Author |
Topic |
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Member since 09/10/2007 |
Posted - 14/02/2022 : 07:43:32
|
Gledao sam jučer pola sata The Power of the Dog. E sad, ja imam strpljenje za veliku većinu filmova, ali osim, priznat ću odlične scenografije, ovaj mi je djelovao toliko puta viđeno, cmizdravo i Oscarovski isforsirano da sam radije prebacio na An Inspector Calls (u kojem sam uživao; zanimljiva detektivska priča koja se previše oslanja na splet slučajnih okolnosti, ali itekako drži pažnju, scenarij je odličan i ima vrhunski neočekivani završetak). Valjda je i stvar raspoloženja; ne sumnjam da ovo nije loš film, ali tematski mi je previše puta viđen i uopće me priča nije zaintrigirala.
Nightmare Alley sam i ja tražio, ali najisplativije je uzeti preko bookdepos, 11,5 eura paperback.
|
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
Edited by - bonjovi4ever on 14/02/2022 07:44:17 |
|
|
panzer
Advanced Member
12627 Posts
Member since 18/05/2005 |
|
don_draper
Advanced Member
4366 Posts
Member since 08/06/2018 |
Posted - 15/02/2022 : 17:50:24
|
Odlučio sam ove godine vratiti se gledanju filmova nominiranih Oscara, tako da sam odlučio otpočeti s glavnim favoritom
The Power of The Dog
Gdje početi? Ono što prvo upada u oko je scenografija, svaki kadar tako dobro odabran, cijeli western setting i surova priroda ravnica i brda, sve je to ovdje na mjestu. Sama radnja ne donosi ništa do sada neviđeno u svijetu filma, ali kad je to ovako dobro prikazano i izneseno, onda ne mogu to uzeti kao zamjerku. Redateljica ovdje jako tečno drži radnju, dozira informacije i ne srlja u previše ekspozicije i suvišnog dijalogiziranja, što je jako dobro. Sviđa mi se i koliko se film naslanja na nekoliko objekata kako bi prikazao neke važne karike u radnji i time stvorio vrlo snažne i dojmljive, tihe prizore. Likovi su vrhunski osmišljeni, i možda najjači dio filma. Gluma je na slično visokoj razini i sve se to skupa stopi u naoko lagani film koji me držao punih 2 sata, koliko i traje. Jako puno daje za razmišljati i prepušta gledatelju dio interpretacije. Ali, cijeli taj setting i interakcije likova i konflikti među njima stvaraju vrlo snažnu emocionalnu i psihološku problematiku koja se raspliće kroz ovaj film. Vrlo zadovoljan ovim filmom, usuđujem se reći da ako osvoji glavnu nagradu bit će u potpunosti zasluženo. Može se reći da je tematika već ranije bila prožvakavana i da sam koncept ne nosi ništa novo, ali ovakva samouvjerena realizacija i narativ zaslužuju same pohvale. |
I sell the fact that I can't be bought |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22318 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 19/02/2022 : 17:59:58
|
quote: Originally posted by bonjovi4ever
Gledao sam jučer pola sata The Power of the Dog. E sad, ja imam strpljenje za veliku većinu filmova, ali osim, priznat ću odlične scenografije, ovaj mi je djelovao toliko puta viđeno, cmizdravo i Oscarovski isforsirano da sam radije prebacio na An Inspector Calls (u kojem sam uživao; zanimljiva detektivska priča koja se previše oslanja na splet slučajnih okolnosti, ali itekako drži pažnju, scenarij je odličan i ima vrhunski neočekivani završetak). Valjda je i stvar raspoloženja; ne sumnjam da ovo nije loš film, ali tematski mi je previše puta viđen i uopće me priča nije zaintrigirala.
Apsolutno se slazem. Dobro si napisao „ oscarovski isforsirano“, ukljucujuci i Benedictovu glumu. Vec sam prije nekoliko mjeseci najavio da ce dobiti oskara za ovu ulogu, tada ni nominacije nisu bile poznate. Ovako nesto su mi mogli mozda prodati prije dvadesetak godina, danas vise ne. |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8169 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 23/02/2022 : 14:10:30
|
gledao sinoć almodovarove paralelne majke dobar je to film, ali ipak su mi njegova prethodna dva filma puno bolja (pain and glory i julieta) a nedavno sam ponovo gledao i žene na rubu živčanog sloma, nakon kino gledanja '89. ili '90., i nisam sebi mogao doći kako mi se percepcija tog filma promijenila pao mi je u očima skoro do negledljivosti naravno, odlična carmen maura nosi taj film, a i mlada maria barranco plijeni poglede, pa sam nekako izdržao u svakom slučaju, almodovar je veliki režiser, osebujan i svoj probat ću ponovo pogledat još njegovih starijih filmova (matador, veži me, kika, živo meso...), a koji su mi bili jako dobri u tim ranim devedesetima vjerojatno mi ni oni više neće biti tako dobri, ali ionako meni najdraži almodovar kreće od 'pričaj s njom' pa dalje |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 23/02/2022 : 14:47:16
|
Meni su ti stari Almodovarovi filmovi odlični. Doduše, također je prošlo već neko vrijeme otkako sam ih gledao i trebao bi ih ponoviti, ali ta njegova otkačenost mi je uvijek dobro ležala, o estetici da ne pričam. "Noviji" Almodovar od Hable con ella nadalje je (uz jednu iznimku) ipak zreliji i ozbiljniji, što, naravno, donosi mnogo dobroga, ali nedostaje mu one mladenačke bezbrižnosti. Madres paralelas pogledam ovih dana pa javim dojmove.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
vice
stripovi.com suradnik
7312 Posts
Member since 29/06/2005 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 23/02/2022 : 22:08:35
|
A Shaneru sta si gledao od ovih oskarovaca i kakvi su utisci, znam za Don`t look up, to sam ispratio diskusiju od pre mesec dana. |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Posted - 23/02/2022 : 23:47:50
|
quote: Originally posted by going going
A Shaneru sta si gledao od ovih oskarovaca i kakvi su utisci, znam za Don`t look up, to sam ispratio diskusiju od pre mesec dana.
Od onih nominiranih za najbolji film, uz navedeni, gledao sam Belfast, Dune, Licorice Pizza, Nightmare Alley i The Power of the Dog. Najbolji mi je Licorice Pizza. Izuzetno simpatičan i zabavan, tehnički besprijekoran, sa neodoljivim glumačkim debitantima u glavnim ulogama. P.T. Anderson izgleda jednostavno ne može pogriješiti. Dune mi je jako dobar, ali to je pola filma i, kao što sam već spominjao, treba pogledati drugu polovinu za konačan sud. Ostali filmovi imaju svoje adute, ali gledani kao cjeline su mi osrednji. Čekaju me još Doraibu mai kâ i West Side Story (CODA i King Richard me ne zanimaju).
Inače, kao i obično, (naj)bolji filmovi se kriju izvan Oscarovskih nominacija. The French Dispatch, Titane, Spencer, Pig, Annette i The Tragedy of Macbeth su sve redom jako dobri naslovi koje su nominacije gotovo u potpunosti zaobišle.
Naravno, lista onoga što tek trebam pogledati je poduža i siguran sam da me čeka još dobrih naslova, počevši s Almodovarom.
Iskoristio bih ovu priliku i da ukažem na nešto što sam tek danas otkrio, a to je izlazak novog filma meni jednog od najdražih "mlađih" redatelja, Petera Stricklanda.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 24/02/2022 : 07:52:35
|
BIRDS OF PREY: EMANCIPATION bla bla bla (2020.): Izbjegavao sam taj film, činio mi se bezveznim. Ali bio je neki dan na televiziji - nagovorili su me da na 2 sata gledam televiziju - i zapravo je film sasvim pogodio suštinu televizije. Kričavo, drečavo, bez previše mozga i na kraju čovjek pogubi interes, mada ima nekih dobro izrežiranih akcijskih scena i zabavno je Margot Robbie gledati kako se zajebava na ekranu. Nekakav donekle uspjeli, bombastični guilty pleasure, iako ne osjećam baš nikakvu krivnju nakon gledanja. Osim možda potraćenih pola sata života, iako se film savršeno uklopio u neprekidnu litaniju reklama (s obzirom da i sam djeluje kao reklamni uradak). 5/10 P.S. Vidio sam Dino Rađu koji je uspio složiti dvije kratke rečenice po prilagođenom programu, kao i Gopca koji reklamira penziju glasom koji me tragično podsjetio na župana Željka Kolara. Pola reklama nisam uopće razumio, a za većinu ostalih nije mi jasno što će sve to ljudima. I zašto nitko više ne reklamira knjige, ili da ne spominjem stripove? Fuj.
SCREAM (2022.): Priča vezana uz snimanje posljednjeg Vriska ide da je scenarist, gonjen paranojom potaknutom curenjem scenarija iz prijašnjih nastavaka, napravio više različitih svršetaka filma. I to se točno osjeti u samom filmu jer sve je nekako otvoreno i meni je padalo na pamet više scenarija, a zbog načina na koji se vodi radnja svi su se činilo mogućima. S jedne strane bilo je zabavno nagađati, ali opet sam se u završnici osjećao malo prevarenim (kraj djeluje previše deja vu). No, ako zanemarimo original s kojim je ovaj film neusporediv, ovaj nastavak je u rangu s dvojkom. Ima nekoliko brutalnih i neočekivano emotivnih scena (tu prvenstveno mislim na smrt jednog lika koji se provlači kroz sve epizode), sviđaju mi se i posvete na relaciji Craven - Carpenter kao i neizbježna doza sprdnje s horor žanrom. Uz malo domišljatiju završnicu mogao je ovo biti vrlo dobar film (baš bih volio vidjeti ostale svršetke). Ovako je samo dobar, no i to je za prolaznu ocjenu, pogotovo s obzirom na 3. i 4. nastavak koji su potonuli u prosječnost. Sasvim ok način za završiti još jedan horor serijal moje mladosti (kad se samo sjetim VHS kaseta :D). 7/10
THE GOOD THIEF (2002.): Nakon pomalo sporog i ne pretjerano zanimljivog početka, film ipak spašavaju, redom, odlični soundtrack (Leonard Cohen), uvođenje zanimljivih likova - uključujući i Emira Kusturicu - te poneka poprilično uspjela humorna scena. Završnica jest poprilično nevjerojatna, ali ajde, nekako pridonosi ozračju filma. Nick Nolte je legendaran glumac, bez daljnjega. 7/10 |
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
Edited by - bonjovi4ever on 24/02/2022 07:54:04 |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8169 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 24/02/2022 : 19:13:09
|
quote: Originally posted by Shaner
Meni su ti stari Almodovarovi filmovi odlični. Doduše, također je prošlo već neko vrijeme otkako sam ih gledao i trebao bi ih ponoviti, ali ta njegova otkačenost mi je uvijek dobro ležala, o estetici da ne pričam. "Noviji" Almodovar od Hable con ella nadalje je (uz jednu iznimku) ipak zreliji i ozbiljniji, što, naravno, donosi mnogo dobroga, ali nedostaje mu one mladenačke bezbrižnosti. Madres paralelas pogledam ovih dana pa javim dojmove.
u biti si sve rekao raniji almodovar je bio zaigraniji i bezbrižniji, seks i dosta kiča, kojeg je znao koristiti noviji je ozbiljniji i zreliji, kao i ja, pa mi to sada neusporedivo više odgovara
a 90tih sam zaista volio tu španjolsku scenu, alomodovara i bigasa lunu možda mi je bolje da ne ponavljam matadora i veži me neka mi ostanu kao dragi filmovi :) |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 28/02/2022 : 09:06:34
|
THE EXORCISM OF EMILY ROSE (2005.): Isprve mi je ovo bio vrlo dobar film, ali ne baš uvjerljiv. Mislim ubiješ mladu djevojku iz nehaja, proglašen si krivim i istovremeno pušten na slobodu, jer si kao odslužio kaznu u pritvoru?
Naravno, u stvarnosti nije bilo tako, a ovaj film zapravo koristi istinitu priču iz koje je režiser uzeo što mu je odgovaralo, a drugo je ublažio ili izbacio. Odnosno ovo je pristran film utemeljen na istinitoj priči. I smatram ga sramotnim jer opravdava ono za što ne bi bilo trebalo biti opravdanja.
Ovi gavrani, odnosno popovi, su 10 mjeseci istjerivali vraga iz Emily (odnosno u stvarnom životu Anneliese) dok nije izdahnula. Navodi se da su to radili 67 puta po nekoliko sati, dok je Emily cijelo vrijeme bila zavezana za krevet, a biskup je tražio da to rade u tajnosti. Bila su 2 popa, redatelj je njihovu obranu za potrebe filma utjelovio u jednom. Nikakav doktor nije prisustvovao egzorcizmima; kad se tome ubroji tajanstvena doktorova smrt (demoni :D), jasno je da je redatelj itekako pristran. U vrijeme smrti Anneliese je bila pothranjena, dehidrirana, imala upalu pluća i groznicu. Stari joj je htio biti pop, a tete su bile opatice, imala je strogi kršćanski odgoj. Mati joj je rodila dijete, sestru Marthu, prije neg se STIGLA VJENČATI i za kaznu morala nositi crninu na vjenčanju. 4 godine kasnije rodila se Anneliese i mama ju je poticala da okaje grijehe njezine sramote, tj. sestrinog vanbračnog poroda, gorljivom posvećenošću Isusu Kristu. Onda je to vanbračno dijete umrlo tijekom operacije bubrega, pa je to samo uvećalo Anneliesenu pokoru. Kak je odrastala nastavila je okajavati grijehe drugih. Na koledžu je redovito molila i svukud nosila svetu vodu. Sve ovo se u film nigdje ne spominje, čak ostaje dojam da se i izbjegava spomenuti. U stvarnosti starci i popovi su dobili 6 mjeseci zatvora i 3 godine uvjetne kazne, ubojstvo iz nehaja. Ali su ranije pušteni pod izlikom da su dosta propatili. Nije baš ni to neka kazna.
Režiser je očito dao nekakav vlastiti i veoma pristran pogled na taj događaj, a završna presuda je uvreda za zdrav razum i čovječnost. Psihički bolesna djevojka, odgojena u strogom katoličkom i donekle fanatičnom duhu, pod stalnim pritiskom počinje gubiti razum, prestaje uzimati propisanu terapiju (s kojom većina ljudi sa sličnim psih. problemima doživi starost) i u konačnici potpuno gubi vezu sa stvarnošću. Bolesna je i fizički i psihički te naposljetku životno ugrožena dvojicom egzorcista koji su ju 10 mjeseci izolirali i mrcvarili. Za kaznu su (u stvarnosti) dobili po prstima, a u filmu čak ni to. Šteta da nisam odabrao film Rekvijem, jer kažu da je taj film bliži istini od ovoga. Da ne znam da je Emily Rose utemeljena na istinitom liku, ne bi me ovo toliko zasmetalo. Zaključio bih "ok, to je fikcija, film je dobar iako ne slažem se s redateljevom završnicom". Ali ovakvo izvrtanje istine i svojevrsna propaganda kod mene odavno ne prolazi. 5/10
|
Edited by - bonjovi4ever on 28/02/2022 09:25:06 |
|
|
naker
Advanced Member
4574 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17819 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 28/02/2022 : 13:13:29
|
ja sam mu dao 8/10 mada više takve ne gledam niti me zanimaju ta generička sranja ovaj je bio dobar sigurno
|
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25313 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 28/02/2022 : 15:18:12
|
Meni je jedan od najboljih horora koje sam gledao, odlično urađen film. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13996 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 01/03/2022 : 16:43:37
|
Ajmo filmoljupci, jedno pitanje za vas, možda će netko znati:
Čitam trilogiju Terrya Brooksa "Kronika Shanara" i odlična mi je knjiga, genijalna!
Zna li netko, kojim slučajem, je li po tom djelu snimljen kakav film ili serija? (koju bih rado pogledao, dakako) |
|
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12924 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 01/03/2022 : 16:48:00
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
Čitam trilogiju Terrya Brooksa "Kronika Shanara" i odlična mi je knjiga, genijalna!
Zna li netko, kojim slučajem, je li po tom djelu snimljen kakav film ili serija? (koju bih rado pogledao, dakako)
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shannara_Chronicles |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13996 Posts
Posted - 01/03/2022 : 16:55:22
|
Izvrsno, izvrsno @Mr.Bushido,hvala! Znači,serija je u pitanju i to izgleda višesezonska.
Pokušat ću u Hercegovini pronaći kakve piratske DVD-ove s prevodom :) |
|
|
ridiculus
Senior Member
1692 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 02/03/2022 : 01:19:00
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
Zna li netko, kojim slučajem, je li po tom djelu snimljen kakav film ili serija? (koju bih rado pogledao, dakako)
Gledao sam seriju, obe sezone, ali nikako "slučajno". I ne znam šta je "Hronika Šanara"... Čitao sam prvu trilogiju: The Sword/Elfstones/Wishsong of Shannara, ali ne sećam se da je nešto u opusu Terry-ja Brooksa nazvano "Hronikom". TV serija nije prava adaptacija, ali prva sezona najviše uzima iz druge knjige, Elfstones..., dok se druga sezona nastavlja na događaje iz prve knjige, Mača šanarskog, koja je bleda, dečja kopija Gospodara Prstenova - a pod time mislim bukvalno prenešena radnja i ključni likovi. Brooks kasnije postaje bolji, doduše.
Ali u seriji igraju Ivana Baquero (Panov lavirint) i Manu Bennett (Spartacus), pa mi nije bilo neugodno. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 02/03/2022 01:35:30 |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13996 Posts
Posted - 02/03/2022 : 08:59:57
|
"Hronike Šanare" su prijevod Brooksove trilogije koju je objavio srpski izdavač "Vulkan". Uživam u čitanju, fenomenalno djelo, preporuka svima! |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40310 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 03/03/2022 : 22:57:59
|
Dodjoh upravo sa premijere Betmena. Ocekivao sam smaracinu i jos jedno razocarenje, iskreno. A dobio sam FILMCINU!!!! Kakva atmosfera sunce ti jebem!!!! Ne znam sta je bolje u filmu, prica, gluma, rezija, muzika, atmosfera…. 11 od 10 za mene! Ja sam odusevljen!!! |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29618 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
vice
stripovi.com suradnik
7312 Posts
Member since 29/06/2005 |
Posted - 03/03/2022 : 23:18:43
|
THE BATMAN
Kakva noir bomba!!! Al ono, baš čisti noir!
Jedina zamjerka je šta se Bruce ponaša kao da je unutar autističnog spektra. Kao Batman je fenomenalan, ali kao Bruce mi nije lega.
Riddler je Zodiac/John Doe kao prebačen iz Fincherovih djela.
Ugodno san iznenađen i naglaskom koji je stavljen na odnos Gordona i Batmana te scenaristički pravac koji vodi do Falconea.
Penguin je sjajan i tako jebeno zabavan.
Ima tu puno materijala za spojler raspravu, zasad toliko od mene.
9/10
P.S. strip koji se dilija na 4D projekcijama je prvi broj originalne Noći Vještica, ne ovaj novi specijal. |
And like that... he's gone. |
|
|
Topic |
|
|
|