Author |
Topic |
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 25/05/2012 : 19:09:25
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
quote: Originally posted by Johnny Difool
Meni je izvrstan i možda najbolji Dracula Terencea Fishera iz 1958., s Christopherom Leejem kao naslovnim likom i Peterom Cushingom u ulozi Van Helsinga. Ima onaj šmek horora studija Hammer koji obožavam.
Cushing je najbolji Van Helsing od svih! a i izvrstan Sherlock Holmes!
inače, Lee je glumio s njim u toj Hammer adaptaciji "Baskervilskog psa".
Lee je jedini koji je glumio i oboje braće Holmes uz Henryja Baskervillea i bio zapravo sjajan u sve tri role...ali Cushing je očajan kao Sherlock - Brett i Plummer su vrh a od Cushinga mi je bolji i Rathbone pa čak i ruski Sherlock koji zapravo nije uopće loš |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 25/05/2012 : 19:13:42
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
Pa ono, pitam se kako možeš čitati stripove koji su krcati takvim scenama, kad te već to toliko živcira kod jednog filma.
a koji su to stripovi?
Koje već čitaš? |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 25/05/2012 : 19:13:57
|
quote: Originally posted by rommel
Lee je jedini koji je glumio i oboje braće Holmes uz Henryja Baskervillea i bio zapravo sjajan u sve tri role...ali Cushing je očajan kao Sherlock - Brett i Plummer su vrh a od Cushinga mi je bolji i Rathbone pa čak i ruski Sherlock koji zapravo nije uopće loš
u vezi Sherlock Holmesa, moji favoriti bi bili:
Jeremy Brett, Basil Rathbone i Peter Cushing. one ruske filmove nisam gledao.
ali, ne kužim kako ti je Cushing očajan Sherlock? mislim, ok, recimo da i jest, ali za mene dvojica najgorih Sherlocka, kandže dole, su Matt Frewer i Richard Roxbrough (ili kako mu se prezime već piše).
Lee je meni kao Sir Henry Baskerville odličan, ali kao Sherlock slab - prvenstveno zbog očajnog dubbinga. |
"Nothing lasts forever." |
Edited by - Darth Ivan on 25/05/2012 19:15:15 |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:20:18
|
Koje već čitaš?
samo Alana Forda.
Aha, sad mi je jasno zašto toliko vremena provodiš na ovome podforumu. I zašto si tolika cjepidlaka po pitanju filmova. |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:22:59
|
Aha, sad mi je jasno zašto toliko vremena provodiš na ovome podforumu. I zašto si tolika cjepidlaka po pitanju filmova.
bojim se da si fulao poantu... nikakvo cjepidlačenje, samo objektivno i realno pokušavam ocijenit neki film. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:23:27
|
ako je to odličan film, ja sam avion!
Koliko naplaćuješ let? |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:27:06
|
Lee je jedini koji je glumio i oboje braće Holmes uz Henryja Baskervillea i bio zapravo sjajan u sve tri role...ali Cushing je očajan kao Sherlock - Brett i Plummer su vrh a od Cushinga mi je bolji i Rathbone pa čak i ruski Sherlock koji zapravo nije uopće loš
u vezi Sherlock Holmesa, moji favoriti bi bili:
Jeremy Brett, Basil Rathbone i Peter Cushing. one ruske filmove nisam gledao.
ali, ne kužim kako ti je Cushing očajan Sherlock? mislim, ok, recimo da i jest, ali za mene dvojica najgorih Sherlocka, kandže dole, su Matt Frewer i Richard Roxbrough (ili kako mu se prezime već piše).
Lee je meni kao Sir Henry Baskerville odličan, ali kao Sherlock slab - prvenstveno zbog očajnog dubbinga.
haa lee je samo jednom nasinkroniziran - u onom legendarnom njemačkom filmu ali je bio sherlock i u engleskim filmovima koji su sjajni- Sherlock Holmes and the leading lady i INCIDENT at Victoria Falls - tako da mogu reći da te Leeja kao Sherlocka nisi vidio Cushing mi je uvijek bio antipatičan - doduše onako koščat i ispijen je možda zapravo sjajni opijumom uništeni detektiv ali eto ne mogu ga prožvakati - nakon Leeja, Plummer i neprikosnovenog Bretta |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:33:36
|
haa lee je samo jednom nasinkroniziran - u onom legendarnom njemačkom filmu ali je bio sherlock i u engleskim filmovima koji su sjajni- Sherlock Holmes and the leading lady i INCIDENT at Victoria Falls - tako da mogu reći da te Leeja kao Sherlocka nisi vidio
ne, gledao sam samo taj njemački. taj mi je bio užas i rekao sam da ove druge neću gledat.
quote: Cushing mi je uvijek bio antipatičan - doduše onako koščat i ispijen je možda zapravo sjajni opijumom uništeni detektiv ali eto ne mogu ga prožvakati - nakon Leeja, Plummer i neprikosnovenog Bretta
kužim... ali velim ti, pogledaj kanadsku adaptaciju "Baskervilskog psa" s Mattom Frewerom (koji je inače nakon toga snimio još 3 filma o Sherlocku Holmesu) i BBC-jevu verziju "Baskervilskog psa" s Richardom Roxburghom. njih dvojica su katastrofa u pravom smislu riječi.
u vezi Jeremyja Bretta - on je tokom godina polagano gubio onu svoju energiju i snagu. bolest je očito učinila svoje nažalost... |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:38:54
|
Matt Frewer meni nije toliko loš - dapače uživao sam u slučaju whitechapelskog vampira - volim inače pastiše na temu Sherlocka a gotovo da ne znam da nemam nešto od filmova sa Sherlockom tako da nemaš brige vidio sam gotovo sve što je bilo za vidjeti ali Cushing mi nikad nikad nije bio drag ni kao van helsing ni kao sherlock a bogme ni kao Cushing |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:41:15
|
Aha, sad mi je jasno zašto toliko vremena provodiš na ovome podforumu. I zašto si tolika cjepidlaka po pitanju filmova.
bojim se da si fulao poantu... nikakvo cjepidlačenje, samo objektivno i realno pokušavam ocijenit neki film.
Kad su u pitanju analize djela, riječ "objektivno" ne postoji. A nisam siguran ni koliko je "realno" primjenjivo u ovom kontekstu.
Ne, ali zbilja, bilo da čitam tvoje osvrte na Wyatta Earpa, Tombstone, King Konga ili Draculu, "cjepidlačenje" je prva riječ koja mi padne na pamet.
Da se razumijemo, poštujem tvoj mišljenje, ali se nikako ne mogu složiti sa principom po kojem ti vrednuješ neke filmove. Konkretno, zašto bih trebao prosuđivati filmove na temelju djela na kojima su bazirani? Zar bih svaku filmsku adaptaciju morao vrednovati u odnosu na djelo prema kojem su snimljeni?
To nema smisla. Film ili funkcionira ili ne, ili je dobar ili nije. To nema veze sa izvornikom. Drugi medij, drugi, samostalni kriteriji. Neke stvari funkcioniraju na papiru, ali su možda teško prenosive na film. Pogotovo kada to ograničava vizualni aspekt i atraktivnost filma. Vjernost filmske adaptacije izvorniku je priča za sebe. |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 25/05/2012 : 19:48:28
|
Matt Frewer meni nije toliko loš - dapače uživao sam u slučaju whitechapelskog vampira - volim inače pastiše na temu Sherlocka a gotovo da ne znam da nemam nešto od filmova sa Sherlockom tako da nemaš brige vidio sam gotovo sve što je bilo za vidjeti ali Cushing mi nikad nikad nije bio drag ni kao van helsing ni kao sherlock a bogme ni kao Cushing
za mene je Matt Frewer bio katastrofa. da ne bi krivo shvatio, svidio mi se kao Max Headroom, i kao Panika u Disneyevom crtiću "Herkul", ali on jednostavno nije Sherlock (za mene bar). čisti overacting. što je još gore, jednostavno nije imao taj stav i šarm koji uloga traži. za Cushinga te razumijem. |
|
|
Felagund
Average Member
Croatia
872 Posts
Member since 01/10/2010 |
Posted - 25/05/2012 : 19:55:36
|
Kad su u pitanju analize djela, riječ "objektivno" ne postoji. A nisam siguran ni koliko je "realno" primjenjivo u ovom kontekstu.
Ne, ali zbilja, bilo da čitam tvoje osvrte na Wyatta Earpa, Tombstone, King Konga ili Draculu, "cjepidlačenje" je prva riječ koja mi padne na pamet.
Da se razumijemo, poštujem tvoj mišljenje, ali se nikako ne mogu složiti sa principom po kojem ti vrednuješ neke filmove. Konkretno, zašto bih trebao prosuđivati filmove na temelju djela na kojima su bazirani? Zar bih svaku filmsku adaptaciju morao vrednovati u odnosu na djelo prema kojem su snimljeni?
To nema smisla. Film ili funkcionira ili ne, ili je dobar ili nije. To nema veze sa izvornikom. Drugi medij, drugi, samostalni kriteriji. Neke stvari funkcioniraju na papiru, ali su možda teško prenosive na film. Pogotovo kada to ograničava vizualni aspekt i atraktivnost filma. Vjernost filmske adaptacije izvorniku je priča za sebe.
Mozda zato sto je naziv filma Bram Stoker's Dracula. Ne znam, mozda sam ja glup, ali ako mi u nazivu filma stoji ime pisca knjige prema kojoj se radi adaptacija onda ocekujem da cu dobiti nesto bar priblizno slicno knjizi, a ovdje dobijemo potpuno promasenog glavnog lika. Dracula iz Bram Stokerove knjige nema veze sa Draculom iz tog filma. Vec smo Ivan i ja vodili istu ovu raspravu sa nekim, nisam sto posto siguran sa kim, mozda emirem-om? |
Sve je relativno (E = mc^2) |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 25/05/2012 : 19:58:14
|
I mene je uvek zanimalo kako mozes objektivno ocenjivati subjektivnu stvar kao sto je umetnost. I onda jos tvrditi da je to tako kako ti kazes, jer si ti cisto objektivan :D |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Posted - 25/05/2012 : 20:08:05
|
quote: Originally posted by Felagund
Mozda zato sto je naziv filma Bram Stoker's Dracula. Ne znam, mozda sam ja glup, ali ako mi u nazivu filma stoji ime pisca knjige prema kojoj se radi adaptacija onda ocekujem da cu dobiti nesto bar priblizno slicno knjizi, a ovdje dobijemo potpuno promasenog glavnog lika. Dracula iz Bram Stokerove knjige nema veze sa Draculom iz tog filma. Vec smo Ivan i ja vodili istu ovu raspravu sa nekim, nisam sto posto siguran sa kim, mozda emirem-om?
Da li film funkcionira kako takav bez obzira na izvornik na kojem je baziran?
Je li Oldmanov Dracula sam po sebi manjkav lik? |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 25/05/2012 : 20:12:15
|
u bilo kakvoj analizi je nemoguće biti 100% objektivan i realan. ali nastojim to biti što više mogu.
quote: Ne, ali zbilja, bilo da čitam tvoje osvrte na Wyatta Earpa, Tombstone, King Konga ili Draculu, "cjepidlačenje" je prva riječ koja mi padne na pamet.
zar je tebi to što sam za Costnera rekao da je "totalka drven" kao Wyatt Earp i za "Drakulu" rekao da je razočaravajuć film tebi cjepidlačenje? to je objektivno iznošenje mog mišljenja. ako se ne slažeš i misliš da cjepidlačim, pogledaj bilo koju drugu adaptaciju "Obračuna kod OK korala" i bilo kojeg drugog glumca koji je glumio Wyatta Earpa i vidjet ćeš da je Costner čista nula. i pročitaj Stokerov roman, i shvatit ćeš što svima cijelo vrijeme pričam.
quote: Da se razumijemo, poštujem tvoj mišljenje, ali se nikako ne mogu složiti sa principom po kojem ti vrednuješ neke filmove. Konkretno, zašto bih trebao prosuđivati filmove na temelju djela na kojima su bazirani? Zar bih svaku filmsku adaptaciju morao vrednovati u odnosu na djelo prema kojem su snimljeni?
da, kolega, moram vrednovati film na temelju djela kojeg je snimljen, ako sam to isto djelo i pročitao. jer Stokerovog Drakulu sam pročitao i naravno da sam želio ustanoviti što je promijenjeno u odnosu na knjigu. ali rekao sam ti - promijeniti neke dijelove radnje u odnosu na knjigu i promijeniti samu suštinu nekog djela u filmskoj verziji su dvije različite stvari. ne smeta mi ako netko radi film po nekoj knjizi i promjeni neke dijelove radnje. ali (u Coppolinom slučaju) promijeniti samu suštinu radnje, pretvoriti Drakulu iz čudovišta u nekog Don Juana, i na kraju titulirati film kao "Bram Stoker's Dracula" je neoprostivo. jer je horor roman pretvoren u ljubavnu priču. da je film tituliran "Coppola's Dracula" onda bi već to bila druga stvar u pitanju.
quote: To nema smisla. Film ili funkcionira ili ne, ili je dobar ili nije. To nema veze sa izvornikom. Drugi medij, drugi, samostalni kriteriji. Neke stvari funkcioniraju na papiru, ali su možda teško prenosive na film. Pogotovo kada to ograničava vizualni aspekt i atraktivnost filma. Vjernost filmske adaptacije izvorniku je priča za sebe.
čekaj, film koji je rađen po knjizi nema veze sa istom? ima. jer je knjiga bila početna točka od koje se krenulo da se napravio film. istina, neke stvari funkcioniraju na papiru, ali su teško prenosive na film. ali, znači Stokerov roman kao horor nije mogao biti prenešen na filmsko platno takav kakav jest jer takav nije funkcionirao, pa mu je morala biti promijenjena poanta i morao je biti pretvoren u ljubavnu priču? pitam se kako je Lugosiju to uspjelo još davne 1931. godine? i Kinskon 1979. godine?
vjernost filmske adaptacije izvorniku nije priča za sebe. jer rekao sam zašto - zato što je knjiga bila početna točka koja je služila da se film napravi. ali promijeniti neke dijelove radnje knjige u filmu i promijeniti sam koncept knjige su dvije različite stvari. |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 25/05/2012 : 20:17:15
|
Da li film funkcionira kako takav bez obzira na izvornik na kojem je baziran?
ako pogledamo film takav kakav jest, bez obzira na izvornik, odgovor je i dalje ne. primjerice, zašto je Drakula, ako je došao u Englesku da bi pronašao svoju ženu, prvo napao Lucy? zašto je Harker preživio pad u rijeku od kojeg je poginula Elizabeta? koju ulogu u filmu ima Reinfeld osim da se konstantno dere "Gospodaru! Gospodaru!"
quote: Je li Oldmanov Dracula sam po sebi manjkav lik?
ne, ali osim njega i Hopkinsa svi ostali jesu. Keanu Reeves pogotovo. |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Posted - 25/05/2012 : 20:22:32
|
Mozda zato sto je naziv filma Bram Stoker's Dracula. Ne znam, mozda sam ja glup, ali ako mi u nazivu filma stoji ime pisca knjige prema kojoj se radi adaptacija onda ocekujem da cu dobiti nesto bar priblizno slicno knjizi, a ovdje dobijemo potpuno promasenog glavnog lika. Dracula iz Bram Stokerove knjige nema veze sa Draculom iz tog filma. Vec smo Ivan i ja vodili istu ovu raspravu sa nekim, nisam sto posto siguran sa kim, mozda emirem-om?
upravo to je i glavni problem svega. Drakula u Stokerovom romanu je čudovište, monstrum, neemotivno biće, simbol seksualnog tabua, od kojeg bi se čovjek trebao naježiti od straha kad čita roman. u ovom filmu...je najveći ljubavnik na svijetu koji ne želi umrijeti. i kojeg bismo na kraju filma trebali žaliti. Coppola je inače tvrdio da je film jako blizak knjizi (ptiznao je to u intervjuima). upravo ta promašena tematika romana u Coppolinom filmu je najveći problem. rekao sam već, film je jednostavno trebao biti nazvan "Coppola's Dracula". da je bilo tako, onda bi sve već bila druga stvar. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Posted - 25/05/2012 : 20:35:55
|
Kao što rekoh, morat ćemo se složiti da se ne slažemo, s obzirom da se razilazimo po pitanju fundamentalnih postavki.
I vjeruj mi, ne postoje objektivna mišljenja. Mišljenje je samo po sebi subjektivno.
Također, mislim da riječ "adaptacija" nije baš najsretniji izbor kad se govori o filmovima koji obrađuju obračun kod O. K. Corrala. To je subjektivni doživljaj jednog povijesnog događaja.
Heh, kad se samo sjetim kako su ljudi za Scottovog Robina Hooda govorili kako je loša adaptacija. Adaptacija čega? Par pjesama i molitvi? |
|
|
Felagund
Average Member
Croatia
872 Posts
Posted - 25/05/2012 : 20:50:01
|
Mene fascinira kako ima ljudi koji toliko vole Coppolinog Draculu, a onda seru po novom Sherlocku, govoreci da je to glupost koja nema veze sa Sherlockom i koji nije ni najmanje vjeran originalu. Da, hvala Bogu da nema do sad vec ne znam koliko Sherlock filmova koji su dosta vjerni knjigama, pa je stvarno takva strahota pokusati napraviti malo drukciji prikaz Sherlocka. Problem sa Coppolom je to sto je on sam najavljivao da ce njegov film biti najvjerniji knjizi od svih filmova do sad napravljenih i jos u ime filma gurnuo ime autora knjige i onda skroz fula poantu glavnog lika.
@Bushido A Dracula sam po sebi nije manjkav lik, iako mi nije bas ni najomiljeniji iz vampirskih filmova, a sto se samog filma tice, on isto funkcionira, ali mi je u najboljem slucaju solidan. |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
Posted - 25/05/2012 : 21:06:49
|
Problem sa Coppolom je to sto je on sam najavljivao da ce njegov film biti najvjerniji knjizi od svih filmova do sad napravljenih i jos u ime filma gurnuo ime autora knjige i onda skroz fula poantu glavnog lika.
Je li Coppola doista fulao poantu glavnog lika? Element seksualnosti je bio prisutan i u Stokerovoj knjizi, samo možda ne u toliko eksplicitnoj mjeri. Coppola je samo naglasio taj aspekt. A i bio bi lud da to ne napravi u filmu koji je vizualno tako bogato zamišljen.
A to da Dracula u filmu nije čudovište i monstrum? Doista imam osjećaj kao da smo gledali dvije različite verzije filma. |
|
|
Felagund
Average Member
Croatia
872 Posts
Posted - 25/05/2012 : 21:43:15
|
Problem sa Coppolom je to sto je on sam najavljivao da ce njegov film biti najvjerniji knjizi od svih filmova do sad napravljenih i jos u ime filma gurnuo ime autora knjige i onda skroz fula poantu glavnog lika.
Je li Coppola doista fulao poantu glavnog lika? Element seksualnosti je bio prisutan i u Stokerovoj knjizi, samo možda ne u toliko eksplicitnoj mjeri. Coppola je samo naglasio taj aspekt. A i bio bi lud da to ne napravi u filmu koji je vizualno tako bogato zamišljen.
A to da Dracula u filmu nije čudovište i monstrum? Doista imam osjećaj kao da smo gledali dvije različite verzije filma.
Gle knjigu sam citao dva puta i znam sto govorim. Ta dva lika nemaju veze jedan sa drugim. Ta sva seksualnost o kojoj cijelo vrijeme govorite se u knjizi jedva primjecuje dok u filmu sve buja time. Prije par tjedana mi je frendica sa ff-a imala iz komparativne Draculu za procitat i onda mi je pricala o svim tim seksualnim elementima i kako knjiga vrvi time, a ja sam ju prakticki zbunjeno gledao, iako sam prije toga 2 puta citao knjigu. Onda mi je dala dio gdje gdje su ova cetvorica otisla na grob probosti Lucy. Istina u tom opisu njezinog ubijanja se mogu iscitati seksualni elementi, ali eto, ja dok sam citao Draculu, citao sam ga po noci u mraku sa svjetlom od mobitela (radi ambijenta) i u tom prizoru nisam vidio nista seksualno, dapace, meni je taj prizor bio potpuno suprotan. U filmu se ti prizori ne mogu iscitati kao strasni, neg sam cekam kad ce pocet orgijat svi, prakticki sve vodi tome. Sto se tice samog Dracule, ne, on u filmu nije monstrum. Izlazi sa Minom na kavu il sta vec, cijelo vrijeme se objasnjava kako je on nekada bio covjek sa ljudskoscu, pa i sam kraj gdje izgleda kao da Mina pati i zali za Draculom.
Da sam htio ic gledat filmsku verziju Dracule nabijenu sa tolikom seksualnoscu da samo cekam kad ce poceti orgije gledao bih ovo |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12917 Posts
|
Topic |
|