Author |
Topic  |
Ace of Spades
Junior Member

464 Posts
Member since 13/01/2009 |
Posted - 10/03/2010 : 18:33:18
|
Kordej je takva legenda da me je malo sramota i dugo sam trpio da ovo kazem... but, come on, ovaj je crtez ispod svakog nivoa, a nema mnogo stripova za koje bih to rekao. Tjesim se, i znam da ovo nije njegov niti prosjecan stil, ovo je neko brzanje, nesto se desilo, nema veze, bice bolje. |
I've spent my entire life doing nothing but collecting comic books... and now there's only time to say... LIFE WELL SPENT! |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
mlLandj3
Average Member

.jpg)
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 10/03/2010 : 19:43:29
|
quote: Originally posted by alexts
Ali ostaje dobra kompozicija tabli i unutar kadrova, dobra režija i naracija, prirodni pokreti i ispravna anatomija, dobro rešene scene sa arhitekturom - ponekad impresivno, odgovarajuće senčenje - prema svetlosti, oblicima i teksturi. Perspektive bez greške. Crtanje sa lakoćom, uključujući masovne scene.
Tja, to mi dodje kao fudbaler koji fenomenalno vodi loptu, pravi nevidjene driblinge, dodavanja bez greske, optrci ceo teren i na kraju sutne loptu u stativu ili korner. Svi elementi pojedinacno sljakaju besprekorno ali kao celina ne.
A mozda francuzi i ne dozivljavaju ovaj serijal kao nesto bitno pa ga zato mahom daju crtacima s nasih prostora? |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 10/03/2010 : 19:54:53
|
Aha, baš! I onda stoje u redovima sa albumima pod rukom i čekaju na potpise istih |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 10/03/2010 : 20:00:08
|
Dobor, jasno je da je Tajna istorija čisti mejnstrim, brza hrana za pravljenje love i zato se i radi tom brzinom, zato se i produžava unedogled. Niko ne tvrdi da je to bitan serijal vec čista šarena razbibriga. Kordej, očigledno zbog brzine a možda i godina, nije ni blizu nekadašnjeg nivoa, a ima i primera ozbiljnog ošljarenja. Ipak vidi se i suštinsko poznavanje medija stripa i iskustvo, takođe. |
________________________ Remember, remember the fifth of November, The gunpowder, treason and plot, I see of no reason why gunpowder treason should ever be forgot. |
 |
|
nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts
Member since 06/03/2010 |
Posted - 10/03/2010 : 20:58:22
|
quote: Originally posted by mcn
>Da li moze Tajna istorija da se cita bez prethodnih delova ili ne???
Mozzda tako ima visse smisla nego kad se ide redom.
mcn
   |
Nisi se okrenula, zato nisi videla igrale su sene.
|
 |
|
osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 11/03/2010 : 08:24:32
|
I može da se dogura do kraja epizode, ako se ne čita, već samo gleda i to tako da se zanemare figure, već se samo obraća pažnja na kadriranje i montažu
quote: Originally posted by mcn
>Da li moze Tajna istorija da se cita bez prethodnih delova ili ne???
Mozzda tako ima visse smisla nego kad se ide redom.
mcn
|
 |
|
cat claw
Advanced Member

5844 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 11/03/2010 : 09:00:41
|
Kordej je sjajan u kadrovima i montazi. A to da je strip samo odradio, vidi se. Medjutim, dajem mu puno opravdanje. I ja bih gledao da se sto pre ratosiljam takvog smarackog, necitkog, sado-mazohistickog scenarija. Igor je ocigledno pruzio samo obavezni minimum da mu Fruzi ne zvocaju i nije mu padalo na pamet da se bakce s tim na nekom visem nivou. Srecom, cak i tako zdrljano, Igorovo crtanje otkriva vanserijskog umetnika. Trebalo bi imati u vidu i cinjenicu da se u originalnom izdanju, Tajna istorija stampa u boji koja dosta ''pokriva'' uprosceno tusiranje pa je i utisak mnogo povoljniji. |
 |
|
wiskey
Senior Member

Croatia
1250 Posts
Member since 11/12/2006 |
Posted - 11/03/2010 : 16:15:26
|
quote: Originally posted by cat claw
#Viski

Bane, ne shvatih ono o Zagoru u Stripoteci, sve dok je maloprije nisam kupio (kasni kod nas dosta). Ovaj geg ti je super, provala za desetku. Samo, mogao si i Čiku dodati pored maloga.   |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5844 Posts
|
GGG
Senior Member

Slovenia
2562 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 12/03/2010 : 10:18:22
|
Na kraju se postavlja pitanje, koga vraga je ta Tajna Istorija Stripoteci trebala? Ajde, crtači su "domači", oko serije se napravio dosta velik hype, ali svejedno... Možda su francuzi dali kakav popust? |
Stara Huta za 36 minuta |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5844 Posts
Posted - 12/03/2010 : 13:52:25
|
U osnovi, i takvi stripovi imaju svoju publiku. To sto se mnogima (da li?)ne svidja ne znaci i da je skroz lose. Stripoteka nikad nije objavljivala samo ono sto je po ukusu urednika jer onda tu i nema pravog urednikovanja. |
 |
|
drakulloni
Senior Member

1317 Posts
Member since 25/09/2009 |
|
The Hammer of Hell
Average Member

Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
Posted - 13/03/2010 : 07:43:46
|
Šta ste se svi uhvatili Kordeja. Ovdje je on jednako maestralan kao i inače, i u brzini je bolji od 99 posto domaćih crtača. Jedina zamjerka je šta previše koristi svoje generičke face, ali s obzirom kakav je scenarij, to mu savršeno odgovara, jer su svi likovi ionako bezlični. Kordej je uvijek izvanredan crtač i šteta je da se troši na ovakvom smeću.
Scenarij je takva zbrka da se to jednostavno ne može čitati. Ed Woodovi filmovi su istinska remek djela u odnosu na ove papazjanije. Ovdje dvije rečenice jedna za drugom nemaju veze i smisla.
|
www.stripgen.com |
 |
|
GGG
Senior Member

Slovenia
2562 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 15/03/2010 : 14:24:32
|
Crtež je sasvim OK (u boji je puno bolji), problem je scenarij, koji je u najboljem slučaju prekompleksan. Ako pogledamo druge serijale Stripoteke (npr. Torgal, Lutka od slonovače, Aster Blistok,...), svaka nova epizoda vezana je na kontinuitet serije, i čak ako neku preskočiš, znaš o čemu se radi. Dok te Tajna Istorija tjera, da vučeš van stare stripoteke i rasčiščavaš stvari. Možda bi bilo bolje, da takav konfuzan strip ide u paketima u po 2-3 epizode za redom (kao npr 1 i 2 dio) ili češče - jedna epizoda na godinu je premalo. |
Stara Huta za 36 minuta |
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
Member since 01/04/2008 |
Posted - 15/03/2010 : 17:23:08
|
quote: Originally posted by Ace of Spades
Kordej je takva legenda da me je malo sramota i dugo sam trpio da ovo kazem... but, come on, ovaj je crtez ispod svakog nivoa, a nema mnogo stripova za koje bih to rekao. Tjesim se, i znam da ovo nije njegov niti prosjecan stil, ovo je neko brzanje, nesto se desilo, nema veze, bice bolje.
Igor Kordej, jest legenda stripa i to je postigao svojim entelektom. Što se samoga crteža tiče, ispod prosjeka je u odnosu na mnoge naše, a i svjetske autore. Taj svoj nedostatak (kako je i sam izjavio za jedne novine), nadoknađuje sjajnim kadriranjem i montažom. Crtež mu je oduvijek bio grub, ali kao kompletan strip crtač je prepoznatljiv, što je vrlo bitno. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
Posted - 15/03/2010 : 17:23:32
|
quote: Originally posted by Ace of Spades
Kordej je takva legenda da me je malo sramota i dugo sam trpio da ovo kazem... but, come on, ovaj je crtez ispod svakog nivoa, a nema mnogo stripova za koje bih to rekao. Tjesim se, i znam da ovo nije njegov niti prosjecan stil, ovo je neko brzanje, nesto se desilo, nema veze, bice bolje.
Igor Kordej, jest legenda stripa i to je postigao svojim entelektom. Što se samoga crteža tiče, ispod prosjeka je u odnosu na mnoge naše, a i svjetske autore. Taj svoj nedostatak (kako je i sam izjavio za jedne novine), nadoknađuje sjajnim kadriranjem i montažom. Crtež mu je oduvijek bio grub, ali kao kompletan strip crtač je prepoznatljiv, što je vrlo bitno. |
C'est la vie... https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
|
 |
|
all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4240 Posts
Posted - 15/03/2010 : 17:41:32
|
Uzgred, kupio sam (prošli broj) poslije dužeg vremena Stripoteku i najviše mi se dopada Banetov (i Macanov)Billy the Pljuc, pravo malo remek djelo. Jedan od najboljih naših karikaturalnih stripova. Izvrstan scenario, izvrstan crtež. Papir mi je Stripoteke previše tanak, jel' ono 48 gr., rotacioni, nekad mi je Stripoteka što se štampe tiče bila dosta kvalitetnija. |
|
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 15/03/2010 : 18:24:15
|
quote: Originally posted by wiskey
quote: Originally posted by cat claw
#Viski

Bane, ne shvatih ono o Zagoru u Stripoteci, sve dok je maloprije nisam kupio (kasni kod nas dosta). Ovaj geg ti je super, provala za desetku. Samo, mogao si i Čiku dodati pored maloga.  
Dvi muve jednin udarcem!
Ali čekaj! Jasno ti je da je to samo geg i da ne znači prestanak objavljivanja Zagora?? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5844 Posts
|
dilan kucko
Average Member

Montenegro
835 Posts
Member since 12/11/2009 |