Author |
Topic |
Shaner
Advanced Member
Croatia
7365 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 13/03/2021 : 23:03:24
|
Supruga i ja smo se u zadnje vrijeme uhvatili klasičnih hollywoodskih (uglavnom) romantičnih komedija.
Do sada smo pogledali: The Shop Around the Corner (1940) - dražesno naivno i uvjerljivo bolje od modernog rimejka Holiday Inn (1942) - dobro se pleše, ali džaba Bringing Up Baby (1938) - Grant i Hepburn glume braću Marx, nije mi sjelo It Happened One Night (1934) - romansa ceste, raznovrsno i zanimljivo The Philadelphia Story (1940) - ludilo, fantastične izvedbe svih uključenih i pregršt nezaboravnih scena Holiday (1938) - simpatično, s neočekivanim "junacima" za hollywoodski film His Girl Friday (1940) - dinamično, ali tek na momente stvarno smiješno, a uglavnom tragično
U pripremi su: Arsenic and Old Lace (1944) Ninotchka (1939) The Awful Truth (1937) Sullivan's Travels (1941) To Be or Not to Be (1942)
Pišite ako znate još neki iz tog perioda koji se ne bi smio propustiti.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
Edited by - Shaner on 13/03/2021 23:05:35 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25517 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 13/03/2021 : 23:28:07
|
The Grapes of Wrath Rebecca The Maltese Falcon Casablanca Double Indemnity It's A Wonderful Life Red River The Treasure of the Sierra Madre The Third Man |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 13/03/2021 : 23:48:36
|
Mislim da Shaner trazi samo romanticne komedije iz tog doba Manhunter, a ne sve dobre filmove nezavisno o zanru iz tog zlatnog doba Holivuda? Ako su (romanticne) komedije onda Billy Wilder ima hrpu (Apartman, Seven Year Itch, Some Like it Hot) i to sve treba gledati. Pricali smo o Vajlderu pre neku stranu Shaner i ja i ostali.
Pored Vajldera, neizostavan je i Vajler. Gledao sam Gentlemen Prefer Blondes, simpaticno mada me nije odusevilo. Merlin Monro i Dzejn Rasel.
Mislim da sam negde cuo da je Tarantino rekao da mu je His Girl Friday omiljena komedija. |
Edited by - going going on 13/03/2021 23:49:24 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25517 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25517 Posts
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7365 Posts
Posted - 14/03/2021 : 00:11:35
|
Tako je, samo romantične komedije, ali i samo iz 30ih i 40ih godina. Wilder je kasnije i dosta smo ga gledali. Wyler je također kasnije, bar oni zanimljiviji radovi. Gentlemen Prefer Blondes je (kasniji) Hawks i nisam siguran da ću ga gledati. Baby i Friday mi nisu do kraja legli pa, gledajući njegovu filmografiju, mislim da ću pogledati još samo dva Bogarta (To Have and Have Not i The Big Sleep) i dva Waynea (Red River i Rio Bravo) i to je to.
|
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2860 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 14/03/2021 : 00:40:20
|
Hawks mi je jedan od omiljenih redatelja i jako volim njegove filmove, pogotovo westerne. Kao i mnogi redatelji iz ranog Hollywooda snimao je previše i kvalitet filmova mu nije ujednačen. Baby sam gledao prije nekoliko godina na HRT-u i nije mi bio tako dobar kao u prijašnjem gledanju, ali je i dalje dobar film. Friday se uopće ne sjećam.
|
|
|
Oki
Advanced Member
Croatia
5319 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 14/03/2021 : 13:15:15
|
[url=https://postimg.cc/gn4xdgLw][/url]
WONDER WOMAN 1984
...odlučio nešto pogledati s djecom i ovo mi se činilo kao pravi izbor. Film traje cca 2 i pola sata, a meni se već u 17-toj minuti smučilo kolika je ovo debilana od filma, a ni djecu film nije niti malo zanimao. Tko ovo uspije odgledati u kompletu cijelih dva i pola sata, svaka mu čast, ali bolje nemojte gubiti vrijeme.
2/10 |
Edited by - Oki on 14/03/2021 13:16:07 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25517 Posts
Posted - 14/03/2021 : 13:43:56
|
Bukvalno sam pre pola sata počeo da gledam WW!
Sin je odustao posle 20 minuta, prokomentarisao je da je ovaj loš koliko je prvi deo dobar, ja sam na telefonu od kako je on otišao u svoju sobu, a žena se još drži i gleda.. |
|
Edited by - manhunter on 14/03/2021 13:45:35 |
|
|
corto33
Senior Member
Slovenia
2538 Posts
Member since 18/11/2003 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6314 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 14/03/2021 : 16:19:16
|
Pogledali smo Seules les bêtes (Only the animals):
https://www.imdb.com/title/tt10409498/?ref_=fn_al_tt_1
I moram priznat da me baš oduševio film. Poseban način pripovjedanja gdje pratimo vrlo napetu priču (barem meni) iz ugla više likova i tako otkrivamo sve više detalja o događajima... Neću ništa detaljno pisati da ne spojlam ekipi koja nije gledala, ali meni je film bio baš super, napet i zabavan. Vidim po komentarima na netu da se ljudima nije baš svidjela druga polovica, a meni jest, treba se samo opustit i ne razmišljati previše o realnosti.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
koze123
Average Member
937 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 14/03/2021 : 21:29:30
|
WW1984 sam gledao prvog januara, u bioskopu - dakle, prvi film koji sam gledao u 2021. godini. I najveći krš koji sam gledao u prethodnih par godina, sasvim sigurno.
Ali dobro je za drinking game - kad god Lord kaže "What do you wish for" ti piješ. Do 45-tog minuta si patosiran. Kraj filma gledaš na ispiranju. |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8190 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8190 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 15/03/2021 : 19:53:25
|
a gledao sam i WW 1984 u kinu s kćerkom prvi nam je bio dobar ovaj je baš loš kao da su na silu htjeli pinea dovesti u film, pa smislili ovu glupost čak bi to sa željama koje se ostvaruju i hodalo da glavni 'negativac' nije karikatura i da je sve skupa kraće jedan sat |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 15/03/2021 : 20:51:26
|
Pogledao sam opet Hannibal trilogiju. Odlično.
Jaganjci:10/10, Hanny:7/10, Zmajče:9/10 |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4655 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 15/03/2021 : 23:23:16
|
quote: Originally posted by Tonto
quote: Originally posted by going going
Pogledah po prvi put u celosti trilogiju Gospodara prstenova (drugi deo Dva tornja sam gledao kao klinac u bioskopu, secam se samo drveca koje seta i prica i zaseda da donese odluku, toga sam se dosta kasnije setio kada sam citao Murovo Stvorenje iz mocvare gde imamo Parlament drveca koji je meni mnogo bolja Murova ideja, ali je mozda on bio pod uticajem Tolkinovih knjiga, ali ajde sad nije tema Mur i Stvorenje iz mocvare) I moram da kazem da ovo nikako nije moj tip filma, ocigledno fantasy nije zanr za mene. Jos sam gledao produzene verzije (extended cuts prvi deo 3h i 48min, drugi 3h i 58 min, a treci 4h i 23minuta) da u potpunosti sagledam Piter Dzeksonovu zamisao, ali doslo mi je vise puta da prekinem s gledanjem filmova, pogotovo tokom prvog i treceg dela, drugi deo mi ima prolaznu ocenu. Odgledao sam do kraja sva tri samo zato da ne bi u drustvu uvek ispadalo kako jedini nisam gledao Gospodare. Ali cu sigurno biti jedini u drustvu kojima se ovi filmovi nisu svideli, i sigurno ih nikad vise necu gledati ponovo. Ovih 12 sati koje sam potrosio mi niko nikad nece vratiti.
Spreman sam sada na zgrazavanje i iscudjavanje forumasa, samo navalite, izdrzacu!
Nema zgrazavanja. Ja sam vec jednom napisao: kad me netko pita jesam li ikad plakao na film je kazem da jesam... na trecem gospodaru sam plakao - zavrsi vise pi*ka ti materina dosadna.
S tim da je meni prvio dio dobar. Zaplet i uvod u likove mi je dobro odrađen. Sve ostalo je razvučeni waste of potential... i
Upravo pogledao u protekla tri dana i ne mogu se vise sloziti |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 15/03/2021 : 23:54:51
|
The Trial of the Chicago 7 (2020) Sve u svemu, ok film, pun informacija ali pomalo sporo režiran s tim da stvarno ne znam zašto je Cohen nominiran za Oskara za sporednu ulogu. Ocjena:7/10 |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 16/03/2021 : 02:01:30
|
Lost River (2014.) scenario i rezija Ryan Gosling
Rediteljski debi mog omiljenog ,,mladjeg" glumca Rajana Goslinga. I moram da priznam da sam prijatno iznenadjen. Odlicna uvodna sekvenca/spica, dobar izbor glumaca i lokacija(dosta scena je snimano u najvecem Masonskom hramu u Detroitu, je l to znaci da je Gosling mason?) atmosfera pogodjena, muzika odlicna, kamera i vizuelni tretman scena (osvetljenje, sto prirodno, sto neonsko, upotreba boje) isto perfektan. E sad, prica je jednostavna, ali ima odredjene bizarne i poluhorror elemente. Vidi se, po stilizaciji i pristupu snimanja i pristupu samoj prici, da je Gosling bio pod uticajem prethodne dve saradnje sa Nicolasom Wingingom Refnom (i tu mislim vise pod uticajem Only God Forgives, nego Drivea) i kao da je bio pod uticajem Dejvida Linca ili da je barem pokusavao da izazove ista osecanja kod gledalaca kao kad gledaju njegov film. I iako nije genijalan kao Lynch u svojim metaforama ili precizan u stilizaciji kao Refn, svejedno Gosling u svom prvencu nudi sasvim dobar i zabavan miks nocne more i bajke,; horora i fantazije sa stvarnoscu. Mislim da ne zasluzuje ocenu ispod 6.0 na IMDBu i ovaj film ima moju preporuku (za one koji nemaju nista protiv druga dva gorespomenuta reditelja ciji se uticaj jasno vidi, ali ako ne volite njihove filmove ili barem ne cenite, onda ovo treba zaobici u sirokom krugu) Cini mi se da je mlaka reakcija na njegovo prvo ostvarenje donekle obeshrabrila Goslinga, kome je vidi se u intervjuima, neprijatno da objasnjava neke stvari i ne snalazi se bas najbolje kada prica o sopstvenoj rediteljskoj viziji, kao da nema dovoljno samopouzdanja u sebe kao reditelja (sto je normalno) kao sto ima u sebe kao glumca. I cini mi se da se to odrazilo na njega jer jos uvek nije snimio ni jedan novi svoj film, a cini se i da nema u planu. Sto je steta. Ali ajde mozda kad omatori i vise se profilise i istanca svoj ukus se okrene reziji u vecoj meri.
Sea of love (1989.) rezija Harold Becker
Sea of love je bas ono sto zelim da vidim kad gledam zanrovski film iz 80ih. Zabavan triler s elementima erotike, serijski ubica, stariji pandur alkoholicar, plavusa, Njujork, bas dobar soundtrack. Apsolutna preporuka! Ovaj film nije remek delo ni u kom smislu, ali nudi dobru zabavu i osmeh tokom gledanja (iako nije komedija).
|
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7365 Posts
Posted - 16/03/2021 : 08:38:28
|
Lost River je "na papiru" baš film po mom guštu. I, što kažeš, očigledan je utjecaj i Refna i Lyncha, ali Gosling nije ni jedan ni drugi i to se vidi. Film svakako ima zanimljive elemente, ali kao cjelina je nedorečen i bez one dubine i ispoliranosti koje nude filmovi gorespomenutih. Vidjet ćemo što će ponuditi u svom slijedećem filmu kad/ako ga bude, debi ne mora biti mjerilo.
S druge strane, da i debi može biti efektan, svjež i jasan izraz autorske vizije pokazuju dvije mlade redateljice: Mati Diop s Atlantique (2019) o kojem sam, ako se ne varam, već govorio, i Rose Glass sa Saint Maud (2019), jezovitom, vizualno impresivnom i fantastično odglumljenom psihološkom horor-dramom. Velika preporuka za oba filma.
|
|
|
panzer
Advanced Member
12637 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 18/03/2021 : 05:47:29
|
quote: Originally posted by Shaner
Lost River je "na papiru" baš film po mom guštu. I, što kažeš, očigledan je utjecaj i Refna i Lyncha, ali Gosling nije ni jedan ni drugi i to se vidi. Film svakako ima zanimljive elemente, ali kao cjelina je nedorečen i bez one dubine i ispoliranosti koje nude filmovi gorespomenutih. Vidjet ćemo što će ponuditi u svom slijedećem filmu kad/ako ga bude, debi ne mora biti mjerilo.
S druge strane, da i debi može biti efektan, svjež i jasan izraz autorske vizije pokazuju dvije mlade redateljice: Mati Diop s Atlantique (2019) o kojem sam, ako se ne varam, već govorio, i Rose Glass sa Saint Maud (2019), jezovitom, vizualno impresivnom i fantastično odglumljenom psihološkom horor-dramom. Velika preporuka za oba filma.
Slazem se za Goslinga, upravo to nedostaje dubine i viseslojnosti i jos necega. Ali opet je vrlo zanimljiv za pogledati i ima moju preporuku.
Hvala za ove dve dame, nisam cuo za njih a taman dobro dodju za kategoriju zene reditelji.
Juce pogledao ova dva nova filma iz prethodne godine na Netflixu:
News of the world (2020. iako na Netflixu pise da je film iz 2021.godine, bioskopska premijera odrzana je 25.decembra 2020.) rezija Paul Greengrass
U ovom nezvanicmom rimejku i mesavini Fordovih Searchersa i True Grita (Covek zvani hrabrost) Tom Hanks iznova potvrdjuje svoju stabilnu i dobrociniteljsku ulogu, ovog puta postaje i ,,otac" dok pomaze jednoj devojcici da pronadje svoje jedine zive rodjake u surovim predelima Teksasa ubrzo posle Gradjanskog rata. Solidan film, vredi gledanja, prelepo snimljen, na prelepim lokacijama i bas je ulozeno truda u gradice i gradove koje usput posecuju, stvarno izgledao kao Divlji zapad, a ne kao danasnje makete kako mi zamisljamo da je izgledao taj krajolik. Glumica koja glumi devojcicu je jako dobra. Film je predvidljiv i naravno da ocekujemo takav kraj kakav jeste, ali svejedno meni je prijao film i mislim da vredi gledanja. Lep film za gledanje sa celom porodicom.
The Trial of the Chicago 7 (2020.) scenario i rezija Aaron Sorkin
Nastavljam svoju misiju da odgledam sve filmove nominovane u glavnoj kategoriji za najbolji film pre veceri dodele Oskara. Kolega Koze mi je jos pre par meseci rekao da mu je odlican film. I stvarno je ovo dobro izveden, kvalitetan, zabavan film. Bio sam pomalo zabrinut jer mi se Mollys Game nikako nije svideo. Medjutim Suđenje Čikaskoj sedmorici je super film. Utisak kvari previse patetican kraj sa sve pateticnom muzikom , poslednja scena. Ali jako dobar film do tog poslednjeg trenutka. Inace stvarno je to bilo interesantno doba, kraj 60ih, kontrakultura itd. To doba me jako privlaci sto zbog velike ljubavi koju gajim prema muzici Doorsa i Creedence Clearwater Revivala sto zbog filma Easy rider, a i svidja mi se ta ideja o nesputanoj seksualnoj sloboda i LSDu itd. Ali samo ideja mi se svidja, ne mogu da tvrdim da je sve to toliko dobro u praksi. Te burne šezdesete su bile poslednji put da se americka omladina i javnost iskreno pobunila protiv vlasti i establišmenta i protiv nekog rata koji vode. Ne bi me cudilo da uzme Oskara, kao sto je to Argo ucinio pre par godina, jer je slična fora - istinita prica o americi i ne tako dalekoj proslosti, ispričana kao bez patriotizma i velicanja americke vlasti, nego velicaju pojedince koji razmišljaju svojom glavom i u stvari vise cine dobro za svoju drzavu nego vlast i dokazuju se kao ultimativne patriote zbog toga. A tu je i ta tako prizeljkivana (od strane kriticara) i hvaljena paralela sa sadasnjim vremenom, sto i sam Sorkin kaze u dodatku za Netflix, da je njegov film podjednako o 60ima koliko i o sadasnjosti, ako ne i vise o danasnjem drustvu. Samo je Argo mozda malo zabavniji jer je upakovan u napeti triler (napet za onoga ko ne zna sta se u stvarnosti desilo, kao sto je bilo sa mnom kada sam gledao film), a i onaj deo u Holivudu sa Goodmanom i Arkinom je genijalan. Da se vratimo na Čikago 7 - Sasha Baron Cohen odlican! Suma sumarum preporuka.
|
Edited by - going going on 18/03/2021 05:48:39 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25517 Posts
Posted - 18/03/2021 : 22:35:16
|
Ok, meni se i prvi Justice League bio svideo, i bio sam usamljen u tom mišljenju. Ali ova Snyderova verzija rastura! |
|
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Posted - 19/03/2021 : 01:26:43
|
Revolutionary road (2008.), rezija Sam Mendes
Vidim da se dosta spominje Marriage story (i dobro naravno cuveni Kramer protiv Kramera) kao odlicni filmovi o raspadu braka. Marriage story jos uvek nisam pogledao, ali nameravam. Medjutim cudi me kako se retko spominje sjajni Blue Valentine (https://www.imdb.com/title/tt1120985/) a jos redje film Revolutionary road. Toliko se ne spominje, da sam za ovaj film (uprkos reziseru i poznatim glumcima) prvi put cuo tek pre par nedelja. I sinoc ga pogledao. I potpuno se odusevio! Film krasi prelepa kamera majstora Rodžera Dikensa, muzika production design, atmosfera, izvanredna gluma DiKapria i Kejt a posebno bih istakao i njihove komsije kao odlicne, a jos posebnije bih istakao sjajnog Majkla Šenona, vrhunska uloga, mala ali jako upečatljiva. Prelepo ispricana prica, dotakli su se mnogih tema (identitet supruznika u bragu, rodna podela uloga u porodici, stege drustva i ocekivanja, novac nasuprot slobode itd.) Poslednji kadar genijalan. Bas jak utisak je ostavio film na mene. Interesantno da je ekranizacija ove knjige bila ideja Kejt Vinslet koja je prvo neko vreme ubedjivala svog tadasnjeg muza Sama Mendesa da ga rezira i onda skoro 2 godine ubacivala bubu u uvo DiKapriu dok on sam nije rekao da zeli da glumi! Vidim da se slabo spominje ovaj Mendesov film, kao i Jarhead koji planiram da pogledam, nekako su u senci American Beauty (koji je isto odlican film) i Road to Perdition (koji me je duboko razocarao) i Bond filmova. I od akademije a i kod drugih festivala je dosta nezasluzeno nezapazeno prosao film, a sigurno je jedan od najboljih iz 2008. Posle Wrestlera naravno! Revolutionary road itekako vredi i velika preporuka od mene!
|
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7365 Posts
Posted - 19/03/2021 : 09:14:06
|
Revolutionary road sam gledao u kinu kada je izašao, no slabo ga se sjećam. Znam da sam bio razočaran jer sam, s obzirom na redatelja i glavne glumce, očekivao jako puno a ispala nekakva klasična drama. Shannon je tu bio dosta hvaljen, ali meni je bio, što bi Ameri rekli, over the top. Ima on i boljih uloga.
|
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3301 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 19/03/2021 : 13:33:49
|
Ja sam prošle godine ponovo dao šansu Revolutionary Roadu, misleći "Moguće da mi tad nije legao, prejaka ekipa da bude tek tako" ali ne. Mlako i na drugo gledanje. |
|
|
Topic |
|