Author |
Topic  |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 05/03/2008 : 17:25:07
|
htio sam ovo nazvati "Jurica napada Tončija koji se ne brani", ali učinilo mi se zgodnim (ako će se još nekome igrati samnom) ostaviti mogućnost da se i nastavi s analizama/raspravama raznih stripova i autora.
za početak ono što sam nekako ostao dužan.
ne kritizira se autora kojeg Macan smatra najvećim živućim crtačem stripova u Hrvatskoj bez da se to i argumentira.
daklem:
 [url=http://www.fileden.com]Free file hosting from File Den![/url]
znači, ovdje imamo četiri povezana kadra u čijoj izmjeni ja ne vidim apsolutno nikakvu logiku ni sistem. kako se meni čini, čovjek je naprosto nanizao kadrove iz rakursa koji mu se u tom trenutku crtao.
1. i 2. kadar ne uspostavljaju nikakvu vezu. Norman McLaren je za animirani film govorio da autori moraju shvatiti kako je važnije ono što se nalazi između dvije sličice nego ono što je na njima. strip autorima bi to moralo biti još važnije. prvo, dakle, vidimo jedan lik, zatim drugi (i to u krupnijem kadru, iako ja ne vidim neku motivaciju za promjenu širine kadra, ali dobro), na prvoj sličici nemamo pojma gdje se nalazi djevojka, na drugoj pojma nemamo gdje se nalazi tip.
2. i 3. kadar su školski primjer kršenja pravila filmske montaže (vjerojatno kamera prelazi crtu između očiju glavnih likova, iako nisam 100% siguran da djevojka nije poskočila na drugu stranu - napokon, nikakve pozadine nema da nas uvjeri u jedno ili drugo). to nije apriori loše. zašto ne? strip nije film. osim toga, i u filmu se pravila mogu kršiti ako imamo neki razlog za to. ali mislim da je lako složiti se kako ovdje nikakvog razloga za zbunjivanje čitatelja nije bilo. kad se radi nešto pomaknuto, mora se imati dobar razlog za to.
usporediti to sa:
ovo je sjajan primjer paralelne filmske montaže. dobro motivirane (stvaranje napetosti) i vrlo jasne.
1, 3. i 5. kadar su iz subjektivne perspektive i nisu nasumično odabrani. 1. nas uvodi u događaj, 3. nam daje važnu informaciju (naš junak glumi pripadnika neprijateljske vojske), a 5. poantira i time prekida montažnu sekvencu. 2. i 5. nas informiraju iz čije perspektive gledamo ostala tri, a ujedno nam i daju (bez riječi, što je posebno pohvalno) uspjeva li herojev trik.
ali montaža ne mora biti filmska, kao što sam rekao. neke teoretičare stripa baš iritira što su prilično napušteni "stripovski" pristupi karakteristični za novinski strip prije 50-ih. primjerice Chris Ware često upotrebljava kadriranje nekarakteristično za film (u filmu neizvedivo).
evo i jednog sasvim nemehaničkog (vjerojatno instinktivno osmišljenog, ali sa strane iskusnog i talentiranog autora):
znači, "kamera" luduje. malo se približava, malo udaljuje. u filmu to sigurno ne bi funkcioniralo, ali ovdje za to postoje razlozi. 2. kadar nam približava lice glavnog lika da bismo vidjeli strah u njemu, 5. ga postavlja u okoliš da znamo gdje je i kamo se kreće. 6. mijenja osovinu pogleda, ali nije pređen pravac pogleda glavnog lika u odnosu na 5. kadar, a i postojala je motivacija za promjenu: treba nam informacija o onome što se nalazi ispred njega.
gdje je motivacija, logika i promišljanje postava kadra ovdje:
 [url=http://www.fileden.com]Free file hosting from File Den![/url]???
1, 2. i 4. kadar su detalji lica iz kojih ne saznajemo apsolutno ništa o relativnim prostornim odnosima čak tri lika važna za radnju. u 3. kadru saznajemo također daleko premalo. vidimo glavni lik kako preskače ogradu, vidimo i bocu koja leti, uz malo razmišljanja možemo povezati bocu u ruci navijača s njom, ali ZAŠTO ZABOGA NIJE NACRTAN NAVIJAČ U 3. KADRU??? neoprostivo. u 5. kadru konačno imamo nekakvu spoznaju o trenutnim položajima aktera, ali nam nije jasno zašto nismo vidjeli kako je junakinja ščepala navijača. 6. kadar ne služi ničemu osim možda da nam objasni kako se junakinja naljutila, ali to je bilo jasno i bez toga. 7. kadar je naprosto loše nacrtan (možete li zamisliti uopće u kojem položaju junakinja i navijač moraju biti da bi ovaj udarac bio moguć?) i loše odabran (malecni malecni kadar u kojem se događa puno više nego u nepotrebno glomaznom 2.) 8. kadar prikazuje grad (i vjerojatno stadion) iz zraka, ali pronaći stadion bilo bi pitanje za neku igru u Mikijevom zabavniku: pronađite na ovoj sličici stadion, djeco!
sad ja očekujem da me netko razuvjeri, prokomentira, posvađa se i sl.
nadam se da je ovo zanimljivo još nekome, pa možemo svi zajedno malo promisliti što je dobro, a što loše kadriranje i što čini dobar, a što loš crtež u stripu (što ne mora imati nikakve veze sa crtežom u slikovnici, storibordu, animiranom filmu ili na plakatu)...
|
|
The Hammer of Hell
Average Member

Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
|
The Hammer of Hell
Average Member

Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 05/03/2008 : 18:29:30
|
quote: Originally posted by The Hammer of Hell
Da nisi i u ovom postu spomenio Chrisa Warea, možda bi ga i shvatio ozbljnije :)
ajde dobro, mogao sam napisati i Trondheim, Sfar, Jeffrey Brown, Mahler... velik je izbor. ali što mogu kad volim Warea!
quote: Originally posted by The Hammer of Hell
a da na sličan način izanaliziraš Ricov strip iz Q-a #21, zamantalo bi ti se
ili neki od onih posranih web-stripova... e po tome se tek može pljuvati 
...ali čekaj! za Ricu i redikule koji ničim izazvani stavljaju svoje bijedne pokušaje na internet nitko ne misli da su jedan od dvojice najboljih domaćih crtača svih vremena!
jasno da Tonči nije LOŠ crtač, ali za status žive legende nije dovoljno biti DOBAR. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 05/03/2008 : 18:54:09
|
> jedan od dvojice najboljih domaćih crtača svih vremena!
Je l' me ovo citirass po popisu najdrazzih stripova gdje sam naveo njega i Edija izvan kategorije? Jer, izvan kategorije je bilo jer sam govorio o crtezzu, a ne stripovima, a podvukao bih i rijecc najdrazzi.
Ako je neki drugi citat, ajd' me podsjeti. Vjerojatno jesam kriv.
Inače, super analiza. Što je ne daš Markosu kao drugi nastavak one svoje kolumne na naslovnici?
mcn |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
Edited by - mcn on 05/03/2008 18:55:05 |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 05/03/2008 : 19:01:18
|
quote: Originally posted by mcn
Je l' me ovo citirass po popisu najdrazzih stripova gdje sam naveo njega i Edija izvan kategorije? Jer, izvan kategorije je bilo jer sam govorio o crtezzu, a ne stripovima, a podvukao bih i rijecc najdrazzi.
pa da. na to mislim. valjda sam krivo shvatio jer sam mislio da zelis reci kako su ti oni najbolji CRTACI STRIPOVA koji nisu napravili niti jedan od stripova koje smatras najboljima (ili da su svoje najbolje stripove napravili po tvojim scenarijima, pa ih ne zelis isticati). |
 |
|
Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 05/03/2008 : 22:28:24
|
>pa da. na to mislim. valjda sam krivo shvatio jer sam mislio da >zelis reci kako su ti oni najbolji CRTACI STRIPOVA koji nisu napravili niti jedan od stripova koje smatras najboljima
Bili jesu iskljucceni zato ssto sam radio s njima i zato ssto su me uglavnom impresionirali kao crtacci, a ne kao scenaristi, ali lista je bila najdrazzih stripova (zato ih ima puno iz djetinjstva moga koji ne bi, mozzda, objektivno prossli neki musstranje). Na objektivnoj listi nemoguche je izbjechi Maurovicha, jer crta k'o dva zmaja, al na subjektivnoj ga mogu ladno izostaviti jer mi ne passe njegova poetika. Ili tako nekako.
mcn |
Zar danas još niste bili na www.darkomacan.com ? *** Moje aukcije: http://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=mcn |
 |
|
Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts
Member since 21/07/2004 |
Posted - 05/03/2008 : 23:38:15
|
Evo ja cu biti devil's advocate, ali samo ako obecavas da neces odgovor shvatiti licno (pogotovo sto se manje-vise slazem sa tobom). Valjda mozemo razgovarati kao muskarci, tj iznositi argumente - a ne samo aktivno slusati ko picke, klimati glavom i govoriti glasno m-m.  quote: Originally posted by jurica
znači, ovdje imamo četiri povezana kadra u čijoj izmjeni ja ne vidim apsolutno nikakvu logiku ni sistem. kako se meni čini, čovjek je naprosto nanizao kadrove iz rakursa koji mu se u tom trenutku crtao.
Upravo tako, ali to ne mora biti nista lose - postavka se uglavnom radi intuitivno, a razmisljanju se pribegava uglavnom kad treba naci izlaz iz slepe ulice.quote: 1. i 2. kadar ne uspostavljaju nikakvu vezu. Norman McLaren je za animirani film govorio da autori moraju shvatiti kako je važnije ono što se nalazi između dvije sličice nego ono što je na njima. strip autorima bi to moralo biti još važnije. prvo, dakle, vidimo jedan lik, zatim drugi (i to u krupnijem kadru, iako ja ne vidim neku motivaciju za promjenu širine kadra, ali dobro), na prvoj sličici nemamo pojma gdje se nalazi djevojka, na drugoj pojma nemamo gdje se nalazi tip.
Sve stoji, ali potcenjujes citaoca.
Ko kaze da je sirina kadra promenjena...? Tabla se formira kao celina; za prvi kadar mu je trebalo vise prostora oko lika da bude jasnije sta radi, za drugi kadar je taj prostor suvisan (ukoliko se ne ostavi namerno, ali onda ima drugu funkciju).
Pre bih rekao da su sledeca dva kadra svesno uradjena jednaka, nego sto su prva dva svesno nejednaka.quote: ovo je sjajan primjer paralelne filmske montaže. dobro motivirane (stvaranje napetosti) i vrlo jasne.
1, 3. i 5. kadar su iz subjektivne perspektive i nisu nasumično odabrani. 1. nas uvodi u događaj, 3. nam daje važnu informaciju (naš junak glumi pripadnika neprijateljske vojske), a 5. poantira i time prekida montažnu sekvencu. 2. i 5. nas informiraju iz čije perspektive gledamo ostala tri, a ujedno nam i daju (bez riječi, što je posebno pohvalno) uspjeva li herojev trik.
Najs. Ali ako je ceo strip takav, zaspacu na pola.quote: [...] vidimo i bocu koja leti, uz malo razmišljanja možemo povezati bocu u ruci navijača s njom, ali ZAŠTO ZABOGA NIJE NACRTAN NAVIJAČ U 3. KADRU??? neoprostivo.
Zato sto je navijac nepotreban - videli smo da je flasa u njegovoj ruci, plus imamo liniju koja pokazuje pokret. Dodao bih cak da je ovako duhovitije - navijac bi samo skretao paznju.quote: 6. kadar ne služi ničemu osim možda da nam objasni kako se junakinja naljutila, ali to je bilo jasno i bez toga.
Hm, ne, to je trenutak neverice u kojem junakinja pizdi. Super sto je bez teksta. Kadar potreban da bi se objasnila njena reakcija na sledecoj slici.quote:
7. kadar je naprosto loše nacrtan (možete li zamisliti uopće u kojem položaju junakinja i navijač moraju biti da bi ovaj udarac bio moguć?) i loše odabran (malecni malecni kadar u kojem se događa puno više nego u nepotrebno glomaznom 2.)
Nebitno, udarac je na granici stilizacije karakteristicne za crtani film. Fizika tu ne igra ulogu. Slicno kao sto mnoge mange prave nagle prelaze, narocito kad je u pitanju (pre)naglasena emocija.
Opet, slazem se sa tvojim zamerkama i samo pokusavam dati neko objasnjenje (mada bi sam proces kadriranja mogao da demistikuje samo crtac licno).
Super analiza, trebalo bi je okaciti negde - da se ne izgubi u spamu ovog foruma. |
Edited by - Vlaadisha on 05/03/2008 23:41:52 |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts
Member since 12/01/2006 |
Posted - 06/03/2008 : 00:39:46
|
vladisha, vrlo bih se rado slozio s tobom, ali ... ne mogu. rado, kazem jer sam toncijev fan i prijatelj, al kad nije dobro - nije! mozda je jurica ponegdje i previse cijepidlacio, ali potpuno je ispravno detektirao u obadva primjera da je tonci skroz propustio jasno nam prikazati tko je gdje i sto radi. cest propust i kod iskusnijih crtaca, koji su uglavnom ljeni i razmisljaju samo o onome sto im se crta, a ne onom sto je bitno. tonci je, medjutim, samo mlad i neiskusan (a darko ga nije stedio u port silveru) i vjerujem da ce takvi propusti bit sve rijedji. i franina sekvenca je odlicno odabrana kao primjer dobrog pricanja. naravno da nije cijeli strip tako rijesen. jurice, ova analiza je super stvar i ako imas vremena i volje za jos, ucinit ces ovaj forum daleko zanimljivijim mjestom! |
https://www.facebook.com/goransudzuka |
 |
|
jurica
Senior Member

1799 Posts
Posted - 06/03/2008 : 00:42:37
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
samo ako obecavas da neces odgovor shvatiti licno
časna pionirska! (btw. ako se netko ovdje ima pravo ljutiti, to je Tonči, pošto nije, koliko mi je poznato, član foruma, pa ga jebem iza leđa, ali opet s druge strane... kad nešto objaviš, svaki internetski papak to ima pravo kritizirati)
Sve stoji, ali potcenjujes citaoca.
kod drugog žanra bih sudio drugačije. da se radi o alternativnom stripu jako individualne likovnosti, podrazumijevalo bi se da nad sličicom treba malo zastati i promisliti. moj dojam je da je ovo strip koji nastoji biti brz i lako čitljiv. u tom slučaju se očekuje kadriranje koje će to podržati.
postavka se uglavnom radi intuitivno, a razmisljanju se pribegava uglavnom kad treba naci izlaz iz slepe ulice.
apsolutno - otud primjer br. 3 da mi kod čitanja ovi kadrovi nisu zasmetali, ne bih ni razmišljao što s njima nije u redu. ali zasmetali su mi...
Ko kaze da je sirina kadra promenjena...?
ovo je moja greška definitivno. upotrijebio sam filmski termin (širina kadra) koji u stripu ima drugačije značenje. mislio sam reći da ne vidim razlog za close-up djevojčina lica (nema više ženskih likova da trebamo zapamtiti njezino lice, niti saznajemo jako puno o njezinim emocijama - barem se meni čini).
Najs. Ali ako je ceo strip takav, zaspacu na pola.
nije. kombinira se "filmska" i nešto klasičnija montaža.
Zato sto je navijac nepotreban - videli smo da je flasa u njegovoj ruci, plus imamo liniju koja pokazuje pokret. Dodao bih cak da je ovako duhovitije - navijac bi samo skretao paznju.
jasno je da je on bacio bocu, ali nije jasno kako on reagira na junakinjino približavanje. nakon kadra gdje ga vidimo kako psuje, nećemo ga vidjeti sve dok već ne bude svladan. opet - u novinskoj karikaturi bi se akcijske sekvence izbacivale. ostavio bi se samo rezultat, ali u ovakvom stripu to oduzima dramatičnost.
Hm, ne, to je trenutak neverice u kojem junakinja pizdi. Super sto je bez teksta. Kadar potreban da bi se objasnila njena reakcija na sledecoj slici.
ako je trebala biti "značajna stanka" onda je sličicu trebalo dizajnirati širom. ne sjećam se točno knjige i citata, ali neki je francuski teoretičar pisao o tome kako oblik sličica djeluje na dinamiku čitanja (provodio je čak istraživanja da bi to dokazao). uglavnom: što šira sličica, to duža stanka na njoj.
Nebitno, udarac je na granici stilizacije karakteristicne za crtani film.
ma da, ali onako malen i opterećen oblačićima teksta ne djeluje baš moćno. stilizacija bi trebala naglasiti bitno, ne ostaviti nekakav dojam drvenih poza koje nije uspio spasiti "splash" u pozadini.
super mi je što možemo ovako raspraviti neke dojmove. jako bi me zanimalo i inače što se ljudima sviđa a što ne kad čitaju strip. koje kadriranje vole koje ne. ne moraju tu biti neka "otkrića" niti si moramo dokazivati tko je u pravu. nitko nije u pravu. meni je Jim Lee grozan crtač (baš zbog ovakvih stvari - uvijek mi bira nelogične rakurse), a radi se o jednom od najcjenjenijih uopće.
mislim da ni ja ni ostatak svijeta nismo "u pravu". ja imam svoje razloge, ostatak svijeta svoje. uvijek mi je zanimljivo saznati što ostatak svijeta smatra važnim. |
Edited by - jurica on 06/03/2008 00:45:28 |
 |
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 06/03/2008 : 00:52:24
|
quote: Originally posted by jurica
samo ako obecavas da neces odgovor shvatiti licno
časna pionirska! (btw. ako se netko ovdje ima pravo ljutiti, to je Tonči, pošto nije, koliko mi je poznato, član forumapa, ga jebem iza leđa,
A koliko je meni poznato, sa Opuzencima ( Neretvanima ) se nije (za)jebavat.  |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 06/03/2008 : 12:36:12
|
A da bi slika bila potpuna i kritika išla gdje treba, evo i scenarija za gornju epizodu Port Silvera:
Port Silver: 'AJMO, ZAPAD! (Jedna za Škrkya) Stranica 1. 1.) Oveći kadar, jedno 40% visine stranice. Prometnice se dvije-tri križaju nad noćnim gradom. Osvijetljene su na stajalištima, možda je koja opskrbna/iskrcajna autoputna stanica baš nad gradom i poput grozda ili tumora visi i raste negdje uz traku. Dolje je grad u mraku i jedina stvar koja svijetli jest baš nogometni stadion, četiri baterije reflektora tuku sa stupova u kutu. Osim naslova, još čujemo samo Albin glas kako dolazi od stadiona. ALBA: I ŠTO, TI SI NOGOMETAŠ? ONO, PRAVI? 2.) U svlačionici smo, ali to vidimo samo po detaljima pozadine. Koncentriramo se prikazati Nipera (ne zove se tako, ali nećemo ga ni imenovati) do pasa, dok na sebe stavlja kožni oklop preko ramena i neki steznik oko rebara. Poanta je da je nogomet postao nasilniji i bliži američkom dok ga je još bilo. Niper se muči s kopčama na leđima. Niperu je možda 16-17 godina i izgledao kao totalni kovrčavi klinjo, samo izrastao. NIPER: SAMO SAM O TOME SANJAO JOŠ OTKAKO SAM BIO KLINAC! NIPER: ZAKOPČAJ MI OVO, HOĆEŠ? 3.) E, sad mi daj total svlačionice (ne mora biti naročito futuristička, nije rabljena desetak godina) tako da vidimo da je prazna osim njih dvoje. Alba je klekla i veže/kopča mu steznik na leđima. Ona je odjevena kao i inače. On je, ako ne računamo oklope na strateškim mjestima, samo u gaćama, ali sve to skupa nije naročito seksi niti fura na to jer je ona i odraslija (po stavu) i viša od njega za jedno pola glave pa je odnos više majka/sin ili sestra/brat. ALBA: MISLILA SAM DA JE SAV NOGOMET DANAS VIRTUALAN I KAKO BI GA UKINULI DA NEMA KLADIONICA? NIPER: ZATO SAM I HTIO U "GRAĐANSKI"! JEDAN OD RIJETKIH KLUBOVA KOJI SE NIJE PRODAO! 4.) U svlačionicu se naviri neka starija, niža žena. Možda žvače cigaru. Možda podsjeća na Ćiru. Možda ne. ĆIRIBELA: ONDA, CURE? ONDA, DJEČACI? SPREMNI ZA OKRŠAJ STOLJEĆA? 5.) Niper navlači dres preko oklopa, nestrpljivo je sretan. Ćiribela mu se široko smije, možda iskreno, možda lažno. ĆIRIBELA: VIDI GA, MOMČINU! RAZBIT ĆEŠ IH, A? NIPER: JE LI "ŠINTER" STIGAO? JESU LI VEĆ TU? 6.) Krenu kroz hodnik prema izlazu. Ćiribela drži pokroviteljsku ruku na Niperovu ramenu (ili ga tapše po dupetu?). ĆIRIBELA: KAMERE SU TU, TO JE BITNO! DVAJ'STITRI MREŽE! ALBA: ČEKAJ ... SAMO ON JE U "GRAĐANSKOM"? 7.) Ćiribela je pogleda s "radi svoj posao i ne pleti se u moj" pogledom. Alba zašuti, možda kimne. ĆIRIBELA: JEDAN TU, JEDAN U "ŠINTERU" ... ŠTO ĆEŠ VIŠE? DOSTA DA PRVU ŽIVU UTAKMICU NAKON MILIJUN GODINA PRODAMO KAO MEDIJSKI DOGAĐAJ! ĆIRIBELA: AJD', TRČI VAN I ČUVAJ GA! PUBLIKA JE MALO DIVLJA! 8.) I onda vidimo publiku: na komadu vidljivo praznih tribina sjedi jedan jedini čovjek u prugastom šalu, vrti nekim kurcem koji radi buku i urla. Pored njega poluprazna flaša, staklena. PUBLIK/SFX: OEEE-OE! OEE-OEE-OEEEE! Stranica 2. 1.) Krupno na Nipera koji istrči na stadion podignutih ruku i lica ozarenim osmijehom nepomućene sreće. 2.) Rez na publika koji podigne šal u obje ruke i zatuli: OEEEEEEEE! 3.) Mali total: na travnjaku stoji Niper, trčkara s podignutim rukama. Alba stoji pored njega, zna da ga treba štititi, ali sve joj je pomalo besmisleno. Ćiribela razgovara na mobitel, možda stavila mali prst u drugo uho. Sve je pomalo nestvarno zbog mora svjetla u kojem ih kupaju reflektori. NIPER: PREDIVNO JE! BAŠ KAKO SAM ODUVIJEK MAŠTAO DA ĆE BITI! ĆIRIBELA: MOLIM? ... ŠTO JE? ... GOVORI GLASNIJE! 4.) Ćiribela s uzdahom zaklopi mobitel, ali prestara je da je razočaranje omete. Niper je gleda sav pokisao, ne vjeruje svojim ušima. ĆIRIBELA: PROMJENA PLANA, CURE I DJEČACI! GAMAD IZ "ŠINTERA" JE ISKORISTILA MEDIJSKU BUKU I PRVA SE PRODALA VIRTUALCIMA! NIPER: MOLIM!? 5.) Ćiribela pokušava staviti ruku Niperu na rame, utješiti ga, ali on se hvata za glavu. To gledamo s tribina, odakle se i publikum dovikuje s Albom. ĆIRIBELA: NIŠTA TI NE BRINI, MALI! PRODAT ĆU JA I NAS, VJERUJ MI ... NIPER: ALI, JA SAM HTIO IGRATI! IGRATI! PUBLIK: 'OĆEMO TEKMU! 'O-ĆE-MO TEK-MU! ALBA: NEMA! OTKAZANO! 6.) Dolje smo, iza Albe. Onaj gore ništa ne čuje, naginje se, stavlja dlan iza uha. Alba skupila ruke u trubicu i viče natrag. PUBLIK: MOLIM? ALBA: O-TKA-ZA-NO! 7.) Pijandura se unervozi, sad bu on njima pokazal. Grabi bocu za grlić. PUBLIK: OTKAZANA? KAK' OTKAZANA? ... NE BUTE VI MENI TEKME OTKAZIVALI, MATER VAM ... 8.) S lijeva na desno, Alba preskače ogradu u pokušaju da ga zaustavi, ali kasno. Boca već - zdesna nalijevo - lete iznad njezine glave. Alba je vidi i prokune. 9.) Boca, naravno, zvizne Nipera u sljepoočnicu. Ovaj momentalno okrene očima, gubi svijest. 10.) Ćiribela stoji nad prostrtim Niperovim tijelom i pizdi na Albu koja je gore na tribinama i drži publiku za revere od kaputa. ĆIRIBELA: KOZO JEDNA! GLE ŠTO SI NAPRAVILA! KAKO DA GA SAD, OVAKVOG, PRODAM!? ĆIRIBELA: OTPUŠTENA SI! 11.) Krupno na Albu, vrlo. Smrkla se - pa je l' se opet napatila ni zbog čega. 12.) Pijanac je na podu, a Alba ga okida teškom cipelom u rebra. Mora se na nekome ispuhati. Ovaj urla, uvija se, pati. PUBLIK: HEJ, ŠTO RADIŠ! ... JAO! ... NE MORAŠ, OTPUSTILA TE ... AU! PUBLIK: JAO! 13.) Povlačimo se uvis, još uvijek vidimo svijetlu mrlju stadiona, tako daleku i nevažnu. PUBLIK (SVE TIŠE): PRESTANI ... AU! ... MOLIM TE ... PUBLIK: JAO!
(ENDE)
|
 |
|
dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts
Posted - 08/03/2008 : 00:37:42
|
ko za inat, bas taj 'q' mi nije pri ruci, a ne mogu se napamet sjetiti prve polovice table, ali sjecam se da sam imao problem sa time ko je gdje. kadar 1(kod jurice) odnosno 6 (u darkovom scenariju) je sigurno jedan od razloga za to. kadar 3 (odnosno 8) je svakako najproblematicniji. na 6tom (11tom) je izraz lica mogao bit i ekspresivniji, al to vec moze ici u finese. kadar 7(12) je svakako trebao bit sa udaljenijom kamerom i biti nacrtan tako da ga cipelari, a ne da ga je samo jednom sutnula. zadnji kadar tocno kakav treba biti. nemoramo jasno i odmah prepoznat stadion da bismo znali da smo (visoko) iznad njega. podsjetit cu samo jos jednom, a to se sad i bijelodano vidi, tonci nikako nije dobio lak zadatak od darka. no to nije toliko izgovor koliko u stvari kompliment tonciju. inace, sad sam bas gledao onu epizodu port silvera sa robotom (jel to prva bjese?) u kojoj na cetiri table bez ikakvog teksta tonci prica pricu prilicno jasno. tek na par kadrova je nejasan. ljeni sam konj, pa jos nisam naucio kacit slike na forum, al ak se nekom da ... u stvari, jurice, volio bi da ju i ti izanaliziras. zanima me hoces li imati prigovore na iste stvari i hocemo li se slzit oko onog sto je dobro. |
https://www.facebook.com/goransudzuka |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 08/03/2008 : 16:26:18
|
quote: Originally posted by dzuka isti q ! 
Koji? Mali ili veliki? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|