Author |
Topic  |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
Digging Bill
Junior Member

Croatia
419 Posts
Member since 29/06/2004 |
Posted - 19/01/2009 : 13:07:10
|
Hehe, ludo Kad bi znao crtati rado bi se uključio. Ovako se samo nadam da ćete uspjeti nači još nekog.
|
I sometimes even tried to catch her, but never even caught her name |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 10/02/2009 : 00:15:35
|
Sudjelovao sam prije cca 15-ak (vjerojatno i više) godina u istovjetnom projektu; (mcn će se sigurno prisjetiti o čemu se radi.) Napravio sam to tada, jer me kolega zamolio; ali zapravo i iskreno, ni onda kao ni sada, nije mi jasno u čemu je poanta ovakvih kolektivnih radova?
|
Dušan Gačić |
 |
|
tony starks
Average Member

South Sandwich Islands
833 Posts
Member since 21/10/2003 |
Posted - 10/02/2009 : 01:42:34
|
dobra zabava:)
|
(Homer to Marge): I didn't lie!!I was writing fiction with my mouth!! >>The best cartoon niggas was Tom and Jerry, man.<< Ghostface |
 |
|
Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
Posted - 10/02/2009 : 09:21:00
|
quote: Originally posted by Dule
nije mi jasno u čemu je poanta ovakvih kolektivnih radova?
Jel ovo pitanje samo za potaknit raspravu, ili stvarno to pitaš? Ako je to pitanje, evo moj odgovor: Zajebancija, smijeh, virtualno druzenje, trening, brčenje, strip koji ide u neocekivanim smjerovima, experiment parenja nesparivog...
Evo tebi jedno pitanje: Jel bolje nacrtat tablu stripa iz zajebancije nego pogledat epizodu Bandićevih na novoj tv, ili istragu, mozda exploziv???? |
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 12/02/2009 : 01:35:07
|
Rico, gotovo sve si potrefio.
Prvo: Sve, sve je bolje nego gledati naše (posebno licencne) serijale; kao i sve drugo što si naveo... Drugo: Želio sam malo i potaknuti kakvu raspravu koja se tiče "Domaćeg stripa". Čini mi se da je to ovdje malo zanemareno. Treće: Možda (!?) bi bilo vrednije i zanimljivije da je svaki autor potaknut da napravi u potpunosti samo svoju autorsku tablu. Možda bi se tako sakupilo radova za neko izdanje koje bi potpunije prikazalo interese ovdašnjih autora danas.
(Jer n.p., ideja da ja upisujem svoj tekst u tuđi crtež, kao i obratno, malo mi je strana... Pitam se i što zapravo ostaje na kraju ovakvog truda desetak autora!?)
U svakom slučaju, ovo su samo mala, noćna razmišljanja... Važno je jedino da se stalno radi.
|
Dušan Gačić |
 |
|
Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts
Posted - 12/02/2009 : 11:37:19
|
[quote]Originally posted by Dule
Već sa se mislio počet ljutit zato što nisi odgovorio:) kao koji je sad ovo došao meni srati:)
Prvo: Sve, sve je bolje nego gledati naše (posebno licencne) serijale; kao i sve drugo što si naveo...
"Sve" je i crtati strip, ja biram to, a da budem iskren svoju sam nacrtao za sat vremena, tako da je to period od recimo "Jedna epizoda Bandićevih" 2 reklame i jedan odlazak na wc (mala nuzda), mada bi to svakako obavio, ali đast fo d rekord.
Drugo: Želio sam malo i potaknuti kakvu raspravu koja se tiče "Domaćeg stripa". Čini mi se da je to ovdje malo zanemareno.
Domaći strip ne zanima nikoga (kome pričam:), pogotovo stripovi nas amatera, što je ok (bez imalo ironije). Inače, sustav pozornosti i jedinog mjerodavnog cilja je apsolutno krenuo u smjeru autora, pardon... crtača, koji rade za strano tržište. Nažalost, sve više vjerujem da su u pravu, jer to zaista u našim slučajevima i garantira kvalitetu. Mada ja znam (znamo ih svi) barem 3 autora koji rade i žive od crtanja i pisanja domaćeg stripa. Izazov: Dajte mi jedan intervju di novinar nije postavio pitanje crtaču stripa jel radi za stranog izdavača!!??? Ne ide se u procjenu, komentar, vrijednosti samoga djela, već ko što prije rekoh jedini je kriterij to budalasto pitanje, koje je postalo kao odgovor priglupe misice da joj je želja mir u svijetu... ili icokej
Treće: Možda (!?) bi bilo vrednije i zanimljivije da je svaki autor potaknut da napravi u potpunosti samo svoju autorsku tablu. Možda bi se tako sakupilo radova za neko izdanje koje bi potpunije prikazalo interese ovdašnjih autora danas.
(Jer n.p., ideja da ja upisujem svoj tekst u tuđi crtež, kao i obratno, malo mi je strana... Pitam se i što zapravo ostaje na kraju ovakvog truda desetak autora!?)
To mi je baš i bilo zanimljivo, što ne znači da se i tako ne može odigrati, recimo neki drugi put.
U svakom slučaju, ovo su samo mala, noćna razmišljanja... Važno je jedino da se stalno radi.
Pa, da!
|
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 13/02/2009 : 00:58:37
|
Već sa se mislio počet ljutit zato što nisi odgovorio:) kao koji je sad ovo došao meni srati:)
Nemam preko dana vremena, pa se malo opuštam tek u ovakve sitne sate.
"Sve" je i crtati strip, ja biram to, a da budem iskren svoju sam nacrtao za sat vremena, tako da je to period od recimo "Jedna epizoda Bandićevih" 2 reklame i jedan odlazak na wc (mala nuzda), mada bi to svakako obavio, ali đast fo d rekord.
Može se i tako. Inaće, koliko se sjećam, nekakav je prosjek: Tri dana za jednu tablu.
Domaći strip ne zanima nikoga (kome pričam:), pogotovo stripovi nas amatera, što je ok (bez imalo ironije).
Krivo, Rico. Upravo je domaći autorski strip najzanimljiviji. Takvi nam radovi donose nešto novo i drugačije...
Inače, sustav pozornosti i jedinog mjerodavnog cilja je apsolutno krenuo u smjeru autora, pardon... crtača, koji rade za strano tržište. Nažalost, sve više vjerujem da su u pravu, jer to zaista u našim slučajevima i garantira kvalitetu.
Krivo, Rico. Strano tržište garantira samo viši zanatski nivo (što se autora tiče), ali strogo usmjeren i omeđen.
Mada ja znam (znamo ih svi) barem 3 autora koji rade i žive od crtanja i pisanja domaćeg stripa.
Krivo, Rico. Nije nužno da kvalitetan autor stripa i živi isključivo samo od stripa. Gotovo nitko od najboljih, domaćih autora stripa ne živi samo od stripa.To se odnosi na sve umjetnosti.
Izazov: Dajte mi jedan intervju di novinar nije postavio pitanje crtaču stripa jel radi za stranog izdavača!!??? Ne ide se u procjenu, komentar, vrijednosti samoga djela, već ko što prije rekoh jedini je kriterij to budalasto pitanje, koje je postalo kao odgovor priglupe misice da joj je želja mir u svijetu... ili icokej
Tu si u pravu i na tragu... Uz časni izuzetak dva/tri imena, novinari o stripu pojma nemaju. (A i zašto bi? Nije u opisu njihovog popsla da donose "procjene, komentare, vrijednosti ili kritrije"...) Ali, neće te valjda glupko iz nekih novina spriječiti da radiš što želiš?
To mi je baš i bilo zanimljivo, što ne znači da se i tako ne može odigrati, recimo neki drugi put.
Pa, da!
http://radiona-dan.blogspot.com
|
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 13/02/2009 : 13:13:22
|
glavni je problem sto se strip i dalje uzima za neozbiljnu stvar - ne vjerujem da ce jos dugo tako biti. ako nista drugo barem se generacije mijenjaju a to ne treba nuzno biti lose. trenutno stvari koje izlaze (a iste dostupne u knjiznicama) mijenjaju stvar drasticno! kao pcelica idem od covjeka do covjeka i ostavljam ih s broncanim dobom i svagdanjom borbom
eto napokon ima i materija za nesto kvalitetno recenzirati u tim vrazjim novinama sto se domacega tice karikatura ce prije ili kasnije opet zazivjet u novinama. samo treba to platit... rico nist od ovog mog? jel ti se javio? jos se sicam kad je smranader ima izjavu da smo u banani, pa je isto kao karikatura (obicna banana i sahovnica u njoj) izaslo sutra u novinama, i aktiviralo mog ptspovca to je nesto bez cega novina ne moze izlaziti dokle god se kroz sliku i rijec moze izazivati takva reakcija nema brige da fali interesa kod citatelja. stvar je u zbilji koja nas okruzuje. strip koji ce poblika prihvatiti mora imati puno vise od samo zanatske kvalitete dobro napravljen strip o domovinskom ratu npr. bio bi prodavan bolje od nekakavog zagora |
 |
|
Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 13/02/2009 : 14:17:37
|
quote: Originally posted by Rico Nije:) Al nadan se da je barem otiša do bloga i vidija radove:) Svakako hvala na pokušaju.
 valjda ce ti se javit
pokaza sam ja graficarima blog (i njemu jasno). graficarima si se masu masu svidio 
|
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
Posted - 14/02/2009 : 02:21:35
|
Strip o Domovinskom ratu... Eto, kako se neobaveznim čavrljanjem dođe do prave teme. (Hvala degmanu i Macanu!) Heroji, antiheroji, konvertiti, profiteri, "vezisti", dezerteri, mali ljudi, veliki lopovi, demagozi, iskreni naivci, poludjeli generali, sitna djeca, masovna ubojstva i sitna privatna stratišta... Kakve se sve priče otkrivaju ovdje, pravim scenaristima i crtačima...
|
 |
|
Naruto
Junior Member

Croatia
329 Posts
Member since 09/02/2009 |
|
dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts
Member since 12/01/2006 |
Posted - 18/02/2009 : 01:44:15
|
Prvo: Sve, sve je bolje nego gledati naše (posebno licencne) serijale; kao i sve drugo što si naveo... Drugo: Želio sam malo i potaknuti kakvu raspravu koja se tiče "Domaćeg stripa". Čini mi se da je to ovdje malo zanemareno. Treće: Možda (!?) bi bilo vrednije i zanimljivije da je svaki autor potaknut da napravi u potpunosti samo svoju autorsku tablu. Možda bi se tako sakupilo radova za neko izdanje koje bi potpunije prikazalo interese ovdašnjih autora danas.
razumijem da ti je strana ideja, i to je okej. ne mora svako uzivat u tome. ni ja se nisam prikljucio, al uzivam citajuci. ne zato sto je to sad ne znam kako nevjerovatno dobar strip, ali mi je zanimljiv. zanimljivo mi je kako ljudi budu kreativni u zadanim okvirima. ono sto na kraju ostaje je - strip! koji je crtalo i pisalo deset autora. i bit ce onoliko dobar ili los, koliko su ti ljudi bili kreativni u interakciji sa drugima. eksperiment, igra, ne? to bi ti trebalo bit interesantno. |
https://www.facebook.com/goransudzuka |
 |
|
dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts
Posted - 18/02/2009 : 01:52:30
|
Strip o Domovinskom ratu... Eto, kako se neobaveznim čavrljanjem dođe do prave teme. (Hvala degmanu i Macanu!) Heroji, antiheroji, konvertiti, profiteri, "vezisti", dezerteri, mali ljudi, veliki lopovi, demagozi, iskreni naivci, poludjeli generali, sitna djeca, masovna ubojstva i sitna privatna stratišta... Kakve se sve priče otkrivaju ovdje, pravim scenaristima i crtačima...
uf. eto meni odgovora na 'domovinski' topic koji si pokrenuo. a ja mislio da te potaknulo to sto si krenuo strip crtat! |
 |
|
dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts
Posted - 18/02/2009 : 01:56:17
|
pa, jel se radi sto? na blogu su sve stari radovi. sta je s 'flitom'? |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11102 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 19/02/2009 : 00:04:32
|
(Nije na blogu sve staro...) Što se Flita tiče, obrisao sam prašinu s davno pripremljenih materijala, pripremio neke nove... Koji dan vamo-tamo, ali prvi sljedeći broj bit će početkom idućeg mjeseca. http://radiona-dan.blogspot.com
Papirnati?
Ako je tako, jel' preuranjeno reći, bravo i napokon? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
 |
|
Dule
Average Member

Croatia
546 Posts
|
dzuka
Junior Member

Croatia
470 Posts