Author |
Topic |
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
Member since 12/12/2016 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 29/04/2018 : 13:27:43
|
Trebao sam slikati plakat predstave, Predraga Lucica,u splitskom "teatru", ali nisam se sjetio... |
Los cukar na fritulama! |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Posted - 29/04/2018 : 16:38:48
|
quote: Originally posted by ivanl
quote: Originally posted by Deers
quote: Originally posted by ivanl
quote: Originally posted by Deers Tko kaže?
Evo je ovu nedjelju:
http://www.hnk-split.hr/predstave/detalj/artmid/906/articleid/10218/alan-ford-povratak-otpisanih
Bravo prijatelju! Nisam vidio, a prolazim kraj teatra svaki dan. Idem...
Nadam se iscrpnom raportu nakon odgledane predstave.
Odgledao sinoc! Odmah na pocetku da kazem da je ovo prvenstveno hommage Predraga Lucica, jednom starom i dragom stripu, nasem Alan Fordu, ali i stripu uopce,(dio kad se pjeva o tome kako nam mozete ukrasti sve, ali strip ne...). Covjek je ocito jako volio i drzao do stripa opcenito, a kroz svojstvenu zajebanciju u Alan Fordu on je provukao i onu staru dobru satiru i zajebanciju Feral Tribunea. Kako se kroz njegove radove u spomenutoj tiskovini uvjek radilo o ozbiljnim temama, tako je kroz gorku satiru ovdje provucena teska tema emigranata i njihovog dolaska u Evropu. Prerano preminuli novinar i pisac kakav je bio Lucic, oduvjek je plivao protiv struje pa je tako i ovdje iznio snaznu poruku, univerzalnih vrijednosti slobode i jednakosti. Ali i strah malih obicnih ljudi pred nepoznatim. Sve je jasno, Europa kao bedem pred najezdom arapa i duboko ukorijenjeni strah od muslimana. Predstava je zagrabila duboko ispod povrsine licemjerne politike onih koji je kroje na svim stranama svijeta,(spominje se naravno Amerika, ali i zidovi, japanci itd...), ali fokusirana je na "dobru staru Europu". Ima tu politike koliko hoces, ali kako ovo nije mjesto za pisanje o njoj, necu ni iznositi svoje stavove o politici. Osobno sam jako cesto i puno boravio u arapskim zemljama,i stvari nisu jednostavne, dapace, ta materija je jace zajebana. Sto se Alan Forda tice nije to lose, Bob je vrlo dobar, Broj 1 takoder, svidio mi se i Jeremija te donekle Alan i sir Oliver,(ne mogu oprostiti All star patike kod engleskog gentlemana), dok je debeli sef manjkav i sve je osim debel i osim sef. On najmanje prica pa nije primjetan. Grunf nelos, ali fali ono nesto, kod starog vojnika iako baca baze i parole. Ima tu i Superhika, Beppe i baby Kate, generala Wara... interpretirano,onako solidno Fordovskih,(citaj Bunkerovskih). Sale su Fordovske, opce poznate izvucene iz naseg omiljenog stiva, razumljive cijelokupnoj populaciji bivse zemlje. Glumci dobri, trude se. Predstava tece ljepo, ne gubi na ritmu usprkos cinjenici da je 75 % vodena na slovenskom,( ima sala naravno i na racun republike Slovenije, ali i Istre...). Ide i prijevod, diskretno gore na zidu. Ja sam osobno masu razumio bez prijevoda. Gosti iz Kopra i Sarajeva su ljepo odigrali i zaradili poveci pljesak, te zajedno s nama gromoglasno pljeskali na pojavu fotografije Lucica na kraju. Ipak je ovo bio njegov grad. I za kraj, teatar pun ljevicara,(prepoznajem ih, iz svog grada kao takve deklarirane), koji su zadovoljno otisli kucama. Ja i supruga smo izasli u hladnu noc, razmisljajuci jos jednom kakav presnazan utjecaj je ostavio dobri stari Alan Ford strip na mlado i staro kroz sve ove godine. To je vise od kulturoloskog fenomena. Tako ds samo mogu jos jednom reci, nevezano za predstavu, steta stopiranja novih epizoda...
11. veljace 2018.Nedjelja Evo sam bio napisao i neko moje videnje predstave... |
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17036 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
14034 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 30/04/2018 : 12:17:27
|
quote: Originally posted by velka031
nikotin, hvala ti za ovo :) Sjetih se sličica, eh...
Da, i mene je ovo podsjetilo na neke prošle dane, hvala nikotin! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Posted - 30/04/2018 : 20:19:03
|
Svako toliko izvadim ispunjen album, Alan Ford "slija", i gustam listajuci ga... Nego, ima li jos za kupiti neotvoren paketic Vjesnikove pres agencje, slicica? U danasnje doba? Trebao bi je za podsjetnik na zlatna vremena... |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Member since 05/05/2006 |
Posted - 01/05/2018 : 16:14:19
|
opet ja mozda pitanje ludo ne znam ali vidim listu AF superstripa nedje od 1 do 400 i kusur ali u zagradam jedva da ti svi brojevi prelaze originalne brojve preko broja 200. Nisam bas razgledao listu duze pa pital kako 400 i kusur brojeva ispadne samo malo vise od 200 i kusur orig brojeva? Jesu li to izdavalo po pola stirpa ponekad u nastavcima ili? |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3514 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 01/05/2018 : 16:47:28
|
quote: Originally posted by nikotin
Sretan prvi svibanj. Praznik nerada.
Popisao sam sve predstave koje sam našao.
Odoh ja janje okrečati.
zagreb 1987.
beograd 1994.
|
Edited by - Vlaadisha on 01/05/2018 16:50:42 |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17128 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2234 Posts
|
Jozzinelli
Senior Member
1644 Posts
Member since 10/04/2011 |
Posted - 01/05/2018 : 19:03:09
|
quote: Originally posted by Raymond
opet ja mozda pitanje ludo ne znam ali vidim listu AF superstripa nedje od 1 do 400 i kusur ali u zagradam jedva da ti svi brojevi prelaze originalne brojve preko broja 200. Nisam bas razgledao listu duze pa pital kako 400 i kusur brojeva ispadne samo malo vise od 200 i kusur orig brojeva? Jesu li to izdavalo po pola stirpa ponekad u nastavcima ili?
Hajde da probam ja da odgovorim, iako nisam kolekcionar AF, ali uz pomoć pretraživanja na sajtu i popisa epizoda iz striparnice Alan Ford, može se detaljnije raščlaniti kako je to išlo.
Za početak, najjednostavniji odgovor je da nisu epizode izlazile u nastavcima, već su reprintovane, neke su objavljene po tri puta, neke dva puta, neke samo jednom, a neke, bogami, nijednom. Poslednji objavljeni broj Superstripa je 448, ali je originalni poslednji objavljeni broj 277. Tu treba oduzeti 8 epizoda koje su izostavljene (mada su neke kasnije objavljene u trobrojima ili Maxiju) a u okviru ove Superstrip numeracije treba oduzeti i 20-ak brojeva Johnny Logana i 2 broja Timothy Tatchera.
Numeracija je započeta u okviru Superstrip biblioteke: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-ss-89-af-1-grupa-tnt/13769/0/
Do 30. originalnog broja (29. u Superstripu, zbog preskočene desete epizode) je bio i natpis Alan Ford na koricama, a od 31. originalnog piše samo Super strip biblioteka: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-ss-154-af-30-dan-vjestica/13834/0/
Numeracija dalje još više odstupa od originalne, zbog preskočenih nekoliko brojeva, a ponegde je i redosled epizoda zamenjen.
Od 39. broja AF (44. originalnog) stoji sitnim slovima i naziv stripa, ispod broja Superstrip biblioteke: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-ss-177-af-39-bila-jednom-nagrada/13857/0/
Tako se nastavlja do 245. broja Superstrip biblioteke, u kome je objavljena 62. originalna epizoda (56. u okviru superstripa) a od narednog broja počinje samo Alan Ford da izlazi, vraća se naziv stripa krupnim slovima na naslovnice i numeracija se računa samo od objavljenih AF epizoda (koja se, dakle, ne poklapa sa originalnom): http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-ss-246-af-57-isto-isto/13926/0/
To traje do 72. broja (77. originalnog) a u 73. broju je ponovo objavljena prva epizoda, i od tada kreću reprinti, naizmenično jedna nova i jedna stara epizoda.
Do broja 160 idu epizode koje će se kasnije još jednom reprintovati. U stvari, poslednja originalna reprintovana epizoda je 119 Ralje, objavljena u broju 159, u broju 160 je 54. originalna, Nestao je Bubu, poslednja u nizu koja će biti tri puta objavljena, ako zanemarimo epizodu Doktor Rakar u 448. broju. Od broja 161 idu epizode koje su objavljene samo po jednom u Superstrip biblioteci: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-af-ss-161-katodik/14030/0/ mada opet u kombinaciji sa brojevima 55-119 kojima je to drugi reprint.
Od broja 173 se u igru ubacuje i Johnny Logan: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/johnny-logan-jl-ss-173-johnny-logan-crni-tigrovi/14042/0/
Poslednja epizoda AF objavljena sa ovim starim logom je broj 212: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-af-ss-212-novi-superhik/14081/0/
Od broja 213, u kome je po treći put objavljena prva epizoda, na naslovnicama kreće logo koji je meni najbliskiji kao asocijacija na ovaj strip, jer sam uglavnom kupovao i čitao epizode iz tog perioda. Od tada i naziv stripa Johnny Logan stoji zasebno (iako je numeracija i dalje u okviru ove edicije), pre toga je to bio nekakav miks njegovog i imena Alana Forda na koricama.
U broju 295 je poslednji put objavljen Johnny Logan, još su u brojevima 301 i 305 objavljene 2 epizode Timothy Tatchera i onda se nastavlja samo sa Alanom Fordom. Smenjuju se Magnusove epizode objavljene po treći put, Pifine epizode objavljene po drugi put i nove epizode po prvi put objavljene. Nastavlja se tako sa reprintima do broja 398: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-af-ss-398-kap-vina-previse/14267/0/ a od narednog broja idu samo nove epizode. Jedino je u poslednjem 448. broju po treći put objavljena epizoda Doktor Rakar, kao što je spomenuto.
Inače, i u toj grupi epizoda originalne numeracije 55-119 postoje neke koje su objavljene samo po jednom. To su brojevi 88 (originalni 85), 139 (originalni 109), 143 (originalni 111), kao i originalni broj 93, koji je po prvi put objavljen u broju 237, kada su epizode iz tog perioda već po drugi put reprintovane.
I iz grupe epizoda do 54. broja ima nekih koje su samo dva puta objavljene mada su neke od njih izašle kasnije i u Maxiju. (Zoo simfonija, Neprijatelj prirode broj 1, Tako je nastala grupa TNT) Jedina koja nije bila objavljena u Maxiju je Dan vještica: http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/alan-ford-af-ss-124-dan-vjestica/13993/0/
|
Mek Koj nema alternativu |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Posted - 01/05/2018 : 21:42:17
|
Hvala Jozzinelli. Uff zajebato to sve vrlo zajebatojer ako su sakipljati sto cemi iste epizode sa drugacijim brojem tako sad moram razaznati sta sakupiti a sta ne da ne uzimam po nekoliko puta istu epizodu stvarno nas Strip Agent popiša..kad bi neki izdavac htio uzeti AF ono izbacivanjem po 10-20 stripova odjednom dok se ne priblize kraju onda cekati italijane da izbace nekih 5 epizoda pa onda izbacivati tako po 5 epizoda (naravno odvojeno po stripu) odjednom..nejse, moracu nekako kupovati |
|
|
Raymond
Senior Member
USA
1023 Posts
Posted - 01/05/2018 : 21:49:44
|
mislim da mi je najbolje uzeti (da s ene mucim sa tim superstripom) AF od strip agenta do zadnjeg broja sto su objavili pa onda uzeti sta se moze od superstripa borgisa itd do strip agent extra brojeva...ali najbolje bi bilo kad bi to neko obajvljio od pocetka do kraja brzinski po 20-30 epizoda od jednom tik do pred zadnje ital brojeve i onda cekati njih da objave nekih 5 epozoda i printai po 5 od jednom ali sumnjam da to neko moze ili hoce |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15796 Posts
Posted - 01/05/2018 : 21:54:34
|
Druze sve je objavljeno. Stalo je na 500 dvadeset i nekom broju, po taljanskoj numeraciji. Skoro smo ih stigli. Bili smo vrlo blizu. Strip agent extra 107, je zadnji koji je pratio svjeze/nove epizode... |
|
|
Topic |
|