Author |
Topic  |
Pajtos
Advanced Member

.jpg)
Sierra Leone
4695 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 19/07/2009 : 02:44:54
|
Hm,meni ostade gorak ukus u ustima posle citanja "Izgubljenog sveta"...Elem,jel' ovaj Votson lud ili se samo onako ceslja? Salim se,upanici me pomisao kako i ja ponekad ne razumem stvari oko sebe(komsija me cudno gleda preko taraba i pokazuje mi ocnjake )...Ali,ako je uzas svakodnevnice deo haosa u kome smo stvoreni,vredi li zaliti se?I zasto bi Votson bio poseban?U "Kuci izgubljenih" je data odlicna poenta.I najvece savrsenstvo okruzeno monstrumima je u stvari monstrum,jer tako kaze vecina.Nije trebao da se zali.Ne bi mu Dog maznuo Merion na kraju...  Druga prica je puna duhovitosti(jos i Sklavi+Stano),al' napravi mi "kratke spojeve". "Bogart"(heb'o te,tarifa mu upola manja od dogove! ) je ubio plavusu iz ljubomore,a sve ono sto mi vidimo posle(duh,Dilan,Gruco,babuskara...)je plod njegove maste? "...Gruco kao Gruco Marks?Ne zelim komuniste u svojoj kuci!" Neprocenjivo! Putevi boja?Biser!Sve skupa odlican superbuk! "Jedan primerak je moj,bodljikavom zicom odbraniti ga,u boj!" P.S.Stampa je uzas! |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 31/07/2009 : 17:09:20
|
Čudni su putevi stripaški...
Pošto sam u Bosni, nisam kupio najnovija izdanja VČ, uključujući i Dilana br.20, 'Nebo ne može da čeka'. Međutim, na kiosk je stigao najnoviji Dilan i to su ga izvadili iz paketa baš kada sam ja tuda prolazio! Nevjerovatno, jer stripovi VČ kasne dva mijeseca...
Pročitao sam novu epizodu. Pristojna priča, ali je mogla biti bolje izvedena. Da, ima duha Sklavija, iako se čini da su ti zaključci ubačeni pomalo prislino, i da se ne uklapaju u ton priče. Kao i obično, obrt na kraju i konačno objašnjenje kvari draž priče, koja ipak nije ništa posebno. Blijeda epizodica, jedina stvar koja ovdje vrijedi je uvodni monolog 'anđela' i priča o stanovnicima malog engleskog sela (taj niz malih pričica, koja su izdaleka povezane sa glavnom radnjom, me je najviše podsjetio na epizodu 'Dogodilo se sutra'). Ne znam baš da li je Roi bio najbolji izbor za ovakvu priču, u kojoj nema ni previše akcije, ni užasa, ni čudovišta. Isprazna pričica, koja nema čak ni dobru atmosferu. Ipak, zbog par dobrih stvari, a i zato što volim te 'on the road' priče, ide joj 5/10.
Ali nisam siguran da je ocjena zaslužena. |
Edited by - Mhejl on 31/07/2009 19:05:27 |
 |
|
morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 31/07/2009 : 18:54:39
|
Ne svidja mi se novi Dilan (u zadnje vreme sam napisao mnogo slicnih recenica, dosadjujem sam sebi). Jedna od onih "nit smrdi nit mirise" epizoda. Moram da istaknem da mi je Roi prilicno neubedljiv. Nesto mi je drugacije u njegovom crtezu (poodavno), ali ne mogu jasno da definisem sta...u svakom slucaju ta promena mi se ne dopada. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
 |
|
kasper
Advanced Member

10927 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 02/08/2009 : 14:30:36
|
Evo i ja pročitao "Preko praga". Zaista je riječ o priči koju je potrebno pročitati više od jednog puta. Tako da ni ja još nisam načistu. Finih postova je bilo na prethodnim stranica i moram se samo složiti kako je 100 puta bolje da dobijamo ovakve kontroverzne i netipične epiziode, nego Rujuve i De Nardove debilane.
Ono što mi se najviše sviđa kod vč19, ali i svih Barbatinih Dylana nakon 200 je to što je savladala sve tehničke i scenarističke finte, a u isto se vrijeme uspjela osloboditi nekih mana kao što su teatralnost, sladunjavost, brbaljavost i stvaranje raspleta od 30 stranica. U "Preko praga", Paola se odmah ide baviti temom, nema one famozne istrage koja redovito biva sama sebi svrha. U stvari, radnje praktički i nema (jedinstvo mjesta i vremena radnje). A tema je mučna i teška, a ne sladunjava i vedra kao prije. Vidi se da nešto ući i od Sclavija (mada su oni uvijek ko nebo i zemlja), tj. doziranim nadrealizmom uspijeva prikriti racionalizaciju i banalizaciju kojoj ni ovog puta nije uspijela pobjeći u potpunosti (ipak se radi samo o Dylanu, dok opće poruke mogu da pričekaju). Tu je i višeznačni simbolizam, zapravo griješim, razlikuje se od Slavija upravo po sitinci da joj je simbolizam jednoznačan, a ne višeznačan i kaotičan. Hoću reći, jedina valjana interpretacija je bez ikakve sumnje upravo ona Leova iz uvodnika (naravno, i poslije toga se može nastaviti s rubnim uobličavanjem...).
Kažem, opet mi smetaju tragovi racionalizacije i banalizacije (kao u "Bezimeni"). Ponaša se prema svojim likovima kao da su živi i od krvi i mesa, a u kranjoj instanci, ne znam kamo bi to trebalo voditi, što ona želi postići s tim i ima li smisla takvo nešto (za čitatelja)? Osim toga, serijal se opet bavi samim sobom. Da ovo netko čita tko ne zna za Sclavija, Paolu, bacio bi strip direktno u smeće, jer kao što sam rekao, priča bi bila besmislena kad ju se ne bi shvatilo na način na koji je interpretirana u uvodniku. Barabto u stripu kaže da je bolje nastaviti s Dylanom jer je bolest življenja zarazna. Samo da živi, pa makar to bio poluživot. S druge strane, ona traži ampulu kreativne slobode, što hoće reći,da se dosad nije uspjela izraziti na najbolji način, onako kako ona može (ovim je svjesna da kolega joj Ruju piše gluposti). To je malo pretenciozno, jer koliko vidim, potpuno slobodno izlazi iz zadanih okvira i potpuno je promjenila naličje DD-a prema kojem su mnogi ostali skeptični. A osim toga, ako Sclavi nije u pravu i ako se stvarno ima još nešto kazati, zašto se, draga Poala, koja pišeš priče svakih 8-9 mjeseci, uvijek hvataš SAMO ovih mučnih tema čija je svrha upitna i koje se bave serijalom i preispitivanjem istoga. To bi trebalo ostati iza kulisa, ali, možda je vrijednost DD serijala upravo u tim epizodama, koje nisu stand-alone i koje omogućavaju, da kad se priča o serijalu koji je sam sebi svrha, da proizađu interesantne misli o životu, smrti i općenito o postojanju...?!?!
Znači, čitatelj može ostati u dilemi oko smisla i svrhe oko stvaranja jednog ovakvog uratka, a problemčić je i u tome što Paola nije dala neki jaki dokaz da Sclavi nije u pravu kad je ubijao Dylana jer se više nije imalo što reći. Onda samo navodi činjenice i izražava žaljene zbog toga, pa se i žrtvuje... Treba priču sagledavati i s dalje vremenske perspektive i vidjeti je li imala kakvog učinka. Ali čisto sumnjam? Sve će se opet svoditi na staro.
Da se vratim na scenarij koji zaista fino izveden. Tekst je krcat zanimljivim razmišljanjima, posebno u tim odnosima s "izmišljenim" likovima, čije košmare dijeli i sama njihova autorica. Posebno mi se svidio zadnji flashback s Xabarasom, koji je usput odlično nacrtan. Dobar je i kraj, koji može biti novi početak. Neka je malo Xabarasa nagazilo. Mislim da je on više u pravo, ali mi se čini previše umišljen, hah. Picatto je bio bolji što se išlo kraju. Lijep crtež u svakom slučaju. Sviđa mi se i kontrast bolničke sobe i flashbackova.
Epizoda se može posmatrati kao priča o autorima, kreativnosti, slobodi izražavanja... i to je čak i najbolja perspektiva.
"Preko praga" je vrlo dobra priča i ovo su TEK prvi dojmovi. Pogledat ću tekstove uvaženih DDogovaca. :PPP Opet, ja ipak biram "Necropolis" kao najbolju Barbatinu priču zasad. :)
|
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
|
nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 03/08/2009 : 12:59:39
|
U 21. veku Masiero nam servira priču o liku koji usled izloženosti radijaciji dobija super moći?!Pa jel' ta budala rasla u saksiji ili misli da mi jesmo?Svako ko je pročitao više od 10 stripova u životu,morao se susresti sa tim "fenomenom".Dakle,Masiero je za reč originalno čuo kao što je čuo i za Ulan Bator! Priča i nije toliko loša do trenutka kad ona riba Dilanu kaže "ono što ste doživeli je samo uobrazilja".Želudac mi se okrenuo,pa sam priču,sa gađenjem,dovršio sutradan.
Roi,kao i uvek,za 10 al' šta to vredi..
Sve sam više za ideju da ovaj serijal treba završiti da bi zadržao bar malo dostojanstva. |
 |
|
okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 03/08/2009 : 14:12:03
|
Nije neka prica,mada moze da se cita,malo je naivna.Jako dobar crtez,samo sto je VC upropastio sa najgorim skenom u svojoj kratkorocnoj istoriji! |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4369 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 04/08/2009 : 01:49:22
|
Pih, izem ti srecu, em mi je za jedan dan povucen Preko praga sa kioska, em mi je zbir od regularca i superknjige ravan jedinici :/ Bar sam se prosetao do Nisa i kupio 3 Bp izdanja i Simpsonove :D Nebo mozda moze da saceka , ali ja ne da bi dao keca (ponovo) Masieru. Taman kad sam se ponadao da se neko usudio da prokopa po "osetljivoj" temi barem na nivou 1/100 kao kod Propovednika, da izaslanici pakla jure palog andjela i tako to.... malo sutra. Ipak su to samo nuklearka, nesreca, zastitna kaciga(!), nevidjeni bulsit!
Sta tek reci o Izgubljenom svetu. Nepodnosljiva kolicina gluporija na 96 strana, zacinjeno M&G umetnoscu. Srecom, Bila je mrtva, spasava stvar (i u piratu, i u gigantu, i ovde :) ) Fantasticni dijalozi usred mracnog okruzenja price, stano kao kec na deset! Putevi boja si mi samo dokazali da se ne razumem u poeziju (osim ako nije rec o haikuu), mozda kad preslusam pesmu utisak bude kompletniji. Ideja o delimicnom koloringu je odlicna, a ja i dalje ne vidim Vilinu superiornost ;) |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts
Posted - 10/08/2009 : 15:36:27
|
Dva života Drim - Je, nepotrebna i jeftina priča, ali je svejedno korektno odrađena. Kamo sreće kad bi ovo bio Dylanov prosjek.
Nikad do kraja nisam prihvatio subplot o birokratskim paklima, ali sav taj nadrealizam doslovno rastura.
Hehe, bezveznjak Ruju još jednom dokazuje koliko je limitiran, pa se radnja čak i jedne ovakve teme mora svoditi na famoznu istragu. I još k tome, mali Ruju se pravi pametan na način da skroz kopira tuđe ideje, umjesto da ih bar malo nadogradi.
Ali kao što rekoh, dobro je i ovo. Još jedna simpa lagana pričica iz pakla. Ima i krvi.
Picatto u naponu snage. Ne mogu opisati koliko je dobar.
6/10
Čitam i "Preko praga". Sve je bolje i bolje. Ako malo mučnemo glavom, Barbatin usud da ovo napiše itekako ima smisla. Još se tu ima otkrivati. Kraj mi još uvijek nije skroz jasan, a volio bi i vidjeti navodnu alternativu iz reprinta. Prva stranica - neki uzvici, jel ima to nekog značenja, ili su samo uzvici? Picatto još bolji ovdje. Motiv naslovnice je maestralan. Priču je jednostavno gušt čitati i uvijek otkrivati nešto novo. Razgovor sa Xabarasom i ono s ogledalama je za 10.
Ocjena: 9,10,9,9 |
|
 |
|
ninel
Senior Member

Serbia
1591 Posts
Member since 16/11/2004 |
Posted - 10/08/2009 : 17:32:29
|
Napokon sam i ja pročitao Preko praga i nikako ne razumem ovako oduševljene komentare. Meni je to skroz glupa priča, koja nema ni rep ni glavu i koju verovatno razume samo autorka. Čak je i Meduza, Barbatino ranije delo, koje je čisto djubre, sasvim solidna pričica u usporedjenju sa ovom. Prosto je neverovatno, kako jedan scenarista može da napiše vrhunske epizode poput Nekropolisa i Izbora a po drugoj strani dotiče dno sa gorespomenutom epizodom. Čak je i Pikato, koji je sasvim solidan crtač (u nekim epizodama čak odličan poput Duge noći ili Dva života Drim...) u ovoj epizodi izuzetno loš, pogotovo u flešbekovima. Verovatno mu se nije dalo crtat na tako loš scenarij. Ocena: jedna od najlošijih epizoda Dilana Doga, svakako ide u Flop 10. |
http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related |
 |
|
zare80
Average Member

Serbia
586 Posts
Member since 22/09/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 02:17:36
|
Da li mozda neko zna odgovor zbog cega je VC krenuo u Superbook-u od broja 18 a ne od broja 1, kao sto bi bio i red i da li ce ovo biti nadoknadjeno pa da edicija bude prava kao i originalna? |
 |
|
Going-Going
Senior Member

Serbia
1040 Posts
Member since 05/11/2001 |
Posted - 18/08/2009 : 07:41:33
|
Bice nadoknadjeno. A zasto je prvi broj bio broj 18. U tom trenutku je previse izdanja bilo za skeniranje pa bi nam i Dilan bio previse, a od 18 broja je superbook u digitalnoj formi. ;-) |
ŠumhiljduhANAN |
 |
|
gogyly
New Member

Serbia
147 Posts
Member since 10/01/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 09:45:00
|
quote: Originally posted by Going-Going
Bice nadoknadjeno. A zasto je prvi broj bio broj 18. U tom trenutku je previse izdanja bilo za skeniranje pa bi nam i Dilan bio previse, a od 18 broja je superbook u digitalnoj formi. ;-)
Ura!!! Jerbo ipak u tim prvim brojevima ima par vrhunskuh stvar...Ako nista drugo oba team up-a sa Martinom. Ali i jos par brojeva u kojima su specijalci... |
-Resio sam slucaj, Batler je ubica!!!
|
 |
|
desolator5
Starting Member

91 Posts
Member since 06/07/2009 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 27/08/2009 : 11:38:13
|
Novi četrvtak, novi Dilan. :)
Kako je lijepo čitati Dilana uz jutarnju kaficu... Hajde da podijelim pohvale i pogrde:
@LeoCharm Uvodnik je odličan, kao i obično. Većinu stvari oko magije nisam znao, a i citirao si jedan od mojih omiljenih filmova, 'I am the legend'. ;) Šta sam htio da kažem? ah, da, uvijek me nasmije neka simpatična šala, kao u prošlom uvodniku:''Oh, ovo se čitateljkama neće dopasti'', ali kao ovdje, o muškoj i ženskoj simbolici brojeva dva i tri, heh... Moram pročitati tvoju analizu još jednog mog miljenika - flma ''Dellamorte DellAmore''.  Svaka čast!
@Masiero Pa, moglo bi se reći da je priča za zaborav, pošto je u suštini još jedna neambiciozna, lagana, pričica. Ali opet, ovo je miljama bolje od stripa 'Nebo ne može da čeka'! Ako ništa drugo, imamo par zanimljivih momenata (scena kada Dilan prvi put kuca na vrata misterizonog stanara, zadnja stranica...). Ok, i ovdje imamo preokret (SPOJLER!) sa stanarima, ali je izveden kudikamo razumnije i logičnije. Međutim, ne sviđa mi se previše ono šaltanje iz viktorijanske ere u naše doba, a još manje mi se sviđa ''razotkrivanje'' Džeka Trbosjeka (nadam se da će ti on biti tema u nekom od sledećih uvodnika), koje je ispalo jefitini marketinški trik! Znači, činjenica da je doktor Džek Trbosjek ne samo da nema veze sa pričom, već nam pokazuje i da je Masieru bilo lijeno da prouči istorijsku građu. Evo, nedavno sam čitao MM SD 'Džekov povratak', gdje je pojam Džeka Trbosjeka takođe uzet pomalo neozbiljno, pa na kraju ispadne da je razlog ubistava nož Velikih Drevnih?! Izgleda da nikada nećemo dobiti pristojno pojavljivanje ovog serijskog ubice, jer je i sam Sklavi totalno zabrljao u ultra-paranoićnoj priči 'Ubio sam Džeka Trbosjeka'.
Čini mi se da je Fregijeri u boljoj formi nego obično, te da se više potrudio. Fin crtež, u svakom slučaju. Neke stvari je odlično nacrtao(sviđa mi se prikaz viktorijanskog Londona).
Možda sam previše blag, ali dajem priči 6/10.
Ponovo sam pročitao i 'Veliki san'. Dobra priča, ali samo pod uslovom da je ne shvatiš ozbiljno. 7/10
Da li je kratka priča 'Bila je mrtva' izašla samo u Superbooku, ali i u nekoj drugoj ediciji? |
Edited by - Mhejl on 27/08/2009 15:39:34 |
 |
|
Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4683 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 27/08/2009 : 19:14:52
|
bila je mrtva je iz giganta 2 (ili tri, tako nesto)
nego, zar nije bolje otvarati posebne topike za pojedine dd epizode, ovako na 30 strana se svasta napise, a nesto bitno promakne recimo, ako moze modovi da u posebnu temu stave postove o Preko praga, znam da ih je bilo podosta a sve sam ih preskakao cekajuci da procitam broj. posto ce se to desiti uskoro voleo bih da vidim sve to na jednom mestu i procaskam sa drugarima o tome :) |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 28/08/2009 : 11:11:43
|
quote: Originally posted by Barker
bila je mrtva je iz giganta 2 (ili tri, tako nesto)
nego, zar nije bolje otvarati posebne topike za pojedine dd epizode, ovako na 30 strana se svasta napise, a nesto bitno promakne recimo, ako moze modovi da u posebnu temu stave postove o Preko praga, znam da ih je bilo podosta a sve sam ih preskakao cekajuci da procitam broj. posto ce se to desiti uskoro voleo bih da vidim sve to na jednom mestu i procaskam sa drugarima o tome :)
To je i moje misljenje, ali valjda je netko odlucio da bi se sprijecilo otvaranje besmislenih topika, da svaki junak ima najvise jedan, dva topika i to je to. Meni to ide na zivce jer nema sanse da ikad odem na 72 stranu topica od 150 strana u sto ce se uskoro vecina topica pretvoriti, ali pretpostavljam da sam u manjini s tim razmisljanjem pa mogu to prihvatiti. |
 |
|
regar
Senior Member

Serbia
1187 Posts
Member since 15/02/2008 |
|
dzoni
Advanced Member

Serbia
4369 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
nolo contendre
Junior Member

Serbia
411 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 28/08/2009 : 13:44:14
|
Više nego prijatno sam iznenađen novim Dilanom.Prvi "masiero" koji nije leteo preko sobe u sred čitanja.
Zanimljiv,pomalo komičan uvod,zanimljiva razrada,koja se čita u dahu i ubitačan zaključak,mada,ako razmišljate o onome što čitate sve se moglo "provaliti" mnogo ranije (Frejeri previše upadljivo crta onog hausmajstora na početku,već tad bih uložio 50e da su mu ruke krvave do lakata ).
Na kraju samo dve reči za koje nikad nisam mislio da ću ih staviti u istu rečenicu:BRAVO MASIERO! |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
desolator5
Starting Member

91 Posts
Member since 06/07/2009 |
|
Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts
Posted - 29/08/2009 : 00:04:28
|
Znači, sad trebamo otrpiti još "Najtmer tur" i "Utvaru iz Skotland jarda", a onda ide Medda/Stano "L'ospite sgradito" i Barbato/Mari "L'ultimo arcano". Lipo
Što se tiče "Preko praga", to je za svidjet se ili za popljuvat. Meni je dobro. Barbato ustvari ne govori da je Sclavi u krivu (i sama u sobi s ogledalima vidi Dylanovo pravo lice [ali ga skriva]), već veli kako je životarenje i smrt jedno te isto sranje, a ovo prvo je i zarazno, pa zato pita Slavija da unatoč svemu "popusti", ništa ga ne bi koštalo. Lako je reći da je najbolje Dylana ugasit, ali u stvarnosti se teško rastati s nečim takvim, zar ne, pa makar se to počelo svoditi na šamranje mrtvog magarca. Je, Barbato se pokazala malo pretencioznom u toj svojoj ispovjesti, jer se stvara utisak kako ona može još bolje od ovoga što je dosad ostvarila (traži kaspulu), mada nema sumnje da su ona i Medda jedini koji mogu držati taj neki (novi) nivo.
|
|
 |
|
Topic  |
|
|
|