forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Indijanci
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 44

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 17/11/2009 : 08:00:14  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Nekada davno je stari Cherokee svome unuku ispričao jednu životnu istinu:

'U nutrini svakog čovjeka se vodi bitka,kao borba između dva vuka,u nutrini svakoga od nas.

Jedan vuk predstavlja zlo:

predstavlja bijes,zavist, ljubomoru,žaljenje,pohlepu,aroganciju,samosažaljenje,krivnju,grijeh,srdžbu,inferiornost, laž,lažni ponos,egoizam...

Drugi vuk predstavlja dobro:

predstavlja ono što pruža užitak,mir,ljubav,nadu,vedrinu,poniznost,ljubaznost, dobrohotnost,srdačnost,darežljivost, stinu,suosjećanje i vjeru.

Mali Indijanac se zamisli na nekoliko trenutaka.

Sve svoje misli vrijedno usmjeri u dubinu djedovih riječi te ga zapita:

'Koji vuk na kraju pobijedi?'

Stari Cherokee odgovori sa smiješkom na licu:

'Pobjeđuje uvijek onaj kojega hraniš...'

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 17/11/2009 : 08:02:15  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Ples Duhova je mesijanski pokret koji se pojavio (1870-1878) među Indijancima Zapadnog bazena, a kasnije (1898-1895) se proširio Ravnicama. Izražavao je očajničku žudnju za povratkom bolje prošlosti, za povratkom života bez gladi, zaraznih bolesti, gorkog rata i podeljenosti koji su pratili indijansku potčinjenost belcima.

Ovaj pokret je započeo vrač po imenu Vovoka (englesko ime Jack Wilson). On je imao viziju velikog potopa koji će se obrušiti na zemlju i zbrisati sve doseljenike. Neposredno pred potop grom-ptice će se spustiti na zemlju i poneti sve indijance koji su ostali verni svetom putu. Kada se voda povuče, bufala i indijanci će biti vraćeni na zemlju i sve će biti kao nekad. Odeća plesa duhova je napravljena da zaštiti Indijance od metaka belaca. Pripreme su se završavale ceremonijom plesa duhova, koja se izvodila da prizove duhove predaka, da uđu u telo onih koji plešu i da ih učine besmrtnim. Odeću su ukrašavali crtežima svojih biljaka i životinja zaštitnika. Plesali su u krugovima pevajući svete pesme. Ples duhova se širio Zapadom Amerike, posebno medu nedavno poraženim plemenima. 1889. Lakote su poslale izaslanike da posete Vivoku. Ta grupa je donela ples duhova u njihove rezervate i naučila ostale da prave odeću za ples.

Za vreme bitke kod Ranjenog Kolena 1890. američka vojska je iskasapila 200 Sijuks ratnika, žena i dece. Mnogi su nosili odeću ukrašenu orlom, bufalom ili jutarnjom zvezdom i verovali su da će ih ti simboli sačuvati od povreda. Vovoka se posle toga povlači i živi kao Džek Vilson do 1932. Tragedija kod Ranjenog Kolena označava kraj Plesa duhova, iako su ga neka plemena Ravnice izvodila do 1895. uključivši neke delove plesa u svoju kulturu.

Ipak, Ples duhova se i dalje povremeno javlja. Vrani Psi su plesali 1973. a najskoriji Ples duhova je bio u centralnoj Montani u avgustu 1998. Ples duhova 1973. je bio način da se povežu sa svojim indijanskim precima. Ples je počeo izlaskom sunca, trajao je neprestano četiri dana i noći, sa oko trideset do četrdest plesača.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 17/11/2009 : 17:13:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Ljudi nezaboravite indijanac se radja ispod jutarne zvezde,celog zivota je to u srcu,razlikuje se od drugih zato sto je takav u dusi,on to ne moze da postane on je to sto jeste.
Video sam mnogo glupih stvari ovde, mnogo slika indijanaca koji to nisu,mnogo fensi lica sa perlama i facama glupih bizona.
Indijance nemozete da pokazete i docarate kao sto sam vec jednom rekao oni su duhovi prirode i uspomena slobodnih ljudi iz prerije.
Oni glupi crtezi sa orlovima koji lete iznad manekena indijanaca ,nisu bas lepa slika za gledanje.Zar da od indijanaca pravimo reality show,glupe parkove,i smesne biste na konjima.Sta bi rekao jadni namuceni indijanac na to:neka beli zadrze svoje djubre za sebe mi nismo ono sto oni zele,dovoljno su ucinili,jos samo da od nas naprave gej-injance.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 23/11/2009 : 08:56:30  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
REJS, nema potrebe da bilo ciji post nazivas glupim, svako se na svoj nacin trudi da ucini zanimljivim ovaj topic.
Inace avatar ti je sad u odnosu na prethodni...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 23/11/2009 : 09:25:55  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
@Rejs

Stvarno zemljace, opusti se na foumu

Pa ovo je i zamisljeno kao neki vid zabave i relaksacije. Nije ovo sad neki zvanican forum koji se bavi proucavanjem indijanaca, vec samo jedan od zanimljivih topica.

Mada je RedCloud daleko podigao nivo ozbiljnosti ovog topica. Mi ostali ucestvujemo kao podrska ovim sjajnim tekstovima.

HAUG

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 23/11/2009 : 11:39:22  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Uostalom, i vreme u kojem zivimo vodjeno je logikom komercijalizacije. I to ne samo indijanaca vec i mnogih drugih naroda i kultura. Mi danas formiramo predstavu na osnovu razlicitih izvora, koji nam iterpretiraju znacaj i kulturoloski smisao inijanskog naroda. Drugim recima, trziste formira percepciju.

Tesko je ostati imun na te uticaje, cak i kad znas da su oni povodljive prirode. Evo na primer:

kako odoleti nekom automobili sa ovim znakom. Ili obicnom kaisu. Ili bilo kojem drugom proizvodu sa slicnim resenjem.
Jednostavno, to je neki nas indetifikacioni kod, putem kojeg izrazavamo neki licni stav. U ovom slucaju, naklonost prema indijanskoj kulturi i obicajima.

Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 23/11/2009 : 12:42:42  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Pa, nisam ja bas uozbiljio topic sa tekstovima, to su bile manje-vise korisne informacije za sve koji vole ovu tematiku! Ja uvek volim kada nadjem neke nove tekstove ili podatke o indijancima.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 23/11/2009 : 12:55:17  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by red cloud

Pa, nisam ja bas uozbiljio topic sa tekstovima, to su bile manje-vise korisne informacije za sve koji vole ovu tematiku! Ja uvek volim kada nadjem neke nove tekstove ili podatke o indijancima.

Evo ispravka. Hteo sam da kazem kvalitet, a ne ozbiljnost.

Topic je poceo samo sa postovanjem slika. A onda si ti poceo sa postovanjem kvalitetnih informacija.

Ja ih sve skupljam

Ma sve je OK, samo sam hteo da ti kazem "svaka cast crveni brate"

Mada provalio sam da si ti "crno beli"
A ja sam iz ovog drugog plemena

xexexexe....

Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 23/11/2009 : 13:00:37  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
HVALA NA LEPIM RECIMA, CRVENI BRATE!

E SAD STO NISI PRIPADNIK CRNO-BELOG PLEMENA...VEC ONOG DRUGOG...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 25/11/2009 : 22:14:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Ma nije ovde problem ozbiljnost tema i istorijski podatci,To je super,odvratno je sto se nekim slikama i slicicama od ponosnog naroda pravi Fensi Ce Gevara,koga smo osudjeni da gledamo odavde do vecnosti.

Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 27/11/2009 : 23:20:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Za Risara_69
Naziv filma koji te interesuje je vjerovatno Mali veliki čovjek sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi.
Sjajan film i preporuka svim forumašima da ga pogledaju. Naime, tek sedamdesetih godina su se počeli snimati western filmovi koji su prikazivali surovu stvarnost sjevernoameričkih indijanaca po istinitim događajima.
Jedan od prvih je Plavi vojnik u kojem je prikazan masakr nad (Indijancima) nedužnim starcima, ženama i djecom
i svakako več spomenuti kultni film.
All_ba

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 27/11/2009 : 23:30:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Red Clou svaka čast na temi i iscrpnim informacija i svima koji su učetvovali sa svojim prilozima, a posebno onima koji su ovaj topik obogatili jako lijepim likovnim prilozima.
All_ba

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 28/11/2009 : 16:06:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message  Reply with Quote
Evo ko ima brz internet neka skine ovaj dokumentarac o indijancima sa Historija(THE Great Indian Wars)Ja sam to vec odradio i odgledao.http://www.mytvblog.org/?p=4320

Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 28/11/2009 : 18:35:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by all_ba

Za Risara_69
Naziv filma koji te interesuje je vjerovatno Mali veliki čovjek sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi.
Sjajan film i preporuka svim forumašima da ga pogledaju. Naime, tek sedamdesetih godina su se počeli snimati western filmovi koji su prikazivali surovu stvarnost sjevernoameričkih indijanaca po istinitim događajima.
Jedan od prvih je Plavi vojnik u kojem je prikazan masakr nad (Indijancima) nedužnim starcima, ženama i djecom
i svakako več spomenuti kultni film.
All_ba

Da to je taj film, hvala na informaciji.
Nešto me zajeb... ovaj kompjutor, crackdownulo mi je Firefox mozilu i sad i ne vidim šta pišem-mikro slova, moram da sredim stvar mjkmu

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 09/12/2009 : 11:32:21  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Ajd malo da vratimo ovaj topic na prvu stranu...
uskoro jos materijala o istoriji severnoamerickih indijanaca...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 09/12/2009 : 14:14:16  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Odlicno samo napred.Malo smo zaboravili ovaj topik.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 10/12/2009 : 10:07:06  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
DIJALOG IZMEĐU ENGLEZA I INDIJANCA

ENGLEZ (idući putem, sretne Indijanca) Ko si ti? Da li sam te ranije video?
INDIJANAC: Ja sam DŽozef Janhunstaf. Videli ste me jednom u Onajidi.
ENGLEZ: Deluješ zabrinuto. O čemu je reč, DŽozefe?
INDIJANAC: Idući danas, razmišljao sam šta li Englezi misle o nama, jadnim Indijancima!
ENGLEZ: Da li ti se čini da imaju gore mišljenje nego što zaslužujete? Da niste razumna, već divlja, sirova rasa?
INDIJANAC: Ja znam da smo mi nekultivisan i neprosvećen svet. Ali sam sklon mišljenju da među Englezima i njihovim potomcima ima loših kao što smo i mi u mnogo čemu.
ENGJŠZ: Vi ste divlja, varvarska rasa! Najblaže rečeno, vi ste surovi. Uživate u razaranju i pokolju! S paklenim uživanjem ubijate bespomoćne žene i decu! Vi uživate u svakom bezbožnom postupku koji su ljudi kadri da počine. Voleo bih da svi budete uništeni i poslati...
INDIJANAC: Priznajem da su Indijanci oduvek bili, a da su i danas, veoma surovi. Meni je zaista veoma žao što ste skloni takvom mišljenju! Vi ispoljavate mnogo gore osobine od onih za koje osuđujete Indijance.
ENGLEZ: Šta! Ti braniš varvarsko ponašanje? Onomad sam čuo, što me dovodi do besa da jedva mogu da se uzdržim...
INDIJANAC: Smem li, gospodine, da vas upitam: a šta to?
ENGLEZ: Obavešten sam da doktor V...k već ima izvestan broj mladih Indijanaca koje će podržati da dođu na koledž. Zapanjen sam da neko može i pomisliti kako Indijanci mogu naučiti išta osim da služe satani. Radije bih taj novac bacio u okean nego da se troši na Indijance na takav način i za tu namenu. Ja bih s radošću uložio pare za metke i barut da vas sve pobiju.
INDIJANAC: Sreća je ne samo za nas Indijance već i za društvo u celini što na ovom svetu postoje ljudi koji imaju nesebičnu dušu i delaju u skladu sa vrlinom i religijom. Ali, nažalost, vi ste obeleženi karakterom koji je u žalosnom kontrastu sa njihovim. Zato što su necivilizovani, vi hoćete da ih sve pobijete! Da li je taj izliv gneva u skladu sa hrišćanstvom ili, pak, sa čoveštvom? Zar, prema tom načelu, većina Evropljana ne bi bila pobijena pre hiljadu godina kad su bili na sličnom nivou kao Indijanci? Zaista, gospodine, kad biste imali dovoljno moći, vi biste bili najdivljiji uništavalac ljudskog roda i najokrutniji tiranin koji je ikada postojao.
ENGLEZ: Vi odajete utisak nekog ko govori veoma učeno i tečno. Da niste vi jedan od stipendista doktora V...ka?
INDIJANAC: Jedan sam od njih. Moja duša blagosilja tog plemenitog čoveka. A ako vi budete blagoizvoleli da slušate i uzdržite se provale gneva, ja ću se potruditi da vam objasnim koliko grešite u uverenju da američki Indijanci, svojom surovošću, nadmašuju sve ostale.
ENGLEZ: Saslušaću te, sve što imaš da kažeš na tu temu. Ubeđen sam, međutim, da me nećeš razuveriti.
INDIJANAC: Zar prema Indijancima u Meksiku, Floridi i Južnoj Americi Španci ne čine surovosti od kojih se naježi svako svesno biće prisutno tim strahotnim pokoljima i razaranjima. Oni su obesno masakrirali blizu dvadeset miliona domorodaca i opljačkali njihovo neiscrpno blago. Ničim izazvani, sekli su noseve i uši Indijancima i davali ih psima. Da, i lovili ih sa svojim kerovima i hvalili se koliko su ih za jedan dan pobili! Da li su Indijanci ikada počinili varvarstva veća od tih?
ENGLEZ: Ja ništa ne znam o Špancima. Ali čini mi se da su oni veoma slični Indijancima.
INDIJANAC: Ja ni u kom slučaju ne branim surovosti i ponašanje moje braće Indijanaca. A da li su Englezi uvek bili milostiviji od njih? Zar nije major Rrs nemilice ubijao muškarce, žene i decu u mestu San Fransoa?
ENGLEZ: Vidi ga, malo se tu priučio, a već uzima sebi pravo da se spori sa mnom! Želim tebi i ostalim Indijancima doktora R...ra da budu poslati u Gvineju ili da im budu prerezani grkljani.
INDIJANAC: Meni će pozliti od vas, gospodine, budući da sam Indijanac. Da li je hrišćanski da želite uništenje celog jednog naroda? Da li imate mrvicu velikodušne dobrostivosti prema čovečjem rodu koji stavlja pečat na dostojanstvo ljudske duše kad vam je žao napora da se civilizuje, hristijanizuje jedan neotesan i divlji narod, već sposoban da napreduje i postaje dobar član društva? Ne bi li trebalo da vam se na čelo udari beleg "Nedobronameran" kad napadate čestite ljude koji nastoje da to ostvare. U slučaju da je Promisao odlučila da Indijanci treba da izumru, zar oni koji imaju priliku i sposobnost da ih žestokim naporima spasu, nemaju prava da upotrebe krajnje napore da to i učine? Kad se smirite, i kad umerenost zameni gnev, uveren sam da ćete do kraja ostati svesni svog bezbožničkog stava. Nadam se da ćete tada ispoljiti vaše krotko, milosrdno i dobrostivo stanje duha. Naravno, ne želim vam ništa loše, ali žao mi je što ćete na taj način otkriti duh pun satanine zlonamernosti!
ENGLEZ: Ostao sam, DŽozefe, bez reči. Biće da si rečito govorio... Možda sam imao suviše predrasuda o Indijancima.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 10/12/2009 : 10:43:07  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Odakle je ovaj tekst?

Zvuci kao da je iz nekog romana.

Samo nisam ukapirao zasto se ne navodi puno ime profesora?

Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 10/12/2009 : 10:48:41  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
iz neke pozorisne predstave...nemam pojma o cemu je...skinuo sam jutros sa neta...

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 10/12/2009 : 11:12:19  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Da to je bilo nekad.

Sad mislim da se ameri malo izvlace, tako da je u danasnjoj savremenoj americi vrlo pohvalno imati barem malo indijanske krvi. Forsiraju edukovane indijance, lakse dobijaju posao...ali dzaba sad sve to.

Greske su ucinjene.... Jedino ispravno bi bilo da se ameri povuku i prepuste Divlji Zapad legalnim vlasnicima. To jest nama, idijancima

Go to Top of Page

masni
Senior Member

Serbia
2240 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 10/12/2009 : 11:57:13  Show Profile Show Extended Profile  Send masni a Private Message  Reply with Quote
dzaba im sve to kad su oni unistili duh indijanskog naroida. Unistili su srz onoga sto je Indijanac. Oni jesu genetski indijanci , ali nemaju nikakve veze sa svojim pretcima osim genetske.

Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 10/12/2009 : 14:19:50  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by drakulloni

Da to je bilo nekad.

Sad mislim da se ameri malo izvlace, tako da je u danasnjoj savremenoj americi vrlo pohvalno imati barem malo indijanske krvi. Forsiraju edukovane indijance, lakse dobijaju posao...ali dzaba sad sve to.

Greske su ucinjene.... Jedino ispravno bi bilo da se ameri povuku i prepuste Divlji Zapad legalnim vlasnicima. To jest nama, idijancima

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 15/12/2009 : 12:41:11  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Nakon desetljeća odugovlačenja Kanada će preispitati svoj odnos prema Indijancima u razdoblju od 70-ih godina 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća kada je oko 150.000 indijanske djece oduzeto roditeljima i poslano u internate gdje su mnoga bila zlostavljana psihički, fizički i seksualno.

Prema nekim izvještajima stanje u školama kojima su upravljale različite crkve u ime vlade bilo je takvo da je skoro polovica djece u pojedinim institucijama umrlo od tuberkuloze. Indijansku djecu u školama su nazivali svinjama i psima. Učitelji su ih tukli ako su govorili svojim jezikom i prijetili im da će otići u pakao ako se ne preobrate na kršćanstvo.

Mnogi roditelji više nikad nisu vidjeli svoje sinove i kćeri. Preživjeli su pak u velikom broju slučajeva pribjegli drogama i alkoholu kako bi ublažili bol. S obzirom da vrlo malo Kanađana zna što se događalo, Kanada je odlučila iznijeti istinu na vidjelo.U sklopu nagodbe u vrijednosti od 1,9 milijardi kanadskih dolara postignute 2006. između Ottawe i 90.000 Indijanaca koji su preživjeli te škole, povjerenstvo za istinu i pomirbu trebalo bi početi s radom 1. lipnja.

"Istina mora izaći na vidjelo... Danas se to čini nemogućim, ali to se stvarno dogodilo", rekao je kanadski ministar za indijanska pitanja Chuck Strahl.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 16/12/2009 : 10:05:33  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Komanči su pleme američkih Indijanaca iz nepreglednih ravnica centralnog dela Sjedinjenih Država. Tom plemenu pripadali su čuveni vojni šifranti iz Drugog svetskog rata, koji su govoreći svojim jezikom prenosili osetljive vojne informacije na bojnom polju.

Veruje se da su Komanči bili prvo indijansko pleme u ravnicama srednjeg zapada koje je počelo da koristi konje, pa su njihove jahačke sposobnosti bile primer za ugled ostalim plemenima. U prošlosti to se u velikoj meri odnosilo na ratničke veštine, ali se Komanči i danas bave odgajanjem konja.

Tokom Drugog svetskog rata, pripadnici tog plemena učestvovali su u savezničkom iskrcavanju u Normandiji, gde su zadavali glavobolju nemačkim šifrantima jer su na svom jeziku prenosili osetljive informacije izmedju glavnog štaba i jedinica na terenu.
Decenijama kasnije, Komanči i dalje žive u ravnicama srednjeg zapada, baveći se poljoprivredom i gajenjem konja. Sandra Nevakvaja priprema večeru za svoju porodicu:

”Spremam im prženi hleb. To je naš tradicionalni hleb od brašna, šećera i vode, pržen u vreloj masti. To je tradicionalno jelo koje jedemo sa zdravom supom i mesom.“

Porodica zauzima važno mesto u životima Komanča. Ove večeri, rodjaci se okupljaju u kući Edmunda i Sandre Nevakvaja. Edmund je muzičar:

”Mi Komanči, prihvatili smo dva načina života. Pleme Komanča jedno je od najbolje obrazovanih plemena u Severnoj Americi. Osim toga, čuvari smo jedne od velikih religija koje su zahvatile indijanske oblasti, takozvane Crkve američkih Indijanaca. Takodje smo zadržali naše običaje, naše konje i stoku i sve ono što nas raduje.“

”Živimo u ”svetu belaca,“ ili postojećem svetu, obrazovanom svetu. Naša deca stiču obrazovanje. Ali još znaju naše tradicionalne običaje. Odlično smo se uklopili jer znamo kako da se prilagodimo. Nismo ogorčeni jer to je način na koji napredujemo u životu ka budućnosti. Nastavićemo ovako i u budućim generacijama.“

Posle večere, porodica Nevakvaja okuplja se na tremu radi opuštanja uz tradicionalnu muziku. Tradicionalni instrument Komanča je vodeni bubanj, napravljen od drvene posude, presvučene kožom i ispunjene vodom, u kojoj je sedam oblutaka. Zvečka od tikve dodatno pojačava ritam. Palica za bubanj ukrašena je obojenim perlama i kićankom koja simbolizuje pretvaranje rata u mir i sreću na zemlji. Tradicionalne pesme Komanča već generacijama se prenose sa kolena na koleno.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page

red cloud
Advanced Member

Serbia
3925 Posts

Member since 29/06/2009

Posted - 16/12/2009 : 10:10:13  Show Profile Show Extended Profile  Send red cloud a Private Message  Reply with Quote
Mitovi Poni Indijanaca
Pleme Poni Indijanaca višestruko je zanimljivo ne samo etnolozima, nego i ljudima koji iz razonode žele upoznati marginalne narode. Ovi Indijanci nikada nisu bili poznati kao npr. Apači ili Čejeni i gotovi ih se ne spominje u filmovima i romanima o Divljem Zapadu. Jedan od razloga je i taj što se nisu borili protiv bjelačkih doseljenika, nego su kao izviđači čak i pomagali američkoj vojsci. Još jedna njihova specifičnost je u tome što su se vrlo intenzivno bavili proučavanjem zvijezda i bili najbolji astronomi među sjevernoameričkim domorocima. Čak su smatrali da njihovo društveno uređenje na neki način oponaša kartu nebeskoga svoda, što su i objašnjavali u jednom prilično kompliciranom mitu.

Sljedeća njihova osobina koja istinski zadivljuje svakog promatrača jest nepostojanje bilo kakvih ozakonjenih moralnih propisa i naredbi. To, međutim, ne znači da su oni živjeli nekim pustopašnim životom bez ikakvog morala. Ni kod njih nije bilo prihvaćeno laganje, krađa, incest i još mnogo toga drugoga što se i u našoj civilizaciji smatra nedopustivim. Ali to nisu zabranjivali, nego su učili svoju djecu još od najmanjih nogu tome što znači biti pravi Poni Indijanac.

Ukoliko bi netko počeo činiti ono što je suprotno ovakvom odgoju, ne bi bio kažnjen, ali bi naišao na jednoglasno i nepopustljivo protivljenje svih suplemenika pa je ili morao promijeniti svoje ponašanje ili jednostavno otići iz sela (što im je bilo prilično strano pa su radije pazili na svoje vladanje). Tako su oni bili pravi primjer onoga što Pavao govori o "neznabošcima" - nemajući pisanog Zakona, oni su sami sebi zakon te tako "pokazuju da je ono što Zakon nalaže upisano u srcima njihovim" (Rimljanima 2,15).

Kao i druga indijanska plemena, i Poniji su razvili bogatu mitologiju. Ono što lako zapinje za oko dok čitate njihove mitove, jesu brojne priče s motivom lijepog (ili divnog) dječaka koji napravi nešto sramotno (obično je to neki spolni prijestup ili npr. kockanje), zbog čega mora napustiti selo. Tada susreće razna mitološka bića (životinje koje govore, demone i božanstva), da bi se nakon izvjesnog vremena vratio u selo i donio im brojne blagoslove (umijeće obrade zemlje, lova na životinje ili medicinu). Priče su očito jako stare 1 sjećanja su na same povijesne početke plemena.

Izvježbanom čitatelju ovih mitova brzo može pasti na pamet misao da su ove priče zapravo prikriveni izvještaji o žrtvovanju djece mitološkim božanstvima kako bi se osigurale uspješne žetve ili bogate lovine. Kada bi nakon takvog obreda žetva bila bogata, to bi bilo pripisano upravo ovim žrtvama, koje su onda dobivale mitski status. Običaji prinošenja ljudskih žrtava radi pridobivanja božanstava postojali su i u drugim kulturama diljem svijeta, a nerijetko su bila prinošena upravo djeca. Da u takvom tumačenju mitova Poni Indijanaca ima zasigurno istine, dokaz su i svjedočanstva iz vremena doseljavanja bijelaca na njihova područja, kada su zabilježeni obredi prinošenja ljudskih žrtava. Radilo se o djevojkama koje su Poniji zarobili iz drugih plemena. S obzirom na to da nemamo nikakvih svjedočanstava o ovom plemenu prije XVIII. stoljeća, vrlo je vjerojatno da su u prijašnjim vremenima prinošena djeca iz vlastitog plemena i to, prema navedenim pričama, upravo dječaci (jer su ih smatrali za dostojniju žrtvu bogovima). Moja je mala teorija da su dječaci bili davljeni u rijeci (jer se upravo taj motiv nazire u nekim verzijama mitova o dječacima). Bilo kako bilo, činjenica je kako su ove priče zamršeno i nejasno svjedočanstvo o davnim vremenima i nevinim žrtvama. Ove je priče jako teško "otključati", ali je izvjesno kako one nisu samo puka fantazija (mitovi nisu tek nekakvo izmišljanje događaja), nego i prikriveni izvještaji o djeci i ljudima koji su stradali uime nekakvih nasilnih religija.

Nasilje u Darkvudu
Go to Top of Page
Page: of 44 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000