Author |
Topic |
koze123
Average Member
943 Posts
Member since 05/11/2018 |
Posted - 30/01/2025 : 00:06:14
|
The Hustler (1961)
Film prati "Brzog" Edija Felsona, koji zajedno sa svojim partnerom vara ljude i zarađuje na sitnim prevarama u bilijaru. Priča se zahuktava u momentu kada Edi odlučuje da izazove "Minnesota Fatsa", profesionalca koji mu parira kad je talenat u pitanju. Ubrzo film postaje priča o karakteru i samodestruktivnosti, prikazujući jednog od najbolje napisanih (i odglumljenih) antiheroja na filmu.
Sasvim mi je jasno zašto se ovaj film smatra klasikom: 2 sata i 15 minuta je proletelo , a likovi se polako i duboko razvijaju, sa akcentom na liku kog maestralno tumači Pol Njumen. Edi Felson je lik za koga je teško ne navijati, iako se većinu filma ponaša samoživo i bezobzirno; sve vreme postoji nada za promenom, i pokušaji kao i situacije koje ga navode na pravi put, kojim očigledno on još uvek nije spreman da pođe. Ceo film zapravo prati Edijev put ka iskupljenju, a sama završnica je u tom pogledu sjajna u svakom pogledu.
Gluma svih likova je na izuzetno visokom nivou (pored Pola Njumena tu je sjajna Piper Laurie u ulozi Edijeve devojke ali i George C. Scott koji tumači beskrupuloznog negativca koji često staje na put glavnog junaka). Iako je radnja filma dosta fokusirana na bilijar, to je zapravo samo pozadina i okidač za mnoge teme koje se provlače i koje jako brzo postaju mnogo važnije od sporta kojim priča počinje. Jedna velika preporuka za ovaj klasik, vrhunski ispričana jedna klasična priča, puna sjajnih dijaloga i citata, te jedan od filmova kojim ću se definitivno vraćati. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3888 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 30/01/2025 : 08:29:40
|
quote: Originally posted by naker @BeaGea: Atributi kvalitetne pisane reči su opisi lokacija i karakterizacija. U In Bruges imamo prelep srednjevekovni mali gradić i odlično napisane motive koji pokreću glavne likove
Skužil sam da ljudi otkidaju na prikaz grada, ali meni je to bilo poznato i prije filma. Sam Bruges je još i ljepši nego u filmu, tak da vjerojatno tu leži razlog zakaj mi je film dosadan. Nije loš, ali dosadan kao priče Miljenka Jergovića (ako je suditi po prozi Sarajevski Marlboro).
quote: Originally posted by Shaner
quote: Originally posted by BeaGea
Film koji odgovara svim ljubiteljima čitanja, osobito knjiga.
S obzirom da nisam od onih koji vole čitati knjige meni je film dosadan. Ali nisam srel osobu koju u žargonu zovemu "knjižni crv" a da ga ovaj film nije oboril s nogu. Gdje je ta tajna?
Kaže povjesničar.
Diplomirani ;)
Istina, ne čitam književnost jer me uspavljuje, samo stručnu literaturu i to krače tekstove. Najviše se u biti služim video materijalima koje svakodnevno satima analiziram (u tome leži odgovor kako sam uvijek online) i iznova gledam. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
Edited by - BeaGea on 30/01/2025 08:44:32 |
|
|
GitaristRoko
Average Member
Croatia
632 Posts
Member since 21/05/2020 |
Posted - 30/01/2025 : 15:55:04
|
Trumbo (2015)
Biografski film o Daltonu Trumbou, scenaristu, jedan od hollywoodske crne desetke, filmaši koji su završili na sudu i bili blokirani od strane filmskih studija zbog svojih političkih uvjerenja. Zanimljiv je film i služi svojoj svrsi, ali mi je glavna negativka nekako neprirodno ubačena, u smislu da imam dojam da je tu samo kako bi živcirala i stvara neku negativnu silu u filmu za veću napetost.
7/10 |
|
|
Topic |
|
|
|