Author |
Topic |
jaki
Advanced Member
Croatia
27117 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Grzi
Starting Member
64 Posts
Member since 10/02/2016 |
Posted - 24/01/2025 : 13:09:02
|
quote: Originally posted by fabriano
quote: Originally posted by DiSkAcH
E kad bi Marko barem izdao Berserk, ali već smo imali te rasprave za druga izdanja tj druge mange i japancima izgleda smrde €urići...
Meni samo nije jasno kako netko od hrvatskih izdavaca ne izdaje mange u formatima kao srbi tj. u standardnom tankobonu Ono, CRŠ je izdao par i to je sve? Ovako kao nekom promatracu s strane, izdavati stvari kao One Piece, Naruto i sl. mi se cini da bi bio komercijalni uspjeh - pa ako sam ikada u nekom shopu gdje se nalaze mange uvijek hrpa klinaca gleda i kupuje preskupa izdanja na engleskom
pa sam si rekao - žele kupovati na engleskom jer sve kreće od animea koje gledaju sa engleskim titlovima, a i postoji taj nekakav stav da je prijevod bolji na engleskom. također je Algoritam napravio malu štetu sa ne baš najboljim izdanjima (što kvalitetom, što izborom naslova) pa su ljudi odustali. U Srbiji je drugačije, jebiga, oni su kroz 2000e razvijali jaku fansub scenu (u Hrvatskoj je bilo jako malo domaćih fansubova animea), i možda ta pozadina isto igra ulogu na neki način. Srpska izdanja neće ići u hrvatskoj najviše radi pisanja po vuku, jebiga. I ja se često dvoumim oko srpskih izdanja stripova upravo radi toga, ne zgleda mi dobro i nema mi smisla (bez uvrede bilo kome), iako sam za neke stvari pokleknuo (Granvil, Orlovi Rima...)
definitivno mislim da bi neka luksuzna izdanja prošla na hrvatskom kod ne-stripovi.com publike, Berserk je jedno od njih, a bogami i Frieren =) |
|
|
fabriano
Starting Member
87 Posts
Member since 01/08/2023 |
Posted - 24/01/2025 : 13:27:15
|
quote: Originally posted by Grzi
E kad bi Marko barem izdao Berserk, ali već smo imali te rasprave za druga izdanja tj druge mange i japancima izgleda smrde €urići...
Meni samo nije jasno kako netko od hrvatskih izdavaca ne izdaje mange u formatima kao srbi tj. u standardnom tankobonu Ono, CRŠ je izdao par i to je sve? Ovako kao nekom promatracu s strane, izdavati stvari kao One Piece, Naruto i sl. mi se cini da bi bio komercijalni uspjeh - pa ako sam ikada u nekom shopu gdje se nalaze mange uvijek hrpa klinaca gleda i kupuje preskupa izdanja na engleskom
pa sam si rekao - žele kupovati na engleskom jer sve kreće od animea koje gledaju sa engleskim titlovima, a i postoji taj nekakav stav da je prijevod bolji na engleskom. također je Algoritam napravio malu štetu sa ne baš najboljim izdanjima (što kvalitetom, što izborom naslova) pa su ljudi odustali. U Srbiji je drugačije, jebiga, oni su kroz 2000e razvijali jaku fansub scenu (u Hrvatskoj je bilo jako malo domaćih fansubova animea), i možda ta pozadina isto igra ulogu na neki način. Srpska izdanja neće ići u hrvatskoj najviše radi pisanja po vuku, jebiga. I ja se često dvoumim oko srpskih izdanja stripova upravo radi toga, ne zgleda mi dobro i nema mi smisla (bez uvrede bilo kome), iako sam za neke stvari pokleknuo (Granvil, Orlovi Rima...)
definitivno mislim da bi neka luksuzna izdanja prošla na hrvatskom kod ne-stripovi.com publike, Berserk je jedno od njih, a bogami i Frieren =)
apsolotno se ne slazem s tobom oko nekih stvari. engleska izdanja mangi se uvoze i nabije se marza te su cijene astronomske za ono sto se nudi - ne mozes mi reci da jednako izdanje, ali s hrvatskim prijevodom i dosta nizom cijenom nebi bilo uspjesno? ne vjerujem da klinci ''zele citati samo na engleskom'' kad doslovno ne postoji drugi nacin. Algoritam je nesto izdavao prije 20 faking godina kad se danasnja publika jos nije ni rodila. Za srpska izdanja neznam, mozda bi i ona isla no ne vidim ih na policama |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27117 Posts
|
fabriano
Starting Member
87 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27117 Posts
|
Grzi
Starting Member
64 Posts
Posted - 24/01/2025 : 14:12:31
|
quote: Originally posted by Grzi
definitivno mislim da bi neka luksuzna izdanja prošla na hrvatskom kod ne-stripovi.com publike, Berserk je jedno od njih, a bogami i Frieren =)
apsolotno se ne slazem s tobom oko nekih stvari. engleska izdanja mangi se uvoze i nabije se marza te su cijene astronomske za ono sto se nudi - ne mozes mi reci da jednako izdanje, ali s hrvatskim prijevodom i dosta nizom cijenom nebi bilo uspjesno? ne vjerujem da klinci ''zele citati samo na engleskom'' kad doslovno ne postoji drugi nacin. Algoritam je nesto izdavao prije 20 faking godina kad se danasnja publika jos nije ni rodila. Za srpska izdanja neznam, mozda bi i ona isla no ne vidim ih na policama
kao netko ko je na ovaj ili onaj način ~20 godina uključen u hrvatsku anime scenu (koliko god to jadno zvučalo lol), a i danas sam na nekoliko anime discorda, čisto da vidim kako novi fanovi dišu, mogu ti reći da si milijun posto u krivu.
nema ŠANSE da bi mladi anime fanovi kupili na hr ono što im je dostupno na engleskom, osim ako nije riječ o puno boljem kolekcionarskom izdanju, koje bi isto trebalo dobro izreklamirati.
|
|
|
fabriano
Starting Member
87 Posts
Posted - 24/01/2025 : 14:16:37
|
quote: Originally posted by jaki
zašto bi hrvatsko izdanje imalo dosta nižu cijenu?
CRŠ je izdao Solanina u standardnom tankobon izdanju za 4,75EUR, ako se ne moze izdat za manje od 10EUR onda u kurac sve...
|
|
|
fabriano
Starting Member
87 Posts
Posted - 24/01/2025 : 14:20:32
|
quote: Originally posted by Grzi kao netko ko je na ovaj ili onaj način ~20 godina uključen u hrvatsku anime scenu (koliko god to jadno zvučalo lol), a i danas sam na nekoliko anime discorda, čisto da vidim kako novi fanovi dišu, mogu ti reći da si milijun posto u krivu.
nema ŠANSE da bi mladi anime fanovi kupili na hr ono što im je dostupno na engleskom, osim ako nije riječ o puno boljem kolekcionarskom izdanju, koje bi isto trebalo dobro izreklamirati.
pa kako onda ocjenjujes uspjeh mangi u srbiji? |
|
|
Grzi
Starting Member
64 Posts
Posted - 24/01/2025 : 14:32:03
|
quote: Originally posted by Grzi kao netko ko je na ovaj ili onaj način ~20 godina uključen u hrvatsku anime scenu (koliko god to jadno zvučalo lol), a i danas sam na nekoliko anime discorda, čisto da vidim kako novi fanovi dišu, mogu ti reći da si milijun posto u krivu.
pa kako onda ocjenjujes uspjeh mangi u srbiji?
već sam ti napisao - totalno drugačija kultura anime fanova. kroz 2000e oni su imali hrpu fansub grupa koji su preveli jako puno anime naslova, ful se guralo i podržavalo to od strane fanova, imali su projekcije itd. kod nas bi svaki takav projekt bio jako brzo ugašen radi manjka interesa, u početku je MAMA ekipa čak prevodila nešto, ali oni su već tada bili starci koji mrze sve novo i prevodili su Matsumota za kojeg većinu nije bila briga, ako hoćeš baš u detalje, tako da je to imalo nikakav odjek među fanovima. osim njih je bilo jako malo propalih pokušaja.
moja teorija je da se iz takve scene i fandoma izrodilo to da tamo prolaze mange na srpskom. |
|
|
fabriano
Starting Member
87 Posts
|
Manabo
New Member
264 Posts
Member since 28/08/2013 |
Posted - 24/01/2025 : 14:56:05
|
Gazda Marko, jel se može kao adresa dostave narudžbe odabrati GLS-ov paketomat. Mene najčešće nema kad dođe dostava, a ni rezervna adresa na koju mi je dolazilo zadnjih par paketa, više nije toliko pouzdana, pa mogućnost koja se u međuvremenu pojavila, da si sam podigneš kad stigneš je dobrodošla. Jedino je pitanje imaju li dovoljno veliki pretinac, ako se zaigraš s narudžbom, pa mora ići banana express. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27117 Posts
Posted - 24/01/2025 : 15:09:18
|
quote: Originally posted by fabriano pa kako onda ocjenjujes uspjeh mangi u srbiji?
Uspjeh? Dobro to je malo pretjerano reći... Izlazi dosta toga ali i sami izdavači sad kažu da je došlo do pada prodaje jer je tržište prezasićeno mangama. Uglavnom,imat ćemo priliku uskoro provjeriti kako će proći tankoboni u HR.
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3889 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 24/01/2025 : 15:18:24
|
Grzi je u pravu. Nema šanse da se kupuje mange na našem jeziku, samo engleski ili originali na japanskom. To je danas tak s mladima. Integracija. |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2274 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 24/01/2025 : 15:37:45
|
I u Srbiji su se kupovale mange, uglavnom na engleskom. Dok nisu krenule masovnije i raznovrsnije na srpskom da se izdaju.
Inače, ja ne znam kako da vam opišem trenutnu situaciju, osim da sada kada uđete u neke veće knjižarske lance stoji odeljak MANGE koji je krcat, a klasični strip aobumi se ili ne prodaju ili ih ima u probranim količinama. Naravno, imaš i retke strip rajeve kao na primer gde Kreša radi, gde nema šta nema. Ali u ovim manjim, lokalnim, uglavnom samo mange od stripova...
Druga je stvar što u Srbiji ima 30strip izdavača i svi izdaju mange između ostalog. Pa se teško probiti u toj zavrzlami.
Možda bi i u Hrvatskoj išle "domaće" mange, da ih ima na hrvatskom jeziku...
|
Resistance is futile. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 24/01/2025 : 15:44:00
|
quote: Originally posted by Manabo
Gazda Marko, jel se može kao adresa dostave narudžbe odabrati GLS-ov paketomat. Mene najčešće nema kad dođe dostava, a ni rezervna adresa na koju mi je dolazilo zadnjih par paketa, više nije toliko pouzdana, pa mogućnost koja se u međuvremenu pojavila, da si sam podigneš kad stigneš je dobrodošla. Jedino je pitanje imaju li dovoljno veliki pretinac, ako se zaigraš s narudžbom, pa mora ići banana express.
S obzirom da mi šaljemo GLSom, naravno da je moguće, staviš GLS paketomat i to je to. Za pretinac ne znam:) |
Trouble will find me |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
Posted - 24/01/2025 : 15:49:30
|
Za tankobone, s obzirom da ja ove godine naršavam jubilarnu pedesetu, mislim da nisam baš više mjerodavan po pitanju odgovora na to što klinci vole/žele. Ali da masovno kupuju engleske mange, to sigurno. Da li bi ih kupovali na hrvatskom, nemam pojma. Volio bih probati, ali Japanci vole da ih se nagovara i moli da ti prodaju prava, a ja sam prestar za takva sranja. |
Trouble will find me |
|
|
fabriano
Starting Member
87 Posts
Posted - 24/01/2025 : 15:49:53
|
quote: Originally posted by Markos
Gazda Marko, jel se može kao adresa dostave narudžbe odabrati GLS-ov paketomat. Mene najčešće nema kad dođe dostava, a ni rezervna adresa na koju mi je dolazilo zadnjih par paketa, više nije toliko pouzdana, pa mogućnost koja se u međuvremenu pojavila, da si sam podigneš kad stigneš je dobrodošla. Jedino je pitanje imaju li dovoljno veliki pretinac, ako se zaigraš s narudžbom, pa mora ići banana express.
S obzirom da mi šaljemo GLSom, naravno da je moguće, staviš GLS paketomat i to je to. Za pretinac ne znam:)
Znam ja za pretinac. Ako narucis dovoljno da dobijes ''banana'' kutiju - ne stane u pretinac i slijedeci dan ti donose na kucnu adresu |
|
|
Manabo
New Member
264 Posts
Member since 28/08/2013 |
Posted - 24/01/2025 : 16:14:02
|
quote: Originally posted by Markos
S obzirom da mi šaljemo GLSom, naravno da je moguće, staviš GLS paketomat i to je to. Za pretinac ne znam:)
Znam ja za pretinac. Ako narucis dovoljno da dobijes ''banana'' kutiju - ne stane u pretinac i slijedeci dan ti donose na kucnu adresu
Hvala obojici! |
|
|
matori paraliticar
Senior Member
2459 Posts
Member since 23/12/2022 |
Posted - 24/01/2025 : 22:04:46
|
quote: Originally posted by DK24
Nego, legendarne novogodišnje aukcije nisu u planu za ovu godinu?
Zanimljiv epilog tih upravo zavrsenih aukcija |
Ja se nadam da ce se vremenom izboriti umetnost stripa i da ce sve propusteno biti nadomesteno! |
Edited by - matori paraliticar on 24/01/2025 22:05:47 |
|
|
naker
Advanced Member
4894 Posts
Member since 05/06/2020 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9455 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
|
KuntaKinte
Senior Member
Serbia
1706 Posts
Member since 25/09/2007 |
Posted - 28/01/2025 : 10:51:57
|
Prethodnih mesec dana me nije mrzelo i uzeo sam da preturam stare Strip Artove i čitam Cavazzanovog Kapetana Rodžersa. Znam da je prošlo mnogo od objavljivanja Altai & Jonsona, ali da li si možda razmišljao da objaviš i ovo? Pričice ko pričice nisu ništa spec, ali crtež je zaista po meni najbolji Cavazzano ever i uživao sam bukvalno u svakom kadru, svakoj tabli i ovo svakako treba imati na papiru. Ima li nade? |
Dosta je bilo praštanja! |
|
|
vetropiroman
Junior Member
314 Posts
Member since 27/02/2022 |
Posted - 28/01/2025 : 12:19:23
|
quote: Originally posted by KuntaKinte
Prethodnih mesec dana me nije mrzelo i uzeo sam da preturam stare Strip Artove i čitam Cavazzanovog Kapetana Rodžersa. Znam da je prošlo mnogo od objavljivanja Altai & Jonsona, ali da li si možda razmišljao da objaviš i ovo? Pričice ko pričice nisu ništa spec, ali crtež je zaista po meni najbolji Cavazzano ever i uživao sam bukvalno u svakom kadru, svakoj tabli i ovo svakako treba imati na papiru. Ima li nade?
+1 na Kapetana Rodžersa. |
|
|
Topic |
|