forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - site
 Prijedlozi, komentari, kritike
 Čisto gramatičko pitanje
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

kiky
stripovi.com suradnik

7363 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 02/12/2005 : 20:54:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
Čitajući pojedine recenzije danas mi je prvi put jedna stvar, na koju prije nisam obraćao pozornost, privukla pažnju, a to je sljedeća rečenica; Ova epizoda je neobjavljena u Hrvatskoj!

Dali je ta rečenica uopće gramatički ispravno napisana

in the evidence of its brilliance

markomarko
Junior Member

Slovenia
393 Posts

Member since 11/05/2003

Posted - 02/12/2005 : 21:21:45  Show Profile Show Extended Profile  Send markomarko a Private Message  Reply with Quote
je
Go to Top of Page

Koresh
stripovi.com suradnik

2992 Posts

Member since 18/09/2004

Posted - 02/12/2005 : 21:22:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Koresh a Private Message  Reply with Quote
Gdje ti vidiš grešku, ja nigdje

egoist je onaj čovjek koji ne misli na mene
Go to Top of Page

Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
6221 Posts

Member since 10/06/2002

Posted - 02/12/2005 : 21:22:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Emir Pasanovic's Homepage  Send Emir Pasanovic a Private Message  Reply with Quote
Mada bi ljepse izgledalo: "Ova epizoda nije objavljena u Hrvatskoj."

Do 31.7.2006.g. mjesto boravka Oxford, MS.///\\\http://r2cu.co.nr/ ///\\\Sada umjesto onog blogovskog naziva, malo profesionalizma. Sve ponude saradnje su dobrodosle.
Go to Top of Page

Koresh
stripovi.com suradnik

2992 Posts

Member since 18/09/2004

Posted - 02/12/2005 : 21:23:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Koresh a Private Message  Reply with Quote
nebitna sitnica...

Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7363 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 02/12/2005 : 21:26:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Emir Pasanovic

Mada bi ljepse izgledalo: "Ova epizoda nije objavljena u Hrvatskoj."

E ovo ljepše zvuči...

Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7809 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 02/12/2005 : 21:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
što će nam uopće recenzije za stripove koji nisu objavljeni
Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 02/12/2005 : 21:50:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
Baš sam pogledao u "Hrvatski enciklopedijski rječnik" i tamo riječi 'neobjavljena' uopće nema! Zanimljivo.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9934 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 02/12/2005 : 22:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dcopic

Baš sam pogledao u "Hrvatski enciklopedijski rječnik" i tamo riječi 'neobjavljena' uopće nema! Zanimljivo.

Nema veze! Sada je u modi stvarati nove rijeci:)))

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 02/12/2005 : 23:06:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kiky

Čitajući pojedine recenzije danas mi je prvi put jedna stvar, na koju prije nisam obraćao pozornost, privukla pažnju, a to je sljedeća rečenica; Ova epizoda je neobjavljena u Hrvatskoj!

Vrlo zanimljiva opservacija doktore kiky. Povući ću se u planinu te ću kontemplirati o tom problemu dok ne ugledam svetu životinju. Potom ću uhvatiti istu i zabiti joj kašikaru u dupe tako da pri eksploziji mi postanemo jedno u vječnim lovištima. Pitat ću Manitua da li riječ neobjavljeno postoji u Hrvatskom jeziku. Čim mi reče, reinkarnirat ću se uz pomoć Bude, odrast ću, učlanit ću se ponovo na stripovi.com pa ću vam javiti odgovor. Dok se ne vratim za oko 20 godina, razmišljajte o tome koliko sam grešaka napravio pišući ovo.
Ili da skratimo priču : u mojem riječniku (Eng-Hr, Hr-Eng) koji sam po 29 kuna kupio u trafici piše neobjavljen-unpublished.

>> Ne kopajte nos, sline su komadići mozga! <<
Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7809 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 03/12/2005 : 00:04:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
s čime se vi zabrinjavate
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 03/12/2005 : 02:48:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mpavin

s čime se vi zabrinjavate

Ma ne zabrinjavamo se. Nama je to sve čisto zadovoljstvo, a ne briga.

Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7363 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 03/12/2005 : 12:59:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

Vrlo zanimljiva opservacija doktore kiky. Povući ću se u planinu te ću kontemplirati o tom problemu dok ne ugledam svetu životinju. Potom ću uhvatiti istu i zabiti joj kašikaru u dupe tako da pri eksploziji mi postanemo jedno u vječnim lovištima. Pitat ću Manitua da li riječ neobjavljeno postoji u Hrvatskom jeziku. Čim mi reče, reinkarnirat ću se uz pomoć Bude, odrast ću, učlanit ću se ponovo na stripovi.com pa ću vam javiti odgovor. Dok se ne vratim za oko 20 godina, razmišljajte o tome koliko sam grešaka napravio pišući ovo.

El se ti to treniraš da budeš novi Zagortustra na forumu?

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/12/2005 : 14:38:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
kult Zagortustre se širi

inače, kiky, primjedba je valjana, ali sadržaj joj je nebitan (i gle sad, "sadržaj joj je nebitan" zavrijeđuje isto gramatičko pitanje)
drugim riječima, postoje dvije vrste ljudi
oni koji se drže gramatičkog standarda i oni koji se ne drže
a ovi koji se ne drže gramtičkog standarda, opet se dijele u dvije vrste
oni koji se znaju izražavati bez obzira na gramatiku i oni koji se ne znaju
oni koji se znaju izražavati bez obzira na gramatiku su AUTORITETI na polju poučavanja svjetine i, budući ih ljudi razumiju sasvim jasno, gramatički standard je irelevantan u njihovom izražavanju, štoviše, oni su pozvani da mijenjaju, dodaju, konstruiraju i tvore

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 03/12/2005 : 15:29:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:

El se ti to treniraš da budeš novi Zagortustra na forumu?

Znao sam da ću pogoditi u živac i razmišljao sam da povučem post. Ipak, morao sam ga napisati, nadam se da se ne ljutiš. U pitanju je čista dosada i šala, ništa drugo.

Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7363 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 03/12/2005 : 15:34:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
Ma ništ se ja ne ljutim Obi Wan Kenobi, samo tako nastavi... tvoja dosada ukomponirana sa dozom humora producira dojmljiv način pisanja posta, možda gramatički inkorektnog ali zanimljivog. ;):)

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 03/12/2005 : 15:42:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma ništ se ja ne ljutim Obi Wan Kenobi, samo tako nastavi... tvoja dosada ukomponirana sa dozom humora producira dojmljiv način pisanja posta, možda gramatički inkorektnog ali zanimljivog. ;):)

Drago mi je što razumiješ. Ja sam sebi inače dodijelio ulogu pozitivca na ovom forumu, ali moram ponekad malo uzburkati da se ne istopim od silne dobrote. Jako bi mi odgovaralo da imam još jedan nick koji bi bio moja druga polovina - sušta suprotnost Obi-wanu. Nazvao bih taj nick Darth Sidious i ponašao bih se u skladu s imenom. Ipak, nije dozvoljeno imati više nickova pa se držim ovog jednog i trudim se igrati tu ulogu vjerno - ipak je ovo sve gluma i imitacija stvarnosti.
Trućam gluposti naravno - upravo gledam svih 6 epizoda Star Wars pa sam malo pod dojmom.

Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6407 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 03/12/2005 : 15:55:42  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Bah, gramatika nije nesto na sto bi trebalo posebno paziti i upozoravati na ovim stranicama, neka ljudi pisu kako hoce, na jezicne zakonitosti neka paze na drugim mjestima i u drugim, neopustenijim situacijama.
Ali ako cemo pravo, kiky, mnogo je gresaka i u tvojim recenzijama: od fonetskog pisanja engleskih imena, "po Vuku", sto hrvatski knjizevni jezik ne poznaje, do npr. ovakve recenice iz recencije za 'Sesto culo': " Svaka slika je tako detaljna i razrađena do samih detalja...".
Da ne bude zabune, osobno zazirem od jezicnih purista i novogovora koji nam se namece zadnje desteljce i pol; nemam nista protiv da imena pises kako god hoces i da recenice sklapas kako mislis da je najbolje.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7363 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 03/12/2005 : 19:16:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
Pa dobro, moje recenzije su svakak napisane i gramatički sjebane, ali to se od mene i očekuje, ne? :)))

Go to Top of Page

fantom
stripovi.com suradnik

Croatia
1434 Posts

Member since 12/12/2004

Posted - 03/12/2005 : 21:01:23  Show Profile Show Extended Profile  Send fantom a Private Message  Reply with Quote
A zašto Povratak Kandraxa, a ne Kandraxov povratak što je mnogo više u duhu hrvatskog jezika? Nije mi jasno zašto se Ludens odlučio za prvu, pogrešnu varijantu!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/12/2005 : 21:13:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
A zašto ne Kandaraxov put iz mjesta odlaska na mjesto polaska?
Jeste da je poduže, ali i kreativnije!

ludaci su me oduvijek voljeli...a i ja njih
Go to Top of Page

Koresh
stripovi.com suradnik

2992 Posts

Member since 18/09/2004

Posted - 03/12/2005 : 21:55:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Koresh a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by fantom

A zašto Povratak Kandraxa, a ne Kandraxov povratak što je mnogo više u duhu hrvatskog jezika? Nije mi jasno zašto se Ludens odlučio za prvu, pogrešnu varijantu!

Povratak Knadraksa bolje zvuči, moćnije, a i original se zove Il ritorno di Kandraks sto točno znači Povratak Kandraksa. Da se zove original nešto u stilu Kandraks ritorno onda bi naslov bio obrnut, ili možda Kandraks se vraća, što još najbolje zvuči od svega

A bio je i Kainov povratak, a u originalu je Il ritorno di Kain, u tom slučaju je ludens obrnuo naslov.

Go to Top of Page

mpavin
Advanced Member

Niue
7809 Posts

Member since 02/09/2005

Posted - 03/12/2005 : 23:44:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mpavin a Private Message  Reply with Quote
povratak kompliciranja stvari sa naslovimazahvaljujem
Go to Top of Page

Arwen
Starting Member

Croatia
36 Posts

Member since 30/10/2005

Posted - 05/12/2005 : 08:52:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Arwen a Private Message  Reply with Quote
Kandraxov povratak je standardna varijanata hrvatskoga jezika jer hrvatski jezik daje primat strukturi pridjev + imenica, nego imenica + imenica u genitivu (u službi atributa). Ali hrvatski jezik ima svoje stilske varijante pa je tako Povratak Kandraxa stilska varijanta koja je dopuštena u ovom slučaju jer je efektnija!

Carpe diem!
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 05/12/2005 : 08:58:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

A zašto ne Kandaraxov put iz mjesta odlaska na mjesto polaska?
Jeste da je poduže, ali i kreativnije!

...i onda kad ne bude nas bilo,stripove će čitat' naše...
I KAD GUBE I KAD TUKU UVIJEK VJERNI SVOM HAJDUKU!

Go to Top of Page

risbozg
Advanced Member

Croatia
15598 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 05/12/2005 : 11:45:24  Show Profile Show Extended Profile  Send risbozg a Private Message  Reply with Quote

- --ak ti je slaba pamet moraš imat jaka leđa --
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000