Nisam rekao u kontekstu kvaliteta prevoda, vec izbegavanja eventualne tuzbe. Ne verujem da ce bas "NASA" da vas utuzi (cak i ako nekim slucajem vidi ovo), ali da ti ne predje u manir, pa negde pomenes nekog kog ne bi trebalo. Imaju zapadnjaci taj fazon da se tuzakaju, cak i ako ih spomenes u najpozitivnijem kontekstu - jednostavno "odluce" da je pominjanje imena njihovog donelo vama odredjenu kolicinu $$$ i zele deo kolaca :)
Sad sam gledao prva dva izdanja, zanimljivo da niti tu nisu identični prijevodi. Evo kako je u prvom SSB:
Još će mi biti zahvalan što sam mu pomogao da bude revnostan građanin. Ne zna on koliko nam treba za naoružanje, za policiju koliko stoji Vijetnam, NASA, moja djeca...
a kako u drugom i trećem (ova dva su doslovno ista osim korica i dodatnih stranica)
Još će mi biti zahvalan što sam mu pomogao da bude revnostan građanin. Ne zna on koliko nam treba za naoružanje za policiju koliko stoji naoružanje, pa moja djeca...
U biti CPG tekst je ok u ovom primjeru. Ja kartonce u principu ne čitam zbog stanja u kojem su, pa moram reći da nisam znao za detalj s Vijetnamom, ali ni da su imali različite inačice prijevoda za isti broj.
Odgledao sinoc! Odmah na pocetku da kazem da je ovo prvenstveno hommage Predraga Lucica, jednom starom i dragom stripu, nasem Alan Fordu, ali i stripu uopce,(dio kad se pjeva o tome kako nam mozete ukrasti sve, ali strip ne...). Covjek je ocito jako volio i drzao do stripa opcenito, a kroz svojstvenu zajebanciju u Alan Fordu on je provukao i onu staru dobru satiru i zajebanciju Feral Tribunea. Kako se kroz njegove radove u spomenutoj tiskovini uvjek radilo o ozbiljnim temama, tako je kroz gorku satiru ovdje provucena teska tema emigranata i njihovog dolaska u Evropu. Prerano preminuli novinar i pisac kakav je bio Lucic, oduvjek je plivao protiv struje pa je tako i ovdje iznio snaznu poruku, univerzalnih vrijednosti slobode i jednakosti. Ali i strah malih obicnih ljudi pred nepoznatim. Sve je jasno, Europa kao bedem pred najezdom arapa i duboko ukorijenjeni strah od muslimana. Predstava je zagrabila duboko ispod povrsine licemjerne politike onih koji je kroje na svim stranama svijeta,(spominje se naravno Amerika, ali i zidovi, japanci itd...), ali fokusirana je na "dobru staru Europu". Ima tu politike koliko hoces, ali kako ovo nije mjesto za pisanje o njoj, necu ni iznositi svoje stavove o politici. Osobno sam jako cesto i puno boravio u arapskim zemljama,i stvari nisu jednostavne, dapace, ta materija je jace zajebana. Sto se Alan Forda tice nije to lose, Bob je vrlo dobar, Broj 1 takoder, svidio mi se i Jeremija te donekle Alan i sir Oliver,(ne mogu oprostiti All star patike kod engleskog gentlemana), dok je debeli sef manjkav i sve je osim debel i osim sef. On najmanje prica pa nije primjetan. Grunf nelos, ali fali ono nesto, kod starog vojnika iako baca baze i parole. Ima tu i Superhika, Beppe i baby Kate, generala Wara... interpretirano,onako solidno Fordovskih,(citaj Bunkerovskih). Sale su Fordovske, opce poznate izvucene iz naseg omiljenog stiva, razumljive cijelokupnoj populaciji bivse zemlje. Glumci dobri, trude se. Predstava tece ljepo, ne gubi na ritmu usprkos cinjenici da je 75 % vodena na slovenskom,( ima sala naravno i na racun republike Slovenije, ali i Istre...). Ide i prijevod, diskretno gore na zidu. Ja sam osobno masu razumio bez prijevoda. Gosti iz Kopra i Sarajeva su ljepo odigrali i zaradili poveci pljesak, te zajedno s nama gromoglasno pljeskali na pojavu fotografije Lucica na kraju. Ipak je ovo bio njegov grad. I za kraj, teatar pun ljevicara,(prepoznajem ih, iz svog grada kao takve deklarirane), koji su zadovoljno otisli kucama. Ja i supruga smo izasli u hladnu noc, razmisljajuci jos jednom kakav presnazan utjecaj je ostavio dobri stari Alan Ford strip na mlado i staro kroz sve ove godine. To je vise od kulturoloskog fenomena. Tako ds samo mogu jos jednom reci, nevezano za predstavu, steta stopiranja novih epizoda...
Hvala na izvještaju.
Zapravo se slažemo. S tim da ja smatram da te neke tvoje zamjerke oko izgleda likova nisu toliko bitne jer su i sami likovi karikature te je bitnije njihovo glumljenje da bi slika bila prava.
Stoji! Ja volim vidjeti realnim očima, pa otud poistovjećivanje s papirnatim likovima... Koji, jasno mi je ne moraju biti takvi... Još jednom hvala na infu za predstavu. Nisam bio u toku...
Koliko ja znam, svi su se, hc i sc mogli nabavit za Interliber.(do 2 stoje). U striparnici ih ima. Trafike više ne pratim od kad je definitivno sta naš Alan Ford.
Koliko ja znam, svi su se, hc i sc mogli nabavit za Interliber.(do 2 stoje). U striparnici ih ima. Trafike više ne pratim od kad je definitivno sta naš Alan Ford.
194 je bija,bilo je govora da ce se u trafikama ispratit do br.200.
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju.
Evo, da utješim malo neutješne. Kao što rekoh, u prethodnom postu, danas je na kioscima Alan Ford Klasik broj 195. "Zamrznut"! Radujte se, dok još možete...