Author |
Topic |
Peyo
Advanced Member
Croatia
10392 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 31/10/2022 : 13:36:17
|
quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by sawitch
Ja da dam sutra izdavac dosao bih u Fibru i pitao da li mozemo da ne preklapamo izdanja
Drugim riječima, ti bi osnovao kartel među izdavačima Je li tebi jasno da ti je kao konzumentu u interesu da imaš više alternativa istog stripa? Misliš da bi Libellus bio ovako skup da postoji srpska varijanta Libellusa (luksuzni, tvrdoukoričeni Boneli)? Mislim da je krajnje vrijeme da prestanu ove spike o nekim tobože prijateljskim odnosima među izdavačima i o terminu "konkurencija" kao o nekoj jako ružnoj riječi, jer, htjeli-ne htjeli, oni su čista konkurencija. I to je ok. Dobrodošli u kapitalizam.
Konkurencija je potrebna ne samo zbog utjecaja na cijenu, nego i na kvalitetu izdanja.
Da možemo izabrati kvalitetnije napravljeno izdanje.
A što se tiče ponude naslova i pored ponekog dupliranja ona je velika, tako da se ima itekako što kupiti. I previše. |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40439 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 31/10/2022 : 14:09:36
|
quote: Originally posted by Markos Evo kako se ja borim protiv konkurencije: javi se Komiko, kupio je prava za Mausa, ali nema materijale, ne može objaviti. Pita me mogu li mu ja prodati svoje materijale za Mausa. Ja mu ih doslovno POKLONIM. Čovjek nudi da plati, ja ne želim novac, nego mu ih poklanjam. I tako u nekoliko navrata. I ne samo njemu, svakom od srpskih izdavača tko me pitao za uslugu sam pomogao koliko god sam mogao.
I što se onda dogodi? Taj isti Komiko prije par tjedana piše ovo: http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=285&TOPIC_ID=44427#2525537
"Da ne ulazim u beskrajne rasprave, jasno je da mi izdavači stripa od prvog dana funkcionišemo kao zemlja Štrumfova, i meni to lično prija, i uživam u tome. Da je drugačije verovatno ne bih ni ulazio u ovaj posao. Naši su tiraži mali i mene ne tangira nijedno hrvatsko izdanje koje se poklapalo s mojim. Ja znam da ako sve uradim kao do sada, da će se moje izdanje prodati. Do poslednjeg primerka. I to se za ovih skoro 15 godina pokazalo."
Istovremeno dok ovo piše, čovjek vrlo aktivno radi na tome da Fibru potpuno izbaci iz Srbije. Što reći na to?
Jebiga, stvarno nije u redu... A bas zbog tog poklanjanja materijala sam i rekao da bih te pitao za neki savet ili foru ili pomoc... Sta god.. Ja sad serem jer nisam u tom poslu pa ne znam sta tu sve ima ali iz nekog ljudskog ugla tako bih radio... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40439 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 31/10/2022 : 14:11:32
|
quote: Originally posted by drogsy
Ja da dam sutra izdavac dosao bih u Fibru i pitao da li mozemo da ne preklapamo izdanja
Drugim riječima, ti bi osnovao kartel među izdavačima Je li tebi jasno da ti je kao konzumentu u interesu da imaš više alternativa istog stripa? Misliš da bi Libellus bio ovako skup da postoji srpska varijanta Libellusa (luksuzni, tvrdoukoričeni Boneli)? Mislim da je krajnje vrijeme da prestanu ove spike o nekim tobože prijateljskim odnosima među izdavačima i o terminu "konkurencija" kao o nekoj jako ružnoj riječi, jer, htjeli-ne htjeli, oni su čista konkurencija. I to je ok. Dobrodošli u kapitalizam.
Ne bih osnivao kartel vec bih otisao kod nekog ko je realno najbolji sa kvalitetom da probam da se dogovorim a ne da kramponiram u stajnu nogu.
A zasto ne bi moglo biti prijateljstva medju konkurencijom? Ja znam nekoliko firmi sa kojima sam saradjivao koji jedni drugima prebacuju poslove. Dok je normalnih ljudi bice i normalne saradnje. Ja nisam pristalica tih floskula da kapitalizam znaci gaziti sve zarad profita. |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26935 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3296 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 31/10/2022 : 14:26:04
|
quote: Originally posted by jaki
Comic book publishing wars has begun!
Ne, već je forum sad upoznat sa tim. Očigledno da on već traje.
Lepo je rekao Dekara jednom, nema biznisa bez stripskog biznisa. Očigledno u ovome ima novca, a gde ima novca, sve ostalo padne u zapećak. Imamo sreću da nije doba tiraža iz SFRJ, inače bi danas se radili drive by pucnjave na konkurente |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 31/10/2022 : 14:26:06
|
A zasto ne bi moglo biti prijateljstva medju konkurencijom? Ja znam nekoliko firmi sa kojima sam saradjivao koji jedni drugima prebacuju poslove. Dok je normalnih ljudi bice i normalne saradnje. Ja nisam pristalica tih floskula da kapitalizam znaci gaziti sve zarad profita.
e pa to, zato sto ovde pricas s neoliberalima, socijalnim darvinistima & co :// |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6299 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 31/10/2022 : 14:33:11
|
quote: Originally posted by Red Marquis
Lepo je rekao Dekara jednom, nema biznisa bez stripskog biznisa. Očigledno u ovome ima novca, a gde ima novca, sve ostalo padne u zapećak. Imamo sreću da nije doba tiraža iz SFRJ, inače bi danas se radili drive by pucnjave na konkurente
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Wolfman
Senior Member
Croatia
1096 Posts
Member since 13/07/2010 |
Posted - 31/10/2022 : 14:48:43
|
Lepo je rekao Dekara jednom, nema biznisa bez stripskog biznisa. Očigledno u ovome ima novca, a gde ima novca, sve ostalo padne u zapećak. Imamo sreću da nije doba tiraža iz SFRJ, inače bi danas se radili drive by pucnjave na konkurente
Bome napetije od ove sezone House of the Dragon |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26935 Posts
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26935 Posts
Posted - 31/10/2022 : 15:10:50
|
Jaki strip čeka ko zapeta puska da se ubaci u stripski biznis. Tek će onda proplakati izdavačke majke.
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10392 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 31/10/2022 : 15:25:42
|
Jaki strip čeka ko zapeta puska da se ubaci u stripski biznis. Tek će onda proplakati izdavačke majke.
Navodno na restauraciji tvog izdanja Texonea radi Manuel Caldas ili su to samo priče ... |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9418 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 31/10/2022 : 15:53:31
|
Jaki strip? Znači da je Jaki Press definitivno u stečaju … |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26935 Posts
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4746 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 31/10/2022 : 16:05:29
|
Ne bih osnivao kartel vec bih otisao kod nekog ko je realno najbolji sa kvalitetom da probam da se dogovorim a ne da kramponiram u stajnu nogu.
Joj, da. Sorry, krivo sam shvatio. Dakle, da rezimiramo: Ne bi otišao do drugog izdavača sklopiti kartel i dogovoriti se koje naslove će on izdati a koje ti, već bi se samo otišao dogovoriti koje naslove će on izdati a koje ti. je li tebi jasno da bi s tim svojim "dobrim namjerama" napravio štetu kupcima ograničavajući ih na jedan izbor?
quote:
zasto ne bi moglo biti prijateljstva medju konkurencijom?
Zato što im je to posao od kojega im ovisi materijalna egzistencija. Naravno, to ne znači da ne može biti uzajamnog poštovanja među konkurencijom i odnosa bez onoga "tko će kome metnut". Nekada davno kad je svima izdavaštvo bilo samo "hobi" priča o prijateljstvu je još držala vodu, ali u pravom biznisu u pravilu svako potenciranje nekakvog prijateljstva je stvaranje zablude ili pokazivanje slabosti. Sad, but true. Evo, Markos je sa svakime pokušao biti dobar i još besplatno pomogao ljudima i sad je svačiji punching bag. Žalosno.
quote:
Ja znam nekoliko firmi sa kojima sam saradjivao koji jedni drugima prebacuju poslove. Dok je normalnih ljudi bice i normalne saradnje.
Da niste možda surađivali jer jedan bez drugog nebi ostvarili određeni projekt? Nešto slično kao Fibra i strip-agent pri objavi kiosk izdanja Kena Parkera ili System Comics i ČK pri objavi Druune? Čisto sumnjam da je tvoja firma prepustila posao drugoj firmi jer je smatrala da ga ta druga firma više treba. Jedna je stvar kad se dvije firme dogovaraju kako da zajedno realiziraju određeni projekt, a drugi kad raspodjeljuju projekte među sobom da ne zatrpaju tržište.
quote:
Ja nisam pristalica tih floskula da kapitalizam znaci gaziti sve zarad profita.
Nisam ni ja. To je floskula koju kapitalizmu pripisuju socijalisti. Ja sam pristalica zdrave konkurencije. |
Go kneel and weep
|
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3296 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 31/10/2022 : 16:27:01
|
quote: Originally posted by Deers
Jaki strip? Znači da je Jaki Press definitivno u stečaju …
Jaki Press nije imao dozvolu za ceo stan, Jaki Strip savio tabak i tužio ga. Žao mi je što nisu mogli doći do dogovora. |
|
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1171 Posts
Member since 03/12/2014 |
Posted - 31/10/2022 : 16:30:23
|
Jaki Press za svoju premijeru nastavlja s Rat-Manom? |
|
|
petarStripovi10
Senior Member
Croatia
1171 Posts
Member since 03/12/2014 |
|
alaniusfordius
Senior Member
1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 31/10/2022 : 16:33:25
|
quote: Originally posted by Odoakar
Hrvatske knjižare u ponudi drže ono što će se prodati i donijeti profit.
Je li Fibra kriva da se srpska izdanja ne prodaju dobro u HR? Pa sad treba kao odgovor zabraniti Fibru u Srbiji?
Svašta.
E batice, mojne molim te o reakciji hrvatskog trzista na srpske proizvode.
Za pocetak pogledaj objektivno koji je odnos hrvatske drzave i drustva prema najvecem broju stvari koji dolazi iz Srbije - setimo se samo seljacke bune kada je srpski kapitalista (da podsetim vlasnik fabrike keksa Jafa) pokusao da kupi fabriku slatkisa Kras.
Sta se na kraju desilo? Hrvatska cokolada je ostala u hrvatskom dzepu,a radnici su pojeli govno umesto da su lepo profitirali prodajom deonica |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26935 Posts
Posted - 31/10/2022 : 16:43:45
|
quote: Originally posted by petarStripovi10
Jaki Press - samo najjači stripovi. Da malo potkradeš konkurenciju.
E to! Barem prvih 5-6 godina |
|
|
blueberry9
New Member
232 Posts
Member since 14/11/2016 |
Posted - 31/10/2022 : 16:44:53
|
quote: Originally posted by alaniusfordius E batice, mojne molim te o reakciji hrvatskog trzista na srpske proizvode.
Batice, nema tog trika koji ce kupce Fibrinih izdanja u Srbiji naterati da umesto Fibrinog keksa kupi CK govno tako sto ce zabraniti legalan uvoz keksa. Kupovacu keks na pijaci ili ga necu uopste jesti, ali sigurno necu otici do CK-a. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26935 Posts
Posted - 31/10/2022 : 16:45:29
|
quote: Originally posted by alaniusfordius
E batice, mojne molim te o reakciji hrvatskog trzista na srpske proizvode.
Za pocetak pogledaj objektivno koji je odnos hrvatske drzave i drustva prema najvecem broju stvari koji dolazi iz Srbije - setimo se samo seljacke bune kada je srpski kapitalista (da podsetim vlasnik fabrike keksa Jafa) pokusao da kupi fabriku slatkisa Kras.
Sta se na kraju desilo? Hrvatska cokolada je ostala u hrvatskom dzepu,a radnici su pojeli govno umesto da su lepo profitirali prodajom deonica
Prljavi pokvareni Hrvati nisu htjeli srpsku čokoladu (a ni stripove). Treba ih genocidisat! |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26935 Posts
Posted - 31/10/2022 : 16:46:34
|
Jaki Press nije imao dozvolu za ceo stan, Jaki Strip savio tabak i tužio ga. Žao mi je što nisu mogli doći do dogovora.
Jaki vs.Jaki Ionako kažu da su vodenjaci prevrtljivi. |
|
|
Erick S
Starting Member
Bosnia and Herzegovina
56 Posts
Member since 28/03/2018 |
|
alaniusfordius
Senior Member
1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 31/10/2022 : 16:53:18
|
Ako se ostvare ambicije o zabranama, onda ce cela ova prica imati za posledicu ukupan pad prodaje svih izdavaca. HR izdanja ce na ovaj ili onaj nacin doci do srpskih kupaca ali zasigurno po visoj ceni. Isto vazi i u obrnutom pravcu.
Glavni problem je "plitko" trziste, ovo je "zero sum game". Kupaca je malo, budzeti su im ograniceni i vec su prenapregnuti zbog postojecih poskupljenja pa ce se za iste raspolozive pare kupovati manje stripova, sto ce zatim jos dodatno poterati cene nagore kako bi se prihodi odrzali na istom nivou, sto ce ponovno smanjiti prodaju (jos manje stripova)
Broj izdavaca samo govori o hrabrosti (mozda i ludosti) ljudi koji su se odvazili da taj posao udju - znate pricu o startapovima u IT industriji, koliko ih se pokrene a koliko ih uspe? |
|
|
blueberry9
New Member
232 Posts
Member since 14/11/2016 |
Posted - 31/10/2022 : 16:57:08
|
Ma kakvo ostvarivanje ambicije o zabranama kad nema nikakvog pravnog osnova za to? Radi se samo o nevestom pokusaju mafijaskog pritiska na uvoznike po "ako prodje-prodje" principu. Da to ima sanse na uspeh, jos bih i razumeo logiku. Tipicno pilicarenje. |
|
|
Topic |
|