Author |
Topic  |
debeli_bg
Starting Member

Serbia
87 Posts
Member since 12/04/2005 |
|
Caleb
Advanced Member

.jpg)
Greece
16589 Posts
Member since 01/07/2008 |
Posted - 20/05/2010 : 20:56:50
|
Zar nije trebalo da poslednju epizodu prikazu spojeno (ili su je tako i pustili)? |
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
|
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 20/05/2010 : 20:58:10
|
Evo jedan lijep tekst iz Jutarnjeg lista o Lostu. Ovakvi tekstovi me samo podsjete kako je Lost nekad bio genijalan, ali i koliko je nisko pao u dosadašnjem toku ove sezone.
Lost: 6 godina, 16 milijuna gledatelja po sezoni, 20 knjiga, fan klub... I sada je kraj

‘Lost’ je najskuplji, najoriginalniji i najprofitabilniji televizijski serijal uvršten među najbolje serije svih vremena. Posljednja 121. epizoda, simbolički nazvana ‘The End’, emitirat će se 23. svibnja u SAD-u i trajat će punih dva i pol sata. Stajala je 15 milijuna dolara, a TV kuća ABC, koja proizvodi serijal, za oproštaj gledateljima poklonit će više od deset sati spektakla vezanog uz ‘Lost’ Magazin Time napravio je iscrpni dvosatni intervju s tvorcima serije, koji će se uoči finala emitirati i u kinima.
Inovativni marketing i interakcija s gledateljima, hrabro ispričana priča i milijuni uloženih dolara od “Losta” su napravili pokret i pop-kulturalni fenomen koji je promijenio mnoge segmente američke TV produkcije. O seriji je dosad napisano više od 20 knjiga, što od strane fanova, što od strane stručnjaka, a redovito je osvajala nagrade Emmy i Zlatni globus u najvažnijim kategorijama. Kao pandan Wikipediji, postoji i Lostpedija, web enciklopedija koja trenutačno broji gotovo sedam tisuća tekstova. Magazin Time je “Lost” stavio na popis stotinu najutjecajnijih serija svih vremena; magazin Empire uvrstio je “Lost” među pet najboljih serija svih vremena (ispred su odreda kultni “Simpsoni”, “Sopranosi”, “Zapadno krilo” i “Buffy”).
Zanimljivo, u Hrvatskoj smo “Lost” gotovo ignorirali. Dvije sezone “Izgubljenih”, kako je kod nas preveden originalni naslov, prikazane su s jednogodišnjim zakašnjenjem na Novoj TV, a treća je dvije godine kasnije išla u terminu u nedjelju ujutro. Obrazloženo je kako serija nije našla svoju hrvatsku publiku, iako je pokrenuta i prilično aktivna hrvatska udruga fanova na webu. Kako niti jedna domaća televizijska kuća nije pokazala interes za daljnje emitiranje, domaći su ovisnici o “Lostu” osuđeni na download s interneta ili kupnju orginalnih DVD-a koje zasad dosljedno izdaje Continental Film (četiri sezone su na policama dućana, a uskoro će i predzadnja, peta).
Preživljavanje na otoku
Nekoliko je segmenata seriju učinilo uspješnom. Prije svega riječ je o dobrom zapletu, s originalnim načinom pripovijedanja i uvjerljivom karakterizacijom likova. Priča ide ovako: putnički mlažnjak na letu iz Sydneyja u Los Angeles iz neobjašnjivih razloga sruši se na nenaseljeni tropski otok na Pacifiku. Nesreću je preživjelo 48 putnika koji se međusobno ne poznaju. Među njima su Jack Shepard, liječnik iz Los Angelesa, invalid John Locke, Kate Austen koja je ubila očuha, trudnica Claire Littleton, rock zvijezda Charlie Pace koji je i heroinski ovisnik, irački vojnik Sayid Jarrah, korejski utjerivač dugova Jin Kwon....
Ubrzo shvaćaju kako im pomoć neće stići te da na neobičnom otoku nisu sami. Putnici moraju naći zajednički jezik kako bi preživjeli i našli način da pobjegnu s otoka.
Tako otprilike zvuči sadržaj prve sezone koja je s emitiranjem počela 2004. godine. U drugoj sezoni preživjeli otkrivaju niz podzemnih laboratorija koje je nekad koristila neobična multinacionalna kompanija Dharma Initiative, čiji su znanstvenici i inženjeri misteriozno nestali. Na otoku se pojavljuje i krvoločna skupina ljudi, “Drugi”, koji otimaju preživjele i nad njima vrše neobične eksperimente. Misterija je bilo sve više, a priča je otvarala izazovna pitanja o sudbini i slučajnosti, dobru i zlu, znanosti i vjeri... Detalje cijele radnje ne bi bilo pošteno otkrivati zbog onih koji seriju nisu imali prilike pratiti, jer čar “Losta” su misteriji na koje se traži odgovor.
Zlatna koka
ABC je ubrzo shvatio da u rukama ima zlatnu koku pa je odobren velik budžet, dotad nezamisliv za neki TV projekt. Kompletna produkcijska ekipa, uključujući glumce i popratnu infrastrukturu, na nekoliko je mjeseci svake godine preseljena na havajski otok koji je glumio otok iz serije. Odaziv publike bio je ogroman. Iako je “Lost” počeo kao survival drama, riječ je ustvari o SF misteriju koji u pravilu ima vjerni, ali uži krug publike. “Lost” je u prvoj sezoni imao prosjek od 16 milijuna gledatelja uživo, a odmah je postao rekorder po broju gledatelja repriza i broju downloada s interneta. Stotine obožavatelja putovali su na Havaje kako bi nadgledali snimanje koje se odvijalo pod velom misterija. Početak “Losta” nekako se poklopio s velikom ekspanzijom društvenih mreža poput Facebooka i Twitera, pa je promocija u cijelosti prebačena na web. Avion koji se ruši bio je dio flote izmišljene aviokompanije Oceanic Airlines. Autori serije otvorili su lažnu stranicu kompanije Oceanic na internetu predstavljajući je kao pravu, a čak su primali rezervacije za letove. Također, fanovi su se preko interneta mogli učlaniti kao volonteri u Dharma Initiative koja u stvarnosti ne postoji. Takva vrsta interakcije stvorila je vjernu fan bazu, a tisuće gledatelja imali su svoju teoriju o čemu je točno serija, što je otok, i kakvim eksperimentima se bavila Dharma. Sawyer, jedan od ključnih likova, u seriji redovito čita knjige. Nakon svake epizode knjiga koju je držao u rukama postajala je bestseler, a u svojoj emisiji predstavljala ih je čak i Oprah.
 Pauza u prikazivanju
Jedan od glavnih tvoraca serije je J. J. Abrams. Ovaj hollywoodski vunderkind već godinama u profit pretvara sve što dotakne. Abrams je geek odrastao na serijalima šezdesetih i sedamdesetih poput “Zone sumraka, “Nemoguće misije”, “Star Treka” i Lucasovih “Star Warsa”. Kada je prešao na veliko platno vremena za “Lost” bilo je sve manje pa vođenje priče prepušta dvojcu Damon Lindelof i Carlton Cuse. Serijal krajem 2006. prvi put upada u probleme. Hype oko “Losta” pomalo je popustio, a kako je serija sve dublje ponirala u SF i horor, gubila je široku publiku. Fanovi su počeli sumnjati da će serija ikad odgovoriti na pitanja koja je potaknula te da tvorci odugovlače radnju jer ne znaju kuda s pričom. Odmogao je i štrajk udruge scenarista koji je uzdrmao temelje američke televizijske industrije. Kao i ostale TV serije, “Lost” je morao napraviti veliku pauzu u prikazivanju jer nije bilo nikoga tko će pisati nove epizode. Radnja je postala preglomazna i publika se gotovo prepolovila
Konačno rješenje
Tada se ABC zajedno s Abramsom, Lindelofom i Cuseom odlučuje na riskantan i dotad neviđeni potez. Prvo je objavljeno da je cijela serija unaprijed zamišljena od početka do kraja i da su scenaristi već nakon prve epizode znali kako će izgledati zadnja epizoda. Tada su, da bi fanovima dokazali da radnja ima smisla te da će svi misteriji biti riješeni, unaprijed najavili točan broj epizoda do kraja i datum, tri godine u budućnosti, kada će “Lost” završiti.
Tako je “Lost” srušio pravilo dotad uspješnih serija koje su televizijske kuće muzle i muzle dok god su donosile profit (najbolji primjer su “Dosjei X”), a da na kraju nikad nisu imale smisleni kraj nego su ukidane bez smisla i pameti.
To je uvelike promijenilo način na koji se “Lost” počeo gledati. Fanovi su dobili obećanje da na kraju neće biti prevareni te da im se isplati uložiti šest godina u praćenje priče i čekanje konačnog rješenja. Publika se počela vraćati.
Storytelling čitave serije također je bio originalan. Umjesto da glavne likove upoznajemo samo prema onome kako se ponašaju na otoku, autori su odlučili svaku epizodu posvetiti jednom liku. Paralelno s radnjom na otoku, povremenim umecima, tzv. flashbackovima, otkrivali su prošlost tog lika - tko je i što je i zašto se uopće ukrcao na avion. Postupci junaka u prošlosti tako su pojašnjavali postupke tog junaka na otoku, što je davalo vjerodostojnost karakterizaciji. No, ubrzo je radnja u prošlosti postala jednako važna kao i radnja na otoku, jer do kraja treće sezone gledatelju postane jasno kako su svi preživjeli svojim postupcima u prošlosti utjecali na druge preživjele, a da to nisu ni znali ili su se već susretali te čak bili i rodbinski povezani.
Dio stoljetne igre
Tako se ubrzo ispostavlja da su preživjeli na otoku završili s nekom svrhom te da su čak možda i namjerno dovedeni. Shvaćaju da su dio igre koja se odvija stoljećima.
Slagalica “Losta” tako je postala još kompliciranija, a kada je uvedeno i putovanje kroz vrijeme, mnogi fanovi su opet počeli odustajati od “Losta”. U jednom trenutku serija je pratila tri različita vremenska pravca, četiri skupine ljudi, njihovo međusobno ispreplitanje i utjecaj jednih na druge. Nekima je to bilo previše, dok su oni koji su ostali vjerni upravo to i tražili.
Uz kompliciranu radnju “Lost” je dodatnu snagu crpio iz brojnih serija, filmova, knjiga te čak filozofskih stajališta i znanstvenih teorija na koje se referirao. Tvorci, široko obrazovani i opsjednuti pop-kulturom i znanošću, ubrzo su razvili nekoliko tema i teorija koje će ostati trajno naslijeđe “Izgubljenih”. Baš kao što se ideje o transporterima, fazorima i warp brzinama već desetljećima vežu uz “Star Trek”, tako će se i “Brojevi”, “Gumb”, “Konstante” i elektromagnetizam vezati uz “Lost”. O čemu je ovdje riječ?
Valenzetijeva jednadžba
Koncept brojeva usko je vezan uz fikcionalnu Valenzetijevu jednadžbu. Naime, junaci se po cijelom otoku, a kasnije se ispostavlja i u prijašnjim životima, susreću s određenim nizom brojeva 4, 8, 15, 16, 23 i 42. Jedan od glavnih junaka, simpatični debeljko Hurley, čak je iste brojeve koristio na dobitnom listiću za loto koji mu je donio milijune.
Tvorci “Losta” su paralelno s pojavljivanjem brojeva u seriji na internet plasirali lažne podatke o talijanskom matematičaru Enzu Valenzettiju koji je te brojeve koristio da bi stvorio formulu koja otkriva kada će točno doći do uništenja svijeta. Gledatelji su masovno po internetu tragali za istinom dok su autori serije lukavo plasirali razne tragove, poput navodnih snimki konspirativnih telefonskih poziva.
Naravno, sve je bio samo dobar trik, jer ništa od toga ne postoji. Ipak, vatreni fanovi i dalje brojeve koriste na svojim loto listićima.
Putovanje kroz vrijeme s “Konstantama” također je ideja koju je popularizirao “Lost”, a inspirirao Stephen King. Putovanje kroz vrijeme je moguće, ali kroz vrijeme ne putuje tijelo nego samo um, stvarajući tako niz paralelnih stvarnosti koje postoje jedna neovisno od druge, ali međusobno utječu jedna na drugu. Autori teorije putnicima kroz vrijeme izmislili su njihove konstante, ljude ili objekte u pravoj stvarnosti uz koje se moraju vezati da ne bi izgubili razum.
Kao protutežu scenaristi su u seriju ukomponirali i mistiku, vjeru i filozofiju. Nasuprot brojevima i raznim uređajima stoje moralne dileme glavnih likova, njihova podvojenost na dobro i zlo te na one koje vjeruju u svrhu i one koji vjeruju u slučajnost. Ljubav, iskupljenje i borba svjetla i tame jed-nako su važni segment serije. Imena mnogih likova u “Lostu” (John Locke, Daniel Farraday, Desmond Hume...) namjerno aludiraju na imena filozofa, a likovi se često ponašaju po zakonitostima učenjaka čije ime nose. Ključna pitanja uz silnu mitologiju i znanost u seriji su uvijek bile osobne drame junaka.
Za svakog ponešto
Ženska populacija seriju je pratila zbog zgodnih glumaca i njihovih ljubavnih odnosa. Geekovi su je gledali zbog mitologije i SF elemenata. Zaljubljenici u horor i mistiku u njoj su pronalazili skrivena značenja i vječnu bitku dobra i zla. Ostali su uživali u akciji i pustolovini. Intelektualci su tražili skrivena značenja i posvete filozofima, matematičarima i piscima.
Iako je zagriženim fanovima, među kojima je i potpisnik ovih redova, teško priznati da je serija s vremenom izgubila onaj početni šarm i zanos, što jest istina, “Lost” i danas ostaje jedan od najpametnijih igranih sadržaja koje nudi televizija. U posljednjoj sezoni osjetan je pad kvalitete i elana i dobro je da je ABC objavio da sljedeće nedjelje “Lostu” doista dolazi kraj te da neće biti nove sezone niti spin offa. I dok najbolje epizode “Izgubljenih” predstavljaju prava mala remek-djela, i one najgore opet su osjetno bolje od svega ostalog što se trenutačno prikazuje na televiziji.
Zato će u nedjelju milijunska vojska fanova slaviti i tugovati. Budemo li imali sreće, možda se opamete i na našim televizijskim kućama pa nam priušte nešto slično.
Autor: Tomislav Novak Objavljeno: 16.05.2010
|
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Posted - 20/05/2010 : 21:01:26
|
quote: Originally posted by Caleb
Zar nije trebalo da poslednju epizodu prikazu spojeno (ili su je tako i pustili)?
Finale ide u nedelju 23. maja. To su ustvari spojene 2 epizode, 17 i 18. |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
 |
|
Caleb
Advanced Member

.jpg)
Greece
16589 Posts
Member since 01/07/2008 |
|
Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts
Member since 21/07/2004 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 24/05/2010 : 10:43:57
|
Skida se... Pa da vidimo i to čudo! Konačno kraj! |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 24/05/2010 : 16:35:07
|
Ovaj sinocnji finale je KATASTROFA!!! Pa u pizdu materinu, sta li su oni scenaristi, i Lindeloff & Cuse mislili? Pakao? Raj? Ma hajde... koji k...c smo gledali citavu sezonu, ako sve sto se desilo na ostrvu nema veze ni sa cim? Zasto nam je onda trebo Jacob? I MIB? Ljudi, ja sam obozavao ovu seriju, ali ova poslednja epizoda, pogotovo zadnjih 30 minuta, su cista govna... majko moja, kako mogu usrat citavih 6 godina jednom epizodom... tragedija! |
http://www.acestroke.blogspot.com |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 24/05/2010 : 17:24:09
|
Ajmo se probati suzdržati koji tjedan dana bez spoilera da svi dožive isti efekt... Ipak je ovo finale. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Solid Snake
Senior Member

.jpg)
Djibouti
2360 Posts
Member since 30/12/2003 |
Posted - 24/05/2010 : 18:07:38
|
Pa dobro jel su producenti normalni???Jel ovo taj dugoocekivani kraj.Pa nista bre nisu objasnili.Kraj je KATASTROFA!!!!!Pa dovoljno je bilo gledati prvu epizodu i zadnju 6-tu sezonu.Sve ostalo je visak.DHARMA,Drugi,Jacob,njegov brat koji nikad mu nisu spomenuli ime...ma sve. Jebote ne mogu verovati da je onako zavrsilo. |
 |
|
acestroke
stripovi.com suradnik

USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 24/05/2010 : 18:54:01
|
quote: Originally posted by Solid Snake
Pa dobro jel su producenti normalni???Jel ovo taj dugoocekivani kraj.Pa nista bre nisu objasnili.Kraj je KATASTROFA!!!!!Pa dovoljno je bilo gledati prvu epizodu i zadnju 6-tu sezonu.Sve ostalo je visak.DHARMA,Drugi,Jacob,njegov brat koji nikad mu nisu spomenuli ime...ma sve. Jebote ne mogu verovati da je onako zavrsilo.
U pravu si. Ja se jos uvijek nadam da su se oni samo zezali s nama, da ce pravi finale bit na televiziji u Utorak, kao i treba |
http://www.acestroke.blogspot.com |
 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
|
Sekta
Average Member

.jpg)
Bosnia and Herzegovina
769 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 25/05/2010 : 05:40:27
|
Totalno sranje! Krajem 5 sezone sam se bojao da će upropastiti seriju. Već sredinom 6 sezone mi je to bilo jasno. Kraj je KATASTROFA!!!! |
???? ????? ???? 100, ??? ?? ?? ?????? ??? |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17904 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 25/05/2010 : 08:53:21
|
bilo je jasno na pola 2. da je sranje ali eto dao sam seriji drugu šansu sada se spremam gledati 5. sezonu tek |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Posted - 25/05/2010 : 13:43:11
|
quote: Originally posted by zeljko
bilo je jasno na pola 2. da je sranje ali eto dao sam seriji drugu šansu sada se spremam gledati 5. sezonu tek
Ajde mi molim te objasni, šta te je to u 2. sezoni navelo da već tada pomisliš da je sranje. Serija je do kraja 3. sezone skoro pa perfektna. 4. i 5. su i pored očiglednih nedostataka i dalje gledljive i prilično zanimljive, ali 6. je najblaže rečeno užas. |
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Posted - 25/05/2010 : 13:53:26
|
Iako sam prije finala, zahvaljujući užasima 6. sezone , već uveliko izgubio vjeru da će se serija dobro završiti i da ne može pasti niže nego što je već pala, grdno sam se prevario. Itekako može. Onako odvratan kraj je jedino moguće vidjeti u latinoameričkim serijama. |
 |
|
Billy_the_Kid
Senior Member

.jpg)
1523 Posts
Member since 02/06/2005 |
Posted - 25/05/2010 : 17:20:46
|
ljudi nemojte me streljati al meni je zavrsetak super nikad nisam bio jedan od onih sto udara kontru, al stvarno sve ok... od svih onih pitanja jedino je cini mi se Walt ostao neodgovoren al to i nije neka velika stvar. mislim i da ce za 10 godina biti price o ovome i razlicitih pogleda... ajmo odmah poceti ako treba, nekako mi je bezveze samo ruknuti ''katastrofa'' sa sve capslockom i na tome ostati |
Seeing things differently can open new paths. |
 |
|
Solid Snake
Senior Member

.jpg)
Djibouti
2360 Posts
Member since 30/12/2003 |
|
Bruce Springsteen
Advanced Member

5549 Posts
Member since 28/10/2008 |
Posted - 25/05/2010 : 19:32:04
|
Najzad Večeras krećem sa gledanjem svih 17 epizoda šeste sezone, inače najbolje serije svih vremna |
Edited by - Bruce Springsteen on 25/05/2010 19:32:31 |
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Posted - 25/05/2010 : 20:48:23
|
quote: Originally posted by Billy_the_Kid
ljudi nemojte me streljati al meni je zavrsetak super nikad nisam bio jedan od onih sto udara kontru, al stvarno sve ok... od svih onih pitanja jedino je cini mi se Walt ostao neodgovoren al to i nije neka velika stvar. mislim i da ce za 10 godina biti price o ovome i razlicitih pogleda... ajmo odmah poceti ako treba, nekako mi je bezveze samo ruknuti ''katastrofa'' sa sve capslockom i na tome ostati
SPOILER O pitanjima ne bih ovom prilikom. Makikatalinic je obećao da će da napravi listu svih neodgovorenih pitanja( srećno u tome, biće to dug i naporan posao), pa ćemo tada o njima  Ako iz ove 6. sezone zanemarimo uvodjenje bespotrebnih likova, uvodjenje bespotrebnih zapleta u radnji na ostrvu, uvodjenje bespotrebnih misterija, davanje glupih i nepotpunih odgovora i insistiranje autora na razvoju likova a ne priče, i to samo zbog nesposobnosti da se izvuku iz sopstvenih govana (kao da se kroz dobru priču likovi ne razvijaju ), onda nam ostaje da pričamo o ALTu. Veću glupost i goru odluku od ove (u kom pravcu da krene serija kakvu znamo već 5 sezona) ja ne mogu da zamislim. Pola sezone mi gledamo kako oni pokušavaju da dokuče da su ustvari odavno mrtvi ? ? ? i kad to dokučiše odoše zagrljeni i presrećni u nove avanture. Da nije smiješno bilo bi tužno. Zar nije bilo bolje da za to vrijeme gledamo istoriju ostrva, ko je otkrio njegova posebna svojstva, kako se u tu uklapaju egipćani, razvoj odnosa izmedju Jacoba i MIBa u kontekstu dolazaka i odlazaka ljudi(Dharma i ostali) i slično, a paralelno sa tim glavnu radnju? Po meni to je bio jedini ispravan nastavak onih 5 sezona. A šta smo mi dobili? Dobili smo hepiend u zagrobnom životu , uz mnogo bljutave patetike i latinoameričkih momenata. |
 |
|
Beren
Advanced Member

Montenegro
3793 Posts
Posted - 25/05/2010 : 21:15:37
|
quote: Originally posted by Solid Snake
Ehhh da je samo Walt bio neodgovoren.
http://www.youtube.com/watch?v=eomWspUS8B0&feature=player_embedded
Sad ovo vidjeh    Jeste da su neka pitanja banalna i pomalo ironična ali kad se ovako pogledaju na gomili, postaje jasno koliko su scenaristi duboko zaglibili i koliko je stvari u Lostu bilo samo navlakuša. |
 |
|
makikatalinic
Advanced Member

Croatia
6187 Posts
Member since 07/03/2005 |
Posted - 25/05/2010 : 21:33:13
|
Beren, ako se nećeš ljutiti, ja bi ipak prvo prokomentirao ovo finale, hvala bogu, vremena za ovo ostalo sad imamo 
Čitam forume i začuđen sam ljudima. Nije čak problem što ima razočaranih (više nego što sam očekivao) jer svatko ima pravo na svoje viđenje i mišljenje, nego u nekim trenucima imam dojam da se meni jedinom finale svidjelo xD
Prije svega, ono što mi nije jasno su oni koji pričaju da je priča uništena te da mitologija i sl. nemaju više nikakvog smisla. Zašto? Radi sidewaysa? Pa ako izbaciš sideways iz ove Lost priče, i dalje ju imaš... I dalje postoji ono čemu se potajno nadam - šansa za spinoffovima... Prvo ću se osvrnuti na ove "regularne" događaje, bilo je dobro, dinamično i brzo. Smokey nije uspio u onom što je htio i vjerovatno je sad isto negdje "zarobljen" na otoku kao Michael... Zanimljivo se razvila situacija tako da je u konačnici Hurley preuzeo vlast, a Ben Richardovo mjesto. I sam kraj je pomalo možda "neprirodan", ali mi se svidio, povratak na početak, na mjesto gdje je sve počelo, otpočetka ih je htio spasiti, i uspio je. A i Vincent šlag na tortu =D
E sad, sidewaysi. Imali smo flashbackove (prošlost), glavnu radnju (sadašnjost) i flashforward (budućnost). Nakon što su kroz 5 sezona "prošli" i ispričali sve što su ispričat htjeli, znači objedinili prošlost, sadašnjost i budućnost, jedino što ti preostaje je "obraditi" ono poslije toga. Flashsideways je zapravo bilo nekakvo čistilište, koje je zapravo nema veze sa vremenom. Jer ona bomba što je Juliet deaktivirala, to je samo bilo zavaravanje gledatelja da mi cijelo vrijeme mislimo da su tu radi o nekakvom drugom timelineu. Dobro je što su ubacili scenu s Hurleyem i Benom kad mu ovaj govori "You were great no1" i "You were great no2", to je samo dokaz toga da sideways nema veze sa vremenom. Netko umre prije, netko poslije - ali svi su tamo. Flashsideways je jedna od ideja prikaza kako to izgleda nakon života, vezano je normalno uz religiju no mislim da su to izveli tako da se malo tko može naći uvrijeđenim.
Jedino što je bilo nepotrebno kod sidewaysa je ta količina patetike, koje definitivno nije trebalo biti... Al opet možda je to i nekakav subjektivan dojam a i do glumaca je sigurno. Recimo scena Bena i Lockea kad ovaj ide ući u crkvu mi je baš sjela, i drago mi je da su je napravili... "Moving on" bi vjerovatno značio da idu iz čistilišta u raj (po mom vjerovanju, a po nečijem drugom negdje drugdje).
I kako god bilo, LOST je napočetku bio najavljen kao serija karaktera, i zato se i zvala LOST (možda su na kraju mogli za ove staviti Found), druga stvar što u pozadini cijele serije zapravo se moglo napraviti više od ovih "sporednih" priča (znam da su nekima glavne ali...) no opet - spinoffovi, zašto ne (dosadan sam no )... I meni je žao što su neke stvari ostale mutne no nemožemo tu previše...
Što se tiče odgovaranja na pitanja, zapravo je teško i reći dal se isplatilo na išta odgovarati, jer je bilo nezadovoljstva kako god bilo, a to je ponajviše razlog ovih svih silnih blogova, foruma gdje je napisano toliko dobrih teorija, koje su nakraju i bolje nego od odgovora koje su planirani...
I da, ovaj kraj je kraj kakav je JJ Abrams htio, pa pljujte njega a ne L&C-a, iako oni svoje kritike svakako zaslužuju 
Za kraj ovog posta rekao bi još jednu stvar, ime Crnog je Samuel, i pročitajte ovaj post, negdje sam pročitao da je to od jednog od pisaca Losta pa : http://forums.twobillsdrive.com/index.php?showtopic=102576&st=1020&p=1867089#entry1867089 ... u svakom slučaju zanimljivo. |
"Velikodušnost bez premca" |
Edited by - makikatalinic on 25/05/2010 21:34:27 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 25/05/2010 : 23:01:58
|
Meni je kraj zadovoljavajuć i logičan. Doduše, očekivao sam barem neko razjašnjenje o postanku otoka i njegovim domorodima, no treba li nam se baš sve predočiti na pladnju kao malom djetetu? Privlačnije je kad misterija ostane misterija, te otvara mjesta diskusiji. Očito je prema raznim mišljenjima da je svatko drugačije percipirao seriju, te shodno tome očekivao drugačiji završetak i zaključak serijala. Nije se moglo odgovoriti na sva pitanja, a niti je bilo potrebno razjašanjavati u detalje svaki komadić priče. Sami scenaristi su kroz serijal indirektno davali odgovore, višu zapravo dvoznačne natuknice. Maki je više manje sumirao ono što pišu vani na neslužbenim lost-fan sajtovima, i ja se slažem s time. Treba zapravo razlučiti i razlikovati što su flash sidewaysi, a što događaji na otoku. Tajanstveni otok i dalje ostaje misterija, a što se desilo s ljudima s kojima smo se družili sve te sezone, njihove životne priče, mane i vrline, sve smo to vidjeli i doživjeli...
Ove flash sideways vjerojatno su smislili pred 6. sezonu, vjerujem da je zapravo sam Otok trebao biti ta vrata prema prelasku, uznesenju i čemu već. No, ne dirajući otok i distancirajući ga flash sidewaysima, praktično su napravili da sve što se dešavalo na otoku bude netaknuto i stvarno, koje nešto znači. Je li svima njima, jer su bili izloženi blagotvornom mističnom elektromagnetskom energijom, ili istom onom božanskom energijom koja je stvorila svijet, bila zato dana druga prilika u obliku ovih FSW?
Sad, iznenadilo me samo što je kraj svojevrsni happy end, a serija prema kraju bivala sve mračnija?! |
 |
|
debeli_bg
Starting Member

Serbia
87 Posts
Posted - 25/05/2010 : 23:50:59
|
Uradio sam copy-paste post sa foruma lost,posto me mrzi sve isto da pisem i ovde 
P.S. neka ne citaju oni koji nisu gledali finale serije.
Evo mog malog osvrta na kraj serije. Potpuno nepotrebno ubacivanje zagrobnog zivota u sestoj sezoni.Nebitno za nas,nebitno za seriju.To je bilo samo da se ukrade vreme,jer drugacije nikako nije moglo.Doduse i to su zeznuli.Cak sta vise mislim da su i oni krenuli sestu sezonu sa ALT-om,a na pola sezone ili pri kraju su se odlucili za zagrobni zivot.Ili je citava ova prica sa zagrobnim zivotom napravljena samo da bi doziveli emotivni trenutak kada Dzek umire,i ta scena sa okom,kao eto znali su od pocetka kakav ce kraj da bude.A nisu....ociti dokaz svega ovoga je pocetak seste sezone.Kada vidimo da je ostrvo unisteno,a oni su nastavili sa letom.Zato smo svi i misli da je ono ALT.Ako je ostrvo unisteno,kako je predstavljeno u zagrobnom zivotu otkud onda ona svetlost na kraju serije u crkvi.Zar tu istu svetslost nisu spasavali na ostrvu ? Zar ona nije spasena ? Zasto je ostrvo unisteno u zagrobnom zivotu ? Jos veca glupost sa tim zagrobnim zivotom,je sto su svi umrli a niko se nicega ne seca.To bi i mogao popusiti da je u nekom stilu Sestog cula,pa da su medju zivima itd....a ne oni zive zagroban zivot koji su sami stvorili da bi se ponovo okupili u kojem se nicega ne secaju. Sto lepo nisu stvorili neki mini-bar i u njemu lepo cekali da jedan po jedan umre pa da se skupe svi Sto je najgore koliko su onda cekali da Hugo umre ? Jakob je umro nakon 2000 godina....a posto na ostrvu vise nije bilo zla itd....Hugo je mogao da zivi tako milion godina,milijardu,ma do smaka sveta...Onda se postavlja pitanje kako je Hugo umro ? Jel ga neko ubio ? To je onda motiv za sasvim novu seriju Losta Hocu da kazem da su nas u sestoj sezoni zavlacili totalno nebitnim stvarima,i davali odgovore koji su se ticali samog Jakoba i MIB. Ovde se vide samo delici pitanja koji su,koji uposte nemaju veze sa njima(ili vecina) http://www.youtube.com/watch?v=eomWspUS8B0&feature=player_embedded. Ovo je ono sto nas je drzalo pet sezona i sto smo svi cekali da se razjasni.Cak sta vise videli smo da ni Jakob i MIB uopste nisu bili vazni,jer su i oni samo bili obicni pijuni u citavoj ovoj igri...osnovno pitanje je sta je Ostrvo ? Je li to ta svetlost ? Je li to tamnica za zlo ? I onda su nam ostavili da mi sami zakljucujemo sta je,posto ni oni neumeju da daju odgovor na to pitanje.I najbolje je tako,neka svaki gledalac zakljuci po svom sta je. Sve u svemu nepotrebna sesta sezona.Ona je mogla da stane u dve-tri epizode pete sezone i da se zavrsi.Samo tada ne bi bilo tog emotivnog trenutka sa Dzekovim umiranjem. Toliko od mene za prvo javljanje,hvala sto ste bili strpljivi i podelili moju frustriranost i bes sa ovom prevarom zvana sesta sezona
|
 |
|
debeli_bg
Starting Member

Serbia
87 Posts
|
Topic  |
|
|