forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 249

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/03/2010 : 16:12:38  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Dobro, dva sata:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7342 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 14/03/2010 : 16:16:02  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rock.Bob Rock

Zašto tri sata kad ima samo 90-ak stranica?

Ako oćeš dobro pročitat ovu knjigu, triba ti i više od 3 sata.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/03/2010 : 16:26:10  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Jedan život Aleksandra Solženjicina

Aleksandar Solženjicin: Jedan dan Ivana Denisoviča

Solženjicin je svakako jedan od velikana novije ruske književnosti, a slobodno bi se moglo reći da je i njegov život jedan veliki roman pisan punih devedeset godina. Jedan dan... najpoznatija je njegova knjiga, makar moram reći ne i najbolja. Snažna poruka koju ona šalje ipak je nadzišla kvalitetu napisanog, pa je knjiga upravo zbog toga postigla kultni status u Ruskoj prvenstveno, ali i svijetskoj književnosti. Knjiga je teška za čitanje, na zbog načina pisanja koliko zbog sudbina koje kroje njeno tkivo, teških sudbina u teškim vremenima. Ne radi se o remek - djelu, ali svakko ugodno za čitanje

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 14/03/2010 : 18:19:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope

E pošto se Točak primiče kraju, i ovi u Laguni su odlučili da ubrzo završe sa tom epopejom a ja pročitah odlomak iz tog svijeta u Legendama koji mi se jako dopao odlučih d, počev od sjutra, krenem u manijakalnu kupovinu svih, do sada izašlih, djelova i bacim se na bjesomučno čitanje. Al tek kad uzmem sve djelove...

Blago tebi sto tek pocinjes s tim :) Najbolje su prve 3 knjige. I kasnije se desavaju odlicne stvari, zanimljivo je, ali tesko se odati utisku da je moglo sve to i malo krace. Ja sam procitao prvih 8 knjiga, i jedva cekam prevode ostalih. Bezveze je mozda porediti sa Tolkinom ili bilo kim "Tocak Vremena", ipak nije to vise ni slicno, jos od druge knjige.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 14/03/2010 : 18:38:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Ja sam i dalje na polovini sedme sto se tocka tice Ali, nece kraj jos kod nas, nema brige

btw, novi serijal iz Lagune

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/03/2010 : 18:52:04  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Najstrože zabranjena stvar na ovome forumu je politika. Nažalost, unatoč stalnom isticanju toga pravila vas dvoje(Osim i Lvood) ste ga prekršili, stoga sam prisiljen udaljiti Vas sa foruma na tjedan dana. Nadam se da nema ljutnje i da ćete i dalje pridonositi Forumu svojim postovima. Hvala

Ispričavam se na previdu, ali naknadnim uvidom sam ustanovio da ste obadvoje već bili kažnjeni, stoga, s obzirom da je ovo drugi prekršaj, udaljavanje sa Foruma će trajati dva tjedna.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41133 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 14/03/2010 : 19:11:55  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Imrahile, kakva je knjiga? Video sam je na laguninom sajtu...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 14/03/2010 : 20:10:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Ne znam, nisam jos citao, ali deluje zanimljivo. Videcu da uzmem, ali cu sacekati sa citanjem, jer serijal ima 6-7 delova, a tek su 2 napisana. A i pitanje kad ce Laguna objaviti nastavak.

Nego, Sale, jesi citao Rejmonda Fajsta, jel valja? http://www.laguna.rs/index.php?m=pisci&id=84

Treba i one Meseceve Vrtove da procitam...
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 14/03/2010 : 23:17:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message  Reply with Quote
Zrelo doba-Jean-Paul Charles Aymard Sartre

Nil sciri quisquis putet,id qudque nescit an sciri possit,quo se nil scire fatetur.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 14/03/2010 : 23:25:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Ne znam, nisam jos citao, ali deluje zanimljivo. Videcu da uzmem, ali cu sacekati sa citanjem, jer serijal ima 6-7 delova, a tek su 2 napisana. A i pitanje kad ce Laguna objaviti nastavak.

Nego, Sale, jesi citao Rejmonda Fajsta, jel valja? http://www.laguna.rs/index.php?m=pisci&id=84

Treba i one Meseceve Vrtove da procitam...

Fajst ti je jedna od boljih razbibriga koje sam citao. Ako si u stanju procitati Zagora ili Teksa, moci ces i Fajsta. :)
Ja sam procitao ovaj serijal o "Kapiji Svetova", Carobnjak:Segrt, Carobnjak:Majstor, Srebrni Trn i Tama Iznad Setanona, i knjige su stvarno zabavne, ali da ces u njima naci nesto vise od zabave, tesko.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41133 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 14/03/2010 : 23:48:14  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Nisam Imrahile citao nista od Fajsta... Ali kako sam krenuo, uzecu ceo Lagunin opus..

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 15/03/2010 : 00:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Hvala

Valjda je bolji od Edingsa i Belgarijade
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 15/03/2010 : 00:54:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

nadam se da ovde ne postoje ljudi koji to citaju

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

SnotMan
Advanced Member

Saint Croix
6389 Posts

Member since 21/07/2003

Posted - 15/03/2010 : 00:57:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit SnotMan's Homepage  Send SnotMan a Private Message  Reply with Quote
Ima me,evo me,mah,mah:D

Nil sciri quisquis putet,id qudque nescit an sciri possit,quo se nil scire fatetur.
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 15/03/2010 : 09:26:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

quote:

A oni koji su citali i zale zbog toga
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 15/03/2010 : 09:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

A oni koji su citali i zale zbog toga

heh, ako si ti taj, onda sam ja broj 2

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 15/03/2010 : 13:13:57  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Cvijeće i kavijar

JOHANES MARIO SIMMEL:Pustite cvijeće cvjetati

Iako će na spomen ovoga pisca gotovo svi odmah spomenuti fenomenalan špijunsko - politički triler
"Može i bez kavijara", ja ću se osvrnutina njegovu, barem isto tako dobru knjigu. Knjiga
"Pustite cvijeće cvjetati" temelji se na poprilično intrigantnom zapletu tako da činjenica
da je radjena prema istinitom dogadjaju izaziva mali pravi šok, ali, kako je Clarke jednom rekao
"Stvarnost je puno zanimljivija od fikcije"( inače, prema piscu, glavni akter ova knjige doživio
je srčani udar u zatvoru čitajući knjigu).Da li čovjek može pobjeći od vlastite sudbine i da li je
sreća nedostižna koliko god identiteta promijenili i koliko god ponovo započinjali?
Preporuke

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 15/03/2010 : 20:16:42  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote

Greg Ber, PUT SVIH DUHOVA
Treća knjiga (priča, bolje rečeno) u serijalu "Put" i ovoga puta,
za razliku od "Legata", tematski se potpuno drži glavne ideje serijala.
Na Putu je otvorena kapija koja vodi do univerzuma potpunog reda
(ili haosa, kako je to Ber slikovito prikazao) koji polako počinje da se
širi od prvobitne kapije i prijeti da cio Put a sa njime i univerzume ustroji
po svojim načelima reda koji izgledaju kao različiti krugovi pakla. Puno je
metafizike, pored one obične - teško razumljive, upredeno u ovu priču da bi
bila potpuno jasna no i pored toga je čitljiva i doprinosi razumijevanju dimenzija
onoga što je čovjek Putem postigao. A sad imam glavobolju...

...
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 15/03/2010 : 20:45:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Dosta bolje. Mada, ja i nesto ne zalim sto sam procitao Belgarijadu, ima i naivnijih stvari...
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13527 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 15/03/2010 : 21:38:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Ne zalim ja bukvalno, ali mi se nije svidela. Valjda sto bas volim epsku fantastiku, pa sam je nekako izgurao do kraja.
Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 16/03/2010 : 22:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
R.A. Heinlein: Luna je okrutna ljubavnica (Zagrebačka naklada, 2002., prijevod Moon is a harsh mistress)

Što je najveće što posjeduje svaki čovjek? Sloboda naravno. Upravo revolucijom za slobodu bavi se ovaj odličan roman.

A o čemu se radi? Godine 2075. Mjesec (Luna) je kažnjenička kolonija. No, slučaj s njom je sličan Australiji - ljudi koji izdrže kazne se ne mogu vratiti kući (u ovom slučaju zbog toga što su fizički naviknuti na manju gravitaciju), te razvijaju potomstvo, i svojim proizvodima prehranjuju maticu Zemlju. Troje ljudi: mladi jednoruki kompjuteraš, plavuša već prije aktivna u revolucionarnim pokretima i stari iskusni vuk, revolucionar davno izgnan na Lunu. No oni nikako ne bi uspjeli bez svog aduta - superračunala Mike-a, koji upravlja svime na Luni, a samo ova trojka zna da je on budan. Počinju pobunu protiv Uprave. To govori po meni najbolji dio (prva knjiga: Taj dinkum tinkum) ove velike (320 stranica baš velikog formata. Znate izdanja npr. Izvora? E, veći format čak od njih) djelčine velikana žanra.

Iznenađuje vrlo loš prikaz ljudske rase (na Zemlji, Luniji su dobro prilazani), pogotovo Amerikanaca koji su prikazani vrlo bahato, te je čudno pomisliti da je autor bio prozivan zbog svog "desničarenja", kad je tako negativno prikazao Amerikance (koji se, iako su svi narodi sjedinjeni, i dalje smatraju povlaštenima) i (blagi spoiler, preskočite do kraja ovog odlomka, neće vam baš pokvariti, ali ipak) tako sadistički uživao u uništavanju SAD-a od strane Lunija (ma, to je ionako blagi spoiler, nije li?).

Da spomenem i riječ-dvije o izdavaču, koji je ovdje ugodno iznenadio, ne samo tome što je cijena za 320+ stranica stvarno velikog formata i to još HC mizernih 50 kuna, već i dobrim prijevodom, što se vidi i iz samog naslova (lijepo upotrebljeno Luna je okrutna ljubavnica umjesto nakaradnog Mjesec je okrutna ljubavnica, ili nedaj bože Mjesec je okrutan ljubavnik), te također iscrpnim esejom o životu i djelu R.A.Heinleina, koji je za ovaj roman dobio svog četvrtog (i zadnjeg) Huga - ostali romani su Starship troopers (Zvjezdani jurišnici), Stranger in a strange land (nema HR-prijevoda iako nisam siguran, inače je uvršten u 1001 books you must read before you die) te Double star (Dvostruka zvijezda).

Uh, nisam mladjo niti vope, ali se nadam da je osvrt dobar.

.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 16/03/2010 : 22:17:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
savrsen, thumbs up!!!!

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 16/03/2010 : 22:23:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Bravo Bobe!

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Rock.Bob Rock
Senior Member

Croatia
1146 Posts

Member since 25/03/2009

Posted - 16/03/2010 : 22:27:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Rock.Bob Rock a Private Message  Reply with Quote
Hvala, hvala

.
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 17/03/2010 : 01:51:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

quote:

Fajst ti je jedna od boljih razbibriga koje sam citao. Ako si u stanju procitati Zagora ili Teksa, moci ces i Fajsta. :)
Ja sam procitao ovaj serijal o "Kapiji Svetova", Carobnjak:Segrt, Carobnjak:Majstor, Srebrni Trn i Tama Iznad Setanona, i knjige su stvarno zabavne, ali da ces u njima naci nesto vise od zabave, tesko.

Riftwar saga je sjajna, evo baš je iznova čitam ovih dana - pa da doprinesem malo topicu...

Fajsta najviše volim zbog specifičnog pristupa tamnim vilenjacima (moredelima), jer - iako su zla strana, vidi se koga pisac više voli, pa su podjednako dobro razrađeni svi likovi, i dobri i loši momci.

Prvu knjigu, "Čarobnjak", Laguna je podelila na dva dela (što im je kasnije prešlo u naviku i sa Martinom i Džordanom). Već tu se vide osnove na kojima će se zasnivati i budući zapleti, mada baš u "Čarobnjaku" ima milion fora maznutih od Tolkina... (Ah, te družine...) Ali, kasnije se Fajst uvođenjem intriga, politike, dvorskih spletki i sl. udaljava od Dž. R. R. T.-a i daje jak autorski pečat svojim delima.

Jedan od bitnih elemenata je odvijanje radnje na dva sveta, Midkemiji i Kelevanu (s kog dolaze napadači Tsuraniji), zbog toga što magija na ta dva sveta nije ista i to će predstavljati problem jednom mladom čarobnjaku-šegrtu...

Fajst izuzetno lepo opisuje drevne događaje koji utiču na sadašnjost u Midkemiji, daje jasan uvid u način života svake od rasa (postoji lepa podela vilenjaka, a svideće vam se i patuljci) i izuzetno dobro gradi likove i portretiše ih (njegov lopov Džimi Ruka je jedan od mojih omiljenih fantasy likova) i ume da dobro zakuva priču. To bi bile pozitivne strane, ali loše je to što ima nespretne rasplete, raspiše se i gubi se nit u haotičnim završnicama. Posebno kada se radnja paralelno odvija na dva sveta...

Neću da spoilujem, sinopsise možete videti na Laguninom sajtu, ali postoje dobro razlozi da ovo pročitate!

Ko fantasy posmatra samo kao razbibrigu, kao što reče Elderane, onda će mu odgovarati uglavnom linearna radnja (osim, rekoh, u finalima) u ovim romanima, koja pomalo podseća na FRP kompjuterske igre. U ostalom, po legendarnoj Betrayal at Krondor, Fajst je kasnije zasnovao The Riftwar legacy, a prva u nizu, epska (u pravom smislu te reči) "Krondor: Izdaja" je odlično podsećanje na "Tamu iznad Setanona", tu odrasli Loklir i Džimi Ruka vode glavnu reč.

Upravo i to što se oslanja na iste likove, ali starije (kao Foster u Princu Valiantu) čini Fajsta omiljenim kod čitalaca. Još - ume da iznenadi povremeno sa neočekivanim, ali vrlo praktičnim rešenjima.

Većina likova Riftwar sage su ili još uvek dečaci ili nedorasli mladići, ali tokom Rata sazrevaju i dolaze na važne položaje, a baš u tome kako lepo opisuje promene koje su svakog od njih zadesile, Fajst briljira.

Daleko je ovo od najboljeg što žanr nudi, ali vrlo dobro i zanimljivo jeste! Neko je pomenuo Edingsovu Belgarijadu... Kod nas su izašle u isto vreme ove dve sage, pa ih mnogi porede, ali je, imho, Fajst za klasu bolji.

quote:

quote:

Mene je Edings kupio time što se Belgarat pretvara u velikog sivog vuka.

EDIT: Zaboravih, izašle su nedavno još dve knjige od Feista, a i nešto od Edingsa!

Ovo od Feista, to je serijal Sinovi Krondora, ali nisam još stigao da pročitam... Neka neko podeli utiske, ako zna nešto više.

Edited by - Gil-galad on 29/03/2010 00:09:01
Go to Top of Page
Page: of 249  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.98 seconds. Snitz Forums 2000