Author |
Topic  |
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 16/12/2021 : 20:18:47
|
Pa je,al gledaj to da smo mi na ovom forumu ipak freakovi u odnosu na "obične ljude" . Moji starci su npr rođeni 1950tih pa se meni čude kad kažem da gledam crno bile filmove. |
You stared at the abyss, you'll never rest in peace |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 16/12/2021 : 20:27:36
|
quote: Originally posted by going going
quote: Originally posted by vice
Meni je sasvim razumljivo da ti prijateljica ne voli filmove starije od 2000-te. Nisu svi zagriženi filmofili pa da se triba zgražat nad tim. Btw, za knjige se baš često koristi epitet "stara" i velik broj knjigofila zapravo čita samo kontemporarne autore.
Ima nas svakakvih, sve je to ok.
Nisam znao da se za knjige koristi termin ona ,,stara" knjiga. Naravno, ima nas svakakvih i u potpunosti to postujem, ne trazim ja od svoje drugarice da gleda Kabinet doktora Kaligarija ili Tarkovskog ili Vertigo ili ,da bude zagrizeni filmofil, ali da nece da pogleda Notting Hill ili Pretty woman, zato sto je snimljen pre 2000.godine (a siguran sam da bi joj se svideli ti filmovi) e to mi je nerazumljivo. Isto tako joj se jako svidjaju filmovi Kristofera Nolana (mislim da su joj omiljeni filmovi Inception i Prestiz) a nece da pogleda Memento jer je crno beli film iz 2000.godine. E to mi je vec suludo! Zar i vama nije to malo suludo?
Meni je jedna rekla kad sam predložio da gledamo Heat "ne volim stare filmove". I meni je to van pameti, al' jbg  Sa trebama samo gledati najmutavije moguće filmove, prave stvari ostaviš za nasamo  |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1789 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 16/12/2021 : 20:28:57
|
quote: Originally posted by King Warrior
Ne treba...
quote: Originally posted by Red Marquis
Ne slušati...
Ali treba slušati, da bi se čulo. 
Isto tako joj se jako svidjaju filmovi Kristofera Nolana (mislim da su joj omiljeni filmovi Inception i Prestiz) a nece da pogleda Memento jer je crno beli film iz 2000.godine. E to mi je vec suludo! Zar i vama nije to malo suludo?
Ne gledaju svi filmove iz istih razloga. Mnogi danas žele samo da se zabave, opuste (u poznatim tropama ili okruženju), ili - kako reče jedan moj poznanik sa Znaka Sagite - da nađu razlog da se ne roknu kada se vrate kući umorni posle radnog dana. Čak ni to nije ništa novo, ali je postalo posebno intenzivno u naše vreme.
Tako da, jeste, ima nas svakakvih, Zemlja je okrugla (nije, kažu neki), II svetski rat je završen 1945. (ili nije?) i sve druge očiglednosti, ali dajte, ljudi, nešto supstancijalnije!
omiljenih 100 filmova Akire Kurosave
11. The Thin Man – Dyke, 1934.
Na osnovu onog što sam gledao, Kurosavina lista mi više leži od Skorsezeove, a ovo gore mi je prvo na listi za gledanje, samo što ne nalazim dobru kopiju, a ni Criterion grom ih spalio! nema taj film u svojoj kolekciji. A ovaj ima jedan od najboljih trejlera u istoriji kinematografije:
1934! Nemoguće, to je bilo pre Adama i Eve! Ali ja se ne računam - meni nijedna slika nije dovoljno oštra... kada skinem naočare. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1789 Posts
Posted - 16/12/2021 : 21:13:57
|
Eh da, goinže, sad sam se setio da je Mike Mignola, koji je takođe ljubitelj starijih filmova, negde pomenuo kako su on i supruga namamili kćerku da pogleda neke od tih stvari. Preporuke nisu pomagale, suviše su ličile na obavezu. Otkrili su da su uspeli da je zainteresuju kada su samo ostavili disk (ili koji god već medij) na vidljivom mestu. Elementarna psihologija!  |
Edited by - ridiculus on 16/12/2021 21:16:36 |
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12242 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 16/12/2021 : 22:47:41
|
quote: Originally posted by lwood
Pa je,al gledaj to da smo mi na ovom forumu ipak freakovi u odnosu na "obične ljude" . Moji starci su npr rođeni 1950tih pa se meni čude kad kažem da gledam crno bile filmove.

quote: Originally posted by swamp thing
Meni je jedna rekla kad sam predložio da gledamo Heat "ne volim stare filmove". I meni je to van pameti, al' jbg  Sa trebama samo gledati najmutavije moguće filmove, prave stvari ostaviš za nasamo 
Auuu. Dobro je, ali ja takve probleme nemam sa svojom devojkom, ona voli da pogleda film koji ja odaberem, jedino odbija vesterne, sve ostalo hoce. Tako da problem ostaje samo s ovom drugaricom.
quote: Originally posted by ridiculus
Eh da, goinže, sad sam se setio da je Mike Mignola, koji je takođe ljubitelj starijih filmova, negde pomenuo kako su on i supruga namamili kćerku da pogleda neke od tih stvari. Preporuke nisu pomagale, suviše su ličile na obavezu. Otkrili su da su uspeli da je zainteresuju kada su samo ostavili disk (ili koji god već medij) na vidljivom mestu. Elementarna psihologija! 
Da, dobra fora! Samo sto vise fizicke kopije medija nisu vise u trendu, tako da ne mogu nikome da podmetnem DVD ili VHS kasetu, jer niko preko toga vise ne gleda nista. Jedino da joj nekako namestim na netflixu da joj iskoci taj film, ali to je nemoguce izvesti.
Sto se tice The Thin Man sa liste, ja sam ga nasao na torrentu moze da se skine, ali ne znam kakva je rezolucija jer ga nisam skinuo i gledao . Pise na ovom jednom 720 piksela, trebalo bi da je dobro. Cudi me da ovaj film nije obradio Criterion, oni imaju stvarno impresivan katalog restauriranih filmova, moguce da ce i ovaj dodati nekada.
A drustvo, je l neko gledao Bressonovog Dzeparosa i kako mu se cini taj film?
Evo jedna dobra analiza:
I razgovor s Bressonom o filmu iz `59 |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7621 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 16/12/2021 : 23:15:21
|
@goingx2 Memento crno-bijeli? Ja ga pamtim u boji.
@ridiculus Supruga i ja smo baš ove godine pogledali The Thin Man. Izuzetno simpatičan film s pomalo blentavom radnjom, ali ona je tu samo kao podloga za genijalni tandem Powell & Roy. Stvarno ih je užitak gledati. Trailer je, naravno, briljantan.
Gledali smo još dva filma s istim glumačkim parom: Libeled Lady i I Love You Again. Također simpatični filmovi s glumom kao najjačim adutom. Još bolji od svih navedenih je My Man Godfrey, s tim da tamo nema Myrne Loy.
Što se tiče dobre kopije The Thin Man-a, imaš pm. 
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2985 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 16/12/2021 : 23:18:59
|
Kurosawina lista si i meni sviđa (barem nejapanski dio, malo sam pogledao japanskih s liste).
Kad se spomene Tarkowski odmah mi na pamet padne Andrej Rubljov. Vjerojatno najdosadniji film koji sam gledao :-) Konkurencija mu je jedino Hanžekovićev Bakonja fra Brne. |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7621 Posts
|
swamp thing
Advanced Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 17/12/2021 : 10:45:51
|
quote: Originally posted by lwood
Pa je,al gledaj to da smo mi na ovom forumu ipak freakovi u odnosu na "obične ljude" . Moji starci su npr rođeni 1950tih pa se meni čude kad kažem da gledam crno bile filmove.

[quote]Originally posted by swamp thing
Auuu. Dobro je, ali ja takve probleme nemam sa svojom devojkom, ona voli da pogleda film koji ja odaberem, jedino odbija vesterne, sve ostalo hoce. Tako da problem ostaje samo s ovom drugaricom.
Na "drugarice" sam i mislio  |
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3384 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 17/12/2021 : 14:01:21
|
quote: Originally posted by Shaner
Inače, sinoć sam po prvi put pogledao Vertigo i nisam nešto specijalno oduševljen. Dobar je to film, super izgleda, Novak je odlična, zaplet zanimljiv, ali tamo negdje od polovice i onog nepotrebnog razotkrivanja/objašnjavanja gledatelju te kompletne promjene fokusa osjetno mi je pao. Sviđa mi se, doduše, sam kraj. Ne znam koliko je to često bilo tih godina, ali čini mi se da danas rijetko koji redatelj ima odvažnosti tako presjeć. Sve u svemu, teško mi je shvatiti famu oko tog filma. Moguće da mi fali kontekst.
Evo i jednog zanimljivog pogleda na njegov status s kojim se u dobrom dijelu slažem:
http://www.sensesofcinema.com/2013/feature-articles/vertigo-the-best-film-of-all-time/
Meni nije ni u top 5 Hitchcock filmova. Iako mi je dobar film. Ali ne slažem se sa svime u ovome tekstu, to da se traži da glavni lik bude dopadljiv da bi film imao neku veću vrednost.
Oko te večne vrednosti i guranju na all time liste, mislim da je delom i zato što je neka prva asocijacija ljudima na psihoanalizu u filmu (ne da je prvi film o tome, već da je prvi na koji se pomisli). Iako danas, mnogo šta od toga deluje da je vreme pojelo. Naravno tu su i neki radovi kamere, lep setting San Francisca i naravno, magična Kim.
|
 |
|
Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3384 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 17/12/2021 : 14:05:43
|
quote:
Nisam znao da se za knjige koristi termin ona ,,stara" knjiga. Naravno, ima nas svakakvih i u potpunosti to postujem, ne trazim ja od svoje drugarice da gleda Kabinet doktora Kaligarija ili Tarkovskog ili Vertigo ili ,da bude zagrizeni filmofil, ali da nece da pogleda Notting Hill ili Pretty woman, zato sto je snimljen pre 2000.godine (a siguran sam da bi joj se svideli ti filmovi) e to mi je nerazumljivo. Isto tako joj se jako svidjaju filmovi Kristofera Nolana (mislim da su joj omiljeni filmovi Inception i Prestiz) a nece da pogleda Memento jer je crno beli film iz 2000.godine. E to mi je vec suludo! Zar i vama nije to malo suludo?
Uvek pričam anegdotu koju je poznanik doživeo u gradskom busu. Pre nekih 10 godina. Sede dva srednjoškolca, jedan se upljuvao da objasni zašto je neki film super. Drugar naćuli uši da čuje koji film, ispostavlja se da ovaj priča o Pulp Fiction, a ovaj drugi ga samo preseče sa "Ne gledam stare filmove".
Meni je to debilan stav, i zabole što smo svi različiti i imamo različite potrebe. Sve takve u gulag.
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 17/12/2021 : 14:42:02
|
Naravno da je debilno, ali ima takvih povrsnih ljudi. Ionako pljuju sami sebi u zdjelu. 
Naravno. https://youtu.be/DCvahzcxy_0
Mozda zbog ovoga:
The film's nonlinear narrative is presented as two different sequences of scenes interspersed during the film: a series in black-and-white that is shown chronologically, and a series of color sequences shown in reverse order (simulating for the audience the mental state of the protagonist).
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 17/12/2021 14:45:13 |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1789 Posts
Posted - 17/12/2021 : 15:04:52
|
Izuzetno simpatičan film s pomalo blentavom radnjom
Taj film je komedija/satira, bez obzira na originalni roman Dashiella Hammetta - možda je ispao kako je zamišljen?
quote:
Još bolji od svih navedenih je My Man Godfrey, s tim da tamo nema Myrne Loy.
Nema Myrne Loy, ali ima Carole Lombard... a to nema cenu. Kraljica "screwball" komedije i jedna od najtragičnijih ličnosti Holivuda, tada već bivša supruga Williama Powella i važeća Clarka Gablea. Taj film je jedan od retkih nominovanih za Oskara u sve četiri glumačke kategorije, u vreme kada je ta nagrada imala koliku-toliku vrednost.
Sve u svemu, My Man Godfrey je urnebesan, ali da bi se uživalo (ili uživalo više) treba imati uvo za rafalne, dovitljive dijaloge, kakvi se danas gotovo više ne prave - kako smo rekli negde gore na istoj ovoj temi.
quote:
Što se tiče dobre kopije The Thin Man-a, imaš pm. 
Zahvaljujem, pogledaću.  |
 |
|
panzer
Advanced Member

12775 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
ridiculus
Senior Member

1789 Posts
Posted - 17/12/2021 : 20:57:37
|
Sve u svemu, teško mi je shvatiti famu oko tog filma. Moguće da mi fali kontekst.
Voleo bih da mogu da napišem nešto smisleno, ali nisam gledao taj film ima evo bar 10 godina, ako ne i više. Ostao mi je u sećanju kao jedan od omiljenih mi Hičkokovih, a i šire, ali ne mogu biti siguran kako bih reagovao danas.
Međutim, ono što mogu da kažem je: Herrmann. Jedan od najboljih saundtrekova u istoriji filma. Ne, kao što neki generalno misle o "muzičkoj podlozi", da se ova prosto uklapa u film i njegov ritam i stvara ili doprinosi atmosferi, već nam daje informacije koje vizuelno ne postoje. Dakle, neraskidiv sastojak filma.
Da li je to dovoljno? - pa, verovatno nije, ali svakako doprinosi. |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7621 Posts
Posted - 17/12/2021 : 21:46:00
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Meni nije ni u top 5 Hitchcock filmova. Iako mi je dobar film. Ali ne slažem se sa svime u ovome tekstu, to da se traži da glavni lik bude dopadljiv da bi film imao neku veću vrednost.
Ne bih rekao da autor teksta to traži. On je okarakterizirao Fergusona kao budalu i smatra da najbolji film svih vremena ne može imati takvog glavnog lika. Ali da, s tim se ni ja ne slažem.
Međutim, ono što mogu da kažem je: Herrmann. Jedan od najboljih saundtrekova u istoriji filma. Ne, kao što neki generalno misle o "muzičkoj podlozi", da se ova prosto uklapa u film i njegov ritam i stvara ili doprinosi atmosferi, već nam daje informacije koje vizuelno ne postoje. Dakle, neraskidiv sastojak filma.
Da li je to dovoljno? - pa, verovatno nije, ali svakako doprinosi.
Muzika u Vertigu? Zaboravio sam da je uopće bila prisutna. Očito sam već tu propustio dio informacija. 
Našao sam i zanimljiv tekst Chrisa Markera čija ljubav prema ovom filmu je poznata svima koji su gledali Sans Soleil:
https://chrismarker.org/chris-marker/a-free-replay-notes-on-vertigo/
Dojma sam da malo previše toga učitava u film, ali mi je svejedno otvorio oči za neke detalje. Problem je samo u tome što gledajući film nisam osjetio da tu ima nešto više, niti potrebu ulaziti u neke analize.
|
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7621 Posts
Posted - 17/12/2021 : 22:29:08
|
Izuzetno simpatičan film s pomalo blentavom radnjom
Taj film je komedija/satira, bez obzira na originalni roman Dashiella Hammetta - možda je ispao kako je zamišljen?
Vjerojatno. Samo sam ja ušao u njega očekujući donekle smislenu krimi podlogu. My bad. 
quote:
Još bolji od svih navedenih je My Man Godfrey, s tim da tamo nema Myrne Loy.
Nema Myrne Loy, ali ima Carole Lombard... a to nema cenu. Kraljica "screwball" komedije i jedna od najtragičnijih ličnosti Holivuda, tada već bivša supruga Williama Powella i važeća Clarka Gablea. Taj film je jedan od retkih nominovanih za Oskara u sve četiri glumačke kategorije, u vreme kada je ta nagrada imala koliku-toliku vrednost.
Sve u svemu, My Man Godfrey je urnebesan, ali da bi se uživalo (ili uživalo više) treba imati uvo za rafalne, dovitljive dijaloge, kakvi se danas gotovo više ne prave - kako smo rekli negde gore na istoj ovoj temi.
Sve potpisujem. Mene je ovaj film u potpunosti oborio s nogu.
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 18/12/2021 : 00:48:05
|
Posto je na nacionalki svakog petka sada neko vrijeme retrospektiva Roberta De Nira, pogledao sam ponovno Lovca na jelene (mislim da sam ga prvi put gledao kao klinac, a mozda jos jednom kasnije, ali sigurno pre nekih 20 g), i shvatio koliko vremena je proslo od kad sam ga posljednji put gledao. Tezak, ali ima i toliko toga... dobro, ne mozda ljepoga, mada donekle i to... ali svkakao klasika koja je dobro ostarila. Jedino ima nekih preskoka koji nisu najjasniji, ali mozda je to dio plana (recimo pocetak Nama, helikopter, ona tijela, pa De Niro kao prezivjeli, konjica stize u pomoc, rijeseno... a sljedeci kadar oni kao pacovi? sta je onda taj pocetni dio rekao, da je rat njesra ali moze biti jos gore - sljedeca scena?)
A sada pogledao
The King of Comedy (1982) Scorsese https://www.imdb.com/title/tt0085794/
Sigurno ga nisam gledao prije toga, a sasvim prijatno me iznenadio. Sjecam se da sam si rekao da bih ga mogao pogledati poslije Toddovog Jokera, kao referencu. Iako je poceo nekako nelagodno, ono cekas kakva tezina ce te srusiti, kraj me prijatno iznenadio (kao pozitivan, ili barem ne zabediran). Joker je puno mracniji, ocajniji, vece ludilo, koje tu tek cekas da nastupi (ona zena je bila recimo luđa, mada bismo mogli reci da se De Niro izvukao). A i Joker je uzimao jos iz dosta drugih filmova, decenije zapravo: https://www.imdb.com/video/vi4003249945/?ref_=tt_vi_i_2
"Martin Scorsese has said that he thought Robert De Niro's best performance under his direction was in this film."
"Better to be king for a night than schmuck for a lifetime."
"Secretary: Is Mr. Langford expecting you? Rupert Pupkin: Yes, I don't think he is."
Heh, veceras je jos Once Upon a Time in America, kojeg isto nisam gledao... vise od decenije, mozda dve. Mozda mu ponovno dam sansu... ipak je dugacak. :D
Ali cekam da klincu predstavim Bilo nekada na Divljem Zapadu.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
 |
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1334 Posts
Member since 09/10/2007 |
Posted - 18/12/2021 : 11:34:32
|
KING OF COMEDY je i mene oduševio, gledao sam ga isto nakon JOKERA.
ANTLERS (2021.): Odlično dočarana, sumorna atmosfera u filmu punom jezive scenografije, odnosno film je vizualna horor poslastica. Ali priča je slabo razrađena i završna borba apsolutno neuvjerljiva. Ovo je zapravo propuštena prilika za odličan horor koji je ovako tek prosječan, u redu za jedno gledanje. 6.5/10
BLUE STREAK (1999.): Poprilično uspjela akcijska komedija koju, bez daljnjega, nosi raspoložen nastup Martina Lawrencea. Ima ipak malo previše preseravanja za moj ukus i razvoj događaja je, blago rečeno, nevjerojatan splet slučajnosti, ali generalno gledano film uspijeva kao zabavna razbibriga i podsjeća na vrijeme kad su se snimale komedije vrijedne gledanja. 7/10
RUNNING TIME (1999.): Niskobudžetni jednosatni krimi film (s elementima romantike) sniman u crno bijeloj tehnici. U glavnoj ulozi je "Evil Ash", iliti Bruce Campbell koji odmah po izlasku iz zatvora odluči opljačkati upravitelja zatvora. Dovitljiv scenarij i uspjela karakterizacija likova je najveći plus filmu zbog čega je rezultat dinamična, na trenutke humoristična i u drugom dijelu poprilično napeta pustolovina. 8/10 |
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
 |
|
ridiculus
Senior Member

1789 Posts
Posted - 18/12/2021 : 18:49:37
|
quote: Originally posted by Poli
Taj film sam pogledao toliko puta da je postao deo mene. Jedan od omiljenih.
Da li je to dovoljno? - pa, verovatno nije, ali svakako doprinosi.
Muzika u Vertigu? Zaboravio sam da je uopće bila prisutna. Očito sam već tu propustio dio informacija. 
Možda je to dokaz koliko ta muzika deluje podsvesno? Tu su lajtmotivi, tu je atonalnost na određenim mestima - ništa od toga nije slučajno. Možda je horda kasnijih imitatora koristila atonalnost zato što zvuči opako i preteće, ali Herrmann je bio perfekcionista i tačno je znao šta radi. Meni je nemoguće da zamislim Vertigo bez njegovog doprinosa. Najbolji dokaz bi bio kada bismo mogli da ugasimo muziku tokom gledanja filma (ali ne i zvuk), pa da uporedimo iskustva. |
Edited by - ridiculus on 18/12/2021 18:50:56 |
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7621 Posts
Posted - 18/12/2021 : 20:06:04
|
quote: Originally posted by Poli
Taj film sam pogledao toliko puta da je postao deo mene. Jedan od omiljenih.
A soundtrack? 
Inače, još jedan potpis. Zadnji put sam ga gledao prošle godine sa suprugom. Ona izbjegava vesterne u širokom luku i gledala ga je samo da meni udovolji, no na kraju je i ona ostala impresionirana.
Možda je to dokaz koliko ta muzika deluje podsvesno? Tu su lajtmotivi, tu je atonalnost na određenim mestima - ništa od toga nije slučajno.
Za osvijestiti/prepoznati sve to trebao bih pogledati film ponovo (zapravo bi bilo idealno svaki kvalitetniji film pogledati bar dvaput), no nije mi probudio tu želju.
Najbolji dokaz bi bio kada bismo mogli da ugasimo muziku tokom gledanja filma (ali ne i zvuk), pa da uporedimo iskustva.
To bi svakako bilo zanimljivo. I ne samo na ovom filmu.
|
 |
|
Shaner
Advanced Member

Croatia
7621 Posts
Posted - 19/12/2021 : 00:01:10
|
quote: Originally posted by don_draper
French Dispatch
Najnoviji uradak Wesa Andersona ima sve sastojke koji krase njegove prijasnje filmove. Film nema nekakvu konkretnu radnju nego je hommage novinarstvu i kreativnom stvaralastvu kroz nekoliko nepovezanih prica/reportaza u tipicnom Andersonovom otkacenom i vrtoglavom tonu. Takva struktura nazalost ogranicava talent ovog redatelja i ne nudi cjeloviti uzitak kao primjerice Grand Budapest Hotel. Takoder, pripovjedanje, dijalozi i voiceoveri su ovdje izuzetno brzi, dinamicni i nakiceni bogatim jezicnim izrazima te su ponekad teski i zamorni za pratiti sto donekle otezava gledanje. Ni brze izmjene francuskog i engleskog nisu pomogle. Veliki adut je glumacka postava koja je prepuna poznatih i talentiranih imena koje su ovo iznijeli sasvim dobro. Film ima nekih predivnih i genijalnih momenata i zapanjujuca je masta. Meni se osobno posebno svidio i hommage stripovskoj umjetnosti. Narativni izricaj i prekrcanost i prenakicenost scenarija su mi nekako uskratili uzivanje u filmu i osjecam da ce mi trebati jos jedno gledanje da ga uistinu shvatim i stvorim neku cvrscu percepciju. Za fanove Andersona preporuka, ali oprezno s ocekivanjima jer je i za njegove pojmove ovo dosta drukcije i odvaznije. Ostalima, ovisno o tome sto zele od filma, ali ovo svakako nije nesto klasicno i privlacno siroj publici.
Kratak komentar na boldano.
Ne vidim kako data struktura ograničava Andersonov talent. Prije bih rekao da je upravo ona sama jedan od (mnogih) pokazatelja istog. A ako pod "cjelovitim užitkom" misliš na kompaktnost i zaokruženost priče, onda ovdje ima i više od jednog takvog užitka. 
Stoji da dijalozi i naracija u dijelovima traže veći stupanj pažnje, ali ne bih rekao da su teški, a kamoli zamorni za pratiti. Naprotiv, mene su baš udubili u likove i priču i priljepili za ekran (u mom slučaju platno).
Ponovno gledanje da bi se shvatila poanta filma po meni nije nikakav problem ili minus. Pitanje je jedino da li ti je film stvorio želju za ponavljanjem. Meni svakako je. Štoviše, bez ustručavanja mogu reći da mi je The French Dispatch (zasad) najbolji ovogodišnji film. Ono što ti vidiš kao prekrcanost i nakićenost, ja vidim kao bogatstvo i jedva čekam ponovo uroniti u njega u potrazi za detaljima koji su mi promakli. 
|
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12242 Posts
Posted - 19/12/2021 : 05:15:59
|
Ima one scene koje se desavaju kad je Guy sam u sobi, one su crno bele a ostatak filma u boji. E pa to nije mogla da gleda zbog tih scena sto su u crno beloj tehnici.
quote: Originally posted by swamp thing
Na "drugarice" sam i mislio 

Sto se tice Vertiga ni mene nije odusevio kada sam ga prvi put gledao prosle godine. Mislim da je takav utisak i kod mene i kod Shanera i kod ostalih takav jer je prica sama po sebi pomalo besmislena i nemoguca i prepuna rupa, ali zasto se taj film smatra najboljim ikada je vise zbog rediteljskih postupaka i kako je savrseno Hickok nasao metaforu za ono sto je tema filma a to je opsesija,a metafora za opsesiju je spirala, muzika koja je od pocetka repetativna kao u nekoj spirali, one vizualne spirale svugde (prvo u uvodnoj spici, pa u kosi Kim Novak, pa u onom panju itd), a okretanje tj. spiralno okretanje je glavni sastojak vrtoglavice odnosno vertiga. Evo par video snimaka gde bas lepo to objasnjavaju mnoge velike glave filma (Schrader, Skorseze itd) i par video analiza. Mozda to malo rasvetli velicinu Vertiga.
Martin Scorsese on Vertigo
Filmmakers on Vertigo, (Hitchcock Truffaut, 2015)
The Influence of 'Vertigo'
Ovaj ispod video je mozda i najbolje objasnjen: Vertigo, Hitchcock & the Spiral — Vertigo Film Analysis and the Perfect Symbol for Obsession The Spiral Motif in Vertigo - Spirals in the Title Sequence - Spirals in the Score - Spirals in Production Design -Spiral Story Structure
Vertigo Analysis - Love, Identity & Relationships
|
 |
|
going going
Advanced Member

Serbia
12242 Posts
Posted - 19/12/2021 : 05:18:19
|
A sto se tice Bilo jednom na Divljem Zapadu, to mi je jedan od omiljenih i najboljih filmova koje sam ikad pogledao. Evo mog osvrta od prosle godine sa topika Western filmovi:
E posto sam u decembru odgledao dolar trilogiju, odlucio sam da u subotu (juce) posle mesec dana nastavim tradiciju gledanja Leoneovih filmova subotom. Na red je dosao Once Upon a time in the West. Nakon kojeg sam pogledao 3 dvd dodatka koji su mi, moram priznati, mnogo pomogli da uvidim genijalnost ovog filma. Sva tri dodatka se mogu naci na jutjubu i nazivi su im An Opera of Violence, The Wages of Sin, Something to Do with Death. Preporucujem svima da pogledaju.
 Kao sto su i istakli u tim dokumentarnim dodacima, nakon The Good, the Bad and the Ugly Leone je mislio da je rekao sve sto je mogao da kaze kroz vestenre i zeleo je da Once Upon a Time in America koji je snimio tek 15ak godina kasnije. Medjutim United Artists su zeleli jos jedan western i Leone je pristao zbog velikog budzeta i mogucnosti da u njemu glumi Henry Fonda kojeg je Leone obozavao da gleda kao dete. I kao sto kazu u dokumentarcu, Leone nije vise imao sta da isprica kroz vestern zanr, ali je imao svasta da kaze o vesternu.
 Po prvi put je zena glavni lik u filmu i oko nje se vrti prica, a da ona nije madona ili kurva. Doduse, jeste kurva, ali sa zlantim srcem. Klaudija Kardinale sa svojim krupnim smedjim ocima i bujnim poprsjem pleni paznju u svakom kadru filma u kojem je. Zatim je tu Henry Fonda kao decoubica i brutalni, nemilosrdni negativac, sto je u tadasnje vreme bilo ekvivalent tome da Tom Henks danas zaigra u nekom slasheru gde ubija decu i sece glave. Dakle potpuni sok za publiku. Charles Bronson kao misteriozni Harmonikas, uloga koja je vidi se trebalo da ide Istvudu i kao da je pisana za njegovog lika iz Dolar trilogije, ali bolje sto nije, jer Bronson ocima uspeva da prikaze takvu setu i melanholiju, koju mislim da Istvud ne bi mogao da izvede, pogotovo zato sto je tri puta zaredom glumio istog lika u Leoneovom filmu. Mada ko zna, kad je Li Van Klif uspeo da se pretvori iz dobrodusnog pukovnika Mortimera u zlocinackog Angel Eyes, mozda bi i Istvud uspeo. U svakom slucaju meni se Bronson jako svideo u ovoj ulozi.
 I tu je Jason Robards u ulozi Cheyennea. Cini mi se da se on nekako uvek zaboravlja ili biva zasenjen Fordom i Bronsonom, a meni se upravo Cheyenne najvise svideo i dojmio kao lik. Kao sto je Tuco bio emotivni oslonac u Dobar, los, zao, tako je u Bilo jednom na Divljem Zapadu to je Cheyenne. Jako interesantan lik kog odlicno utelovljuje Robards sa svojim baritonskim na momente hrapavim glasom. Dijalozi izmedju njega i Jill su puni hemije i neke potisnute erotike, i bas sam mislio da ce zavrsiti zajedno. Medjutim kao sto se kroz citav film Leone igra sa konvencijama western zanra (pogotovo u 15minutnoj uvodnoj sekvenci i sa kastingom i kostimima Forda i Bronsona) tako i ovde ne mozemo da dobijemo srecan kraj za Cheyenna. Nakon maestralne legendarne scene u kojoj se Harmonikas oprasta od Jill i ona mu kaze da se nada da se svratiti mozda jednog dana u Sweet Water a on odgovori Jednog dana... i izadje uz Morikoneovu maestralnu muziku. Tada sam mislio da ce Cheyenne ostati s njom. Medjutim, ne, i on se pridruzuje Harmonikasu i tu onda pomislih da ce njih dvojica zajedno odsetati u zalazak sunca, dve legende i mitske figure Zapda, medjutim i tu nas Leone povuce za nos i udari u srce, time sto saznamo da je Cheyenne smrtno ranjen u obracunu Mortonom. I on umire tu, na podu, ne herojskom epskom smrcu, nego vrlo tragicnom i realnom u prasini i prljavstini. Kraj vesterna, kraj jedne ere, kraj jedne mitologije, dok voz nailazi i donosi zeljnu i zednu buducnost koju ce Dzil napojiti vodom. Kraj filma. Stvarno remek delo. Iako su mi mozda srcu drazi i blizi Istvudovi dolar filmovi, Bilo jednom na Divljem Zapadu je neosporno remek delo.
Takodje bih izdvojio jos jednu scenu koja me je fascinirala a to je scena dolaska Jil u grad, kada kamera iz jednog neprekidnog pokreta prati nju kako ulazi u zgradu zeleznicke stanice, zatim nastavlja da se pomera kamera do prozora gde vidimo nju kako razgovara s nekim kondukterom i onda se kamera penje uz istovremeno ,,podizanje" Morikoneove muzike iznad zgrade stanice da bismo videli celi grad, Divlji zapad, i Jil koja odlucno koraca u njega. Genijalno.

Istakao bih i simpatican citat koji sam pronasao scenariste filma Sergia Donatija (a pricu za film i tritment su zajedno radili Dario Ardjento, Bernardo Bertoluci i Leone, kakva ekipa!). Kaze Donati: What is film? In the first act, you hang a man up in a tree. In the second act, you throw stones at him. In the third act, he falls down. If he is alive, it is a comedy. If he is dead, it is a drama. — Sergio Donati, From an interview
Ostaje mi da pogledam jos Duck, You Sucker! (iako se meni licno vise svidja drugi naziv za taj film Once Upon a Time... The Revolution) i nakon toga Once Upon a Time in America...
A do tada Farewell to Cheyenne!
Inace sto se tice noviteta sinoc sam pogledao najnoviji Schraderov film The Card Counter u kom glavnu ulogu tumaci Oscar Isaac. Gledao neko? Utisci? Ja cu sutra napisati malo detaljnije. Za sad od mene velika preporuka! |
 |
|
Topic  |
|
|
|