forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Aster Blistok izdanje?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 21

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 18:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

da, Prljavi čisti grad, samo njemu ne treba monolog Taksista. Taksist mora na glas izreći da treba počistiti "sve te kurve, pedere, gamad i pustiti niz nužnik", a Prljavi se treba samo pojaviti i već znamo da on jest to. Prljavi Harry je inkarnacija Taksistovog monologa, svaki put kad ga vidiš u offu si zamišljaj "treba sve te pedere, kurve..."

zato, ne bi Aster i Muski dobro prošli

Koliko znam, Taksist je ciljao na pokvarene političare i svodnike. A Dirty Harry na ubojicu i psihopata. Aster i Muski ne spadaju u nijednu od ovih kategorija.
A Zagor (koji je za tebe ekvivalent Dirty Harrya) ne bi odobravao metode istog.
Aster i Muski nisu "nadljudi", ali ne doživljavam ih ni kao "bitange" koje bi trebao srediti Dirty Harry.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 19:32:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Godard & Ribera:Aster Blistok,integral 1 - Prema nemogućoj zvezdi (Strip-Agent)

Prvi album:Lutalica u limbu

Aster Blistok je izaslanik premoćnog Ceha,čija se moć pruća po svim naseljenim planetama,u funkciji Velikog izmiritelja,koji u svom svemirskom brodu,Srebrnom delfinu, putuje kroz sve delove jednog futurističkog sveta, i uređuje sukobe u njima.
Na čelu ceha je stari Mediat,koji u Asteru vidi svog naslednika,jednog dana.Zbog toga ga mrzi Mag-Oz,vođa Grimizne garde,koji po svaku cenu želi da ga uništi,a ukazaće mu se i prilika jer saznaje da je Aster našao način da otvori vrata snova,što je najstrože zabranjeno.
Prilikom eksperimenta sa materijaliziranjem snova, Blistok upoznaje zanosnu Himeru,koja će mu postati opsesija.
Međutim,za ovaj pokušaj se saznaje, i on postaje otpadnik i daje se u beg,zajedno sa pratiocem,Maskijem,pripadnikom vrste Eternauta,koji je vekovima "zamrznut" u telu trinaestogodišnjaka i koji obožava Astera, i ni po koju cenu ne želi da se odvoji od njega.
Ovde moram pomenuti da je lik Maskija sjajno odrađen, i svrstao bih ga u red najboljih i najduhovitijih strip junaka.

Riberin crtež je prosto sjajan,a Godard već u ovom albumu pokazuje da ćemo imati posla sa vrlo specifično,maštovitom i sanjarskom pričom,koja je definitivno bila daleko ispred svoga vremena.Strip je poprilično opušten i nepretenciozan,ali istovremeno i slojevit (mada se to još ne naslućuje).

8/10

Drugi album:Carstvo crnih sunaca

Ono što nisam spomenuo kod prvog albuma,sad ću reći - ovo je strip za odrasle.To se vidi i po samoj naslovnici,ali i po psovkama i golotinjom unutar albuma.
Aster i Maski dolaze kod Šmajla,starog znanca i dužnika,koji poseduje Lingalilit,pripadnicu vrste sposobne da se pretvori u stvorenje iz snova,a sve ne bi li dobio precizniju informaciju o Himeri.Međutim,Aster je izdat i opet mora da beži,ali ovaj pu mu je za petama svemirski brod jednako moćan kao njegov,Zlatni delfin,vlasništvo predsednika Ceha.Jedini izlaz je samoubilačko bekstvo u crnu rupu.
Tako dospeva na planetu kojom vlada izvesni Prorok,koji uz pomoć "anđela čuvara" drži stanovništvo u jednom neobičnom ustrojstvu.

jaka 8/10

Treći album:Svemirski lešinari

Prilikom odmora na jednoj maloj planeti,Astera i Maski otima banda plaćenika izvesne Ma Supernove ne bi li ih skupo prodala Bakiju,krupnom kriminalcu koji na svojoj planeti Horli prebacuje duše ostarelih ljudi spremnih da masno plate, u sveža i mlada tela.Ali Bakiju se ne sviđa što mu na planetu stižu traženi otpadnik Aster i princ Eternauta,Maski, koji bi mogli da mu zakomplikuju posao.Sa druge strane, preko Astera bi mogao da dođe u posed moćnog Srebrnog delfina.

Ovde se saznaje o Maskijevoj dvopolnosti.

Serijal sve bolji i bolji - tanka 9/10

Dižem Antov osvrt da se vidi. Slažem se manje više, drago mi je da ti se sviđa.

Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 23:01:38
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/10/2015 : 07:59:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Tri zrna života, ha ne znam, meni je ovo lagani pad. blagi, ali ipak.
6/10
Zoro, ti bi pak trebao cijeniti ovu epizodu, jer tu ti se daje ono što je za tebe forte: odnos Muski-Aster. I tu sad možeš promišljati ljubav. Kako ja ne mogu cijeniti ovakvo izvođenje, ljubav-kroz-nepodobne-likove, te zatim, kako tu počinje sapunjara, epizoda je na putu prema dolje.

Sumirajmo dosadašnje:

Vrhovni alkemičar 5,5/10
U svetu varki 7/10
U središtu Amniota 6,5/10
Tri zrna života 6/10

Aster Blistok - prolaz, sve je iznad petice, dakle, čitljivo, a jedna se epizoda čak približava vrijednom (7/10).
Nije mi žao što sam ostavio stripoteke, a nije mi žao ni što sam čitao ponovo.

Dakako, pročitat ću još epizoda (barem vjerujem ovoga trena), a sljedeći na ponavljanje čeka: Lester Cockney.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 27/10/2015 : 08:16:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Tri zrna života, ha ne znam, meni je ovo lagani pad. blagi, ali ipak.
6/10
Zoro, ti bi pak trebao cijeniti ovu epizodu, jer tu ti se daje ono što je za tebe forte: odnos Muski-Aster. I tu sad možeš promišljati ljubav. Kako ja ne mogu cijeniti ovakvo izvođenje, ljubav-kroz-nepodobne-likove, te zatim, kako tu počinje sapunjara, epizoda je na putu prema dolje.

Sumirajmo dosadašnje:

Vrhovni alkemičar 5,5/10
U svetu varki 7/10
U središtu Amniota 6,5/10
Tri zrna života 6/10

Aster Blistok - prolaz, sve je iznad petice, dakle, čitljivo, a jedna se epizoda čak približava vrijednom (7/10).
Nije mi žao što sam ostavio stripoteke, a nije mi žao ni što sam čitao ponovo.

Dakako, pročitat ću još epizoda (barem vjerujem ovoga trena), a sljedeći na ponavljanje čeka: Lester Cockney.

Da, dobra je to priča, ključna za njihov odnos, nešto manje složena od prethodnih, no ovo je karakterna priča, gdje Muski žrtvuje svoju besmrtnost za Astera (opet, jedan čest motiv klasičnih priča) i izvedena je scenaristički i grafički jako dobro. 9/10

I drago mi je da unatoč kritičnosti, ipak vidiš nešto vrijedno što te nagoni da i dalje čitaš.
I varaš se, prava sapunjara počinje tek kasnije
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 09/11/2015 : 00:51:28  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Godard & Ribera:Aster Blistok,integral 2 - U dubinama ništavila (Strip-Agent)

Četvrti album:Demoni nepokretnog vremena

Aster i Maski stižu na planetu Omphale,na kojem jedan demon,veliki šaman, je čuvar lavirinta tri monarha,kojim želi proći Aster,ne bi li dobio odgovore na pitanja koja ga opsedaju (a u vezi tajanstvene Himere).Tu će se sukobiti sa samim sobom,kao starcem,mladićem i detetom.
Sa ovom epizodom,kreće onaj najbolji period Astera.

tanka 9/10

Peti album:Vrhunski alkemičar

Aster sreće starog prijatelja Robsona koji živi na jednom malom asteroidu sa čoporom Molosa,ljudi pasa.On će pomoći našem junaku da pronađe svevišnjeg,od kojeg Aster misli dobiti odgovore o Himeri,i upućuje ga na planetu Bousbir,planetu poroka,odakle će lako naći "zabranjeno područje" gde obitava Bog.A on svakako nije ono što Aster očekuje.
Mislim da je ova epizoda imala potencijala da bude pravi bum,a iz mog ugla,to nije ostvarila.Mogla je ideja ove epizode biti dosta bolja iskorišćena.

tanka 9/10

Šesti album:Koja stvarnost, tata?

Aster se nalazi sa Irmom,svojevrsnom proročicom,koja ima sposobnost da pronađe bilo koga u univerzumu.Ona mu daje precizne koordinate kako da pronađe Himeru (koju je čula u seansi), ali i jednu džinovsku gusenicu koja će mu pomoći u potrazi.
Sa druge strane,pratimo dešavanja u jednom Holivudskom studiju,na planeti Zemlji,gde će Astera voditi trag,ali gde se dešavaju nekakve apsurdne situacije u kojima se svi ponašaju potpuno ludo.

(i opet) tanka 9/10

Odbrojavanje: još 28 dana

Edited by - anto on 09/11/2015 00:53:59
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 11/12/2015 : 20:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Godard & Ribera:Aster Blistok,integral 3 - Kraj uvjerenja (Strip-Agent)

Sedmi album:Rat Bonki

Na kockarskoj planeti Last Vega,Blistok igra partiju ubi-pokera,dobija je,i otkupljuje život protivnika dobivši zauzvrat informaciju o planeti Amniota u čijem je središtu je vulva,odnosno nekakav unutrašnji svemir u kojem bi Aster mogao pronaći ženu svojih snova.Na Amniotu,Maski i Aster zatiču bespoštedni rat između bonki koje imaju monopol nad drogom na koju je navučena skoro cela populacija planete.A svom tom haosu,Aster traži ulaz u vulvu.

8/10

Osmi album:Za tri zrna vječnosti

Ovo je epizoda sa kojom sam se svojevremeno navukao na Astera.
Tajanstvena ličnost ulazi u Asterove snove, otevši Himeru, i za nju traži otkup o kome Aster ne želi da govori.Trag otmičara vodi na zloglasnu planetu Kornjača,gde vlada sila jačega i nemilosrdnijeg,na aukciju na kojoj će jedan od predmeta biti vrlo interesantan Blistoku.

jaka 9/10

Deveti album:Djevičanski labirint

Da bi se snabdeli pogonskim gorivom za Srebrnog delfina,Aster i Maski se nalaze na planeti Mandala,na kojoj raste cvet Kvecalica,pomenuti energent.Ali za to zna i Grimizna garda,te mu postavlja "čeku";naš junak uspeva da izmakne poteri,ali dospeva u misteriozne lavirinte u kojima prolazi kroz fantazmagorične avanture,ne bi li se izvukao iz njega.

vrlo jaka 8/10

Edited by - anto on 12/12/2015 00:29:34
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 12/12/2015 : 01:03:48  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Godard & Ribera:Aster Blistok,integral 4 - Poput zalutale svjetlosti (Strip-Agent)

Deseti album:Krajnji predator

Velika opasnost preti svemiru - crna rupa velikom brzinom guta kosmos, i za manje od jedne decenije on će biti izbrisan.Odgovor za ovo bi se mogao naći u čuvenoj "Komori odjeka",ali ona je smeštena u Srebrnom delfinu,a on je u posedu Astera Blistoka,otpadnika koji već neko vreme živi u izgnanstvu.
Zato mu Ceh nudi pomilovanje, ako im pomogne da reše problem,na šta on pristaje i na osnovu konsultacija sa pomenutom komorom,kreće ka planeti 10000 vulkana gde se nalazi jedan stari,sveti pustinjak.

8/10

Jedanaesti album:Kohmova maska

Cehu je opet potrebna pomoć i čovek za nemoguću misiju,a to je normalno Aster (i njegova sudružnica,Maski) - misija je sledeća:Kom je sazvežđe galaksije bogato energentom,cvetom Kvecalom,ali koji pripremaju sveti rat protiv Ceha (eh,kako je to sve poznato i u ovom našem svetu).Na Komu svi stanovnici nose žive maske,osim ubica, i Asterov zadatak je da ode na Kom,ukrade masku (dok je još živa), i usadi je na lice čoveka vernom Cehu.
I Blistok kreće u špijunsko-komandosku misiju.

jaka 8/10

Dvanaesti album:Vukovi Kohma

Nastavak priče iz prethodnog albuma.Aster i Maski su na Komu, i treba da pronađu njihovog čoveka,kome će dati masku kada (i ako) je skinu Velikom Komu.Poprilično akciona epizoda,koja mi je baš prijala.

tanka 9/10

Edited by - anto on 12/12/2015 01:23:10
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 13/12/2015 : 21:58:29  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Godard & Ribera:Aster Blistok,integral 5 - Tamo gdje se ništa ne zna! (Strip-Agent)

Trinaesti album:Dijete-kralj Onrodyna

Maskin biološki časovnik počinje otkucavati,Aster joj je napokon posvetio pažnju i ona priprema ceremoniju za njih dvoje - na jednoj maloj planeti prijatne klime u dekorisanom šatoru i u izobilju pića i hrane,oni danima vode ljubav;ali sve se to dešava pod budnim okom Ceha,čijoj vrhuški ne odgovara ovakav razvoj događaja.Medijator naređuje otmicu Maski,ali tako da Aster nikako ne može da dođe do nje.
Blistok nakon otmice,polulud od besa odlučuje da ode kod njenog oca,princa Eternauta,da mu saopšti da mu je kćer umrla.

između 8/10 i 9/10

Četrnaesti album:Mala ljubavnica

Aster,svesti pomračene zbog otmice Maski (Musky), i pored činjenice da je sada pored njega njena fisestra Maski (Muskie),traži pomoć od Komore odjeka, i dobija je.Sa zastrašujućim oružjem kreće na carstvo Ceha.Da li će imati snage (i volje) da ide do kraja?

9/10

Petnaesti album:Vrijeme proroka

Aster i Ceh su u pat poziciji.Strašno oružje visi nad imperijom,i Blistok,tri meseca nakon događaja u kome zamalo nije uništio carstvo i otkako ga je napustila Muskie,želi da sazna šta je sa njima.Kroz traženje odgovora,naići će na trag za Muskynom fisestrom,ali tu ga čeka veliko iznenađenje.

jaka 9/10

Moram priznati da mi se ova triologija sa Maskinom otmicom možda i ponajviše dopala,za sada.
U ranijim čitanjima Astera,ovaj deo mi je bio za klasu ispod epizoda u kojima traži Himeru.

Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1680 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 14/12/2015 : 00:56:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo, Anto, iako za tebe važi da nemaš previše stroge kriterijume, nisi ni jednoj epizodi Astera dao 10.
Da li to znači da ne ocenjuješ epizode na osnovu njihove međusobne usporedbe, već na osnovu utiska koji ti epizoda
ostavi nakon čitanja, nevezano za ostale?

Druga zanimljivost, smatram da ni ja nemam stroge kriterijume (uostalom, čim mogu da čitam i neke staromodne stripove)
ali nam se utisci o pojedinim epizodama bitno razlikuju. Priči koja je meni za čistu desetku ti si dao samo 8,
a najbolje si ocenio priče koje su meni najslabije.

Meni bi za ocenu 10, kao što sam ranije naveo, bile epizode 4, 6 i 7, s tim što mi je sedma najbolja.
Mada, nisam ih čitao baš skoro, ali sam siguran da bi to bilo to.

Epizode koje sam nedavno ponovio su 8, 9 i 10. Ova deveta mi je ranije uvek bila konfuzna
ili se nisam previše ni trudio da uhvatim neki smisao. Okej, kad bi se potrudili
da je dublje analiziramo (koliko je moguće) svakako bi provalili značenja pojedinih scena,
mada mi je pred kraj opet nejasna, tako da joj ne bih dao više od 8.

O osmoj epizodi sam, čini mi se, nekad imao bolje mišljenje, možda zbog početka, koji je dosta dobar.
Ali, sada, kad sam je ponovo pročitao, sva dešavanja nakon ucene, na Kornjači, mi ne deluju
previše interesantno. I ova epizoda mi je samo za 8, u najboljem slučaju.

Deseta epizoda mi je uvek bila zanimljiva i zabavna, i ranije, a i sada.
Ne znam zašto se uglavnom slabije kotira, ja bih joj onako pristrasno dao čak i deset, ali,
pošto ne ide baš u rang sa nekim boljim epizodama, mogla bi svakako devetka.
Roboti u ovoj epizodi me podsećaju na robote iz Pahekovih stripova (naravno, ne vizuelno, vec scenaristički).
Uostalom, u ovoj epizodi se prvi put povezuje Maski sa likom Himere.

Da prokomentarišem još 14. i 15. epizodu, iako i njih nisam skoro čitao.
Četrnaesta mi je isto pristrasno gledajući za deset, ali realno za 9 (tu se slažemo, mada tvoja skala nije 1-10).
Ali, petnaesta mi nije ni za sedam. Tu počinje takav pad u priči, cliffhanger iz prethodne epizode
prekinut na besmislen način ("proteklo je tri meseca"), dalji tok radnje dosadan i naporan dozlaboga.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 14/12/2015 : 08:50:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Meni se čini da se Antov ukus uglavnom poklapa s onim francuskih čitaoca, ako je suditi po ocjenama na Bedetheque siteu, gdje su također neke, recimo, meni vrhunske priče (kao 6 ili 7) ocjenili slabo, dok su neke kasnije ocjenili vrlo visoko. (kao one iznad 20 koje su meni bezveze).

Edited by - Zoroasterixx on 14/12/2015 08:53:29
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 15/12/2015 : 22:02:14  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Meni se čini da se Antov ukus uglavnom poklapa s onim francuskih čitaoca, ako je suditi po ocjenama na Bedetheque siteu, gdje su također neke, recimo, meni vrhunske priče (kao 6 ili 7) ocjenili slabo, dok su neke kasnije ocjenili vrlo visoko. (kao one iznad 20 koje su meni bezveze).

Uvek i ja bacim pogled na ocene na BD sajtu (mada te ocene ne uzimam baš kao merodavne,posebno kad ih daje manji broj čitalaca), i ukus mi se poklopio sa francuzima u 2/3 albuma kod zadnja tri integrala.Složili smo se oko Rata bonki,Devičanskog lavirinta,Krajnjeg predatora,Dete-kralj Onrodina,Male ljubavnice i Komove maske,ali smo se razmimoišli kod Za tri zrna večnosti,Vukova Koma i Vreme proroka.
Nije baš da nam se ukus poklapa uglavnom, kao što si napisao,ali jeste u dobrom procentu.

Kod Astera,isto moram reći,za mene nema vrhunskih epizoda - ali ceo serijal,generalno gledano mi je odličan;pa ipak,ne bih ga ocenio solidnom devetkom,već pre jednom tanjom.
Glede 6 i 7 priče koje su tebi vrhunske - 6.album mi je odličan,ali Rat bonki mi je ponajtanji u celom opusu (ne računajući priče u prvom integralu).Šta znam,možda sam napravio podužu pauzu između 2. i 3. knjige,pa sam malo ispao iz štosa i Rat bonki mi zato nije nešto legla,ili je stvar što sam pre tog albuma pročitao neke baš sjajne stripove (Lokot i ključ,Ranxerox,Kililana song) pa je Rat bonki tu došao kao niža kategorija u odnosu na ove stripove.

Edited by - anto on 15/12/2015 22:04:50
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 15/12/2015 : 22:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jozzinelli

Zanimljivo, Anto, iako za tebe važi da nemaš previše stroge kriterijume, nisi ni jednoj epizodi Astera dao 10.
Da li to znači da ne ocenjuješ epizode na osnovu njihove međusobne usporedbe, već na osnovu utiska koji ti epizoda
ostavi nakon čitanja, nevezano za ostale?

Pisao sam to više puta - trudim se da čitam stripove za koje smatram da će mi se svideti,tako da ne mislim da imam mnogo blage kriterijume.Kad bih čitao sve što mi padne pod ruku,pljuštalo bi tu mnogo slabih ocena.
Kod mene kad vidiš i 7/10,slobodno preskoči taj strip (na mojoj skali 5-10),a kod nekoga sa skalom 1-10,taj strip je poprilično dobar.
Glede ostatka tvog komentara,pogledaj odgovor koji sam u gornjem postu ostavio,a baš se odnosi na ovo tvoje pitanje.

quote:

Druga zanimljivost, smatram da ni ja nemam stroge kriterijume (uostalom, čim mogu da čitam i neke staromodne stripove)
ali nam se utisci o pojedinim epizodama bitno razlikuju. Priči koja je meni za čistu desetku ti si dao samo 8,
a najbolje si ocenio priče koje su meni najslabije.

Sto žena,dvesta sisa.
Mislim da je glupo da ovde bilo šta raspravljamo,slažeš li se?

quote:

Meni bi za ocenu 10, kao što sam ranije naveo, bile epizode 4, 6 i 7, s tim što mi je sedma najbolja.
Mada, nisam ih čitao baš skoro, ali sam siguran da bi to bilo to.

4,6 i 7 epizoda su i meni nekad bile dojajne.Ali danas ne.
4 i 6 donekle i jesu (dao sam im tanke 9),ali Rat bonki mi iz nekog razloga (možda je to neki iz navedenih u gornjem postu) nije ni blizu nekadašnjeg utiska.

quote:

Epizode koje sam nedavno ponovio su 8, 9 i 10. Ova deveta mi je ranije uvek bila konfuzna
ili se nisam previše ni trudio da uhvatim neki smisao. Okej, kad bi se potrudili
da je dublje analiziramo (koliko je moguće) svakako bi provalili značenja pojedinih scena,
mada mi je pred kraj opet nejasna, tako da joj ne bih dao više od 8.

O osmoj epizodi sam, čini mi se, nekad imao bolje mišljenje, možda zbog početka, koji je dosta dobar.
Ali, sada, kad sam je ponovo pročitao, sva dešavanja nakon ucene, na Kornjači, mi ne deluju
previše interesantno. I ova epizoda mi je samo za 8, u najboljem slučaju.

Deseta epizoda mi je uvek bila zanimljiva i zabavna, i ranije, a i sada.
Ne znam zašto se uglavnom slabije kotira, ja bih joj onako pristrasno dao čak i deset, ali,
pošto ne ide baš u rang sa nekim boljim epizodama, mogla bi svakako devetka.
Roboti u ovoj epizodi me podsećaju na robote iz Pahekovih stripova (naravno, ne vizuelno, vec scenaristički).
Uostalom, u ovoj epizodi se prvi put povezuje Maski sa likom Himere.

Osma epizoda, i nekad i sad,mi je jedna od najboljih;u stvari najbolja.
Deseta odlično počinje,ali mi je kasnije pomalo i smorna.
Uz Rat bonki,najslabija - kod njih dve smo se poprilično mimoišli u utiscima.

quote:

Da prokomentarišem još 14. i 15. epizodu, iako i njih nisam skoro čitao.
Četrnaesta mi je isto pristrasno gledajući za deset, ali realno za 9 (tu se slažemo, mada tvoja skala nije 1-10).
Ali, petnaesta mi nije ni za sedam. Tu počinje takav pad u priči, cliffhanger iz prethodne epizode
prekinut na besmislen način ("proteklo je tri meseca"), dalji tok radnje dosadan i naporan dozlaboga.

Složio bih se da je priča u 15-ci "laganeze";ali meni je baš do jaja legla, i zato sam je ocenio sa jakom devetkom.
Vidim da je i na BeDeteci lošije ocenjena.

Edited by - anto on 15/12/2015 22:27:13
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2015 : 23:23:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ako ti se sviđaju ove od 13-15, vjerojatno će ti se sviđati i 16-17. Tu su negdje. Meni osobno prosječni stripovi koje spašava što mi se sviđa crtež u tom stripu iako je slabiji nego prije. Za dalje nisam siguran jer mi dalje nema ništa što bi na skali 1-10 uopće prešlo i peticu.
Inače, zašto koristiš skalu 5-10 umjesto 1-5?
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2015 : 23:40:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Uvek i ja bacim pogled na ocene na BD sajtu (mada te ocene ne uzimam baš kao merodavne,posebno kad ih daje manji broj čitalaca), i ukus mi se poklopio sa francuzima u 2/3 albuma kod zadnja tri integrala.Složili smo se oko Rata bonki,Devičanskog lavirinta,Krajnjeg predatora,Dete-kralj Onrodina,Male ljubavnice i Komove maske,ali smo se razmimoišli kod Za tri zrna večnosti,Vukova Koma i Vreme proroka.
Nije baš da nam se ukus poklapa uglavnom, kao što si napisao,ali jeste u dobrom procentu.

Kod Astera,isto moram reći,za mene nema vrhunskih epizoda - ali ceo serijal,generalno gledano mi je odličan;pa ipak,ne bih ga ocenio solidnom devetkom,već pre jednom tanjom.
Glede 6 i 7 priče koje su tebi vrhunske - 6.album mi je odličan,ali Rat bonki mi je ponajtanji u celom opusu (ne računajući priče u prvom integralu).Šta znam,možda sam napravio podužu pauzu između 2. i 3. knjige,pa sam malo ispao iz štosa i Rat bonki mi zato nije nešto legla,ili je stvar što sam pre tog albuma pročitao neke baš sjajne stripove (Lokot i ključ,Ranxerox,Kililana song) pa je Rat bonki tu došao kao niža kategorija u odnosu na ove stripove.

Za mene su vrhunske 4-9, a ostatak od prvih 12 dosta dobar osim trojke koja je najslabija, 13-17 neki prosjek, 17-20 slabašno, a nakon 20 nečitljivo. Ocjena za serijal, ako bih gledao sve što sam pročitao i što je izašlo kod nas bi bila sve skupa 6/10, ali ako uzimam u obzir samo prvih 12 onda svakako 8/10 što grubo odgovara tvojoj tankoj devetki.
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1680 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 16/12/2015 : 19:44:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sto žena,dvesta sisa.
Mislim da je glupo da ovde bilo šta raspravljamo,slažeš li se?

Naravno, nije mi namera bila da se raspravljamo,
već samo da potvrdimo još jednom ovu drevnu mudrost, koju si naveo i koju, inače, često navodiš.
Nadam se da ćeš i ti da se složiš da je zanimljivije kada se više ljudi uključi u komentarisanje,
da se ne bi topik svodio samo na "Antov dnevnik čitanja"

quote:

Uvek i ja bacim pogled na ocene na BD sajtu

Ja ocene na bedeteci nisam ni pogledao, a i generalno nemam običaj da na osnovu toga izvodim zaključak,
jer znam da se bar u 50% slučajeva neće poklopiti sa mojim ukusom. Jedno vreme se stalno spominjala
UBC rang lista za Bonelijeve junake, i ona se otprilike poklapa pola-pola sa nekim mojim vrednovanjem.
Na stripovskim forumima volim da pročitam mišljenja drugih, mada opet na kraju donosim odluku po svom ukusu,
koja može, a ne mora, da se poklapa sa ostalima (čime dolazimo opet do one navedene izreke )

quote:

Kad bih čitao sve što mi padne pod ruku,pljuštalo bi tu mnogo slabih ocena.

Jes', i to što kažeš.

quote:

Osma epizoda, i nekad i sad,mi je jedna od najboljih;u stvari najbolja.

E, vidiš, pošto si naveo da je to bila epizoda sa kojom si se navukao na Astera, to objašnjava neke stvari.
Ja sam se navukao sa sedmom epizodom i meni je ona najbolja.
Gadna je stvar ta nostalgija, može dosta da utiče na utisak o nekoj epizodi.
Mada, kada bi prva koju pročitaš bila neka baš,baš loša možda onda ne bi bilo tako, al' ko zna...

quote:

Šta znam,možda sam napravio podužu pauzu između 2. i 3. knjige,pa sam malo ispao iz štosa i Rat bonki mi zato nije nešto legla,ili je stvar što sam pre tog albuma pročitao neke baš sjajne stripove (Lokot i ključ,Ranxerox,Kililana song) pa je Rat bonki tu došao kao niža kategorija u odnosu na ove stripove.

Hm, da, ovo ja pokušavam da izbegnem prilikom ocenjivanja-sagledavanja utiska o epizodi nekog junaka.
Ne volim da upoređujem epizode jednog junaka sa epizodama drugog junaka.
Mislim, mogu, ako je to poenta, ali, ako treba da ocenjujem epizode samo datog junaka, onda ih uglavnom
međusobno poredim, koja mi je najviše legla, koja nije, ta je bolja od ove, a slabija od one, crtež bolji, lošiji...
I na taj način dođem otprilike do nekih mojih ocena. Zato uvek mogu da dam bilo kom junaku 10, jer biram
najbolju samo među njegovim pričama, ne upoređujući ga s drugima. Posebno je SF osetljiv žanr, za razliku
od, recimo, westerna, jer tu postoji toliko različitih nijansi, čak i kad je osnovna ideja ista, na koliko
načina može da se razvija scenario.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1680 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 16/12/2015 : 20:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Za mene su vrhunske 4-9

Zoro, hajde i tebe da pitam, što ti je deveta epizoda vrhunska?
Mislim, možda i jeste, ima dosta vizuelno zanimljivih scena, al' mi je opet konfuzna
i nekako ne uživam u njoj kao u desetoj epizodi. Deseta ne sadrži previše filozofije
kao deveta, ali mi je zabavna, opuštajuća epizoda, nema dosadnih delova u priči.
Možda je i to razlog što se ne svrstava i ona u vrhunske, deluje više kao parodija,
poput nekih Pahekovih stripova ili Fanta-Čika, ali je meni među boljim epizodama.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 16/12/2015 : 21:24:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Za mene su vrhunske 4-9

Zoro, hajde i tebe da pitam, što ti je deveta epizoda vrhunska?
Mislim, možda i jeste, ima dosta vizuelno zanimljivih scena, al' mi je opet konfuzna
i nekako ne uživam u njoj kao u desetoj epizodi. Deseta ne sadrži previše filozofije
kao deveta, ali mi je zabavna, opuštajuća epizoda, nema dosadnih delova u priči.
Možda je i to razlog što se ne svrstava i ona u vrhunske, deluje više kao parodija,
poput nekih Pahekovih stripova ili Fanta-Čika, ali je meni među boljim epizodama.

Ustvari sam mislio napisati 4-8, jer za devetu ni sam ne znam bi li je stavio u te najbolje ili ne, jer s jedne strane vizualno je sjajna (ali i deseta je isto), a s druge dosta zbrkana i nejasna priča, no ipak bi spadala u bolje epizode u svakom slučaju. Ne odskače puno od prethodnih. Tanka devetka za nju.
Deseta je i meni simpatična epizoda većim dijelom, dao bih joj osmicu, ali ima nekih elemenata koji mi malo smetaju, a i nakon nje serijal se više nikad nije vratio na staro. Nakon nje serijal je izgubio neke elemente koji su ga činili originalnim i kasnije epizode su (osim 11-12 koji je još imao neke zanimljive ideje) ustvari prosječna svemirska opera, koja se da pročitati, ali je daleko od onoga što je serijal potencijalno mogao biti...

Edited by - Zoroasterixx on 16/12/2015 21:27:17
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 18/12/2015 : 21:05:07  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ako ti se sviđaju ove od 13-15, vjerojatno će ti se sviđati i 16-17. Tu su negdje. Meni osobno prosječni stripovi koje spašava što mi se sviđa crtež u tom stripu iako je slabiji nego prije. Za dalje nisam siguran jer mi dalje nema ništa što bi na skali 1-10 uopće prešlo i peticu.
Inače, zašto koristiš skalu 5-10 umjesto 1-5?

Zato što mi je tako ocenjivanje daleko jednostavnije nego 1-10
5-njesra
6-može da se čita
7-simpatično,korektno,solidno;nije za kolekciju
8-jako dobro;jaka osmica za kolekciju;obična i slaba ne (osim ako nema nekih nostalgičnih veza ili slično)
9-odličan strip
10-"izuvanje"

Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2457 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 21/12/2015 : 23:24:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
NE bi se složija da kasnije Blistok ne valja, ima dobrih brojeva...neobično mi se svidija broj 25 po originalu - Le Petit Clone kao i br 26 i 27. tj. Le Point de non retour i Le Monde à l'envers...ima tu još kreativnosti.
Anto samo pravo i hrabro, lipo je čitat tvoje kratke BD osvrte, šta ti je nakon riđog, spiroua i blistoka dalje u planu?

Majka Bonelli je pocetak...i kraj.

Edited by - Zagor-te-nay on 21/12/2015 23:25:16
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 22/12/2015 : 14:00:06  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor-te-nay

NE bi se složija da kasnije Blistok ne valja, ima dobrih brojeva...neobično mi se svidija broj 25 po originalu - Le Petit Clone kao i br 26 i 27. tj. Le Point de non retour i Le Monde à l'envers...ima tu još kreativnosti.
Anto samo pravo i hrabro, lipo je čitat tvoje kratke BD osvrte, šta ti je nakon riđog, spiroua i blistoka dalje u planu?

nakon riđeg,bluba,korta i blistoka (a od klasika su pali prošle godine komanča,bernar prins i torpedo)planiram tangija i laverdira (januar),torgala (februar),princa valijanta (proleće) i ken parkera (leto),Bože zdravlja.

Go to Top of Page

Zagor-te-nay
Senior Member

Croatia
2457 Posts

Member since 03/05/2006

Posted - 22/12/2015 : 16:27:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor-te-nay a Private Message  Reply with Quote
Zanimljiv odabir. A Brodolomci, tj. kozmički? A Talični i Umpah?

Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 23/12/2015 : 09:23:30  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor-te-nay

Zanimljiv odabir. A Brodolomci, tj. kozmički? A Talični i Umpah?

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=9&TOPIC_ID=31286#1428676
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=11&TOPIC_ID=31286#1733847
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=2&TOPIC_ID=30075#1595789

Edited by - anto on 23/12/2015 09:36:29
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 24/12/2015 : 02:37:48  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Godard & Ribera:Aster Blistok,integral 6 - Gdje si,Koriane? (Strip-Agent)

Šesnaesti album:Zvjezdana ropotarnica

Aster saznaje da je na kockarskoj planeti,Stardipu,moguća nagrada petnaestodnevno putovanje na "drugu stranu",što je njegova opsesija jer i dalje nije siguran da li je sa njim prava Maski ili njena fisestra,te se tamo upućuje.Ali odmah na carini upada u nevolje jer ga optužuju da je profesionalni varalica,što je tu težak prekršaj.Maski i Aster započinju beg,koji će ih odvesti u pravu avanturu na ovoj ludačkoj planeti,ali i otkriti neke nove činjenice koje se ttiču njegovog oca.

između 8/10 i 9/10

Sedamnaesti album:Nebeski prozirač

Aster i Maski su i dalje u bekstvu na Stardipu,pri čemu im je vodič u ovoj ludoj trci Marti lasica,Blistokov stari prijatelj.Met je zarobljen,pa su naši junaci prepušteni sami sebi jer ne mogu očekivati pomoć sa Srebrnog delfina.Ono zbog čega svi traže Astera jeste Nebeski prozirač,uređaj koji omogućuje stalno dobijanje u kockarskim igrama,a za koji se smatra da je Korijan ostavio sinu u nasledstvo.

između 8/10 i 9/10

Osamnaesti album:Krijumčari iz budućnosti

Aster ima kordinate koje bi mogle da ga odvedu na trag Korijanu;međutim Srebrni delfin ima nekakav kvar, i to se manifestuje u halucinacijama koje imaju svi na brodu.Aster sumnja da je to možda zbog činjenice da na brodu nije Maski već njena fisestra,i prinuđeni su da slete na obližnju planetu.Tamo će naići na čudne krijumčare,a sukob sa njima će ih odvesti u totalno neočekivanom smeru.

8/10

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 27/12/2015 : 12:19:34  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
kratak osvrt na Strip-agentova integralna izdanja:

SA radi knjige po Dargoovim integralima,kojih je objavio 11, čime je pokrio sve objavljene albume;njih 31,dok je 32. još neobjavljen,a pitanje je da li će ikad i biti.

Prva knjiga je bez naslovnica (pretpostavljam da je tako i u originalu), u drugoj su neke stranice blago mutne,a i kod narednih otisak nije baš za skakanje od sreće.
Prevod u prvih pet radi Milena Benini i nemam nekih zamerki.Jedino možda malo iritira stalna uzrečica Maski "svih mu tripića" (ili tako nešto),što je u Marketprintovoj verziji bilo "pupafiks".Kasnije ta uzrečica postaje "smrdoprd" i nešto u tom fazonu,što mi je daleko bolje od tripića,pa čak i od (meni nostalgično dragog) pupafiksa.
U šestoj knjizi, papir je sjajan,prešlo se u štampariju AKD,hrbat je vidno tanji od prvih pet,ali otisak i dalje nije nešto poboljšan.Prevodi neka Lara Burić uz pomoć Darka Macana, i manje mi se svidela od Milene.

Cena ovih integrala je 189 kunderosa što je poprilično jaka cena za kvalitet koji nudi,ali odavno je ona prepolovljena u Srbiji na 95 k ili 1500 dindži,a verujem da se i u Hrvatskoj ove knjige mogu kupiti jeftinije.

SA je inače kupio prava za sve integrale, i imaju plan da ovo isteraju do kraja.

Edited by - anto on 27/12/2015 12:54:05
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21843 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 27/12/2015 : 12:45:59  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Aster Blistok 19:Pobesneli tramvaj (Marketprint,Stripoteka broj 986)

Maski traži od Astera da je upriliči piknik,pa je on primoran da popusti pod pritiskom malog klovna,te se spuštaju na planetu Filomeniju-de-fila,na kojoj su idealni uslovi za život.
Ali tamo zatiče stanovništvo u čudnom uređenju - zecoliki Filomenci imaju na glavi antene pomoću koje su prikopčani na "mrežu" i ne mogu da zamisle svoj život van nje. To me podsetilo na nešto što sam pročitao u jednoj knjizi koja se dodiruje Boga i religije (Koliba od Vilijema Janga),a rečenica glasi:"Vi ljudi toliko ste izgubljeni i povređeni da vam je gotovo nezamislivo postojanje van lanca hijerarhije".
Ali,tu su i revolucionari koji žele da se odvoje od te jedinstvene mreže.U pozadini imamo i jednu lepu ljubavnu priču.
Pitka epizoda koja mi je lepo sela.

9/10

Aster Blistok 20:Gospodin KO (Marketprint,Stripoteka broj 991)

Ovom epizodom vraćamo se na glavna pitanja serijala,koja su i dalje nerazjašnjena, to jest na Maski i njenu sestru Muski koja nosi Asterovo dete i koja se nalazi Sa druge strane,kao i pitanje gde je Korijan.
Do Blistoka stižu moždani talasi koji kod njega utvrđuju čvrstu nameru da pronađe put koji vodi na Drugu stranu;takođe,carstvo Ceha je odlučno u nameri da spreči Astera u naumu.Pred vitezom beskraja i njegovim ljudstvom je pretežak zadatak,ali će Maski u jednom trenutku nervne rastrojenosti napraviti potez kojim će pomoći Asteru prođe kroz vrata.

lagana 9/10

Edited by - anto on 27/12/2015 14:37:18
Go to Top of Page
Page: of 21 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.38 seconds. Snitz Forums 2000