forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 126

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:34:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by Kruger

To su običaji, a kod Zagor ima dosta tog promoviranja okultnog – poganskog new ageovskog.
Ken se ne bavi okultnim i što ti ja znam tim nekakvim demonima.

da, to su običaji, to nisu promocije. samo je sve podređeno hvaljenju običaja i prihvaćanju drugoga, pravi multi kulti baš kako ti voliš.

možeš li navesti neki primjer promoviranja okultno-poganskog u Zagoru?

Nisam ja multi kulti, ali ako se nađeš na sjevernom polu, što ćeš razmišljati o običajima Bušmana iz Afrike? Naravno da ćeš prihvaćati ono što ti kažu ljudi koji tu žive, mogu te zaribati ako su podli, ali nemaš baš nekog izbora.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:37:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Prihvaćam mišljenje svećenika, znanstvenika, a o mišljenju pojedinaca ću razmisliti.

jesu li svećenici i znanstvenici pojedinci?
ili ih ti vidiš kao automate kroz koje progovara nemam pojma što, dogma? ti si jako institucionaliziran čovjek, krugeru.

Sad te ne razumijem, svećenici su obučeni za duhovnost čovjeka, kome ću vjerovati ako ne njima što se tog pitanja tiče. A što se tiče znanstvenika, a opet kome ću vjerovati ako ne njima, jer opet oni su obučeni za zanimanje kojem se bave i znaju o tome sve, a ja blage veze vjerojatno ne.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:38:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da li ti uopće razlikuješ fabulu (znači, ono što se događa u stripu) i značenje svega toga?

moramo li samo doslovno čitati stripsku priču, npr. zagor se bori protiv čudovišta = to je pogansko, ken lovi tuljana, = to je običaj?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:40:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sad te ne razumijem, svećenici su obučeni za duhovnost čovjeka, kome ću vjerovati ako ne njima što se tog pitanja tiče. A što se tiče znanstvenika, a opet kome ću vjerovati ako ne njima, jer opet oni su obučeni za zanimanje kojem se bave i znaju o tome sve, a ja blage veze vjerojatno ne.

pa ja vjerujem baš pojedincima, tj. onome za koga vidim da je OSOBA

ne vjerujem onome tko je tek "ekspert", jer to može biti i fah idiot
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6321 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 10/01/2019 : 19:44:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by grofica Varga

Samo da ti prikažem i drugu stranu medalje.
Pazi ovo, 50 godišnjica Zagora na ovim prostorima, proslava jubileja i jedan od gostiju krene postavljati parkete. (Džedson , hvala na parketari provali) Taj gost krene pričati o Kenu kao rješenju, evolucijskom iskoraku, sazrijevanju koje Zagor treba napraviti da bi imao "svijetlu budućnost".
Ova mala "drskost" na topiku o Kenu nije ništa prema takvim mantranjima, koja čak idu i korak dalje od forumskog fajtanja. To vodi popularizaciji mišljenja "Ken kao ideal kojemu Zagor treba težiti." Takve mantre uglavnom dolaze od ljudi koji su rasli na Zagoru, a sad im je Ken vrh. U redu je diskutirati o budućnosti nekog stripa, ali se mora sagledati i šira slika. Ne krenuti od stava "Čitao sam Zagora, sad imam druge afinitete, Zagor mora dati upravo ono što meni treba, jer je moj smjer, budućnost i put kojim i Zagor treba ići."

To je slično onome što radi Stinky, i osobno ne odobravam takvo nešto. Meni je najdraži Zagor Sclavijev što valjda dovoljno govori o meni :), volim i Bosellijevog i možda bih ga još čitao da je nastavljeno u tom stilu. Ali avantura u stripu mi trenutno nije prioritet i, pored gomile štiva, Zagora više jednostavno ne čitam. Ali dao sam nekoliko Zagorovih stripova sinu, ako ga zavoli (još ne čita) bit će mi drago da preko Zagora zavoli stripove.

A imao sam i ja fazu kad sam se stidio što sam uopće čitao Zagora (vidjeti prvu stranicu ovog topica :D), ali prošlo me to. Sad mi je glupo uopće nekome određivati što je dobro i što treba čitati. Dobro je ono što mi se sviđa. I zato mi Stinky nije najjasniji, ali svakako podržavam da se ovoliko piše o stripovima. Dobro je da je forum aktivan.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:50:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
borba sa nekakvim čudovištima koja u stvarnosti ne postoje ili nekim demonima iz neke poganske kulture jest promoviranje te kulture, a borba sa kitom je borba sa kitom, nije običaj, ali ako netko ne zna kako se bori sa kitom a netko mu pomogne svojim znanjem valjda bi trebao biti običaj.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:51:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva
I zato mi Stinky nije najjasniji

+

Dobro je ono što mi se sviđa.

naravno da ti nije jasno, kad si još na razini "Dobro je ono što mi se sviđa."

Dobro je ono što mi se sviđa. ========> ja sam dobar

meni ne može nitko ništa govoriti, nikakav stinky, jer meni je dobro što se meni sviđa i ja sam dobar.

to baš i nije neki napredak u odnosu na prvu stranicu, beva. i dalje si isti mali beva, samo si sada "naučio" držati se po strani, pritajiti.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:54:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

pa ja vjerujem baš pojedincima, tj. onome za koga vidim da je OSOBA

ne vjerujem onome tko je tek "ekspert", jer to može biti i fah idiot

A dobro, sad širiš temu, nekad slušaš predosjećaj, nisu uvijek eksperti eksperti, ali u glavnom jesu. Moraš imati znanje i prepoznati jel to jest ekspert ili se pravi.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:56:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

borba sa nekakvim čudovištima koja u stvarnosti ne postoje ili nekim demonima iz neke poganske kulture jest promoviranje te kulture, a borba sa kitom je

krugeru, sada bismo mogli ovako do sudnjeg dana, i ja sam se lijepo ispričao s tobom

ali to ne vodi nikuda, to je dosadno stajanje u mjestu

više bih volio da napišeš neki duži pust, čak bi mi najdraže bilo da objasniš ove svoje "teze" o promoviranju poganskog, ali može i neke komentare parkera. ti si drag dečko, ali ne kužiš ništa, čitaš stripove doslovno, na razini stripskih priča i maštaš da je život bio težak jer su lovili kita da bi dobili ulje a nisu imali struje.
ne bih se ja tu više petljao, dosadno je to kada ovako potraje.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22373 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 10/01/2019 : 19:56:25  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

borba sa nekakvim čudovištima koja u stvarnosti ne postoje ili nekim demonima iz neke poganske kulture jest promoviranje te kulture, a borba sa kitom je borba sa kitom, nije običaj, ali ako netko ne zna kako se bori sa kitom a netko mu pomogne svojim znanjem valjda bi trebao biti običaj.

Pobogu, Krugi, sta to pricas? Onda ispade da hriscanstvo promovise pogansku kulturu. Sjeti se svetog Djordja pa nadalje do samog Djavola.
Ti si, koliko znam, bas vjernik. Kako tako nesto da kazes?!
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 19:59:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

borba sa nekakvim čudovištima koja u stvarnosti ne postoje ili nekim demonima iz neke poganske kulture jest promoviranje te kulture, a borba sa kitom je

krugeru, sada bismo mogli ovako do sudnjeg dana, i ja sam se lijepo ispričao s tobom

ali to ne vodi nikuda, to je dosadno stajanje u mjestu

više bih volio da napišeš neki duži pust, čak bi mi najdraže bilo da objasniš ove svoje "teze" o promoviranju poganskog, ali može i neke komentare parkera. ti si drag dečko, ali ne kužiš ništa, čitaš stripove doslovno, na razini stripskih priča i maštaš da je život bio težak jer su lovili kita da bi dobili ulje a nisu imali struje.
ne bih se ja tu više petljao, dosadno je to kada ovako potraje.

Pa strip je u funkcije zabave, nema potrebe tražiti toliko toga u njemu.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:01:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Pobogu, Krugi, sta to pricas? Onda ispade da hriscanstvo promovise pogansku kulturu. Sjeti se svetog Djordja pa nadalje do samog Djavola.
Ti si, koliko znam, bas vjernik. Kako tako nesto da kazes?!

Tko Zagor? U Kenu nema tih demona, čudovišta i što ja znam.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:02:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
nema potrebe tražiti išta u bilo čemu
nema potrebe ni čitati stripove
ni zabavljati se

možda je dosta samo jesti i kakati
pravi traperski život
loviš, učiš običaje, jedeš, kakaš...

ah, krugeru
mene ti zanima metafizika a ne zabava
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:06:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Mene ne, ima puno toga u životu što bih trebao riješiti ili rješavam da bi se bavio nečim dubljim vezano uz strip.
Mada smo što se tiče duhovnosti dosta začepljeni, ali to je neka druga tema, nije to za ove striupovske teme.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:12:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
okej, onda smo došli do rješenja što je gore a što dolje

znači, ja sam zagorovac i zanimaju me viša pitanja
ti si kenovac i zanimaju te prizemne stvari

to ti je taj odnos zagora i kena, pokazano kroz njihovu publiku
ergo, ken je niži strip, strip za one koji se ne zanimaju dubljim stvarima, tj. za crno-bijele likove, kako sam ti odmah i rekao na početku. a nisi mi vjerovao.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:20:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Ma ne. Uopće nije stvar u tome tko je gore a tko dolje. Zagor je klasična dječja zabava, a Ken već za razmišljati, ali sve ti je uglavnom objašnjeno kad si stariji, kad si bio klinac nisi razumio.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/01/2019 : 20:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Potpuno se slažem s Jockom. Da je stinky objektivan i ovaj pristup analiziranja primijeni na Zagora, "ogoli" ga na način kako to radi s Kenom, počne vrednovati epizodu po epizodu bilo bi samoubojstava.

Ali ne, on kao Kena gleda po scenarijima, traži scenarističke greške i kontradiktornosti, dok u Zagoru kao traži "nešto više", zapravo dublje jer je Zagor kao korjenitiji, jebe ga se za dvoboj s troglavim čudovištem, kako Zagor u prvom dodiru s mačem pobjedi najboljeg mačevaoca druge grupe i slične stvari.

Ukratko, stinky prodaje maglu i kod mene je izazvao kontra-efekt.

i to dosta

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22373 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 10/01/2019 : 20:24:21  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma ne. Uopće nije stvar u tome tko je gore a tko dolje. Zagor je klasična dječja zabava, a Ken već za razmišljati, ali sve ti je uglavnom objašnjeno kad si stariji, kad si bio klinac nisi razumio.

Ali, sta to Krugeru? Sta to nisi kod Kena shvatao kao klinac, a danas razumijes?
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:33:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ali, sta to Krugeru? Sta to nisi kod Kena shvatao kao klinac, a danas razumijes?

recimo spomenuta tema lake žene/prostitutke, nisam imao pojma što je to uopće.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22373 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 10/01/2019 : 20:38:31  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Prostitutke imas i u Zagoru. Ima ih masa i u Dylanu.
Ispade, Ken ti je dobar jer tu imaju prostituke, kao klinac nisi znao o cemu se radi pa ti je Ken bio los, nisi ga shvatio. Kada si naucio sta je prostituka, gledao si Kena onda drugacijim ocima.
Ne znam...postujem misljenje, ali ako shvatam Bog me ubio.
Ali ok...
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 10/01/2019 : 20:39:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Imaš i u Zagoru takvih tema koje ne shvaćaš skroz kao klinac
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:44:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Prostitutke imas i u Zagoru. Ima ih masa i u Dylanu.
Ispade, Ken ti je dobar jer tu imaju prostituke, kao klinac nisi znao o cemu se radi pa ti je Ken bio los, nisi ga shvatio. Kada si naucio sta je prostituka, gledao si Kena onda drugacijim ocima.
Ne znam...postujem misljenje, ali ako shvatam Bog me ubio.
Ali ok...

Gdje to u Zagoru ima? Ne sjećam se baš.
Sad si počeo izvrtati kao stinky. Pitao si me što nisam razumio kao klinac, odgovorio sam ti, ne radi se o tome jel mi se sviđalo ili ne. Zašto ne razumijete druge kad jednostavno odgovaraju na jednostavno pitanje i onda nakon odgovora pravite filozofsku raspravu konstrukcije, nametanje stava kojeg nisam zauzeo, izrekao ili se zalažem.
Malo bi bili jednostavni a opet malo ne bi, kako vam odgovara.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17313 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 10/01/2019 : 20:46:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Imaš i u Zagoru takvih tema koje ne shvaćaš skroz kao klinac

Moguće, na primjer?

Edited by - Kruger on 10/01/2019 20:47:00
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/01/2019 : 20:48:08  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by Dexters

hehe pred koji tjedan Spock kaže kako je Zagor "Bubnjevi u noći" loš jer je nasilan, brutalan, nedostaje mu osjećaja i dirljivosti kao u Kenu...a sad

Primjećujem osobne napade, pametni ljudi bi trebali raspravljati o idejama.

Ono što se događa u stripu manje je bitno u odnosu na TVOJU percepciju onog što se dogodilo. Jednako kao što je naša percepcija nekog događaja u stvarnosti važnija od samog događaja. Stoga je jasno zašto Zagor može biti bolji od estetski dotjeranijeg i fabularno sadržajnijeg Kena.

Stinky, nisi dokazao da je Ken "za majčine dušice". Evo npr. meni je Ken odličan, a nisam cvijetić, i ne trpim melodramu. Postoji moj komentar, prije početka čitanja Kena, u kojem kažem: očekujem da mi se strip neće svidjeti jer sudeži po komentarima ovaj strip inzistira na melodrami i "dirljivim- kako je život težak" trenutcima. Kad sam pročitao ovih prvih šest epizoda- iznenađenje i oduševljenje. Pravi bljutavi moment dogodio se samo u Minetownu, moment koji uopće nije okosnica epizode, i prolazi kao loše izveden trik. Crnkinja u "Pravoj gospodi"? Ne sjećam je se uopće, a nedavno sam čitao. Znači još jedan Berardijev trik, kojeg primjećuje onaj "koji želi da primjeti", nije okosnica epizode, pa čak ni južnjaka kao lika- njega opisuje kukavičluk i nadvladavanje istog. U Chemaku nema melodrame, strip obrađuje univerzalne teme, malo je desničarski- sviđa mi se. Za Krvave zvijezde sam već rekao da mi je naslabija do sad, međutim i tu su tragični trenutci pažljivo dozirani. Slabost priče proizlazi iz jednodimenzionalnosti, a možda su me i prethodne dvije vrhunske priče razmazile.

Osveta je bila spominjana u vašim raspravama, ali nisam primjetio da je dostatno obrađena. Zašto je Kenu osveta tako prirodna? Zašto je tako hladan desničar?

Izgleda da sam ja posebna vrsta "majčine dušice" kojem smeta to beznađe koje se proteže kroz ovaj serijal. Nakon kiše dolazi sunce, ali ne i u Kenu. Tu ide iz lošeg u još gore!
Kad sam pisao o Zagorovoj epizodi "Bubnjevi u noći", usporedio sam je s prvim brojem Kena jer me pričom podsjetila na "Dugu pušku".
Ta prva epizoda mi je bila odlična, a problem je što se ista priča s tragedijama nastavlja u nedogled. Zbog takvog jeftinog, a svirepog načina uzdizanja serijala na umjetno višu razinu, kod mene se počela razvijati odbojnost, jer tragedija u takvoj količini nije realna!

zašto nije? ne znan jesi čita npr. ovo: https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-40-jednog-proljeca-u-cernobilu/313/ ?

Ultra realno i tragično. Pitanje je šta čovik traži u stripu.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 10/01/2019 : 20:48:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Sveti Brijeg npr
Kao klinac vidiš samo da je to veliko čudovište
Kasnije to povežeš sa idejom prevladavanja straha
Go to Top of Page
Page: of 126 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.31 seconds. Snitz Forums 2000