Author |
Topic |
Rogan
New Member
Serbia
297 Posts
Member since 12/04/2005 |
Posted - 20/10/2009 : 17:15:22
|
Utvara iz Sotland Jarda - predvidljiva, ne preterano dobra epizoda, Cossu crta nemashtovito k'o i uvek, Dilan vechi deo epizode provede u (namernoj ili nenamernoj, ali chini se pomalo nepotrebnoj) ulozi det. Ajronsajda, vozikajuchi se u invalidskim kolicima dok istrazhuje providan sluchaj chudne zhenske aveti koja pohodi Skotland Jard. Nechete dobiti rak chitajuchi ovu epizodu, ali nije nazhalost bila ni preko potrebna (mada ja inache i volim epizode koje pomalo iskoche iz shablona "klijent na vratima>dilan smuva curu" po kojem je veliki broj epizoda struktuiran).
Uvodni tekst polako (na vreme?) "priprema teren" za jubilarnu 250. epizodu, u kojem je motiv statue Pravde (koja se pojavljuje i na prvim stranama ove epizode) jako bitan za shvatanje konteksta situacija u kojima se Dilan nadje (kao shto je "premijerno" pisano bash na ovom forumu, na temi o DD #250).
Takodje vredi pomenuti da je na zadnjoj korici najavljen chetvrti Kolekcionarac, tako da rahunajte da che se najverovatnije pojaviti za Sajam... |
"There is no Devil, it's just God when he's drunk"
-- Tom Waits |
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2236 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 22/10/2009 : 01:52:06
|
Sigurno se već dosta pisalo o epizodi Preko praga i da budem iskren nisam baš čitao reakcije, ali meni je (dobro, najviše zahvaljujući uvodniku) jedna zaista genijalna epizoda, tako drukčija od svega ostalog bonellijevskog i uopće se ne čudim što je ovako nešto moglo biti objavljeno samo u Dylanu. Malo sam u zaostatku sa čitanjem jer je lito bilo dugo, a stripovi izlaze ko na traci;) |
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 22/10/2009 : 14:12:28
|
Red je na mene da prokomentarišem novu epizodu Dilana, prema ustaljenoj navici. Unaprijed vas moliv da mi oprostite zbog nekih vulgarni riječi, koje prosto moram upotrijebiti ovaj put.
Još jedno govno od epizode! Nastavljajući se na ''prekrasni'' niz epizoda ('Nebo može da čeka', 'Misteriozni sused', 'Nightmare tour') iz koga najviše stoji idiot Masiero (dobro je Inferno rekao, SBE je socijalna ustanova), 'Utvara iz Skotland Jarda' je pravi primjer kako NE raditi prosječnu Dilanovu epizodu. Radnja je sklepana, bijedna i otrcana. Na silu su slijepljene dvije priče: krimi-priča koja je povezana sa Dilanovim policijskim danima i bijedna priča o nekom tamo duhu, koji je nastao od statue u kojoj se krije Pravda. Debilno, zar ne? Dilan je totalno pasivan i neaktivan. Ni samo obrt mi nije najbolje izveden. Jao, majko mila, kakva septička jama serijala... Crtež je odvratan, kao da je Kozu crtao nogama. Još jedan idiot koga je trebalo odavno šutnuti. Jesam ljubitelj Dilana, ali neke stvari su nepodnošljive. 1/10 P.S Ali zato sledeće epizoda obećava, hvala Bogu. Svaka čast i Marčelu, treba imati živaca da pišeš uvodnike za ovakve retardirane epizode. |
Edited by - Mhejl on 22/10/2009 14:13:44 |
|
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 24/10/2009 : 14:50:27
|
Necu biti tako ostar kao Mhejl (nije da ne bih mogao), epizoda nista posebno, ali nije ni toliko losa. Faraci nam ovde donosi svojevrsnu kritiku pravosudja, pravnog sistema uopste, iskazanu kroz "osvetu" Justicije nad onima koji ga licemerno sprovode a u stvari flagrantno krse. Sama ideja nije rdjava, no mora se reci da je sada, ako uopste ima nekoga ko je sumnjao u to, jasno da crtez Ugolina Kosua svakoj epizodi Dilana obara ocenu bar 50%. Neverovatno ruzne, staticne vinjete, i valjda najgore kadriranje u Boneliju...i ja se nadam da ce naredna epizoda opravdati ocekivanja, Meda i Stano ne bi trebalo da omanu (bar jedan od njih nece). |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4654 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 24/10/2009 : 17:35:02
|
a ja se pitam zasto nam je misteriozni sused serviran kad smo savrsenu takvu pricu imali u odlicnom specu kuca izgubljenih? bah, koji sitovi se redjaju ovih meseci! |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
aleksa crnobrnja
New Member
276 Posts
Member since 19/02/2009 |
Posted - 27/10/2009 : 14:23:30
|
Kupio sam si cijelu turu novijih VČ stripova, te se odmah bacio "Preko praga". I uistinu se radi o jednom vanserijskom, inteligentnom, hrabrom i nemilosrdnom Barbatinom uradku. |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4654 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 28/10/2009 : 08:16:05
|
a sto se tice cele ove diskusije, postaje vec pomalo zbrkano pratiti sve, posebno jer mk, bih i cro kasne za sr dva meseca, pa je citanje otezano a diskusija nightmare tour :) vec sam jedmom zamolio modove da, ako ih ne mrzi, odvoje barem postove veznae za preko praga (ostale epizode bas i ne zasluzuju poseban topik)i postave u novi topik. |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
aleksa crnobrnja
New Member
276 Posts
Posted - 28/10/2009 : 12:49:41
|
"Nebo može čekati" - kako samo mrzim tu ispraznu, jalovu poetiku i melanholiju, što u naslovu epizode, što u naslovnici, kada nema nikakvog pokrića u samoj radnji, i koja ispadne, na kraju krajeva, sasvim bezvrijedna, nespojiva u jednoj ovako mizerno urađenoj priči i trećerazrednom raspletu.
Chiaverotti je često puta ovako pisao, i u tome bio jednako (ne)uspješan poput pretencioznog, ali klimavog Massiera. |
|
|
papataz
New Member
Serbia
105 Posts
Member since 14/10/2006 |
Posted - 05/11/2009 : 21:49:22
|
Pozdrav svima! Kupio jutros i procitao najnoviji Superbook, "Lavirinti straha" i u njemu me je jedna stvar naterala da se ulogujem na forum i ostavim komentar: Leov uvodnik. Em sto me je naterao da pozelim da ponovo odgledam "Mizeri", koji manje - vise znam napamet, em sto mi je humor u uvodnom tekstu bio sjajan (mada, mislim da to ima veze sa upotrebom smajlija - ne znam zasto, ne volim kada vidim smajlije u "papirnim" izdanjima; nekako mi srozaju kompletan dozivalj, skoro kao "smeh iz konzerve" u sitkmomima, u fazonu: "E, ovo je smesno!"... U bre, zabrazdih... Aj kad pricam, da kazem da ne volim ni kad se pojavi neka, da kazemo, online rec u papirnom izdanju; mislim da u nekom uvodniku ima sintagma "linkovano sa" umesto "povezano sa"*... OK, prestajem!)
Uglavnom, ono sto sam hteo da kazem pre nego sto sam se pogubio k'o leptir je: sjajan uvodnik, bas po mojoj meri. Bravo!
------------------------ * Nisam od "onih", gde se pod "onim" misle zagrizeni cistunci kad je u pitanju srpski jezik, samo sam... profesionalno deformisan kao neko ciji je posao da pregleda tudje tekstove u potrazi za rogobatnim izrazima i nedoslednostima. Ne zelim da ovim postom uvredim Lea ili bilo koga drugog ali, eto, morao sam da kazem. |
http://www.youtube.com/user/papataz014 - Moj YouTube! Mastersi! Transformersi! Crtaci! Golotinja! (OK, nema golotinje)! |
|
|
ned_lynx
Senior Member
2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
Posted - 06/11/2009 : 01:43:03
|
Čudan ti je post, Taz. Ako si kupio Superbook, i Leov uvodnik ti je bio sjajan, štaviše, naterao te je da se uloguješ i ostaviš komentar(!), zar svrha nije postignuta, a cilj ispunjen?
Dvotačka i zatvorena zagrada me, ni izdaleka, ne podseća na dabovana smejanja u nebrojenim sitkomima. Mislim da se pritom uništi i ono malo duhovitosti, ako je uopšte ima, kad se to primenjuje. Da - shvatam tvoju analogiju, ali mi, dok nisi to pomenuto, jednostavno nije nikad imalo veze jedno sa drugim.
Inače, šteta što sam broj o kome govoriš zaboravio da ukradem sa trafike ili sam već to uradio, ali avaj, ko zna gde je i kod koga;)
Govoreći već o nedoslednostima, možda preteruješ; sinoć videh, u samousluzi, smajli na kesici izvesnog proizvoda: kako sam čekao prijateljicu da obavi kupovinu, u mislima mi se munjevitko britko otrže "Gle, i ovaj je jedan od nas!", pritom nesvesno ne svrstavajući u bilo koju grupu grafičkog dizajnera, fabriku, proizvod i igde ikog po bilo kojoj osnovi, geografskoj, ekonomskoj, nacionalnoj, slobodno navedi dalje... OK, prestajem!
Na kraju, i ti mene natera na logovanje, šejm on ju!
P.S. Zamalo stavih "Sorry za oftopičarenje", no vidim da je ovo diskusija o svemu osim o koricama;) |
Piši propalo! |
|
|
Leo Charm
Average Member
Serbia
724 Posts
Member since 18/12/2004 |
Posted - 06/11/2009 : 22:07:13
|
Nista nije krivo shvaceno od cara koji ima Prowla na avataru:) ALI - ja sam taj koji ce imati figuricu Prowla u ponedeljak, nji nji nji:):):) Ne zezam se, imam skoro sve figurice iz Transformesr Animated, sjajni su skroz - za razliku od TFa Majkla Beja kojima komotno mozes da plasis decu kad ne urade domaci zadatak ili vec nesto zgrese, a i stariji se dobrano istraumiraju u susretu s tako ogavnim facama.
Ko bi rekao da i uvodnici mogu da navuku nove "regrute" ovamo! Jako mi je drago sto ipak - mogu:) Dobro nam dosli, ljudi:) Ovu reklamu ostali vec znaju, pa necu da davim, no eto: sve informacije o novim izdanjima Dilana bice na www.marcelodefacto.com - pocev od narednih dana. |
...mozda sam i ja nekad zazobzo paszovo sap...! |
|
|
papataz
New Member
Serbia
105 Posts
Member since 14/10/2006 |
Posted - 06/11/2009 : 23:15:25
|
@Leo - dobro je, bio sam juce nesto nakrivo nasadjen pa sam se strasno tripovao ceo dan dal' da editujem post i pravim se da nista nije bilo ili da cutim i trpim . Inace, uvodnici (pogotovo tvoji) su mi omiljeno stivo - uvodnici za Teksa ponekad izgledaju kao da je autor samo iskopirao clanak sa Vikipedije, i to onoliko karaktera koliko moze da stane na stranicu, npr, po meni, i ne predstavljaju mi toliko zadovoljstvo - njih citam pre samog stripa, pa onda strip, pa onda uvodnik jos jednom da vidim slazem li se sa stavovima iznetim u tekstu. Stvarno uzivam.
Offtopic: klikni na link u mom potpisu da vidis od kad ja imam Praula . Fale mi jos samo Ultra Magnus, Vrek- Gar, Aero Blizanci, Svindl i Klifdzamper do kompletne kolekcije (zato sto nemam zivot, a i zato sto imam gospodju koja kaze: "Bolje to nego da ide u kafanu! "). Offtopic plus: kontam da si ga vec narucio, ali ako nije kasno, kod mene u Valjevo su stigle neke figure kojih nema u ostatku Srbije (Lokdaun, Blur, Sajbertron Prajm, itd) i medju njima i Samuraj Praul. Ako te zanima, mogu da ti ga uzmem i posaljem, ionako sam slao TFse drugim zaludjenicima svuda po Srbiji. @ned - uzasno mi je poznat tvoj stil pisanja, ali ne mogu nikako da provalim na kom sam te forumu vec video... Uglavnom, napao sam upotrebu smajlilja jer mi se ovih dana mota po glavi to da je sad u tinejdzerskim godinama generacija koja ima neku romanticnu predstavu o devedesetim godinama, na svakom cosku Diesel Party i tako neke nebuloze, bas u pomenutom mi Valjevu bese skoro koncert Dr. Igija i tako to... Jedna od stvari koja je karakteristicna za tu generaciju je, kako sam citao, i bas to - da bez problema mesaju u istoj recenici srpski i engleski, cirilicu i latinicu, emotikone i skracenice koje se koriste u online komunikaciji, a to sve zato sto su SMS poruke i online sadrzaj jedino sto i citaju; jako malo njih cita knjige. Sad, kako mi baba sa moje trafike kaze Dilana kupujem ja, jedan momak nekih pet godina mladji od mene (znaci, on ima nekih dvadeset pet - sest godina), jedan momak koji je osmi razred i dvojica drugara koji idu u sedmi razred... A, kao sto rekoh, juce sam bio bas nakrivo nasadjen i onda sam razmisljao kako ne bi bilo zgoreg da ti klinci, kad vec pripadaju endemskoj vrsti koja cita stripove, vide da se humor moze preneti i bez upotrebe smajlija (rece covek koji je metnuo najmanje pet smajlilja u ovu poruku). Eto tako, trenutak slabosti... Ali vredelo je, jer sad mogu u zucnim fanovskim rapsravama da upotrebim argument: "Ne mislim samo ja da su Bejovi Transformersi grozota neopisiva! I Marcelo misli tako!" A ako ih to ne ucutka, nista nece. |
http://www.youtube.com/user/papataz014 - Moj YouTube! Mastersi! Transformersi! Crtaci! Golotinja! (OK, nema golotinje)! |
|
|
Leo Charm
Average Member
Serbia
724 Posts
Posted - 06/11/2009 : 23:42:20
|
Auh, napokon jos neko:) Upravo sam zeni uzviknuo: "Nji nji, eto ti! Ima nas jos!":) Necemo da spamujemo ovde, uglavnom - od tvojih nemam Dzeza i Snarla. Ultra Magnusa imam i jebe kevu, stvarno. A "aerobracu" nemam ni ja - mada mi se i ne dopadaju narocito, i nemam Wreck Gara koji mi je pak bas zanimljiv. Nista, caskacemo o tome preko poruka:) |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 06/11/2009 : 23:58:31
|
Eh, u moje vreme je ovo bio vlažni san dece (male i velike):
San koji sam ostvario! (i trenutno skuplja prašinu negde po budžacima moje sobe u Zaječaru) ;) |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Leo Charm
Average Member
Serbia
724 Posts
Posted - 07/11/2009 : 00:21:16
|
Uh ma kako ne, ovo je bilo... imao sam ga i ja u jednom trenutku, al' mi uvek smetalo sto ima deseptikonski crvene oci:) Plus, nikada nisam doznao hu d fak iz ovaj pjedercic iz prikolice:) |
|
|
aleksa crnobrnja
New Member
276 Posts
Posted - 07/11/2009 : 10:10:57
|
Poprilično mi se ogadio Michelle Masiero u zadnje vrijeme. Možda ponajviše zahvaljujući "Misterioznom susjedu"... čovjek jednostavno posveti pola priče jednom vremenskom flešbeku, tu počme kao nešto razvijati, samo da bi se pri kraju naprasno vratio u sadašnjost i toliko počeo muljati svakojakim digresijama da ti se jednostavno okrene želudac. Žalosno je, koliko sam primijetio, da Masiero često puta nastupa pretenciozno, samo što ne zna kako izdržati i nema sa čim... pa završi tragično. Jadnik. |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
|
desolator5
Starting Member
91 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 08/11/2009 : 18:02:40
|
Novi DD super book fantastichan. Naslovnica, uvodnik, shtampa i pricha sve na mestu. Nisam ochekivao previshe kada sam video kjavija ali ovo je odlichno. |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4770 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
todorko
New Member
Serbia
154 Posts
Member since 19/08/2009 |
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4770 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
ned_lynx
Senior Member
2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
Posted - 09/11/2009 : 04:59:03
|
quote: Originally posted by papataz @ned - uzasno mi je poznat tvoj stil pisanja, ali ne mogu nikako da provalim na kom sam te forumu vec video...
@Taz: Pravičnije bi bilo navesti da je moj spisalački stil užasan. Cenim tvoju dobru volju za prikrivanjem istine; zanimljiv je taj gest, sa tvoje strane, ničim izazvane dobre volje;)
quote: Originally posted by papataz Uglavnom, napao sam upotrebu smajlilja jer mi se ovih dana mota po glavi to da je sad u tinejdzerskim godinama generacija koja ima neku romanticnu predstavu o devedesetim godinama, na svakom cosku Diesel Party i tako neke nebuloze, bas u pomenutom mi Valjevu bese skoro koncert Dr. Igija i tako to... Jedna od stvari koja je karakteristicna za tu generaciju je, kako sam citao, i bas to - da bez problema mesaju u istoj recenici srpski i engleski, cirilicu i latinicu, emotikone i skracenice koje se koriste u online komunikaciji, a to sve zato sto su SMS poruke i online sadrzaj jedino sto i citaju; jako malo njih cita knjige.
Ima li smisla mešanje trenutnog, skoro svima dostupnog, sredstva za prenošenje kratkih vesti, i tvog mišljenja o načinu prenošenja takvih poruka; kako sam kažeš, čitao si, a jesi li iskusio? Da li je bolje čitati online štagod, nego ne čitati? Da li je bolje pisati tako da te čitav svet razume, pa šta god? Zapravo se svodi na to, da je bilo bolje kad je neko mlad; ali ni to ne odgovara istini, statistici tek: njesra je oduvek, ali nije kad si dmla;) Knige čitaju oni koji to žele; zar to nije nešto najlepše? Naravno, privilegija retkima, dostupna svima. |
Piši propalo! |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 09/11/2009 : 16:30:29
|
Novi super book mi se bas svideo.Posle onog sa sirenom najbolji do sada. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |