Author |
Topic |
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 23/11/2009 : 14:18:32
|
Nisam jos procitao ali me raduju vasi komentari.Po vama bolja Dylanova epizoda u poslednje vreme? |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
Elesar
New Member
Serbia
261 Posts
Member since 14/03/2009 |
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 23/11/2009 : 17:17:19
|
Eh, kako bi bilo dobro da VC izbaci jedno ovakvo izdanje...pa makar i kao Oda-brane price. Sta mislite?
|
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 23/11/2009 : 17:35:15
|
Očajan kolor. |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
Born To Run
Average Member
901 Posts
Member since 05/01/2009 |
Posted - 23/11/2009 : 19:03:51
|
mondadori je izdavač tih izdanja ne znam dal bi to komplikovalo izdavanje kod nas |
Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste |
|
|
misterx381
Average Member
Serbia
923 Posts
Member since 17/02/2007 |
Posted - 24/11/2009 : 01:14:50
|
Zora zivih mrtvaca i Morgana ali u boji. Šta će vam bre to. Zora živih mrtvaca je kod nas objavljena 3 puta (Dnevnik 01, SD EXTRA 01,VČ Kol. 01), Morgana doduše 2 puta (Dnevnik 25, LUD Extra 25) ali i ona će izaći relativno uskoro izaći i po treći put (VČ Kol. 09). Čemu još jedan reprint? Ako ste za boju onda je logičnije da to bude Color Fest iako je kvalitet priča objavljenih u ovom izdanju diskutabilan a i kolor ni ovde nije nešto, ali bar ga dosad niko nije objavio. |
|
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 24/11/2009 : 10:20:44
|
A jebi ga, celi zivot citam crno-bele stripove pa se raspametim kad vidim boju. Why not? |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
|
Caleb
Advanced Member
Greece
16463 Posts
Member since 01/07/2008 |
Posted - 24/11/2009 : 20:47:27
|
Moze li mi neko reci, vezano za poslednja tri broja DD (Nightmare tour, Utvara iz Skotland Jarda i Nepoželjni gost) da li su epizode jednodelne? I koju pricu od ove tri preporucujete |
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
|
Edited by - Caleb on 24/11/2009 20:50:00 |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4771 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
elfak nish
Advanced Member
Serbia
5706 Posts
Member since 23/02/2009 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17829 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 24/11/2009 : 22:32:30
|
nightmare tour mi ima ocajan kraj a kad sam vidio nesmiljenog hooka
odmah sam dobio stomačne tegobe :D |
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
Caleb
Advanced Member
Greece
16463 Posts
Member since 01/07/2008 |
Posted - 24/11/2009 : 22:50:48
|
Hvala momci, znaci i nisu neke price... a jel moze onda neka preporuka nekih ranijih prica, trenutno od DD uzimam samo Superbook, ali sam skontao da mi Dilan mozda i najbolje lezi od svih junaka VC, pa rekoh da krenem i sa kiosk izdanjima (imam samo onaj kolor broj, i odlican je). |
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
|
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4354 Posts
Member since 19/11/2008 |
|
aleksa crnobrnja
New Member
276 Posts
Member since 19/02/2009 |
Posted - 25/11/2009 : 11:57:09
|
Svakim danom postaje sve više jasno da bi samo Paola Barbato i Michelle Medda trebali pisati Dylana Doga, dok bi svim ostalima sudski trebalo zabraniti pristup spomenutom stripu. Ok, i Sclavi može da se i nadalje pojavljuje kao spešl guest. :) |
|
|
zeka lopov
Starting Member
Qatar
17 Posts
Member since 13/07/2008 |
Posted - 25/11/2009 : 12:58:11
|
Malo kasnim sa utiskom,ali moram da dodam da sam fasciniran poslednjim superbukom. Po mom misljenju,pravi crtez za DD,i prica je zaista sjajna. |
Edited by - zeka lopov on 25/11/2009 12:59:15 |
|
|
Misko iz Darwooda
New Member
171 Posts
Member since 26/02/2007 |
Posted - 25/11/2009 : 13:56:17
|
quote: Originally posted by aleksa crnobrnja
Svakim danom postaje sve više jasno da bi samo Paola Barbato i Michelle Medda trebali pisati Dylana Doga, dok bi svim ostalima sudski trebalo zabraniti pristup spomenutom stripu. Ok, i Sclavi može da se i nadalje pojavljuje kao spešl guest. :)
da... oni nešto malo vrede.ali cslavi je neponovljiv,a oni autori kao barbatovka koji žele kreativnu slobodu i svoj stil,nek stvore svoj serijal. |
|
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4680 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 25/11/2009 : 18:31:56
|
Posle onog krsa od epizode,"Utvara iz Skotland Jarda"(cak se i u uvodniku oseca ono "ajmo,sta reci sad o ovoj prici?" ),dodje ovaj"Nepozeljni gost" k'o dasak vetra kroz prozorce memljivog podruma! Nisam nesto recljiv za pisanje,al' me s vremena na ramena...ovaj,vreme(sorry,nesto obnavljam iz Kamasutre ),potera zelja da izrazim odusevljenje!Epizoda je za P-R-E-P-O-R-U-C-I-T-I!(cujes li,Calebe?) Leo,neznam da l' su i ovog puta(mirisace mi k'o i uvek na laznu skromnost ) grucove sale samo bukvalni prevod ili si ti sklon "maestralnoj improvizaciji",ali,b'ate,onakve provale i "recne igre" su cudo!Zadovoljstvo i cast je u posedu imati izdanje ovo...Prica je odlicna.Stano odlicno oslikava sve ono sto je Medda hteo da kaze ovom pricom-u sivilu,u pomracini,u slucajnosti haosa(tako bar ja videh,oprostite ako sam drzak ) u kome smo,kako neko moze reci da je stig'o prvi(Stamena,'bem li ti slunce,sto me izlaga da sam prvi? )bilo gde?Mozemo li ista kontrolisati osim licnog dostojanstva?Antonio De Meljo rece:"Svi smo ovde slucajno.Cemu bes,mrznja,granice?Zasto komplikovati ono sto je vec komplikovano?Imamo li dovoljno snage da nista ne menjamo?"Ne znam sto,al' me poneka epizoda DD-a prodrma k'o struja(majke mi,daleko sam od stekera!)... P.S.Ostade mi misterija(s' obzirEm da BarAbatova nije pisala)sto Dilan ne opali onu Avril?? |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4771 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
Misko iz Darwooda
New Member
171 Posts
Member since 26/02/2007 |
|
Djuro
New Member
Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
Posted - 29/11/2009 : 22:08:05
|
U "Nepozeljnom gostu", Medda je prije svega jos jednom dokazao da je odlican pisac. Igrom slucaja, juce sam pored ove sjajne price procitao i SC Gigant 6. U Gigantu 6 imamo Manfredieve scenaristicke "bravure" u prici "Pokrov", gdje ljudi eto tako umiru, razne stvari se desavaju ali se likovi ne obaziru mnogo na to, jer Manfredi ima, jel'te, cilj i poentu koju zeli da nam prikaze pa ne zeli da se mnogo bakce uzrocno posljedicnim vezama (svaka cast Manfrediu u MV, ali u DD, boze sacuvaj). u Gigantu 6 takodje imamo "majstora" Mignacca sa pricom "Smrt jedne zvezde", jos jednim krimicem u kome znamo ubicu vec poslije prve trecine price. E sad, obije price imaju zanimljiv pocetni potencijal: "Pokrov" preispituje neke postavke mita o vampirima, postavlja ih kao posebnu rasu ciji pripadnici nijesu nuzno zli i mogu umrijeti prirodnom smrcu kao i ljudi, dok se "Smrt jedne zvezde" bavi interakcijom svijeta duhova i svijeta zivih na jedan potencijalno zanimljiv nacin. I tu dolazim do poente - Nepozeljni gost nema spektakularnu osnovnu postavku, sa jedne strane mozda previse jednostavnu, a sa druge strane hermeticnu i uslovno receno nestripovsku temu, ali je izvedba deset puta bolja od Mignaccovih i Manfredievih bezvezarija na potencijalno efektnije teme.
Dakle, Medda zna da pise. Kad Dylan baci i slomi telefon, on zastaje i shvata kakvu je glupost napravio i taj telefon pokusava da popravi, vizije obicno nisu znak parapsiholoskih moci, vec posljedice depresije ili psihoze. Kod Medde postoji uzrocno posljedicna veza, postoji unutrasnja logika, dijalozi i monolozi su takvi da stvarno mozemo zamisliti da ih je neko izgovorio. Ako izuzmemo nadrealne momente, kojih i nema puno i koji su u jasnoj sluzbi alegorizacije osnovne autorove poente, ovo je prica koja se mogla desiti prosjecnom covjeku, ovdje i sada. A ta vjerodostojnost i ta zelja i sposobnost da se kroz stvaran svijet jasno opise neka preokupacija autora, je ono sto cini kvalitetan strip. I umjetnost uopste. Lijepo je ponekad procitati i avanture covjeka koji se vere po lijanama koje rastu u sred kontinentalne klime sjeveroistocne teritorije SAD, ali je sigurno da cu se cesce vracati pricama kao sto je Nepozeljni gost.
Da se razumijemo, ni ja ne mislim da je prica perfektna. Sigurno na mene nije ostavila utisak kao Preko praga, pa i Nekropolis. Sigurno je takodje da ovo nije Meddin najbolji rad. Ali, ova prica jeste Dilan Dog, onaj pravi. Zbog ovakvih epizoda se trpi more Rujo-vstine i Masiero-vstine. Ovakve epizode cine serijal vitalnim, i zato Meddi svaka cast.
Jos jedna stvar. Ne mislim da je ova epizoda rip off Sclavia. Medda ima svoj stil, koji je prije svega formirao radeci na NN-u. Taj stil ima dosta dodirnih tacaka sa nekim elementima koje izvorno krase Dilanov lik - prije svega sa melanholijom i egzistencijalnim dilemama, ali Medda je ipak mnogo manje onirican i nadrealan od Sclavia, pa je zato i precizniji u nekim svojim poentama. Sve u svemu, iako Medda ne dekonstruise Dilana, kao sto to pokusava Barbato, opet mu se mora priznati originalnost i jedinstvenost stila i kad radi na Dilanu i kad radi na Nathanu. |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
|
aleksa crnobrnja
New Member
276 Posts
Member since 19/02/2009 |
Posted - 01/12/2009 : 11:29:39
|
Upravo onako kako se samozatajni Medda polako profilirao u jednu od največih bonellijevih scenarističkih uzdanica, jednako tako Djuro polako i nenametljivo postaje jedna od najinteresantnijih figura ovoga foruma. ;) Uvijek ga je lijepo čitati.
A Meddi hvale nisu nimalo pretjerane. On piše Dylana Doga, ali njegove priče nisu klasičan horror, jednako kao što piše i Nathana Nevera, ali niti njegov Nathan večinom nije klasičan SF. Atipičan, osebujan, ovaj čovjek fakat misli i analizira kada piše svoje uradke. Vješto i spretno manipulira elementima SF-a i horrora, i udara poantu koja je uvijek aktualna, a koja ne pripada striktno jednom vremenu i žanru. |
Edited by - aleksa crnobrnja on 01/12/2009 11:32:54 |
|
|
Djuro
New Member
Serbia
273 Posts
Member since 29/03/2006 |
Posted - 01/12/2009 : 23:56:19
|
@Inferno i Aleksa: Hvala na lijepim rijecima, prosto mi je neprijatno. :) Uzvraticu i ja pohvalama prvom prilikom, ili sto bi se u mojoj domovini reklo: "ja tebi serdare, ti meni vojvodo" ;) |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4655 Posts
Member since 10/10/2003 |
|
Quebrasco
Stripovi.com suradnik
Croatia
2232 Posts
Member since 26/03/2008 |
Posted - 02/12/2009 : 08:36:59
|
quote: Originally posted by Djuro
... ili sto bi se u mojoj domovini reklo: "ja tebi serdare, ti meni vojvodo" ;)
Ili ono kad se sretnu glista i pile pa kaze glista : "Đe si sokole!", a pile ce na to : "Đe si zmijo ljuta!"
Sorry na offtopicu, mor'o sam... |
Takav je skot bio Alan |
|
|
Topic |
|