forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Kuharica!!!! Sve u vezi recenzija, tekstova i sl.
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Author Previous Topic Topic Next Topic  

manhunter
ModeratorSwitzerland
25008 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 10/03/2009 : 08:24:26  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
www.stripovi.com je od svojih početaka isticao da je jedna od najvažnijih karakteristika cijelog sajta visoka razina interakcije na nivou sajt->posjetitelji, pa je tako odmah na početku otvoren Forum, a malo zatim i raznorazne druge rubrike koje su omogućavale posjetiteljima da donekle sami kreiraju sadržaj sajta, u suradnji sa staffovcima. Iako je odaziv ljudi bio dobar i velik dio novih materijala u proteklih godinu dana dugujemo upravo posjetiteljima (da nabrojimo samo najaktivnije medju njima – DeeCay, Džimi Gitara, Djole, Magic) smatramo da bi odaziv mogao biti i bolji i veći pa vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite i svojim tekstovima i prilozima pridonesete razvoju našeg i vašeg sajta. Trenutno postoji nekoliko područja u kojima trebamo vašu pomoć:1) Opisi junaka

Iako već do sada imamo 50-tak «obrađenih» strip-junaka i junakinja, želja nam je na našim stranicama predstaviti što više njih. Naravno, ovo nije lagan posao, jer da bi se napisao kvalitetan tekst o nekom junaku, autor teksta mora jako dobro poznavati junaka o kojem piše, potrošiti dosta vremena tražeći relevantne informacije o autorima, izdanjima itd… i sve to skupa dosta traje, ukoliko se želi napisati kvalitetan i informativan tekst. No baš zato je i vrijednost tih tekstova tim veća jer oni upoznaju mnoge posjetitelje sa njima dotad možda nepoznatim likom i postoje velike šanse da ponukani tekstom odluče pročitati poneku epizodu, što je jedan od osnovnih ciljeva ove stranice, širenje i promicanje stripa i strip-kulture. Junak kojeg obrađujete mora biti dosad neobrađen (popis se može vidjeti na http://www.stripovi.com/enciklopedija/junaci/) i tekst mora poštivati određene kriterije što se tiče same forme. Dakle, uz info box o junaku, tekst mora sadržavati odlomke u kojima će se predstaviti junak, njegov svijet, ostali glavni i sporedni likovi (bilo negativci bilo pozitivci), autor(i), kratki pregled izdanja vezanih za junaka… Da vas ne bi previše plašio sa ovim pravilima (koja nisu toliko striktna ipak) dovoljno je da pogledate opise nekih od junaka da bi stekli dojam na što točno mislimo. Također, bilo bi poželjno da osim teksta pošaljete i neke slike za koje mislite da bi bile dobre kao ilustracija vašeg teksta. Sve materijale šaljite na adresu recke.stripovicom@gmail.com
2) Recenzije

Iako je broj recenzija u zadnje vrijeme jako porastao, još uvijek ima puuuuno stripova koji nisu obrađeni i opisani. Recenzije također moraju biti napravljene po određenom ključu, tj. tekst mora sadržavati neke osnovne dijelove kao što su:


- autori
- ocjene (od 1-10, za svaku komponentu stripa: priča, scenarij, crtež, naslovnica)
- broj stranica
- edicija i brojevi u kojima je priča objavljena (po mogućnosti sva izdanja)
- edicija, broj i naslov originalnog izdanja u kojem je priča objavljena
- kratak sadržaj
- eventualne zanimljivosti vezane za epizodu
- tekst recenzije

Recenzija mora biti recenzija, a ne naširoko prepričana fabula epizode! Naravno, trebate se dotaknuti priče, likova i pogotovo autora, ali recenzija služi za to da uz upoznavanje posjetitelja sa epizodom vi date svoj osobni sud/kritiku/mišljenje o epizodi. I naravno, nužno je da svoje kritike argumentirate, dakle, ako mislite da je neka priča dobra ili loša onda to morate i objasniti!


Evo par natuknica koje bi mogle pomoći prilikom pisanja teksta recenzije:

- centralna ideja stripa, je li je autor uspio iskomunicirati ili je ideja razvodnjena i banalizirana?
- scenarij (razrada ideje) - je li razvučen, rastrgan, konfuzan ili je dinamičan i kompaktan, te lijepo nosi centralnu ideju priče. Kakav je scenarij po dijelovima: uvod, zaplet i rasplet?
- jesu li neki dijalozi zapeli za oko, je li bilo emotivnih trenutaka? Ako je odgovor da - onda to treba objasniti.
- vještina autora u prikazivanju likova - kako su okarakterizirani (glavni i sporedni), jesu li im dijalozi uvjerljivi i prirodni, kakav im je međuodnos?
- imaju li likovi unutarnju motivaciju za postupke ili ih scenarist koristi samo da bi došao od točke A do točke B?
- koje su jake točke (momenti) u ovom stripu, a koje su slabe točke?
- kako se ova priča odnosi prema drugima u serijalu, je li bolja ili lošija od prosjeka?
- prethodna iskustva recenzenta sa autorima priče.
- treba napisati koju i o crtežu: izgled glavnih junaka, izgled sporednih junaka, vještina prikaza pozadine (drugi i treći plan), a može se staviti i pokoja sliku u recenziju ako postoji sken.
- treba napisati riječ-dvije i o naslovnici.


Opet, ako vam nešto od ovih pravila nije jasno, možete pogledati neke od recenzija (preporučam DeeCay-eve, King Warriorove i Djoletove npr.) pa ćete nadam se imati bolju sliku. I još jedna napomena – recenzije nisu nužno rezervirane za Bonellijeve stripove, dapače, slobodno pošaljite recenzije epizoda i ostalih, ne-bonelli junaka! Recenzije šaljite na:

recke.stripovicom@gmail.com

3) Fanzin

Fanzin je dio sajta u kojemu objavljujemo vaše stripove. Dakle, mladi autori, navalite! Ovdje, na sreću, nema nikakvih ograničenja niti uputa:-) Vaše radove možete slati na markos@stripovi.com

4) Naslovnice

Postoji velik broj stripova i strip revija za koje imamo popise i naslovnice koje su već online, ali ih ima dosta koje nam još fale. Najvažnije su nam naslovnice do kojih baš i ne možemo lako doći pogotovo jer stvari koje nemamo online nisu u našim kolekcijama. Zato molimo sve one koji imaju stripove koje mi još nemam na našem pretraživanju da se malo potrude i da ih skeniraju i pošalju! Jedini uvjet je da se radi o kvalitetnim skenovima i da veličina slike bude 450x600 pixela. Skenove šaljite na markos@stripovi.com !

To bi bilo to. Nadam se da će i ova akcija naići na veliki odaziv svih vas i da ćemo zajedno učiniti ovaj sajt većim, boljim i raznovrsnijim. Na kraju moram dodati malu ogradu, a to je da uredništvo zadržava pravo odluke o objavljivanje te, neobjavljivanju pojedinog teksta ili recenzije, ukoliko smatramo da ne zadovoljava naše kriterije. Neka vam ovo ne bude prepreka da krenete s radom, jer je dosad jako mali broj tekstova odbijen, ovo je samo «just in case…».

I am legion. I do not forget. I do not forgive.


Edited by - solar on 19/11/2020 00:15:03
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000