Author |
Topic |
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
Member since 12/12/2016 |
Posted - 02/08/2018 : 12:55:15
|
Meni nije jasno zašto uvijek (kod nas kao i u inozemstvu) prvi broj vrijedi jako puno dok drugi koji je izašao 2 tjedna poslije vrijedi mnogo, mnogo manje. Npr. U SAD, kažu čovjeku prvi broj ti vrijedi 30.000$ dok su ostali od 2 do 5 samo šlag na tortu. A strip ima svega 16 stranica u očuvanosti od 6.5/10.
Vidio sam da je i prvi broj supermana prodan preko milijun dolara. Ako se dobrom sječam nešto kao u ocjeni 9.6/10. Valjda tako star strip nemože imati bolju ocjenu.
Još kod njih postoji i kompanije koje ocjenuju strip. |
Spisak Alan Forda - MEGA Spisak Alan Forda - MediaFire Spisak Alan Forda - Google |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 02/08/2018 : 13:05:29
|
quote: Originally posted by nikotin
Meni nije jasno zašto uvijek (kod nas kao i u inozemstvu) prvi broj vrijedi jako puno dok drugi koji je izašao 2 tjedna poslije vrijedi mnogo, mnogo manje. Npr. U SAD, kažu čovjeku prvi broj ti vrijedi 30.000$ dok su ostali od 2 do 5 samo šlag na tortu. A strip ima svega 16 stranica u očuvanosti od 6.5/10.
Vidio sam da je i prvi broj supermana prodan preko milijun dolara. Ako se dobrom sječam nešto kao u ocjeni 9.6/10. Valjda tako star strip nemože imati bolju ocjenu.
Još kod njih postoji i kompanije koje ocjenuju strip.
Istina. Ne bi znao ni ja. Recimo ja ne cijenim ZS i LMS, a tu imas prave "lovce" na ocuvane primjerke. Znam neke ljude i daju ogromne novce na to. Svaka roba ima svoju klijentelu. Mene zanimaju Alan Fordovi i to pratim. Stalno se stvara novo jezgro fanova koji su spremni "kesnit lovicu" za dobar prinjerak. Onda imas periodicne "jake igrace", koji su vec "kesnili lovicu" u odredenim trenucima i popunili kolekciju i imas trecu vrstu ljudi koji nin-stop prate A.F. aukcije i uzimaju bolje primjerke malo po malo. Sve je to u povjesti prodaje na ovim aukcijama. Inace takva ekipa ne pise po forumu, vec lagabo i tiho uzima svoje stripove. I sprenni su "masno" platit. |
Los cukar na fritulama! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 02/08/2018 : 13:12:11
|
I samo bi jos rekao, da ne bi davao epitete glancer za Alan Ford, Vjesnik knjizice, jer po meni nesto staro 45-50 godina nije glancer. Ima ih masa sjajno ocuvanih, imam ih i ja gomilu, ali zadrzao bi se na strogoj ocijeni 5, za takvo sto staro. Pitanje principa i pregledavao sam takve stripove sa dosta jakih kolekcionara i slozili smo se da nesto tako staro ne bi trebali nazivati "glancer". |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
|
danielp
Senior Member
Serbia
1373 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 02/08/2018 : 13:14:22
|
quote: Originally posted by ivanl
I samo bi jos rekao, da ne bi davao epitete glancer za Alan Ford, Vjesnik knjizice, jer po meni nesto staro 45-50 godina nije glancer. Ima ih masa sjajno ocuvanih, imam ih i ja gomilu, ali zadrzao bi se na strogoj ocijeni 5, za takvo sto staro. Pitanje principa i pregledavao sam takve stripove sa dosta jakih kolekcionara i slozili smo se da nesto tako staro ne bi trebali nazivati "glancer".
ja sam nabavio skoro sve glancere Vjesnik od Lov na Komarce do Antenamanov dvojnik |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 02/08/2018 : 13:18:13
|
quote: Originally posted by danielp
I samo bi jos rekao, da ne bi davao epitete glancer za Alan Ford, Vjesnik knjizice, jer po meni nesto staro 45-50 godina nije glancer. Ima ih masa sjajno ocuvanih, imam ih i ja gomilu, ali zadrzao bi se na strogoj ocijeni 5, za takvo sto staro. Pitanje principa i pregledavao sam takve stripove sa dosta jakih kolekcionara i slozili smo se da nesto tako staro ne bi trebali nazivati "glancer".
ja sam nabavio skoro sve glancere Vjesnik od Lov na Komarce do Antenamanov dvojnik
Ma vjerujem ja da su sjajno ocuvani. I moji su, da sad ne serem, ali jedni od najboljih...samo kazem da iz principa ne mogu reci za toliko stare stripove "glancer". Mnogi kolekcionari mogu, ja ne... |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
Posted - 02/08/2018 : 13:28:39
|
Slažem se. Vjerovatno bi ga trebalo čuvati u vakumu ili neznam što da bude glancer. I danas odeš na kiosk pa kupiš malo oštečen. A da ne govorim o utorima. A ova moja prodavačica na kiosku uzme hemijsku olovku pa na korici upiše šifru. Da poludiš. |
Spisak Alan Forda - MEGA Spisak Alan Forda - MediaFire Spisak Alan Forda - Google |
Edited by - nikotin on 02/08/2018 13:31:14 |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 02/08/2018 : 13:41:14
|
LMS i ZS, kao i Alan Ford primjerci su zahvalni za restauriranje zbog svoje specificne zute, tj crvene boje hrbata. Primjerice, bijela podloga ispod originalne boje uslijed krivog rezanja noza u tiskari lako se sanira i oboji. Manja ostecenja hrpta kao i razmaknutih stranica, usljed nekadasnjeg losijeg ljepila, mogu se pazljivo nanovo poljepiti. Ima tehnika za to, treba paznje i strpljenja... ali glanceri nisu. Mozda jedino takvo sto mozemo reci za, sto ja znam, nedirnutu novu Fibru, tek izaslu iz tiskare koju niko nije prevrtao po policama i rukama. |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 02/08/2018 : 14:46:28
|
Ne kazem da nema. Ima svasta. Ali to ti je diktiranje ponude i potraznje. Sta sve ljudi kupuju a meni ili tebi je to nebitno. Razna vozila, odjecu, drogu, pizdarije...zasto pas lize muda? Zato sto moze... ali one cijene koje sam naveo su realne, pratio sam ih dugi niz godina, sto ovdje sto privatno. I nece se tako lako spustati. Za pravi Vjesnikov Alan Ford treba dobro odrijesiti kesu. To sto nekome to ne valja nista, nikad te pare ne bi dao, ili mu se cini preskupo, posve je ljudski. Cijene su tako formirane jer ima puno ljudi koji ce platiti za njima pravu stvar. |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17167 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
|
stripnik
Average Member
767 Posts
Member since 30/12/2010 |
Posted - 03/08/2018 : 10:59:23
|
Ja se full trudim da Glancer bolest maknem od sebe. Mogu reći da jedino imam malo bolest hrpta. Za njega volim da je u redu. Ne trebe biti savršen, ali ne smije biti kos niti najmanje ili oštećen pri dnu ili vrhu.
Bio sam spreman dati i 200 € za kartonce glancere. Ali u biti samo ako su mi falili u kolekciji. Sada su mi svi do broja 100 4 / 4+ / -5. Te sa tako visokim ocjenama ne mislim mijenjati za bolje. Stripovi su stari skoro pola stoljeća i očekuje se od njih da se vidi njihova starost. Čak i volim kad se na boji papira, hrpta i naslovnica vidi malo starost. Imam 4 kartonca koji su -5 / 5 i ti me bodu u oko. Gledam ih kao da nešto nije u redu sa njima. Kontrast prema ostalim starcima. Starci, a nisu ostarili. Imam problema sa brojevima od 350 do 448. Njima je hrbat full nastradala. Ide prema bijeloj. Nekakva anemična crvena. Inače, ostalo je full Ok. Njih polako mijenjam. Imam granice koliko mislim dati za njih. Uopće mi se ne žuri. Netko je stavio "Dan Lavova" nedavno za 250 Kn. Što se mene tiče, nema šanse. Preskočio sam skroz Borgisovo razdoblje. Kupio sam nedavno par brojeva. Njih ću isto kompletirati polagano. Ne žuri mi se. Ima draži u ponovnom sakupljanju. I za njih mi nije bitno uopće da budu glanceri. 4, 4+, -5 su ocjene stripa koje tražim. 5-ice čak i izbjegavam.
|
Edited by - stripnik on 03/08/2018 11:26:36 |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17167 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 03/08/2018 : 11:19:23
|
quote: Originally posted by nikotin
Meni to izdanje kasni 2 mjeseca na kioske pa ti nemogu pomoči.
Pa i meni, a i prestao sam sad to da kupujem, nemam više kud sa stripovima. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 03/08/2018 : 12:08:52
|
quote: Originally posted by stripnik
Ja se full trudim da Glancer bolest maknem od sebe. Mogu reći da jedino imam malo bolest hrpta. Za njega volim da je u redu. Ne trebe biti savršen, ali ne smije biti kos niti najmanje ili oštećen pri dnu ili vrhu.
Bio sam spreman dati i 200 € za kartonce glancere. Ali u biti samo ako su mi falili u kolekciji. Sada su mi svi do broja 100 4 / 4+ / -5. Te sa tako visokim ocjenama ne mislim mijenjati za bolje. Stripovi su stari skoro pola stoljeća i očekuje se od njih da se vidi njihova starost. Čak i volim kad se na boji papira, hrpta i naslovnica vidi malo starost. Imam 4 kartonca koji su -5 / 5 i ti me bodu u oko. Gledam ih kao da nešto nije u redu sa njima. Kontrast prema ostalim starcima. Starci, a nisu ostarili. Imam problema sa brojevima od 350 do 448. Njima je hrbat full nastradala. Ide prema bijeloj. Nekakva anemična crvena. Inače, ostalo je full Ok. Njih polako mijenjam. Imam granice koliko mislim dati za njih. Uopće mi se ne žuri. Netko je stavio "Dan Lavova" nedavno za 250 Kn. Što se mene tiče, nema šanse. Preskočio sam skroz Borgisovo razdoblje. Kupio sam nedavno par brojeva. Njih ću isto kompletirati polagano. Ne žuri mi se. Ima draži u ponovnom sakupljanju. I za njih mi nije bitno uopće da budu glanceri. 4, 4+, -5 su ocjene stripa koje tražim. 5-ice čak i izbjegavam.
To je sasvim u redu da si zadovoljan takvom ocuvanoscu. Izvrsio si svoj cilj i kompletirao kolekciju. Meni je draz, naci bolji primjerak. Uvijek postoji ljepsi i ocuvaniji. Sasvim polako, bez zurbe ima vrenena... Znas kako se kaze; nije bitno imati sve primjerke vec sve primjerke u najboljem stanju. Inace moze se ispraviti i kosi hrbat. Treba staviti dvije redalice gore i dolje na knjizicu i stegnuti ih malim "morsama",(stegama), te drzati neko vrijeme. Isprave se bez problema. Tih zadnjih 100 brojeva sa anemicnim hrbatima, su bili izlozeni suncu. Steta. Tad je boja vec bila nepostojanija i kad izbljedi tesko je restaurirati. Mozda sa vec dopola istrosenim flomasterima. Lagano obojati. Bitno je da flomaster nije nov, "frisak", ostavlja puno boje. Treba biti dopola istrosen. |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 03/08/2018 : 14:31:37
|
Razmisljam o montaznoj kucici ili brodskom kontejneru, u dvoristu, za nove, nadolazece stripove...mozda bude dosta prostora, za kolicinu stripova dok sam ziv. Poslije... |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
|
KOMIKO
Senior Member
Serbia
1950 Posts
Member since 05/02/2012 |
|
CAGLIOSTRO13
Senior Member
1767 Posts
Member since 09/05/2006 |
Posted - 04/08/2018 : 18:14:09
|
Ok, pitanje, kakvi su ovo trobroji na kiosku ? Zute boje, neke tri epizode za koje nikad nisam cuo ? Jel moze neki link ? Hvala |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15801 Posts
Posted - 04/08/2018 : 18:15:33
|
quote: Originally posted by KOMIKO
Koja je fora sa SSB edicijom - koliko su odstupali od redosleda i da li su nesto preskocili ili su u nekom trenutku nastavili epizode po redu?
Vjesnikova SSB, je kako sam naveo izbacila 5 epizoda. Kako je receno, iz politicki "nekorektnih" razloga, ali i iz cistog nemara. To ti je do broja 75. Onda krecu usporedo reprinti i "nove" epizode. Pa po treci put reprinti...usporedo sa redovnim taljanskim epizodama. Tako da ti je broj 447 Anten boy , ustvari no.277 po taljanskoj numeraciji, zadnji Vjesnikov A.Ford po originalnom redosljedu. Ali bilo je tu "ohoho" zbrke i "bucanja", postoje ti spiskovi. Vikipedija, internet... Doktor Rakar no. 448. Je original no.73. a po ko zna kakvoj logici je to Vjesnikov reprint broj cetiri, i ujedno zadnji broj. |
Edited by - ivanl on 04/08/2018 18:19:07 |
|
|
CAGLIOSTRO13
Senior Member
1767 Posts
Member since 09/05/2006 |
Posted - 04/08/2018 : 18:20:59
|
ivane, vidim da se kuzis u alane, pa glupo pitanje, kad pocinje mangia u originalu ( odnosno u klasik ediciji ? ) nju bi zelio skupit :D hvala |
|
|
nikotin
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2269 Posts
Posted - 04/08/2018 : 18:27:13
|
quote: Originally posted by CAGLIOSTRO13
Ok, pitanje, kakvi su ovo trobroji na kiosku ? Zute boje, neke tri epizode za koje nikad nisam cuo ? Jel moze neki link ? Hvala
Ljepljena remitenda. Tri klasika lijepljena u jedan.
Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [140, 141, 142] Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [143, 144, 145] Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [155, 156, 157] Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [158, 159, 160] Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [167, 168, 169] Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [170, 171, 172] Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [173, 174, 175] Alan Ford (Strip-Agent - Trobroj Specijal - SC) [176, 177, 178]
|
Edited by - nikotin on 04/08/2018 19:01:27 |
|
|
Topic |
|