniji, onda gubiš respekt, autoritativnost te samim tim i vlast. To je žig tog vremena i celog serijala. Niko ti tu ne ferma ni 5 posto šta si učinio u prošlosti, kada si ponižen i pobeđen tvoja vlast prolazi. A Supermajk mu je pred svim tim ljudima naneo ozbiljne udarce.

A što se Zagorovog predloga tiče, zbog tog „olimpijskog“ suočavanja njih dvojice je Nolitta i napisao epizodu (spomenuo je u par intervjua). A logički, pokušajmo ovako: Supermajk teroriše jedno selo, nalupeta Zagora pred svim njegovim žiteljima, te ga ponizi pred vojnicima i traperima, a Zagor može samo da juri njegovim stopama i na koncu dobije samo pripremljenu pesnicu/novo globalno poniženje. Tim ritmom je više nego izvesno da će Zagor uskoro da izgubi autoritet po celoj šumi, malo po malo. Zbog toga je samo ubrzao taj tok događaja, Darkwood je ionako već bio u igri. A šta je dobio? Oduzeo je Majku početnu prednost faktora iznenađenja zahvaljujući kojem su prethodne nedaće imale onakve ishode. Umesto udarca iz zasede, Zagor dobija priliku susreta jedan na jedan, u jednakim uslovima i izjednačenih šansi. Dakle, imaće veću šansu da povrati svoj rejting i vrati se u svetu misiju borbe sa svojom savešću i za mir u području.

quote:
I onda odjednom ispada da taj lik koji je super u svemu čega se dohvati (temelj priče), ipak nije super u svemu jer ga je Zagor pobijedio u tri runde (dakle srušen temelj priče, više ništa nema smisla, više nema posebnosti priče). A nije ni toliko bahat i hrabar kao što je bio (bježi od pume iz kaveza - Supermike s početka priče to ne bi napravio).

Ispravka, super u svemu čega se jedno gradsko dete moglo dohvatiti. Heklanje, violina & co, atletika, matematika, fizika, filozofija, revolverašenje bla bla bla...Dakle, puma i zmija su mu totalne nepoznanice, nešto sa čim se nije imao prilike susretati, dok je Zagor ipak od malih nogu u stalnom kontaktu sa prirodom (zaboga, bežao je od pume da bi svojoj majci obezbedio krzno :D). Džaba ti i inteligencija i snaga i refleksi, ako u sebi nisi prethodno iskusio te prelomio onaj početni šok pri prvom susretu sa takvim zverkama, pa da pored svega možeš računati i na hladnokrvnost koja ti je potrebna da bi tvoja obdarenost već navedenim stvarima imala efekta. Pokušao je sa zmijom, i neiskustvo je bilo fatalno. Pokušao sa pumom, i umesto posmatranja njene anatomije da bi joj mogao proceniti modus operandi, on je jadničak video samo očnjake i izbezumio se. Možda i deluje naivno, ali definitivno nije bez nekih jakih osnova. Nekome je to razočaravajuće, neko to vidi kao jednu od mogućih reakcija. Nolitta nije od pisaca koji nešto stavi tek onako.

quote:
A na kraju ispadne da je za njim izdana potjernica na pozamašnu svotu jer je napravio tri ogromnte pljačke sam samcat i na kraju vratio svima novac (???????). Koga se može uhititi jer je isprepadao par ljudi? Oprostite, ali ako ova epizoda nije naivna, ne znam koja je. Ili sam ja stvarno nepoznavatelj Zagora?

Nisi nepoznavatelj Zagora, nego imaš svoje mišljenje s kojim se ja lično ne slažem, pa ti sada solim pamet .

Uznemiravanje javnog reda i mira je takođe kažnjivo, i kada nakalemiš nekoliko pljačaka u kojima nisi naneo nikakvu štetu, to je više nego uznemiravajuće. Sada bismo svi trebali da odemo u banku sa pištoljem u ruci tražiti od tete na šalteru lovu, zgrabiti lovu i vratiti je sutradan i misliti da nam niko neće ništa? Ajde, de...Idi vidi pa mi javi

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19700 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 08/06/2015 : 19:31:34  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Ok, ajmo malo ovo odvojiti da ne moramo pisati baš samo kilometarske postove.

1. ČOVJEK KOJI JE U SVEMU SUPER
2. NAČIN SUPROTSTAVLJANJA SUPERMIKEA ZAGORU
3. UGROŽAVANJE MIRA U DARKWOODU
4. KONTRADIKCIJA U SPUERMIKEOVOM LIKU
5. KAŽNJIVOST UZROKOVANJA DUŠEVNE BOLI

1. Već smo ustvrdili da nije violina nego flauta, tako da nema žica.
Ali uglavnom, već sam rekao, takve stvari nisu strašne jer je bilo puno takvih primjera u serijalu, ali mislim da je činjenica da s takvim likom danas ne možeš ništa.

2. Nije morao, ali meni se čini da je mogao. Ali dobro, obadvojica su neki narcisoidi pa donekle razumijem.

3. E ovo već ne mogu priznati. Zagor je prije svega zaštitnik mira u Darkwoodu, titula kralja mu ne služi da bi on imao neko svoej kraljevstvo nad kojim ima moć, on ne sjedi an tronu, niti ima podanike. Niti je zbog toga postao "kralj Darkwooda", postao je zato da bi iskupio svoje grijehe i očeve grijehe koji ga razdiru iznutra. Za autoritet je u redu da se bori, ali nije to ono što riskira. Jer Supermikeu je cilj samo da ponizi Zagora, on definitivno ne bi nakon toga ostao održavati mir u Darkwoodu.

4. Mogao se dohvatiti atletike pa je opet izgubio. Puma i zmija, mah, imam drugačije mišljenje, ali moram priznati da u ta dva primjera vaša teorija može proći. U utrci s preprekama ne može.

5. Kažnjivo jest, ali kolikom kaznom?
Tko bi da 20 000+ dolara zato da se zatvori nekoga tko ga je malo isprepadao.
Uostalom, mi nismo na Divljem zapadu.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 08/06/2015 : 20:21:58  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
1. Flauta/Violina. My bad. Tehnički, sve što sam naveo za violinu je još lakše na flauti (ima fiksirane pozicije za tonove)

2. Sukob u vidu nadmetanja "ko je jači" je bio neminovan, jer je Sergiova ideja bila da "Supermajkom" odradi ommage tada aktuelnim susretima između superheroja, prvenstveno Superman-Spiderman. Da bi to izveo koliko-toliko realno, a što je brže narativno moguće, poslužio se psihologijom starog i izgradio najgoru opozitnu (odnosno identičnu ali na steroidima) moguću psih.prirodu na pridošlom liku. Zato je sukob uglavnom i baziran baš na tome. Srela se dva narcisa...

3. Replika na poslednje dve fraze tvog iskaza: Supermajku jeste cilj SAMO da ga ponizi, ne zanima ga ni Darkwood ni plemena u njemu. Ali plemena su ta koja to ne znaju. Kod njih kada kralj jednom padne, pao je za sva vremena. Zato se Zagor ne bori samo za svoj obraz, nego za mandat.

4. Trka sa preponama jeste malo bezze. Ali, u npr. bilijaru i šahu, kada su oba igrača dobra, pobeda jednoga zavisi od prve greške drugoga. Zagor je pobedio trku jer se Majk samo jednom sapleo u svoj onoj žešćoj trci.

5. Ali ne govorimo o jednom nego o masi takvih prestupa ;)

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 08/06/2015 : 20:25:32  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Kao što rekoh, Supermike je previše ambiciozan i izkompleksiran lik, i svakako njegova vladavina u Darkwoodu nebi imala nikakvog mira. Supermike ganja samo jedan cilj: biti super u svemu, i on je tu najbolji, bukvalno rečeno. On je nonstop u potrazi za preprekama koje želi da rešava i nauči, a Darkwood mu baš upravo to može ponuditi. Ali ako gledamo realno, Mike bi godinama provodio u Darkwoodu ušavršavajući sposobnosti trapera, vojnika ili drugih stvari. Ali, ultimatum bi bio kada bi npr. pokušao da bude bolji Mohawk od Mohawka, bolji Cree od Creea itd. To bi bilo već pretjerano, ali Mike nema granica, i on bi to ostvario - jer ljudima kao što je on je dovoljan jedan malo žar da napravi vatru.
Go to Top of Page

Brdar
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
2770 Posts

Member since 22/10/2003

Posted - 08/06/2015 : 22:03:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Brdar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

4. Trka sa preponama jeste malo bezze. Ali, u npr. bilijaru i šahu, kada su oba igrača dobra, pobeda jednoga zavisi od prve greške drugoga. Zagor je pobedio trku jer se Majk samo jednom sapleo u svoj onoj žešćoj trci.

U finalnoj trci na 100m SP-a koje se 2011.godine odrzalo u juznokorejskom Daeguu, Usain Bolt je ostao bez titule svjetskog prvaka na banalan nacin. Iako tad nije imao pravu konkurenciju vec je samo bilo upitno hoce li srusiti vlastiti svjetski rekord, ipak je ostao bez medalje jer je na startu prerano krenuo, te je samim tim bio diskvalificiran. Pa ako se takva banalnost mogla desiti asu poput Bolta, zivom covjeku u stvarnom zivotu, sto se ne bi moglo desiti Supermajku to sto mu se u stripu desilo u toj utrci.
A mnogo je primjera u sportu kad najbolji sportisti zakazu u najvaznijim momentima, u najvaznijim utakmicama promase prazan gol, promase penal ili cijelu loptu isl. tako da je meni to sto je Supermajk zapeo u utrci pa zbog toga izgubio sasvim normalna stvar, jer kako rekoh, desavaju se takve banalnosti i najboljim svjetskim sportistima.

Evo ovdje link za ovo o Boltu.
http://www.vecernji.hr/atletika/usain-bolt-diskvalificiran-yohan-blake-svjetski-prvak-na-100-metara-321930

Edited by - Brdar on 08/06/2015 22:08:58
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22322 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 09/06/2015 : 10:37:04  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Samo da kazem da sam uzeo u ruke i epizodu Hellgate u plamenu.
Dobra prica, bas dobra.
Crtez vrhunski, Bisi nikad bolji.
Rame uz rame sa Rubinijevim crtezom iz Izgubljenog svijeta.
Ovo je pravi nacin kako se jedna epizoda moze fantasticno nacrtati, a da se istovremeno ostane originalan. Bisi najkasnije sada spada u sam vrh Zagorovih crtaca svih vremena, ispred Andreuccija ili Prisca. Parirati mu samo mogu klasicni Ferri, Della Monica, Rubini i Nuccio.
Go to Top of Page
Page: of 774 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.88 seconds. Snitz Forums 2000