Author |
Topic |
Pusti
Starting Member
Serbia
80 Posts
Member since 20/10/2008 |
Posted - 29/08/2009 : 09:47:25
|
Nemam pojma,primerak koji sam ja kupio je O.K.,sreca valjda,sta li? Logo 'Biblioteke albumi' se nalazi na sredini,centriran je,logo 'Veseli Cetvrtak' se poklapa sa naslovom,tu ne vidim problem,simetricno izgleda,lepota je u simetriji...stranice su ravne,nisu iskrivljene,izguzvane,moje mastilo je lakse,ne krivi papir...sreca valjda,sta li? |
|
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 16/09/2009 : 23:52:44
|
Uzecu ovo izdanje,bas da dodam tako nesto mojoj kolekciji,u svakom slucaju prica je lepa,a koliko sam video crtez ne vidim nikakve razloge za kritiku.Cena je mogla biti bar malo manja,ali sta je tu je.U svakom slucaju izgleda da su u Veselom bar sto se tice strip albuma resili da budu raznovrsni i to mi se svidja,znaci mogli bi smo za 3 meseca da ocekujemo nesto novo,opet iznenadjujuce. |
|
|
Obelix
Average Member
Serbia
537 Posts
Member since 06/04/2009 |
Posted - 17/09/2009 : 17:41:24
|
Daleko je ovo od savrsenog. Bolje je jedino u poredjenju sa ostalim izdanjima Veseljaka, ali u poredjenju sa Fibrom, BP, Libellusom, bilo kime, komicno. Pa Barselona je najgore uradjen album koji sam video. Inace korica opet losa, savitljiva, bocni deo stripa uzasan, zaobljen, papir unutra talasa a dizajn najmanje unakazen do sada, sa izuzetkom loga koji je skoro pri sredini. Ali znas kako to ide, kao i u filmovima gde negativac koga mrzimo sve vreme uradi pred kraj filma jedno dobro delo i odmah je najjaci i najomiljeniji lik u filmu, tako i ovo kao najbolje od Veselih do sada, pa odmah savrseno
Svaka cast za strip, ali sa tehnikom i dizajnom veze blage oni nemaju, ali kao domaci izdavac i dalje moju podrsku imaju, uz nadu da ce se dozvati pameti i prestati da vredjaju svoje citaoce, posebno kiosk izdanjima. |
Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4773 Posts
Member since 26/01/2009 |
|
Obelix
Average Member
Serbia
537 Posts
Posted - 17/09/2009 : 18:14:47
|
quote: Originally posted by kreŠa
Zasto je to sto je rikna zaobljena losa stvar?
Zato sto posle nekoliko godina karton postaje krt, papir se sve vise susi i lakse se odlomi jer nije prilepljena uz ostatak stripa. Svi albumi koje imam sa takvom riknom, posle nekog vremena su poceli da ostaju bez nje, primera radi Fantom i Mandrak iz Nostalgije i jos neki |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4773 Posts
|
Obelix
Average Member
Serbia
537 Posts
Posted - 18/09/2009 : 16:39:30
|
ma nije vazna samo rikna, uhvatio si se za nju, a ima tu jos milion drugih stvari, ali nema veze, vazno je da izlaze i da ce sigurno biti bolje vremenom. |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4773 Posts
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 18/09/2009 : 17:14:57
|
Konachno sam pazario i svoj primerak ovog albuma, te bih ovde ponudio svoj osvrt na neke od stvari pisanih o ovom albumu do sada:
quote: Originally posted by JefCostello
korice koje "zevaju" prema spolja
Ovo stoji, ali neznatno. npr, sve izdanja Bukglouba i Strip Agenta zevaju podjednako, ako ne i vishe, takoreci jedino Fibrina i Libelusova izdanja zevaju manje od Malog Princa.
blago talasaste stranice stripa
quote: Originally posted by Skappy
krivuljavi papir (valjda od lose absorpcije mastila?)
quote: Originally posted by Obelix
papir unutra talasa
Glupost. Papir izdanja je gladak, debeo i neverovatno kvalitetan, medju najluksuznijim papirima koje sam video za slichna izdanja. Strip je na njemu odshtampan besprekorno, stranice su potpuno ravne pod konac bez ijednog "talasa." Pregledao sam desetak primeraka u Trafici i josh nekoliko u Darkvudu i NIJEDAN nije imao talasaste stranice.
1cm dužu prednju koricu u odnosu na zadnju
U Trafici je strip nezgodno postavljen, postrance i ukoso, te se blago iskrivio na taj nachin. Normalnim drzhanjem na stolu ili polici, vertikalno ili polozheno, dolazi se do zakljuchka da album nije tako uvezan i da takvo stanje nije permanentno.
Upola Fibrinog kvaliteta? Ni desetina.
u poredjenju sa Fibrom, BP, Libellusom, bilo kime, komicno.
Glupost. Papir je na nivou Fibre, ako ne i bolji. Shtampa je na nivou Fibre - bolje i ne mozhe. Prevod je na nivou Fibre - sjajan. Dizajn nije na nivou Fibre, ali je odlichan, uprkos tome shto je u pitanju Blazhina. Knjiga je uvezana chvrsto i proshivena. Korice su na nivou Fibre. Font je posebo izradjivan za ovo izdanje, da bi bilo shto vernije originalu. Zapravo, ono shto razdvaja ovaj album od Fibrinih je jedino shto mu nedostaje taj final touch koji Marko daje svojim izdanjima, a taj touch imaju jedino Fibra i Libellus.
nesto nalik na strip prolaznog kvaliteta (ne dobrog, prolaznog)
Glupost nad glupostima. Odjednom je samo kvalitet Fibra/Libellus dobar? Ako je Mali Princ prolaznog kvaliteta, onda su svi ostali izdavachi (Bukgloub, SA...) neprolaznog, jer su im albumi manje kvalitetni od Malog Princa.
quote: Originally posted by Gil-galad
Ne znam da li sam u životu video bilo strip, bilo neku knjigu gde logo, ili naziv izdavača nije centriran... Strašno.
Ima ih itekako mnogo, gde su naslovi, logoi i sve ostale komponente naslovnice razbacane svuda po njoj. Sasvim normalno. Meni je chak lepshe, jer tvori celinu poshto je sa logoom tako pomerenim od centra u boljem kompozicionom odnosu sa crtezhom, po pravilu zlatnog trougla. Bilo bi ok i da je na centru, ali nije neophodno niti ruzhno shto nije. Naprotiv - ovo je mnogo bolje reshenje.
korica opet losa, savitljiva
Zhestoko kriveci ovaj album i Kako Sam Ubio Pjera (eksperiment izvrshen u Darkvudu sa Dzimijem - ne brinite, ja sam kupio taj primerak Pjera ), doshli smo empirijskim dokazima do zakljuchka da su korice slichne chvrstoce te da su obe korice podjednako savitljive. Dakle, takodje glupost.
bocni deo stripa uzasan, zaobljen
Isto kao shto je uzhasno i zaobljeno milion albuma koje sam video u Francuskoj i shirom sveta - uistinu, njihova izrada je chist fush. Dakle, vec avangardne gluposti.
dizajn najmanje unakazen do sada
Ako pod najmanje unakazhen mislish "vrlo dobar, mada ne odlichan, kilometrima bolji od svega ostalog od VCh" onda se slazhem. Jer, losh dizajn, za razliku od 99% VCh izdanja, ovo nije. Nije Melina - ali, i ko jeste?
Dakle da rezimiramo;
Loshe strane ovog albuma:
1.korice malo zevaju 2.neadekvatnim skladishtenjem prednja korica istrchava ispred zadnje
Dobre strane ovog albuma:
1.predstavljen mladi autor do sada neobjavljen na ovim prostorima 2.dobar strip 3.izvanredan uvez, chvrst, postojan 4.fenomenalan papir 5.besprekorna shtampa 6.zadovoljavajuce lep dizajn.
Inache, ako bilo koga uopshte zanima, sam strip je fenomenalan, dirljiv, prelep i sve ono shto bi se od adaptacije Malog Princa i moglo ochekivati. Sfar, stavljajuci svoj pechat na Egziperijevo delo, takodje dodaje Malom Princu i tu komponentu svoje autorske persone kojom stvara sjajnu adaptaciju - vernu originalu, ali i samostalno delo svog autora. Sjajan pochetak ove Biblioteke, koja ce, po mojim informacijama, u buducnosti ici mnogo vishe u pravcu zacrtanom ovim albumom nego prvim, Fontovim. |
Edited by - Le Samourai on 18/09/2009 17:18:51 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27025 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Obelix
Average Member
Serbia
537 Posts
Posted - 18/09/2009 : 18:22:41
|
Dobre strane albuma su sto je bolji od ostalih izdanja, sto nije tesko, jer se u vecini crno belih stripova na dosta mesta ni ne vidi crtez od mrlja, izbledele stampe i kojecega, ja ne znam ko to moze da cita. Ja ih inace ne citam, ali sve kupujem i prelistam i zgrozim se. Za dizajn sam upravo to mislio, bolji je od ostalih izdanja VC, ali nista spektakularno, posebno zadnja korica. Dobra stampa i kvalitetan papir. Lose strane, nedovoljno cvrsta korica za takvo izdanje, seta vise nego sto treba strip kod rikne, prosecan dizajn za dobar strip i previsoka cena.
P.S.
Lepo je sto si se u svojim ocima ubacio u ulogu kompetentnog i merodavnog kriticara, pa tako samouvereno i kategoricki procenjujes sta je prihvatljivo, sta glupost, ali preterano ishitreno stajes u odbranu necega, sagledavajuci stvari samo iz svoje perspektive i bez adekvatnih argumenata obezvredjujuci svako drugo zapazanje.
Listovi su se na mom primerku istalasali, a nisam ih drzao na kisi, niti bilo gde van sobe. Tako da nisam dao nesmotrenu, pausalnu kritiku na to, vec na osnovu onoga sto se mom primerku desilo, ali ajde, odbacimo tu zamerku kao pojedinacan slucaj.
Ostaje zapazanje koje se moze itekako potkrepiti argumentima da je VC jos uvek dizajnom neprikosnoveno najlosiji izdavac ikada, kvalitetom medju najlosijima, a otiskom osim u malom princu i na jos par izuzetaka, svakako najgori bio, sada je i najverovatnije njegov rekord nikada nece ni biti oboren.
Sve ovo nije u cilju pljuvanja koje je bezrazlozno i zlurado, vec u cilju zelje da se ne brukaju na taj nacin i poprave sve sto ne valja, onda ce uslediti i zasluzeni hvalospevi |
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4773 Posts
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Posted - 18/09/2009 : 18:41:35
|
Ostaje zapazanje koje se moze itekako potkrepiti argumentima da je VC jos uvek dizajnom neprikosnoveno najlosiji izdavac ikada, kvalitetom medju najlosijima, a otiskom osim u malom princu i na jos par izuzetaka, svakako najgori bio, sada je i najverovatnije njegov rekord nikada nece ni biti oboren.
To niko i ne spori, ali primedbe treba iznositi tamo gde su primerene, i ne iznositi tamo gde nisu. Kako ovde prichamo o Malom Princu, zamerke na dizajn i losh otisak jednostavno ne stoje.
Sve ovo nije u cilju pljuvanja koje je bezrazlozno i zlurado, vec u cilju zelje da se ne brukaju na taj nacin i poprave sve sto ne valja, onda ce uslediti i zasluzeni hvalospevi
Ja ne kazhem da je Mali Princ perfektno izdanje - skoro nijedno nije - ali Mali Princ jeste ODLICHNO izdanje. Lepo uradjeno, luksuzno i kvalitetno. Da li ima mana? Svakako. Ali, po raznim pisanijama po ovom topiku, ispada kao da je odvratnost nad odvratnostima kakvu svet i vek nije video, shto prosto i jednostavno nije tachno i daje lazhnu sliku o ovom izdanju. |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Posted - 19/09/2009 : 05:01:40
|
Inache, apropo dizajna, evo vidite koliko je dizajn originalnog izdanja "unakazhen" :
...da ne spominjem koliko je Galimar fusherska firma, pogledajte tek gde njima stoji logo izdavacha. Zaista chudo jedno kako uopshte opstaju. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29440 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 19/09/2009 : 08:36:08
|
A cinjenica je da je sve sto je "genije" napravio po svome losije od originala:) Naslovu i autoru nije dirao polozaj i fontove (iako ih je malo podebljao) i to je ok. Dakle, jedino sto je promijenio je polozaj logoa i to je napravio loše. Logo biblioteke albumi je dobar, ali logo veseli cetvrtak bas bode oči. Da ga je stavio uz hrbat, okomito, kao i Gallimard, bilo bi puno bolje. Enivej, to su stvarno sitnice, ovo JEST vrlo dobro izdanje. Sve te male sitnice kod dizajna i slicno su nevazne prema cinjenici da je ovo korak naprijed u smjeru podizanja kvalitete i, jos vaznije, prema cinjenici da ovakvi (francuski novi val) albumi uopce izlaze u Srbiji, buduci da je do sada izlazio uglavnom samo visoko-komercijalni mejnstrim. |
Trouble will find me |
|
|
JefCostello
New Member
257 Posts
Member since 02/09/2008 |
Posted - 28/09/2009 : 16:59:04
|
Obzirom da sam prvi započeo sa kuknjavom u pogledu kvaliteta Malog princa red je da kažem par stvari sada kada sam ga kupio i pročitao. Par primeraka koja sam video u početku, kada se pojavio, su izgledala drastično loše ali primerak koji sam uzeo u Darkwoodu je skoro pa perfektan. Gornja i donja korica u milimetar identične širine, stranice bez bilo kakve naznake "talasa", a što se zevanja korica tiče one su neznatne i neprimetne i u svakom slučaju mnogo manje od nekih Bookglobeovih albuma, zaobljena rikna na koju neki kukaju je dosta kvalitetno urađena... Jako pozitivna stvar su i prevod, otisak, posebno izrađeni fontovi, veličina albuma (veći od standardnog A4 ), dizajn (nije baš pefektan, ali najbolji do sada kad je VČ u pitanju)... Sam strip je odličan, Sfar je odlično preneo atmosferu i poruku knjige u stripski/stripovski medij...čitav taj francuski novi talas sa Sfarom, Trondhajmom, Larcenetom, etc. izgleda veoma zanimljivo i jedva čekam da Fibra izda najavljeni Donjon gde su ovi majstori ukrstili koplja... Sve u svemu preporuka za kupovinu, veliki skok u kvalitetu u odnosu na Barselonu, upoređujući sa ostalim izdanjima 1600 je ok cena. Izgleda da se i dobro prodaje jer su jos dva primerka otišla dok sam ja kupovao...
Možda još neki album do sajma krajem oktobra?
|
"Comics will be the culture of the year 3794" Salvador Dali |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22331 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 17/10/2009 : 19:33:36
|
quote: Originally posted by Gil-galad
Ako ovaj strip sadrži makar 10% genijalnosti koju ima najdivnija knjiga na svetu...
Uvek sam se pitao kako bi izgledao strip po Egziperijevim ilustracijama iz knjige, ali i ovo deluje preslatko.
...
Na zalost ne sadrzi strip ni 1% genijalnosti od knjige. Sve zajedno je ispalo poput neke djecije slikovnice. Nije problem u crtezu vec jednostavno u kombinaciji price i crteza. Poput Kingovog "The Dark Tower",dobar primjer da jedno izvrsno djelo ne mora automatski biti genijalno ako se prikaze u nekom drugom mediju. |
Edited by - King Warrior on 17/10/2009 19:36:02 |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 17/10/2009 : 20:17:05
|
quote: Originally posted by Markos
A cinjenica je da je sve sto je "genije" napravio po svome losije od originala:) Naslovu i autoru nije dirao polozaj i fontove (iako ih je malo podebljao) i to je ok. Dakle, jedino sto je promijenio je polozaj logoa i to je napravio loše. Logo biblioteke albumi je dobar, ali logo veseli cetvrtak bas bode oči. Da ga je stavio uz hrbat, okomito, kao i Gallimard, bilo bi puno bolje. Enivej, to su stvarno sitnice, ovo JEST vrlo dobro izdanje. Sve te male sitnice kod dizajna i slicno su nevazne prema cinjenici da je ovo korak naprijed u smjeru podizanja kvalitete i, jos vaznije, prema cinjenici da ovakvi (francuski novi val) albumi uopce izlaze u Srbiji, buduci da je do sada izlazio uglavnom samo visoko-komercijalni mejnstrim.
Francuski novi val.
Tu bi spadali Trondheim, Sfar, Larcenet, Jouvray?
|
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11095 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 17/10/2009 : 20:28:36
|
Po mom ukusu, kad bi mi netko ovo poklonija... stavija bi me u vrlo neugodnu situaciju. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Posted - 17/10/2009 : 20:30:08
|
quote: Originally posted by Renky
Po mom ukusu, kad bi mi netko ovo poklonija... stavija bi me u vrlo neugodnu situaciju.
? |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11095 Posts
Posted - 17/10/2009 : 20:32:41
|
Pa poklon iz pristojnosti moraš prihvatiti, a sadržaj nije baš... |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11095 Posts
Posted - 17/10/2009 : 21:08:39
|
quote: Originally posted by Mord
To zakljucujes po crtezu, ili?
Ma ima san album u rukama, nedavno u Darkwoodu, ali da, prvenstveno po crtežu. Priču u načelu znam, dakle crtež me mora privući a ako je birati između "novog vala" i "komercijale", biram komercijalu... Svagdanja borba je izuzetak koji potvrđuje pravilo no u načelu ovaj đir ( Princ ), di se nedostatke prikriva "novovalnom" etiketom, ne konzumiram. |
|
|
Mord
Advanced Member
Croatia
3134 Posts
Posted - 17/10/2009 : 21:45:14
|
quote: Originally posted by Renky Ma ima san album u rukama, nedavno u Darkwoodu, ali da, prvenstveno po crtežu. Priču u načelu znam, dakle crtež me mora privući a ako je birati između "novog vala" i "komercijale", biram komercijalu... Svagdanja borba je izuzetak koji potvrđuje pravilo no u načelu ovaj đir ( Princ ), di se nedostatke prikriva "novovalnom" etiketom, ne konzumiram.
Meni je svagdanja super, linkoln mi je zakon, i zekan mi je odlican. Ako sam dobro skuzija to sve spada u taj novi val. Ne znam kakav je mali princ.
Od novije bd komercijale ne sjecam se kad sam nesto dobro procitao. Blacksad mi je npr. bio odlican. Prica steka, ali sve ostalo je cista petica. Zadnje sto me pozitivno iznenadilo je Gil Jourdan, a to je sve samo ne novo.
Neki dan sam procitao metabarune. Crtez je odlican, prica je super, ali nema nikakve rezije, nema filmicnosti, ko da nesto fali tom stripu. Ne znam jeli to samo meni ali nekako mi je to sterilno, nema dusu. Kad bi davao ocjenu, mogao bi dati desetku za pricu i za crtez a da ukupna ocjena stripa ne bude preko 5. |
|
|
Topic |
|
|
|